فهرست مطالب

پژوهش های حفاظت آب و خاک - سال بیست و یکم شماره 2 (خرداد و تیر 1393)

نشریه پژوهش های حفاظت آب و خاک
سال بیست و یکم شماره 2 (خرداد و تیر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/04
  • تعداد عناوین: 16
|
  • محمد دارند* صفحات 1-29
    برای انجام این پژوهش از داده های روزانه بارش، دمای کمینه (شبانه) و بیشینه (روزانه) ایستگاه همدید ارومیه طی دوره زمانی 45 ساله بین سال های 2005-1961 استفاده شد. برای شناسایی تغییر اقلیم از 27 نمایه پیشنهاد شده توسط تیم تحقیقاتی شناسایی تغییر اقلیم و نمایه ها بهره بردیم. برای بررسی همگنی سری زمانی نمایه ها از دو آزمون همگنی توصیه شده توسط سازمان هواشناسی جهانی به نام آزمون انحرافات تجمعی و آزمون درست نمایی ورسلی استفاده شد. همگنی سری زمانی نمایه ها در 3 سطح اطمینان 90، 95 و 99 درصد مورد آزمون قرار گرفت. همچنین نقاط جهش و تغییر در سری زمانی نمایه ها نیز به کمک دو آزمون همگنی یاد شده، شناسایی و معناداری نقاط جهش به کمک آزمون من ویتنی آزمون شد. از دوآزمون ناپارامتریک من کندال و من کندال اصلاح شده برای معناداری روند نمایه ها و از تخمین گر شیب سن برای برآورد شیب و نرخ روند نمایه ها استفاده شد. یافته های این پژوهش بیانگر همگن نبودن سری زمانی نمایه های فرین بارش و دما در ایستگاه همدید ارومیه است. بر پایه دو دوره قبل و بعد از سال جهش نمایه های فرین دما، نمایه های فرین گرم (روزهای تابستانی (SU25)، روزهای گرم (TX90p) و امواج گرما (WSDI)) طی دوره مورد پژوهش روند صعودی و نمایه های فرین سرد (روزهای یخنبدان (FD)، کوچک ترین دمای بیشینه (TXn) و شب های سرد (TN10p)) روند نزولی را تجربه کرده اند. تغییرات بیش تر نمایه های بارش فرین طی دوره مورد مطالعه روند نزولی معناداری را نشان می دهند. طی چند سال اخیر از بسامد رخداد بارش های سنگین، ابرسنگین و میزان کل بارش سالانه ارومیه به شدت کاسته شده است.
    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، ارومیه، نمایه های فرین، روند
  • ناژین کاویانی*، فرهاد خرمالی، حسن مسیح آبادی، حسین تازیکه صفحات 31-58
    این پژوهش به بررسی تاثیر تغییر کاربری بر خصوصیات میکرومورفولوژی و پراکنش کانی های رسی خاک هایی می پردازد که بر روی مواد مادری لسی در یک ردیف اقلیمی- در شرق استان گلستان تشکیل شده اند. به این منظور 12 خاکرخ در رژیم های رطوبتی یودیک، زریک و آریدیک در موقعیت ژئومورفیک یکسان (همگی در قسمت قله شیب) در هر رژیم (شامل کاربری های جنگل، مرتع و زراعی) حفر، تشریح و مطالعه گردید. آماده سازی و مطالعه مقاطع نازک و نیز مطالعه کانی های رسی به روش استاندارد صورت پذیرفت. نتایج نشان می دهد که در رژیم اریدیک خاک هایی با تکامل کم شامل آنتی سول ها و در رژیم رطوبتی زریک راسته های اینسپتی سول و مالی سول و در رژیم رطوبتی یودیک آلفی سول ها تشکیل شده اند. نتایج به دست آمده نشان می دهد که با پیشروی از رژیم اریدیک به سمت رژیم یودیک با افزایش بارندگی و افزایش پوشش گیاهی، فعالیت بیولوژیکی زیاد می شود که به موجب آن ویژگی های میکرومورفولوژیک مانند نوع و میزان حفرات، ریزساختمان ها، بی فابریک و عوارض خاکساز نیز تغییر می کند. مقایسه کاربری های متفاوت در اقلیم های مشابه نشان می دهد که تغییر نوع کاربری نیز سبب تغییر ویژگی های میکرومورفولوژیک مانند حفرات و ریزساختمان و عوارض خاکساز می شود به گونه ای که با تغییر کاربری از جنگل به مرتع و از مرتع به زراعی تعداد حفرات کانالی، بی شکل و همچنین ریزساختمان های اسفنجی و کروی به تدریج کاهش یافته و به تعداد حفرات انقباضی افزوده می شود. نتایج به دست آمده از مطالعه منشا و پراکنش کانی های رسی نشان می دهد که ایلیت کانی غالب خاک در هر سه کاربری است. منشا ایلیت، کلریت و کائولینیت به ارث رسیده از مواد مادری و ورمی کولیت و اسمکتیت تبدیل شده از سایر کانی ها می باشد. مطالعه توزیع کانی ها نشان می دهد که با حرکت از رژیم اریدیک به سمت یودیک از مقدار کانی هایی مانند ایلیت و کلریت کاسته و به مقدار کانی هایی با منشا خاکساز شامل اسمکتیت و ورمی کولیت افزوده می شود. بنابراین نتایج به دست آمده نشان می دهد که تغییر کاربری در این منطقه به سبب حساسیت ویژه مواد لسی نسبت به فرسایش موجب تغییرات شگرفی در پراکنش کانی ها، ویژگی های مورفولوژیک، رده خاک، نوع و مقدار حفرات که از پارامترهای کیفیت خاک به شمار می روند گردیده و بر لزوم برنامه ریزی و کنترل برای این فرایند تغییر کاربری در این منطقه تاکید می نماید.
    کلیدواژگان: میکرومورفولوژی، کانی شناسی رس، ردیف اقلیمی، لس، تغییر کاربری
  • سهیلا سادات هاشمی*، مجید باقرنژاد، حمیدرضا اولیایی، مهدی نجفی قیری صفحات 59-83
    گچ یک کانی شایع مشاهده شده در خاک های نواحی خشک و نیمه خشک با بارش کم و مواد مادری گچی می باشد. اگرچه گچ در دامنه وسیعی از رژیم های حرارتی یافت می شود، اما فقط تحت رژیم های رطوبتی اریدیک، یوستیک و زریک مشاهده شده است. این مطالعه به منظور بررسی اثر رژیم رطوبتی خاک بر میکرومورفولوژی گچ در افق های جیپسیک و پتروجیپسیک خاک های گچی استان فارس صورت گرفت. پدیده های میکرومورفولوژی مشاهده شده شامل کوتینگ، هایپوکوتینگ، پرشدگی حفرات و دیواره کانال ها به صورت متراکم و نیمه متراکم بوده است. بلورهای گچ به شکل های عدسی، منشوری، صفحات درهم قفل شده، شبه شش ضلعی و ریزبلورین در مقطع نازک مشاهده شدند. بین شکل های مورفولوژیک گچ و رژیم های رطوبتی و عمق خاک روابط مشخصی مشاهده گردید. تنوع مورفولوژیک بیش تری از بلورهای گچی در افق های زیرسطحی در مقایسه با افق های سطحی مشاهده گردید. همچنین بلورهای طویل تری از گچ در افق های زیرسطحی مشاهده شد. فراوانی بیش تری از بلورهای عدسی شکل در خاک های با تکامل بیش تر وجود دارد. بلورهای سوزنی، منشوری، ستونی و تیغه ای در مناطقی با بارندگی کم تر و با رژیم رطوبتی اریدیک مشاهده شدند. مورفولوژی های متنوع تری از بلورهای گچ در خاک های با بافت سبک تر مشاهده شد. نتایج نشان داد که با افزایش رطوبت خاک اندازه بلورهای عدسی بزرگ تر و فراوانی آن ها کم تر می شود.
    کلیدواژگان: بلورهای عدسی، خاک گچی، رژیم رطوبتی خاک، مقطع نازک
  • رسول قبادیان*، پرویز شکاری، غلامعلی سبعه، رامین ملکی صفحات 85-107
    هدایت هیدرولیکی خاک یکی از مهم ترین پارامترها در علوم خاک می باشد که به شدت در جهت ها و عمق های مختلف تغییر می کند. اطلاع از چگونگی تغییرات هدایت هیدرولیکی نسبت به مکان و زمان برای بهینه سازی مدیریت آب و خاک بسیار ضروری است. این پژوهش برای بررسی تغییرات عمقی هدایت هیدرولیکی اشباع در اراضی دانشکده کشاورزی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. به این منظور تعداد 30 چاهک با قطر 8 سانتی متر در سه عمق مختلف 60، 90 و 120 سانتی متر حفر گردید. پس از انجام آزمایش های شناسایی خاک محل چاهک ها مانند دانه بندی، حدود خمیرایی خاک و وزن واحد حجم ظاهری نمونه های برداشت شده از محل چاهک ها، مقدار هدایت هیدرولیکی آن ها به روش پرمامتر گلف در سه عمق استغراق 5، 15 و 25 سانتی متر برآورد شد. نتایج آزمایش های تعیین بافت خاک نشان داد که بافت غالب خاک منطقه سنگین می باشد. بررسی های آماری نشان داد بین مقادیر هدایت هیدرولیکی به دست آمده در عمق 60 سانتی متر با مقادیر مربوط به عمق های 90 و 120 سانتی متر در سطح 5 درصد اختلاف معنی دار دارد و کاهش مقدار هدایت هیدرولیکی اشباع از عمق 120-90 سانتی متر قابل ملاحظه نبود. از میان آنالیزهای تک عمقی دستگاه گلف بیش ترین و کم ترین هدایت هیدرولیکی اشباع به دست آمده به ترتیب مربوط به آنالیز لاپلاس به ازای عمق استغراق 5 سانتی متر و آنالیز رگرسیون پایه ای ریچاردز با عمق استغراق 15 سانتی متر می باشد.
    کلیدواژگان: پرمامتر گلف، گرادیان عمقی، هدایت هیدرولیکی اشباع
  • حمیدرضا اولیایی*، سعیده رضایی صفحات 109-129
    این پژوهش به منظور بررسی موقعیت پستی و بلندی و کاربری اراضی بر پیدایش، شکل های شیمیایی آهن، منگنز و کانی شناسی رس در خاک های دشت غربی یاسوج در استان کهگیلویه و بویراحمد صورت گرفت. 9 خاکرخ بر روی یک ردیف پستی و بلندی با کاربری های شالیزار و غیرشالیزار تشریح و نمونه برداری شدند. براساس نتایج، خاک های مطالعه شده در 4 راسته آلفی سول، مالی سول، آنتی سول و اینسپتی سول رده بندی شدند. آبشویی کربنات کلسیم، انتقال فیزیکی ذرات رس، تجمع ماده آلی در سطح خاک و وجود شرایط کاهشی در خاک های شالیزاری مهم ترین فرایندهای پدوژنیک موثر در تکامل خاک های مطالعه شده هستند. نتایج نشان داد که میزان آهن و منگنز پدوژنیک (Fed و Mnd) و شاخص تبلور آهن [(Fed-Feo)/Fet] با درجه تکامل خاک رابطه مستقیم داشته و بیش ترین میزان این شاخص ها در فیزیوگرافی های دشت مرتفع و دشت دامنه ای با کاربری غیرشالیزار است. شرایط اکوییک در خاک های شالیزاری موجب افزایش ترکیبات آهن بی شکل و آلی (Feo و Mno)، نسبت های Feo/Fed و Mno/Mnd به ترتیب به میزان 2/9، 2/8، 5/0 و5/8 برابر و کاهش در مقدار Fed، Mnd و شاخص تبلور آهن به ترتیب به میزان 1/69، 1/75 و 1/96 برابر نسبت به خاک های غیرشالیزاری شده است. مطالعات کانی شناسی رس، حضور اسمکتیت، ایلیت، کلریت، ورمیکولیت، کوارتز و کائولینیت را در خاک ها نشان داد. به طورکلی با حرکت به سمت پایین شیب و یا از عمق به سطح خاک از میزان کانی های ایلیت و کلریت کاسته و بر میزان اسمکتیت افزوده شده است. تغییر شکل کانی های میکایی به اسمکتیت در خاک های غیرشالیزاری و نیز فرایند نوتشکیلی از محلول خاک مهم ترین عوامل توضیح دهنده حضور پدوژنیک این کانی در خاک های مطالعه شده هستند.
    کلیدواژگان: اکسید آهن و منگنز، پستی و بلندی، خاک شالیزار، کانی رسی، یاسوج
  • حسام قدوسی*، فرشته ملکشی صفحات 131-152
    شبکه های آبیاری و زه کشی وسیع ترین توزیع کننده آب کشاورزی به شمار می روند و نقش مهمی در تامین و توزیع بهینه آب دارند. بنابراین برای افزایش بهره وری آب کشاورزی، باید بررسی ها و سرمایه گذاری ها در بخش های مدیریتی، فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی در این شبکه ها متمرکز شوند. در این پژوهش با بررسی های کتابخانه ای و مراجعه به شبکه آبیاری قزوین، مشورت و مصاحبه حضوری با مسئولین شبکه و مدیران صنعت آب در بخش بهره برداری از شبکه های آبیاری و همچنین با استفاده از گزارش های مطالعات قبلی، راه کارهای موثر در افزایش بهره وری آب شبکه از دیدگاه های مختلف مدیریتی، فنی، اقتصادی، اجتماعی و زیست محیطی تعیین گردید. به منظور اولویت بندی این راه کارها با استفاده از نظرهای کارشناسان از روش AHP و نرم افزار اکسپرت چویس استفاده گردید. نتایج نشان داد که دیدگاه مدیریتی- بهره برداری با وزن 0/509 در بالاترین اولویت قرار دارد. همچنین پس از رتبه بندی معیارها در هر دیدگاه مشخص گردید که از دیدگاه مدیریتی- بهره برداری استفاده از سیستم های آبیاری تحت فشار در سطح شبکه، از دیدگاه فنی- سازه ای استفاده از سازه های آبگیر نیرپیک در تمام کانال ها، از دیدگاه اقتصادی دریافت هزینه واقعی آب بها، از دیدگاه اجتماعی توصیه و ترویج سیستم های مدرن آبیاری به کشاورزان و از دیدگاه زیست محیطی جلوگیری از تخلیه فاضلاب های شهری، صنعتی و کشاورزی به داخل کانال ها دارای بیش ترین اهمیت می باشند. همچنین در این پژوهش به عنوان نمونه به منظور به کارگیری برترین راه کار افزایش بهره وری از دیدگاه فنی- سازه ای به شبیه سازی کانال L6 از شبکه آبیاری قزوین به کمک مدل هیدرودینامیکی کانال من پرداخته شد. نتایج نشان داد که دریچه های آبگیر نیرپیک از عملکرد بالایی برخوردار بوده و موجب کاهش بخش قابل توجهی از تلفات می گردند.
    کلیدواژگان: بهره وری آب، شبکه های آبیاری و زه کشی، تحلیل سلسله مراتبی، مدل هیدرودینامیکی کانال من
  • عبدالحسین آرامی*، مجید اونق، واحدبردی شیخ صفحات 153-172
    بیابان زایی به عنوان معضلی جهانی بیش تر کشورهای خشک و نیمه خشک جهان هم چون ایران را با مشکل مواجه ساخته است. در این پژوهش برای ارزیابی خطر بیابان زایی منطقه نیمه خشک آق بند، استان گلستان، از مدل ایرانی IMPDA استفاده شد. نقشه واحدهای کاری با استفاده از نقشه های زمین شناسی، کاربری اراضی، عکس های هوایی و تصاویر ماهواره ای تهیه گردید. از 9 معیار بیابان زایی وضعیت خاک، زمین شناسی، اقلیم، پوشش گیاهی، اقتصادی- اجتماعی، آب زیرزمینی، تکنولوژی توسعه شهری، کشاورزی و فرسایش (آبی و بادی) با 26 شاخص بیابان زایی برای بررسی و تهیه نقشه پتانسیل بیابان زایی منطقه آق بند استفاده شده است. سپس برای هر معیار اصلی مهم ترین شاخص های موثر در کیفیت آن معیار بررسی و با شیوه IMPDA وزن دهی انجام شد و با محاسبه میانگین هندسی شاخص ها و بهره گیری از نرم افزار 9.3 Desktop ArcGIS، نقشه های مربوط به وضعیت هر معیار یا لایه اصلی تهیه شد. در انتها از میانگین هندسی معیارها، نقشه مناطق حساس به بیابان زایی تولید گردید. تفاوت فراوانی کلاس های خطر مدل با آزمون کای اسکوئر بررسی شد. برای ارزیابی کارایی نقشه خطر از آزمون من ویتنی در نرم افزار مینی تب استفاده شد. نتایج آزمون کای اسکوئر نشان داد که تفکیک مناسبی بین کلاس های خطر وجود دارد. نتایج نشان داد که 17/7 درصد ازکل منطقه مورد بررسی در کلاس شدید بیابان زایی و 51 درصد در کلاس متوسط بیابان زایی قرار دارد. آنالیزهای بعدی نشان داد که معیارهای پوشش گیاهی و وضعیت خاک از مهم ترین معیارهای بیابان زایی در منطقه آق بند است.
    کلیدواژگان: خطر بیابان زایی، مدل IMDPA، معیار، شاخص، منطقه آق بند، استان گلستان
  • لیلا رحیمی*، امیراحمد دهقانی، خلیل قربانی، محمد عبدالحسینی صفحات 173-189
    کاهش دبی پایه نسبت به متوسط بلندمدت آن نشان دهنده وضعیت خشکسالی می باشد اما کاهش متوسط دوره ای دبی پایه نشان می دهد که منطقه به سمت خشکی پیش می رود. آزمون ناپارامتری من- کندال، یکی از روش هایی است که برای بررسی روند در یک سری زمانی مورد استفاده قرار می گیرد. در این پژوهش ایستگاه هیدرومتری ارازکوسه واقع در حوضه گرگان رود استان گلستان با دوره آماری 40 ساله به عنوان منطقه مطالعاتی تعیین شده است. بر این اساس بعد از جداسازی دبی پایه از داده های دبی روزانه و تشکیل سری های زمانی سالانه و ماهانه از دبی پایه و دبی کل، آزمون من- کندال برای تعیین روند به کار گرفته شده است. تحلیل های معنی داری روند در سطح 5 درصد بیانگر آن است که در مقیاس سالانه، میانگین دبی پایه و دبی کل، روند نزولی داشته اما حداکثر دبی پایه و حداکثر دبی کل هیچ روندی ندارند. همچنین در مقیاس ماهانه، میانگین دبی پایه در ماه های فصل بهار و ماه های آبان و اسفند روند نزولی داشته ولی در باقی مانده ماه های سال روندی نداشته است. همچنین میانگین دبی کل، نیز در ماه های فصل بهار و ماه اسفند روند نزولی داشته و در بقیه ماه های سال روندی را نشان نمی دهد اما در کل منطقه رو به خشکی می رود.
    کلیدواژگان: تحلیل روند، دبی پایه، آزمون من، کندال، خشکسالی
  • مهدی ذاکری نیا*، خلیل قربانی، ابوطالب هزارجریبی صفحات 191-208
    از آن جا که بخش اعظم مصرف آب به بخش کشاورزی اختصاص دارد، با بهبود مدیریت مصرف آب در این بخش می توان به نحو قابل ملاحظه ای در مصرف آب صرفه جویی کرد. یکی از پارامترهای مهم در مدیریت آبیاری، تبخیر و تعرق گیاهان در منطقه می باشد. دقت و سرعت در امر محاسبه این پارامتر نقش به سزایی در تصمیم گیری و تخصیص آب به کشاورزی دارد. در این پژوهش با استفاده از ابزار مدیریتی ArcET در محیط ArcGIS به برآورد تبخیر و تعرق گیاهان در حدود 7000 هکتار از اراضی که توسط مسیری 4000 متری از کانال اردیبهشت واقع در شبکه آبیاری زهکشی درودزن تغذیه می شوند، پرداخته شده است. به این منظور با ورود پارامترهای هواشناسی ایستگاه های منطقه، موقعیت ایستگاه ها و رقوم ارتفاعی در محیط ArcET، نقشه تبخیر تعرق گیاه مرجع تعیین و با اعمال ضرایب گیاهی با توجه به الگوی کشت موجود، تبخیر تعرق گیاهان منطقه به دست آمده است. همچنین از روش سند ملی آبیاری کشور نیز برای محاسبه تبخیر تعرق گیاهان شبکه مورد مطالعه استفاده شد. مقایسه نتایج این دو روش نشان داد که روش ArcET مقدار نیاز آبی گیاهان را در بیش تر موارد کم تر برآورد نمود و استفاده از این روش در اراضی تحت آبیاری کانال اردیبهشت باعث صرفه جویی حدود 443906 مترمکعب در سال خواهد گردید. به طوری که می توان از این صرفه جویی، مساحتی حدود 80 هکتار دیگر از اراضی به زیر کشت برد. استفاده از ابزار ArcET، باعث سرعت و دقت بیش تری در برآورد مقدار آب مورد نیاز کانال های آبیاری شده و در عین حال یک بانک اطلاعاتی منظم از پارامترهای موجود در شبکه های آبیاری و زهکشی ایجاد نمود.
    کلیدواژگان: تبخیر و تعرق، شبکه آبیاری و زهکشی، GIS، ArcET
  • زینب طولابی، قاسم رحیمی*، صفر معروفی صفحات 209-226
    برای بررسی تاثیر مقادیر مختلف لجن فاضلاب بر عملکرد گیاه و تجمع روی، مس، کادمیوم و سرب در گیاه تربچه (Raphanus Sativus)، آزمایش گلدانی در گلخانه تحقیقاتی دانشگاه بوعلی سینا همدان انجام شد. این پژوهش در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تیمار شامل درصدهای مختلف (0، 10، 35 و 50) لجن فاضلاب خشک و در 3 تکرار انجام شد. کاربرد لجن فاضلاب در هر 3 سطح، تاثیر معنی داری (0/01≤ P) بر عملکرد تربچه نشان داد، به خصوص در سطح 10 درصد چشم گیرتر بود. در نتیجه این پژوهش، با افزایش درصد لجن فاضلاب در خاک، غلظت قابل دسترس فلزات به طور معنی داری (0/01≤ P) نسبت به شاهد افزایش یافت، به خصوص روی به شدت تحت تاثیر کاربرد لجن فاضلاب قرار گرفت به طوری که در تیمار 50 درصد نسبت به شاهد افزایش قابل توجهی نشان داد (به ترتیب 156/41 و 0/98 میلی گرم در کیلوگرم). نتایج نشان داد که ریشه تربچه نسبت به بخش هوایی آن، مقادیر بیش تری فلزات سنگین را در خود انباشته کرد و توان بالایی در جذب سرب از خاک نشان داد. همچنین با افزودن لجن فاضلاب به خاک، فاکتور انتقال کادمیوم، به طور قابل توجهی افزایش یافت این در حالی است که فاکتور انتقال روی، مس و سرب با افزایش میزان لجن فاضلاب در خاک کاهش یافت. به طورکلی سطح 10 درصد در مقایسه با سایر سطوح از نظر تاثیر در شاخص رشد و تجمع فلزات سنگین در تربچه، مناسب تر بود.
    کلیدواژگان: آلودگی، فاکتور انتقال، عناصر سنگین، تربچه
  • الهام انتظامی*، مهدی شرفاء، غلامرضا ثواقبی فیروزآبادی صفحات 227-243
    خواص شیمیایی خاک از نقطه ای به نقطه دیگر حتی در فواصل کم تغییر نشان می دهد. یکی از دلایل مهم این غیریکنواختی در مقیاس های کوچک، تشکیل خاکدانه در خاک است. در این پژوهش تفاوت غلظت روی کل در داخل و خارج خاکدانه های خاک های آلوده بررسی شد. خاکدانه ها از 4 پروفیل با بافت مختلف و در 5 عمق از 1-0 متری جمع آوری شده و به صورت مکانیکی و با استفاده از روش کایسر به دو بخش داخلی و خارجی تفکیک شدند. غلظت روی کل در هر دو بخش داخلی و خارجی اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که مقدار مواد جذب کننده رس، ماده آلی و اکسیدهای آهن آزاد در خارج و داخل خاکدانه ها اختلاف معنی داری ندارد، ولی غلظت روی کل در خارج خاکدانه ها بیش تر از داخل بود و میانگین غلظت در این دو بخش تفاوت معنی داری (0/01>P) نشان داد. این تفاوت غلظت روی بین بخش داخلی و خارجی خاکدانه ها به ترتیب لوم رسی < لوم رسی شنی < لوم < لوم شنی، در بافت های مختلف کاهش یافت. تفاوت غلظت روی در عمق های مختلف خاک نیز معنی دار بود و با افزایش عمق کم تر شد.
    کلیدواژگان: خاک آلوده، داخل خاکدانه، خارج خاکدانه، روی
  • موسی حسام*، معصومه کلویی صفحات 245-259
    با توجه به محدودیت منابع آب، استفاده بهینه از آب در ایران ضروری است. اعمال مدیریت صحیح و به کارگیری فنون پیشرفته به منظور حفظ و ذخیره رطوبت خاک، افزایش گنجایش نگه داشت آب و جلوگیری از نفوذ عمقی از راه کارهای موثر برای افزایش کارایی مصرف آب و بهبود بهره برداری از منابع آب کشور است. استفاده از پلیمرهای سوپرجاذب روشی مناسب برای نگهداری آب و افزایش ظرفیت نگهداری آب در خاک است. در این پژوهش به منظور ارزیابی تاثیر پلیمر سوپرجاذب بر روی عملکرد و کارایی مصرف آب گوجه فرنگی، آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی با دو تیمار رژیم آبیاری در 3 سطح، شامل 75 درصد (کم آبیاری)، 100 درصد (آبیاری کامل) و 125 درصد نیاز آبی گیاه (بیش آبیاری) و تیمار غلظت سوپرجاذب در 5 سطح صفر، 4، 6، 8 و 10 گرم در هر کیلوگرم خاک گلدان در 4 تکرار در شرایط گلخانه انجام شد. نتایج نشان داد که کاربرد 6 گرم هیدروژل سوپرجاذب در هر کیلوگرم خاک گلدان و سطح 125 درصد آبیاری، اثر معنی داری روی عملکرد و کارایی مصرف آب گوجه فرنگی نسبت به شاهد (100 درصد نیاز آبی و صفر گرم سوپرجاذب در هر کیلوگرم خاک گلدان) دارد. بنابراین شرایط نام برده برای داشتن بیش ترین عملکرد و کارایی مصرف آب گوجه فرنگی توصیه می شود.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، مصرف آب، بیش آبیاری، ظرفیت نگهداری آب، نیاز آبیاری
  • علیرضا عمادی *، ساحله کاکویی صفحات 261-275
    یکی از سازه های متداول برای کاهش مقدار ورود رسوب به کانال های انتقال آب، حوضچه رسوب گیر می باشد. در این سازه ها با افزایش سطح مقطع، سرعت جریان کاهش یافته و ذرات رسوبی در اثر نیروی ثقل ته نشین می شوند. عوامل مختلفی مانند خصوصیات ذرات رسوبی، دبی جریان و راندمان تله اندازی مورد نیاز در طراحی حوضچه های رسوب گیر موثر می باشند. از طرف دیگر ابعاد دیواره های حوضچه نیز باید به صورتی تعیین شوند که از نظر سازه ای پایدار باشند. در این پژوهش براساس الگوریتم بهینه سازی جامعه مورچگان یک مدل کامپیوتری به منظور طراحی بهینه حوضچه رسوب گیر سد انحرافی گنج افروز واقع در استان مازندران با در نظر گرفتن خصوصیات هیدرولیکی، رسوبی و سازه ای تهیه شد. متغیرهای تصمیم شامل طول، عرض و ارتفاع حوضچه رسوب گیر، عرض و ارتفاع کانال ورودی و ابعاد قسمت های مختلف دیواره حوضچه می باشد. تابع هدف ترکیبی از راندمان تله اندازی و ضرایب اطمینان لغزش و واژگونی در نظر گرفته شده است. مدل نام برده در سه راندمان تله اندازی 70، 80 و 90 درصد اجرا شد. نتایج نشان داد مقادیر طول، عرض و ارتفاع بهینه به دست آمده توسط مدل در هر سه راندمان تله اندازی کم تر از شرایط موجود می باشد. طول، عرض و ارتفاع بهینه در راندمان تله اندازی 70 درصد به ترتیب 38/89، 4/2 و 2/05 متر به دست آمد. مقایسه نتایج این پژوهش با نتایج به دست آمده از الگوریتم SCE نشان داد الگوریتم جامعه مورچگان طول حوضچه را 10/5 درصد بیش تر و ارتفاع حوضچه را 73/10 درصد کم تر به دست آورده است.
    کلیدواژگان: بهینه سازی، حوضچه رسوب گیر، سد انحرافی گنج افروز، دهانه آبگیر، الگوریتم جامعه مورچگان
  • مریم دوستی*، کاکا شاهدی، محمود حبیب نژاد روشن، میرحسن میریعقوب زاده صفحات 277-292
    بهره برداری و استفاده مطلوب از منابع آب و مدیریت بهینه آن مستلزم شناخت بهتر مدل های هیدرولوژی است. از آن جا که در حوزه های آبخیز امکان اندازه گیری تمام کمیت های مورد نیاز برای بررسی عکس العمل حوزه امکان پذیر نمی باشد بنابراین انتخاب مدلی که بتواند در عین سادگی ساختار، با استفاده از حداقل اطلاعات ورودی مورد نیاز، پیش بینی با دقت قابل قبولی ارایه نماید، امری ضروری به نظر می رسد. در این پژوهش از مدل IHACRES برای مطالعه فرایند بارش- رواناب حوزه آبخیز تمر واقع در استان گلستان استفاده شده است. به منظور شبیه سازی رواناب در حوزه مورد مطالعه، مدل IHACRES کالیبره شده و مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج پژوهش نشان داد با توجه به مقادیر خطا در حجم جریان (3/412=BIAS) در مراحل واسنجی و (0/416=BIAS) در مرحله ارزیابی، جریان شبیه سازی شده توسط مدل IHACRES، کم تر از جریان مشاهداتی بوده است. اگرچه مدل نتوانسته است دبی های حداکثر را به خوبی شبیه سازی کند، اما در مجموع با توجه به انحرافات کم مدل و شبیه سازی خوب مقادیر حداقل و براساس دو پارامتر ضریب تعییین (0/66=2R) در مرحله واسنجی و (0/61=2R) در مرحله ارزیابی و میانگین خطای نسبی (0/008=APRE) در مرحله واسنجی و (0/029=APRE) در مرحله ارزیابی می توان گفت عملکرد مدل در حوزه مورد مطالعه رضایت بخش بوده است.
    کلیدواژگان: بارش، رواناب، شبیه سازی، IHACRES، حوزه آبخیز تمر، استان گلستان
  • گزارش کوتاه علمی
  • مهری عبدی دهکردی، مهدی مفتاح هلقی*، مهدی کاهه صفحات 293-301
    امروزه برآورد میزان مصرف آب یکی از مهم ترین و کاربردی ترین مباحث به شمار می رود، پیچیدگی و تاثیر عوامل و پارامترهای مختلف بر میزان مصرف آب سبب شده است تا روش های تحلیلی و ریاضی در این زمینه از کارایی لازم برخوردار نباشند. مطالعات انجام شده نشان می دهد که پارامترهای هواشناسی به عنوان مهم ترین گروه در زمینه برآورد کوتاه مدت میزان مصرف آب در نظر گرفته شده اند. در این مطالعه با استفاده از الگوریتم خوشه بندی فازی ارتباط غیرخطی بین پارامترهای اقلیمی به عنوان متغیرهای ورودی و میزان مصرف آب شهری به عنوان متغیر خروجی مورد بررسی قرار گرفت و با نتایج به دست آمده از برقرار نمودن رابطه خطی میان متغیرهای نام برده مقایسه شد. برای این منظور از داده های اندازه گیری شده روزانه پارامترهای هواشناسی ایستگاه سینوپتیک هاشم آباد و میزان آب توزیع شده در شبکه شهر در طی ماه های فروردین تا تیر سال 1391، استفاده شده است. در نهایت با بهره گیری از روش های رگرسیون خطی و غیرخطی رابطه ای برای برآورد کوتاه مدت میزان مصرف آب براساس پارامترهای اقلیمی ارایه گردید. نتایج نشان داد میزان مصرف آب شهری با میانگین دمای هوا همبستگی بهتری را نشان می دهد و در نظر گرفتن حداکثر دمای هوا نیز باعث افزایش دقت برآوردها می شود. بنابراین می توان حداکثر و میانگین دمای هوا را موثرترین پارامترهای برآورد میزان مصرف آب دانست. همچنین نتایج نشان داد در نظر گرفتن یک معادله درجه دو بین متغیرهای ورودی و خروجی، با داشتن ضریب ناش- ساتکلیف 0/71 و ریشه میانگین مربعات خطا 43/35 لیتر در ثانیه، میزان مصرف آب را با دقت و اطمینان بیش تری نسبت به سایر معادله ها برآورد می نماید.
    کلیدواژگان: الگوریتم خوشه بندی فازی، پارامترهای هواشناسی، مصرف آب
  • جعفر مامی زاده*، ضیاء عزیزبیگی صفحات 303-310
    استفاده از مصالح خاکی در عملیات اجرایی شبکه های آبیاری، زهکشی و متراکم نمودن خاک بسیار مهم بوده و این موضوع در لایه های خاکریزی اطراف لوله های G.R.P که اجرای خاکریزی آن ها نیاز به دقت زیادی دارد، از مهم ترین مسایل می باشد. برای اجرای پروژه خطوط لوله عین خوش- فکه با 230 کیلومتر طول لوله، با توجه به پروفیل های طولی و عرضی مسیر، در بسیاری از مسیرهای محدوده طرح عمق ترانشه برای کارگذاری لوله ها کم می باشد، بنابراین برای تامین عمق ترانشه اقدام به خاکریزی با تراکم 95 درصد می شود (فلوتیت، 2010). نتایج نشان داد که رطوبت بهینه و درصد تراکم مطلوب (حداقل 93 و حداکثر 98 درصد) در لایه های خاکریزی را می توان از طریق رطوبت دهی در محل قرضه و در روی مسیر تامین نمود ولی در روش دوم، زمان بیش تری برای اختلاط و رطوبت دهی مصرف می گردد. در مصالح رسی اگر رطوبت لایه خاکریزی 3 درصد نسبت به رطوبت بهینه کم تر باشد، جبران رطوبت آن با کوبش نتیجه مطلوب را نمی دهد یا به انرژی زیادی برای تراکم نیاز دارد. در لایه های خاکریزی که با استفاده از مصالح ریزدانه اجرا شده، تردد و گذشت زمان تاثیر منفی داشته و درصد تراکم را تا 87 درصد کاهش داده است. هرچه مصالح درشت دانه تر باشند، تردد و گذشت زمان تاثیر کمی بر روی تراکم لایه دارند.
    کلیدواژگان: خصوصیات خاک، لایه های خاکریزی، تراکم، رطوبت، خطوط لوله
|
  • M. Darand* Pages 1-29
    The precipitation, minimum and maximum daily data from synoptic station of Oromieh during 1961 to 2005 has been extracted. In order to detect climate changes 27 indices recommended by Expert Team of Climate Change and Indices (ETCCDI) have been used. In order to test homogeneity of indices, two test that has been recommended by World Meteorological Organization Cumulative Deviation Test and Worseley,s Likelihood Ratio Test have been used. The change point of data series tested by two mentioned test and significance of changing in the points tested by Mann- Whitney in the three significant level (90, 95 and 99%). Mann Kendal and Mann Kendal Modified tests have been used to detect significant trend and Sen Estimator fitted on the indices series for reorganization of the slope. The results of this study indicate non-homogeneity of temperature and precipitation extreme indices series in the Synoptic station of Oromieh during the study period. The results indicated that the indices including summer days (SU25), Warm Days (TX90p) and Warm Spell Duration Index (WSDI) increased during the study period. The Frost Days (FD), Minimum Daily temperature (TXn) and Warm Spell Duration Index (WSDI) are decreasing. The changes of the most of the extreme precipitations were significant and decreased. During recent years, the indices of annual total precipitation (PRCPTOT), very wet (R95p) and extremely wet days (R99p) have been extremely decreased in Oromieh.
    Keywords: Climate change, Oromieh, Extreme indices, Trend
  • N. Kaviani*, F. Khormali, H. Masihabadi, H. Tazikeh Pages 31-58
    To study the effects of land use change and climate on micromorphological properties and clay minerals distribution in loess derived soils of Golestan Province, 12 soil profiles in summit geomorphic position consisting of aridic, xeric and udic moisture regimes with cultivated, pasture and forest land uses were studied. The results showed that in aridic moisture regimes weakly developed Entisols, in the xeric soils moisture regime, Inceptisols, Mollisols were dominant, and in udic moisture regime, the most developed Hapludalfs were formed. Micromorphological studies revealed that there was a good positive correlation between soil development and climate index (evapotranspiration ratio). Environmental conditions such as land use and climate consequently affected micromorphological properties such as voids, microstructure, b- fabric, and pedofeatures. In the udic moisture regime, thick clay coatings were observed in speckled b- fabric matrix. However, in the soil with aridic moisture regimes, massive microstructure, and crystallitic b- fabric can be seen. Microscopic observations showed granular microstructure in forest surface horizons has been transformed to massive microstructure in cultivated land use. Results obtained from mineralogical studies showed that there were differences in type and distribution of clay minerals in different climate. Illite was found as the main clay mineral of loess parent materials and soils of the three land uses. The origin of illite, kaolinite and chlorite clay minerals are mainly inheritance while smectite and vermiculite are pedogenic. With increasing precipitation and weathering intensity from xeric zones toward udic zone, illite and chlorite have transformed to smectite and vermiculite. Amount of smectite and vermiculite are mainly affected by climate. It can be concluded that conversion of natural land resources into croplands causes serious soil degradation in loess derived soils in Golestan province.
    Keywords: Micromorphology, Clay mineralogy, Climosequence, Loess, Land use change
  • S.S. Hashemi*, M. Baghernejad, H.R. Owliaie, M. Najafi, Ghiri Pages 59-83
    Gypsum is an abundant soil mineral in arid and semiarid climates with low rainfall and gypsiferous parent material. Although gypsum is found over a wide range of temperatures, most gypsiferous soils are formed under xeric, ustic and aridic moisture regimes. This study was conducted in order to investigate the effect of soil moisture regimes on micromorphology of gypsum in gypsic and petrogypsic horizons of soils of Fars province. Micromorphological pedofeatures, including hypocoating, coating, loose continuous, dense complete and dense incomplete infilling of gypsum in voids and channels walls. Lenticular, prismatic, interlocked plates, pseudo-hexagonal and allabasrtin of gypsum crystals observed in thin sections. A clear relationship was noticed between gypsum morphology and soil moisture regime as well as soil depth. More diversity of gypsum crystals was found in subsurface horizons than surface horizons. Longer size of gypsum crystals were observed in subsurface horizons. Higher abundance of lenticular gypsum crystals were found in more developed soils. Higher quantity of prismatic, acicular, columnar and blade-like crystals was occurred in soils with lower rainfall and aridic moisture regime. Soils with lighter texture exhibited more diversity of gypsum crystals morphology. In addition, larger sizes of lenticular gypsum crystals with lower abundance were observed in more humid soils.
    Keywords: Lenticular crystal, Gypsiferous soil, Soil moisture regime, Thin section
  • R. Ghobadian*, P. Shekari, Gh.A. Sabe, R. Maleki Pages 85-107
    Hydraulic conductivity (K) is one of the most important parameters in soil sciences, which has highly variation in different direction and depths. Information on spatial and temporal variations of soil hydraulic conductivity is essential to improve soil and water management. The purposes of this study are measuring of the saturated hydraulic conductivity and its depth variation by Guelph permeameter method in the research farm of agricultural faculty, Razi University, Kermanshah. In this regards, 30 boreholes with 8 cm diameter and three depths (60, 90 and 120 cm) were drilled in a grid of 5×5 m. Identification tests such as soil gradation, determination of the liquid and plasticity limits and specific gravity have been done on soil samples and indicated the soil texture was clay. After identification tests, Guelph Permeameter test for three fixed ponding depths of 5, 15 and 25 cm were conducted to determine saturated hydraulic conductivity of soil. The results of statistical analysis showed that hydraulic conductivity values at 60 cm depth have significant difference in 5% level with values about 90 and 120 cm depths and reduction of hydraulic conductivity from 90 to 120 cm was neglected. Between single depth analysis, Laplace’s analysis with 5 cm ponding depth and Richards’s regression basic analysis with 15 cm ponding depth have provided the highest and lowest saturated hydraulic conductivity respectively.
    Keywords: Depth gradient, Guelph permeameter, Saturated hydraulic conductivity
  • H.R. Owliaie*, S. Rezaei Pages 109-129
    This study was performed to evaluate the effect of topography position and land use on soil genesis, chemical forms of Fe and Mn and clay mineralogy of soils of Yasouj region, Kohgilouye province. Nine soil profiles were described and sampled along a toposequence in paddy and non-paddy soils. The soils were classified as Alfisols, Mollisols, Inceptisols and Entisols. The major contributing soil processes can be categorized as calcium carbonate leaching, clay eluviations, accumulation of organic matter at soil surface and reduced condition in paddy soils. According to the results, the amount of pedogenic Fe and Mn (Fed and Mnd) and Fe crystallinity index [(Fed-Feo)/Fet] showed positive correlation with soil development and higher amounts of these indices were observed in plateau and piedmont plain physigraphic units with non-paddy land use. Compared to non-paddy soils aquic condition in paddy soils increased Feo, Mno, Feo/Fed and Mno/Mnd, (2.9, 2.8. 5.0 and 5.8 times, respectively); but decreased Fed, Mnd and Fe crystallinity index (1.69, 1.75 and 1.96 times, respectively). Clay minerals investigation revealed the occurrence of smectite, illite, chlorite, vermiculite, quartz and kaolinite in the soils studied. Transformation of illite and chlorite to smectite increased along the down slope as well as from subsurface to surface horizons. Transformation of micaceous minerals to smectite in non-paddy soils and neoformation from soil solution seems to be the major pathways for the pedogenic occurrence of smectite in the soils studied.
    Keywords: Fe, Mn oxides, Topography, Paddy soil, Clay mineral, Yasouj
  • H. Ghodousi* F. Malkeshi Pages 131-152
    Irrigation and drainage networks are considered the largest distributor of agricultural water and plays an important role in water supply and optimized distribution. Therefore, investigations and investments should be concentrated on the management, technical, economical, social and environmental aspects of the irrigation networks. In this paper by refering to the irrigation network of Qazvin and consultation and interviewing with network officials and managers of water industry in the operation of irrigation systems and also with previous studies, effective strategies were determined for increasing water productivity in networks from the viewpoint of management, technical, economic, social and environmental issues. AHP model and Expert Choice software was used for prioritizing these strategies using of expert opinions. Results showed that the management - operation viewpoint is the highest priority with the relative weight of 0.509. From the management-operation viewpoint using of pressurized irrigation systems, from the technical-structural viewpoint use of Neyrpic module in all channels, from the economic viewpoint to get the actual pricing of cost water, from the social viewpoint advice and promotion of modern irrigation systems to farmers and from the environmental viewpoint prevent the discharge of urban, industrial and agriculture sewage in the channels are the most important. For example, applying the best strategy to increase water productivity from the technical-structural viewpoint simulate the L6 canal of Qazvin irrigation network with Canalman hydrodynamic model. Results show that Neyrpic modules have high performance and reduce water losses in irrigation networks considerably.
    Keywords: Water productivity, Irrigation, drainage networks, Analytical hierarchy process, Canalman hydrodynamic model
  • A.H. Arami*, M. Ownegh, V.B. Sheikh Pages 153-172
    Desertification is one of the most important concerns and a major threat for natural resources and human societies. In this study, IMPDA model have been applied to assess desertification hazard in semi-arid Agh-Band region, Golestan Province. Work unit map was provided using geology, land use maps, aerial photos and satellite images. Desertification hazard was mapped using 9 desertification criteria including: soil condition, geology, climatology, land cover, Socioeconomic status, groundwater, urban development, agricultural and water and wind erosion with 26 desertification indicators. For each major criteria affecting quality indicators investigated and via IMPDA method weighted with geometric mean calculation and using ArcGIS 9.3 software, maps relative to position of each criteria were provided. At the end, map of sensitive zone to desertification was provided using geometric mean. The differences were compared between hazard classes with Chi-square and Mann-Whitney test for evaluation of models accuracy using the Minitab software. Results of chi-square test indicated that there is an appropriate differentiation among hazard classes. The results showed that 17.7 percent of the area is classified as high class and 51 percent as moderate affected by desertification processes. Further analysis indicated that the land cover and soil condition criteria are the most important criteria of desertification process in the Agh-Band region.
    Keywords: Desertification hazard, IMDPA model, Criteria, Indicator, Agh, Band region, Golestan Province
  • L. Rahimi*, A.A. Dehghani, Kh. Ghorbani, M. Abdolhosseini Pages 173-189
    Base flow reduction in comparison with its average long-term value represents drought conditions but average base flow reduction over specific time indicates the area tends to drought. Mann-Kendall's non-parametric test was used for considering the trend of time series. In this study, Arazkuseh hydrometric station with 40-year-old statistical period has been selected as the case study. After base flow separation from daily discharge's data and preparation of monthly and annual time series, the Mann-Kendall's test has been used for determination of trend. The analysis of trend at the significant level of %5 indicates downward trend in base flow and total discharge average based on annual scale but there is not any trend for maximum of base flow and total discharge. In monthly scale, the trend of average base flow during November, March until June has had downward, but in the rest there is not any trend. Also, average total flow during March until June shows downward trend and in the rest there is not any trend during year. So it maybe concluded that the area tends to drought.
    Keywords: Trend analysis, Base flow, Mann, Kendall test, Drought
  • M. Zakerinia*, Kh. Ghorbani, A. Hezarjeribi Pages 191-208
    Since much of water consumption is in the agricultural sector, so water management improvement in this sector can be substantial conservation in water consumption. The regional crop evapotranspiration (ET) is one of the main parameters in irrigation management. Accuracy and speed in calculation has major role in decision-making and allocation of water to the agricultural lands. In this study (ET) is determined with ArcET as a management option in ArcGIS in around 7000 hectare of land that irrigated with 4000 meters of Ordibehesht channel of Droodzan irrigation and drainage network. For this reason, crop reference Evapotranspiration map is constructed by inputting the regional climatology parameters, situation of stations, elevation of stations in ArcET and ET is determined with respect to Crop coefficient (Kc) for crops pattern for all over the region. Also irrigation national document is used for network ET calculation. Results showed that use of ArcET manner caused to determine the crop water requirement less than the irrigation national document ET manner. In addition, use of ArcET result for land under irrigation of Ordibehesht channel cause to save 443906 m3 water per year in network, and around 80 hectare of new land could be irrigated with this saved water. Furthermore use of ArcET caused to determine the amount of water flow for irrigation canals with high speed and accuracy and also created a perfect information bank for irrigation and drainage networks parameters.
    Keywords: ArcET, Evapotranspiration, GIS, Irrigation, drainage network
  • Z. Toolabi, Gh. Rahimi*, S. Marofi Pages 209-226
    The influence of different rates of sewage sludge on productivity and/or accumulation of Zinc (Zn), Cupper (Cu), Cadmium (Cd) and Lead (Pb) within radish (Raphanus Sativus) vegetable have been investigated. A pot-culture experiment in greenhouse was conducted at Bou-Ali Sina University, Hamedan. The experimental project was performed on completely randomized design and treatments included various percentages of dried sewage sludge (0, 10, 35 and 50) with three replicates. The sewage sludge treatment led to major effects in yield of radish significantly (P≤0.01), particularly for 10%. As a result of this research, with increasing rates of sewage sludge in soil, available metal concentrations significantly (P≤0.01) increased in comparison with control, in particular, Zn highly increased for 50% treatment (0.98-156.41 mg.kg-1 respectively). The results indicated that accumulation of heavy metals in root of radish was higher than aerial parts and that has high ability to Pb uptake from soil. However, the trend of applied sewage sludge was affected on Transfer Factors (TF) from soil to the root, which increased significantly for Cd and decreased for Zn, Cu and Pb. Overall, the applied rate of 10% compared with other rates was effectively suitable on growth indices and accumulation of heavy metals within radish vegetable.
    Keywords: Pollution, Transfer factor, Heavy metals, Radish
  • E. Entezami*, M. Shorafa, Gh.R. Savaghebi Firoozabadi Pages 227-243
    Soil chemical properties may vary from one point to another even in small scale. One-of the major reasons for this small-scale heterogeneity is aggregation of the soil. This study was conducted to compare zinc concentration between aggregate exteriors and interiors of some contaminated soils. Aggregates were collected from 5 depths of 4 soil profiles with different texture and were separated mechanically into exterior and interior fractions. The results showed that there were no significant difference between the amounts of all metal sorbents (clay, organic matter and free iron oxides) in the exterior and the interior. Total zinc concentration was measured for exterior and interior parts of aggregates. The total concentration of zinc was higher in the exterior than in the interior part of aggregates and difference of mean concentration between these two parts was significant at 0.01. The difference of zinc concentration between the interior and exterior decreased in order of clay loam > sandy clay loam > loam > sandy loam. Concentration of zinc in different depths of soil was significant at 0.01.
    Keywords: Aggregate exterior, Aggregate interior, Polluted soil, zinc
  • M. Hesam*, M. Kaloee Pages 245-259
    Considering the limited water resources, optimum use of water is necessary in Iran. Good management practices and applying advanced techniques to maintain soil moisture and storage, increased water holding capacity and preventing deep percolation are effective methods to increase water use efficiency and improve water resources utilization in the country. Application of superabsorbent polymers is a proper method to enhance water and increase soil water holding capacity. In this research the effect of superabsorbent polymer on the tomato yield and its water productivity was evaluated in the greenhouse. Trial was conducted using factorial experiment with a completely randomized design layout in which the treatments were three irrigation regimes (including 75 (low irrigation), 100 (full irrigation) and 125 (more irrigation) percent of crop water requirement) and four superabsorbent hydrogel application of 0, 4, 6, 8 and 10 grams per kilogram of pots soil in four replicates. The results showed that irrigation and superabsorbent are effective on yield and water use efficiency and application of 6 g superabsorbent hydrogel per kilogram of soil in 125 %irrigation level had significant effect on tomato yield and its water productivity compared to control (100% of crop water requirement and 0 g superabsorbent per kilogram of pots soil). Therefore mentioned condition is recommended to have maximum tomato yield and its water productivity.
    Keywords: Optimize water use, More irrigation, Water storage capacity, Irrigation requirement
  • A.R. Emadi*, S. Kakouei Pages 261-275
    Settling basin is one of the structures built for separation of suspended sediments at the beginning on intake canal. In these structures, flow velocity decreases by increasing cross section and sediments deposit owing to gravity force. Several factors affect settling basin design such as sediment attributes, flow discharge and trap efficiency. On the other hand, settling basin wall dimensions must be determined stable structurally. In this study a computer model was prepared for optimal design of Gannjafrooz settling basin in Mazandaran province considering hydraulic, sediment and structural attributes based on Ants colony optimization algorithm. Decision variables were consisted of length, width and height of settling basin, width and height of input canal and dimensions of various parts of settling basin wall. Objective function is a combination of trap efficiency and sliding and overturning safety factor. Mentioned model was applied in three trap efficiencies of 70, 80 and 90 percent. Results showed that optimal length, width and height in all three trap efficiencies were lower than existing condition. Optimal length, width and height obtained were, 38.89, 4.2 and 2.05 meter in trap efficiency of 70 percent respectively. Comparison of the results of this research with results of SCE algorithm showed that, ACS algorithm calculated length and height of basin, were 10.5 percent more and 10.73 percent less than SCE algorithm, respectively.
    Keywords: Optimization, Settling basin, Gangafrooz diversion dam, Intake, ACS algorithm
  • M. Dousti*, K. Shahedi, M. Habibnezhad Roshan, M.H. Miryaghoubzade Pages 277-292
    Optimum use of water resources and its optimal management requires a better understanding of the hydrologic models. Since it is not possible to measure all parameters needed to evaluate the response of a catchment, it is worthy to choose a model with simple structure and minimum input requirement while provides reasonably accurate prediction. In this study IHACRES model is used to study rainfall - runoff process in Tamar Basin located in Golestan Province. In order to simulate streamflow in this catchment, the IHACRES model was calibrated and evaluated. The results showed that with respect to the amount of overall error in flow volume (BIAS=3.412) in the calibration and (BIAS=0.416) in evaluation, simulated flow by the model is less than the observations. Although the model could not simulate the maximum discharges suitably, but in total with regard to low deviations and suitable simulation of the minimum discharges and based on two indices (R2=0.66) in the calibration and (R2=0.61) in evaluation and (APRE=0.008) in the calibration and (APRE=0.029) in evaluation, it can be said that the model performance in the studied basin was reasonable.
    Keywords: Rainfall, runoff, Simulation, IHACRES, Tamar basin, Golestan province
  • M. Abdi Dehkordi, M. Meftah Halaghi*, M. Kaheh Pages 293-301
    Today, the estimation of water consumption amount is considered as one of the most important and practical issues; the complexity and effect of various factors and parameters on water consumption caused that analytical and mathematical methods not be practical enough in this regard. The conducted studies indicate that meteorological parameters are considered as the most important group in the short-term estimating of water consumption amount. In this study using fuzzy clustering algorithm the nonlinear relationship between climatic parameters as input variables and urban water consumption amount as output variable was investigated and it was compared with the results of linear correlation between mentioned variables. For this purpose the measured data of meteorological parameters of Hashem Abad synoptic station which were collected daily and the amount of water distributed in the city network during Farvardin to Tir of 1391, have been used. Finally, an equation was proposed for short-term estimation of water consumption amount based on climatic parameters using linear and nonlinear regression methods. The results showed that urban water consumption amount indicates a better correlation with temperature mean and considering maximum temperature can increase the accuracy in data estimation. By considering a grade 2 equation among input and output variables the results also showed that by having Nash-Satklif 0.71 and 43/35 Lit/s error’s root mean squares, the water consumption amount will be obtained more precisely and certain than other equations.
    Keywords: Fuzzy clustering algorithm, Meteorological parameters, Water consumption
  • J. Mamizadeh*, Z. Azizbeigi Pages 303-310
    Using soil materials in irrigation and drainage networks and soil compaction is very important. In the Eyn-khosh and Fakeh Pipelines project-Iran with 230 Km of GRP pipes, providing the volume of materials for backfill around the pipe is effective. For the pipeline network, according longitudinal and transverse profiles, in many directions the depth of trenches for pipe placement is low, thus providing an embankment with density up to 95% is needed. Results showed that the optimum water content and optimum density (min: 93% and max: 98%) in the embankment layers can be provided using flooding loan and in place method but the second method, more time will be used for mixing and forming moisture. In clay material, if the water contents is up to 3 percent less than the optimum water compensation this lack needs very large energy. Time and machine traffic have negative effect on layer embankment density (87%) that has been implemented using fine materials.
    Keywords: Soil properties, Embankment layer, Compaction, Water content, Pipelines