فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال چهارم شماره 15 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/08
  • تعداد عناوین: 8
|
  • محمدحسین پورکاظمی*، معصومه والی صفحات 1-42
    در سال های اخیر، پیامدهای اجتناب ناپذیر سیر صعودی تقاضا و همچنین کاهش منابع آبی و کاهش بارندگی و خشکسالی موجب افزایش مناقشات میان مصرف کنندگان آب شده است. از طرفی، نیاز مبرم بخش کشاورزی به آب و گسترش بخش صنعت در استان اصفهان، رقابت میان مصرف کنندگان کشاورزی و صنعت برای کسب آب افزایش یافته است. در مطالعه حاضر، برای تخصیص بهینه منابع آبی حوزه آبریز زاینده رود، از نظریه بازی ها کمک می گیریم. میزان بهره برداری بهینه از حوزه آبریز زاینده رود طی سال های 1388-1379، با استفاده از منحنی بهینه پارتو و چهار روش حل تضادها برای هر بخش با محیط زیست و سپس برای بازی دونفره دو بخش مذکور تعیین می شود. با تعریف سه بازی «بخش صنعت و محیط زیست» و «بخش کشاورزی با محیط زیست» و «بخش کشاورزی و بخش صنعت» در می یابیم که تخصیص آب بین دو بخش مذکور، طی سال های 1388-1379، بهینه نیست. مطابق نتایج حاصل از بازی دونفره کشاورزی و صنعت، پس از کسر آب شرب، سهم بخش های کشاورزی و صنعت به ترتیب به میزان 82/85% و 18/14% است تا سود کل استان ماکزیمم شود، از طرفی نیز با توجه به برآورد ارزش اقتصادی آب در دو بخش با استفاده از برنامه ریزی خطی و روش ارزش مانده، قیمت واقعی آب در بخش کشاورزی و صنعت به ترتیب 13010 ریال در هر متر مکعب و 95/6001 ریال در هر متر مکعب برآورد شدند. با توجه به اختلاف زیاد میزان قیمت واقعی آب با تعرفه تعیین شده، از سوی وزارت نیرو، برای بخش کشاورزی و نتایج حاصل از نظریه بازی ها، پیشنهاد می شود به بخش صنعت استان، که آب کمتری نسبت به کشاورزی مصرف می کند، بهای بیشتری بدهیم و در بخش کشاورزی از روش های نوین آبیاری استفاده کنیم تا از هدررفت منابع آبی در این بخش جلوگیری کنیم.
    کلیدواژگان: بخش صنعتی، بخش کشاورزی، نظریه بازی، راه حل های تضادها، ارزش اقتصادی آب
  • حجت ایزدخواستی*، سعید صمدی، رحیم دلالی اصفهانی صفحات 43-71
    پول تسهیل کننده فعالیت های اقتصادی است؛ بنابراین شکل گیری فعالیت های اقتصادی بستگی به نهادینه شدن نظام های پولی دارد. در نظام پولی حاکم، ضعف تلقی رایج نسبت به پول، مکانیزم انتشار و نحوه توزیع آن، باعث ناکارآمدی در تخصیص بهینه منابع و ایجاد هزینه رفاهی مالیات تورمی شده است.
    الگوهای تعادل جزئی در مقایسه با الگوهای تعادل عمومی هزینه رفاهی مالیات تورمی را کمتر از حد برآورد می کنند؛ بنابراین، ضمن تحلیل الگوی تعادل عمومی لوکاس (2000) در یک الگوی بهینه یابی پویا، معادله هزینه رفاهی مالیات تورمی با استفاده از تصریح نظری تقاضای مانده های واقعی استخراج شده است. سپس به مقایسه نظری و تجربی هزینه رفاهی مالیات تورمی در الگوی تعادل جزئی و تعادل عمومی پرداخته شده است. نتایج نظری و تجربی بیانگر این است که هزینه های رفاهی مالیات تورمی در الگوی تعادل عمومی، حد بالای الگوی تعادل جزئی است. همچنین با فرض کشش پذیر بودن تابع تقاضای پول نسبت به نرخ بهره اسمی، با افزایش نرخ بهره اسمی و تورم، هزینه رفاهی مالیات تورمی افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: مالیات تورمی، رفاه، نرخ بهره اسمی، مقدار بهینه پول
  • اصغر ابوالحسنی، کامران ندری، جهانگیر بیابانی، هادی اخلاقی فیض آثار* صفحات 73-94
    به موازات توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایران، بانکداری الکترونیکی در دهه اخیر به طور محسوسی گسترش یافته است؛ به گونه ای که با افزایش قابل توجه استفاده از ابزارهای بانکداری الکترونیکی در 10 سال گذشته، شاهد تحول شگرفی در شیوه ارائه خدمات در شبکه بانکی بوده ایم؛ که بازتاب آن در تغییر رفتار مردم و سیستم بانکی در زمینه نگهداری پول نقد، تقاضای پول و نیز تغییر ترکیب منابع بانک ها مشهود است؛ از همین رو اثرگذاری بانکداری الکترونیکی بر روی متغیرهایی همچون تقاضای پول، موضوعی است که بررسی آن مهم و ضروری جلوه می کند. تابع تقاضای پول یکی از اجزای مهم هر نظام پولی بوده و نقش تعیین کننده ای در مکانیسم انتقال سیاست پولی به بخش واقعی اقتصاد ایفاء می کند. بنابراین برای تجزیه و تحلیل مسایل پولی و ارایه راه کارهای مناسب برای رفع مشکلات، لازم است سیاست گزار اقتصادی شناخت درستی از ماهیت تقاضای پول داشته باشد.
    در این مقاله با استفاده از روش AR با ورود متغیرهای برونزا در مدل مارکوف و داده های فصلی با دامنه زمانی 1390-1381 به تخمین تابع تقاضای پول پرداخته و تاثیر حجم تراکنش ها از طریق پایانه های فروشگاهی و خودپرداز به عنوان شاخصی از بانکداری الکترونیک بر تقاضای پول سنجیده شده است. بر اساس نتایج به دست آمده، تخمین تابع تقاضای پول که شامل متغیرهای بانکداری الکترونیکی است، بی ثبات است. بنابراین می توان اظهار داشت، اجرای سیاست های پولی و مالی از طرف بانک مرکزی و دولت برای دست یافتن به اهداف تعیین شده، به علت نامشخص بودن جایگاه تقاضای پول گاهی اوقات نتیجه ای عکس به ارمغان می آورد.
    کلیدواژگان: تقاضای پول، مدل خود رگرسیون برداری مارکوف، ثبات تابع تقاضای پول، انتقال رژیم
  • فرهاد خدادادکاشی*، محمدرضا حاجیان صفحات 95-116
    این پژوهش قدرت بازاری را در بازارهای وام و سپرده در صنعت بانکداری ایران (شامل 10 بانک دولتی و 4 بانک خصوصی) بین سال های 1389-1380 توسط شاخص لرنر اندازه گیری می کند. برای رسیدن به این هدف تابع هزینه مرزی مورد استفاده قرار گرفته و سپس قدرت بازاری محاسبه می شود. نتایج نشان داده است که قدرت انحصاری در بازار وام ها کاهش یافته در حالی که در بازار سپرده های بانکی، قدرت انحصاری افزایش یافته است. با توجه به محاسبات انجام شده، نوسانات زیادی در شاخص لرنر به ویژه بین سال های (89-1384) قابل مشاهده است. این تحقیق اهمیت سیاست های اقتصادی را با هدف کاهش ارتفاع موانع ورود به بازار و تنظیم مقررات رقابتی تر شدن این صنعت نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بانک، قدرت بازاری، شاخص لرنر
  • حسین راغفر، میر حسین موسوی، بتول آذری*، میترا باباپور صفحات 117-145
    یکی از مباحث مطرح در اقتصاد، وجود نابرابری های اقتصادی و اجتماعی در جامعه است. تحرک درآمدی معیاری است که میزان برابری و نابرابری فرصت ها را در یک جامعه اندازه می گیرد. این معیار به موقعیت اجتماعی و اقتصادی افراد وابسته است. تفاوت در شرایط اجتماعی و اقتصادی افراد می تواند باعث به وجود آمدن نابرابری فرصت ها شود. بروز چنین نابرابری هایی به شکل گیری فقر منتهی می شود، که اگر به نحو مناسبی با آن برخورد نشود، می تواند بازتولید و از نسلی به نسل دیگر منتقل شود. تحرک درآمدی به دو صورت تحرک شرطی و مطلق اندازه گیری می شود. در تحرک شرطی، اثرات ثابت در نظر گرفته می شود، اما درتحرک مطلق این گونه نیست. اثرات ثابت پارامتری است که ناهمگنی را در بین افراد نشان می دهد.
    با توجه به اهمیت مسئله فقر و ارتباط آن با نابرابری، مطالعه حاضر به اندازه گیری تحرک شرطی در اقتصاد ایران می پردازد. به این منظور از داده های پیمایش درآمد_هزینه خانوارهای شهری کل کشور طی دوره زمانی 1390-1369 استفاده شده است. در این مقاله از رویکرد شبه ترکیبی پویای غیرخطی استفاده شده است. و پویایی های غیرخطی در جامعه شهری ایران بررسی شده است. ویژگی این روش ردیابی عملکرد هر نسل در طول زمان است.
    نتایج مطالعه نشان می دهد که در طی سال های فوق تحرک شرطی در کشور پایین بوده و نابرابری افزایش یافته است. خانوارها در صورت مواجه شدن با تکانه های منفی نمی توانند به سرعت وضعیت خود را بهبود بخشندو به متوسط درآمد اولیه خود برگردند. عملکرد بازار کار از کارایی لازم برخوردار نبوده است؛ به این معنا که بازارکار برای افرادی که توانمندی و ثروت بالاتری دارند، شرایط مناسب تری را فراهم می کند. این وضعیت باعث می شود نابرابری به سطح بالاتری گسترش یابد.
    کلیدواژگان: نابرابری، پویایی درآمد، رویکردشبه ترکیبی پویا، تحرک درآمدی
  • نرگس صمدپور*، مصطفی عماد زاده، همایون رنجبر، فیروزه عزیزی صفحات 147-178
    رشد روز افزون بیماری های غیر مسری و هزینه های هنگفت مراقبت های بهداشتی و درمانی، سبب توجه بیشتر سیاست گزاران به امر «آموزش» برای، بهبود سلامت جامعه شده است؛چراکه آموزش قادر است شیوه زندگی مردم را اصلاح کند، وضعیت سلامتی را بهبود و امید به زندگی را افزایش دهد. هدف اصلی این مطالعه بررسی تاثیر آموزش بر سلامت در ایران طی سال های 1389-1353 است. بر این اساس ابتدا تابع تولید سلامت بر اساس مدل گروسمن(1972) تعریف و سپس الگوی تحقیق با استفاده از تکنیک هم انباشتگی یوهانسن و مدل تصحیح خطا برآورد می شود. تفکیک اثرات کوتاه مدت و بلندمدت آموزش، هم چنین، برآورد «تاثیر با وقفه زمانی» تغییرات موقت و دائمی آموزش بر سلامت از جنبه های نوآوری این تحقیق به شمار می آید.
    نتایج حاصل از تخمین، حاکی از وجود رابطه تعادلی بلند مدت و مثبت بین آموزش و سلامتی است. بر اساس شواهد به دست آمده، آموزش نقش اساسی در بهبود سلامت ایفا می کند. آموزش از شیوع بسیاری از بیماری های غیر واگیر جلوگیری می کند. با توانمند سازی افراد از طریق سرمایه گذاری در آموزش، می توان از شیوع بسیاری از بیماری های ناشی از شیوه نامناسب زندگی امروزه کاست؛ از همین رو با در گیر کردن نهادهائی همچون دبستان، دبیرستان، دانشگاه و رسانه های جمعی و گروهی در مسیر افزایش سطح آگاهی ها می توان وضعیت سلامت جامعه را بهبود بخشید.
    کلیدواژگان: آموزش، سلامت، تکنیک هم جمعی، ایران
  • مصطفی کریم زاده* صفحات 179-207
    تصریح تابع تقاضای پول و شناسایی عوامل تاثیر گذار بر آن یکی از مهم ترین و مناقشه آمیز ترین مباحث اقتصاد است. همین موضوع سبب شده است اقتصاددانان نظریه های متفاوتی را در خصوص تقاضای پول ارائه کنند. الگوی پولی سیدراسکی یکی از جالب ترین نظریات درباره تقاضای پول است. سیدراسکی الگوی پایه ای رمزی را با در نظر گرفتن مانده های حقیقی پول بسط داد؛ به طوری که بر اساس الگوی وی، پول نیز وارد تابع مطلوبیت می شود. کاربرد این الگو و بررسی انطباق آن با واقعیات اقتصاد ایران می تواند زمینه های جدیدی را برای محققان فراهم آورد و چارچوب تحلیلی مناسبی را برای تبیین عوامل موثر بر تابع تقاضای پول ایجاد کند. هم چنین این تحقیق به توسعه و گسترش مباحث نظری موضوع کمک خواهد کرد.
    هدف اصلی این پژوهش، بررسی و برآورد الگوی پولی سیدراسکی در اقتصاد ایران با استفاده از تکنیک هم جمعی در دوره زمانی 1389-1357 است. مطالعه حاضر ضمن بررسی ادبیات موضوع مربوط، به تصریح تابع تقاضای پول بر اساس الگوی سیدراسکی که یکی از مهم ترین الگوهای اقتصاد کلان با پایه های خرد است، می پردازد. برای برآورد رابطه بلند مدت تقاضای پول و به دست آوردن بردار هم جمعی، از سه رویکرد انگل گرنجر، ARDL و یوهانسن- جوسلیوس استفاده می شود.
    بردارهای هم جمعی برآورد شده براساس سه روش مزبور حاکی از وجود یک رابطه تعادلی بلندمدت بین تقاضای پول سرانه، مخارج مصرفی سرانه، نرخ تورم، نرخ سود بانکی، نرخ ارز، درآمد سرانه و شاخص قیمت سهام است. به طوری که مصرف سرانه و درآمد سرانه تاثیر مثبت معنی دار و نرخ تورم، نرخ سود بانکی، نرخ ارز و شاخص قیمت سهام تاثیر منفی معنی دار بر مانده های حقیقی پول سرانه دارد.
    کلیدواژگان: تقاضای پول، الگوی سیدراسکی، مصرف سرانه، مانده های حقیقی پول سرانه، انگل، گرنجر
  • محمدحسین مهدوی عادلی، محمد علی فلاحی، قهرمان عبدلی، جلال دهنوی* صفحات 209-232
    مجمع کشورهای صادرکننده گاز در سال 2001 در تهران تاسیس شد. تشکیل این مجمع باعث نگرانی کشورهای واردکننده گاز از شکل گیری یک کارتل گازی شد. از این رو از نگاه بسیاری از کشورهای مصرف کننده، تنها دستاورد شکل گیری چنین مجمعی، بر هم خوردن امنیت عرضه گاز و افزایش قیمت گاز خواهد بود. شواهد موجود در مورد ساختار و ویژگی های بازار گاز و کشورهای عضو مجمع دلالت بر آن دارد که با توجه به موانع پیش روی مجمع و پیچیدگی های بازار گاز، امکان تبدیل شدن مجمع به یک کارتل گازی وجود ندارد. از سوی دیگر، با توجه به کاهش شدید قیمت گاز طی ماه ها و سال های اخیر، تدوین یک الگوی همکاری بین کشورهای عضو برای کنترل حجم صادرات و افزایش قیمت های گاز ضروری به نظر می رسد؛ از این رو در این مطالعه پس از ارائه دو مکانیسم سهمیه بندی، مکانیسم بهینه منطبق با شرایط جاری کشورهای عضو مجمع تعیین و به عنوان مکانیسمی برای تعیین سهمیه صادراتی کشورهای عضو GECF پیشنهاد شده است که در صورت اجرایی شدن آن توسط کشورهای عضو، افزایش قابل توجه قیمت گاز چندان دور از انتظار نخواهد بود. به علاوه برای تعیین حجم بهینه تولید در هر دوره به عنوان مبنایی برای تعیین سهمیه کشورهای عضو نیز دو روش مبتنی بر مبانی تئوریک پیشنهاد شده است. روش نخست، پیچیده تر و در عین حال دقیق تر است.
    کلیدواژگان: مجمع کشورهای صادرکننده گاز، قیمت گاز و مدل سهمیه بندی
|
  • Pages 1-42
    The unavoidable consequences of increased demand and decreasing water resources and Deduction rainfall and drought is caused to arise disutes among water user in recent years. On the other hand، vital need of agriculture sector to water and developing industry sector in Isfahan، have increased competition between water users of industry sector and agriculture sector. In this paper، we use game theory for optimal allocation water resources zayande rud basin. Amount of optimal allocation from zayande rud basin determine by using optimal pareto curve and four conflict solutions For each of sector with enivironment and for game two persons between mentioned sectors over 1379-1388 years. in three games ''industy sector and environment'' and ''agriculture sector and environment'' and ''agriculture sector and industry sector'' find out that allocation water resources isn''t optimal between mentioned sectors over 1379-1388 years. After deduction of drinking water، the resulting of game two persons between agriculture and industry sector is share of industry and share of agriculture sector is 85. 82% and 14. 18%،، respectively; in order to maximize total benefit Isfahan. on the other hand، estimation economic value of water in two sector determine water price in Agricultural sector 13010 rials per M3 and in Industry sector 6001. 95 rials per M3 by application linear programming and residual imputation approach. According to the large difference between the actual price of water and tariff set by Ministry of Power for agriculture sector and the results of game theory، it is proposed that give more value to the industry sector، Because it consume less water than agriculture and we use innovative methods for irigation in agriculture sector، so that we prevent from wastage of water resources in this sector.
    Keywords: Industry Sector, Agricultural Sector, Game Theory, Conflict Resolutions, Economic Value of Water
  • Hojjat Izadkhasti *, Said Samadi, Rahim Dallali Pages 43-71
    Money is a facilitator of economic activities، thus، formatting of economic activity is dependent on the institutionalizing of monetary system. In common monetary system، the weakness of common perception about money، publishing and distributing mechanism led to inefficiencies in optimal allocation of resources and welfare cost of inflation tax. Partial equilibrium model in compare with general equilibrium model، underestimate welfare cost of inflation tax. Therefore، in dynamic optimization model، the equation of welfare cost of inflation tax، in addition to general equilibrium model of Lucas، derived from theoretical correction of demands for real money balances. Then welfare cost compared theoretically and experimentally in partial and general equilibrium model. Theoretical and experimental results indicate that the welfare costs of inflation tax in general equilibrium models، is an upper bound of partial equilibrium models. Also، given that the elasticity of demand for money in regard to the nominal interest rate، the welfare cost of inflation tax increases with nominal interest rate and inflation.
    Keywords: Inflation tax, Welfare, Nominal interest rate, Optimum quantity of money
  • Pages 73-94
    IN ACCORDANCE TO DEVELOPMENT OF INFORMATION AND COMMUNICATION TECHNOLOGY IN IRAN، ELECTRONIC BANKING HAS BEEN DEVELOPED IN RECENT DECADE. A MEANINGFUL TRANSFORMATION HAS BEEN PLACED IN THE STYLE OF EXISTING BANKING SYSTEM SERVICES، BY SIGNIFICANT INCREASE IN THE USE OF ELECTRONIC BANKING TOOLS IN TEN YEARS. THE REFLECTION OF THIS PHENOMEN IS CLEAR IN THE BEHAVIOR OF PEOPLE AND BANKING SYSTEM WHO CARE ABOUT CASH، MONEY DEMAND PREFRENCES AND VARIATION IN THE COMPOSITION OF BANK RESOURCES. THEREFORE; EFFECTIVENESS OF E-BANKING ON VARIABLES SUCH AS MONEY DEMAND IS A TOPIC WHICH APPEARS ESSENTIAL TO STUDY. DEMAND MONEY FUNCTION IS ONE OF THE MAIN IMPORTANT PARTS OF MONETARY SYSTEM AND PLAY CRUCIAL ROLE IN TRANSMISSION OF MONETARY POLICY TO THE REAL ECONOMIC SECTION. THE IMPACT OF THIS ON OTHER COMPONENT OF ECONOMIC SYSTEM، BOTH MONETARY AND NON-MONETARY IS INEVITABLE. IN OTHER WORDS، TO ANALYZE MONETARY ISSUES AND SOLVING THE PROBLEMS، IT IS NECESSARY TO UNDERSTAND THE NATURE OF MONEY DEMAND. IN THIS PAPER، THE DEMAND FUNCTION HAS BEEN ESTIMATED BY USING AR METHOD AND ENTERING EXOGENOUS VARIABLES IN MARKOV SWITCHING VECTOR AUTO REGRESSION MODEL. FOR MODELING OF MONEY DEMAND FUNCTION، SEASONAL DATA BETWEEN 2002 TO 2011 HAVE BEEN USED. ALSO THE EFFECT OF TRANSACTION VOLUME THROUGH POINT OF SALE (POS) AND AUTOMATIC TELLER MACHINE (ATM) AS EN-BANKING INDEX HAS BEEN DETERMINED. ACCORDING TO STABILITY TESTS، ESTIMATING THE MONEY DEMAND WICHE CONTAIN EN-BANKING VARIABLES IS UNSTABLE. THERFOR، IT CAN BE STATED THAT THE RESULTS OF FISCAL AND MONETARY POLICIES OF THE CENTRAL BANK AND THE GOVERNMENT TO ACHIEVE ITS GOALS DUE TO UNCERTAIN DEMAND MONEY POSITION، SOMETIMES IS REVERSED.
    Keywords: MONEY DEMAND, MARKOV SWITCHING VECTOR AUTO REGRESSION, STABILITY OF MONEY DEMAND, REGIME, SWICHING
  • Farhad Khodadadkashi *, Mohammadreza Hajian Pages 95-116
    This article measures the market power in the loan and deposit markets in banking industry of Iran، including 10 state-owned and 4 private banks، during 1380-1389 (2001-2010) based on the evaluating of Lerner indices. To achieving this objective، a stochastic frontier cost function has been applied then market power was calculated. The main results of paper show over the observed period although market power in loan market has reduced، in deposit market it has increased. Outcome of calculations indicates some fluctuations in Lerner indices especially during (2005-10). So، it shows importance of economic policy aimed at removing the barriers of entry to market and regulation of them in order to make these markets more competitive.
    Keywords: Bank, Market Power, Lerner Index
  • Hossein Raghfar, Mir Hossen Mousavi, Batool Azari *, Mitra Babapour Pages 117-145
    One of the issues discussed in economy is the socioeconomic inequality in the society. Income mobility is another measure which indicates the degree of inequality of opportunity in a society. The extent of income mobility depends on socio-economic status of the individuals. Different socio-economic status leads to further inequality and increases inequality of opportunity. Such inequalities lead to the formation of Poverty which can be reproduced and transmitted from one cohort to the other، if not utilize the appropriate method. income mobility is measured as either conditional or absolute one. In Conditional mobility fixed effects are considered، however in absolute mobility it is not so. Fixed effect parameter that indicates the heterogeneity between individuals. According to the importance of the issue of poverty and the relation it has with inequality، this paper studies the conditional mobility in the economy of Iran. In this study Household Survey Data collected by Iran Statistical Center from 1988 till 2011 is used. The method of nonlinear dynamic pseudo-panel has been used in order to measure income inequality dynamics. Nonlinear dynamics of income inequality for urban areas in Iran are estimated. This method enables us to track the performance of each cohort over time. The main results of this study indicate that the conditional income mobility is low and dine quality in the country has increased over time. Facing negative shocks، households cannot quickly improve their situation and return to the initial income، and at the same time، the market operation in itself cannot fix the problem. This means that the market provides more favorable conditions for people who have higher power and wealth. This leads the inequality to spread to the higher level.
    Keywords: Inequality, Dynamic Pseudo Panel Data, Income Dynamic, Income Mobility
  • Narges Samadpoor *, Mostafa Emadzade, Homayoun Rangbar, Firozeh Azizi Pages 147-178
    The growth of non-communicable diseases، and the enormous costs of health care، has led policy makers to focus on “education”، as an effective instrument to improve the public health. Recent empirical studies show that education can improve health and increase life expectancy via ameliorating the life style. The main objective of this paper is to investigate the effect of education on health in Iran over the period of 1974- 2010. Health production function is defined based on the Grossman (1972) model. The empirical model has been estimated by using co-integration technique and error correction model. Separation of short and long-term effects and estimate of impact by education’s temporary and permanent lag time changes on health is considered the innovation aspect of this research. The results of model estimation indicate that there is a positive and long-term equilibrium relationship between health and education. Based on evidence obtained، education plays a key role in health improvement. Empowering people by investment in their education can prevent many non-communicable diseases. Diseases that are imposed by our incorrect life style. Today we believe that an active participation of elementary and high schools، higher education، and mass media can ameliorate the health statue of society.
    Keywords: Education, Health, Co, integration Technique, Iranian Economy
  • Mostafa Karimzadeh * Pages 179-207
    The specification of money demand function is one of the most important and disputable subjects in economics. With regard to its importance، many of economists have represented several theorizes about money demand. The Sidrauski monetary model is an interesting theory of money demand. Sidrauski extended Ramsey model with regard real balance of money; which in the Sidrauski model the utility function involves both consumption and money. Application of Sidrauski model can help to extend macroeconomics with micro foundations in Iran and prepares new scopes for researchers. The main aim of this paper is to estimate the Sidrauski monetary model for Iranian economy over the period of 1979 -2011. For this purpose، the Engle – Granger، ARDL and Johansen- Juselius approaches have been used for estimation of long run relationship of money demand. The empirical results of econometric estimation of co-integration vector indicated a long run relationship between per capita money demand، per capita consumption، and inflation rate، rate of interest، exchange rate، per capita income، and stock exchange price index. Our results showed that per capita consumption and per capita income have positive and significant effect on per capita money demand. Whereas inflation rate، rate of interest، exchange rate and stock exchange price index have negative and significant effect on per capita money demand.
    Keywords: Money Demand_Sidrauski Monetary Model_Per Capita Consumption_Real Balance of Money_Engle – Granger
  • Mohammad Hossein Mahdavi- Adeli, Mohammad Ali Falahi, Ghahraman Abdoli, Jalal Dehnavi * Pages 209-232
    Establishment of the Gas Exporting Countries Forum in Tehran in 2001 has proved to be one of the most important changes in the gas market. Establishment of the forum has sparked the concern among the consuming countries that a cartel is being formed in the gas market، resulting in the disturbance of supply security and gas price rise. Evidence so suggests the forum is facing fundamental obstacles to form a cartel or any other influential institution. On the other hand، considering the remarkable fall in gas prices during last months، it is necessary to present a model for determining the GECF Members Gas Export Quotas to decrease the gas supply and to increase gas prices. In this paper، we present a model which if it is applied by the GECF members we can expect that gas prices will increase. Hence in this paper first we present two mechanisms for determining the GECF member’s quotas، then considering the current situation of the members in natural gas market the optimal rationing mechanism selected. Besides، for determining the total optimal amount of production in each period as optimal total export of forum two different methods present. The first is more complicated but more accurate.
    Keywords: Gas Market, Gas Exporting Countries Forum, Quota Model