فهرست مطالب

بوم شناسی کشاورزی - سال ششم شماره 2 (تابستان 1393)

نشریه بوم شناسی کشاورزی
سال ششم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/06
  • تعداد عناوین: 19
|
  • رضا حیدری پور، مهدی نصیری محلاتی*، علیرضا کوچکی، احمد زارع فیض آبادی صفحه 187

    به دلیل محدودیت های موجود در نهاده های کشاورزی به ویژه آب، استفاده بهینه از منابع آب و نیتروژن از اهمیت ویژه ای برخوردار است. به-منظور بررسی سطوح آبیاری و کود نیتروژن بر کار آیی و بهره وری مصرف آب در سه گیاه چغندرقند (Beta vulgaris L.)، ذرت (Zea mays L.) و کنجد (Sesamum indicum L.) آزمایشی در سال زراعی 1389-1388 با سه تکرار به صورت کرت های خردشده نواری در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد اجرا شد. کرت های اصلی این آزمایش شامل سه گونه چغندرقند، ذرت و کنجد، کرت های فرعی شامل سه سطح آبیاری (100، 75 و 50 درصد نیاز آبی هر یک از گونه ها) و کرت های نواری شامل چهار سطح نیتروژن خالص (صفر، 50، 100 و 150 کیلوگرم در هکتار) بود. بر اساس نتایج، بیشترین کارآیی مصرف آب به ترتیب در ذرت، چغندرقند و کنجد معادل 2/4، 1/8 و 1/5 کیلوگرم ماده خشک بر متر مکعب آب حاصل شد. همچنین بیشترین بهره وری مصرف آب در گیاه چغندرقند معادل4200 واحد و پس از آن در کنجد و ذرت هرکدام به ترتیب 2123 و 1768 ریال بر متر مکعب آب آبیاری به دست آمد. اثر متقابل آب و نیتروژن بر کارآیی و بهره وری مصرف آب در این سه گونه گیاهی معنی دار بود. با کاهش 25 درصد نیاز آبی در این سه گونه گیاهی، تنها 19 درصد کاهش در WUE* (کارآیی مصرف آب اقتصادی) حاصل شد. با افزایش مصرف نیتروژن، بهره وری آب در سه گونه زراعی کاهش یافت. به نظر می رسد که مصرف نیتروژن بالا نمی تواند در کاهش اثرات سوء تنش خشکی موثر باشد.

    کلیدواژگان: تنش خشکی، شاخص برداشت، کارآیی اقتصادی، نیاز آبی
  • آرش قلعه گلاب بهبهانی، مهدی نصیری محلاتی، رضا کشاورز افشار، علی علی پور جهانگیری، علیرضا پازکی، حسام صفا، محمد کریمی نژاد صفحه 199
    تنوع زیستی، به همه اشکال زنده حیوانات، گیاهان و میکروارگانیسم ها اطلاق می شود. تنوع زیستی کشاورزی جزئی از تنوع بوده و بیانگر تنوع زیستی در زمین های زراعی می باشد. در این پژوهش وضعیت تنوع زیستی کشاورزی کشت بوم های شهرستان شهر ری واقع در جنوب تهران از طریق محاسبه شاخص غنای گونه ای با استفاده از روش رقیق سازی مورد ارزیابی قرار گرفت. به منظور انجام این مطالعه هشت روستا (درسون آباد، قیصر-آباد، عظیم آباد، ده خیر، طالب آباد، قمی آباد، ابراهیم آباد و خانلق) در سه بخش (کهریزک، قلعه نو و فشافویه)، واقع در شهرستان شهر ری از توابع استان تهران به عنوان نمونه انتخاب شدند. نتایج این پژوهش نشان داد که سه روستای واقع در بخش قلعه نو از توابع شهرستان شهرری، یعنی روستای ده خیر، قمی آباد و طالب آباد با داشتن شاخص غنای گونه ای، به ترتیب برابر با 14/85، 14/68 و13/11 دارای بیشترین سطح تنوع زیستی در بوم نظام های زراعی می باشند و عظیم آباد در بخش کهریزک و روستای خانلق در بخش فشافویه از این شهرستان به ترتیب با 12/06 و 12/25دارای کمترین مقدار شاخص غنای گونه ای می باشند. با استفاده از برآورد شاخص غنای گونه ای به روش رقیق سازی مشخص شد روستاهای طالب آباد و قمی آباد که به علت کمی مساحت زمین های زراعی در نمونه های مورد مطالعه، دارای کمترین تعداد گونه در نظام های زراعی بودند، از بالاترین مقادیر شاخص غنای گونه ای هم وزن شده در بین روستاها، برخوردار بودند.
    کلیدواژگان: بوم نظام زراعی، پایش، مدیریت پایدار، نمونه برداری
  • کبری اروجی، محمدحسن راشد محصل، پرویز رضوانی مقدم، مهدی نصیری محلاتی صفحه 209
    به منظور بررسی تاثیر انواع و مقادیر کودهای آلی مختلف بر کنترل علف هرز انگل گل جالیز (Perss. Orobanche aegyptiaca) در گوجه فرنگی (Mill. Lycopersicon esculentum)، دو آزمایش بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار درگلخانه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد و مزرعه نمونه آستان قدس رضوی در طی سال های 1388 و 1389 به اجرا درآمد. تیمارهای آزمایش گلخانه ای عبارت بودند از: کاربرد کود مرغی، کود گوسفندی، کود گاوی و بقایای محیط کشت قارچ هر کدام به میزان 10، 20، 30 و 40 تن در هکتار. تیمارهای آزمایش مزرعه ای شامل کاربرد کود مرغی، کود گوسفندی وکود گاوی هر کدام به میزان 20 و 40 تن در هکتار بود. در آزمایش گلخانه ای، گلدان ها به طور مصنوعی به گل جالیز آلوده شدند، اما آزمایش مزرعه ای در زمینی که به صورت طبیعی آلودگی بالایی به گل جالیز داشت، انجام شد. یافته های این تحقیق نشان داد که اثر کاربرد انواع کودهای دامی در تمام صفات مورد اندازه گیری در میزبان و گل جالیز معنی دار بود (p≤ 0/01). در آزمایش گلخانه ای بیشترین وزن تر و خشک گوجه فرنگی همراه با کمترین آلودگی به گل جالیز از تیمار کود مرغی بدست آمد، اما در آزمایش مزرعه ای بیشترین عملکرد (68 تن در هکتار) و کمترین میزان آلودگی به گل جالیز مربوط به تیمار کود گوسفندی بود. عملکرد اقتصادی کود مرغی در شرایط مزرعه ای در حدود 38 تن در هکتار بود. بین سطوح مختلف کاربرد کود (20 و 40 تن در هکتار) از نظر تولید زیست توده گل جالیز تفاوت معنی داری وجود نداشت. به نظر می رسد که تاثیر کودهای دامی در کاهش آلودگی به گل جالیز می تواند به علت تغییراتی باشد که طی فرایند تجزیه کود در خاک اتفاق می افتد که از آن جمله می توان به بالا رفتن دما و تولید مواد سمی گیاهی اشاره کرد. نتایج این تحقیق نشان داد که کاربرد کودهای دامی علاوه بر کنترل نسبی علف هرز گل جالیز قادر است شرایط مناسبی از مواد غذایی و حاصلخیزی خاک را در مزرعه برای رشد گیاه زراعی فراهم کند.
    کلیدواژگان: کمپوست محیط کشت قارچ، کود گاوی، کود گوسفندی، کود مرغی
  • میلاد شریف روحانی، محمد کافی، احمد نظامی صفحه 219
    موسیر (Allium altissimum Regel.) گیاهی دارویی و صنعتی، چندساله، دارای غده زیرزمینی و یکی از مهم ترین گونه های دارویی و صنعتی جنس آلیوم در ایران می باشد که به صورت خودرو و طبیعی در مناطق مرتفع با اقلیم خیلی سرد تا نیمه سرد رشد می کند. با توجه به خودرو بودن این گیاه و احتمال مواجه شدن با تنش کمبود آب در سال های مختلف و تاثیر بر عملکرد آن، تعیین نیاز آبی گیاه از اهمیت ویژه ای برخوردار است. بدین جهت به منظور بررسی اثرات رژیم های مختلف آبیاری و عمق کاشت، این آزمایش به صورت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد انجام شد. تیمارهای آزمایش شامل پنج سطح آبیاری: بدون آبیاری(1I)، آبیاری پس از 5±80 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر(I2)، آبیاری پس از 5±60 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر(I3)، آبیاری پس از 5±40 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر (I4) و آبیاری پس از 5±20 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر(I5، شاهد) و دو سطح عمق کاشت پنج سانتیمتر (D1) و 10 سانتیمتر (D2) بودند. نتایج نشان داد افزایش فواصل آبیاری باعث کاهش وزن خشک پیاز، عملکرد بیولوژیک، شاخص برداشت و ارتفاع ساقه گل-دهنده شد. همچنین عمق کاشت تاثیر معنی داری بر روی صفات مورد مطالعه نداشت. اثرات متقابل سطوح آبیاری و عمق کاشت نیز باعث کاهش ارتفاع ساقه گل دهنده، عملکرد خشک پیاز و شاخص برداشت شد. همچنین اثر متقابل آبیاری و عمق کاشت تاثیر معنی داری در تغییرات سطح برگ و سرعت رشد محصول داشت. نتایج این مطالعه نشان داد گیاه موسیر به میزان آب در دسترس واکنش مثبت نشان می دهد، ولی عمق کاشت تا 10 سانتی متر تاثیری بر عملکرد پیاز آن ندارد.
    کلیدواژگان: ارتفاع ساقه گل دهنده، سرعت رشد محصول، شاخص برداشت، وزن خشک پیاز
  • علیرضا کوچکی، سارا بخشایی، علی تبرایی، لیلا جعفری صفحه 229
    به منظور بررسی تاثیر الگو و تراکم کشت بر خصوصیات کمی و کیفی گیاه دارویی بالنگو (Lallemantia royleana Benth.) آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، به صورت فاکتوریل در قالب بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار به اجرا درآمد. فاکتورهای آزمایش عبارت بودند از تراکم های مختلف کاشت در سه سطح 60، 70، 80 بوته در متر مربع و روش های کشت در سه سطح جوی و پشته ای، کرتی خطی و کرتی درهم. صفات اندازه گیری شده شامل صفات کمی از جمله ارتفاع، تعداد شاخه جانبی، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد دانه و شاخص برداشت و صفات کیفی شامل میزان موسیلاژ بذر، فاکتور تورم و عملکرد موسیلاژ بود. نتایج نشان داد که تراکم های مختلف کشت بر صفات کمی این گیاه به جز وزن هزار دانه تاثیر معنی داری داشت (p≤0/05). تاثیر تراکم بوته بر صفات کیفی به جز عملکرد موسیلاژ معنی دار نبود. الگوهای مختلف کشت نیز به جز ارتفاع بوته گیاه بالنگو بر سایر صفات تاثیر معنی داری نداشت. با این حال بیشترین میزان صفات کمی و کیفی به روش جوی و پشته ای اختصاص داشت. بررسی اثرات متقابل تراکم و الگوی کاشت، نشان داد که بیشترین عملکرد بذر و موسیلاژ در تراکم 80 بوته در متر مربع همراه با الگوی کشت جوی و پشته ای به دست آمد. عدم تاثیر معنی دار الگوی کاشت و تراکم بر وزن دانه نشان می دهد که بالنگو می تواند شرایط محیطی را به خوبی تحمل نماید که این یکی از ویژگی های مهم برای انتخاب و توسعه کاشت گیاهان می باشد.
    کلیدواژگان: عملکرد، فاکتور تورم، موسیلاژ
  • هدیه پوریزدان خواه، تیمور رضوی پور*، محمدرضا خالدیان، مجتبی رضایی صفحه 238

    ارزیابی و تعیین نیاز آبی برنج که کشت عمده منطقه رشت را تشکیل می دهد، از مسائل مهم مدیریت آب در این منطقه است. معادلاتی که برای محاسبه تبخیر- تعرق مرجع (ET0) استفاده می شوند، به دلیل ماهیت تجربی آن ها برای تمام شرایط اقلیمی مناسب نیستند. از این رو لازم است که معادله مناسب هر منطقه مشخص شود. ضریب گیاهی (Kc) نیز پارامتری مهم برای تعیین مقدار تبخیر- تعرق هر گیاه و متعاقبا نیاز آبی گیاه می باشد. بدین منظور در این تحقیق، داده های تبخیر- تعرق برای گیاه چمن و برنج (رقم های بینام و خزر) در دوره های ده روزه خرداد تا شهریور در طی سه سال زراعی متوالی در موسسه تحقیقات برنج کشور با استفاده از لایسیمتر زهکش دار برداشت شد. مقدار تبخیر- تعرق گیاه مرجع محاسبه شده و با 16 معادله تجربی موجود در نرم افزار Ref-ETبرآورد شد و معنی دار بودن اختلاف آن ها با نرم افزار SPSS سنجیده شد، همچنین مقدار ضریب گیاهی برای هر رقم برنج نیز محاسبه شد. درکل، نتایج نشان داد که بین تبخیر- تعرق برآورد شده با فرمول های تجربی هارگریوز، پریستلی تیلور و پنمن (فائو 24) و تبخیر- تعرق اندازه گیری شده توسط لایسیمتر اختلاف معنی داری وجود ندارد و در بین این سه روش، فرمول تجربی هارگریوز به عنوان مناسب ترین فرمول برای منطقه رشت پیشنهاد شد، زیرا این روش برخلاف دو روش دیگر، روشی دمایی است و با توجه به پدیده گرمایش زمین، قادر است مقادیر تبخیر- تعرق را در آینده پیش بینی نماید. همچنین متوسط ضریب گیاهی (Kc) در سه سال اجرای طرح برای رقم خزر،10/1 و رقم بینام، 09/1 برآورد شد.

    کلیدواژگان: پرستلی تیلور، پنمن، تبخیر، تعرق مرجع، نیاز آبی، هارگریوز
  • سید شهاب الدین معین الدینی، اسکندر زند، جعفر کامبوزیا، عبدالمجید مهدوی دامغانی، رضا دیهیم فرد صفحه 250
    آفت کش های شیمیایی در چند دهه اخیر، به صورت گسترده برای مبارزه با آفات و امراض گیاهی مورد استفاده قرار گرفته اند. اما اثرات منفی سموم دفع آفات شیمیایی، مشکلات فراوانی را در محیط زیست ایجاد کرده و صدمات فراوانی را به سلامت انسان وارد آورده است. برای کاهش هرچه بیشتر مخاطرات زیست محیطی سموم دفع آفات شیمیایی باید مخاطرات ناشی از استفاده آن ها به صورت خلاصه و دقیق، بررسی شود. در این تحقیق اثرات زیست محیطی سموم حشره کش مصرفی ثبت شده در کشور در سه سال زراعی 81-1380، 83-1382، 84-1383 با استفاده از شاخص تاثیر زیست محیطی مورد بررسی قرار گرفت. این شاخص از سه بخش مجزا تشکیل شده است که در واقع پتانسیل سمیت برای هر یک از آنها تعیین می شود. این سه بخش شامل کارگران مزرعه، مصرف کنند گان و اجزای اکولوژیک می باشد. نتیجه نهایی، حاصل از میانگین سه بخش ذکر شده است. طی این دوره حشره کش های ایمیداکلوپراید، فیپرونیل و تیودیکارب بیشترین سمیت بالقوه را به خود اختصاص دادند. با در نظرگرفتن میزان مصرف حشره کش ها و ماده موثره آن ها در فرمولاسیون، اثرات محیطی آن نیز محاسبه شد. بر اساس میزان مصرف و اثرات محیطی تجمعی سموم حشره کش در استان های مختلف کشور، مخاطرات زیست محیطی ناشی از استفاده حشره کش ها در هر هکتار زمین زیرکشت در استان های کرمان، مازندران و گلستان بیشتر از سایر استان ها بود. با در نظر گرفتن کل تولید سالانه در استان های کشور، میزان سمیت زیست محیطی بر مبنای واحد یک تن تولید محصول زراعی و باغی برای استان ها به دست آمد که سه استان شمالی مازندران، گلستان و گیلان، به ازای یک تن تولید محصول زراعی بیشترین مخاطرات زیست محیطی را متقبل می شوند. در نهایت، نتایج نشان داد که بر اساس شاخص تاثیر زیست محیطی، بیشترین مخاطرات زیست محیطی ناشی از سوم حشره کش در کشور به دلیل عدم شناخت مناسب و استفاده بیش از اندازه معدودی از حشره کش ها می باشد. از این رو، با گسترش روش های زیست بوم محور در راستای مدیریت آفات، می توان مخاطرات زیست محیطی ناشی از استفاده حشره کش ها را تا حد زیادی کاهش داد.
    کلیدواژگان: اثرات محیطی، سموم دفع آفات شیمیایی، شاخص تاثیر زیست محیطی
  • محبوبه آشناور، محمدعلی بهمنیار، وحید اکبرپور صفحه 266
    به منظور بررسی واکنش گیاه دارویی سرخارگل (Echinacea purpurea L.) به کاربرد کود شیمیایی و مصرف توام آن با کمپوست زباله شهری (کمپوست)، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی به صورت گلدانی با شش تیمار شامل: شاهد (بدون مصرف کودهای شیمیایی و کمپوست)، کود شیمیایی (150 کیلوگرم نیتروژن، 120 کیلوگرم انیدرید فسفریک و 250 کیلوگرم اکسید پتاسیم در هکتار به ترتیب از منبع اوره، سوپر فسفات تریپل و سولفات پتاسیم)، سی تن کمپوست در هکتار، پانزده تن کمپوست در هکتار + 4 1 کود شیمیایی تیمار 2، پانزده تن کمپوست در هکتار + 4 2 کود شیمیایی تیمار 2، پانزده تن کمپوست در هکتار + 4 3 کود شیمیایی تیمار 2 در هکتار با سه تکرار در دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری در سال 1391 اجرا گردید. نتایج نشان داد که شاخص های رشد و عملکردی نظیر تعداد گل در بوته، تعداد ساقه فرعی، تعداد گلبرگ، قطر گل اصلی، قطر نهنج، قطر ساقه اصلی، وزن تر و خشک گل و غلظت کلروفیل a و b در مرحله گلدهی کامل تحت تاثیر کاربرد کود شیمیایی و کمپوست قرار گرفت. تیمار تلفیق 15 تن کمپوست و 4 1 تیمار کود شیمیایی موجب افزایش 30 درصدی قطر نهنج و قطر ساقه اصلی، افزایش 50 درصدی تعداد گلبرگ گردید. همچنین کاربرد 15 تن کمپوست به همراه 4 1 کود شیمیایی، غلظت کلروفیل a و کلروفیل b، تعداد گل در بوته و وزن تر و خشک گل را در حدود 80 درصد افزایش داد.
    کلیدواژگان: کلروفیل a و b، کمپوست زباله شهری، کود شیمیایی، وزن تر و خشک
  • سکینه قاسمی، سیدمحسن موسوی نیک صفحه 275
    با توجه به اهمیت روغن گیاه صنعتی کرچک (Ricinus communis L.) در صنایع و با توجه به تاثیر تغذیه بهینه گیاهی و اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن و گوگرد در حصول عملکرد مناسب، این پژوهش جهت شناسایی مناسب ترین اثر محرک های رشد برای گیاه کرچک اجرا گردید. به منظور بررسی اثر مقادیر مختلف کود نیتروژن، گوگرد و باکتری های محرک رشد بر خصوصیات عملکردی کرچک، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی مجتمع بقیه الاعظم (چاه نیمه) وابسته به دانشگاه زابل واقع در شهرستان زهک در سال زراعی 91-1390 اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل باکتری های محرک رشد در سه سطح (شاهد، نیتروکسین، سوپرنیتروپلاس به میزان دو لیتر در هکتار)، کود نیتروژن در سه سطح (صفر، 150 و200 کیلوگرم در هکتار) و کود گوگرد در دو سطح (صفر و 300 کیلوگرم در هکتار) بود. نتایج این بررسی نشان داد نیتروژن، گوگرد، باکتری و اثرات متقابل باکتری × نیتروژن و باکتری × گوگرد از نظر آماری دارای اختلاف معنی داری بود، ولی اثر متقابل گوگرد × نیتروژن اختلاف معنی داری نداشت. وزن دانه ها، وزن هزار دانه، تعداد کپسول و دانه در بوته تحت تاثیر هیچ یک از این تیمارها قرار نگرفت. بیشترین تاثیر باکتری بر روی وزن خشک کپسول، ارتفاع گیاه، تعداد برگ، درصد روغن و مقدار پروتئین و گوگرد فقط بر روی تعداد گل آذین در گیاه و نیتروژن بر روی اکثر صفات مشاهده شد. نتایج این بررسی نشان داد که بیشترین تاثیر باکتری ها بر روی گیاهان اثرات متقابل باکتری × گوگرد که بالاترین و کمترین درصد روغن به ترتیب مربوط به تیمار نیتروکسین و سوپرنیتروپلاس با میانگین 51/89 و 47/85 همچنین اثرات متقابل باکتری × نیتروژن بالاترین و کمترین ارتفاع گیاه مربوط به تیمار نیتروکسین و شاهد به ترتیب با میانگین 82/29 و 53/33 را به خود اختصاص دادند.
    کلیدواژگان: پروتئین، درصد روغن، سطح برگ، گل آذین، وزن هزار دانه
  • سارا صفی خانی، محمدرضا چایی چی، احمدعلی پوربابایی صفحه 290
    این آزمایش به منظور بررسی واکنش کشت مخلوط افزایشی شبدر برسیم (Trifolium alexandrinum L.) و ریحان (Ocimum basilicum L.) به سیستم های کوددهی در مزرعه آموزشی- پژوهشی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران در سال زراعی1390 اجرا گردید. آزمایش به صورت کرت های خرد شده در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد.کرت های اصلی دربرگیرنده نوع کود در چهار سطح (شاهد، 100% کود شیمیایی نیتروژن، کود زیستی + 50% کود نیتروژن و کود زیستی) و کرت های فرعی دربرگیرنده تیمارهای کشت خالص ریحان با وجین، کشت خالص ریحان بدون وجین، کشت خالص شبدر با وجین، کشت خالص شبدر بدون وجین، کشت مخلوط شبدر برسیم100% + 100% ریحان، کشت مخلوط شبدر برسیم100% + 75% ریحان، کشت مخلوط شبدر برسیم 100% + 50% ریحان، کشت مخلوط شبدر برسیم 100% + 25% ریحان بودند. کود زیستی مورد استفاده شامل ازتوباکتر (Azotobacter sp.) + آزوسپیریلوم (Azosperilium sp.) + میکوریزا (Mycorrhiza sp.) + باسیلوس (Bacillus sp.) و ریزوبیوم (Rhizobium trefoli) بود. نتایج آزمایش نشان داد که بیشترین عملکرد ریحان (4223 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کشت خالص ریحان با وجین در سطح کود تلفیقی و بیشترین عملکرد شبدر (4833 کیلو گرم در هکتار) در تیمار کشت خالص شبدر با وجین در سطح کود شیمیایی 100% بدست آمد. بیشترین عملکرد علوفه کل ریحان + شبدر در دو چین (5983/3 کیلوگرم در هکتار) از تیمار کشت مخلوط شبدر برسیم + 75% ریحان و کشت مخلوط شبدر برسیم + 50% ریحان در سطح کود تلفیقی نیتروژن و کمترین مقدار آن (1927/6 کیلوگرم در هکتار) در تیمار کشت خالص شبدر برسیم بدون وجین در سطح تیمار کود زیستی به دست آمد. محاسبه و ارزیابی نسبت برابری زمین و میزان رقابت نشان داد که سیستم کشت شبدر برسیم + 75% ریحان و کشت مخلوط شبدر برسیم + 50% ریحان نسبت به سایر تیمار های کاشت برتری داشت، که این مسئله برتری کشت مخلوط را نسبت به کشت خالص نشان داد. بر اساس نتایج این آزمایش به نظر می رسد که استفاده از کودهای تلفیقی (کود زیستی+ 50% کود شیمیایی نیتروژن) می تواند جایگزین مناسبی برای کودهای شیمیایی نیتروژن باشد.
    کلیدواژگان: شدت رقابت، علوفه دارو، کود تلفیقی، کود زیستی، مجموع عملکرد نسبی
  • فاطمه زرعکانی، غلامعلی کمالی، امیرحسین چیذری صفحه 301
    تغییر اقلیم پدید های است که در عصر حاضر بیشترین نگرانی ها را در میان جوامع و مراجع تصمیم گیری در سراسر دنیا به وجود آورده است. این پدیده تاثیرات مهمی در جنبه های مختلف زندگی بشر داشته است. یکی از مهمترین محصولات کشاورزی که تحت تاثیر این پدیده قرار دارد، گندم است. با توجه به این موضوع، برای بررسی اثرات تغییر اقلیم بر عملکرد محصول گندم در استان خراسان شمالی، بر اطلاعات موجود در این استان تکیه شده است. به این منظور داده های اقلیم شناسی ایستگاه هواشناسی سینوپتیک بجنورد از سال 1363 تا 1389 و همچنین اطلاعات اقتصادی گندم دیم در منطقه خراسان شمالی موجود در وزارت جهاد کشاورزی برای تحلیل وضعیت گذشته و آشکارسازی تغییر اقلیم و تعیین رابطه بین متغیر های اقتصادی و اقلیمی گندم مورد استفاده قرار گرفته است. برای تعیین رابطه میان اقتصاد گندم دیم و اقلیم منطقه، پارامتر های دمای کمینه و بیشینه و بارندگی سالانه و همچنین هزینه، قیمت گندم و جو و سطح زیر کشت به عنوان متغیر های مستقل و عملکرد و درآمد گندم دیم به عنوان متغیر وابسته در نظر گرفته شد. همچنین برای پیش بینی مقدار پارامتر های اقلیمی در سال های آینده از مدل اقلیمی LARS-WG و HADCM استفاده شده است. نتایج نشان داد که تغییر اقلیم در 30 سال گذشته در این استان اتفاق افتاده و رابطه معنی داری بین لگاریتم پارامتر های دمای کمینه، دمای بیشینه و بارندگی سالانه با عملکرد گندم دیم مشاهده شد. با استفاده از معادله به دست آمده برای عملکرد و درآمد محصول گندم و نتایج پیش بینی مدل عددی اقلیمی که نشان دهنده افزایش دمای کمینه (0/5 درجه سلسیوس) و بیشینه (0/5 درجه سلسیوس) و افزایش بارندگی (25 میلیمتر) از سال 2010 تا 2039 در این منطقه بود، افزایش نسبی در میزان عملکرد محصول گندم دیم (10 تن در هکتار) و درآمد به دست آمده (250000 تن/هزار ریال) در 30 سال آینده در این منطقه مشاهده شد.
    کلیدواژگان: پیش بینی اقلیمی، خراسان شمالی، عملکرد اقتصادی گندم دیم
  • مهدی دهمرده، عباس کشته گر صفحه 311
    به منظور بررسی اثر سیستم کاشت، فاصله ردیف و وجین علف های هرز بر عملکرد و اجزای عملکرد ذرت در کشت مخلوط با بادام زمینی، آزمایشی در مزرعه آموزشی-پژوهشی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل در سال 91-1390 به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا گردید. تیمارهای آزمایش شامل چهار سیستم کاشت مخلوط به عنوان عامل اول شامل (خالص ذرت، خالص بادام زمینی، 50 درصد ذرت+ 50 درصد بادام زمینی، 100 درصد ذرت+ 100 درصد بادام زمینی)، فاصله ردیف به عنوان عامل دوم با دو سطح 40 و 50 سانتی-متر و وجین علف های هرز به عنوان عامل سوم در سه سطح شامل (عدم وجین، یک بار وجین و دوبار وجین) مد نظر قرار گرفتند. نتایج نشان داد که سیستم های مختلف کشت بر ارتفاع بوته، قطر ساقه، تعداد دانه در بلال، تعداد دانه در ردیف، تعداد بلال در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک، عملکرد اقتصادی و شاخص برداشت ذرت تاثیر معنی داری (p≤0/01) داشتند. همچنین اثر وجین علف های هرز بر همه صفات به جز عملکرد بیولوژیک، عملکرد اقتصادی و شاخص برداشت معنی دار بود. اثر فاصله ردیف بر قطر ساقه، تعداد بلال در بوته، وزن هزار دانه، عملکرد بیولوژیک و عملکرد اقتصادی معنی دار بود. بیشترین عملکرد اقتصادی ذرت در کشت خالص ذرت، دوبار وجین و فاصله ردیف 40 سانتی متر به دست آمد. نتایج این آزمایش نشان داد که بالاترین میزان نسبت برابری زمین در سیستم کاشت 100 درصد ذرت + 100 درصد بادام زمینی به دست آمد که نشان از برتری کشت مخلوط نسبت به کشت خالص ذرت دارد.
    کلیدواژگان: تعداد بلال، شاخص برداشت، عملکرد اقتصادی، نسبت برابری زمین
  • آرزو امیدی، محمد میرزاخانی، محمدرضا اردکانی صفحه 324
    تحقیق حاضر به منظور ارزیابی صفات کیفی گلرنگ تحت تاثیر کاربرد ازتوباکتر و همزیستی میکوریزایی (همزیستی ریشه گیاه میزبان با قارچ گلوموس)، به صورت آزمایش فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه آزاد اسلامی واحد اراک در سال زراعی 91-1390 انجام شد. تیمارها شامل تلقیح با ازتوباکتر در سه سطح (عدم تلقیح، تلقیح با ازتوباکتر سویه 5 و تلقیح با ازتوباکتر سویه 12) و قارچ گلوموس در چهار سطح (عدم تلقیح، تلقیح با Glomus intraradices، تلقیح با G. mosseae و تلقیح با مخلوط intraradices. G و G. mosseae) بود. نتایج نشان داد که اثر متقابل ازتوباکتر و قارچ گلوموس (کاربرد توام دو ترکیب) بیشترین تاثیر افزایشی را روی صفات درصد فسفر دانه، وابستگی میکوریزایی و درصد نیتروژن دانه در گلرنگ نشان داد. بیشترین فسفر دانه (0/58 درصد) در تیمار تلقیح با ازتوباکتر 5 و تلقیح با مخلوط G. intraradices و (G. mosseae (A1M3 و کمترین آن (0/37 درصد) در تیمار تلقیح با ازتوباکتر 5 و تلقیح با G. mosseae (A1M2) دیده شد. بالاترین (3/14 درصد) و پایینترین (2/46 درصد) نیتروژن دانه نیز به ترتیب در تیمارهای تلقیح با ازتوباکتر 12 و تلقیح با مخلوط G. intraradices و (G. mosseae (A2M3 و عدم تلقیح با ازتوباکتر و تلقیح با (G. intraradices (A0M1 به دست آمد. اثر اصلی ازتوباکتر و قارچ گلوموس بر صفات درصد روغن دانه، عملکرد روغن دانه، درصد فسفر دانه، درصد کلونیزاسیون ریشه و وابستگی میکوریزایی در گلرنگ تاثیر معنی دار داشت. بیشترین درصد روغن دانه، عملکرد روغن دانه، درصد فسفر دانه، درصد کلونیزاسیون ریشه و وابستگی میکوریزایی در تیمار تلقیح با ازتوباکتر 12 نسبت به عدم تلقیح آن به دست آمد. لذا با توجه به اثرات مثبت کاربرد میکروار گانیسم ها می توان باکتری ازتوباکتر به تنهایی یا به همراه قارچ گلوموس و به همراه مصرف 50 کیلوگرم از منبع اوره را توصیه نمود.
    کلیدواژگان: تلقیح با قارچ گلوموس، روغن، فسفر دانه، کلونیزاسیون ریشه، محتوی آب نسبی برگ
  • جمیله باردل، احمد قنبری، مصطفی خواجه صفحه 339
    تحمل شوری یکی از مهم ترین عوامل موثر بر تولید محصولات کشاورزی در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. به منظور مطالعه اثرات آب شور و معمولی توام با کودهای آلی و شیمیایی بر زیره سبز (Cuminum cyminum L.)، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه زابل در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا گردید. عامل اصلی شامل رژیم آبیاری در دو سطح (آب معمولی و آب شور طبیعی با هدایت الکتریکی 4/180 دسی زیمنس بر متر) و عامل فرعی تیمارهای منفرد و تلفیقی کود شیمیایی کامل و کود دامی و تیمار شاهد بود. نتایج مشخص نمود با افزایش نمک های محلول در آب آبیاری تا محدوده 4/180 دسی زیمنس بر متر ارتفاع بوته، وزن هزار دانه، تعداد چتر در بوته، تعداد دانه در چتر و بوته و عملکرد دانه کاهش یافت اما بر درصد و عملکرد اسانس افزوده شد. همچنین افزایش جذب یون سدیم منجر به کاهش غلظت پتاسیم، فسفر، کلسیم و منیزیم در دانه گردید.از میان تیمارهای مختلف کودی، کاربرد جداگانه کودهای معدنی و آلی مزیت چندانی نداشته، بلکه کاربرد توامان کود شیمیایی و دامی بر بهبود اغلب صفات مورد مطالعه اثربخش تر بود. برهمکنش نوع آب و نوع کود بر عملکرد دانه، وزن هزار دانه، ارتفاع بوته، درصد اسانس و محتوای سدیم دانه معنی دار بود. در مجموع، به منظور کاهش آلودگی های ناشی از کودهای شیمیایی و جبران کمبود مواد آلی خاک در مناطق خشک و نیمه خشک کاربرد توام کود آلی و معدنی (کود شیمیایی به نسبت 40:20:15 کیلوگرم در هکتار در تلفیق با 20 تن در هکتار کود دامی) در منطقه توصیه می شود.
    کلیدواژگان: عملکرد و اجزای عملکرد، گیاه دارویی، هدایت الکتریکی، یون های معدنی
  • جواد شباهنگ، سرور خرم دل*، آسیه سیاهمرگویی، رحمت الله قشم، لیلا جعفری صفحه 353

    به منظور مطالعه اثر سطوح کود دامی و تلقیح با قارچ همزیست میکوریزا بر رشد، عملکرد کمی و کیفی زوفا (Hyssopus officinalis L.)، آزمایشی به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد در دو سال زراعی 89-1388 و 90-1389 انجام شد. تلقیح با میکوریزا در دو سطح (با و بدون تلقیح) و پنج سطح کود دامی از نوع کود گاوی پوسیده (صفر، 10، 20، 30 و 40 تن در هکتار) به عنوان تیمار در نظر گرفته شدند. صفات مورد مطالعه شامل ارتفاع بوته، قطر تاج پوشش اندام های هوایی، نسبت برگ به ساقه، وزن خشک اندام هوایی، محتوی اسانس و عملکرد اسانس زوفا بودند. نتایج نشان داد که اثر ساده و متقابل کود دامی و میکوریزا بر ارتفاع و قطر بوته، نسبت برگ به ساقه، وزن خشک اندام هوایی و محتوی و عملکرد اسانس زوفا معنی دار (p≤0.01) بود. با افزایش مقدار کود دامی از صفر تا 30 تن در هکتار، وزن خشک اندام های هوایی و عملکرد اسانس به ترتیب 127 و 43 درصد بهبود یافت؛ در حالیکه افزایش کود دامی تا 40 تن در هکتار، مقدار این صفات را به ترتیب 112 و 29 درصد بهبود بخشید. تلقیح میکوریزایی بهبود وزن خشک اندام های هوایی و عملکرد اسانس زوفا را به ترتیب برابر با 19 و 14 درصد به دنبال داشت. همچنین، رشد و عملکرد این گیاه در سال دوم به دلیل استقرار مناسب و همچنین دسترسی بیشتر به عناصر و مواد غذایی نسبت به سال اول بالاتر بود. افزایش مصرف کود دامی با افزایش فراهمی عناصر غذایی و بهبود خصوصیات خاک، رشد و عملکرد را افزایش داد. تلقیح با میکوریزا نیز از طریق بهبود توسعه سیستم ریشه ای و دسترسی به عناصر غذایی به ویژه فسفر موجب افزایش رشد و عملکرد شد.

    کلیدواژگان: حاصلخیزی خاک، سیستم ریشه ای، فسفر، کود آلی، مدیریت اکولوژیکی
  • محمدرضا چایی چی، لژیا زندیه، سید محمدرضا احتشامی صفحه 364
    به منظور بررسی اثر نظامهای مختلف کوددهی بر کیفیت علوفه دو رقم جو فصییح و بهمن این آزمایش در پائیز سال 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا گردید. آزمایش بصورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در 3 تکرار و 14 تیمار با تراکم 600 دانه در متر مربع انجام شد. عوامل مورد بررسی در این تحقیق شامل اثر نوع کود فسفر و رقم جو (فصیح و بهمن) بودند که عامل رقم در دوسطح و کود های فسفره در 7 سطح اعمال شدند. نتایج حاصله به شرح زیر بود: درصد خاکستر (ASH) موجود در علوفه در رقم فصیح بطور معنی داری در سطوح کود شیمیایی 100 درصد (C100) و کود تلفیقیBC50 (بیو لوژیک+50% کود شیمیایی) بیش از بهمن بود. به استثنای تیمار کود بیولوژیک، در سایر سطوح تیمارهای کودی، رقم فصیح از DMD بالاتری نسبت به رقم بهمن برخوردار بود. بالاترین درصد پروتئین خام (CP) برای رقم فصیح در تیمار کودی BC50 (8/8%) و برای رقم بهمن در تیمار کودی BC75 (بیولوژیک+75% کود شیمیایی) بدست آمد. در بیشتر تیمارهای کودی خصوصا در تیمارهای کود تلفیقی و شیمیایی خالص، رقم فصیح بطور معنی داری از درصد قندهای محلول (WSC) بیشتری نسبت به رقم بهمن برخوردار بود. درصد فیبرهای نامحلول در شوینده خنثی (NDF) برای رقم فصیح در دو تیمار BC100 (بیو لوژیک+100% کود شیمیایی) و BC75 به حداکثر خود رسید و حال آنکه برای رقم بهمن حداکثر درصد NDF در تیمار BC50 ملاحظه گردید. تغییرات درصد ADF از شباهتهای زیادی با صفت NDF برخوردار بود.
    کلیدواژگان: ارقام جو، کود فسفره، کیفیت علوفه
  • امین نیکخواه، علیرضا طاهری راد، مهدی خجسته پور، باقر عمادی، حسین پیمان صفحه 373
    همواره بخشی از انتشارات گازهای گلخانه ای و دیگر آلاینده های زیست محیطی، مربوط به فعالیت های کشاورزی است. از این رو بررسی اثرات زیست محیطی فعالیت های کشاورزی و ارائه راهبردهای مناسب جهت کاهش این اثرات سو از اهمیت ویژه ای برخوردار است. در این مطالعه به منظور تعیین اثرات زیست محیطی تولید بادام زمینی در استان گیلان از روش ارزیابی چرخه حیات استفاده شد. این اثرات در قالب شش گروه تاثیر گرمایش جهانی، اسیدیته، هوپرورش خشکی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاسیم بررسی شد. در این تحقیق کود نیتروژن، فسفر و پتاسیم، و گازوئیل برای تولید بادام زمینی و خشک کردن آن به عنوان نهاده های اصلی ورودی به سامانه تولید که موجب اثرات سوء زیست محیطی می شوند، شناخته شد. با تجزیه و تحلیل داده ها، شاخص نهایی برای تولید یک تن بادام زمینی در منطقه برای گروه های تاثیر گرمایش جهانی، اسیدیته، هوپرورش خشکی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاسیم به ترتیب برابر 0/036، 0/194، 0/316، 3/64، 0/266 و 0/0243 محاسبه شد. بدین معنی که شاخص تخلیه منابع فسیلی در تولید یک تن بادام زمینی در استان گیلان دارای پتانسیل بیشتری برای آسیب به محیط زیست است. در این تحقیق، شاخص زیست محیطی در تولید یک تن بادام زمینی برابر 0/55 و شاخص تخلیه منابع 93/3 محاسبه شد. همچنین شاخص های نهایی گرمایش جهانی، اسیدیته، هوپرورش خشکی، تخلیه منابع فسیلی، تخلیه منابع فسفات و تخلیه منابع پتاسیم به ترتیب 0/0015، 0/0082، 0/0133، 0/153، 0/0112 و 0/0010 برای تولید 1000 مگاژول انرژی به دست آمد.
    کلیدواژگان: بادام زمینی، چرخه حیات، گرمایش جهانی، شاخص زیست محیطی، تخلیه منابع فسیلی
  • فاطمه چوپان، محمد بنایان اول، قربانعلی اسدی، جواد شباهنگ صفحه 383
    به منظور بررسی تاثیر تاریخ کاشت و تراکم بر برخی صفات کمی گیاه دارویی کدو تخم پوست کاغذی، آزمایشی درسال زراعی 1391 در مزرعه ی تحقیقاتی دانشکده کشاورزی دانشگاه فردوسی مشهد، بصورت کرتهای خرد شده و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار اجرا شد. فاکتورهای مورد مطالعه شامل سه سطح تاریخ کاشت (12 اردیبهشت، 22 اردیبهشت و 1 خرداد) به عنوان فاکتور اصلی و دو سطح تراکم (2/5 و4 بوته در متر مربع) به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شدند. در انتهای فصل رشد میزان عملکرد میوه، عملکرد دانه، تعداد میوه در هکتار، تعداد دانه در متر مربع زمین، تعداد دانه در میوه، وزن دانه در میوه، وزن هزار دانه و شاخص برداشت اندازه گیری شد. نتایج حاصل بهینه بودن تاریخ کاشت دوم (22 اردیبهشت) را در بین تیمارهای تاریخ کاشت، در تمامی صفات کمی مورد بررسی نشان داد. همچنین تراکم 2/5 بوته در متر مربع، نسبت به تراکم 4 بوته در متر مربع، میانگین عملکرد و اجزای عملکرد بالاتری را نشان داد. اثرات متقابل تاریخ کاشت و تراکم، بر عملکرد میوه و دانه معنی دار نشد اما در بین سایر اجزای عملکرد، تعداد دانه در مترمربع زمین، تعداد دانه در میوه و وزن دانه در میوه افزایش معنی داری را در سطح احتمال 5 درصد داشتند. به طور کلی نتایج این آزمایش نشان داد که تعیین تاریخ کاشت و تراکم مناسب می تواند نقش مهمی را درافزایش عملکرد میوه و دانه در گیاه کدو تخم پوست کاغذی، با توجه به اثرات متعدد و مفید این گیاه، در صنایع غذایی، آرایشی-بهداشتی، صنعتی ودارویی، داشته باشد.
    کلیدواژگان: گیاه دارویی، فاصله ی کاشت، طول دوره ی رشد، عوامل محیطی
  • محمدزمان نکاحی، افشین سلطانی، آسیه سیاهمرگویی، ناصر باقرانی صفحه 393
    به‬منظور بررسی عوامل موثر بر تراکم علف‬های‬هرز و کاهش عملکرد ناشی از آنها در گندم دیم، آزمایشی به‬صورت پیمایشی با استفاده از 45 مزرعه گندم در شهرستان بندرگز(روستای سرمحله) در سال 1391 انجام گردید. نمونه‬برداری از گندم و علف‬های‬هرز در دو مرحله (سنبله‬دهی و رسیدگی) به‬صورت تصادفی از پنج نقطه از هر مزرعه با استفاده از کوادراتی به ابعاد 1*1 متر انجام شد. در این تحقیق کلیه اطلاعات مربوط به مدیریت زراعی شامل مساحت اراضی، تجربه کشاورزان، عملیات تهیه بستر بذر، تاریخ‬کاشت، روش کاشت، رقم مورد استفاده، محل تهیه بذر، میزان بذر مصرفی، روش مبارزه با علف‬‬هرز، نوع، مقدار و زمان مصرف علف‬کش و قارچ‬کش و زمان برداشت گندم، در قالب پرسش نامه و در طول فصل رشد از طریق پرسش از کشاورزان جمع آوری و تکمیل شد. در پایان فصل رشد میزان عملکرد واقعی برداشت‬شده توسط کشاورزان، ثبت گردید. از میان پارامترهای مختلف مورد بررسی تراکم بوته، تراکم سنبله، سابقه کشاورز، نوع رقم و استفاده از علف‬کش تاپیک+گرانستار تاثیر معنی‬داری بر جمعیت علف‬های‬هرز داشتند. با افزایش تراکم بوته گندم در واحد سطح، تراکم علف‬هرز کاهش یافت. هم‬چنین در مزارع کشاورزان با سابقه بیشتر تراکم علف‬هرز کمتر بود. در مزارع تحت کشت رقم N8118در مقایسه با N8019 تراکم علف‬های‬هرز کمتر بود و عدم استفاده از علفکش تاپیک+گرانستار، منجر به افزایش تراکم علف‬هرز شد. در میان گونه های مختلف علف‬هرز، یولاف‬وحشی، علف‬خونی و خردل‬وحشی، بیشترین تاثیر منفی بر عملکرد گندم را در پی داشتند. بررسی مدل نشان می‬دهد که در شرایطی که تراکم بوته گندم در حد مطلوب باشد و این علف‬های‬هرز نیز وجود داشته باشد عملکرد حاصله برابر 2713 کیلوگرم در هکتار خواهد بود و در صورت حذف آنها عملکرد به 2877 کیلو گرم در هکتار افزایش می یابد (خلا عملکردی معادل 164 کیلوگرم در هکتار). در میان گونه های حاضر، 12 بوته علف‬خونی در مترمربع، 3 بوته خردل‬وحشی در مترمربع و 2 بوته یولاف‬وحشی در مترمربع به ترتیب با 65، 18 و 17 درصد کاهش عملکرد قوی‬ترین رقبا برای گندم بودند.
    کلیدواژگان: مدیریت‬زراعی، علف‬های‬هرز، کاهش عملکرد، یولاف‬وحشی، خردل وحشی، علف خونی
|
  • R. Heydari Pour, M. Nassiri Mahallati, A. Koocheki, A. Zare Feize Abadi Page 187

    Optimum uses of water and nitrogen resources are the most important factors in agricultural systems due to limitations of agricultural inputs especially water. In order to investigate the effect of different levels of nitrogen fertilizer and irrigation on efficiency and productivity of water consumption in three crop (sugar beet, corn and sesame) an experiment was carried out as strip split plot based on randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad during growing season of 2008-2009. The main, sub and strip factors were three species (sugar beet, corn and sesame), three irrigation levels (100, 75 and 50% of water requirement of each crop) and four nitrogen levels (0, 50, 100 and 150 kg.ha-1), respectively. The result showed that the highest water use efficiency was observed as 2.4, 1.8 and 1.5 kg DM.m-3 in corn, sugar beet and sesame, respectively. The maximum water use productivity was obtained for sugar beet (4200 Rails.m-3), sesame (2123 Rails.m-3) and then for corn (1768 Rails.m-3). Interaction effect between water and nitrogen was significant on water use efficiency and productivity for all three studied crops. Water use efficiency declined up to 19% by decreasing 25% of water requirement. Water use productivity decreased in all three studied crops by increasing nitrogen consumption. It seems that high nitrogen level could not be affect on reducing drought stress effects.

    Keywords: Drought stress, Economic efficiency, Harvest index, Water requirement
  • A. Ghalegolab, Behbahani, M. Nassiri Mahallati, R. Keshavarz Afshar, A. Alipour Jahangiri, A. Pazoki, H. Safa, M. Kariminejad Page 199
    Biodiversity refers to all forms of living animals, plants and microorganisms and agro-biodiversity is a component of biodiversity that represents diversity in arable lands. The aim of this study was to determine the biodiversity status of agro-ecosystems of Shahr-e-Rey city located in south of Tehran, through calculating species richness index using rarefaction method. To the collect required data, eight villages (Dorsun Abad, Kaiser Abad, Azim Abad, Deh Kheir, Taleb Abad, Qomi Abad, Ibrahim Abad and Khanlouq) of three district (Kahrizak, Ghaleno and Fashafuyeh), were selected as experimental samples. The results showed that the three villages of Ghaleno district (DehKheir, Qomi Abad and Taleb Abad) with species richness index of 14.85, 14.68 and 13.11 respectively, had the highest value of biodiversity in their agro ecosystems, while Azim Abad in Kahrizak district and Khanlouq in Fashafouyeh district with the value of 12.06 and 12.25 species richness index has the lowest levels of biodiversity. Rarefaction method application for calculating species richness diversity indicated that due to low surface area of arable lands, Taleb Abad and Ghomi Abad villages has the lowest number of species in their agro ecosystems. However, these villages had the highest value of equiponderated of species richness index between targeted villages.
    Keywords: Agro, ecosystem, Monitoring, Sampling, Sustainable development
  • K. Orooji, M.H. Rashed Mohassel, P. Rezvani Moghadam, M. Nassiri Mahallati Page 209
    In order to study the effect of different types and rates of animal manure and spent mushroom compost on controlling Egyptian broomrape (Orobanche aegyptiaca Perss.) in tomato (Mill. Lycopersicon esculentum), two studies were conducted on randomized complete block design with three replications at Research green house, College of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad and Nemooneh field of Astane Ghods Razavi during two years of 2009 and 2010. Greenhouse study treatments were consist of poultry, cow, sheep manure and spent mushroom compost, which each one applied at four rates (10, 20, 30 and 40 t.ha-1). Field experiment treatments were included of poultry, cow and sheep manure that each one applied at two rates (20 and 40 t.ha-1). Result of the greenhouse study indicated that poultry manure significantly reduced orobanch infestation and increase tomato dry weight compared to control. But in the field experiment, the maximum fruit yield (68 t.ha-1) with the minimum orobanch dry weight were obtained with sheep manure. The effect of cow manure was similar to poultry manure in all measured traits. In the field study, rates of manure application had no significant effect on orobanch fresh and dry weights. The findings indicated that all treatments of animal manure reduced orobanch infestation. But the mechanism of orobanch growth suppression due to animal manures application is unknown. It seems fermentation of different organic matters can produced heat and the resulting toxic compounds such as certain organic acids, ammonia and ammonium salts that may reduce orobanch growth at proper concentrations.
    Keywords: Cow manure, Poultry manure, Sheep manure, Spent mushroom compost
  • M. Sharif Rohani, M. Kafi, A. Nezami Page 219
    Shallot (Allium altissimum Regel.) is a medicinal, industrial and perennial plant that has underground tubers. It is one of the most important Allium species in Iran, which normally grows in semi-cold to very cold highlands. Because of being a wild plant, shallot is encounter with water deficit during its growth season. Therefore evaluation of water requirement of shallot is important. In order to assess the effects of different irrigation regimes and planting depth, a factorial experiment based on randomized complete block design with three replications was conducted at Agricultural Research Station Ferdowsi University of Mashhad, faculty of Agriculture. Treatments were five irrigation levels: no irrigation (I1), irrigation after 80±5 mm evaporation from pan evaporation (I2), irrigation after 60±5 mm evaporation from pan evaporation (I3), irrigation after 40±5 mm evaporation from pan evaporation (I4) and irrigation after 20±5 mm evaporation from pan evaporation (I5, control) and two levels of sowing depth of 5 cm (D1) and 10 cm (D2). Results showed that dry bulb yield, biological yield, harvest index and plant height were reduced by increasing irrigation intervals. Sowing depth had no significant effect on the parameters studied. Also the interaction between irrigation levels and sowing depth reduced plant height, dry bulb yield and harvest index. The interaction between irrigation and sowing depth was significant in leaf area index and crop growth rate. Shallot reacts to the amount of available water positively, but sowing depth of 10 cm has no effect on the bulb.
    Keywords: Crop growth rate, Dry weight of bulb, Harvest index, Plant height
  • A. Koocheki, S. Bakhshaei, A. Tabarraei, L. Jafari Page 229
    In order to evaluate the effects of plant density and planting pattern on quantitative and qualitative characteristics of Balangu (Lallemantia royleana Benth.) as a medicinal plant, an experiment was conducted at Research station of Faculty of Agriculture, Ferdowsi University of Mashhad, Iran, during growing season of 2011-2012. A factorial layout based on a randomized complete block design with nine treatments and three replications was used. The treatments comprised three levels of planting density (60, 70 and 80 plants.m-2) and three levels of planting pattern (row planting, mixed row planting and flat planting). Studied criteria of Balangu were quantitative characteristics (such as number of lateral stems, plant height, 1000-seed weight, biological and seed yield and harvest index) and qualitative characteristics (including mucilage content and yield; and swelling factor). Results showed that all quantitative characteristics of Balangu except 1000-seed weight were significantly increased by plant density. Qualitative characteristics were not significantly affected by plant density except mucilage yield but the maximum quantitative and qualitative characteristics were obtained by row planting. Interactions between plant density and planting pattern showed that the maximum of seed and mucilage yield were obtained by row planting and plant density of 80 plants.m-2. Non significantly affected by planting pattern and plant density showed that Balangu can tolerates the environmental effects and this is the important property for plants selection and development.
    Keywords: Mucilage, Swelling factor, Yield
  • H. Pouryazdankhah, T. Razavipour, M.R. Khaledian, M. Rezaei Page 238

    Estimating and determining of rice water requirement, being the main cultivate of Rasht region, is crucial for devoting water to this region. Equations which are used to calculate the reference evapotranspiration (ET0) are not match to all climatic conditions, due to their empirical bases. So, it is necessary to clarify proper methods for each region. Crop coefficient (Kc) is also the main parameter for determining each plant’s potential evapotranspiration and subsequently plant water requirement. Hence in this study, evapotranspiration data for grass and rice i.e. Binam and Khazar cultivars were collected in Rice Research Institute of Rash, by using drainable lysimeter at ten-day periods during three consecutive crop seasons. The reference evapotranspiration were calculated and compared with 16 empirical equations results included in Ref-ET software. Significant differences of them have been evaluated using SPSS software. Also, the crop coefficient values were calculated for each variety of rice. In all three equations i.e. Hargreaves, Priestley-Taylor and Penman (FAO 24) have not shown any significant differences. Among three methods, Hargreaves equation is recommended for Rasht region because, this equation as compared with others is a temperature-based method and would consider global warming phenomenon. Also, the average of crop coefficient (Kc) for Khazar and Binam in three consecutive crop seasons were 1.10 and 1.09, respectively.

    Keywords: Hargreaves, Penman, Priestley, Taylor, Reference evapotranspiration, Water requirement
  • S. Moinoddini, E. Zand, J. Kambouzia, A.M. Mahdavi Damghani, R. Deihimfard Page 250
    In the last decades, pesticides have been used extensively, in order to control pests and plant diseases, but negative impacts of pesticides caused several environmental problems and put human health in danger. In order to decrease environmental hazards of pesticide, risk of pesticide application should be measured briefly and precisely. In this study environmental impacts of registered insecticides in Iran which applied in 2001-2002, 2003-2004, 2004-2005, are considered using environmental impact quotient (EIQ) index. Results showed that among considered insecticides, Imidacloprid, Fipronil and Tiodicarb, potentially (EIQ) were the most hazardous insecticides, respectively. Taking rate of application and active ingredient of insecticide in to account, environmental impact (practical toxicity) per cultivated hectare (EIQ Field) of each provinces were investigated. In this regard, among different province of Iran, Kerman, Mazandaran and Golestan were in danger more than the others, respectively. Besides, considering the amount of agricultural production in provinces, environmental impact per ton of production were calculated for each provinces which three northern provinces of Mazandaran, Golestan and Guilan, respectively endure the most environmental impact per ton of production. Eventually based on environmental impact quotient, results demonstrated that majority of environmental impacts of insecticide in Iran were due to inadequate knowledge and also overuse of a few number of insecticides. Therefore, by improving knowledge about environmental impact of pesticides and also developing environmental friendly and ecological based methods, negative environmental impacts of insecticides will be reduced significantly.
    Keywords: Environmental impacts, Environmental impact quotient, Pesticide
  • M. Ashnavar, M.A. Bahmanyar, V. Akbarpour Page 266
    In order to investigate the response of coneflower to applying chemical fertilizer and incorporation with municipal solid waste compost (MSWC), a pot experiment was conducted as completely randomized design with six treatments included: control (without applying chemical fertilizer and compost), chemical fertilizer (150 kg N, 120 kg P2O5 and 250 kg K2O per hectare from urea, triple super phosphate and potassium sulphate source, respectively) (CF), 30 t.ha-1 MSWC, 15 t.ha-1 MSWC + 1 4 CF, 15 t.ha-1 MSWC+2 4 CF, and 15 t.ha-1 MSWC + 3 4 CF with three replications during 2012 in Sari Agricultural Sciences and Natural Resources University. Results indicated that growth and yield indices such as the number of flowers per plant, number of lateral branches, number of petals, main flower’s diameter, receptacle’s diameter, main stem’s diameter, fresh weight of flower, dry weight of flower and concentration of chlorophyll a and b in flowering stage were affected by application of chemical fertilizer and MSWC. The incorporation 15t.ha-1 MSWC + 1 4 CF also enhanced the diameter of receptacle, main stem’s diameter, the number of petals, 30%, 30% and 50%, respectively. Meanwhile, applying 15 t.ha-1 MSWC + 1 4 CF/ha increased the concentration of chlorophyll a, chlorophyll b, number of flowers per plant, total fresh and dry matter of flower about 80%.
    Keywords: Chemical fertilizer, Chlorophyll a, b, Fresh, dry weight, Municipal solid waste compost
  • S. Ghasemi, S. M. Moussavi Nik Page 275
    The caster bean oil is high value in industry around of world. Plant nutrition and plant growth promoting rhizobacteria (PGPR) are important for crop production. An experiment was set up to investigate the effect of nitrogen (N), sulfur (S) fertilizers and PGPR on seed yield production of Ricinus commines L. This experiment was carry out in factorial layout based on complete randomize block design with three replicates at Research Center of University of Zabol during growing season of 2011-2012. The treatments were PGPR with three types of bacteria (control, Nitroxin, and Super Nitroplas 2 L.ha-1), three levels of nitrogen (0, 150 and 200 kg.ha-1) and two levels of sulfur fertilizer (0 and 300 kg.ha-1). The results showed that grain weight, 1000-seed weight, number of capsule and number of seed per plant were not affected by studied treatments. The highest effect of PGPR was on dry weight of capsule, plant height, number of leaf per plant, oil percentage and amount of seed protein. Number of inflorescence just affected by sulfur treatments and most of studied plant characters affected by N fertilizers. The highest and the lowest oil percentage were related to Nitroxin and Super Nitroplas 51.89 and 47.85, respectively. Also the highest and the lowest plant height were related to Nitroxin and control treatments 82.29 and 53.33, respectively.
    Keywords: Inflorescence, Leaf area, Oil percentage, Protein, 1000 seed weight
  • S. Safikhani, M.R. Chaichi, A.A. Poor, Babaei Page 290
    In order to study the effect of different N fertilizer on berseem forage in an intercropping with basil, this experiment was conducted in Research Farm of College of Agriculture, University of Tehran during growing season 2011. Experimental treatments were arranged as split plots based on a randomized complete block design with three replications. Different fertilizers consisted of control (no N fertilizer), 100% chemical fertilizer, biological fertilizer, and integrated fertilizer (biological fertilizer + 50% N fertilizer) were assigned to the main plots while different additive intercropping patterns of basil mono cropping (weed free), basil mono cropping (weed infested), berseem clover mono cropping (weed free), berseem clover mono cropping (weed contaminated), berseem clover + %25 basil, berseem clover + %50 basil, berseem clover + %75 basil, berseem clover + %100 basil were assigned to the sub plots. The biological fertilizer comprised of Rhizobium (Rhizobium trefoli) + Azotobacter (Azotobacter sp.) + Azosprilium (Azosprilium sp.) + Bacillus (Bacillus sp.) + Mycorrihza (Mycorrihza sp.). The results showed that the highest basil forage yield (two harvests) (4223 kg.ha-1) was obtained from basil mono cropping (weed free) treatment when received integrated fertilizer. The highest forage yield (4833 kg.ha-1) for berseem clover was obtained from clover mono cropping (weed free) at 100% chemical fertilizing treatment. The highest total forage yield (berseem clover + basil) (5983 kg.ha-1) was obtained from berseem clover + %50 basil and berseem clover + %75 basil at integrated N fertilizer treatment. The best Land Equivalent Ratio and Relative Competition ratio were obtained at berseem clover + %75 basil and berseem clover + %100 basil treatments. Our results suggested that integrated fertilizer could be considered as the best fertilizing system to substitute for chemical N fertilizer (Urea) in additive intercropping of berseem clover and basil.
    Keywords: Biological fertilizer, Competition intensity, Integrated fertilizer, Medicinal forage, Relative Yield Total
  • F. Zarakani, G. Kamali, A. Chizari Page 301
    Climate change is a phenomenon that has made the most concern in communities and decision making centers. This phenomenon has important effects on different aspects of human life. One of the most important crops that are affected by climate change is wheat. Accordingly, data and information of Northern Khorasan have been used to study the effects of climate change on rain-fed wheat yield. For this reason, climatic data of Bojnourd synoptic station from 1984 to 2010 and economic data of Northern Khorasan rain-fed wheat available in Jihad Keshavarzi administration were used to analyze previous situation and detecting climate change and determine a relationship between economic yield and climatic variables. To determine relationship between economy of rain-fed wheat and regional climate, maximum and minimum temperature, annual precipitation and also cost of wheat production, price of wheat and barley, and cropping area have been selected as independent variables and yield and income of wheat have been selected as dependent variables. In addition, for prediction of the amount of climatic elements in future, numerical climatic meso scale models HADCM and LARS-WG have been used. The results showed that climate change occurred in 30 past years and there is significant relation between logarithm of maximum and minimum temperature and annual precipitation, and wheat yield. Using resulted equation for yield and income of wheat and the results from numerical climatic model showing 0.5 degree Celsius increasing of minimum and maximum temperature and decreasing 25 mm of precipitation from 2010 to 2039 in the region, increasing in wheat yield (10 kg.ha-1) and income (250000 t. thousand Rial-1) have been predicted in this region.
    Keywords: Climate change, Climatic prediction, Dry farming, Northern Khorasan, Wheat economic yield
  • M. Dahmardeh, A. Keshtegar Page 311
    In order to study the sowing system, row distance and weeding effect on yield and yield components of intercropped maize with peanut, this experiment was conducted, as factorial based on a RCBD with three replications at the research farm of agriculture center of Zabol University (Iran) during growing season 2011- 2012. Sowing system were four levels including sole maize, sole peanut, 50% maize + 50% peanut, 100% maize + 100% peanut as the first factor and row distance as the second factor in two levels 40 and 50 cm and weeding as third factor in three levels of non-weeding, once weeding, twice weeding. The results showed that effect of the sowing system was significant on plant height, stem diameter, Number of kernel/ear-1, Number of kernel/row-1, Number of ear/plant-1, 1000-grain weight, biological yield, economical yield and harvest index of maize. Effect of weeding was significant on studied characteristics excluding of biological yield, economical yield and harvest index. The highest economical yield was obtained from sole maize, twice weeding and density of 50 cm. The highest LER was observed from 100% maize + 100% peanut.
    Keywords: Ear number, Economical yield, Harvest index, LER
  • A. Omidi, M. Mirzakhani, M.R. Ardakani Page 324
    This study was performed for evaluation of the qualitative traits of safflower (Carthamus tinctorius L.) as affected by Azotobacter and mycorrhizal symbiosis (host plant root symbiosis with the Glomus fungi) as factorial experiment based on randomized complete block design with three replications in research farm of college of Arak Islamic Azad University during growing season of 2011-2012. Treatments including of inoculated with Azotobacter in three levels (Non-inoculated, inoculation with Azotobacter-5 and inoculation with Azotobacter-12) and Glomus fungi treatment in four levels (Non-inoculated, inoculation with Glomus intraradices, inoculation with Glomus mosseae and inoculation with mixed G. intraradices and G. mossae). Results showed that interaction effect of Azotobacter and Glomus fungi (the combined use of the two combinations) had significant effect on seed phosphorous percent mycorrhizal dependency and seed nitrogen percent of safflower. The highest seed phosphorus (0.58%) was observed from inoculation with Azotobacter-5 and inoculation with mixed G. intraradices and G. mosseae (A1M3) and the lowest (0.37%) from treatment of inoculation with Azotobacter-5 and inoculation with G. mosseae (A1M2). Highest (3.14%) and lowest (2.46%) seed nitrogen were obtained with inoculation with Azotobacter-12 and inoculation with mixed G. intraradices and G. mosseae (A2M3) and non-inoculated with Azotobacter and inoculation with G. intraradices (A0M1), respectively. The main effect of Azotobacter and Glomus fungi inoculation was on seed oil percent, seed oil yield, seed phosphorous percent, root colonization percent and mycorrhizal dependency of safflower. The highest seed oil percent, seed oil yield, seed phosphorus percent, root colonization percent and mycorrhizal dependency of inoculation with Azotobacter-12 than those obtained from non-inoculated.
    Keywords: Inoculation with Glomus fungi, Oil, Relative water content of leaf, Root colonization, Seed phosphorous
  • J. Bardel, A. Ghanbari, M. Khajeh Page 339
    Salinity tolerance is one of the most important affecting factors on agricultural production in arid and semi-arid areas. In order to study the effects of saline and fresh water irrigation with application of organic and NPK fertilizers on cumin, a split plot experiment based on randomized complete block design was carried out with three replications during 2011 and 2012, at the research farm of Zabol University. Main factor was irrigation regimes (fresh water, and saline water EC: 4.180 dS.m-1) and the sub factor were including individual and combining treatments of manure and NPK fertilizer and control. Results indicated that increasing soluble salts in water irrigation until 4.180 dS.m-1 range, plant height, seed weight, and number of umbel per plant, number of seeds per umbel and plant, and yield decreased but the percentage and yield of essence was increased. Increasing the concentration of sodium ions lead to decrease concentrations of potassium, phosphorus, calcium and magnesium of cumin seed. Among the different fertilizer treatments, separate application of organic and chemical fertilizers have little advantage, but integrated chemical fertilizer and manure was more effective to improve the most investigated characters. Interaction of water and fertilizer regimes was significant on yield, seed weight, plant height, oil percentage and sodium content. In general, in order to reduce pollution of chemical fertilizers and the compensation lack of soil organic matter in arid and semi-arid areas, NPK fertilizer (40:20:15 kg.ha-1 ratio with 20 t.ha-1 manure) in area is recommended.
    Keywords: EC, Medicinal plant, Mineral nutrients, Organic, chemical fertilizer, Yield, yield components
  • J. Shabahang, S. Khorramdel, A. Siahmargue, R. Gheshm, L. Jafari Page 353

    In order to study impacts of organic manure levels and inoculation with mycorrhiza fungi on growth, quantitative and qualitative yield of hyssop (Hyssopus officinalis L.), a field experiment was conducted as factorial based on a randomized complete block design with three replications at the Agricultural Research Station, Ferdowsi University of Mashhad, during two growing seasons of 2009-2010 and 2010-2011. Mycorhiza inoculation (with and without inoculation) and five levels of organic manure as decomposed cow manure (zero, 10, 20, 30 and 40 t.ha-1) were considered as treatments. Plant height, canopy diameter, leaf to shoot ratio, shoot dry weight, essential oil content and essential oil yield of hyssop were measured and calculated accordingly. The results showed that the simple and interaction effects between organic manure and mycorrhiza were significant (p≤0.01) on plant height, canopy diameter, leaf to stem ratio, shoot dry weight and essential oil content and yield of hyssop. By increasing organic manure level from zero to 30 t.ha-1 enhanced shoot dry weight and essential oil yield of hyssop up to 127 and 43%, respectively. Whereas by increasing organic manure level up to 40 t.ha-1 improved these traits up to 12 and 24%, respectively. Mycorrhiza inoculation enhanced shoot dry weight and essential oil yield up to 19 and 14%, respectively. The second year, growth of hyssop plants due to suitable establishment and more availability of nutrients were higher than the first year. Organic manure enhanced growth and yield of hyssop due to availability of nutrients and improvement in soil characteristics. Mycorrhiza inoculation promoted growth and yield of this valuable medicinal plant because of root development and nutrient availability particularly phosphorus.

    Keywords: Ecological management, Organic fertilizer, Phosphorus, Root system, Soil fertility
  • Mohammad Reza Chaichi, Lezhia Zandiyeh, Seyyed Mohammad Reza Ehteshami Page 364
    To evaluate the effect of different sources of P fertilizer on grain yield and yield components of two barely varieties, this experiment was conducted in Research Farm, College of Agriculture, University of Tehran in 2010. The experimental treatments were arranged as factorial based on randomized complete block design with three replications. The treatments consisted of two barely varieties (Bahman and Fasieh) and 7 levels of P fertilizer viz: 1. Control (no fertilizer application), 2. Chemical P fertilizer (based on the soil test), 3. Biological P fertilizer (P solubilizing bacteria), 4. Biological P fertilizer + 100% chemical P fertilizer, 5. Biological P fertilizer + 75% chemical P fertilizer, 6. Biological P fertilizer + 50% chemical P fertilizer, 7. Biological P fertilizer + 25% chemical P fertilizer. The results indicated that the ash percentage in Fasieh was significantly higher than Bahman at Chemical P fertilizer, integrated and Biological P fertilizer + 50% chemical P fertilizer. Except for Biological P fertilizer, DMD percentage was significantly higher in Fasieh compared to Bahman. The highest crude protein percentage was obtained for Fasieh in Biological P fertilizer + 50% chemical P fertilizer for Bahman in Biological P fertilizer + 75% chemical P fertilizer, respectively. The water soluble carbohydrate content was significantly higher in Fasieh at Chemical P fertilizer and integrated fertilizer treatments compared to Bahman variety. The highest NDF in Bahman was observed when received Biological P fertilizer + 50% chemical P fertilizer treatment, while the same results was obtained for Fasieh when received Biological P fertilizer + 100% chemical P fertilizer and Biological P fertilizer + 75% chemical P fertilizer.
    Keywords: Barley varieties, Phosphorus fertilizer, Forage quality
  • Amin Nikkhah, Alireza Taheri, Rad, Mehdi Khojastehpour, Bagher Emadi, Hossein Payman Page 373
    Agricultural activities have always been partly responsible for the emission of greenhouse gases and other environmental contaminants in the atmosphere. Thus, studying on the environmental effects of agricultural activities and proposing appropriate strategies to mitigate these adverse effects can be paramount importance. In this study, in order to determine the environmental impacts of peanut production in Guilan province, the life cycle assessment method was used. These effects in six groups; the global warming, acidification, terrestrial eutrophication, the depletion of fossil resources, the depletion of potassium and the depletion of phosphate were investigated. In this research, the nitrogen, phosphorus and potassium fertilizers and diesel fuel for one-ton production and drying of peanut were set as the input to production system that cause the environmental impacts. Dada analysis revealed that the final indicators for one-ton production of peanut for the global warming, acidity, the depletion of fossil resources, eutrophication, the deplete of potassium resources and the depletion of phosphate resources were calculated 0.036, 0.194, 3.64, 0.316, 0.0243 and 0.266, respectively. It suggests that in one-ton production of peanut in Guialn province, the depletion of fossil resources has the most severe environmental effect followed by the eutrophication. In this study, the environmental index (ECOX) and resources depletion index (RDI) for one-ton production of peanut were obtained 0.55, 3.93, respectively. Also, final indicators for the global warming, acidification, the depletion of fossil resources, eutrophication, the depletion of phosphate resources and the depletion of potassium resources were 0.0015, 0.0082, 0.153, 0.0112 and 0.0010 respectively, for generating 1000 MJ energy.
    Keywords: Peanut, life cycle assessment, global warming, ECOX, depletion of fossil resources
  • Fatemeh Choopan, Mohammad Banayan, G.A. Asadi, J. Shabahang Page 383
    To study the effects of planting date and planting density on quantitative traits of medicinal plant, Schneider squash (Cucurbita pepo L.), an experiment was conducted at research field of Ferdowsi University of Mashhad, in year 2012. A split plot arrangement based on Randomized Complete Block Design with three replications was used. Treatments consisted of three planting date levels (1 May, 11 May and 21 May) and two density levels (2.5 and 4 Plants per m-2) which were allocated to main plots and sub plots, respectively. At the end of the growing season, the seed yield, fruit yield, number of fruits (per ha-1), number of seed (per m-2), number of seed per fruit, seed weight per fruit, 1000- seed weight and harvest index were measured. Results showed that the second planting date (11 May) results in highest amount of the quantitative study traits. The density of 2.5 plants per m-2, compared to the density of 4 plants per m-2, could result in highest yield and yield components. The interactions of planting date and density were not significant in terms of fruit and seed yield but among the other yield components, significantly affect the number of seed (per m-2), the number of seed per fruit and the seed weight per fruit at the probability level of 5%. Overall this study showed that the optimum planting date and suitable density can play an important role in increasing fruit and seed yield of the pumpkin plant, considering the usefulness of this plant in the food, cosmetics, and medicinal industry.
    Keywords: Medicinal plant, Planting distance, Growing period length, Environmental factors
  • Mohammad Zaman Nekahi, A. Soltani, Asieh Siahmarguee, N. Bagherani Page 393
    To investigate the factors affecting the population density of weeds and yield loss of them in wheat, a non systematic survey experiment was conducted in 45 fields in the township of Bandar-gaz (Sarmahaleh village) in 2012. Sampling of wheat and weeds were taken in two stages (Heading and Harvest maturity) by randomized to the five points of each field using quadrate size 1m*1m. In this study all information about crop management including Land area, farmers experience, the seed bed preparation, sowing date, cultivar and site preparation of them, sowing ways, seed rate, weeds control ways, kind, amount and time of herbicide, fungicide use and wheat harvest time were collected during a growing season by preparing questionnaire and complete them with farmers. At the end of the growing season, the actual yield harvested by farmers’ recorded. Among the various parameters, Wheat plant and raceme density, farmer experience, Kind of variety and use of Tapic+Geranestar herbicide had significant effects on weed population. With increased wheat plant density, weed density decreased. Also there was less weed density in field of high experience farmer. Weed density was lesser in N8118 variety than N8019 variety and not use Tapic+granestar herbicide due to increased of weeds density. Among weed different species, Avena sp, Phalaris minor and Sinapis arvense had highest negative effect on wheat yield. Model study showed if wheat plant density was optimum and there were weeds, yield will be 2713kg/ha and if weeds remove yield will increase to 2877kg/ha (yield gap equal164kg/ha). Amaong weed, Phalaris minor (12 plant per m-2), Sinapis arvensis (3plant per m-2) and Avena sp (2 plant per m-2) with 65, 18 and 17% yield loss respectively, were the strongest competitor with wheat.
    Keywords: crop management, weeds, yield loss, Avena sp, Sinapis arvensis, Phalaris minor