فهرست مطالب

مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی
سال چهاردهم شماره 6 (پیاپی 68، شهریور 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/05
  • تعداد عناوین: 11
|
  • عباس حیدری، الهه شکوهی طرقی* صفحات 438-494
    مقدمه
    خودپنداره حرفه ای، درک فرد از خود به عنوان یک فرد حرفه ای است و بر چگونگی تفکر، تکامل نقش و عملکرد حرفه ای وی تاثیر دارد. در سال های اخیر، بالا بردن خودپنداره به عنوان یک هدف جهانی در آموزش عالی به ویژه در رشته پرستاری مطرح شده است. لذا، این مطالعه با هدف تعیین تاثیر برنامه آموزشی-توجیهی بر خودپنداره حرفه ای دانشجویان مقطع کارشناسی پرستاری انجام گردید.
    روش ها
    طی یک مطالعه ی تجربی، 50 دانشجوی کارشناسی پرستاری دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی مشهد که در نیمسال اول سال تحصیلی 91-90 مشغول به تحصیل بودند انتخاب و به روش تخصیص تصادفی به دو گروه تجربی و شاهد تقسیم شدند. واحدهای پژوهش در هر دو گروه، پرسشنامه های مطالعه را قبل از ارائه برنامه آموزشی، بلافاصله و سه هفته بعد از مداخله تکمیل نمودند. گروه شاهد تنها آموزش های معمول در دوره کارشناسی پرستاری و گروه تجربی 6 جلسه آموزشی-توجیهی را به صورت هفتگی دریافت نمودند. جهت تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی مستقل، آنالیز واریانس با اندازه گیری مکرر و آنالیز واریانس دو طرف استفاده شد.
    نتایج
    بر اساس یافته های مطالعه، تفاوت معناداری بین میانگین نمره خود پنداره پرستاری در مراحل قبل (169.5±26)، بلافاصله بعد از مداخله (178.4±22.6) و سه هفته بعد(184.4±25.6) از 216 نمره مشاهده گردید (0/003≥P)، در حالی که این تفاوت در گروه شاهد معنادار نبود (0/65=P). بدین ترتیب که انجام مداخله باعث افزایش میانگین نمره خودپنداره در مراحل بعد از مداخله شده بود. همچنین، بیش ترین تغییر در میان ابعاد خودپنداره حرفه ای، در بعد خودپنداره عمومی مشاهده گردید.
    نتیجه گیری
    آموزش هایی که با اهداف معین جهت تکامل حرفه ای دانشجویان پرستاری طرح ریزی می شوند و تصویر مثبتی از حرفه پرستاری ارائه می نمایند، می توانند منجر به افزایش خودپنداره حرفه ای دانشجویان پرستاری گردد.
    کلیدواژگان: خودپنداره، خودپنداره پرستاری، خودپنداره حرفه ای، دانشجویان پرستاری، برنامه آموزشی، توجیهی، پرستاری، ایران
  • بهمن توان، فرزانه جهانی*، محمد رفیعی صفحات 474-482
    مقدمه
    یکی از ویژگی های شخصیت به هنجارکه می تواند سطح شادکامی افراد را دستخوش تغییرکند، برخورداری از عزت نفس است. امروزه عزت نفس در ابعادمختلف زندگی افراد اعم ازتحصیل، شغل و محیط اجتماعی اهمیت روزافزونی یافته است. این پژوهش با هدف تعیین ارتباط بین عزت نفس و شادکامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در سال 1392 طراحی گردید.
    روش ها
    این پژوهش مقطعی در سال 1392بر روی 200 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک به روش نمونه گیری طبقه ای تصادفی صورت گرفت. اطلاعات توسط پرسشنامه عزت نفس روزنبرگ و پرسشنامه شادکامی آکسفورد جمع آوری گردید. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل، آنالیزواریانس یک طرفه و ضریب همبستگی پیرسون مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    میانگین سنی افراد 21.01± 3.55 سال به دست آمد. نمره میانگین عزت نفس از مجموع نمره ده 5.53±4.43 و میانگین نمره شادکامی از مجموع نمره 87، 43±1.25 بود. ضریب همبستگی پیرسون ارتباط آماری معناداری را بین نمره عزت نفس و شادکامی دانشجویان نشان داد(r=0.058، and p=0.0001).
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد عزت نفس و شادکامی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اراک در حد بالایی قراردارد. همچنین به نظر می رسد عزت نفس بالا موجب افزایش شادکامی می گردد. برنامه ریزی های فرهنگی آموزشی می تواند عزت نفس و شادکامی دانشجویان را بهبود بخشد.
    کلیدواژگان: دانشجو، عزت نفس، شادکامی، شاخص های بهزیستی
  • فاطمه مناجاتی، علی مرادی، بهناز خیری* صفحات 495-506
    مقدمه
    با توجه به پیشرفت های روزافزون تکنولوژی و رشد بی سابقه اطلاعات مدیریت سلامت، نیاز به آموزش و بهسازی نیروی انسانی شاغل در حوزه سلامت یک ضرورت است. از این رو پژوهش حاضر با هدف شناسایی رابطه آموزش های ضمن خدمت پرسنل پرستاری شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با پیامد های شغلی: تعهد سازمانی، خشنودی شغلی و رفتار شهروندی سازمانی انجام شده است.
    روش ها
    این تحقیق توصیفی از نوع همبستگی درجامعه آماری پرستاران شاغل در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در نیمه اول سال 1392 انجام شد. در این پژوهش تعداد 135 پرستار به روش خوشه ایتصادفی انتخاب شدند. ابزار جمع آوری اطلاعات شامل پرسشنامه محقق ساخته برای ارزیابی اثربخشی آموزش ضمن خدمت، پرسشنامه رفتار شهروندی سازمانی، پرسشنامه رضایت شغلی عمومی و پرسشنامه تعهد سازمانی بالفور و وکسلر (Balfour & Whechler) بود. تحلیل داده ها، با استفاده از آمار توصیفی و نیز روش تحلیل مسیر صورت گرفت.
    نتایج
    نتایج حاصل نشان داد رابطه آموزش ضمن خدمت پرسنل پرستاری با تعهد سازمانی (r=0.453، β=0.498، P =0.037) و رضایت شغلی (r=0.194، β=0.348، P=0.018) معنادار است. اما رابطه آموزش ضمن خدمت با رفتار شهروندی معنادار نبوده و بین آنها ارتباطی وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    با توجه به اهمیت عملکرد با صلاحیت پرستاران در نظام سلامت که به دنبال آموزش ضمن خدمت اثربخش حاصل می شود و رابطه ای که بین این آموزش ها با پیامد های شغلی حایز اهمیت مانند تعهد و خشنودی شغلی وجود دارد لزوم توجه به آموزش پرسنل پرستاری بیش از پیش آشکار می شود.
    کلیدواژگان: آموزش های ضمن خدمت، رضایت مندی شغلی، رفتار شهروندی سازمانی، تعهد سازمانی
  • زهرا شیخ علیپور، اسکندر فتحی آذر، مژگان لطفی*، وحید پاک پور، پروانه آقاجری، هاله خشکنابی، زهره علی مختاری صفحات 507-516
    مقدمه
    پیشرفت های مداوم علمی همراه با وضعیت متغیر مددجویان مستلزم آن است که پرستاران بتوانند با تلفیق مهارت های فنی و دانش حرفه ای خود براساس شواهد علمی، مشکلات مددجویان را تشخیص داده و به طراحی، اجرا و ارزشیابی برنامه ی مراقبتی برای حل این مشکلات بپردازند. پرستاران باید توانایی تصمیم گیری مستقل بالینی را داشته باشند و تحقق این اهداف به واسطه استفاده از شواهد تحقیقاتی در مراقبت های بالینی تسهیل می گردد. هدف این مقاله مروری بررسی مفهوم پرستاری مبتنی بر شواهد، موانع موجود در آموزش آن و ارائه راه کارهایی جهت تسهیل اجرای آن می باشد.
    روش
    مطالعه مروری حاضر از نوع یکپارچه می باشد. انواع مقالات براساس کلیدواژه های آموزش پرستاری مبتنی بر شواهد، پرستاری مبتنی بر شواهد و آموزش، از پایگاه داده های مختلف داخلی و خارجی اعم از ProQuest، Ovid، PubMed، ScienceDirect، Google Scholare و magiran، sid جمع آوری گردید. از مجموع مطالعات به دست آمده، در کل 24 مقاله در این مطالعه استفاده گردید.
    نتایج
    مطالعات نشان می دهند که موانع زیادی برسر راه مراقبت مبتنی بر شواهد و آموزش آن به دانشجویان وجود دارد. از جمله این که اساتید وقت کافی برای آموزش مبتنی بر شواهد نداشته یا با نحوه آموزش آن آشنایی ندارند. همچنین پرستاران در بالین با تعداد زیاد بیماران، کمبود وقت و اطلاعات مواجه بوده و در مراقبت براساس شواهد دچار مشکل می باشند.
    نتیجه گیری
    به نظر می رسد که با سیاست گذاری در سطح کشور و اجباری نمودن مراقبت براساس شواهد، می توان دانشگاه ها و اساتید را ملزم به آموزش فرآیند مراقبت مبتنی بر شواهد به دانشجویان پرستاری و علوم پزشکی نمود.
    کلیدواژگان: آموزش، پرستاری مبتنی بر شواهد، آموزش مبتنی بر شواهد، پرستار
  • مریم سادات کیافر، حسین کارشکی، فرح هاشمی* صفحات 517-526
    مقدمه
    از آنجایی که انگیزش، موتور حرکت دهنده انسان است، شناسایی زیربناهای آن به خصوص در حیطه های تحصیلی و آموزشگاهی به منظور رشد و پیشرفت جامعه مهم و ارزشمند می باشد. هدف اصلی از پژوهش حاضر بررسی نقش باورهای امید و خوش بینی در پیش بینی انگیزش تحصیلی دانشجویان است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی جامعه ی آماری دانشجویان تحصیلات تکمیلی دانشگاه فردوسی و علوم پزشکی مشهد در سال تحصیلی 91-1390 بودند، که تعداد 350 نفر از آنان به روش نمونه گیری خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند (218 نفر از دانشگاه فردوسی و 132 نفر از دانشگاه علوم پزشکی). برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه ی امید اسنایدر و مقیاس انگیزش تحصیلی والرند و پرسشنامه خوش بینی شییر و کارور استفاده شد. داده ها با استفاده از ضریب همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه و تحلیل واریانس چند متغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    نتایج
    نتایج ضریب همبستگی پیرسون نشان داد که بین تمام متغیرهای پژوهش همبستگی مثبت و معناداری وجود دارد: همبستگی انگیزش و تفکر عامل (r=0.52، p<0.01)، انگیزش و تفکر راهبردی (r=0.40، p<0.01)، انگیزش و خوش بینی (r=0.34، p<0.01)، تفکر راهبردی و تفکر عامل (r=0.57، p<0.01)، تفکر عامل و خوش بینی (r=0.51، p<0.01)، تفکر راهبردی و خوش بینی (r=0.32، p<0.01). نتایج رگرسیون چندگانه نیز نشان می دهد که مجموع باورهای امید و خوش بینی می توانند انگیزش تحصیلی دانش جویان را پیش بینی کنند (F (225، 3)= 33.780، p<0.001) آزمون معناداری ضرایب رگرسیون نیز نشان می دهد که تفکر راهبردی (t=2.173، p<0.05) و تفکر عامل (t=5.326، p<0.001) به لحاظ آماری ارتباط معناداری دارد، اما ضریب رگرسیون خوش بینی به لحاظ آماری معنادار نبود. بین دو گروه دختر و پسر تنها در متغیر انگیزه تحصیلی تفاوت معناداری دیده شد و بین دو دانشگاه در هیچ یک از متغیرها تفاوت معناداری دیده نشد.
    نتیجه گیری
    مطابق نتایج به دست آمده امید متغیری است که با انگیزش تحصیلی رابطه دارد و در موقعیت های تحصیلی باید بر آن تاکید گردد.
    کلیدواژگان: امید، تفکر عامل، تفکر راهبردی، انگیزش تحصیلی، خوش بینی، دانشجویان تحصیلات تکمیلی
  • میترا دادمان، نیکو یمانی*، طاهره چنگیز، عارفه موسوی صفحات 527-538
    مقدمه
    با توجه به نقش و اهمیت دانش پژوهی در فرآیند انتخاب، استخدام و ارتقای اعضای هیات علمی دانشگاه ها، وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با هدف ارتقای کیفیت آموزشی اساتید اقدام به افزودن بند دانش پژوهی آموزشی به آیین نامه ارتقای هیات علمی کشور به منظور افزایش نوآوری و خلاقیت در عملکرد آموزشی اعضای هیات علمی نموده است. این مطالعه با هدف ارزیابی عملکرد دانش پژوهی آموزشی اعضای هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بین سال های 91-1388 انجام شد.
    روش ها
    نمونه پژوهش در این مطالعه توصیفی تحلیلی شامل 127 نفر از اساتید هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان است بودندکه در سال های 91-1388 حائز کسب امتیاز دانش پژوهی شدند. داده ها براساس جدول امتیازات محاسبه شده در کمیته دانش پژوهی آموزشی(برمبنای دستورالعمل معادل سازی و محاسبه امتیازات دانش پژوهی آموزشی، مصوب هیات ممیزه مرکزی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی) گردآوری شد. به منظور تحلیل نتایج از آزمون های پیرسون، ANOVA-test و Chi-square-testاستفاده شد.
    نتایج
    127 نفر(99/2%) از افراد شرکت کننده هیات علمی آموزشی بودند. به ترتیب 79 نفر (62%) متقاضی رتبه علمی دانشیاری، 42 نفر (33%) و 6 نفر (5%) به ترتیب متقاضی رتبه های علمی استادی و استادیاری بوده اند. 77 نفر(60/6%) از افراد شرکت کننده در برنامه دانش پژوهی آموزشی از فعالیت های دانشگاهی،4 نفر (3/2%) از فعالیت های وزارت خانه ای و 46 نفر(36/2%) از هر دو حیطه آیین نامه امتیازکسب کردند. نتایج این مطالعه تنها در فعالیت های وزارتی اختلاف معناداری در بین رتبه های علمی مختلف و همچنین اساتید دانشکده های مختلف نشان داد(P=0.002 and x2=12.46) و (P=0.000 and x2=17.64). در فعالیت های دانشگاهی، طرح دوره با 77% درصد بیش ترین میزان کسب امتیاز را داشت. ارتباط معناداری بین سن و امتیاز کسب شده از آیین نامه مشاهده نشد. همچنین میزان استفاده از مصادیق آیین نامه اختلاف معناداری در گروه های سنی مختلف نشان نداد.
    نتیجه گیری
    نتایج به دست آمده نشان می دهد اساتید بیش تر از مصادیقی که تهیه آن ساختار ساده تر داشته و نیازمند صرف زمان کم تری باشد، استفاده نموده اند. لذا علی رغم تمامی مزایایی که برای فرآیند دانش پژوهی آموزشی مطرح است، پیشنهاد می شود با بازنگری مفاد آیین نامه و افزودن موارد آموزشی دیگر و همچنین اصلاح سقف امتیازات، بتوان به رفع محدودیت های آیین نامه فعلی و ترغیب اساتید به استفاده از فرآیندهای نوآورانه و خلاقانه در بهبود کیفیت آموزشی دانشگاه ها پرداخت.
    کلیدواژگان: دانش پژوهی آموزشی، ارتقای اعضای هیات علمی، کیفیت آموزشی، عملکرد اساتید
  • مژگان خادمی*، عیسی محمدی، زهره ونکی صفحات 539-549
    مقدمه
    علی رغم شهرت، ابهامات و چالش های متعددی در مورد نظریه بنیادی وجود دارد. به دلیل ماهیت رقابتی رویکرد های مختلف شفاف بودن پایه ها، روش ها و تعهد نسبت به روش خاص ضروری است. هدف از این مقاله شناخت ویژگی های نظریه بنیادی کلاسیک و کمک به افتراق آن از سایر روش های مشابه است.
    روش ها
    این مقاله، یک مرور سنتی بر برخی از مقالات و کتب کلیدی «گلیزر» درباره نظریه بنیادی کلاسیک است. در این مقاله از 17 کتاب و مقاله وی استفاده شده است.
    نتایج
    دو دغدغه اساسی گلیزر «اجتناب از القا» و «افتراق بین روش کلاسیک و روش های پژوهش کیفی و همچنین افتراق آن از سایر روش های نظریه بنیادی» است. وی تلاش نموده است این دو دغدغه خود را با ارائه راهبردهایی مناسب در هر یک از گام ها حل نماید.
    نتیجه گیری
    برای انجام یک پژوهش نظریه بنیادی با کیفیت، شناخت و پای بندی به مبانی زیربنایی و همچنین جزییات این روش ضروری است. کنار گذاشتن پیش فرض ها و اجتناب از تعمیم اصول پژوهش های کیفی و سایر اعضای خانواده نظریه بنیادی به روش کلاسیک یکی از اصول مهم در این انجام موفق این روش است.
    کلیدواژگان: نظریه بنیادی کلاسیک، گلیزر، اشتراوس، پژوهش کیفی
  • طیبه الهی، احمد جنیدی جعفری *، سلیمان احمدی صفحات 550-557
    مقدمه
    توانمندی های تخصصی بازرسین بهداشت محیط و راه های کسب آن برای مواجهه با مسایل بهداشت محیط کشور ضروری است. هدف این مطالعه تعیین روش های کسب توانمندی های بازرسین بهداشت محیط کشور ایران از دیدگاه خودشان است.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی مقطعی که از فروردین 1391تا خرداد 1392 انجام شد، 612 بازرس بهداشت محیط شاغل در دانشگاه های علوم پزشکی کشور توسط روش نمونه گیری چند مرحله ای انتخاب شدند.جمع آوری داده ها از طریق پرسشنامه ای صورت گرفت که روایی و پایایی آن از طریق مشورت با افراد متخصص و محاسبه ضریب آلفای کرونباخ (0/82) تایید شده بود. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده ازشاخص های آمار توصیفی انجام شد.
    نتایج
    بازرسین بهداشت محیط در حیطه های مرتبط با وظایفشان به طور عمده توانمندی های خود را به ترتیب از طریق آموزش های ضمن خدمت (38/7%)، آموزش های دانشگاهی در دوران تحصیل (818/8%)، آموزش های تجربی و قبل از استخدام (14/7%) کسب کرده اند.
    نتیجه گیری
    آموزش ضمن خدمت، نقش اساسی در افزایش توانمندی بازرسین بهداشت محیط از دیدگاه خودشان داشته است. بنابراین برای ارتقای توانمندی آنان لازم است بر روی برنامه ریزی و طراحی آموزش های ضمن خدمت تخصصی تاکید بیش تری به عمل آید. همچنین پیشنهاد می گردد، برنامه های درسی دانشگاهی آنان در صورت امکان باتوجه به توانمندی های مورد نیاز بازرسین غنی تر گردد.
    کلیدواژگان: بازرسین بهداشت محیط، آموزش ضمن خدمت، توانمندی، آموزش دانشگاهی
  • علیرضا ایرج پور، سهیلا احسانپور، فاطمه نظری، زهره قضاوی، موسی علوی* صفحات 558-563
    مقدمه
    سازمان دهی برنامه آموزش بالینی در پرستاری و مامائی معطوف به بهبود تجارب یادگیری فراگیران است. این برنامه نظام مند از چندین عنصر تشکیل شده است که محیط از جمله آنها محسوب می گردد. لذا هدف از مطالعه حاضر معرفی نرم افزار بانک اطلاعات محیط های آموزش بالینی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود.
    روش ها
    در این مطالعه توصیفی (سال 92-1389)، جامعه مورد مطالعه شامل محیط های آموزش بالینی منتخب وابسته به دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بود. گرد آوری داده ها از طریق چک لیست محقق ساخته بود. این ابزار شامل دو بخش اسامی محیط های آموزش بالینی و اطلاعات مربوط به ویژگی های محیط های آموزش بالینی در 7 محور بود. به منظور تهیه نرم افزار، محورهای اصلی چک لیست و نیز گویه های زیرمجموعه هر محور به عنوان ساختار مفهومی زیربنای طرح نرم افزار مورد توجه قرار گرفت. این نرم افزار در محیط Access-2010 تهیه شد و با ورود اطلاعات گردآوری شده، تکمیل گردید.
    نتایج
    ضمن شناسایی محیط های آموزش بالینی مورد استفاده گروه های آموزشی دانشکده، در مجموع اطلاعات مرتبط با تعداد 126 بخش، 7 مرکز بهداشتی درمانی و 7 خانه بهداشت از زیرمجموعه دانشگاه علوم پزشکی اصفهان استخراج شدند. نرم افزار بانک اطلاعات محیط های آموزش بالینی دانشکده پرستاری و مامایی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان، اطلاعات مربوط به ویژگی های محیط های بالینی را در محورهای محیط فیزیکی و امکانات، برنامه آموزشی، برنامه ارزشیابی و کارکنان، شایع ترین اختلالات و موارد بیماری، مداخلات پرستاری مستقل و مداخلات پرستاری مشارکتی در بردارد.
    نتیجه گیری
    این نرم افزار با در اختیار گذاشتن برخی اطلاعات مورد نیاز در مورد محیط های آموزش بالینی، می تواند به مدیران و برنامه ریزان آموزشی در انطباق برخی از ویژگی های مهم برنامه آموزش با محیط بالینی کمک نماید.
    کلیدواژگان: آموزش بالینی، محیط آموزشی، پایگاه اطلاعات، نرم افزار، دانشکده پرستاری مامایی
  • عباس عباسی قهرمانلو* صفحات 564-567
  • حمید صالحی نیا* صفحات 568-570
    مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی/ شهریور 1393؛ 14(6): 568 تا 570 سردبیر محترم مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی مقاله ای با عنوان مقایسه تاثیر آموزش به روش یادگیری مشارکتی و سخنرانی بر باورهای انگیزشی و راهبردهای یادگیری خود تنظیمی در مجله مجله ایرانی آموزش در علوم پزشکی دوره 14 و شماره 5 به چاپ رسیده است(1)، با توجه به این که این مقاله بسیار کاربردی و نتایج آن قابل استفاده در بهبود وضعیت مشارکت دانشجویان در زمینه موضوعات آموزشی می باشد، ذکر چند نکته برای اتکای بیش تر به نتایج این مقاله قابل بحث می باشد(2). نمونه گیری و تصادفی سازی از ارکان اساسی در مطالعات به ویژه مطالعات مداخله ای می باشد و باعث اتکای بیش تر به نتایج آن مطالعه می شود، به طوری که بر اساس استاندارهای پذیرفته شده از سوی مجلات و سردبیران، یکی از ارکانی که در گزارش مطالعه مداخله ای به روشنی و وضوح کامل باید به آن پرداخته شود، نحوه ی تصادفی سازی می باشد(3). یکی از روش های تصادفی سازی در مطالعات، تصادفی سازی بلوکی می باشد، در این روش معمولا تعداد افراد اختصاص داده شده به هر یک از گروه ها تقریبا مساوی می باشد. در این روش بلوک هایی بر اساس متغیر های مد نظر تشکیل شده و در درون هر بلوک نیمی از افراد مداخله و نیمی به عنوان شاهد لحاظ می شوند، هدف اصلی در این روش توازن تعداد شرکت کننده ها در هر یک از گروه ها می باشد(3). شفاف سازی روش نمونه گیری و تصادفی سازی در مطالعات مداخله ای بسیار حیاتی می باشد(3)، در مطالعه مذکور در مورد نحوه انتخاب بلوک ها و تصادفی سازی گروه ها اشاره ای نشده است(1) و در قسمتی از متن اشاره شده است که انتخاب بلوک ها بر اساس مشخصات فردی بوده است، در حالی که در قسمت دیگری ذکر شده است که با توجه به اهمیت استعداد تحصیلی در بر یادگیری خود تنظیمی، انتخاب بلوک ها بر اساس معدل دانشجو بوده است، که از این نظر تناقض وجود دارد. برای افزایش اطمینان به نتایج این چنین مطالعات شفاف سازی نحوه تصادفی سازی و انتخاب گروه ها ضروری می باشد(1). نکته دیگر: از پیش فرض های عمده در استفاده از آزمون های آماری پارامتری، تایید نرمال بودن داده ها است و استفاده از این آزمون ها زمانی معنا پیدا می کند که از نرمال بودن داده ها مطمئن بود و در صورت نرمال نبودن داده ها و استفاده از آزمون های ناپارامتری معادل نتایج مطالعه تغییر می کند(4)، در پژوهش حاضر علی رغم استفاده از آزمون های پارامتریک، هیچ اشاره ای به نرمال بودن داده ها نشده است که در بسیاری از مواد انحراف معیار متغیر بیش تر از میانگین بوده است، در مواقعی که چنین چیزی به وجود می آید، داده ها از نرمال بودن فاصله می گیرند و به سمت چولگی پیش می روند، با توجه به توضیح مذکور، نرمال بودن داده ها در این پژوهش مورد ظن بوده و باید مورد بررسی قرار گیرد(4). اهمیت نرمال بودن داده ها جهت استفاده از آزمون های پارامتری به حدی مهم است که بعضا مشاهده می شود، مقاله ی غنی از نظر محتوایی ولی به دلیل عدم نرمال بودن داده ها و استفاده از آزمون های پارامتری در آن مطالعه، مورد قبول واقع نمی شود و مهمترین گام در این مواقع تایید نرمال بودن و در صورت عدم نرمال بودن اقدام برای نرمال سازی و استفاده از آزمون های ناپارامتری است، که نتایج مطالعه را تحت تاثیر قرار می دهد(3) با توجه به توضیحات داده شده در بالا، انتظار می رود پژوهشگران در گزارش مقالات مداخله ای به روش نمونه گیری و نحوه تصادفی سازی به طور شفاف و اضح بپردازند، همچنین در نتایج اشاره مختصری به تایید نرمال بودن داده ها با استفاده از آزمون های مربوطه داشته باشند، تا در ذهن خواننده ابهام ایجاد نشده و باعث اطمینان کامل به مقاله شود، علاوه بر این با اقدامات این چنینی شاهد بهبود گزارشات مقالات مداخله ای خواهیم بود(5و6).
|
  • Abbas Heydari, Elaheh Shokouhi Targhi * Pages 438-494
    Introduction
    Professional self-concept is the individual's perception of self as a professional person and it affects his/her thinking, role development, and professional function. In recent years, improving self-concept has been discussed as a global aim in higher education, especially in nursing discipline. Thus, this study was conducted to examine the effect of an educational-orientation program on professional self-concept of bachelor nursing students.
    Methods
    Through an experimental study in 2011-2012 academic years, 50 bachelor nursing students of Mashhad University of Medical Sciences were selected and randomly assigned into experimental and control groups. Study subjects in two groups completed the study questionnaires before the educational program, at the end, and three weeks after the intervention. The control group just received the usual training of nursing courses and the experimental group participated in six sessions of educational-orientation program, weekly. Data was analzed using T test,ANOVA with repeated measures and two-way ANOVA.
    Results
    According to the findings, a significant difference was observed between the average scores of nursing self-concept before intervention (169.5±26), immediately after the intervention (178.4±22.6), and three weeks after the intervention (184.4±25.6) in the experimental group out of 216 (P≤0.003); this is while this difference was not statistically significant in control group (P=0.651). So, the educational-orientation program had increased the average self-concept score in experimental group. Also the maximal changes in professional self-concept aspects were observed in the general self-concept dimension.
    Conclusion
    The educational-orientation programs that are organized with given objectives for professional development of nursing students and represent a positive picture of nursing profession can improve professional self-concept of nursing students
    Keywords: Self, concept, nursing self, concept, professional self, concept, nursing students, educational, orientation program, nursing
  • Bahman Tavan, Farzaneh Jahani *, Mohammad Rafeei Pages 474-482
    Introduction
    One of the characteristics of a normal personality that can amend an individual’s happiness level is self-esteem. Nowadays, the importance of self-esteem has been increased in different aspects of human's life such as education, occupation, and social settings. This study aimed to determine the relationship between self-esteem and happiness among students of Arak University of Medical Sciences in year two thousand fourteen.
    Methods
    This cross-sectional study was carried out in year 2014 on a sample of 200 students of Arak University of Medical Sciences selected through stratified random sampling method. Data were collected using Rosenberg self-esteem questionnaire and Oxford happiness questionnaire. Data were analyzed using t-test, one-way ANOVA, and Pearson correlation coefficient.
    Results
    The mean of students’ age was 21.01± 3.55 years old. Mean scores of self-esteem and happinesswere 5.53±4.43 out of 10 and 43±1.25 out of 87 respectively. Pearson correlation coefficient showed a statistically significant relationship between students’ self-esteem score and happiness score (r=0.058, and p=0.0001).
    Conclusion
    The results showed that students’ self-esteem and happiness in Arak University of Medical Sciences enjoyed ahigh level. It seems that high self-esteem increased happiness. Cultural and educational programs could improve student's self-esteem and happiness.
    Keywords: Student, self, esteem, happiness, wellbeing indices
  • Seyede Fatemeh Monajati, Ali Moradi, Behnaz Khayeri * Pages 495-506
    Introduction
    According to the increasing development of information technology and unprecedented growth in health management information, training and improvement of human resources working in the field of health care is a necessity. Therefore, this study was conducted to identify the relationship between the in-service training of nursing staff working in hospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences and occupationaloutcomes including organizational commitment, job satisfaction, and organizational citizenship behavior.
    Methods
    We conducted this correlational descriptive study in year 2013 on a statistical population of nurses working inhospitals affiliated to Isfahan University of Medical Sciences. In this study, 135 subjects were selected throughcluster random sampling method. The data collection instruments included a researcher-made questionnaire for evaluation of in-service training effectiveness, a questionnaire for organizational citizenship behavior, the questionnaire of general job satisfaction,as well as Whechler and Balfour’s questionnaire of organizational commitment. We analyzed the data using descriptive statistics as well as path analysis.
    Results
    The results showed that there was a significant relationship between in-service training of nursing staffwith organizational commitment(r=0.453, β=0.498, P =0.037) andjob satisfaction (r=0.194, β=0.348, P=0.018). However the relationshipbetween in-service trainingwith organization citizenship behavior was not significant and there is no relationship.
    Conclusion
    According to the importance of qualified performance by nurses in the health system that seeks to ensure effective training, and the relationship between this training with occupational outcomes including organizational commitment and job satisfaction, paying attention to the training of nurses is more evident.
    Keywords: In, service training, job satisfaction, organizational citizenship behavior, organizational commitment
  • Zahra Sheikhalipour, Eskandar Fathiazar, Mojgan Lotfi *, Vahid Pakpour, Parvaneh Aghajari, Zohre Ali Mokhtari Pages 507-516
    Introduction
    Contemporary advances in technology and sciences parallel to changeable patient's status make it essential to nurses to combine their skills and knowledge with evidences in order to identify patient's problems, care planning, implementation and evaluation through interaction with other health team members. Nurses must be able to make clinical decisions independently which is possible just by using research evidences in clinical practice. The purpose of this article is concept of evidence based nursing and teaching barriers and facilitators in nursing.
    Methods
    This article is an integrative review. Different data bases such as ProQuest, Ovid, PubMed, Science Direct, Google Scholare magiran, sid were applied for collecting articles by using evidence based teaching, evidence based nursing and education as key words. At all 24 articles have been included in this review.
    Results
    Studies show many barriers in implementation of EBN and teaching it to students. For example professors do not have enough time to teach EBN or do not know how to teach it. Furthermore nurses have information and time shortages and workload that make it hard to work based on evidences.
    Conclusion
    It seems that by making national policies and making EBN compulsory, universities and professors will teach EBN to nursing students.
    Keywords: Education, Evidence based nursing, Evidence based teaching
  • Maryam Sadat Kiafar, Hossein Kareshki, Farah Hashemi * Pages 517-526
    Introduction
    Since motivation is what makes human engine running, identifying its infrastructure especially in the areas of education and schooling is important and valuable to the growth and development of the society. The main purpose of this study is to investigating the role of hope and optimism in predicting graduate student's academic motivation.
    Methods
    In this descriptive study in 2011-12 academic years, statistical population included post-graduate students of Ferdowsi University and Mashhad University of Medical Sciences. From this population, 350 were selected through multistage cluster sampling (218 from Ferdowsi University and 132 from Medical University). We used Snyder’s hope scale, Vallerand’s academic motivation scale, and optimism questionnaire by Carve and Scheier for data gathering. Data were analyzed through Pearson correlation coefficient, multiple regression methods and MANOVA.
    Results
    The results of Pearson correlation coefficient indicated that there is a positive and significant correlation between all variables: correlation between motivation and agency (r=0.52, p<0.01), motivation and pathway (r=0.40, p<0.01), motivation and optimism (r=0.34, p<0.01), agency and pathway (r=0.57, p<0.01), agency and optimism (r=0.51, p<0.01), and pathway and optimism (r=0.32, p<0.01). The results of regression showed that combination of hope components and optimism can predict academic motivation (F (225, 3)= 33.780, p<0.001). The significance test of regression coefficients also showed that agency (t=2.173, p<0.05) and pathway (t=5.326, p<0.001) have a statistically significant relation but the regression coefficient of optimism was not statistically significant. Considering male and female students, there was only a significant difference in the area of academic motivation between them. No significant difference was observed between the two universities considering all variables.
    Conclusion
    With regard to the results, hope is a variable related to academic motivation and should be emphasized in academic siettings.
    Keywords: Hope, agency, pathway, academic motivation, optimism, post, graduate students
  • Mtra Dadman, Nikoo Yamani *, Tahereh Changiz, Arefeh Mosavi Pages 527-538
    Introduction
    Due to the significant role of scholarship in the process of faculty member selection, employment, and promotion in universities, the Ministry of Health added the scholarship of teaching into promotion of faculty member's regulation to improve the educational quality and increase innovation and creativity in the teaching performance of faculty members. Therefore, this study was done to assess faculty members’ performance in scholarship of teaching in 2009-2012 in Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive-analytic study, a sample of 127 faculty members of Isfahan University of Medical Sciences who finished the scholarship of teaching credential process between 2009-2012 were studied. The data were collected based on the scores they gained according to the Scholarship of Teaching Committee (approved by the Ministry of Health and Medical Education). Pearsonو Chi-square test and ANOVA-test were used for statistical analysis.
    Results
    127 (99. 2%) of the participants were faculty members. Out of this number, 79 (62%) were applicants for associate professor level, and 42 (6%) were applicants of assistant professor level, and 6 (33%) had applied for full professor level. The level of scholarship activities were in 60. 6% of participants exclusively at the university level, while 3. 2% gained all credits from ministry activities and 36. 2% of participants had activities at the both levels. A significant difference was observed between the different academic ranks regarding activity levels (P=0. 002 and x2=12. 46) and (P=0. 000 and x2=17. 64). In the University level activity, course planning with 77% had the highest rate of credentials. No significant relationship was observed between age and scores obtained in regulations. The rate of using different items of the regulation did not show a significant difference regarding different age groups.
    Conclusion
    The results indicated that less complicated and less timely activities were more frequently presented. Despite of all the advantages of scholarship of teaching process, it may be proposed that the bylaw of teaching scholarship should be revised. It seems necessary that the type of scholar activities should be expanded and the ceiling scores to be reformed. Hence, it may encourage teachers to use from innovative and creative processes and finally improve the quality of education in university
    Keywords: Scholarship of teaching, promotion of faculty members, quality of education
  • Mojgan Khademi *, Easa Mohammadi, Zohreh Vanaki Pages 539-549
    Introduction
    There are many challenges and ambiguities on family of grounded theory (GT) notwithstanding their reputation. Learners of bases and methods and commitment to a specific method are necessary because of the vying nature of different approaches. The aim of this article is to know the traits of Classic GT and to help to differentiate Classic GT from other similar methods.
    Methods
    This article is a traditional review on some of key articles and books of Glaser about Classic GT. Seventeen of Glaser’s books and articles have been used in this article.
    Results
    Two Main concerns of Glaser are “avoidance of force” and “differentiation between classic method and qualitative research methods and other GT methods too”. He has tried to solve these two concerns providing proper strategies in any stage.
    Conclusion
    For doing a quality GT research, knowing and commitment to basic principles and details of this method is necessary. Setting the assumptions aside and avoiding the generalization of qualitative research and other members of GT family to classic GT is one of important basic principles for doing successful classic GT research.
    Keywords: Classic grounded theory, Glaser, Streus, qualitative research
  • Tayebeh Elahi, Ahmad Jonidi Jafary *, Soliman Ahmady Pages 550-557
    Introduction
    The competencies of Environmental Health inspectors and the methods to achieve them are defining factors in encountering environmental health problems. The aim of this study was to identify the methods of gaining competency among Iranian Environmental Health inspectors from their own views.
    Methods
    In this cross-sectional study, 612 Iranian Environmental Health inspectors were selected through cluster sampling. Data collection was done via a questionnaire that its validity and reliability were checked by the opinions of the experts and calculating Cronbach`s Alpha coefficient (0.82) respectively. The collected data were analyzed by conducting descriptive statistics.
    Results
    Based on the results of this study, Environmental Health inspectors declared that they have gained their capabilities via in-service training (38.7%), academic education (18.8 %), pre-service training and experimental training (14.7 %).
    Conclusion
    The results of this study showed that in-service training can play a key role in increasing Environmental Health inspectors` job capabilities. So, it seems necessary to emphasize on in-service training planning to promote their capabilities. Moreover, it is recommended that the Environmental Health academic curriculum be enriched in accordance with the required capabilities of inspectors.
    Keywords: Environmental Health inspectors, Job capabilities, In, service training, Academic education
  • Alireza Irajpour, Soheila Ehsanpour, Fatameh Nazari, Zohreh Ghazavi, Mousa Alavi * Pages 558-563
    Introduction
    Organizing clinical education program in nursing and midwifery is directed to optimizing students’ learning experiences. Such a systematic program consists of several elements including the environment in which education is practiced. This study aims to introduce database software for clinical education environments of the faculty of nursing and midwifery affiliated to Isfahan University of Medical Sciences.
    Methods
    In this descriptive study (performed during 2010-2013), the study population included the clinical education environments affiliated to Isfahan University of Medical Sciences. Data were selected through a researcher made checklist. This instrument comprised two parts including a list of the names of clinical education environments as well as a clinical education environment information list in seven categories. The tool’s main categories and related subcategories were considered as conceptual framework that further was applied to design the software. The software was designed based on Access 2010 software and finally was completed when the gathered data was entered.
    Results
    The clinical education environments used by different departments of faculty were identified and the data related to 126 hospital wards, 7 health centers, and 7 clinics affiliated with Isfahan University of Medical Sciences were extracted. The database software of clinical education environments of school of nursing and midwifery of Isfahan University of Medical Sciences included the information about the characteristics of clinical education environments regarding their physical situations and facilities, educational programs, evaluation programs and health care staff, the most prevalent disorders and cases of disease, independent nursing interventions, and collaborative nursing interventions.
    Conclusion
    This software could be beneficial for educational planners and managers providing them with some needed information for matching the characteristics of educational programs with education environment.
    Keywords: Clinical education, educational environment, database, software, school of nursing, midwifery
  • Abass Ghahramanloo * Pages 564-567
  • Hamid Salehiniya * Pages 568-570