فهرست مطالب

فصلنامه تحقیقات مدلسازی اقتصادی
سال چهارم شماره 16 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/05
  • تعداد عناوین: 7
|
  • ابوالفضل شاه آبادی*، عبدالله پورجوان صفحات 1-32
    به طور بالقوه ثروت منابع طبیعی به ویژه نفت می تواند در رونق اقتصادی کشورها بسیار سودمند باشد، اما تجربه اقتصادی گویای آن است که بیشتر کشورهای عمده صادرکننده منابع طبیعی با رشد اقتصادی بی ثبات، بیماری هلندی، فساد، حکمرانی ضعیف و توسعه نیافتگی روبه رو هستند. با توجه به نقش حیاتی منابع طبیعی در توسعه، پژوهش پیش رو با استفاده از روش گشتاورهای تعمیم یافته (GMM) به بررسی رابطه آماری بین صادرات منابع طبیعی(به عنوان متغیر جایگزین وفور) و شاخص های حکمرانی در کشورهای برگزیده نفتی و صنعتی طی دوره 1996-2011 می پردازد. شواهد آماری مستحکم اثر منفی صادرات منابع طبیعی را بر شاخص حکمرانی، کیفیت مقررات، تامین قضایی و کنترل فساد در کشورهای برگزیده نفتی تایید می کند. اما به دلیل تقویت ساختارها و نهادهای اجرایی، فنی و نظارتی در کشورهای توسعه یافته عضو OECD،این ارتباط منفی از استحکام آماری برخوردار نیست و برای همین در این باره نمی توان با اطمینان اظهارنظر کرد؛از این رو به نظر می رسد افزایش درآمدهای ارزی ناشی از صادرات منابع طبیعی در کشورهای نفتی مورد بررسی موجب کاهش پاسخگویی و شفافیت، چرخش مداوم سیاست های اقتصادی، گسترش رانت جویی، فساد و اقتدارگرایی و تاخیر در نیل به اهداف توسعه اقتصادی خواهد شد.
    کلیدواژگان: منابع طبیعی، حکمرانی، کشورهای نفتی و صنعتی، بلای منابع، GMM
  • آزاده اختری*، علی طیب نیا صفحات 33-71
    در این مطالعه میزان حقیقی دی اکسید کربن موجود در جو، انباشت دی اکسید کربن سرانه موثر و انباشت سرانه موثر وضعیت پایدار این آلاینده در دوره 4-1386: 4-1370 به کمک رهیافت کالمن فیلتر[1] و در قالب مدل تعادلی رمزی برای ایران برآورد شده است. از این رهگذر برآورد پارامترهایی همچون ضریب پاک سازی محیط برای دی اکسید کربن، سهم منابع فسیلی در تولید، نرخ ترجیح زمانی و کشش تابع انتشار نسبت به فعالیت های کاهنده انتشار، امکان پذیر شد.
    نتایج برآورد برای دوره مذکور با لحاظ ضرایب پاک سازی کمینه، تعادلی و بیشینه حاکی از آن است که در ایران سهم منابع فسیلی در تولید[2]، 4475/0، نرخ ترجیح زمانی،012/0، کشش تابع انتشار نسبت به فعالیت های کاهنده، 45/4 و ضریب پاک سازی فصلی محیط برای آلاینده دی اکسیدکربن،02/0، است. انباشت دی اکسید کربن سرانه موثر و انباشت سرانه موثر وضعیت پایدار این آلاینده با ضریب پاک سازی فصلی02/0، به ترتیب دارای میانگین های 45/50 و 97/52 متریک تن و بر حسب برابری قدرت خرید و ثابت سال 2005 است. مصرف سوخت های فسیلی و سرمایه سرانه موثر وضعیت پایدار نیز به ترتیب دارای میانگین های 468/4کیلوگرم و56/6 دلار و بر حسب برابری قدرت خرید و ثابت سال 2005 است. پیشی گرفتن میانگین مقادیر وضعیت پایدار انباشت دی اکسیدکربن از میانگین انباشت آن، حاکی از روند صعودی مسیر حرکت انباشت این آلاینده در آینده خواهد بود.
    کلیدواژگان: کالمن فیلتر، مدل فضا، حالت، الگوریتم ژنتیک، مدل رشد رمزی، بی نظمی و قانون اسمالدرز
  • حسین شریفی رنانی*، نغمه هنرور، محمدرضا توکل نیا صفحات 73-98
    هدف اصلی این تحقیق بررسی تاثیر شوک های نفتی بر سطح تولیدات داخلی، سطح عمومی قیمت ها، حجم پول و نرخ ارز با استفاده از رویکرد نوین تصحیح خطای برداری ساختاری (SVEC) مبتنی بر داده های آماری فصلی 4Q1389- 1Q1359 ایران است. نتایج نشان می دهد که شوک مثبت قیمت واقعی نفت خام تاثیر مثبت و معنادار در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت بر رویGDP واقعی دارد. همچنین تاثیر شوک قیمت واقعی نفت خام روی قیمت های داخلی در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت منفی و معنادار است، به گونه ای که ایجاد یک شوک مثبت قیمت واقعی نفت خام، قیمت های داخلی را کاهش می دهد. به علاوه، شوک مثبت قیمت واقعی نفت خام، تاثیر منفی و معنادار روی نرخ ارز در کوتاه مدت، میان مدت و بلند مدت دارد. با این حال، شوک قیمت نفت تاثیر دائمی بر نرخ ارز واقعی دارد. واردات کشور نیز به سبب افزایش ثروت و افزایش تقاضا برای تولیدات واسطه ای، افزایش خواهد یافت. از طرفی، یک شوک مثبت مانده حقیقی پول، در کوتاه مدت، سبب افزایش آنی در تولیدات واقعی می شود.
    کلیدواژگان: شوک های نفتی، شاخص های کلان اقتصادی، الگوی تصحیح خطای برداری ساختاری (SVEC)، توابع واکنش ضربه (IR)، تجزیه واریانس خطای پیش بینی (FEVD)
  • مصیب پهلوانی، حسین مهرابی بشرآبادی، مهلا افشارپور* صفحات 99-127
    یکی از نیازهای اولیه انسانی که با توسعه اقتصادی و اجتماعی دامنه گسترده تری پیدا کرده و امروز خود یکی از مظاهر تمدن به شمار می آید، مسئله حمل و نقل است. بخش حمل ونقل از بخش های زیربنایی هر جامعه است که علاوه بر تحت تاثیر قرار دادن فرایند توسعه، خود نیز در جریان توسعه دچار تحول می شود؛ از این رو، در مطالعه حاضر با استفاده از مدل داده های تابلویی و اطلاعات سال های 1379 تا 1390، میزان تاثیر توسعه زیرساخت های حمل و نقل بر رشد اقتصادی استان های منتخب ایران بررسی شده است. نتایج حاکی از این است که متغیر شاخص زیرساخت حمل و نقل بر رشد اقتصادی تاثیر مثبت دارد؛ چنانچه استان های جمعیت تر با تغییر در ساختارهای زیرساختی خود همانند، افزایش ظرفیت های حمل و نقل و بهبود کیفیت سیستم حمل و نقل می توانند به ارتقای رشد اقتصادی کمک کنند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، رشد، داده های تابلویی
  • محمدنبی شهیکی تاش*، زهرا شیدایی، الهام شیوایی صفحات 129-152
    در این مطالعه اثر تمرکز بازار و کارایی هزینه در صنعت بانکداری کشور بر حاشیه نرخ سود بانکی با استفاده از مدل سازمان صنعتی تجربی جدید(NEIO) بررسی شده است. برای این منظور در راستای بررسی قدرت بازاری و کارایی هزینه، از مدل توسعه یافته توسط آزام (1997) استفاده شده و ساختار بانکی کشور براساس 15 بانک فعال در بازار متشکل پولی ارزیابی شده است. نتایج این تحقیق بیانگر کاهش قدرت بازاری بانک ها در طی سال های 1380 تا 1390 است. همچنین یافته های تحقیق موید آن است که ضریب تغییرات حدسی مربوط به تسهیلات اعطایی در صنعت بانکداری برابر 96/0- و تقاضای تسهیلات اعطایی کاملا بی کشش و در حدود 087/0 بوده است. اثر قدرت بازاری 37/0 درصد و اثر کارایی هزینه در صنعت بانکداری در حدود 30/0- برآورد شده است که این نتیجه بیانگر کاهش 3/0 درصدی حاشیه نرخ سود بانکی به دلیل کارایی هزینه و افزایش 07/0 درصدی آن بدلیل تمرکز بوده است.
    کلیدواژگان: رقابت، قدرت بازاری، تمرکز، بانکداری، کارایی هزینه
  • علیمراد شریفی*، رحمان خوش اخلاق، مرضیه بهالو هوره، علی صادقی همدانی صفحات 153-180
    یارانه حامل های انرژی در ایران فشار زیادی را بر بودجه دولت تحمیل کرده است؛ بنابراین دولت سیاست اصلاح قیمت حامل های انرژی را در پیش گرفته است. یکی از اصلی ترین موضوعاتی که سیاست گذاران باید در هنگام افزایش قیمت حامل های انرژی در نظر بگیرند، تاثیر این اقدام بر بازار کار است؛ به ویژه در صورتی که نرخ بیکاری در کشور بالا باشد.
    در این مقاله با استفاده از ماتریس داده های خرد (MCM) سال 1385 و مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر، اثر افزایش قیمت حامل های انرژی بر اشتغال در ایران مورد مطالعه قرار گرفته است. نتایج مطالعه با مقایسه سناریوی افزایش قیمت حامل های انرژی بر اساس طرح تحول اقتصادی و سناریوی پایه به دست آمده است. نتایج حاصل نشان می دهد با افزایش قیمت حامل های انرژی در کوتاه مدت، از میان بخش های چهارده گانه اقتصادی، تقاضای بخش های «سایر خدمات» و «نفت خام، گاز طبیعی و ذغال سنگ» که دارای بیشترین سهم ارزش افزوده هستند، از نیروی کار افزایش می یابد. اما در بلندمدت، افزایش اشتغال در این دو بخش کمتر می شود. هم چنین نتایج مدل حاکی از آن است که در کوتاه مدت، تقاضای انرژی و نیروی کار در سایر بخش های اقتصادی کاهش می یابد و در بلندمدت نیز، کاهش اشتغال در این بخش ها بیشتر می شود.
    کلیدواژگان: مدل تعادل عمومی محاسبه پذیر، افزایش قیمت حامل های انرژی، ماتریس داده های خرد (MCM)، ایران
  • محمدعلی متفکرآزاد، اتابک شهباززاده خیاوی، اکبر انرجانی خسرو شاهی* صفحات 181-203
    سهم ایران از صادرات جهانی طی سال های گذشته چشمگیر نبوده و این امر، توسعه صادرات غیرنفتی از جمله صادرات کالاهای صنعتی را در مسیر کاهش وابستگی اقتصاد کشور به درآمدهای نفتی ضروری ساخته است. نرخ واقعی ارز یکی از متغیرهای مهم موثر بر صادرات غیرنفتی است. در این چارچوب بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ واقعی ارز بر متغیرهای مختلف از جمله صادرات اهمیت می یابد. هدف اصلی این مطالعه، بررسی تاثیر بی ثباتی نرخ واقعی ارز بر صادرات کالاهای صنعتی در ایران طی سال های 1347-1389 است. به همین منظور، ابتدا شاخص بی ثباتی نرخ واقعی ارز با استفاده از مدل EGARCH(0،1) تخمین زده شده و سپس با استفاده از روش هم انباشتگی سایکنن و لوتکیپول و روش حداقل مربعات اصلاح شده (FMOLS)، تاثیر شاخص بی ثباتی نرخ واقعی ارز به همراه سایر متغیرهای مدل بر صادرات کالاهای صنعتی مورد ارزیابی قرار گرفته است.
    نتایج حاصل از این مطالعه نشان می دهد که متغیرهای بی ثباتی نرخ واقعی ارز و قیمت کالاهای صادراتی، تاثیر منفی و معنی داری بر صادرات کالاهای صنعتی داشته و اثر متغیرهای تولید ناخالص داخلی جهان (درآمد خارجیان) و درجه باز بودن اقتصاد بر صادرات کالاهای صنعتی مثبت و معنی دار بوده است. یافته های تجربی مقاله فوق، دلالت های مفیدی را برای سرمایه گذاران و سیاست گزارانی که نیازمند تشخیص اثرات دقیق بی ثباتی نرخ ارز بر روی صادرات کالاهای صنعتی هستند، فراهم می کند.
    کلیدواژگان: صادرات کالاهای صنعتی، شاخص بی ثباتی نرخ ارز واقعی، EGARCH، هم انباشتگی سایکنن و لوتکیپول، FMOLS
|
  • Abolfazl Shahabadi *, Abdolah Pourjavan Pages 1-32
    Natural resources as wealth in general and oil and natural gas in particular can have a potentially beneficial impact on the economic prosperity. However، economic experience implies that many of the major oil exporting countries are facing instability in economic growth، Dutch Disease، corruption and under- development. Owing to the fact that natural resources can play a vital role in development، the present study tries to investigate the econometrics relationship between export of natural resources (as a proxy for abundance) and governance indicators (as alternative variables for institutional development) in selected oil-exporting and OECD countries through the application of Generalized Moment of Method (GMM)، for the period lasting from 1996 to 2011. Findings of the study revealed that the strong and statistically significant evidence confirms the negative impact of the export of natural resources on the governance index، quality of regulations، rule of law and control of corruption in the selected OPEC’s member countries. Nevertheless، such a negative impact does not have any statistically significant strength in developed countries. This is due to the improvement made in the surveillance، technical and executive mechanisms of the institutions in the selected OECD countries. It seems that the enormous incomes accrued from the export of natural resources in the oil producing countries in question will induce a decrease in transparency and accountability، instability and frequent changes in economic policies، extension of rent-seeking، corruption and authoritarianism.
    Keywords: Natural Resources, Governance, Developed, Oil Countries, Resources Curse, GMM
  • Azadeh Akhtari *, Ali Taiebnia Pages 33-71
    Due to the potentiality of the accumulation of atmospheric carbon dioxide and its permanent nature، the actual amount of carbon dioxide in the atmosphere، the accumulation of effective per capita carbon dioxide and the accumulation of effective per capita of this pollutant in the steady state has been estimated estimated through Kalman filter approach in a Ramsey equilibrium model over the period of 1991- 2007 for Iran. Thereby the researchers were able to estimate parameters such as the coefficient of environment cleaning for carbon dioxide، the share of fossil resources in production، the rate of time preference and the elasticity of emission function with respect to reduction activities. The empirical results of the study concerning the minimum، equilibrium & maximum rate of the coefficient of environment cleaning، indicate that for 1991 to 2007 in Iran the elasticity of fossil energy in production function is 0. 4475، the rate of time preference is 0. 12، the elasticity of emission function with respect to reduction activities is 4. 45 and the coefficient of environment cleaning for carbon dioxide is 0. 02. The effective per capita accumulated co2 & effective per capita accumulated co2 in steady state with the coefficient of seasonal cleaning of 0. 02 respectively have the average of 50. 45، 52. 97 metric ton based on constant 2005 (PPP). Also the average of effective per capita consumption of the fossil fuel energy and the effective per capita capital in steady state are respectively 4. 468 kg and 6. 56 $ based on constant 2005 (PPP). The surpassing of the average value of the accumulation of carbon dioxide in steady state compared to its accumulation average value indicates that the accumulation path of co2 will have an increasing trend in next years.
    Keywords: Kalman Filter, State Space Model, Algorithm Genetic, Ramsey Growth Model, Entropy, Smulder's Rule
  • Hosein Sharifi-Renani *, Naghmeh Honarvar, Mohammadreza Tavakolnia Pages 73-98
    The main objective of this study is to investigate the effects of oil shocks on GDP، prices level، money and exchange rates in Iran by using the structural vector error correction (SVEC) approach model covering the period 1980Q2-2010Q1. The findings of this study reveal that positive shock in oil real price has significant and positive effect on the real GDP in the short، medium and long. The impact of oil price shocks on domestic prices in the short، medium and long term is negative and significant، such as creating a positive shock to the real price of crude oil، reduce the domestic price. In addition، a positive shock to the real price of crude oil has the negative effect of the exchange rate in the short، medium and long term. However، the impact of oil price shock on the real exchange rate is permanent. Imports also will increase، due to the increase in wealth and demand for intermediate products. On the other hand، a positive shock to the real residual money in the short run cause to immediate increases in real out put.
    Keywords: Oil Shocks, Macroeconomic Indices, Structural Vector Error Correction Model, Impulse Response Functions, Forecast Error Variance Decomposition
  • Mosayeb Pahlavani, Hossien Mehrabi Boshrabadi, Mahla Afshar Pour * Pages 99-127
    Transportation has been one of the human primary needs and it has been found a wider range with the economic and social development، today it’s considered as a symbol of civilization. It is one of the infrastructure sections in every society that، it not only influences on the development process but also will be changed during development. So، this study investigated the effect of transportation infrastructure on economic growth in some of Iran''s provinces by using of panel data model and data from 2000 to 2011. The results indicate that transportation infrastructure as a variable had a positive effect on economic growth. Moreover، provinces that had more populations could help the promotion of the economic growth by changing the underlying structures such as the transportation capacity and the quality of the transportation systems.
    Keywords: Transportation, Growth, Panel data Approach
  • Mohammad Nabi Shahiki Tash *, Zahra Sheidaei, Elham Shivai Pages 129-152
    This paper based on the new empirical industrial organization model (NEIO) examines the impact of market concentration and cost efficiency on bank''s profit rate margin in Iran. The study uses the model developed by Azzam (1997) to evaluate the market power and cost efficiency for 15 active banks in the banking industry. The empirical findings indicate a decrease in the market power of banks during the period 2001-2011. It is also shown that the conjectural variations index associated with the loans is -0. 96، while demand for the loans is completely inelastic where its value is near to 0. 087. Additionally، The market power and cost efficiency in the banking industry have been estimated 0. 37 and -0. 30 respectively meaning a decrease about 0. 3 percent for the bank''s profit rate due to the efficiency of cost and an increase about 0. 07 percent due to the concentration.
    Keywords: Competition, Market Power, Concentration, Banking, Cost, Efficiency
  • Alimorad Sharifi *, Rahman Khoshakhlagh, Marzieh Bahaloo Horeh, Ali Sadeghi Hamedani Pages 153-180
    Energy carrier’s subsidization has placed a significant pressure on government budget in Iran; thus، energy price increase is performed in order to ameliorate this case. One of the main challenges that policymakers need to consider is the impact of energy prices increase on the labor market; especially، when the national unemployment rate is high. This paper utilizes a computable general equilibrium model based on a Micro Consistent Matrix for 2006 in order to evaluate the impact of energy price increase on the Iranian labor market during 2006. The empirical results are based on two scenarios: Baseline and FOB price increase scenarios. They show that the activity level and demand for labor in “crude oil، natural gas، and coal” as well as “other services” sectors will increase in short-run while the energy carriers’ prices increase. However، in long-run، the labor increment will be lower. Furthermore، the model results indicate that in short-run، the activity level and demand for labor in the other sectors will decrease. On the other hand، the policy will result in a larger decrement in the activity level and demand for labor in these sectors in long-run.
    Keywords: Computable General Equilibrium Model, Energy Price Increase, Micro Consistent Matrix (MCM), Iran
  • Pages 181-203
    Iran’s share of world exports has not been great in recent years and the development of non-oil exports such as exports of industrial goods in order to reduce the economy''s dependence on oil revenues made necessary. The real exchange rate is one of the most important variables affecting exports. In this context، investigate the effect of the real exchange rate volatility on different variables such as the export is important. The main objective of this paper is to investigate the impact of real exchange rate volatility on exports of Iran Industrial goods over the period of 1968-2010. To that end، The real exchange rate volatility index has been estimated incorporating with EGARCH (0،1) model than we using co-integration of Saikkonen & Lutkepohl and FMOLS to investigate the impact of the real exchange rate volatility index، along with other variables of model exports of industrial goods have been evaluated. The main empirical finding of this paper show that the real exchange rate volatility variables and export prices have negative and significant effects on exports of industrial goods and variables GDP’s world، GDP’s Iran and trade of openness have positive and significant effects on exports of industrial goods. The empirical findings of this paper، The beneficial implications for investors and Policy makers needs to recognize the exact effects of exchange rate volatility on exports of industrial goods are provided.
    Keywords: Export of Industrial Goods, Real Exchange Rate Volatility Index, EGARCH, Co, integration of Saikkonen, Lutkepohl, FMOLS