فهرست مطالب

کتابداری و اطلاع رسانی - سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1392)

فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
سال شانزدهم شماره 3 (پیاپی 63، پاییز 1392)

  • بهای روی جلد: 20,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1392/08/21
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم کشوری، احسان گرایی صفحه 15
    هدف
    هدف این پژوهش، ارائه مدل عوامل اثرگذار بر وفاداری مشتریان کتابخانه های عمومی، و سنجش آن در کتابخانه های عمومی استان لرستان است.
    روش شناسی: پژوهش حاضر از نوع همبستگی، و ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه است. جامعه آماری پژوهش را تمامی اعضای کتابخانه های عمومی استان لرستان تشکیل می دهند. تجزیه و تحلیل نهایی بر روی 259 پرسشنامه بازگشتی انجام شد. داده های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار SPSS 19 و AMOS 19 تحلیل شدند.
    یافته ها
    یافته های پژوهش نشان داد «رضایتمندی» با ضریب استاندارد 0/37، و «ارزش ادراک شده» با ضریب استاندارد0/13 بیشترین تاثیر را بر وفاداری مشتریان کتابخانه های عمومی لرستان داشتند. اندازه اثر «ارزش ادراک شده» بر «رضایتمندی» برابر با 0/41، و در سطح 0/001=p معنا دار بود.
    اصالت/ ارزش: شناسایی و تقویت عوامل اثرگذار بر وفاداری مشتریان کتابخانه های عمومی می تواند سبب افزایش نرخ بازگشت مشتریان به کتابخانه شود. مدیران کتابخانه های عمومی لرستان می تواند با بهره گیری از یافته های این پژوهش در جهت تقویت عوامل اثرگذار بر وفاداری مشتریان خود گام بردارند.
    کلیدواژگان: وفاداری مشتریان، کتابخانه های عمومی، استان لرستان، مدل وفاداری مشتریان
  • عبدالرسول خسروی، خدیجه احمدزاده، شعله ارسطوپور، رحیم طهماسبی صفحه 37
    هدف
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی همزمان سطح سواد سلامت بیماران مبتلا به دیابت مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر شیراز و تناسب خوانایی منابع آموزشی در دسترس این بیماران انجام شده است.
    روش شناسی: در این پژوهش توصیفی، سواد سلامت 400 بیمار دیابتی مراجعه کننده به مراکزبهداشتی درمانی شهر شیراز به شیوه نمونه گیری در دسترس و 22 منبع آموزش به بیمار در دسترس این بیماران اندازه گیری شد. داده های مربوط به سواد سلامت با استفاده از آزمون هنجاریابی شده سواد سلامت عملکردی بزرگسالان و خوانایی به وسیله شاخص فلش دیانی به دست آمد.
    یافته ها
    یافته ها نشان داد سواد سلامت بیماران دیابتی مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهر شیراز در سطح مرزی قرار دارد؛ این در حالی است که منابع آموزش به بیمار نیز از نظر میزان خوانایی دشوار بودند (میانگین خوانایی40). نتیجه پژوهش همچنین نشان دهنده نبود تناسب میان خوانایی منابع آموزشی و سواد سلامت بیماران بود.
    کلیدواژگان: سواد سلامت، خوانایی، بیماران دیابتی، منابع آموزش به بیمار
  • علی سادات موسوی، اورانوس تاج الدینی، نجلا حریری صفحه 59
    این پژوهش به روشی نظام مند، عملکرد موتورهای جستجو را در رابطه با پرسشهای راهبری مقایسه و نتایج را با مطالعات صورت گرفته درباره عملکرد بازیابی موتورهای جستجو برای پرسشهای اطلاعاتی مقایسه می کند. برای انجام این پژوهش، پنج موتور جستجوی گوگل، یاهو، بینگ، اسک و آاو ال بر پایه رتبه بندی موتورهای کاوش در سایت الکسا در انتخاب شدند. 100 پرسش به زبان فارسی همراه با عبارت دقیق پرسش، توصیف کوتاهی از نیاز اطلاعاتی و آدرس اینترنتی صفحه مورد نظر از یکایک دانشجویان گردآوری و سپس توسط پژوهشگر در قسمت جستجوی هر یک از موتورهای جستجوی مذکور وارد و موقعیت نتایج صحیح ثبت شد. اگر صفحه خانگی در میان ده نتیجه اول یافت نمی شد، جستجو متوقف می شد. برای محاسبه عملکرد بازیابی جهت پرسشهای راهبری، از سنجه های بازیابی متعددی نظیر سنجه موفقیت N و رتبه معکوس میانگین استفاده شده است. یافته های پژوهش نشان می دهند سه موتور جستجوی گوگل، آاو ال و اسک تقریبا با 96، 91 و 87% موفقیت در بازیابی، عملکرد نسبتا خوبی در بازیابی پاسخ پرسشهای راهبری به زبان فارسی دارند، اما دو موتور جستجوی یاهو و بینگ تقریبا با 35 و 47% عدم موفقیت، عملکرد ضعیفی در بازیابی پاسخ پرسشهای راهبری به زبان فارسی دارند. اکثر نتایج به دست آمده توسط گوگل و اسک و آاو ال در رتبه اول صفحه نتایج قرار دارند. علاوه بر آن، همه موتور های جستجوی مورد نظر در این پژوهش از نتیجه اول به نتیجه پنجم پیشرفت دارند. به عبارت دیگر، آنها تقریبا در بیش از 90% موارد قادرند صفحات درخواستی خود را بدون مرور کردن نتایج ارائه شده در پایین فهرست نتایج ارائه شده به کاربر در اولین صفحه نتایج نشان دهند.
    کلیدواژگان: پرسشهای راهبری، موتورهای جستجو، عملکرد بازیابی، ارزیابی موتورهای جستجو
  • روش شناسی ایجاد هستی شناسی مبتنی بر نظام زبان واحد پزشکی / مطالعه موردی: هستی شناسی گیاه ان دارویی ایران
    راضیه زاهدی، غلامرضا امین، مهرداد کریمی، محمدرضا علی بیک * صفحه 81
    هدف

    هستی شناسی ابزاری برای نمایش رسمی و به اشتراک گذاری دانش حوزه ای خاص از طریق مدل سازی و ایجاد چارچوبی از مفاهیم و روابط معنایی بین آنهاست. هستی شناسی ها در حوزه پزشکی کاربرد زیادی دارند و سیستمهای بالینی پشتیبانی تصمیم، سیستمهای خبره پزشکی و پایگاه های اطلاعاتی متون زیست پزشکی هر کدام به نوعی به هستی شناسی ها وابسته اند. در این پژوهش، به منظور پیشنهاد روشی برای ساخت هستی شناسی های پزشکی فارسی، به ایجاد نمونه اولیه از هستی شناسی گیاهان دارویی ایران بر مبنای نظام زبان واحد پزشکی اقدام شد.
    روش شناسی: این پژوهش، توصیفی است. جامعه پژوهش، گیاهان دارویی ایران و نمونه شامل هشت گیاه آنقوزه، آویشن شیرازی، اسپند، بابونه شیرازی، ترنجبین، خاکشیر و گل گاوزبان است. انتخاب نمونه ها به روش نمونه گیری تئوریک انجام شد. برای استخراج مفاهیم و روابط نیز از 8 کتاب از متون بومی گیاهان دارویی استفاده شد. همچنین، مبنای روش به کار گرفته شده در استخراج مفاهیم و روابط معنایی، راهکار مهندسی دانش و مبنای روش به کار رفته در ایجاد هستی شناسی، روش های مورد استفاده در پژوهشهای «نوی و مک گینس» و «دامونتیر و ویلانیواروسالس» بود. همچنین، از نرم افزار پروتژه نسخه 4.2.beta برای ساخت هستی شناسی استفاده شد.

    یافته ها

    در این پژوهش هفت مرحله برای ایجاد هستی شناسی های پزشکی فارسی بر اساس نظام زبان واحد پزشکی پیشنهاد شد. تعیین دامنه و پوشش هستی شناسی، استفاده از یو.ام.ال.اس به عنوان هستی شناسی پایه، تعیین جفت های مفهومی و ترسیم آنها در ساختار یو.ام.ال.اس، تعیین رده ها، توصیف ویژگی ها، تعریف چهریزه ها و ایجاد نمونه ها؛ این مراحل را تشکیل می دهند.

    نتایج

    با توجه به یافته های این پژوهش، روش ارائه شده در این پژوهش می تواند در ایجاد سایر هستی شناسی های حوزهپزشکی در زبان فارسی نیز مفید واقع شود.

    کلیدواژگان: هستی شناسی، روش شناسی ایجاد هستی شناسی، گیاهان دارویی ایران، نظام زبان واحد پزشکی
  • احسان گرایی، رضا بصیریان جهرمی صفحه 101
    هدف
    پژوهش حاضر به مطالعه شبکه هم تالیفی 230 مقاله منتشر شده در فصلنامه علمی پژوهشی کتابداری و اطلاع رسانی توسط پژوهشگران حوزه علم اطلاعات و دانش شناسی طی سالهای 1387 تا 1391 می پردازد.
    روش پژوهش:پژوهش حاضر با رویکرد علم سنجی و با استفاده از روش تحلیل شبکه هم تالیفی پژوهشگران انجام پذیرفته است. پیکربندی شبکه هم تالیفی 230 مقاله فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی با استفاده از شاخصهای کلان تحلیل شبکه ها مانند چگالی، ضریب خوشه بندی، مولفه های تشکیل دهنده شبکه و میانگین فاصله بررسی شده است. به علاوه، در راستای بررسی عملکرد هر یک از پژوهشگران و دانشگاه های دارای تالیف در شبکه، از شاخصهای خرد تحلیل شبکه ها مانند درجه، بینیت و نزدیکی و همچنین شاخص تولید استفاده شده است. نرم افزار یو.سی.آی نت برای ترسیم و تحلیل شبکه هم تالیفی مقاله هامورد استفاده قرار گرفته است.
    یافته ها
    مطالعه پژوهشگران دارای تالیف در این فصلنامه نشان می دهد «رحمت الله فتاحی» (19 مقاله)، «محمدحسین دیانی» (18)، و «مهری پریرخ» (10 مقاله) در شاخص تولید رده های نخست را به خود اختصاص داده اند. علاوه بر این، بررسی شبکه هم تالیفی پژوهشگران فصلنامه نشان داد در شاخص بینیت «رحمت الله فتاحی» (70/304)، «عبدالحسین فرج پهلو» (40/063)، «زاهد بیگدلی» (35/02)، «محمدحسین دیانی» (34/834)، و «فریده عصاره» (24/86) از جایگاه مناسبی در شبکه برخوردارند. این افراد را می توان به عنوان رهبران شبکه بر اساس کوتاه ترین مسیرهای میان دیگر افراد مد نظر قرار داد. این افراد همچنین قادرند جریان اطلاعات را در شبکه کنترل کنند.
    نتیجه گیری
    شبکه هم تالیفی مقاله های فصلنامه از ویژگی های یک شبکه جهان کوچک و همچنین شبکه مستقل از مقیاس برخوردار است. از سوی دیگر، نظریه شش درجه جدایی در خصوص این شبکه صادق است.
    کلیدواژگان: شبکه هم تالیفی، تحلیل شبکه های اجتماعی، چگالی، ضریب خوشه بندی، مولفه های شبکه، میانگین فاصله شبکه، درجه مرکزیت، بینیت، نزدیکی، فصلنامه کتابداری و اطلاع رسانی
  • غلامرضا حیدری، محمدباقر علیزاده اقدم، افشین حمدی پور صفحه 123
    هدف
    در پژوهش حاضر هدف بررسی عوامل موثر بر پذیرش منابع اطلاعاتی الکترونیکی توسط اعضای هیئت علمی گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی ایران است که بر اساس نظریه اشاعه نوآوری «راجرز» انجام شده است.
    روش
    روش پژوهش حاضراز نوع توصیفی- پیمایشی و از طریق پرسشنامه الکترونیکی محقق ساخته بود.
    یافته ها
    تحلیل عامل اکتشافی مهم ترین ویژگی های منابع اطلاعاتی الکترونیکی «مزیت نسبی»، «آزمون پذیری»، «سازگاری»، «پیچیدگی»، «مشاهده پذیری» و «فرصت آزمون» را مشخص ساخت. یافته ها نشان داد ویژگی های فوق رابطه ای معنادار با آهنگ پذیرش منابع اطلاعاتی الکترونیکی دارند و می توانند در پذیرش آنها موثر باشند. نتایج رگرسیون چند متغیره نیز نشان داد ویژگی های مشاهده پذیری، فرصت آزمون و سن، پیش بین های معناداری در پذیرش منابع اطلاعاتی الکترونیکی هستندکه در مجموع 27% از واریانس متغیر وابسته را تبیین می کنند.
    نتیجه گیری
    به طور کلی، یافته ها نظریه اشاعه نوآوری «راجرز» (2003) را در زمینه درک ویژگی های منابع اطلاعاتی الکترونیکی توسط اعضای هیئت علمی گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی ایران تائید کرد.
    کلیدواژگان: منابع اطلاعاتی الکترونیکی، نظریه اشاعه نوآوری راجرز، درک ویژگیهای منابع اطلاعاتی الکترونیکی، گروه های علم اطلاعات و دانش شناسی ایران
  • عباس دولانی، نجلا حریری، محسن زین العالدینی صفحه 145
    هدف
    هدف از این پژوهش، بررسی وب سایتهای وزارتخانه های ایران از لحاظ حجم(بایت)، بسامد خطاهای برنامه نویسی(HTML)، میزان دسترسی به انواع فایلهای موجود در وب سایتها، بررسی وضعیت پیوندهای کور و همچنین وضعیت بارگذاری وب سایتها در سرعتهای مورد نظر اینترنت(درتحقیق حاضر) توسط نرم افزارهای پیوسته کنسرسیوم جهانی وب بود.
    روش شناسی: روش پژوهش حاضر، پیمایشی تحلیلی با رویکرد وب سنجی است؛ بدین صورت که با درج آدرسهای وب سایتهای وزارتخانه های ایران در نرم افزارهای کنسرسیوم جهانی وب، به بررسی وضعیت آنها از دیدگاه های مختلف پرداخته شد.
    یافته ها
    یافته ها نشان می دهند وضعیت وب سایتهای وزارتخانه های ایران از نظر عوامل فوق مطلوب نیست. متوسط زمان انتظار برای بارگذاری کامل وب سایتهای مورد بررسی در سرعت Kbps56، 44.14 ثانیه است. فراوانی پیوندهای کور به طور متوسط 40 خطا در هر وب سایت است که رقم بالایی را نشان می دهد. همچنین، میزان وقوع خطاهای برنامه نویسی(HTML) نیز دارای فراوانی بالایی است (میانگین 284 خطا در هر وب سایت).
    نتایج
    نتایج حاکی از آن است که عواملی چون استفاده همزمان از استانداردهای مختلف و با ویرایشهای متفاوت از برنامه های طراحی وب سایتها از سوی طراحان، به شدت بر فرایند دسترسی کاربران به محتوای وب سایتها تاثیرگذار است. انواع پیوندهای کور با نرخ زیاد، عملا باعث کاهش میزان مرور(Surfing) کاربران در صفحات وب سایتها می گردد. همچنین، با توجه به بالا بودن زمان انتظار برای بارگذاری کامل وب سایتهای مورد بررسی در سرعت معمول اینترنت در ایران، دسترسی اغلب کاربران به وب سایتهای مورد بررسی، دشوار به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: وب سایت، شبکه جهانی وب، نرم افزارهای تحلیل وب سایت، کنسرسیوم جهانی وب
  • محمدباقر دستغیب، شهرام جعفری صفحه 165
    هدف
    هدف پژوهش حاضر، استفاده از سیستم خبره در افزایش کارآیی سیستم ارزش گذاری مقاله های بازیابی شده در موتورهای جستجوی پایگاه های فارسی است.
    روش
    روند کار به این صورت است که سیستم خبره ارزش مقاله های را محاسبه می کند و نتایج حاصل بهتر از سیستمهای مرسوم می شود. سیستم هوشمند پارامترهای انسانی را به صورت قوانین سیستم خبره برای محاسبهارزش مقاله ها به کار می برد و در نهایت کارآیی بهتری از سیستمهای غیرهوشمند به دست می آید، زیرا دسترسی به منابع در پایگاه های اطلاعاتی و سطح وب یکی از بزرگترین چالش های سیستمهای اطلاعاتی و سیستمهای بازیابی اطلاعات است.
    نتایج
    اگر فهرست به صورت مناسب مرتب نشده نباشد، با اینکه سیستم موفق به یافتن جواب پرسش کاربر گردیده، دسترسی برای کاربر مهیا نشده است. از این رو، استفاده بهینه از 10 پاسخ اول و جایگاه صفحه اول بسیار مهم است. نتیجه سیستم هوشمند حاصل، کارآیی بهتری از سیستمهای سنتی غیرهوشمند دارد.
    کلیدواژگان: سیستم خبره، ارزش گذاری نتایج جستجو، سیستم هوشمند ارزش گذاری، جستجو در سیستمهای بازیابی اطلاعات
  • اسماعیل مصطفوی، حمیدرضا کیانی، الهام احمدی صفحه 175
    هدف
    این پژوهش در پی سنجش کیفیت محتوایی درونی و بیرونی، و پشتیبانی وب سایت کتابخانه های دانشگاه های دولتی ایران است.
    روش
    پ‍ژوهش از نوع کاربردی است و به روش توصیفی -پیمایشی انجام شده است. ابزار گردآوری داده ها عبارت است از سیاهه ارزیابی معتبری که در مرحله پیش آزمون، روایی و پایایی آن از طریق بررسی متون و پژوهشهای مشابه، مشورت با صاحب نظران و مقایسه با وب سایت کتابخانه های 5 دانشگاه خارجی سنجیده شد. جامعه پژوهش حاضر شامل وب سایت کتابخانه های دانشگاهی ایران می باشد. از میان آنها 27 دانشگاه دارای وب سایت کتابخانه هستند که در این پژوهش بررسی شدند.
    یافته
    یافته های پژوهش نشان داد وب سایت کتابخانه های دانشگاهی ایران در کل39/74% عناصر محتوای درونی، 32/98% عناصر محتوای بیرونی و 53/27% عناصر پشتیبانی و به طور میانگین 40/01% معیارهای وب سایت کتابخانه های دانشگاهی را رعایت کرده اند. به طور کلی، تعداد 3 دانشگاه (11%) بیش از 50% معیارهای موجود در سیاهه بررسی (شامل معیارهای محتوای درونی، محتوای بیرونی و پشتیبانی) را در طراحی خود لحاظ کرده بودند. وب سایت کتابخانه های دانشگاه های فردوسی (61)، شاهد (55)، و تهران (54) به ترتیب رتبه های اول تا سوم را به خود اختصاص داده اند. همچنین، وب سایت کتابخانه های دانشگاه های کشاورزی گرگان (20)، کاشان (17) و صنعت نفت آبادان (8) رتبه های 26 تا 28 را به خود اختصاص دادند.
    نتایج
    در مجموع، وب سایتهای کتابخانه های دانشگاهی بررسی شده از لحاظ کیفیت درونی و بیرونی و پشتیبانی، وضعیت مطلوبی نداشتند.
    کلیدواژگان: محتوای وب سایت، پشتیبانی وب سایت، وب سایت کتابخانه های دانشگاهی، ایران
  • مریم مجرب، زهیر حیاتی صفحه 199
    هدف
    پژوهش حاضر به منظور شناسایی اولویتهای مجموعه سازی منابع اطلاعاتی در کتابخانه دیجیتال از دیدگاه اعضای هیئت علمی و دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه شیراز انجام شده است.
    روش
    پژوهش کمی و از نوع پیمایشی و ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه است. از بین جامعه مورد مطالعه (5860 عضو هیئت علمی و دانشجوی تحصیلات تکمیلی)، 357 نفر به روش نمونه گیری خوشه ایمرحله ای انتخاب شده اند. در تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و تحلیلی و نرم افزار آماری علوم اجتماعی استفاده شده است.
    یافته ها
    نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد بالاترین اولویت مجموعه سازی انواع منابع اطلاعاتی، مربوط به منابع پژوهشی تولید شده توسط دانشگاه شیراز است. بالاترین اولویت مجموعه سازی انواع محملهای اطلاعاتی، مربوط به کتاب الکترونیک است و نمونه مورد مطالعه به اهمیت وجود نمایه و نقاط دسترسی بیش از سایر معیارهای موثر در مجموعه سازی منابع اطلاعاتی توجه داشته اند. سطح اطلاعاتی مطلوب برای دسترسی به منابع دیجیتال، متن کامل است و بالاترین اولویت مجموعه سازی انواع قالبهای اطلاعاتی مربوط به تصاویر می باشد. قالب اطلاعاتی عمده برای مجموعه سازی مواد متنی و تصاویر، به ترتیب قالب PDF و JPEG می باشد. به علاوه، اکثریت جامعه مخاطب نسبت به دیجیتال سازی مجموعه های خاص و منابع منحصر به فرد و همزیستی منابع فیزیکی و دیجیتال نظر موافق دارند و با تخصیص 80% بودجه به منابع دیجیتال و 20% بودجه به منابع فیزیکی، موافق هستند.
    اصالت/ ارزش: بالاترین اولویت کتابخانه دیجیتال، خدمت در راستای نیازهای اطلاعاتی کاربران است در این پژوهش، نیازهای اطلاعاتی جامعه کاربران بالقوه کتابخانه دیجیتال دانشگاه شیراز بررسی شده است.
    کلیدواژگان: مجموعه سازی، اولویتها، کتابخانه دیجیتال، دانشگاه شیراز، اعضای هیئت علمی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی، منابع اطلاعاتی
|
  • Maryam Keshvari, Ehsan Geraei Page 15
    Purpose
    The aim of this study is to develop a model of the affecting factors on the customer loyalty in public libraries, and measuring it among public libraries in Lorestan province.
    Methodology
    The present research is a correlation study. Data were collected via questionnaire. The research population was composed of all members of the public libraries in Lorestan province. The final analysis was performed on 253 questionnaires returned. Collected data were analyzed using the software SPSS 03 and AMOS 03.Findings/
    Results
    The findings of the study showed that "satisfaction" with the standard ratio of 1.31, and the "perceived value" with the standard ratio of 1.03 respectively had the greatest impact on customer loyalty in public libraries of Lorestan. Impact of "perceived value" on "satisfaction" was equal with 1.40 (p=1.110).Identifying and strengthening factors influencing customer loyalty can increase the return rate of customers to the library. Managers of Lorestan public libraries utilizing the findings of this research can take step to strengthen the influencing factors on loyalty of their customers.
    Keywords: customer loyalty, Public libraries, lorestan province, customer loyalty model
  • Dr. Abdolrasol Khosravi, Khadejeh Ahmadzadeh, Dr. Shoaleh Arstopoor, Dr. Rahim Tahmasbi Page 37
    Purpose
    This research aims to investigate the level of the health literacy of diabetic patients attending health centers in Shiraz (Iran) and the appropriateness of the available educational resources for these patients.
    Methodology
    In this descriptive research, 411 diabetic patients attending health centers in Shiraz (Iran) were selected as a sample population. Normalized functional health literacy questionnaire was used for data-collecting. 22 available educational resources were selected to assess the readability of the resources based on Dayyani Flesch formula.Findings/
    Results
    The findings show that the level of the health literacy of these diabetic patients is at marginal Level. The educational resources are difficult for patients. The results show that there is not any appropriateness between the readability of educational resources and their health literacy.
    Keywords: Health Literacy, Readability, Diabetic Patient, Patient Educational Material
  • Ali Sadat, Moosavi, Dr. Oranus Tajedini, Dr. Nadjla Hariri Page 59
    Purpose
    The main purpose of the research was to compare search engines performances in retrieving results for navigating querries.
    Methodology
    five search engines including Google, Yahoo, Bing, Ask, AOL were selected based on the Alexa rating scores. 011 questions in Persian along with the exact statement of question, a short description of information need, and the intended URLs were collected from the students. All 011 querries were searched in the selected search engines and the position of the correct results were recorded. For calculating the retrieving performance for the navigating querries several scales such as N success scale and reverse mean scores were used. Findings/
    Results
    three search engines consisting Google, AOL, and Ask had somehow good results for navigating querries in Persian with the success rate of 364, 304, and 214, respectively. Nonetheless, Yahoo and Bing with 354 and 414 unsuccessful results had poor performances. Most results by Google, AOL, and Ask were retrieved in the first page.The search engines in 314 of cases were capable of retrieving requested items on the first page.
    Keywords: navigating querries, search engines, retrieval performance
  • Razieh Zahedi, Gholamreza Amin, Mehrdad Karimi, Mohammadreza Alibeik Page 81
    Purpose

    Ontology is an explicit formal specifications of the terms in the domain and relations among them. Ontologies are useful in medicine.Clinical decision support systems, medical expert systems, and biomedical databases are somehow related to ontologies. In this article we developed Iranian Medicinal Plants Ontology (IranMedPlantsOnt) based on Unified Medical Language System (UMLS).

    Methodology

    The population of this descriptive survey was Iranian medicinal plants. Sample of this study was 2 plants chosen by theoretical sampling method. Also 2 books were chosen for extracting concepts and relations. In information extraction process, knowledge engineering approach was used. Also ontology building was based on the method proposed by Noy & McGuinness and Dumontier & Villanueva-Rosales using Protégé 4.2.beta. Findings/

    Results

    We proposed 1 steps for medical ontology building in Persian. Determining the scope and domain of ontology, reusing of UMLS, extracting of concept pairs and mapping them to the UMLS, defining of classes, defining of properties, defining of facets and creation of instances are these seven steps. According to this study, UMLS is effective as a seed ontology for building Iranian medicinal plants ontology. Also the method proposed in this research can be used for building medical domain ontologies in Persian language.

    Keywords: Ontology, Ontology building method, Iranian medicinal plants, Unified Medical Language system
  • Ehsan Geraei, Reza Basirian Jahromi Page 101
    Purpose
    This paper aims to investigate the publication output of the journal of Library and Information Science during the period of 2112-2102.
    Methodology
    Using scientometric approach, this paper studied the co-authorship network of authors by social network analysis measures. This paper investigates the topology features of co-authorship network of authors using some macro-level metrics like density, clustering coefficient, components as well as mean distance. It also focuses on the evaluation of the individual actors with the aim to capture the features of each author and centrality measures. The UCINET software was utilized for data analysis.Findings/
    Results
    According to the findings, the most important and prolific authors in terms of both productivity and centrality measures are Rahmatollah Fattahi, Mohammad Hossein Dayyani, and Mehri Parirokh. The co-authorship network of the papers in this journal seems to exhibit ―small-world‖ as well as ―scale-free‖ network properties. Additionally, the famous idea of ―six degree of separation‖ can be valid in this network.
    Keywords: Co, authorship network, Social network analysis, Density, Clustering coefficient, Mean distance, Centrality measures, Degree centrality, Betweenness centrality, Closeness centrality
  • Gholam Reza Heidari, Dr. Mohammad Bagher Alizadeh Aghdam, Afshin Hamdipour Page 123
    Purpose
    The aim of this study was to identify Factors affecting the adoption of electronic information resources (EIR) by Iranian Knowledge and Information Science (KIS) faculty members.
    Methodology
    A descriptive survey method was used as the research method.Findings/
    Results
    The exploratory factor analysis showed that most important characteristics of electronic information resources (EIR) which can be effective in adopting electronic information resources were ―relative advantage‖, ―trialability‖, ―compatibility‖, ―complexity‖, ―observability‖, and ―opportunity of test‖. Further, the findings of Pearson correlation analysis showed that there was a significant relationship between the above six characteristics of EIR and adoption rate. The result of multiple regression analysis showed that the characteristics of ―observability‖, ―opportunity of test‖ and ―age‖, were significant predictors for the adoption of EIR, which in total; explain 21 percent variance of the dependent variable. This study confirmed The Rogers’ Diffusion of Innovation Theory (2113) in context of perceived characteristics of EIR, among faculty members in departments of knowledge and Information science in Iran.
    Keywords: Electronic information resources EIR, Roger's diffusion of innovations, Characteristics of EIR, Iranian knowledge, Information science Departments
  • Abbas Doulani, Nadjla Hariri, Mohsen Haji Zeinolabedini Page 145
    Purpose
    the aim of the study is to assess the Iran ministries websites in view of the size of website (bytes), HTML errors frequency, accessing to various types of existing files, status of broken links, and also loading of the websites in special internet speed by W3 consortium online softwares.
    Methodology
    We used a survey analysis with webometric approach. The addresses of Iran ministries websites were imported in W3 consortium online softwares and then the status of the websites were surveyed. Findings/
    Results
    results show that the status of Iran ministries websites was not satisfactory. The average time of websites for loading (waiting time) was 44.04 seconds in 56 kbps. The average frequency of the broken links was more than 41 numbers per websites. Also the rate of HTML errors was reported in high level (224 per website some of the factors have the most influence on users accessing the content of the websites, for example: contemporary using of various standards and with different editions of websites design programs by designers. Different types of the broken links caused decreasing of users surfing in middle of the websites pages. Also regarding the usual Internet speed in Iran, the accessing possess is difficult.
    Keywords: websites, world wide web, website analyzing soft wares, W3 consortium
  • M.B. Dastgheib, Dr. Shahram Jafari Page 165
    Purpose
    Getting access to relevant information in information databases and the World Wide Web is deemed as an important challenge in any IR system. the aim of this paper was to investigate the use of expert systems to improve retrieval ranking in Persian search engines.
    Methodology
    The query terms input by the user were processed by the IR system and the documents retrieved were listed based on their degree of similarity or relevance to the search terms. This type of sorting is of utmost importance to any IR system, and any mismatch in the sorting will result in failure of the user to get access to his/her information needs despite the availability of the data in the database. Findings/
    Results
    The quality of the first 01 documents retrieved is crucial to the assessment of the relevant IR system. This paper intends to enhance, through the application of an expert system, the quality and efficiency of document retrieval in Persian databases search engines. The expert system computes the value and relevance of each article and hence outperforms traditional systems. This intelligent system transforms human parameters to expert system instructions and rules to assess the value of articles and, in practice, outperforms non-intelligent systems.
    Keywords: Expert system, Retrieval ranking, Intelligent ranking system
  • Esmaeil Mostafavi, Hamid Rezd Kiani, Elham Ahmadi Page 175
    Purpose
    Academic library websites have an important role in information services to users. The aim of the present study was to assess library websites of Iranian universities based on general criteria evaluation and recognition their strength and weakness.
    Methodology
    In this analytical study, academic library websites of Iranian Universities were compared based on general criteria evaluation by using three checklists with questions which their validity were confirmed by experts and conducted research. During February 2103 period, 21 academic library websites affiliated to the Ministry of Science, Research and Technology were evaluated. Data were analyzed by Excel software.Findings/
    Results
    Totally, in the studied academic library websites, on average, 33.144 of the internal content item, 32.324 of external content research items and 41.104 of the support items were considered in designing the web pages. Among the studied universities, 3 universities (004) had considered more than 514 of checklists information items in terms of designing their website. Universities such Ferdowsi, Shahed, and Tehran had taken the evaluation criteria into consideration in terms of libraries websites design more than other univessities.In general, the content and support of library website of Iranian ministry of Science, Research and Technology Universities were at low level.
    Keywords: Website content, Website support, Academic libraries websites, Iran
  • Maryam Mojarrab, Dr. Zouhayr Hayati Page 199
    Purpose
    This study investigates the priorities of collection development for the Digital Library of Shiraz University on the bases of the viewpoints of faculty members and post- graduate students.
    Methodology
    This is a quantitative survey. A questionnaire was used for data collection. The number of the research population was 5261 of which 351 persons were selected as sample of the study. Descriptive and inferential statistic were used to analyze data by Statistical Package for Social Sciences (SPSS).Findings/
    Results
    Findings showed that the highest priority for collection development was given to research reports produced by academic staff. Electronic books were the highest priority for library patrons. The highest priority for collection development was given to research reports produced by academic staff. Subjects of the study gave importance to index and access points more than other measures that have been effective in collection development. Users preferred fulltext in comparison to other textual formats. Among different information formats, library users prefer images in JPEG format. The majority of subjects of the study agreed to digitization of special and unique collections and integration of physical and digital resources as well. They showed their agreement with 21/21 percent allocation of resources to digital and physical information resources. Originality/Value: The highest priority of digital library is to serve the information needs of its users. In this study, we attempted to explore information needs of potential users of digital library of Shiraz University and the responses of this library to its patron's needs.
    Keywords: Collection Development, priorities, Digital Library, Shiraz University, Faculty members, Post, graduate students, Information resources