فهرست مطالب

فصلنامه پژوهش ها و سیاست های اقتصادی
پیاپی 70 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • عبدالله محمودی* صفحات 5-30
    هدف این مطالعه بررسی تاثیر همگرایی منطقه ای اکو بر برخی متغیرهای اقتصادی کشورهای عضو این سازمان می باشد. نقش موافقتنامه تجاری منطقه ای در افزایش صادرات و واردات، افزایش رفاه و بهبود برخی متغیرهای دیگر اقتصادی کشورهای عضو این پیمان ها موضوع بحث بسیاری از اقتصاددانان بوده است. ادبیات تجربی موجود این موضوع را در مورد سازمان اکو به صورت گسترده مورد بررسی قرار نداده است. تحقیق حاضر برای شبیه سازی حذف موانع تجاری بین اعضای اکو از مدل تحلیل های تجارت جهانی استفاده می کند. در یک روش بستن استاندارد مدل تعادل عمومی و کاربرد نوع چند ناحیه ای و چند کالایی مدل جیتپ نتایج شبیه سازی سیاست تجاری نشان می دهد که اصلاحات سیاست های تجاری اعضای اکو موجب ترقی اقتصاد کشورهای عضو یعنی افزایش صادرات و واردات، تولید، کاهش قیمت های واردات، تقاضای بیشتر برای مواهب، افزایش مصرف شهروندان و افزایش مطلوبیت و رفاه خواهد شد. تجزیه تغییرات رفاه نشان داد که تغییر سیاست تجاری آثار متفاوتی بر اجزای رفاه کشورهای عضو اکو دارد.
    کلیدواژگان: اکو، مدل جیتپ، همگرایی منطقه ای، تجزیه رفاه
  • محمدعلی فیض پور*، حسین حاجی خدازاده صفحات 31-54
    گرچه مطالعات پراکنده ای دوره حیات بنگاه های جدیدالورود را در برخی صنایع تولیدی ایران مورد بررسی قرار داده اند، اما در مطالعات اندکی عوامل موثر بر دوره حیات این بنگاه ها مورد بررسی قرار گرفته است. بر این اساس، این مطالعه با هدف معرفی و شناسایی عوامل موثر بر دوره حیات بنگاه های جدیدالورود صنایع تولیدی ایران طراحی شده است. در مجموع، 14 متغیر که در گروه های 4گانه ویژگی های بنگاه، صنعت، مخارج و نیروی انسانی قرارگرفته اند متغیرهای اصلی این پژوهش را تشکیل داده و برای تبیین تاثیر آنها از مدل مخاطره نسبی کاکس استفاده شده است. همسو با مطالعات پیشین این حوزه نتایج این مطالعه نیز نشان داده است که عوامل موثر بر دوره حیات بنگاه های صنایع تولیدی ایران تحت تاثیر مثبت اندازه بنگاه در زمان ورود، سودآوری، کارایی، نرخ تمرکز، حداقل اندازه کارا، نرخ رشد صنعت، سرمایه گذاری، مخارج تبلیغات، مخارج آموزش، تحصیلات و مهارت نیروی کار است، در حالی که تنها متغیر نرخ ورود به صورت معکوس و معنا داری دوره حیات بنگاه های جدیدالورود را تحت تاثیر قرار داده است. از حیث سیاستگذاری و بر اساس یافته های این پژوهش حمایت های غیرپولی تاثیرگذارترین سیاست های حمایتی از بنگاه های صنایع تولیدی در ایران هستند.
    کلیدواژگان: دوره حیات، بنگاه های جدیدالورود، صنایع تولیدی ایران، مدل مخاطره نسبی کاکس
  • سحر صمیمی*، کامبیز هژبر کیانی صفحات 55-74
    فناوری اطلاعات و ارتباطات آثار گسترده ای بر اقتصاد جامعه در سطح خرد و کلان دارد. تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر کل اشتغال در کشور و به تبع آن اشتغال صنایع کارخانه ای از اهمیت ویژه ای برخوردار است. این تحقیق در پی آن است که با استخراج تابع تقاضای نیروی کار از یک تابع تولید CES با استفاده از مسئله حداقل سازی هزینه اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال صنایع کارخانه ای را در بازه زمانی (1388- 1385) بررسی نماید. به این ترتیب، با استفاده از رهیافت پنل دیتا تابع تقاضای نهاده نیروی کار برای اشتغال کل و سطوح مختلف تخصص شامل نیروی کار ساده، ماهر، تکنسین و مهندسین با به کارگیری متغیر فناوری اطلاعات و ارتباطات در قالب نوآوری های فرایندی و تولیدی مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج مقاله حاضر نشان می دهد فناوری اطلاعات و ارتباطات با به کارگیری شاخص استفاده از فناوری اطلاعات و ارتباطات بر اشتغال کل نیروی کار و نیروهای متخصص اثر مثبت و بر اشتغال نیروی کار ساده اثر منفی دارد.
    کلیدواژگان: فناوری اطلاعات و ارتباطات، پنل دیتا، اشتغال، ایران
  • حسین اصغرپور*، علی مهدیلو صفحات 75-102
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر محیط های تورمی بر درجه عبور نرخ ارز در ایران طی سال های (1389- 1355) می باشد. به این منظور، ابتدا با استفاده از مدل مارکوف- سوئیچینگ محیط های تورمی بالا و پایین استخراج می شود، سپس با استفاده از آزمون هم انباشتگی جوهانسون- جوسیلیوس تاثیر محیط های تورمی به همراه تاثیرگذاری متغیرهای هزینه نهایی شرکای تجاری، درجه باز بودن اقتصاد و نرخ ارز موثر اسمی بر شاخص قیمت کالاهای وارداتی مورد بررسی علمی قرار گرفته است. یافته های تجربی تحقیق نشان می دهند که در اقتصاد ایران درجه عبور نرخ ارز ناقص اند و محیط های تورمی تاثیر نامتقارن بر درجه عبور نرخ ارز بر قیمت واردات داشته است، به طوری که در محیط های تورمی بالا درجه عبور نرخ ارز بیشتر از محیط تورمی پایین می باشد، همچنین نتایج نشان می دهد متغیر هزینه نهایی شرکای تجاری تاثیر مثبت و معنادار و متغیر درجه باز بودن اقتصاد تاثیر منفی و معناداری بر شاخص قیمت کالاهای وارداتی دارند.
    کلیدواژگان: درجه عبور نرخ ارز، محیط تورمی، مدل مارکوف، سوئیچینگ، هم انباشتگی جوهانسون، جوسیلیوس، قیمت واردات
  • علیرضا شکیبایی*، مجتبی گل محمدی شورکی صفحات 103-118
    ارتقای بهره ورری به عنوان یکی از راهکارهای مهم تامین رشد اقتصادی و افزایش رقابت پذیری بنگاه ها مورد توجه بوده است، به گونه ای که کشورهای موفق بخش قابل ملاحظه ای از رشد تولید خود را از این طریق به دست آورده اند. از سویی، توسعه بورس اوراق بهادار از ابزارهای مهم جهت نیل به رشد پایدار اقتصادی و افزایش بهره وری محسوب می شود. هدف این تحقیق بررسی تاثیر پذیرش شرکت ها در بورس اوراق بهادار بر کارایی فنی (بهره وری) شرکت های مزبور می باشد. در این راستا، 17 شرکت از شرکت های متعلق به گروه صنعت سیمان، گچ و آهک انتخاب شده و کارایی فنی آنها با رویکرد تحلیل پوششی داده ها در طول 3 سال پیش و پس از پذیرش در بورس مورد محاسبه قرار گرفته است. نتایج تحقیق حاکی از افزایش بهره وری شرکت ها پس از پذیرفته شدن در بورس اوراق بهادار است، به گونه ای که میانگین شاخص بهره وری از 603/. پیش از پذیرش در بورس به 660/. پس از پذیرش افزایش یافته است. علاوه بر این، با مقایسه شاخص های بهره وری پیش و پس از پذیرش در بورس از طریق آزمون مقایسه زوجی این افزایش در بهره وری معنادار است.
    کلیدواژگان: بهره وری، تحلیل پوششی داده ها، پذیرش شرکت ها در بورس، رشد اقتصادی
  • میثم شفیعی رودپشتی*، سیدمسعود حکاکی، مریم جلالی، ابوالفضل نوری صفحات 119-138
    تحقیق حاضر با هدف تحلیلی بر وضعیت بانکداری اختصاصی انجام یافته است. در این راستا، پس از مطالعه مبانی نظری و پیشینه تحقیق با رویکرد آسیب شناسانه پدیده نوظهور در اقتصاد بانکی کشور مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این تحقیق از لحاظ هدف از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ ماهیت توصیفی- پیمایشی می باشد و از روش های مصاحبه عمیق و پرسشنامه باز به منظور جمع آوری داده های مورد نیاز استفاده شده است. جامعه آماری این تحقیق را مدیران بانکی و کارشناسان فعال در این حوزه تشکیل می دهد. لازم به ذکر است در این مقاله به منظور تجزیه و تحلیل تحلیل داده ها از روش شناسی کیفی و تکنیک دلفی استفاده شده است. در این فرایند از رویکرد نمودار خویشاوندی نیز بهره گرفته شده است. با توجه به نتایج تحقیق 27 مورد از آسیب های موجود در راه توسعه بانکداری اختصاصی شناسایی شد که در 3 دسته آسیب های اجرایی- ساختاری، آسیب های ادراکی- شناختی و آسیب های ناشی از عدم خواست و اراده قرار می گیرند. لازم به ذکر است که 5 عامل دولتی بودن بانک ها، کمبود تجهیزات و امکانات، کمبود منابع مالی، کمبود نیروی انسانی و نبودن سیستم جامع استعدادیابی منابع انسانی و عدم ثبات اقتصادی به عنوان آسیب های اصلی شناخته شدند.
    کلیدواژگان: مشتریان خاص، بانکداری اختصاصی، روش شناسی کیفی، تکنیک دلفی، طرح سیستماتیک
  • غلامرضا منصورفر*، لیلا خلیلی صفحات 139-160
    هدفمندی یارانه ها مهم ترین بخش طرح تحول اقتصادی در ایران می باشد که به تغییر پرداخت یارانه ها می انجامد. بر این اساس، با حذف تدریجی یارانه ها از کالاهای اساسی مانند مواد سوختی، مواد خوراکی، آب، برق و... بخشی از درآمد حاصل به صورت نقدی به مردم پرداخت می شود و سایر درآمد حاصل از این کار نیز صرف انجام پروژه های عمرانی و توسعه زیرساخت های اقتصادی می گردد، به طوری که فاصله طبقاتی بین اقشار مختلف جامعه نیز کاهش می یابد. این مطالعه تلاش می کند میزان رضایتمندی مردم از اجرای طرح هدفمندی بر اساس اهداف مذکور در متن طرح تحول اقتصادی را بین خانوارهای شهرستان ارومیه بر اساس سطوح مختلف درآمدی آنها مورد ارزیابی قرار دهد. ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه محقق است که پس از سنجش روایی و پایایی آن مورد استفاده قرار گرفته است. برای تجزیه و تحلیل داده های به دست آمده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (آزمون های آنووا و تی) استفاده شده است. نتایج حاصل بیانگر این است که از دیدگاه مردم شهرستان ارومیه (نمونه تحقیق) دولت به اهداف مطرح در متن طرح تحول اقتصادی در زمینه اجرای طرح هدفمندی یارانه ها دست نیافته است.
    کلیدواژگان: طرح تحول اقتصادی، هدفمندی یارانه ها، خانوار، رضایتمندی
  • مهدی صارم* صفحات 161-180
    مدلسازی نحوه تعدیل قیمت ها بر اساس روش های مختلفی امکان پذیر است که مبنای تئوریک هر یک متفاوت می باشد. به دلیل این تمایز در فروض و مبانی تحلیل آثار سیاست های پولی در هر روش متفاوت خواهد بود، بنابراین بررسی دقیق نتایج سیاست پولی مستلزم انتخاب الگوی تعدیل قیمت متناسب با شرایط اقتصادی کشور می باشد. در این مقاله با معرفی 4 الگوی چسبندگی قیمت (الگوی استاندارد نیوکینزین)، مدل گذشته نگر (منحنی فیلیپس با انتظارات تطبیقی)، نیوکینزین هیبریدی و اطلاعات چسبنده نشان دادیم با توجه به داده های اقتصاد ایران مدل اطلاعات چسبنده در توضیح آثار سیاست پولی نسبت به سایر الگوها عملکرد بهتری دارد، همچنین شبیه سازی شوک سیاست پولی نشان می دهد رفتار تورم و شکاف تولید در الگوی اطلاعات چسبنده سازگاری بیشتری با آنچه در واقعیت از سیاست پولی مشاهده می شود دارد.
    کلیدواژگان: منحنی فیلیپس نیوکینزین، چسبندگی قیمت، چسبندگی اسمی و حقیقی، چسبندگی اطلاعات، الگوی تعدیل قیمتی
  • شهرام گلستانی*، مصطفی دلدار، سیدجلال سیدی، سیدحبیب جعفری شورچه صفحات 181-204
    نرخ موثر مالیاتی به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های کارایی مالیاتی کاربردهای گسترده ای در تصمیمات اقتصادی و سیاستگذاری ها دارد. این نرخ می تواند به عنوان ابزاری جهت هدایت سرمایه نیز استفاده شود. هدف این تحقیق بررسی رابطه نرخ موثر مالیاتی با سیاست تقسیم سود و بازده آتی سهام شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشد. نتیجه بررسی 565 سال شرکت پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران در بازه زمانی (1389–1380) و به صورت مدل پنل نامتوازن و با استفاده از روش حداقل مربعات معمولی حاکی از آن است که رابطه منفی و معنادار بین نرخ موثر مالیاتی و سیاست تقسیم سود وجود دارد. در واقع، شرکت ها با افزایش نرخ موثر مالیاتی به طور قابل توجهی سود تقسیمی خود را کاهش می دهند، همچنین نتایج این تحقیق نشان می دهد که رابطه مثبت و معنادار بین نرخ موثر مالیاتی و بازده آتی سهام وجود دارد. به عبارت دیگر، با افزایش نرخ موثر مالیاتی بازده سالانه سهام نیز افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: نرخ موثر مالیاتی، سیاست تقسیم سود، بازده سهام
  • یکتا اشرفی*، مهدی خداپرست مشهدی، مصطفی سلیمی فر صفحات 205-222
    توسعه مالی از مباحث مطرح در دهه های اخیر به منظور دستیابی به رشد و توسعه اقتصادی می باشد. بهبود عملکرد سیستم مالی هر کشور مستلزم عملکرد بهینه دولت به ویژه از منظر نظارتی کنترل فساد و تنظیم قوانین و مقررات است. مقاله حاضر به شناسایی عوامل موثر بر توسعه مالی (سهم اعتبارات داخلی ارائه شده به بخش خصوصی از تولید ناخالص داخلی) با نگاه ویژه بر شاخص های حکمرانی خوب از قبیل رتبه شاخص های کیفیت مقرارت تنظیمی، اثربخشی دولت، کنترل فساد و پاسخگویی می پردازد. به این منظور، از گروه کشورهای عضو اوپک در دوره زمانی (2011-2002) و به روش داده های تابلویی استفاده شده است. نتایج این مطالعه تاییدی بر دیدگاه سیاسی موافق مشارکت دولت در بخش مالی است و تجزیه و تحلیل نتایج نشان دهنده تاثیر مثبت و معنادار شاخص های حکمرانی خوب، تولید ناخالص داخلی سرانه، صادرات نفت و نیروی کار و تاثیر منفی و معنادار نرخ تورم بر توسعه مالی در کشور های عضو اوپک می باشد.
    کلیدواژگان: توسعه مالی، حکمرانی خوب، کشورهای عضو اوپک
  • هستی ربیع همدانی*، مهدی پدرام صفحات 223-246
    بر اساس تئوری استاندارد نوکینزی شوک قیمت نفت خام به دلیل افزایش هزینه های بنگاه باعث افزایش قیمت ها و کاهش تولید نسبت به وضعیت بالقوه می شود. این رابطه در منحنی های فیلیپس توسعه یافته برای کشورهای واردکننده نفت مورد استفاده قرار می گیرد، اما شوک قیمت نفت خام در کشورهای صادرکننده نفت علاوه بر اثر استاندارد انقباضی فشار هزینه ای دارای اثر ثروت حاصل از افزایش درآمدهای نفتی نیز می باشد که در منحنی های فیلیپس استاندارد مدنظر قرار نمی گیرد. در این مقاله تلاش می شود تا با اضافه نمودن بخش نفت به یک الگوی دوبخشی نوکینزی استاندارد اثر ثروت و اثر فشار هزینه ای شوک قیمت نفت خام مورد بررسی قرار گیرد. در الگوی طراحی شده منحنی فیلیپس نوکینزی استخراج شده علاوه بر متغیرهای دستمزد حقیقی، قیمت نفت خام و بهره وری از درآمد نفتی نیز متاثر می گردد. سیستم معادلات تصادفی تعادل عمومی الگو با استفاده از پارامترهای اقتصاد ایران کالیبره شده و با استفاده از نرم افزار حل گردید. تاثیر شوک قیمت نفت خام بر متغیرهای اقتصادی برای اقتصاد ایران نشان می دهد که تورم هم از محل افزایش هزینه و هم افزایش درآمدهای نفتی متاثر می شود. از آنجا که سهم نفت در تولید کوتاه مدت اندک است و قیمت های داخلی کنترل شده است تاثیر درآمدهای نفتی از کانال فشار تقاضا بر سطح عمومی قیمت ها بیشتر است. علاوه بر این، اثر ثروت ناشی از شوک قیمت حقیقی نفت بر مصرف خانوار از اثر فشار هزینه ای بیشتر بوده، بنابراین پس از شوک قیمت حقیقی نفت خام مصرف خانوار افزایش می یابد. تقاضای نیروی کار در بخش تولید کالای نهایی پس از شوک نفت کاهش می یابد و در بخش نفت افزایش می یابد، در حالی که به دلیل اثر ثروت عرضه نیروی کار توسط خانوار نیز کاهش می یابد. در مجموع، چون اثر کاهشی بیش از اثر افزایشی است اشتغال و دستمزدهای حقیقی کاهش می یابد. نتایج الگو نشان می دهد که اقتصاد ایران پس از شوک قیمت نفت وارد یک وضعیت رکود تورمی می شود، در حالی که مصرف داخلی رشد می کند و دستمزدهای حقیقی کاهش می یابد.
    کلیدواژگان: اثر ثروت، اثر فشار هزینه ای، منحنی فیلیپس نوکینزی، شوک قیمت نفت
  • عزیز احمدزاده*، کاظم یاوری، علی صالح آبادی، محمد عیسیایی تفرشی صفحات 247-268
    آربیتراژ آماری یکی از روش های متداول کسب سود از بازار سرمایه توسط سرمایه گذاران حرفه ای است که در دهه اخیر وارد متون علمی اقتصاد مالی نیز شده است. هدف این مقاله، تشریح مفهوم و مصادیق آربیتراژ آماری و آزمون قابلیت کاربرد آن در بازار سرمایه کشور است. بر این اساس، ابتدا مفهوم آربیتراژ آماری ارائه می شود و در ادامه پس از مرور مطالعات داخلی قبل روش آزمون آربیتراژ آماری و بررسی تجربی آن بر مبنای مشاهدات روزانه سهام بورس اوراق بهادار تهران طی سال های (1391–1380) ارائه شده است. نتایج مطالعه نشان دهنده آن است که تمام راهبردهای معامله گشتاوری آزمون شده شرایط آربیتراژ آماری را تامین نموده و همگی از مصادیق آربیتراژ آماری محسوب می شوند، در نتیجه می توان نتیجه گرفت که آربیتراژ آماری روشی مناسب برای کسب سود در بازار سرمایه ایران بوده و در مقابل کسب سود از این طریق دلیلی محکم بر ناکارایی بازار سرمایه ایران می باشد.
    کلیدواژگان: آربیتراژ آماری، بورس اوراق بهادار تهران، راهبرد معامله، کارایی بازار
|
  • Abdollah Mahmoodi * Pages 5-30
    This study assesses the impacts of ECO regional integration on some important economic variables in Eco members'' countries. The role of regional trade agreements in increasing of exports and imports، welfare and improving of some other economic variables of regional economies has been the subject of economist’s debate. The existing empirical literature doesn’t have addressed this issue for ECO. This paper uses the global trade analysis project (GTAP) modeling approach to simulate the reduction of trade barriers among ECO members. In a standard GE closure، using a multi-region، multi-commodity GTAP approach، the simulation results show that trade policy reform will improve the ECO members'' economic performance، through greater exports and imports، output، lower import prices، higher endowment demand، higher consumption and greater utility and welfare. Decomposition of welfare changes shows that varying trade policy has different effects on ECO members'' welfare components.
    Keywords: ECO, GTAP, Regional Integration, Welfare
  • Mohammad Ali Fiezpour *, Hossein Hajikhodazadeh Pages 31-54
    Although a few studies have been done in the field of life duration of new entrants in Iranian manufacturing industries, this topic is nearly neglected in manufacturing industry sector as a whole. This paper tries to introduce and analyses factors affect the life duration of Iranian manufacturing industries. In general, fourteen variables in four classifications including firm, industry, expenditure and humanity characteristics are applied. In accordance with previous literature, the results of this paper also show that entry size, profitability, efficiency, concentration rate, minimum efficient scale, industry growth rate, investment, advertising expenditure, training expenditure, education and labor force skill factors have a positive and significant effect on life duration of new firms. There is a need to mention that entry rates affect life duration inversely. From policy point of view and with respect to the findings accentuate on the role of soft business support on life duration instead of hard business support and the necessity of paying more attention in this regard.
    Keywords: Life Duration, New Firms, Cox Proportional Hazard Function
  • Sahar Samimi *, Kambiz Hojabr Kiani Pages 55-74
    Information and Communications technology has numerous influences effects on economy at micro and macro levels. Effect of ICT on employment at country level and consequently on the employment of manufacturing industries is a critical issue the paper focuses on the effects of ICT on the employment of Iran manufacturing industries from 2006 to 2009 by Extracting labor demand function from a CES production function using cost minimization approach. The labor demand function for different levels of labor skills including simple workers, skillful workers, Technicians and engineers has been estimated by a panel data approach by using ICT variable in a process innovation in which the technology has been used. Results show that ICT has a positive effect on total employment and skillful workers’ employment while it has a negative effect on simple workers’ employment.
    Keywords: Information, Communication Technology, Panel Data, Employment
  • Pages 75-102
    The main objective of this paper is to investigate the impact of inflationary environment on degree of exchange rate pass through in Iran over the period 1975-2009.For this purpose, first high and low inflationary regimes have been derived using the Markov–Switching model and then, the impact of inflationary environments on exchange rate pass through to import prices have been estimate using Johansen-Juselius co integration technique. The empirical findings indicate a slight shift between the exchange rate and import price index and inflationary environments impact on the degree of pass rate on import prices in an asymmetric way, so that the exchange rate pass- through to import price index in high inflation levels is more than in low levels. Also, the results show the marginal cost of the variable partners have a positive and significant impact on the economy, while variable degrees of openness have a significant negative impact on the import prices.
    Keywords: Degree of Exchange Rates Pass Through, The Inflationary Environments, The Markov, Switching Models, Johansen, Juselius Co Integration Test, Import Prices
  • Alireza Shakibai * Pages 103-118
    Productivity improvement has been considered as one of the significant strategies for economic growth and competitiveness of firms, as successful countries have gained a considerable portion of their production growth in this way. Specifically, the development of capital markets is considered as one of important tools for achieving sustainable economic growth and increased productivity. The purpose of this study is to investigate the impact of companies Admission on the technical efficiency of the firms. In this regard,17 companies belonging to the group of cement, lime and gypsum selected and Technical efficiency with DEA approach over three years are calculated before and after listing in stock exchange. The results show that companies productivity would be increased after listing in the Stock Exchange, such a way that the average productivity index has been increased from /603 to /660 After mentioned listing. In addition, by comparing the productivity indicators before and after the listing through a paired comparison test, this increase in efficiency is significant.
    Keywords: Productivity, Data Envelopment Analysis, Corporate Listing, Exchange, Economic Growth
  • Meysam Shafiee Roodposhti *, Seyyed Masoud Hakkaki, Maryam Jalaly, Abolfazl Nori Pages 119-138
    This research has characterized to analyze private banking situation. New phenomenon in our country's banking economy has been studied with pathological approach, after reviewing literature and theoretical background. This paper is applicable from the aspect of purpose and is descriptive-survey from the aspect of identity. In order to collect required data, interview and open questionnaire methods have been applied. Statistical population includes banking managers and active experts in this scope. In order to analyze data, qualitative methodology and Delphi technique have been used. In this process, Affinity Diagram approach is also utilized. Regarding the results, 27 cases of barriers of private banking development identified and classified into 3 classes named executive-structured, perceptual-cognitive and unwillingness barriers. It is necessary to mention that five factors including governmental banking, shortage of facilities, financial resource shortages, human resource shortages, lack of comprehensive talent identification system and economic instability are identified as the main barriers.
    Keywords: VIP Customers, Private Banking, Qualitative Methodology, Delphi technique, Systematic Design
  • Gholamreza Mansiurfar *, Leila Khalili Pages 139-160
    Targeted subsidies reform, is the most important part of economic development plan in Iran that will lead to change the way that subsidies are paid. With the gradual removal of subsidies from basic goods such as fuel, food, water and electricity; a portion of the proceeds will be paid to the people in cash and the other part has to be spent in development of economic infrastructure by which the class gap between various social groups may also reduced. This study attempts to measure the satisfaction of different income level of the inhabitants of the Urmia city from targeted subsidies plan. Using a questionnaire, the data is collected and to analyze the data, descriptive and inferential statistical methods (ANOVA and t-test) were utilized. Results show that from the perspective of Urmia city citizenry in general, the government has not achieved to the targets of proposed in the context of the economic development plan by targeted subsidies.
    Keywords: Economic Development Plan, Targeted Subsidies Reform, Inhabitants, Satisfaction
  • Mehdi Sarem * Pages 161-180
    Several ways can be used to modeling price adjustment, based on different theories. Due to these differences in assumptions and bases, analyzing monetary policy effects under each approach is quite different. Thereby, having a deep analysis of monetary policy requires a price adjustment model that consistent with economic conditions of the country. This paper, by introducing four model, sticky price (standard new Keynesian model), backward looking model (Phillips curve with adaptive expectations), hybrid new Keynesian and sticky information, shows that with respect to Iran economic data, sticky information model, in describing monetary policy effects, has better performance compare to other models. Moreover, simulation of monetary policy shocks shows that the behavior of inflation and output gap under sticky information model has more consistency with actual effects of monetary policy.
    Keywords: New Keynesian Phillips Curve, Sticky Price, Nominal, Real Rigidity, Sticky Information, Price Adjustment Model
  • Shahram Golestani *, Mostafa Deldar Pages 181-204
    Effective tax rate as one of the most important indicators of tax efficiency has wide applications in economic decisions and policy making. This rate can also be used as a tool for leading investment. This paper investigates the relation of the effective tax rate with dividend policy and Stock return in listed companies in Tehran stock exchange. The study sample included 67 companies listed in Tehran stock exchange during the period 1380-1389. For data analyze and hypothesis testing linear multivariable regression model (OLS) base on cumulative data (pool) has been used. The research results show effective tax rate has a negative and significant effect on dividend policy. Indeed, while increasing effective tax rate, the companies significantly reduce their dividend. Also, results of this study show there is significant and positive relationship between effective tax rates and future stock return. In other words, increasing of effective tax rate, promotes the annual return rate.
    Keywords: Policy Dividend, Stock Return, Effective Tax Rate, Tehran Stock Exchange
  • Yekta Ashrafi *, Mehdi Khoda Parast Mashhadi Pages 205-222
    The importance of impact of financial Systems on economic growth has become even more pronounced in recent years. Improvement of financial system requires the proper function of government, especially in terms of corruption surveillance, and regulations. This paper is to identify the factors affecting financial development, such as the ratio of domestic credit provided to the private sector to GDP. This paper specially focuses on good governance governance Indexes such as Quality of regulation rank, government Effectiveness, Control of corruption and accountability. For this purpose, we investigate the relationship between financial development and economic growth in the some OPEC countries using panel data method over the period 2011 to 2002. Results of this study support the view that the government should involve in financial sector. The results confirm that good governance, per capita GDP, oil export and labor force has a positive and significant affect and the inflation rate has a negative and significant effect on financial development of OPEC countries.
    Keywords: Financial Development, Good Governance, OPEC Member Countri
  • Pages 223-246
    According to standard new Keynesian theory; an oil price shock pushes costs and increases inflation while lowers output. This relationship is modeled by an improved new Keynesian Philips curve for oil importing countries. However, oil price shock in the oil exporting countries has an additional channel of transmission through oil revenues called wealth effect. This channel do not exists in the standard new Keynesian Philips curve. In this paper, we add oil sector to the standard two-sector new-Keynesian model in order to analyze the cost push and wealth effect of oil price shock in Iranian economy. The developed new Keynesian Philips curve for oil exporting countries in this model depends on real wage, oil price, productivity of both sectors and oil revenues. The dynamic stochastic general equilibrium model is calibrated based on Iranian economy parameters and then solved for impulse response functions. Our results show that wealth effect of oil price shock on inflation is higher due to lower oil share in short term production function and controlled oil prices. The increasing impact of wealth effect on consumption in this model is more than the decreasing effect of cost push. Although labor supply lowers slightly after oil price shock the overall effect on employment and real wages are negative. Consequently, it can be concluded that Iranian economy enters a stagflation after an oil price shock with consumption growth and lower real wages.
    Keywords: Wealth Effect, Cost Push Effect, New, Keynesian Philips Curve, Oil Price Shock
  • Aziz Ahmadzadeh *, Kazem Yavari Pages 247-268
    Statistical Arbitrage is one of the prevalent methods of profit making by professional investors that has came to literature of financial economics in last decades. This paper describes the concept and instances of statistical arbitrage and tests its applicability in Iran's capital market. On this basis, the concept of statistical arbitrage is presented at first and then, after a review of previous internal studies, statistical arbitrage test methodology and empirical study based on daily observations of Tehran Stock Exchange from 1380 to 1391 is presented. Our results show that all tested momentum trading strategies provide statistical arbitrage conditions and, therefore, all of them are examples of statistical arbitrage. Thus, we can conclude that statistical arbitrage is a good strategy for profit making in Iranian capital market and reciprocally, profit making availability by this strategy shows that Iranian capital market is inefficient.
    Keywords: Statistical Arbitrage Tehran Stock Exchange (TSE), Trading Strategy, Market Efficiency