فهرست مطالب

Journal of Medical Education Development
Volume:7 Issue: 15, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/07/05
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مرتضی نصیری*، سارا آدرویشی، مهستی گنجو، معصومه اسدی صفحات 1-9
    زمینه و هدف
    اضطراب آزمون به عنوان یک مشکل مهم آموزشی، سالانه میلیون ها دانشجو را در سراسر جهان تحت تاثیر قرار می دهد و باعث افت تحصیلی آنها می شود. یکی از فاکتورهای موثر بر کاهش اضطراب باورهای مذهبی می شود. لذا هدف این پژوهش بررسی تاثیر دعای توسل بر کاهش اضطراب آزمون دانشجویان می باشد.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی با طرح پیش آزمون-پس آزمون بر روی 70 دانشجوی جدید الورود پرستاری دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز در سال 1392 انجام شد. جهت جمع آوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافیک و اضطراب آزمون اسپیل برگر استفاده شد. بعد از آزمون اولیه از 70 دانشجو، 39 دانشجو با اضطراب بالا شناسایی شده و به طور تصادفی به گروه آزمایش(19 نفر) و کنترل(20 نفر) تقسیم شدند. برای گروه آزمایش 30 دقیقه قبل از آزمون، به مدت 15 دقیقه فایل صوتی دعای توسل از طریق بلندگو پخش شد. بلافاصله بعد از اتمام فایل صوتی و 15 دقیقه بعد اضطراب آنها مجددا ارزیابی شد. جهت گروه کنترل هیچ گونه فایلی پخش نشد. داده ها با استفاده از آزمون آماری مربع خی دو، تی زوجی و مستقل و ضریب همبستگی پیرسون با نرم افزار SPSS19 تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمرات اضطراب قبل از مداخله در گروه آزمایش(44.26±2.43) در مقایسه با گروه کنترل(42.20±2.27) اختلاف معنی داری نشان نداد(P=0/09). اما میانگین نمرات اضطراب پس آزمون اول(34.73±1.45) و 15 دقیقه بعد(31.74±1.45) در گروه آزمایش نشان داد که دعای توسل بر کاهش اضطراب موثر می باشد(P=0.001).در گروه شاهد در پس آزمون اول (31.05±0.82) و 15 دقیقه بعد(28.80±0.53) هیچ گونه اختلاف معنی داری دیده نشد(P=1.00).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج که نشان داد دعای توسل باعث کاهش اضطراب آزمون دانشجویان می شود، استفاده از این دعا به عنوان یک روش کم هزینه و ساده جهت کاهش اضطراب آزمون دانشجویان توصیه می شود..
    کلیدواژگان: اضطراب آزمون، دانشجویان پرستاری، ترم اول، دعای توسل
  • سعید بشیریان، فرزاد جلیلیان، مجید براتی*، عهدیه غفاری صفحات 10-21
    زمینه و هدف
    امروزه، آموزش الکترونیک یکی از پیشرفته ترین تکنیک های آموزشی است. از این رو شناسایی جنبه ها و عوامل مرتبط با استفاده از آموزش الکترونیکی در بین اعضای هیئت علمی از اهمیت خاصی برخوردار می باشد. لذا، این مطالعه با بهره گیری از تئوری رفتار برنامه ریزی شده و با هدف بررسی عوامل مرتبط با استفاده از آموزش الکترونیکی انجام گردید.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی تحلیلی بر روی 200 نفر از اعضاء هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی همدان که با روش نمونه گیری طبقه ای چند مرحله ای انتخاب شده بودند، انجام شد. ابزار جمع آوری داده ها مشتمل بر اطلاعات دموگرافیک و سازه های تئوری رفتار برنامه ریزی شده بود که روایی و پایایی آن مورد تایید قرار گرفته بود. داده ها با استفاده از آزمون تی دانشجویی، آنالیزواریانس یک طرفه و رگرسیون لجستیک در نرم افزار SPSS-16 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    شرکت کنندگان به ترتیب 52/3، 49/5 و 61/5 درصد نمرات قابل اکتساب برای نگرش، هنجارهای انتزاعی و کنترل رفتاری درک شده را به دست آوردند. از بین شرکت کنندگان در مطالعه 42/5 درصد هیچ گونه قصدی جهت استفاده از آموزش الکترونیک در آینده نداشتند. طبق یافته های تئوری رفتار برنامه ریزی، نگرش و کنترل رفتاری درک شده بهترین فاکتورهای پیش بینی کننده قصد رفتاری استفاده از آموزش الکترونیکی بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاکی از قصد ضعیف اعضای هیات علمی نسبت به آموزش الکترونیکی بود؛ بنابراین، اجرای مداخلات آموزشی با بهره گیری از تئوری رفتار برنامه ریزی شده با تاکید بر نگرش و کنترل رفتاری درک شده بعنوان تسهیل کنندگان پذیرش آموزش الکترونیکی در برنامه های آموزشی آتی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: یادگیری الکترونیکی، اعضای هیات علمی، آموزش پزشکی، قصد رفتاری
  • سمیرا بصیر شبستری*، ایمان شیرین بک، عباسعلی نوریان، مریم رستگار، فاطمه سفیدی صفحات 22-29
    زمینه و هدف
    پیرو افزایش توجه به ابعاد کمی و کیفی آموزش مداوم، مقوله نیازسنجی در آموزش مداوم در کشور ما متداول گردید و یکی از اولویتهای پژوهشی مرکز مطالعات وتوسعه آموزش پزشکی قرار گرفته است. با توجه به فقدان انجام مطالعه در جامعه دندانپزشکان لذا برآن شدیم که به ارزیابی دیدگاه دندانپزشکان زنجان در زمینه برنامه های آموزش مداوم در سال 91-1390 بپردازیم.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی از 70 نفر دندانپزشکان عمومی شاغل در استان زنجان نهایتا 60 نفر پرسشنامه معتبر مربوط به ارزیابی کمی کیفی آموزش مداوم را تکمیل نمودند. اطلاعات جمع آوری شده توسط نرم افزار SPSS نسخه 20 وارد کامپیوتر گردید و تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    جامعه مورد بررسی شامل 64% مرد و 36% زن با میانگین سنی 41.49±7.49 سال بودند. دندانپزشکان موثرترین نکته در افزایش بازدهی دوره های آموزش مداوم را مدرسین مجرب و مطرح(52/5%) و بهترین روش اجرای برنامه آموزش مداوم را برخورد عملی با بیمار(42/6%) برشمردند. مهمترین مشکل دندانپزشکان در برگزاری دوره آموزش مداوم فواصل طولانی زمانی بین برگزاری دوره های آموزشی (24/6%) بود. اکثر دندانپزشکان (75/4%) با ارائه 5-10 برنامه در سال موافق بودند. 59/8% آنان موافق با ارائه برنامه های بازآموزی بصورت مجازی و با اتصال اینترنت بودند. اکثریت آنان اظهار داشتند که تطابق برنامه ها با نیازهای آموزشی در حد بالائی (88%) بود.
    نتیجه گیری
    با توجه به موافقت اکثریت دندانپزشکان(60%) با برگزاری دوره های بازاموزی بصورت مجازی لذا ارائه برنامه ها طبق اولویتها با روش های نوین آموزشی مورد درخواست دندانپزشکان توصیه میشود.
    کلیدواژگان: دندانپزشک، آموزش مداوم، دیدگاه
  • سعید خواجه ای، شهلا مرادی*، هما درودی، داوود حسنی صفحات 30-38
    زمینه و هدف
    مفهوم سازمان یادگیرنده و یادگیری سازمانی، در سالهای اخیر توجه پژوهشگران و مدیران بسیاری از سازمانها، به ویژه سیستمهای آموزشی را به خود معطوف نموده و ایجاد سازمان یادگیرنده، یکی از آرمانهای سیستم آموزش شده است.از این نظر، حرکت دانشگاه های کشور به سمت تبدیل شدن به سازمان های یادگیرنده از اهمیت خاصی برخوردار است. هدف پژوهش حاضر، بررسی ویژگی های سازمان یادگیرنده در دانشگاه علوم پزشکی زنجان، بر اساس پنج مولفه مدل پیتر سنگه، شامل قابلیتهای فردی، الگوهای ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی و تفکر سیستمی می باشد.
    روش بررسی
    روش این پژوهش، توصیفی - پیمایشی بود که نمونه ای 360 نفره به شیوه طبقه ای تصادفی از میان کارکنان و مدیران دانشگاه مذکور انتخاب گردید.ابزار اندازه گیری را پرسشنامه 25 گویه تشکیل می داد که پایایی آن از فرمول آلفای کرونباخ برابر 0/795 حاصل گردید. همچنین آلفای کرونباخ محاسبه شده برای خرده مقیاس های پرسشنامه سازمان یادگیرنده نیز پایایی آن را تایید می کند. به منظور تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی، میانگین و انحراف معیار وآزمون معنی داری t استفاده گردید.
    یافته ها
    تعداد کل نمونه آماری تحقیق 360 نفر می باشد که 87% آن کارمند، 13% در سمت مدیر هستند. یافته های تحقیق نشان می دهد، اختلاف میانگین های مشاهده شده گروه نمونه برای خرده مقیاس های شایستگی های فردی، مدلهای ذهنی، چشم انداز مشترک، یادگیری گروهی و تفکر سیستمی با میانگین پیش بینی شده معنی دار است. (0/05> p)
    کلیدواژگان: سازمان یادگیرنده، قابلیتهای فردی، الگوهای ذهنی، آرمان مشترک، یادگیری تیمی، تفکر سیستمی، دانشگاه علوم پزشکی زنجان
  • محمدرضا دین محمدی*، فرهاد رمضانی بدر، حمید پیروی، ندا مهرداد صفحات 39-48
    مقدمه
    یادگیری در محیط های بالینی بخش مهمی از برنامه آموزشی دانشجویان پرستاری به شمار می آید. تعامل موثر و پویای دانشجویان با اعضای تیم مراقبت سلامتی، مربیان، محیط های بالینی و عناصر آن منجر به تکامل حرفه ای آنها می گردد. هدف این مقاله، گزارش بخشی از یک مطالعه اصلی است که به توصیف تجارب سال آخر دانشجویان کارشناسی پرستاری در محیط های بالینی می پردازد.
    روش ها
    در این مطالعه کیفی، دوازده دانشجوی کارشناسی پرستاری شاغل به تحصیل در دو دانشکده پرستاری و مامایی بزرگ تهران و دو دانش آموخته کارشناسی پرستاری با نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. داده های مطالعه از طریق مصاحبه عمیق نیمه ساختار یافته در دوره کارآموزی های بالینی جمع آوری و با روش نظریه پایه استراس و کوربین (1998) مورد تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    فخر حرفه ای به عنوان یکی از یافته های مهم مطالعه اصلی با سه طبقه فرعی کفایت حرفه ای، پذیرش از سوی دیگران و تمرین حرفه ای شدن تظاهر نمود. فخر حرفه ای، تجربه ای بود که در شرکت کنندگان مطالعه غالبا از اواخر برنامه آموزشی همزمان با نیمسال ششم یا هفتم تحصیلی آغاز و توسعه پیدا می کرد. دانشجویان ضمن کسب قابلیت های فردی و شایستگی های حرفه ای لازم، به جهت حضور طولانی در محیط های بالینی فرصت کافی برای تعامل و ارتباط با بیماران و اعضای تیم مراقبت پیدا می کردند. این مسئله پذیرش آنها را از سوی اعضای تیم مراقبت تسهیل می نمود. همچنین آنها در این مرحله از دوره آموزشی در می یافتند که باید خود را برای حضور در محیط های واقعی کار آماده نمایند.
    نتیجه گیری
    فخر حرفه ای تجربه ای بود که غالب شرکت کنندگان مطالعه در سال آخر برنامه آموزشی، همزمان با برنامه کارآموزی در عرصه احساس می نمودند. بازنگری مجدد در فلسفه، رسالت و اهداف برنامه کارآموزی در عرصه (اینترشیپ)، اصلاح و اجرایی صحیح آن در عمل می تواند آثار و پیامد های مثبت و سازنده ای در تجربه اجتماعی شدن و گذر نقشی دانشجویان کارشناسی پرستاری بر جای گذارد. پیشنهاداتی برای بهبود تجارب بالینی در سال آخر برنامه آموزشی دانشجویان ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: فخر حرفه ای، کارآموزی در عرصه، محیط بالینی، تجربه یادگیری، دانشجوی پرستاری، تحقیق کیفی
  • جواد زارعی، احمد عزیزی*، اعظم کاظمی صفحات 49-54
    زمینه و هدف
    پیشرفت تحصیلی دانشجویان یکی از شاخص های مهم در ارزیابی کارایی نظام آموزش عالی است. یکی از مسایل مطرح در پیشرفت تحصیلی بررسی دلایل کاهش میل به ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر می باشد. هدف از این مطالعه بررسی عوامل موثر بر کاهش میل به ادامه تحصیل در دانشجویان مقطع کارشناسی بود.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- مقطعی در پاییز سال 1390 انجام شده است. جمعیت مورد مطالعه شامل تمامی دانشجویان سال آخر مقطع کارشناسی دانشکده پیراپزشکی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز بود. ابزار جمع آوری داده ها پرسشنامه ای بود، که روایی و پایایی آن تایید شده بود. داده های جمع آوری شده با استفاده از روش های آمار توصیفی در نرم افزار SPSS (نسخه15) تحلیل گردیدند.
    یافته ها
    ازمجموع 276 دانشجوی مورد مطالعه، 56 نفر(20/3 درصد) قصد ادامه تحصیل را نداشتند. در مقایسه بین رشته های تحصیلی مختلف، بیشترین آمار مر بوط به رشته رادیوتراپی(30/4درصد) و کمترین تعداد مربوط به رشته هوشبری(9/1 درصد) بود. بررسی دلایل مختلف برای کاهش میل به ادامه تحصیل نشان دادکه، نداشتن تاثیر در آینده شغلی و بازار کار (با میانگین2/8) به عنوان مهم ترین دلیل و مشکلات خانوادگی (با میانگین1/9) بعنوان کم اهمیت ترین دلیل موثر بر کاهش میل به ادامه تحصیل، ذکر شدند.
    نتیجه گیری
    در مجموع می توان نتیجه گرفت به استثنای دلیل، کاهش تشویق توسط اساتید و گروه مربوطه سایر دلایل موثر ذکر شده بر کاهش میل به ادامه تحصیل ناشی از ساختار کلی آموزش عالی بوده و کمتر مربوط به عملکرد گروه های آموزشی بود.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشجویان کارشناسی، افت تحصیلی
  • ابوالفضل زنده دل، خاطره عنبری، زینب عبداللهی، محمدرضا غلامی* صفحات 60-70
    زمینه و هدف
    ارزشیابی آموزشی به منظور تعیین میزان موفقیت اعضای هیئت علمی در مسیر نیل به اهداف آموزشی تعیین می شود. مطالعه حاضر به بررسی دیدگاه اعضاء هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان در مورد شیوه ها، فرآیند اجرایی و معیارهای کیفیت تدریس در سال 92-1391 پرداخته است.
    روش بررسی
    این مطالعه یک مطالعه مقطعی توصیفی تحلیلی است. پرسشنامه بر اساس مقیاس لیکرت 5 گزینه ای بود. پرسشنامه شامل3 قسمت ارزیابی فرآیند ارزشیابی (9 آیتم) روش های مختلف ارزشیابی اساتید (11 آیتم) و ملاک های ارزشیابی اساتید(24 آیتم) بود. کلیه اعضای هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی لرستان(108نفر)از طریق پرسشنامه مورد پرسش قرار گرفتند. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS 17 مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    72/9% اساتید با ارزشیابی کیفیت تدریس موافق، 19/6% از روند فعلی ارزشیابی تدریس رضایت و 35/5% میزان تاثیر ارزشیابی را بر روند تدریس خود کم، 43/3% تاثیر فرم های ارزشیابی را به عنوان معرف کیفیت تدریس در حد متوسط و 41/9% آگاهی از نتایج ارزشیابی را برای اصلاح شیوه تدریس خود ضروری می دانستند. بیشترین درجه تناسب انواع معیارهای ارزشیابی استاد توسط دانشجویان مربوط به آیتم ایجاد انگیزه برای مطالعه و پژوهش در دانشجو(1/14/32) و کمترین مربوط به آیتم تهیه و معرفی متون و جزوات آموزشی(1/53/1) بوده است.
    نتیجه گیری
    در کل اکثریت اساتید با ارزشیابی کیفیت تدریس موافق ولی خواستار اصلاحات در روند فعلی هستند و معتقدند که نتایج ارزشیابی می تواند برای اصلاح روند تدریس مفید باشد.
    کلیدواژگان: اساتید، معیارهای کیفیت تدریس، فرایند اجرایی، ارزشیابی عملکرد
  • عباس ثابت مهارلویی*، محمدحسن صیف، احمد رستگار، خدیجه احمد آبادی صفحات 71-85
    زمینه و هدف
    در گستره هزاره جدید قصد کارآفرینانه میتواند راهکار ارزشمندی برای ایجاد تفکر کارآفرینی و اشتغال دانش آموختگان آموزش عالی و به موازات آن بهبود بحران بیکاری جامعه باشد. لذا، پژوهش حاضر با هدف کلی بررسی عوامل موثر بر قصد کارآفرینانه دانشگاهی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی شیراز انجام شده است.
    روش کار
    پژوهش حاضر از نظر هدف کاربردی و از نظر نحوه گردآوری و تحلیل اطلاعات و داده ها از نوع توصیفی- همبستگی می باشد. جامعه آماری پژوهش حاضر دانشجویان دانشکده مدیریت و اطلاع رسانی دانشگاه علوم پزشکی شیراز می باشد. حجم نمونه با استفاده از فرمول کوکران 170دانشجو تعیین و با روش تصادفی طبقه ای نمونه گیری شده است. گردآوری اطلاعات به روش میدانی و ترکیبی از پرسش نامه بسته صورت می گیرد و مقیاس اندازه گیری برای تمامی متغیرها بر اساس طیف 5 گزینه ای لیکرت صورت گرفته است.
    یافته ها
    اطلاعات حاصله به روش تحلیل مسیر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت در مجموع 9 متغیر مختلف شامل 5 متغیر پیش بین(هنجارهای ذهنی، هنجاهای اجتماعی،تجربه کارآفرینانه، خود کارآمدی کارآفرینانه،تمایل به خطر پزیری)و سه متغیر واسطه ای (مطلوبیت ادراک شده، امکان پذیری ادراک شده، نگرش)مطرح شد و تاثیر هر یک برقصد کارآفرینانه مورد بررسی قرار گرفت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه نشان داد که متغیرهای هنجارهای ذهنی، هنجارهای اجتماعی، تجربه کارآفرینانه، خودکارآمدی کارآفرینانه و تمایل به خطرپذیری به طور غیرمستقیم از طریق متغیرهای واسطه ای بر متغیر قصد کارآفرینانه دانشگاهی اثر معنادار دارند
    کلیدواژگان: دانشجویان، کارآفرینی دانشگاهی، قصد کارآفرینانه، رفتار کارآفرینانه
  • نرگس طوقیان چهارسوقی، علیرضا ایرجپور* صفحات 86-93
    مقدمه
    تفکر انتقادی جنبه مهمی از عملکرد حرفه پرستاری است و بویژه در عرصه های بالینی امری حیاتی به شمار می آید. اما با توجه به اهمیت و ضرورت آن و وجود این واقعیت که تا کنون به علل تاثیر گذار بر پرورش مهارت تفکر انتقادی در دانشجویان و پرستاران کمتر پرداخته شده است، به نظر می رسد باید به طور جدی به بررسی موانع بکارگیری مهارت های تفکر انتقادی در دانشجویان و پرستاران پرداخت تا بدین وسیله بتوان آموزش های نظری را به تجربیات بالینی نزدیک تر نمود زیرا تصمیم گیری در شرایط مختلف تنها با آموزش های کلیشه ای امکان پذیر نیست و راه حل های خلاقانه را می طلبد.
    روش کار
    این مطالعه یک مطالعه توصیفی-مقطعی است که بر روی سه گروه اساتید، دانشجویان و پرستاران انجام شد. نمونه گیری برای اساتید به روش سرشماری و برای دانشجویان و پرستاران به روش تصادفی انجام شد. در این مطالعه از یک ابزار پژوهشگر ساخته استفاده شد که روایی آن توسط اعضای هیآت علمی و پایایی آن با آزمون مجدد تایید شد. داده ها با استفاده از آمار توصیفی و تحلیلی با نرم افزار spss 11/5 مورد بررسی قرار گرفت.
    نتایج
    مقایسه درصد ابعاد فردی، سازمانی و شخصیتی با استفاده از آزمون One way ANOVA بین سه گروه تفاوت آماری معنی داری نشان نداد p>0.05. اما در بعد آموزشی این تفاوت معنی دار بود 02/ 0 = p. آزمون توکی این تفاوت را میان گروه پرستار و دانشجو نشان داد (sig=0.031 and CI=95%).
    بحث و نتیجه گیری
    استفاده از تفکر انتقادی ضرورتی انکار ناپذیر است بنابراین برطرف کردن عواملی که می تواند مانع از پرورش یافتن آن شود ضروری است. استفاده از روش های فعال یادگیری و روش های آموزشی جدید مانند روش نقشه مفهومی، یادگیری مبتنی بر حل مساله، طراحی گزارش های موردی، استفاده از روش شاگردی شناختی و همچنین توجه مدرس به نقش الگو بودن خود به عنوان یک متفکر انتقادی و تشویق دانشجو به نوشتن فعالیت ها و تجارب بالین می تواند گامی موثر در این زمینه باشد.
    کلیدواژگان: تفکر انتقادی، موانع، پرستاری
  • زهرا کاظم پور، حسن اشرفی ریزی* صفحات 94-102
    مقدمه
    امروزه، مطالعه به عنوان یکی از مولفه های مهم در زمینه ی توسعه و پیشرفت جوامع محسوب می شود، به صورتی که از طریق مطالعه ی مفید توفیق قابل توجهی نصیب عموم مردم به ویژه دانشجویان می شود. بنابراین ضروری است آموزش صحیح اصول مطالعه در همه سطوح تحصیلی به ویژه در دانشگاه مدنظر قرار گیرد. هدف این پژوهش،بررسی عوامل آسیب زای مطالعه در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در سال 1391 می باشد.
    روش ها
    روش پژوهش توصیفی مقطعی است. ابزار گردآوری اطلاعات پرسشنامه محقق ساخته می باشد. روایی پرسشنامه توسط متخصصان کتابداری و اطلاع رسانی مورد تایید قرار گرفت. پایایی ابزار با استفاده از آلفای کرونباخ مقدار 50/82 درصد به دست آمد. جامعه آماری پژوهش شامل دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان بوده که حجم نمونه 374 نفر به دست آمد. روش نمونه گیری، تصادفی طبقه ای می باشد. جهت تجزیه و تحلیل یافته ها از آماری توصیفی (فراوانی، درصد و میانگین) و آمار استنباطی (T-test، ANOVA و Tukey) استفاده شد. نرم افزار مورد استفاده SPSS می باشد.
    نتایج
    یافته ها نشان داد میانگین عوامل آسیب زای مطالعه در بین دانشجویان برابر با 0/4981 2/39 می باشدکه کمتر از حد متوسط و نسبتا مطلوب می باشد. بیشترین میانگین به عدم تمرکز در مطالعه با 217/1 33/3 و کمترین میانگین مربوط به راه رفتن حین مطالعه با 0/946 1/56 می باشد. میانگین بعد فنون و روش های مطالعه با 0/515 2/41 بیشتر از بعد شرایط مطالعه با 0/544 2/37 بوده است. مقایسه بین جنسیت، محل اقامت و مقطع تحصیلی دانشجویان با عوامل آسیب زای مطالعه نشان داد بین میانگین عوامل آسیب زای مطالعه و متغیرهای مذکور تفاوت معناداری وجود دارد، اما عوامل آسیب زای مطالعه در دانشکده های مختلف یکسان بوده است.
    نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان عوامل آسیب زای مطالعه در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی اصفهان کمتر از حد متوسط و نسبتا مطلوب می باشد. در مجموع لازم است هم دانشجویان و هم دست اندرکاران امر آموزش به عوامل آسیب زای مطالعه که می تواند یکی از دلایل افت تحصیلی و ناکارآمدی دانشجویان در امر یادگیری باشد توجه خاص نمایند.
    کلیدواژگان: عوامل آسیب زا، مطالعه، دانشجویان، بهداشت مطالعه، شیوه های مطالعه
  • علی محمدپور، شهلا خسروان، محمدرضا منصوریان، بتول محمدیان* صفحات 103-116
    مقدمه
    بدون شک در فرایند انتشار و کاربرد یافته های تحقیقات عواملی به صورت موانع و تسهیل کننده ها دخیل هستند. بنابراین مطالعه حاضر با هدف تعیین موانع و تسهیل کننده های به کارگیری نتایج تحقیقات در بالین از دیدگاه پرستاران شاغل در بیمارستانهای گناباد انجام شد.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی 147 پرستار شاغل در بیمارستانهای گناباد مورد بررسی قرار گرفتند. برای جمع آوری داده ها از پرسشنامه 3 قسمتی شامل مشخصات دموگرافیک، موانع و تسهیل کننده های کاربرد نتایج تحقیقات در بالین استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS16 و بهره گیری از آمار توصیفی و آزمونهای تی مستقل، آنالیز واریانس و ضریب همبستگی پیرسون انجام گرفت.
    یافته ها
    موانع عمده اذعان شده توسط پرستاران کمبود تسهیلات به منظور عملی ساختن یافته های تحقیقی (81/1درصد)، عدم همکاری و مشارکت پزشکان (80/5 درصد)، عدم اختیار پرستار برای تغییر در روش های مراقبتی و درمانی بیماران (79/1 درصد) و درگیر نبودن پرستاران در امر تحقیق (79/1 درصد) بود. برگزاری دوره های بازآموزی (95/1درصد)، افزایش حمایت مدیران (93 درصد) و تجهیز کتابخانه بیمارستان ها به ژورنال های متعدد و امکان دسترسی به اینترنت (90/9 درصد) بعنوان مهمترین تسهیل کننده ها تعیین شد. بین سن، سابقه کار و نوبت کاری پرستاران با نمره کل مقیاس موانع رابطه معناداری وجود داشت (P<0/05).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه به نظر می رسد فراهم کردن تسهیلات لازم، دادن اختیار بیشتر به پرستاران و ایجاد محیط حمایتی می تواند به عنوان ملزومات اجرایی شدن عملکرد مبتنی بر تحقیق در پرستاری باشد.
    کلیدواژگان: پرستاران، عملکرد مبتنی بر تحقیق، موانع استفاده از تحقیقات، تسهیل کننده های استفاده از تحقیقات
  • علی محمدی*، جمشید محمدی صفحات 117-126
    زمینه و هدف
    محیط آموزشی، عاملی تعیین کننده در ایجاد انگیزه برای یادگیری است زیرا رفتارهای منجر به یادگیری بهتر و پیشرفت تحصیلی را تقویت می کند. در محیط یادگیری، اساتید تاثیر زیادی بر یادگیری اثر بخش دارند. لذا، این مطالعه با هدف بررسی ادراک اساتید از محیط آموزشی دانشگاه علوم پزشکی زنجان صورت گرفت.
    روش
    این پژوهش توصیفی- مقطعی در سال91- 1390در دانشگاه علوم پزشکی زنجان انجام گرفت. بدین منظور، یک نمونه 120 نفری از اعضای هیئت علمی به روش تصادفی ساده انتخاب شدند. برای بررسی محیط یادگیری و آموزشی از پرسشنامه ای تعدیل شده ارزیابی محیط آموزشی داندی (Dundee Ready Education Environment Measure) استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده های این پژوهش با کمک نرم افزار آماری 11.5 SPSS وبا استفاده از آمارهای توصیفی و تحلیلی مثل میانگین، آزمون تی نمونه های مستقل و آنالیز واریانس یک طرفه انجام شد.
    نتایج
    میانگین نمره کلی محیط آموزشی و یادگیری(85.2± 12.24) بود که به معنی محیط نسبتا مطلوب است. کمترین و بیشترین میانگین نمرات ادراک اساتید 82/ 24 ازحداکثر نمره 44 (56/42%) و 55/ 30 ازحداکثر نمره 48 (63/64%) به ترتیب به ابعاد مدرسین و یادگیری مربوط می شدند. تفاوت میانگین نمرات ادراک اساتید در بعد یادگیری برحسب دانشکده (0/05 > P) و گروه آموزشی (0/01 > P) از نظرآماری معنی دار بودند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه نشان دادکه اساتید محیط یادگیری و آموزشی را نسبتا مطلوب ارزیابی کردند، ولی هنوز تارسیدن به یک محیط یادگیری مساعد و مطلوب فضا برای بهبودی و اصلاح وجود دارد.
    کلیدواژگان: ادراک اساتید، محیط یادگیری، DREEM، زنجان
|
  • Morteza Nasiri *, Sara Adarvishi, Mahasti Ganjou, Masoomeh Asadi Pages 1-9
    Background And Objective
    Test anxiety as a major problem in teaching affects millions of students around the world and causes a drop in their academic performance. One of effective factor on reducing anxiety is religious believes. So, present study aimed to investigate effect of Tavasol prayer on reducing test anxiety of students in Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences.
    Material And Methods
    This quasi-experimental study with pre- and post-test design was conducted on 70 new registered nursing students of Ahvaz Jundishapur University of Medical Sciences in 2013. Data was collected by demographic information and Spielberg questionnaires. After taking an initial test on 70 students, 39 of them were identified with high anxiety and were divided to experimental (n=19) and control (n=20) groups randomly. For intervention group, 30 minutes before the test, about 15 minutes audio file of Tavasol prayer was broadcast through speaker. Immediately and 15 minutes later, students’ anxiety of both groups was assessed again. For control group didn’t broadcast any audio file. Data was analyzed by SPSS19 software using paired and independent t-test, Chi-square and Pearson correlation tests.
    Results
    Mean of pre-test anxiety scores in intervention group (44.26±2.43) compared with control group (42.20±2.27) showed no significant difference (P=0/09). But mean of anxiety scores after the first post-test (34.73±1.45) and 15 minutes later (31.74±1.45) showed a significant decrease in anxiety level of experimental group (P=0.001). In control group, after the first post-test (31.05±0.82) and 15 minutes later (28.80±0.53) wasn’t seen significant difference (P=1.00).
    Conclusion
    So that our results showed positive effect of Tavasol prayer on reducing students’ test anxiety, use of this prayer as a low-cost and simple method is suggested for students.
    Keywords: Test Anxiety, Nursing Students, New Registered, Tavasol Prayer
  • Saeed Bashirian, Farzad Jalilian, Majid Barati *, Ahdieh Ghafari Pages 10-21
    Background and Aim
    Nowadays, E-learning is one of the most advanced educational techniques. It is therefore important to identify aspects and related factors of e-learning utilize among faculty members; thus, this study used the on Theory of Planned Behavior (TPB) to examine factors related to utilize of e-learning method.
    Material And Method
    This descriptive-analytical study was carried out on 200 faculty members of Hamadan which were recruited with a stratified sampling method. The data-gathering tool consisted of a questionnaire based on the TPB constructs and demographic variables whose reliability and validity were approved by the experts. Data were analyzed using Student t-test, One-way ANOVA and Logistic regression in SPSS-16 software.
    Results
    The subjects reported 52.3%, 49.5% and 61.5% of receivable scores of attitude, subjective norm and perceived behavior control, respectively. Among our sample, 42.5% indicated that they have no intention to use e-learning in the future. Also, attitude and perceived behavioral control were the best predictors for behavioral intention in the theory of planned behavior.
    Conclusion
    Results demonstrated the poor intention of faculty members toward e-learning. therefore, it is recommended to implementation educational intervention using the theory of planned behavior with emphasis on attitude and perceived behavioral control as facilitators of the adoption of e-learning in further education programs.
    Keywords: E, learning, Faculty Members, Medical Education, Behavioral Intention
  • Samira Bassir Shabestari *, Iman Shirinbak, Abbas Ali Nourian, Maryam Rastegar, Fatemeh Sefidi Pages 22-29
    Background And Objective
    According to increase in quality and quantity of Continuing Medical Education(CME) Programms, assesment of educational needs is a part of research priorities in Education Development Centers(EDC).Due to lacking studies in this field among dentists, we decide to evaluate dentists opinion regarding qualiy and quantity of current Continuing Medical Education program.
    Materials And Methods
    This descriptive study was done Among Zanjan providence General Dentists. 60 dentists fill the questionaire regarding qualitative and quantitative assesment of Continuing Medical Education.The data was analyzed by SPSS 20.
    Results
    This study was conducted on 64% male and 36% female with mean age of 41.49±7.49. They(52.5%) claimed that the most effective way to increase efficacy of these courses is to ask great instructors to do the courses and also the best method of performance is patient based method. The main problem of the dentists attending courses was thelong interval between the CME courses.Most of the dentists agreed to have 5-10 programms in a year.59.8 percent of them was agree with virtual internet based continuing education programms.they also claimed that there is a great balance between their educational needs and the programms.
    Conclusion
    Because of the acceptance of virtual programms among most of the dentists,it is recommended to have virtual programms base on their educational demands
    Keywords: Dentist, Continuing Medical Education, Attitude
  • Saeid Khajeye, Shahla Moradi *, Homa Doroudi, Davoud Hasani Pages 30-38
    Introduction
    The purpose of this study was to assess the amount of compatibility of organizational properties and principles in Zanjan Univsersity of Medical Sciences with the established standards from both the staff and managers’ point of view. Peter Senge Assessment Characteristics of Learning Organization (personal mastery, shared vision, mental models, team learning and system approach) was used for this goal.
    Methods
    This descriptive-survey was carried out on 360 employees and managers out of 5693 persons. A questionnaire of 25 items was used to collect the data. Then, the data was analyzed using T- test, single group T- test and Anova. The underlying hypothesis was that from the perspective of managers and employees of Zanjan Medical University, this university has a good condition concerning standards of a learning organization. Testing this hypothesis revealed that there was a difference in the present and a favorable condition. Meanwhile, the obtained means for personal mastery, shared vision, mental models, team learning and system approach had a significant relationship with the predicted mean.
    Results
    Our results indicated that some of the features of learning organization in Zanjan Medical University are not satisfactory or in accordance with the standard values. Moreover, the mean difference in managers and employees pointed out the relationship was significant as to mental models and system approach.
    Conclusion
    This finding puts that the managers’ status concerning" mental models” and “system approach” is better than the employees’. The means difference in the males and females in mental models were also statistically significant. The results showed that in mental models of Feature of Learning Organization in the males was higher than the females. Level of education did not have specific effect on the employees’ functioning or other aspects of learning organization. Also, duration of work history in terms of years did not have any effect on the employees’ functioning in different aspects of learning organization.
    Keywords: Learning Organization, Zanjan university of Medical Sciences, team learning, system approach, mental models, personal mastery, shared vision
  • Mohammadreza Dinmohammadi *, Farhad Ramezanibadr, Hamid Peyrovi, Neda Mehrdad Pages 39-48
    Introduction
    Clinical practice is considered a very important part of the nursing education. Effective and dynamic interactions among the students, Health care providers, instructors, and the clinical environment and its elements affect their professional development. This report is part of a major study that describes the final year experience of BSN student in the clinical environment.
    Methods
    through this qualitative study, the data was collected from 12 undergraduate nursing students in two large nursing and midwifery schools and two new graduated students. In-depth semi-structured individual interviews were conducted with a purposive sample of participants during their clinical placements and after graduation. The data were analyzed using the Straussian version (1998) of grounded theory method.
    Results
    Professional pride as one of the significant findings of study was evident in experiences of participating students in the final year of their study. Professional pride as one of the most important results of the seminal study consisted of three subcategories: professional adequacy, accepted by others, and the practice of being professional. This feeling initiated and developed through last three semesters. Participants while acquiring individual capabilities and professional competencies, due to prolong presence in clinical environments had much more opportunities to interact and to make relationship with patients and health care members. In addition, they found that they must to be ready to practice in the real workplace.
    Conclusion
    Professional pride experienced by student nurses coincided with entering to the Internship program. Revision of the philosophy, mission, and goals of the Internship program and make any modifications in execution of program in the clinical settings can result in positive effects on socialization and role transition of the student nurses. Recommendations to enhance the clinical experiences of student nurses in final year of their study were outlined.
    Keywords: Professional pride, Internship, clinical environment, learning experience, student nurse, qualitative study
  • Pages 49-54
    Background
    The student's academic achievement is one of the most important indicators for evaluation the efficiency of higher education system. One of the issues raised in the student's academic achievement is study of reasons for decreased desire to continue education. The aim of this study was survey of factors affecting on decreased desire to continue education of undergraduate students.
    Methods
    This study was observational and cross-sectional in nature. The study was conducted in the academic year of 2011-2012. The population of the study consisted of all students in final year of BS degree in School of Allied Health Sciences, Ahvaz Jondishapur University of Medical Sciences. The data collection instrument was a questionnaire, which validity and reliability was confirmed. Data were analyzed by SPSS (version 15) using descriptive statistics.
    Results
    Among 276 students were studied 56 case (20.3 percent) had no desire to continue education. The highest number was related to the radiotherapy student (30.4 percent) and lowest number was related to the anesthesia student (9.1percent).Study of different reasons for decreased desire to continue education showed the most important reason was no effect on future employment and the labor market (mean 2.8) and Family problems (mean1.9) were mentioned as the less important reasons.
    Conclusions
    Overall, it can be concluded that except the reason related to decreasing teachers and department encouragement, other mentioned reasons were effective to decrease desire to continue education was derived of the structure of higher education system and they were less relevant to the performance of departments.
    Keywords: higher education, undergraduate students, academic failure
  • Abolfzal Zendedel, Khatereh Anbari, Zainab Abdollahi, Mohammadreza Gholami * Pages 60-70
    Background And Objective
    Affective factors teaching and learning can improve the quality of education and educational evaluation to determine the success rate in achieving goals of the faculty. This study examines the views of Lorestan University of Medical Sciences faculty about the practices, processes and quality of teaching performance in 2013.
    Material And Methods
    This study is a descriptive cross sectional study. The questionnaire was based on likert 5 point scale. The questionnaire consisted of three parts of the evaluation process evaluation (9 items) ˛ different methods of teacher evaluation (11 items) and evaluation criteria (24 items). All faculty members, Lorestan University of Medical Sciences, (108 patients) were studied through a questionnaire. Data were analyzed by SPSS 17 software.
    Result
    72.9% of teachers agreed with the assessment of teaching quality. 19.6% of teachers satisfied from the current trends teaching evaluation. 35.5% of teachers have low evaluation of the impact on their teaching process. 43.3% of teachers moderate effectiveness as an indicator of teaching quality evaluation forms. 41.9% deemed necessary awareness of evaluation results to modify their teaching practices. The highest and lowest scores in teacher evaluation criteria related to motivate students to study and research and introduce students to the texts and educational pamphlets, respectively.
    Conclusion
    The majority of teachers were agreed with teaching evaluation forms as well as the majority stated that the quality of teaching evaluation forms is to be moderate. It is suggested that educational authorities at various levels of training to run a more detailed plan to further steps towards quality education.
    Keywords: Teachers, teaching quality criteria, process, performance evaluation
  • Abbas Sabet Maharlouei *, Mohammad Hasan Seyf, Ahmad Rastegar, Khadija Ahmad Abadi Pages 71-85
    Background And Objective
    In today's society, entrepreneurial intentions could be a valuable strategy for creating employment and entrepreneurial thinking in higher education and a parallel improvement in the employment crisis has, the present research aimed at investigating the factors affected on the academic entrepreneurial intention among students of Shiraz Medical Sciences University.
    Materials And Methods
    This paper is a descriptive-correlational on based applied goal and the method of data collection and analysis. Statistical group present research included all students of faculty management and information of Shiraz Medical Sciences University. The sample size was determined using Cochran formula, 170 students have been using stratified random sampling.Field method and combination of close questionnaire were used to collect data and Likert five-alteration scale was applied to measure all parts of model.
    Results
    Data were analyzed using path analysis, a total of 9 different variables included five predictor variables (subjective norms, social norms, entrepreneurial experience, entrepreneurial self-efficacy tend to be risk-taking) and three intermediate variables (perceived desirability been possible perception, attitude) was proposed and evaluated the impact of each dance entrepreneurial.
    Conclusion
    The results indicated that subjective norms, social norms, entrepreneurial self efficacy, entrepreneurial experience and propensity risk taking have significant effects on entrepreneurial intention indirectly through perceived desirability, perceived feasibility and attitude toward entrepreneurship variables.
    Keywords: students, academic entrepreneurship, entrepreneurial intention, entrepreneurial behavior
  • Narges Toghian Chaharsoughi, Alireza Irajpour* Pages 86-93
    Introduction
    Critical thinking is an important aspect of the nursing profession and is considered particularly critical in the clinical activity. But there were no important notice on it. It seems that it's necessary to assess barriers of critical thinking in nurses and nursing students. So we can match theoretical teaching with clinical experiences, because decision making is not possible only with stereotype teaching and need creative solution.
    Materials And Method
    This cross–sectional was done on three groups of teachers, students and nurses. Sampling methods for teachers was censuses and for students and nurses were randomization. We used a researcher-made tool that its validity and reliability was approved by members of university and test-retest method respectively. We used using descriptive and analytical statistics were used to analysis results.
    Results
    The comparison of individual, organizational and personality dimensions were done by One way ANOVA test and showed no significant difference between three groups (p>0.05). However, this difference was significant in educational dimension (p<0.02). Tukey-test showed the difference between students and nurses group (sig=0.031 and CI=95%).
    Conclusion
    The use of critical thinking is an undeniable necessity to resolve barriers of it. Using active learning method, new education methods such as concept mapping, problem base learning, designing case reports, put importance on teacher's role as a critical thinker and encourage students to write their clinical experience can be effective solutions.
    Keywords: Critical thinking, Barriers, Nursing
  • Zahra Kazempour, Hasan Ashrafi, Rizi * Pages 94-102
    Introduction
    Nowadays, usefult study is considered as an important element in social development and progress through which the public and epecially university students gain a lot. The purpose of this research is to determine factors affecting on useful study among students of Isfahan University of Medical Sciences (IUMS) in 2012.
    Methods
    This is an applied survey research in which the data were collected by a researcher made questionnaire. Its validity and reliability were confirmed by library and information sciences specialists and cronbach's alpha (r=82/50) respectively. Statistical population consisted of all students in Isfahan University of Medical Scinces and the samples were 374. Sampling method was random stratified sampling.Data were analyzed by descriptive (frequency destribution, mean…) and inferential (T-test, ANOVA and Tukey) statistics through SPSS software.
    Results
    The findings showed that the mean level score of factors affecting on useful study among students was 2/39. /4981 that it was less than average. The most means were lack of concentration at the time of study with mean 3/33 1/217, study without help other people with mean 3/27 1/203 and lack of deep breathing at the time of study with mean 3/16+1/458, respectively and the least means were walking at the time of study with mean 1/56+./946, breathing of the heart with mean 1/58. /847 and enjoying from irregular place with mean 2/41. /515 respectively. Also, comparison between student's gender, resident type and educational level with factors affecting on showed significant difference, but there was not the same in different colleges.
    Conclusions
    The results showed that factors affecting on useful study among students of Isfahan University of Medical Sciences were less than average, so it is good status, but there were problems such as lack of concentration at the time of study, study without help other people and lack of deep breathing at the time of study. Also, son students, dormitory students, and BA and MS students were exposure factors affecting on useful study. Generally all students and education practitioners should pay special attention to factors affecting on useful study.
    Keywords: Factors Damaging, Study Universities, Study Hygiene, Study Methods
  • Ali Mohammadpour, Shahla Khosravan, Mohammad Reza Mansourian, Batol Mohammadian * Pages 103-116
    Background
    Undoubtly, there are some factors acting as barriers or facilitator in spreading and employing the research findings. Thus, The present study aimed at the determination of the nurses’opinions regarding barriers and facilitators of clinical utilization of research results in hospitals of gonabad.
    Methods
    In this descriptive – analytic study, 147 nurses working in educational hospitals of gonabad were studied. For gather information, a three- part questionnaire (whose reliability and validity has been confirmed) includjng demographic data, barriers and facilitators application of clinical research was used. Data analysis was performed by SPSS 16 software using descriptive statistics, independent T and Variance Analysis tests and pearson correlation coefficient.
    Results
    Major barriers acknowledged by nurses were: shortage of facilities for utilization of research results (81/1%), lack of collaboration and participation of physicions for applying nursing research (80/5%), lack of autonomy and authority to change therapeutic and care practices for patients by nurses (79/1%) and lack of nurses’ involvement in research (79/1%). Conducting in service training courses on new research finding (95/1%), increasing manager support (93%) and equipping hospital’s library with a various journals and internet access (90/9%) were determind as the most important facilitators. There was a statistical significant difference between the total score of barriers and age, experience and nurses’s shift work (P<0/05).
    Conclusion
    According to the results of study, it appears that providing necessary facilities, giving more authority to change the care strategies and creating a supportive environment can be as requirements to implement of research- based practice in nursing.
    Keywords: Nurses, Research based practic, Barriers to research utilization, Facilitators of research utilization
  • Ali Mohammadi *, Jamshid Mohammadi Pages 117-126
    Background And Objective
    Learning environment is an important determinant to motivating for learning. In the education environment, lecturers play a vital role at effective learning. Thus, the aim of this study was to assess the educational environment at Zanjan University of Medical Sciences by Lecturer ' point of view.
    Methods
    A cross-sectional study was carried out at Zanjan University of Medical Sciences. A total of 120 lecturers were selected randomly and the modified Dundee Ready Education Environment Measure (DREEM) was used for data collection. Data analysis was performed by using SPSS 11.5 and descriptive and analytical statistics such as mean, independent samples t test and one way ANOVA.
    Results
    The overall DREEM score was (85.2± 12.24). It represents a favorable educational environment. The lowest DREEM score mean was 24.82 out of maximum 44 (56.42%) in lecturers’ perceptions of the teachers (representing moving in the right direction) and the highest DREEM score mean was 30.55 out of maximum 48 (63.64%) in lecturers’ perceptions of the learning (representing positive attitude to learning). The difference of mean scores in the learning domain were statistically significant on the basis of faculties (p <0.05) and educational group (p <0.01). There was no statistically significant difference between male and female lecturers for the DREEM subscale scores.
    Conclusion
    the finding of this study showed that lecturers’ perceptions of the educational environment are fairly favorable and there is a room for improvement in the educational environment.
    Keywords: Lecturers, learning environment, DREEM, Zanjan