فهرست مطالب

رشد فناوری - پیاپی 39 (تابستان 1393)

فصلنامه رشد فناوری
پیاپی 39 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/06
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید شادان* صفحه 2
    امروزه سیستم ارزیابی عملکرد نقش حیاتی در سازمان ها ایفا می نماید، زیرا این سیستم می تواند نشان دهد که سازمان تا چه میزان در رسیدن به اهداف مورد نظر خود موفق بوده است. از سوی دیگر حوزه هایی که نیازمند بهبود هستند، مشخص شده و سازمان و مدیران می توانند برنامه های اصلاحی لازم در این راستا را تدوین نموده و عملکرد سازمان را بهبود دهند. پارک های علم و فناوری نیز به عنوان ساختاری که به دنبال ترویج نوآوری در یک جامعه ملی و محلی است، فاقد روشی استاندارد برای ارزیابی موفقیت یا شکست خود هستند، یعنی روش ها و فنون ارزیابی عملکرد مشخص و رسمی که مبتنی بر یک چارچوب تحلیلی مشخص باشد و با استفاده از آن بتوان وضعیت عملکردی پارک های علم و فناوری را مورد سنجش قرار داد. در این مقاله با استخراج ویژگی های پارک های علم و فناوری و نیز انواع سیستم های ارزیابی عملکرد و مولفه های آن از ادبیات موجود، یک چارچوب ارزیابی عملکرد ارائه شده است که شامل شش مولفه هویت و ساختار قانونی پارک، انتظارات ذی نفعان اصلی، انتظارات از ذی نفعان، تخصص و تعهد مدیریت، برقراری تعامل با دانشگاه ها، موسسات پژوهشی و صنایع و ماموریت و راهبردهای واقعی پارک می باشد که این مولفه اخیر، در واقع بازتابی از مولفه های پیشین خواهد بود و شاخص های عملکردی از آن استخراج می شود. از این چارچوب می توان در راستای ارزیابی عملکرد پارک های علم و فناوری ایران و جهان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: عملکرد پارک های علم و فناوری، چارچوب های ارزیابی عملکرد، پارک علم و فناوری
  • حسنعلی آقاجانی، رامین فرزادفر* صفحه 12
    جهان امروز، جهان پیشرفت های عمده و عظیم در پدیده هاست که فناوری یکی از مهمترین عوامل تولید کالا و خدمات در آن محسوب می شود. انتقال فناوری، فرایند پیچیده و دشواری است که بدون مطالعه و بررسی های لازم ممکن است منجر به هدر رفتن سرمایه، زمان و تضعیف فناوری گردد. هدف این تحقیق ارائه یک چارچوب مناسب جهت بررسی عوامل موثر در انتقال فناوری بوده که با رویکرد مقایسات تطبیقی صورت پذیرفته است. از این رو ابتدا به طور مختصر به تعریف انتقال فناوری پرداخته شده و بعد از آن مدل های انتقال فناوری به تفضیل مورد بحث قرار گرفته است. به دنبال آن برای درک بهتر موضوع نمونه مطالعات صورت گرفته در ایران ارائه شده است. یافته ها با استفاده از روش مقایسه دیدگاه های تئوریکی مختلف حاصل گردید و عوامل موثر بر انتقال فناوری در ده طبقه کلی آشنایی با بازار، تمایل و توانایی انتقال دهنده وگیرنده ی فناوری، سطح خطرپذیری و عدم اطمینان فناورانه، چرخه ی عمر فناوری، تعاملات سازمانی، ماهیت فناوری، هدف از همکاری، عوامل اقتصادی و مالی، ویژگی های دارنده فناوری (منبع) و فعالیت های تحقیق و توسعه معرفی گردید. هر یک از این عوامل خود شامل شاخص هایی می شود که در سنجش مدل های انتقال فناوری در تحقیقات آتی می تواند مورد استفاده قرار گیرد. در نهایت بر اساس چارچوب پیشنهادی و یافته های تحقیق، پیشنهادهایی برای بهبود و موفقیت و اثربخشی پروژه های انتقال فناوری در ایران ارائه گردیده است.
    کلیدواژگان: انتقال فناوری، مدل های انتقال فناوری، روش های انتقال فناوری، بومی سازی فناوری
  • ترانه عنایتی، علیرضا عالی پور* صفحه 20
    به اعتقاد خبرگان دانشگاهی، علوم انسانی بستر تمامی علوم در هر کشوری است، لذا قبل از علوم فنی و علوم تجربی باید بستر توسعه توسط علوم انسانی فراهم شود. حرکت دانشگاه های آموزش محور به سمت دانشگاه های کارآفرین محور، با ایده تبدیل تئوری به عمل و تجاری سازی دانش بوده که منجر به شکل گیری مراکز رشد و شرکت های زایشی دانشگاهی گردیده است اما آنچه در این میان مغفول مانده مساله جایگاه علوم انسانی در مراکز رشد و شرکت های زایشی می باشد. این مقاله یک مطالعه کیفی بوده که ضمن بررسی ادبیات مراکز رشد و شرکت های زایشی دانشگاهی، با مطالعه اسناد بانک های اطلاعاتی و مصاحبه با خبرگانی از واحدهای پارک علم و فناوری (پارک علم و فناوری استان مازندران و پارک علم و فناوری دانشگاه فردوسی مشهد) به روش تکنیک مصاحبه باز و عمیق، چالش ها و مشکلات فراروی تجاری سازی تحقیقات علوم انسانی مورد بررسی پژوهشگران قرارگرفته است. با عنایت به اینکه پژوهشی که به صورت ویژه، تجاری سازی علوم انسانی را مورد بررسی قرارداده باشد، یافت نشد و مدل های خاصی تاکنون مطرح نشده است، به جهت ویژگی های خاص علوم انسانی و فناوری های نرم به کمک نتایج مصاحبه و به منظور حرکت در دنیای پست- پست مدرن (فرا – فرانوگرایی) و بومی سازی علوم انسانی یک مدل مراکز رشد زایشی علوم انسانی دانشگاهی برای حرکت به سمت دانشگاه های نسل چهارم توسط محققان پیشنهاد می گردد.
    کلیدواژگان: علوم انسانی، شرکت های زایشی، فناوری های نرم، دانشگاه های نسل چهارم
  • مهران فولادی*، حمزه باغبانی صفحه 29
    بررسی ها نشان می دهد در سال های اخیر گرایش به کارآفرینی و مباحث مربوط به آن افزایش چشمگیری داشته است. از میان مسائل مطرح در کارآفرینی می توان به قصد کارآفرینی به عنوان مهمترین عامل پیش بینی کننده فعالیت های کارآفرینانه در جامعه اشاره کرد. قصد کارآفرینانه یکی از متغیرهای مهم در پژوهش سالانه دیده بان جهانی کارآفرینی به حساب می آید. از این رو بررسی عوامل موثر بر قصد و تقویت آن می تواند منجر به افزایش میزان قصد کارآفرینی در جامعه شود. در میان این عوامل خودکارآمدی کارآفرینانه به عنوان یکی از عوامل موثر و مهم بیان می شود. خودکارآمدی دارای شش شاخص عمده است که با آنها سنجش می شود. در تحقیق پیش رو، تنها دو متغیر امکان عینی (خودکارآمدی) و قصد کارآفرینانه از مدل لینان مورد بررسی قرار گرفته است. این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر شیوه گردآوری اطلاعات تحقیق توصیفی و از نوع پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش حاضر را کلیه دانشجویان دانشگاه پیام نور شهرستان بیجار تشکیل می دهد. نتایج نشان می دهد هر شش شاخص تاثیر مثبت و معناداری در قصد کارآفرینی دارند. همچنین از میان شاخص ها مهارت شناخت فرصت های بازار و توسعه محصول جدید و مهارت شناسایی هدف اصلی سهم بیشتری در پیش بینی قصد کارآفرینی دارند.
    کلیدواژگان: کارآفرینی، قصد کارآفرینانه، خودکارآمدی کارآفرینانه
  • میلاد آقایی*، رضا آقایی صفحه 37
    تغییر پیوسته یکی از مفاهیم اساسی و کارکردی در سازمان هایی است که در قرن حاضر فعالیت می کنند؛ سازمان هایی که در محیطی بسیار فعال و پویا در حال انجام فعالیت هستند و همواره با تهدیدهایی رو به رو می شوند که در صورت عدم پاسخگویی سریع به آنها، بی شک از دایره فعالیت و بقاء باز خواهند ماند. در این راستا، بی شک می توان گفت، سازمان هایی می توانند به موفقیت دست یابند که از رویکردها و راهبردهای جدید همچون مفهوم چابکی استفاده می کنند. چابکی از جمله راهبردهای بسیار کلیدی در راستای دریافت سریع نیازهای مشتریان و ارائه پاسخ مناسب به آن در کوتاهترین زمان ممکن است. چابکی مفهومی است که می تواند به عاملی اساسی در راستای برخورد و مدیریت محیط های سازمانی با ویژگی های تغییرات پیوسته و همراه با عدم اطمینان تبدیل شود و سازمان ها کمک کند تا بتوانند به اهداف از پیش تعیین شده خود دست یابند. از این رو و با توجه به اهمیت این مساله، هدف این مقاله بررسی مفهوم چابکی و مولفه های تاثیرگذار بر آن در محیط های سازمانی است. در این راستا، این تحقیق با استفاده از روش کتابخانه ای و مروری بر کلیه مقالات مرتبط با حوزه چابکی از سال 2000 به بعد، به بررسی عوامل موثر بر چابکی و چابک سازی سازمان ها پرداخته و در انتها چارچوبی نظری و مفهومی را برای سازمان ها ارائه می نماید. این تحقیق از نظر هدف کاربردی است. در این تحقیق در ابتدا کلیه شاخص های موثر استخراج گردیدند و در انتها نیز کلیه شاخص ها با استفاده از روش دلفی در دو دور، کلیه شاخص ها با استفاده از مولفه های مدل اسکاپ طبقه بندی گردیدند. نتایج حاصل از این تحقیق حاکی از آن است که براساس مطالعه مدل ها و مقالات حوزه چابکی، الگوی مفهومی چابکی سازمان دربرگیرنده 5 مولفه اساسی به صورت زیر است: عوامل سازمانی، عوامل انسانی، عوامل راهبردی و عوامل فناورانه است. در تحقیقات آینده می توان الگوی معرفی شده در این تحقیق را در محیط عملی سازمان ها با استفاده از روش های آماری بررسی نمود.
    کلیدواژگان: چابکی، چابک سازی، سازمان، چابکی سازمان
  • حسن دهقانی* صفحه 44
    در محیط پویا و رقابتی امروز، سازمان ها به شدت به افزایش توانمندی های نوآوری خود نیاز دارند و این مهم تنها در سایه توجه به منبع ارزشمند دانش و قابلیت خلق و به کارگیری آن حاصل می گردد. نوآوری سازمانی بدون وجود مدیریت دانش مشارکتی و پویا ظهور پیدا نخواهد کرد و به همین دلیل نفس وجود مدیریت دانش، اهمیت خیلی زیادی برای سازمان ها پیدا کرده است. سیستم های مدیریت دانش سنتی، عمدتا در پی تسخیر دانش صریح و آشکار به صورت رسمی و نظام مند بوده و در بازکردن قفل های دانش ضمنی و پنهان موجود در ذهن افراد، موفق نبوده اند. امروزه، سیستم مدیریت دانش 2 نشات گرفته از فناوری های وب 2، با رویکرد اجتماعی سازی، همکاری، مشارکت، تشریک مساعی و تعامل بین افراد، سعی در تسخیر بزرگ ترین و ارزشمندترین پایگاه دانش توزیع شده سازمانی داشته که همانا دانش ضمنی و نهان موجود در ذهن و ضمیر کارکنان سازمان می باشد. به چنین سازمان هایی که بر پایه مدیریت دانش 2 و سرمایه اجتماعی شکل می گیرد، سازمان 2 گفته می شود. تمرکز چنین سازمان هایی به جای سلسله مراتب و کنترل های رسمی، به سمت مشارکت اجتماعی و همکاری انبوه کارکنان برای ایجاد خلاقیت و نوآوری سازمانی از طریق ظهور شبکه های اجتماعی، معطوف است. این مقاله سعی در ارائه تاثیر فناوری های وب 2 در دگرگونی سازمانی ناشی از ایجاد سیستم مدیریت دانش 2 در سازمان 2 داشته و به درک درست مدیران از نقش اهرمی دانش اجتماعی برای توسعه نوآوری سازمانی کمک می کند.
    کلیدواژگان: وب 2، مدیریت دانش 2، سازمان 2، مشارکت اجتماعی
  • داود حسین پور، یوسف محمدی مقدم، علیرضا کوشکی جهرمی*، رحمان محمدی صفحه 53
    یکی از جریان های نو پژوهشی که علاقه مدیران و پژوهشگران را به میزان فزاینده ای تحت تاثیر خود قرار داده است، دوجانبه گرایی و تاثیر آن بر جنبه های مختلف سازمانی می باشد، بدین معنی که یک سازمان با بهره مندی از چه سازوکارهایی می تواند در هر دو بعد اکتشاف و انتفاع موفق عمل نماید. در این مقاله نگارندگان با بررسی ادبیات و مرور عمیق مبانی نظری موجود در حوزه یادگیری دوجانبه و نحوه تعامل آن با ذخایر دانش سازمانی یعنی سرمایه فکری (سرمایه انسانی، سرمایه سازمانی، سرمایه اجتماعی و سرمایه مشتری جهت سازگاری و توسعه یادگیری دوجانبه در سازمان ها برآمده اند. در نهایت بر اساس مدل سه سطحی دوجانبه گرایی در سازمان و تلفیق آن با نوع شناسی یادگیری دو جانبه به مدل تحلیلی دست یافته اند که در سه سطح ورودی، فرایند و خروجی اقدامات لازم را جهت دسترسی به انواع مختلف دوجانبه گرایی در سازمان پیشنهاد می نماید. مدل مفهومی حاصله می تواند با توجه به منطق هماهنگی همه جانبه به عنوان راهنمای بسیاری از پژوهش های آتی در حوزه های دوجانبه گرایی، یادگیری دوجانبه و ذخایر دانشی قرار گیرد.
    کلیدواژگان: دوجانبه گرایی، یادگیری دوجانبه، دارایی دانشی، اکتشاف، انتفاع
  • بهزاد سلمانی*، فیروز فلاحی، پرویز محمدزاده، اکبر انرجانی خسروشاهی صفحه 59
    امروزه این طور بیان می شود که صرفا تکیه بر سرمایه فیزیکی و نیروی کار به عنوان منابع اصلی رشد اقتصادی، باعث می شود کشور در روند توسعه پایدار نسبت به سایر کشورها عقب تر حرکت کند. بهبود بهره وری از طریق پیشرفت های فناوری تنها راهی است که تضمین تداوم رشد اقتصادی را به دنبال دارد. بنابراین، مطالعه بالقوه اقتصاد از نوآوری های فناورانه و ظرفیت جذب فناوری به منظور تخصیص منابع کمیاب موثر و مهم است. در این راستا هدف اصلی این مطالعه بررسی توانایی جذب فناوری خارجی در اقتصاد ایران می باشد. برای این منظور، فرضیه قدرت جذب فناوری تیکسیرا و فورتونا (2010) با داده های آماری ایران در طی دوره 1347 تا 1390 آزمون شد. بر اساس این نظریه، وجود سرمایه انسانی مناسب باعث می شود تا فناوری ناشی از سرمایه گذاری مستقیم خارجی، واردات کالاهای سرمایه ای و قراردادهای همکاری بین کشورها بیشتر و بهتر جذب اقتصاد شود. ضمنا هرچه بخش تحقیق و توسعه قوی تر باشد، این جذب بیشتر خواهد بود. نتایج حاصل از تخمین مدل به روش هم جمعی جوهانسن و جوسیلیوس حاکی از مثبت و معنی دار بودن امکان جذب فناوری های خارجی به واسطه وجود سرمایه انسانی مناسب در ایران می باشد. در حالی که امکان جذب فناوری از کانال تحقیق و توسعه معنادار نبوده و تاثیر معناداری بر سطح فناوری در ایران نمی تواند داشته باشد. در مجموع اقتصاد ایران به طور عمده توانایی جذب فناوری از طرف سه مولفه مهم جذب را دارا می باشد.
    کلیدواژگان: جذب فناوری، بهره وری کل عوامل، تحقیق و توسعه، سرمایه انسانی، اقتصاد
|
  • Saeid Shadan* Page 2
    Performance measurement system has a critical role in organizations, since the system can demonstrate how much an organization achieves its objectives and specifies the areas that need improvement and consequently managers can make necessary reformation programs to improve their organizational performance. Science and Technology Parks as structures which follow promotion and innovation locally as well as nationally are also deprived of a standardized method to measure their success or failure; a specific and formal performance measurement method that is based on a specific analyzing framework and able to evaluate the performance of Science and Technology Parks. Extracting science and technology parks’ characteristics and the performance measurement systems from literature, we offer a performance measurement framework contained six components including identity and legal structure of Park; main stakeholders’ expectations; expectations from stakeholders; managers’ commitment and proficiency; interactions with universities, research institutions and industries; and finally Park’s real mission and strategies. The latter is the reflection of other components producing performance measures. This framework can be utilized to evaluate the performance of Iran’s as well other Science and Technology Parks outside.
    Keywords: Performance, Performance Measurement Framework, Science, Technology Park
  • Hasanali Aghajani, Ramin Farzadfar* Page 12
    Today's world is a world of enormous advances in phenomena, in which technology is considered one of the most important factors in the production of goods and services. Technology transfer is a complex and difficult process that without adequate research and study may lead to wasting money, time and technology weakening. The purpose of this study is to provide a framework to examine the factors affecting technology transfer with the comparative approach. Therefore, we first briefly discussed the definition of technology transfer and then technology transfer models were discussed in detail. Subsequently, examples of studies conducted in Iran to better understand the issues were presented. Results were obtained by comparing the different theoretical perspectives, and factors affecting technology transfer in ten overall categories of familiarity with market, willingness and ability of the technology transfer and technology receptor, level of technological risk and uncertainty, technology life cycle, organizational interactions, nature of the technology, the aim of the cooperation, economic and financial factors, characteristics of the technology holder (source) and R&D activities were introduced. Each of these factors includes indicators which can be used to assess the models of technology transfer. Finally, based on the findings, the proposed framework is suggested to improve the success and effectiveness of technology transfer projects in Iran.
    Keywords: Technology Transfer, Methods of Transfer, Models of Transfer, Localization of Technology
  • Taraneh Enayati, Alireza Alipour* Page 20
    Experts believe the academic humanities is the platform of all sciences in any countries. Therefore, the academic humanities should provide development platforms before experiential and technical sciences. The movement from training-based universities to entrepreneur-based universities was based on turning theory to practice and knowledge commercialization, which led to the creation of incubators and university spin off enterprises. But something which was neglected was the status of the humanities in the incubators and university spin off enterprises. This paper is a qualitative study which the researchers studied the records, information on the database and interviewed with the experts from the Science and Technology Parks and Incubators. Open and in-depth interviewing method was applied to describe challenges and problems for knowledge commercialization in the field of the academic humanities. In the end, The researchers suggest a model for humanities’ spin off enterprises by considering software technology, in order to move in the post post-modern world and localization of humanities and move towards the creation of a fourth generation university.
    Keywords: Humanities, Spin off Enterprises, Software Technology, Fourth Generation Universities
  • Mehran Fouladi*, Hamzeh Baghbani Page 29
    Studies show that the trend of entrepreneurship and topics related to it has been increased dramatically in recent years. Among the raised issues in entrepreneurship, the entrepreneurship intention can be referred as the most important predictor of entrepreneurial activities in the society. Entrepreneurial intention is one of the important variables in the annual study of Global Entrepreneurship Monitor. Therefore, studying the factors which affect on the intention and strengthening can increase the entrepreneurship intention in the society. Among these factors, entrepreneurial self-efficacy is expressed as one of the most important factors which influences the intention. Self-efficacy has six major indicators, based on which it is measured. In the present study, only two variables of "subjective possibility" (self-efficacy) and "entrepreneurial intention" of Liban’s model have been studied. This study is practical in terms of entrepreneurship intention and regarding data collection method has a descriptive survey type. The sample population of the present study includes all students of Payam Noor University, Bijar city. The results show that those two indicators have a positive and significant impact on entrepreneurial intention. Also among the indicators, the skills of identifying market opportunities and new product development and skill of recognizing the main target contributes more in term of the prediction of entrepreneurial intention.
    Keywords: Entrepreneurship, Entrepreneurial Iintention, Entrepreneurial Self, efficacy
  • Milad Aghaee*, Reza Aghaee Page 37
    In the current century, agility is one of the critical and functional concepts for organizations in which act in an active and dynamic environment and face threats to which lack of quick response makes organizations far from survival and operation. So, this aims to consider effective factors on agility and agileness of organizations and to present a theorical and conceptual structure.According to its goal,This is a fundamental research. This research, using the current resources, aims to develop existing knowledge of agility principles and laws and to present a theorical basis for organizational agility (or agileness of organizations). The results showed that effective factors on organizational agility based on studying agility models and articles encompass 42 factors. The factors based on previous studies and Pareto principle are as bellow: consistency to change, cost effectiveness, flexibility, IT infrastructure, quick delivery, virtual organization and empowered and multi-skill employees. These factors have the most frequent between other factors. Future researches can deal with classification of these factors and to test them in organization environment.
    Keywords: Agility, Agileness, Organization, Organizational Agility
  • Hasan Dehghani* Page 44
    Today, organizations are in a dynamic and competitive environment and increasingly need for bolstering up their innovation capabilities by attention to valuable knowledge and power ofcreation and use of it. Knowledge management is very important in any organization, because organizational innovation does not evolve without dynamic and collaborative knowledge management. Traditional knowledge management systems have been trying to capture formal explicit knowledge management. They could not be successfull in unlocking tacit (implicit) knowledge in the minds of employees. Today, knowledge management 2.0 is based on web 2.0 with enphasis on socialization, collaboration and interaction between people. It tries to capture the largest and most valuable distributed database in any organization, implicit knowledge that is stored in the mind of employees. Each organization which is based on knowledge management 2.0 and social capital, is called an organization 2.0 (enterprise 2.0). It obliterates official controlling and hierarchical order and focuses on socialization and collaboration of mass employees for organizational innovation through social networks. This paper tries to introduce implications of web 2.0 on organizational transforming arising by creation of knowledge management 2.0 in organization 2.0. It assists managers in understanding the leverage roll of social knowledge for development of organizational innovation.
    Keywords: Web 2.0, Knowledge Management 2.0, Organization 2.0, Social Collaboration
  • Davoud Hosseinpour, Yousef Mohammadi Moghadam, Alireza Koushki Jahromi*, Rahman Mohammadi Page 53
    One of the new research increasingly influenced interest of managers and researchers is ambidextrous and impact of it on organizational various aspects. That means what mechanisms can an organization benefit to succeed in both exploration and exploitation from? In this article, the authors have tried to compatible and extend bilateral learning in organizations with reviewing the literature and in-depth overview of the theoretical foundations in the area of mutual learning and way of interacting with organizational knowledge stores i.e. intellectual capital (human capital, organizational capital, social capital and customer capital). Finally, based on three-level model of mutual orientation in organization and combining it with typology of ambidextrous learning, they have accessed to an analytical model that may suggest process and output of necessary steps to access different types of ambidextrous in organization in three levels of input. The resulting conceptual model can be obtained according to the logic of comprehensive cooperation as a guide for many future researches in areas of mutual orientation, ambidextrous learning and knowledge assets.
    Keywords: Ambidexterity, Ambidextrous Learning, Knowledge Asset, Exploration, Exploitation
  • Firouz Fallahi, Behzad Salmani*, Akbar Anarjani Khosrowshahi, Parviz Mohammadzadeh Page 59
    It is widely acknowledged that relying solely on physical capital and labor as main sources of the economic growth would cause countries to lag behind others in the process of sustainable development, and the productivity improvement through technological advancements is the only way that ensures the continued economic growth. So, it is important to study the economy’s potential of technological innovations and capacity of technology absorption in order to allocate the scarce recourses efficiently. Therefore, the main objective of this study is to investigate the capacity of technology absorption in the Iranian Economy. To that end, using data from the Iranian economy over the period 1347-1390, the technological absorption capability hypothesis of Teixeira and Fortuna (2010) has been tested. According to this hypothesis, the existence of adequate human capital could help the economy to absorb the technological spillovers caused by FDI, importing capital goods, and the collaborations between countries. Furthermore, this hypothesis states that the higher is the R&D expenditures, the higher is the technological absorption capability. Using the co-integration method of Johansen and Juselius (1990), it is found that the existence of adequate human capital in Iran has enhanced the technological absorption capability of the Iranian economy. However, the R&D expenditures have no significant effect on the absorption capability of the Iranian economy. In sum, the Iranian economy can benefit from the technological spillovers because of its capabilities to absorb the new technologies.
    Keywords: Technology Absorption Hypothesis, Total Factor Productivity, R, D, Human Capital