فهرست مطالب

Journal of Information Technology Management
Volume:5 Issue: 4, 2014

  • تاریخ انتشار: 1392/11/05
  • تعداد عناوین: 13
|
  • مصطفی آشنا، ناصر عسگری، علیرضا مرادی صالح، داود غفوری صفحات 1-22
    در عصر دانایی محوری، دانش تنها منبع متمایز سازمان به شمار می​رود و برای حفظ مزیت رقابتی سازمان ضروری است. از این رو، مدیریت دانش به یکی از وظایف کلیدی سازمان های موفق امروزی تبدیل شده است. اجرای موثر مدیریت دانش در سازمان به زیرساخت های گوناگونی نیاز دارد که فرهنگ سازمانی یکی از مهم ترین آنها است. هدف این پژوهش بررسی تاثیر انواع فرهنگ سازمانی بر اقدامات مدیریت دانش در مراکز آموزشی یک سازمان دولتی است. داده​های نظرسنجی از 275 مشارکت کننده جمع​آوری شده است. برای ارزیابی مدل پژوهش نیز از تحلیل عاملی و آزمون تحلیل مسیر استفاده شده است. یافته​های پژوهش نشان می​دهد، بین فرهنگ​ سازمانی قبیله ای و کارآفرینانه با اقدامات مدیریت دانش ارتباط مثبت و معناداری وجود دارد، در حالی که این تاثیر در مورد فرهنگ سازمانی بازاری و سلسله مراتبی منفی است. این یافته ها نشان می دهد شناخت نوع فرهنگ سازمانی حاکم بر سازمان، به مدیران را توانایی می دهد تا از اقدامات مدیریت دانشی استفاده کنند که با فرهنگ سازمان تناسب داشته باشند. همچنین بر اساس یافته​های این پژوهش پیشنهادهایی کاربردی به مدیران ارائه می شود تا فرهنگ سازمانی تسهیل گری برای اجرای اثربخش اقدامات مدیریت دانش در سازمان ایجاد کنند.
    کلیدواژگان: دانش، فرهنگ سازمانی، مدیریت دانش
  • مه لقا ایرانی، محمد حقیقی صفحات 23-46
    با توجه به اینکه در دنیای رقابتی امروز، افزون بر عوامل اقتصادی، عوامل اجتماعی نیز می تواند بر کسب وکارها تاثیرگذار باشند؛ شبکه های اجتماعی به منزله یک مشخصه اجتماعی، نیرویی محرکه و پایه ای، برای انسجام اجتماعی در فعالیت کسب وکارهای اینترنتی نقش بسیار مهمی دارند. هدف این مقاله بررسی تاثیر شبکه های اجتماعی بر پایداری کسب وکارهای اینترنتی با میانجی گری شاخص قصد کارآفرینانه است. روش این پژوهش از نظر ماهیت، توصیفی- همبستگی و از نظر هدف، کاربردی است. جامعه آماری این پژوهش شامل شرکت هایی است که از درگاه بانک ملت خرید و فروش اینترنتی انجام می دهند که با محاسبه فرمول کوکران، 150 شرکت با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک با ابزار پرسش نامه ارزیابی شدند. برپایه نتایج به دست آمده، پایداری کسب وکارهای اینترنتی تابعی از ابعاد اجتماعی است که نیازمند نوعی شرایط اجتماعی است. در میان شاخص های سه گانه شبکه های اجتماعی، شاخص منابع اجتماعی اطلاعات بیشترین تاثیر را بر پایداری کسب وکارهای اینترنتی دارد؛ در حالی که شاخص محتوای روابط اجتماعی بیشترین تاثیر را بر قصد کارآفرینانه دارد.
    کلیدواژگان: پایداری کسب وکار اینترنتی، قصد کارآفرینانه، محتوای روابط اجتماعی، منابع اجتماعی اطلاعات، هم پیوندی
  • عرفان حاجی آخوندی، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی، حسین رحمانی یوشانلویی، محمد میرکاظمی مود صفحات 47-66
    در دهه های اخیر، به دلیل افزایش رقابت میان سازمان ها در توسعه محصولات، خدمات و بازارهای جدید، نرخ ایجاد و توسعه تکنولوژی های نوین به شدت افزایش یافته است. در چنین شرایط رقابتی، چالش اصلی شرکت ها، توسعه یا کسب تکنولوژی های صحیح براساس اهداف سازمان است. از این رو مطالعه پیش رو تلاش دارد بر اساس مدل پیشنهادی خود که با استفاده از یک روش پژوهش آمیخته به دست آمده است، مقیاسی را برای ارزیابی تکنولوژی ها در صنعت ارتباطات سیار معرفی کند. در این پژوهش مدل اولیه برمبنای مرور ادبیات مدیریت تکنولوژی و انجام مصاحبه های نیمه ساختاریافته با مدیران ارشد تکنولوژی بیان می شود. سپس با استفاده از تحلیل عامل اکتشافی و تاییدی اعتبار مدل و مقیاس نهایی سنجیده می شود. یافته های پژوهش نشان می دهد که ابعاد فنی، دانش تکنولوژی، بازار، استراتژیک و مالی با ارزیابی تکنولوژی های ارتباطی در صنعت ارتباطات سیار ایران، همبستگی دارد. در این میان بعد معیارهای دانش تکنولوژی حائز بیشترین اهمیت است و پس از آن ابعاد معیارهای استراتژیک و بازار قرار دارند.
    کلیدواژگان: ارزیابی تکنولوژی، تحلیل تم، تحلیل عامل اکتشافی، تحلیل عامل تاییدی، صنعت ارتباطات سیار
  • طهمورث حسنقلی پور، مجتبی امیری، فرناز سادات فهیم، امیرحسین قادری عابد صفحات 67-84
    مطالعات پیشین در زمینه تجارت الکترونیک نشان داده اند که خصوصیات مصرف کنندگان، از مهم ترین عوامل در پذیرش خرید اینترنتی از سوی آنان است. البته اکثر مطالعات در این حوزه، بر یک محصول یا محصولات مشابه تمرکز داشته اند و تاثیر تنوع محصولات در پذیرش خرید اینترنتی نادیده گرفته شده است. برای مقابله با چنین محدودیتی، پژوهش پیش رو در نظر دارد به بررسی تاثیر انواع مختلفی از محصولات بپردازد. برای این امر از طبقه بندی «پترسون» استفاده شده که برای طبقه بندی کالاها و خدمات ارائه شده در فضای وب طراحی شده است. این پژوهش با روش توصیفی از نوع همبستگی انجام گرفته است. داده های آن با استفاده از ابزار پرسش نامه، در نمونه ای به تعداد 231 نفر از دانشجویان دانشگاه تهران گردآوری شده است. تحلیل رگرسیون چندگانه نشان می دهد که خصوصیات مصرف کنندگان بر اساس کالاها و خدمات گوناگون، تاثیر متفاوتی دارد. پذیرش نوآوری در حوزه فناوری اطلاعات، خودکفایتی اینترنتی، ادراکات از امنیت وب، نگرانی های حریم خصوصی و درخور بودن محصول، ویژگی هایی هستند که بر اساس نوع کالا یا خدمات، بر نگرش افراد به پذیرش خرید اینترنتی آنان تاثیرگذارند.
    کلیدواژگان: انواع محصولات و خدمات، خرید اینترنتی، خصوصیات مشتریان
  • حسین دامغانیان، عظیم زارعی، فرناز روزبان * صفحات 85-102

    در عصر کنونی مهم ترین دارایی سازمان ها، دانش منابع انسانی آنها است و همچنین ابزارها و عواملی که بر دانش منابع انسانی و مدیریت این دانش اثرگذار است. با مطالعه این عوامل، می توان برنامه هایی برای موفقیت مدیریت دانش طرح ریزی کرد. در این نوشتار به بررسی رابطه مدیریت دانش و تکنولوژی اطلاعات به صورت مستقیم و غیر مستقیم با میانجی گری توانمندسازی در شرکت ملی حفاری ایران پرداخته شده است. روش پژوهش توصیفی تحلیلی و از نوع همبستگی است. روایی پرسش نامه بر اساس تحلیل عاملی تاییدی و پایایی آن از طریق آلفای کرونباخ مورد سنجش قرار گرفت. جامعه آماری 300 نفر از کارشناسان و مدیران تعیین شده است. با روش نمونه گیری تصادفی ساده، 163 پرسش نامه جمع آوری شد. در مورد چگونگی تاثیرپذیری مدیریت دانش از طریق تکنولوژی اطلاعات، مطالعات اندکی انجام گرفته و این رابطه مبهم است. این مطالعه قصد دارد نقش میانجی توانمندسازی را در این رابطه بررسی کند. نتایج پژوهش حاکی از آن است که تکنولوژی اطلاعات به صورت مستقیم و غیر مستقیم، از طریق توانمندسازی با مدیریت دانش رابطه مثبت و معناداری دارد.

    کلیدواژگان: تکنولوژی اطلاعات، توانمندسازی، مدیریت دانش
  • سعید روحانی، محمد علی شاه حسینی، احد زارع رواسان، الهام رحمانیان فر صفحات 103-118
    تعداد فزاینده ای از سازمان ها در حال اجرای چارچوب های مختلف مدیریت خدمات فناوری اطلاعات (ITSM)، به منظور بهبود خدمات و فرایندهای فناوری اطلاعات خود هستند. برای پیاده سازی موفق پروژه های ITSM در یک سازمان، انتخاب سیستم مناسب ITSM ضروری است. ارزیابی و انتخاب بسته های نرم افزاری ITSM، فرایندی پیچیده و وقت گیر است. انتخاب سیستم نامناسب ممکن است پرهزینه باشد و تاثیرات بسیار بدی بر فرایندها و خدمات فناوری اطلاعات سازمان بگذارد. این نوشتار بر اساس روش تاپسیس فازی، مدلی برای حل چنین مسئله ای ارائه می کند. این مدل مبتنی بر چارچوب ITIL است که معیارهای انتخاب سیستم ITSM را به دو دسته عمده کارکردی (استراتژی خدمت، طراحی خدمت، انتقال خدمت، عملیات خدمت، بهبود مستمر خدمات) و غیرکارکردی (کیفیت، فنی، فروشنده و پیاده سازی) تقسیم می کند که به طور کلی شامل چهل وشش معیار انتخاب است. درنهایت، یک مثال عددی در یک شرکت ارائه دهنده خدمات فناوری اطلاعات در ایران آورده شده است تا استفاده از مدل معرفی شده را نشان دهد.
    کلیدواژگان: انتخاب سیستم های مدیریت خدمات فناوری اطلاعات، تاپسیس فازی، سیستم های مدیریت خدمات فناوری اطلاعات، مدیریت خدمات فناوری اطلاعات
  • محمد صادق ضیایی، تهمینه ناطق صفحات 119-138
    به تازگی توسعه قابلیت های فناوری اطلاعات و ارتباطات، موجب گسترش به کارگیری آن در موارد مختلف، همچون دورکاری شده است. برای به کارگیری کارآمد دورکاری، چارچوب مهم ترین بخش معماری شمرده می شود. به همین منظور با هدف تدوین چارچوب معماری دورکاری در وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی، پژوهشی به شیوه بنیادی کاربردی و رویکرد کیفی انجام شده است. جامعه آماری مدیران ارشد و میانی سازمان دولتی بوده و مصاحبه ها تا رسیدن به مرحله اشباع ادامه داشت. برای افزایش اعتبار و روایی از روش مثلثی (چند محقق)، روش بررسی اعضا، بررسی زوجی و درنهایت، بررسی مجدد فرایند کدگذاری استفاده شده است. بر اساس تجزیه وتحلیل های داده ها که از طریق کدگذاری انجام گرفت، مشخص شد چارچوب دارای شش ستون و سه سطح یا ردیف است، سطوح نشان داد در سه سطح می توان به مسئله دورکاری پرداخت. عالی ترین سطحی که می توان در آن به مسئله دورکاری پرداخت، سطح استراتژیک سازمان و به ترتیب از سطح میانی و سطح عملیاتی و ستون هایی تشکیل شده است که نشان دهنده انگیزه ها، اسناد قانونی، فرایندها، فناوری اطلاعات، امنیت اطلاعات و ساختار و تشکیلات است.
    کلیدواژگان: چارچوب زاکمن، دورکاری، معماری سازمانی، وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی
  • حسن محجوب عشرت آبادی، سید محمد میرکمالی، شریفه اسماعیل مناپ، داریوش مهری صفحات 139-160
    در این پژوهش موانع توسعه فناوری اطلاعات و ارتباطات در دانشگاه تهران بررسی شده است. پس از بررسی ادبیات و کسب نظرات صاحب نظران، پنج مولفه به صورت نهایی شناسایی و مبنای طراحی سوال های پرسش نامه قرار گرفت. جامعه آماری مورد مطالعه این پژوهش را کلیه کارشناسان ICT (متخصصان، مهندسان و افراد مسئول در بخش IT) تمامی دانشکده ها، موسسه ها، مراکز و اداره های دانشگاه تهران، در نیم سال دوم سال تحصیلی 88-1387 تشکیل داده اند که از روش نمونه گیری تصادفی ساده انتخاب شده اند. روش پژوهش حاضر از دید هدف کاربردی و روش گردآوری داده ها، توصیفی پیمایشی است. برای تجزیه وتحلیل سوال های پژوهش از روش های آمار توصیفی و آزمون خی دو استفاده شده است. نتایج حاکی از آن است که موانع توسعه ICT در دانشگاه تهران، به ترتیب عبارتند از: موانع آموزشی (موانع پدگوژیکی)، موانع فنی تکنولوژی (موانع زمینه ای)، موانع بودجه ای و موانع قانونی. در پایان به منظور برطرف کردن این موانع، پیشنهادهای کاربردی ارائه شده است.
    کلیدواژگان: آموزش عالی، دانشگاه تهران، فناوری اطلاعات و ارتباطات، موانع توسعه فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی
  • علی محقر، احمد جعفرنژاد، محمد مدرس یزدی، محمدرضا صادقی مقدم صفحات 161-194
    با توجه به گستردگی مفهوم پدیده هماهنگی به طور عام و در مباحث زنجیره تامین به طور خاص، در این پژوهش تلاش بر این است تا با تبیین ابعاد و اجزای هر بعد هماهنگی، به تعریف این پدیده پرداخته شود. پژوهشگران با به کارگیری رویکرد فراترکیب در این پژوهش، به تحلیل نتایج و یافته های محققان قبلی پرداخته و با انجام گام های هفت گانه این روش، پدیده هماهنگی شبکه تامین خودروسازی را در پنج بعد، شانزده زیربعد و پنجاه وهفت جزء طبقه بندی کردند. درنهایت با استفاده از روش آنتروپی شانون، به تعیین ضریب اثر اجزای مشخص شده در صدونودوچهار پژوهشی که نهایی شده، پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: شبکه تامین خودروسازی، متاسنتز، هماهنگی
  • علی محمدی، یاسر امیری صفحات 195-218
    در عصر حاضر، فناوری اطلاعات راهبرد جدیدی است که تمام ابعاد سازمان ها را تحت تاثیر قرار داده است؛ به گونه ای که تصور یک سازمان بدون فناوری اطلاعات و همگام بودن با فناوری های نوین، غیرممکن به نظر می رسد. هدف از انجام این پژوهش، شناسایی عوامل موثر بر پذیرش نوآوری فناوری اطلاعات در سازمان های دولتی است. بدین منظور پس از بررسی، مبانی نظری شاخص های موثر بر پذیرش نوآوری فناوری اطلاعات شناسایی شده و در ادامه با استفاده از تحلیل عاملی اکتشافی، در پنج عامل طبقه بندی شده است. همچنین با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی مبتنی بر مدل یابی، معادلات ساختاری ارتباط عوامل و شاخص ها بررسی شده است. یافته های پژوهش نشان می دهد که شاخص هایی چون مزیت نسبی و قابلیت نوآوری، امنیت و قابلیت اعتماد، فرهنگ سازمانی، حمایت مدیریت، وضعیت اقتصادی اجتماعی و همکاری و هماهنگی بین بخش های سازمان، نقش مهمی در پذیرش نوآوری فناوری اطلاعات ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: پذیرش نوآوری فناوری، سازمان های دولتی، فناوری اطلاعات، مدل یابی معادلات ساختاری، نوآوری، نوآوری فناوری اطلاعات
  • معصومه مرادی، عبدالله آقایی، منیره حسینی صفحات 219-244
    امروزه تصمیم گیران در سازمان به بررسی دائم تغییرات در محیط و سازمان نیاز دارند و در صورت لزوم تغییرات لازم را ایجاد می کنند. به همین دلیل آگاهی از سازمان و محیط در امر تصمیم گیری، حیاتی است. مدیریت دانش عاملی اصلی برای مزیت رقابتی سازمان ها شمرده می شود و سازمان ها سرمایه گذاری های کلانی در ایجاد پایگاه های دانش متمرکز در جهت بهبود فرایند کسب وکار، ارتقای توزیع دانش و نگهداری تجربه ها، حتی بعد از ترک کارمندان از سازمان انجام می دهند. همچنین سازمان ها در تلاش برای یافتن ابزارهایی برای انجام فرایند مدیریت دانش با سرعت و دقت بالا هستند. یکی از ابزارهایی که در این زمینه موثر و کارا بودن خود را اثبات کرده است، عامل های هوشمند است. در این پژوهش، هدف ارائه یک زیرساخت از مدیریت دانش با به کارگیری عامل های هوشمند است؛ به گونه ای که همه جوانب مدیریت دانش را در نظر بگیرد و موجب تسهیل در تصمیم گیری های سازمان شود. شبیه سازی سیستم پیشنهادی در یک کارخانه تولید خودرو، بیانگر کارایی و موثر بودن آن در پشتیبانی و بهبود تصمیم گیری است.
    کلیدواژگان: تصمیم گیری، تکنیک فازی، عامل های هوشمند، مدیریت دانش
  • سید محمد مقیمی، ماشااله حسین زاده * صفحات 245-266

    بهبود بهره وری، یکی از اهداف به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان ها است، اما همواره از زمان آغاز به کارگیری فناوری اطلاعات در سازمان ها، در مورد تاثیر این فناوری بر بهره وری سازمانی و سازوکار های این تاثیر، ابهام هایی وجود داشته است. هدف از انجام این پژوهش، بررسی تاثیر فناوری اطلاعات بر بهره وری و شناخت سازوکار های آن بر اساس رویکرد فرایندگرا است. برای این امر، پس از بررسی پژوهش های گذشته، تهیه فهرست ابتدایی از مجموعه تاثیرات فناوری اطلاعات بر فرایندهای سازمانی در دستور کار قرار گرفت. در ادامه با استفاده از نظر متخصصان و خبرگان، هشت مولفه نهایی استخراج و در قالب مدل مفهومی معرفی شد. سپس داده های میدانی از صدوچهل وهشت شرکت تولیدی و صنعتی در استان فارس با استفاده از پرسش نامه گردآوری شد. نتایج تحلیل این داده ها نشان می دهد فناوری اطلاعات از طریق رهگیری، ارتباط، بهبودپذیری، خودکارسازی، انعطاف پذیری، تحلیل پذیری، هماهنگ سازی و پایش پذیری فرایندها، می تواند بر بهره وری تاثیرگذار باشد. در پایان برای بهبود تاثیرگذاری فناوری اطلاعات بر بهره وری سازمانی، پیشنهادهایی ارائه شده است.

    کلیدواژگان: بهره وری، رویکرد فرایندگرا، فرایندها، فناوری اطلاعات
  • پوراندخت نیرومند، محبوبه رنجبر، سید محمد اعرابی، بهناز حاجی صادقی صفحات 267-284
    ظهور فناوری ارتباطات، مدل کسب وکار را به منزله واحد تجزیه وتحلیل جایگزین صنعت کرد تا شرکت ها بتوانند با ارزیابی مداوم نیازهای بازار و فناوری، مدل کسب وکار مناسب تری را انتخاب کنند. هدف این نوشتار شناسایی روش های طراحی مدل کسب و کار و ارائه چارچوب پیشنهادی کسب وکارها برای پیاده سازی طرح ها و ایده های تازه وارد به بازار یا حفظ و ارتقای موقعیت آنها در بازار های داخلی و جهانی است. برای دست یابی به این هدف، روش های مختلف طراحی مدل کسب وکار (MAPIT، IDEA، VISOR، FBBM و پویا) تجزیه وتحلیل شده و با استفاده از روش فراترکیب، چارچوبی برای طراحی مدل کسب وکار پیشنهاد می شود. برای سنجش روایی آن از تحلیل عاملی استفاده شده است. نتایج این پژوهش نشان داد عناصر سازماندهی، فناوری، منابع مالی و هزینه ها، خدمات/کالاها، بازار و مشتریان و فازهای شناسایی، طراحی، ارزیابی و تجمیع در طراحی مدل کسب وکار، اهمیت زیادی دارند. آزمون مقایسه میانگین یک گروهی به دست آمده از معنادار بودن اهمیت عناصر پیشنهادی، طراحی مدل برای توسعه حضور کسب وکارهای مبتنی بر فناوری را حمایت کرده است.
    کلیدواژگان: تحلیل عاملی، روش فراترکیب، طراحی مدل، کسب وکار، مدل کسب وکار
|
  • Mostafa Ashena, Naser Asgari, Alireza Moradi Saleh, Davoud Ghafouri Pages 1-22
    In the knowledge-based era، knowledge is the distinctive resource of organizations and knowledge management (KM) is considered as the primary task of organizations that strives to utilize their intellectual capitals effectively. Hence it is vital to understand carefully the appropriate contexts and enablers of knowledge management. Organizational culture is among the most influential factors affecting the quality of accomplishing KM practices. In spite of this vital effect، its role has not been studied carefully. This article tries to explore the correlation of the four types of organizational culture on the knowledge management practices. It will investigate the way in which these cultures can facilitate or hinder KM practices. The population of the research consists of educational and research centers. A sample of 275 participants was selected as statistical sampling. According to the research findings، these organizational cultures have a considerable effect on the KM practices. Clan and adhocracy organizational culture have a powerful positive relationship with KM practices، but this effect was negative for market and hierarchical cultures. These findings support the necessity of adopting a more humanistic approach for implementing knowledge management more effectively.
    Keywords: knowledge, knowledge management, organizational culture
  • Mahlagha Irani, Mohammad Haghighi Pages 23-46
    Regarding competitive world، economic factors and social factors could be effective on business. The social network has an important role as social characteristics، propulsion and basic force for social cohesion in internet business activities. The purpose of this paper is to examine the impact of social networks on the Internet business sustainability by intermediation of entrepreneurial intention. The statistical population of the study includes firms that make their internet transactions through the Mellat bank''s web portal. With this aim، through a systematic random sampling method، 150 companies were selected using the Cochran formula and then the required data were collected by means of distributing a set of questionnaires. According to the results، the stability of Internet businesses is a function of the social aspects that require a certain social context. Among the three aspects of social networks، the social resources of information index have the greatest impact on sustainability of Internet businesses، whereas the content of social relations has the most influence on entrepreneurial intentions.
    Keywords: Entrepreneurial intention, Interconnectedness, Internet Business Sustainability, Social Relation's Content, Social Sources of Information
  • Erfan Hajiakhoondi, Gholamreza Hashemzadeh Khorasgani, Hossein Rahmany Youshanlouei, Mohammad Mirkazemi Mood Pages 47-66
    In recent decades، since increasing the competition between organizations for developing products and services، creating and developing modern technologies has been strongly growing. In such circumstances، the main challenge of organizations is development or acquisition of the right technology in respect of the organizational goals. Thus، this study intends to present a scale for evaluating communication technologies in mobile communication industry which is provided by a mixed research. The initial model is attained through a comprehensive technology literature review and some semi-structured interviews with technology top managers. Then، using exploratory factor analysis and confirmatory factor analysis، validity of the proposed model and scale is assessed. Findings show that the communication technologies evaluation have correlations with technical capability، technology knowledge، market، strategic and financial criteria and the technology knowledge is the most important dimension and followed by strategic criteria and market.
    Keywords: Confirmatory Factor Analysis, Exploratory Factor Analysis, Mobile Communication Industry, Technology Evaluation, Theme Analysis
  • Tahmoures Hasangholipour, Mojtaba Amiri, Farnaz Sadat Fahim, Amirhosein Ghaderi Abed Pages 67-84
    Previous electronic commerce (EC) studies have found that consumer characteristics are important when considering issues related to the acceptance of online shopping. However، most studies have focused on a single product or similar products. The effects of different product types have been relatively neglected. To overcome this limitation، the purpose of this study was to explore the effects of different product types. The Internet product and service classification grid proposed by Peterson، was employed to examine the effects of consumer characteristic differences on online shopping acceptance in the context of different products and services. A survey-based approach was employed to investigate the research questions. Regression analysis demonstrated that the determinants of online shopping acceptance differ among product or service types. Additionally، personal innovativeness of information technology (PIIT)، perceived Web security، personal privacy concerns، and product involvement can influence consumer acceptance of online shopping، but their influence varies according to product types.
    Keywords: Consumer Characteristics, Online shopping, Product Type
  • Hossien Damghanian, Azim Zarie, Farnaz Roozban Pages 85-102

    The world has entered a new era; organizations are faced with new challenges and traditional principles upon which economic powered and was a key factor in business success، is no longer valid. Knowledge becomes a major factor in competition and intellectual property has been sustained competitive advantage. This paper examines the relationship between information technology and knowledge management، directly and indirectly mediated by empowerment in National Iranian Drilling Company. Questionnaire based on confirmatory factor analysis and reliability was measured by Cronbach''s alpha. Population of 300 experts and administrators were appointed. 163 questionnaires were collected. The results of this study indicate that information technology has positive and significant relationship with knowledge management directly and indirectly through empowerment. According to this research، suggestions for managers and future researchers are offered.

    Keywords: empowerment, Information Technology, knowledge management
  • Saeed Rouhani, Mohammad Ali Shahhosseini, Ahad Zare Ravasan, Elham Rahmanianfar Pages 103-118
    Nowadays a growing number of implementing information technology service management (ITSM) frameworks proves the trends to improve the IT services and processes in organizations. In order to implement an ITSM projects successfully in an organization, it is essential to select a suitable ITSM solution. Evaluation and selection of the ITSM software packages is complicated and time consuming decision making process. Selection of inappropriate ITSM solution can turn out to be costly and adversely affects IT processes and services of the organization. This paper presents a model for dealing with such a problem, which is based on fuzzy TOPSIS approach. The presented ITIL based model breaks down ITSM solutions selection criteria into two broad categories namely functional (service strategy, service design, service transition, service operation, continual service improvement) and non-functional requirements (quality, technical, vendor, implementation) including totally 46 selection criteria. Finally, a numerical example is given in an IT service provider company to demonstrate the application of the proposed model.
  • Mohammad Sadegh Ziaei, Tahmineh Nategh Pages 119-138
    Current advancements in the field of communication and information technologies have resulted in more robust utilization of such technologies for various purposes، including teleworking. For a more effective utilization of teleworking، development and conceptualization of it structural framework is considered to be of utmost importance. For that very reason، this article has been written with the intention of codifying the structural framework of the teleworking at the Ministry of Cooperatives، Labor، and Social Welfare. The research adopts a qualitative approach and is both fundamental and applied in nature. The statistical population if this research is the civil servants working at the Social Affairs segment of the Ministry، the interviews were conducted until they reached the saturation stage، and for augmenting the validity and the reliability of the research، a variety of methods including triangulation، group membership assessment، paired assessments، and assessment of inter-coder reliability were used. Based on the data analysis conducted، which was done through coding، it became clear that the structural framework is composed of 6 pillars and 3 levels. The study showed that teleworking could be examined at three different levels. The highest level at which teleworking could be examined is the strategy of the organization، followed by the intermediary level، and then by the operational level. The pillars are composed of the incentives، legal documents، the processes، information technology، information security، and the organizational structures.
    Keywords: Architecture Framework, Ministry of Labour, Public Affairs, Teleworking, Zachman Framework
  • Hassan Mahjub, Seyed Mohammad Mirkamali, Sharifa Esmail Mnape, Darush Mehri Pages 139-160
    The objective of this study was to identify barriers of development of ICT in the University of Tehran. A revision of similar researches was carried out and opinions of experts were sought. The problems encountered with the development of ICT were categorized in five factors: technological، educational، financial، legal، attitudinal and behavioral barriers. The study used mixed methodology to collect data. A researcher self generated questionnaire، interview، and observation methods were applied. The population of the study was ICT technicians، present in the second semester of the academic year 2008/2009. A simple random sampling was carried out، and by the use of Cochran''s formula، 95 persons were selected. To obtain the reliability of the questionnaires، a Cronbach''s alpha was performed. Khi square was used to analyze the research questions. The study findings revealed that: lack of ICT education، poor ICT infrastructure، lack of financial support، and legal problems are the major barriers to ICT development at university of Tehran. Attitudinal and behavioral factors have not identified as ICT barriers at University of Tehran. At the end suggestions are provided.
    Keywords: Barriers of Development of Information, Communication Technologies, higher education, Information, Communication Technology, University of Tehran
  • Ali Mohaghar, Ahmad Jafarnejad, Mohammad Modares Yazdi, Mohammad Reza Sadeghi Moghadam Pages 161-194
    Regarding the extended concept of coordination generally or specially in supply chain contexts، we aimed to identify the coordination phenomenon in this research by determination of its elements and dimensions. The results of the previous researches، were analyzed by the Metha-synthesis research method and when seven steps were passed، the supply chain coordination in automotive industry، were categorized in 5 dimensions، 16 sub-dimensions and 57 elements. Finally، by using the Shanon entropy method، the effect coefficient of the elements was determined in 194 previous researches.
    Keywords: Coordination, Metha, synthesis, Supply Chain in Automotive Industry
  • Ali Mohammadi, Yasser Amiri Pages 195-218
    Information Technology (IT) in the present era has affected all aspects of organizations as a new strategy; therefore imagine an organization without IT and keeping abreast with new technologies seems impossible. The current research seeks to identify factors affecting the adoption of IT innovation in governmental organizations. To this end the indices affecting IT Innovation adoption have been extracted after reviewing theoretical background and categorized in 5 factors using Exploratory Factor Analysis (EFA). Also Confirmatory Factor Analysis (CFA) based on Structural Equation Modeling (SEM) has been used to investigate the relation between indices and factors. Research Findings show that indices like relative advantage & innovativeness، security & reliability، organizational culture، managerial support، socio-economic status and cooperation & coordination among organization departments play an important role in IT Innovating adoption.
    Keywords: Governmental Organizations, Information Technology, innovation, IT Innovation, SEM, Technology Innovation Adoption
  • Masoomeh Moradi, Abdollah Aghaie, Monireh Hosseini Pages 219-244
    Todays، decision makers in the organization need to constantly monitor changes in the environment and organization and make necessary changes. Therefore knowledge about the environment and organization is necessary in decision making. Knowledge management is a key factor for competitive business environment and organizations are investing heavily in creating centralized knowledge repositories to improve business processes، promoting knowledge sharing and retaining expertise even after employees have left the organization. Corporations also tend to look for systems to assist them in knowledge management with high speed and accuracy. One of the tools in this area has proven to be effective and efficient، is intelligent agent. The study aims to provide an infrastructure for knowledge management using intelligent agents in such that takes into consideration all aspects of knowledge management and also to overcome the challenges and weaknesses of other studies. Simulation of the proposed system in a car factory indicates that it is efficient and effective in supporting and improving decision making.
    Keywords: decision making, fuzzy logic, Intelligent Agents, Knowledge Management
  • Seyed Mohammad Moghimi, Mashaalah Hoseinzadeh Pages 245-266

    Promoting productivity is one of the goals of using information technology in organizations. The purpose of this research is examining the impact of IT on organizational productivity and recognizing its mechanisms based on process-oriented approach. For this end، by reviewing the literature of the subject a number of impacts of IT on organizational processes were identified. Then، through interviews with IT experts، seven main factors were selected and presented in a conceptual model. This model was tested through a questionnaire in 148 industrial companies. Data analysis shows that impact of IT on productivity can be included in the eight major categories: Increasing of the Automation، Tracking، Communication، Improvement، Flexibility، Analytic، Coordination and Monitoring in organizational processes. Finally، to improve the impact of information technology on organizational productivity، some suggestions are presented.

    Keywords: Information Technology, Processes, Process, oriented Approach, Productivity
  • Porrandokht Niroomand, Mahbobeh Ranjbar, Seyed Mohammad Aeraby, Behnaz Hajisadeghi Pages 267-284
    This research was performed to recognize the ways of Business Model Designing and explaining about the use of Business Model in technology-oriented firms and enterprises، and leads them to wands the implementation of the plans and new ideas in order to enter to labor market or maintenance of their situation in internal and global markets. The essay was considering the concept of Business Model and the relationship with Business strategies. Then various frameworks and methods of business model including Faber business model framework، Mapit، Idea، Visitor and dynamic framework have been analyzed. Finally while introducing a recommended model for designing a business model; business model functions have investigated in conceptual framework. The current research has benefited from Meta-Synthesis method for qualitative analysis of investigations. The results show that the elements: organization، technology، financial resources، services/products، market، customers and phases: identification، designing، assessment and aggregation in business model designing have high importance. Examination of relation between importance، elements and business model designing phases has shown that there is a positive and significant relation between two structures. Based on data of this research، the average comparison one group test has supported business model Designing elements for developing technology based business.
    Keywords: Analysis Factor, Business Model, model design, Business Strategy, Meta, Synthesis Method