فهرست مطالب

مجله مدیریت بهداشت و درمان
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 11، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • صدیقه محمد اسماعیل، لاله جولاهی * صفحات 7-19
    مقدمه

    بسیاری از فناوری های نوین تلفن همراه در ارائه خدمات اطلاع رسانی کاربرد دارد. پژوهش حاضر به بررسی کشف بهره برداری دانشجویان پزشکی در استفاده از خدمات تلفن همراه در اطلاع رسانی می پردازد.
    روش پژوهش: روش پژوهش توصیفی پیمایشی است. جامعه پژوهش تمامی دانشجویان پزشکی علوم پزشکی شهید بهشتی که تعداد 164 نفر بر اساس نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شدند. ابزار گردآوری، پرسشنامه که پس از تایید روایی، برای پایایی آن از معیار آلفای کرونباخ که مقدار آلفا 0/965 بود استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی و استنباطی، آزمونهای آماری مانند آزمون تی استیودنت تک نمونه ای، ضریب همبستگی، فریدمن و کااسکوئر استفاده شد.

    یافته ها

    تعداد نمونه 75 نفر پسر و 89 نفر دختر بودند. میزان 42/7% از دانشجویان روزانه به اینترنت مراجعه و اکثر آنها از WIFI به میزان 45/3% برای اتصال به اینترنت استفاده می نمایند. میزان گرایش به استفاده از خدمات تلفن همراه در حد متوسط قرار داشت. نیاز به آموزش استفاده از خدمات تلفن همراه در حد متوسط به بالایی بود. بیشترین استفاده برای فرستادن پیام، ایمیل، و تمایل دانشجویان بیشتر به تمدید کتاب های امانت برده شده و جستجو در منابع کتابخانه از طریق تلفن همراه بود.

    نتیجه گیری

    بیشترین اتصالات از طریق بی سیم صورت می گیرد. دانشجویان پزشکی تمایل متوسطی به استفاده از این فناوری ها داشته و آگاهی زیادی در مورد خدمات کتابخانه ای مبتنی بر تلفن همراه ندارند. بیشترین تمایل آنها به تمدید کتاب ها و جستجوی منابع بود.

    کلیدواژگان: تلفن همراه، دانشجویان پزشکی، خدمات کتابخانه ای، اطلاع رسانی
  • فاطمه ذاکری، اکبر اعتباریان صفحات 21-33
    مقدمه
    آگاهی مدیران از شیوه های نوین بودجه ریزی، علاوه بر استفاده عقلایی از منابع، بستر مناسبی برای کارآیی در دستگاه های دولتی فراهم می سازد. از طرفی در جهان متغیر کنونی هر سازمانی که با تغییر مواجه می شود باید با پیامدهای آن به روش مناسبی برخورد نماید. هدف از انجام این تحقیق تعیین میزان آشنایی مدیران مالی دانشگاه با روش های نوین بودجه ریزی و تعیین رابطه آن با مقاومت آنها در برابر تغییر نظام بودجه ریزی سنتی بود.
    روش پژوهش: پژوهش توصیفی - همبستگی حاضر بر روی کل جامعه آماری در سال 1392 انجام شد. ابزار تحقیق پرسشنامه محقق ساخته بود که روایی آن با استفاده از روایی صوری و محتوایی و پایایی آن با محاسبه ضریب آلفای کرانباخ (96/.=r) محاسبه گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و توزیع درصد، میانگین، انحراف معیار و ضریب همبستگی پیرسون انجام گردید.
    یافته ها
    بین میزان آشنایی با ابعاد مختلف بودجه ریزی نوین و مقاومت در برابر تغییر نظام بودجه ریزی سنتی همبستگی معکوس به دست آمد. هم چنین میزان آشنایی مدیران مالی با ابعاد مختلف بودجه ریزی بیش از حد متوسط بود.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج تحقیق می توان از طریق آموزش، مقاومت مدیران در برابر تغییر نظام بودجه ریزی سنتی را کاهش داد. هم چنین با توجه به اینکه میزان آشنایی مدیران بالاتر از سطح متوسط بوده، به نظر می آید شرایط سازمان برای تغییر نظام بودجه ریزی مناسب باشد.
    کلیدواژگان: بودجه برنامه ای، بودجه ریزی بر مبنای صفر، بودجه ریزی عملیاتی، مقاومت سازمانی
  • عفت جهانبانی، امیراشکان نصیری پور، سید جمال الدین طبیبی، پوران رئیسی صفحات 35-45
    مقدمه
    تحلیل شاخص ها از ابزار های بهبود ایمنی در بیمارستان محسوب می شود. هدف مطالعه حاضر ارزیابی شاخص های ایمنی بیمار بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر از نوع تحلیل عاملی بود. خبرگان شرکت کننده شامل 138 نفر از متخصصین مدیریت خدمات بهداشتی، درمانی و بلایا، مدیران وکارشناسان هلال احمر و مرکز مدیریت حوادث و فوریت های پزشکی سراسر کشور بودند. جمع آوری داده ها توسط پرسشنامه پژوهشگر ساخته که روایی آن براساس قضاوت خبرگان و پایایی آن از طریق آزمون مجدد با مقدار 0/99 و ضریب سازگاری درونی آلفای کرونباخ با مقدار 0/98 تایید گردیده انجام شد. تحلیل داده ها با نرم افزارSPSS16 انجام گردید. تعیین کفایت حجم نمونه با استفاده از 0/6 ≤KMO صورت گرفت.
    یافته ها
    در این پژوهش 49 عامل با ارزش ویژه بیش از 2 و بارهای عاملی بیش از 0/6 به عنوان عوامل موثر بر چابکی در زنجیره های تامین امدادی سلامت در بلایا شناسایی شدند. بیشترین همبستگی به ترتیب مربوط به متغیر تعیین سریع مقدار و نوع نیاز خانواده های آسیب دیده با بار عاملی939/0، استفاده از راهنمای کالای امدادی متناسب با حادثه و منطقه با مقدار 930/938 و 0/928، وجود کارشناسان آموزش دیده با 0/919 و ارتباط با چندین مرکز توزیع با 0/918 بود.
    نتیجه گیری
    همبستگی بالای متغیرهای تعیین سریع نیاز خانواده های آسیب دیده، استفاده از راهنمای کالای امدادی، وجود کارشناسان آموزش دیده و ارتباط با چندین مرکز توزیع با عامل چابکی، ضرورت توجه مسئولین سازمان های امدادی به تشکیل و آموزش تیم های ارزیاب، تقویت جایگاه مدیریت دانش در زنجیره های تامین امدادی، توانمند سازی کارکنان و بکارگیری اصول مدیریت زنجیره تامین، درجهت ارتقای سطح پاسخگویی به هنگام وقوع بلایا را نشان می دهد.
    کلیدواژگان: چابکی، زنجیره تامین امدادی، بلایا، بخش سلامت
  • ژیلا نجف پور، سوزان برومند، منصور ظهیری صفحات 47-58
    مقدمه
    تحلیل شاخص ها از ابزار های بهبود ایمنی در بیمارستان محسوب می شود. هدف مطالعه حاضر ارزیابی شاخص های ایمنی بیمار می باشد.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر توصیفی _ تحلیلی است که در سال 1392 در بیمارستان های دانشگاه علوم پزشکی اهواز انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پروتکل ارزیابی ایمنی بیمار بود. جمع آوری اطلاعات با مصاحبه و بررسی مستندات صورت گرفت. اطلاعات با استفاده از آزمون های توصیفی و تحلیلی)تی تست، کروسکال والیس(با نرم افزار SPSS نسخه 16 تحلیل شد.
    یافته ها
    امتیاز بیمارستان ها در حوزه شاخص های الزامی، اساسی و پیشرفته به ترتیب 0/76، 0/55 و 0/27 بود، در بین بیمارستان های مورد مطالعه بیمارستان ج و الف به ترتیب بالاترین وپایین ترین امتیاز را کسب کردند. در شاخص های الزامی بیمارستان ب (امتیاز 0/8)، در شاخص های اساسی بیمارستان ج (امتیاز 0/56) و در شاخص های پیشرفته بیمارستان الف (امتیاز 0/26) بالاترین امتیاز را کسب کردند. در بین حیطه های مورد مطالعه«محیط ایمن» (59/3%) و «آموزش مداوم» (22/3%) به ترتیب بالاترین و پایین ترین تطابق با استانداردها را داشتند.
    نتیجه گیری
    در حیطه های مورد بررسی، آموزش و مشارکت بیمار نیاز به توجه ویژه ای داشتند. ارتقاء آموزش، ایجاد فرصت مشارکت در درمان برای بیماران و تعهد مدیران ارشد، تغییر نگرش کارکنان و بهبود ایمنی را در بردارد. پیشنهاد می شود در راستای پیاده سازی استانداردهای ایمنی بیمار، شاخص های معتبر برای ارزیابی وضعیت و شناسایی نواقص ایمنی بیمار در بیمارستان تدوین گردد تا در نهایت بتوان با هدف گذاری جامع به رفع موانع ایمنی بیمار پرداخت.
    کلیدواژگان: شاخص، ایمنی بیمار، ارزیابی، بیمارستان
  • فاطمه عطااللهی، محمد امین بهرامی، مسعود عابسی، فاطمه مبشری، شهرام خانی صفحات 59-68
    مقدمه
    طراحی الگوی توزیع تخت در بیمارستان چارچوبی برای ارائه خدمات بهتر فراهم می آورد. هدف مقاله حاضر، ارائه مدل برنامه ریزی آرمانی جهت تخصیص تخت های بستری بیمارستان آموزشی شهید محمدی شهرستان بندرعباس بود.
    روش پژوهش: نوع مقاله کاربردی از دسته مطالعات توصیفی -تحلیلی بود. داده های مورد نیاز شامل تعداد کل تخت های فعال بیمارستان، کل ساعات کار پرستاران بیمارستان (پرستاران تمام وقت- پاره وقت، قراردادی، ساعتی)، متوسط مراقبت از هر بیمار به تفکیک هر بخش، متوسط زمان انتظار برای استفاده از تخت بود. در این مطالعه بر اساس محدودیت ها، تابع اهداف مشخص شده اند و در نهایت برنامه بازتوزیع تخت های بستری برای بیمارستان در محیط نرم افزار GAMS صورت گرفت.
    یافته ها
    در این مقاله بازتوزیع تخت ها بر اساس مهم ترین محدودیت های مدل برنامه ریزی آرمانی و تابع اهداف بر گرفته شده از محدودیت ها که شامل حداکثر کردن استفاده از نیروی انسانی، حداقل کردن تعداد تخت خالی، کم کردن زمان انتظار، تخصیص قطعی تخت به بیمار و تخصیص قطعی تخت بود، صورت گرفت. بر این اساس در بخش های اورژانس داخلی، اورژانس جراحی، جراحی عمومی مازاد تخت و در بخش های CCU، ICUOH، ICUN کمبود تخت وجود داشت.
    نتیجه گیری
    مدل های متنوع تحقیق در عملیات هم چون مدل برنامه ریزی آرمانی و شبیه سازی می تواند به عنوان ابزاری مفید برای تخصیص منابع بخصوص تخت های مورد نیاز بخش های مختلف یک بیمارستان مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آرمانی، تخت بستری، پرستار
  • ام البنین آتش بهار، فرزانه رجالیان، محمد امین بهرامی، حجت الله قرایی، عباس همایونی، فاطمه عطاء الهی، الهام جمالی صفحات 69-78
    مقدمه
    حاکمیت بالینی چارچوبی است که از طریق آن سازمان های بهداشتی و درمانی در راستای ارتقای مداوم کیفیت خدمات و صیانت از بالاترین استانداردهای مراقبت اقدام می کنند. هدف این پژوهش، استخراج نیازهای آموزشی کارکنان برای استقرار حاکمیت بالینی بود.
    روش پژوهش: پژوهش حاضر، پژوهشی کیفی و کاربردی است که در طی سال 1391 در دانشگاه علوم پزشکی شهید صدوقی یزد انجام شد. جامعه پژوهش، کارشناسان و مدیران دانشگاه بود. نمونه گیری به روش غیر تصادفی هدفمند انجام شد. داده های مورد نیاز از طریق مطالعه کتابخانه ای، جستجوی اینترنتی و مصاحبه با نمونه پژوهش جمع آوری گردید. استخراج حیطه های نیازهای آموزشی و اولویت بندی آنها با استفاده از فرآیند دلفی تعدیل شده انجام شد.
    یافته ها
    نیازهای آموزشی کارکنان بیمارستان های مورد پژوهش جهت استقرار حاکمیت بالینی به 8 حیطه تقسیم شده و در هر کدام از این حیطه ها به ترتیب تعداد 5، 2، 4، 2، 1، 7، 2 و 8 نیاز قرار گرفته است. این حیطه های آموزشی به ترتیب اولویت شامل موارد زیر می باشند: مشارکت بیماران و جامعه(4/69)، آموزش مبانی حاکمیت بالینی و آموزش مبانی مدیریت نیروی انسانی(4/39)، مدیریت ریسک(4/38)، آموزش های پیش زمینه ای(4/3)، اثربخشی بالینی و استفاده از اطلاعات(4/28)، ممیزی بالینی(4/16).
    نتیجه گیری
    بیمارستان ها می توانند از طریق نیازسنجی آموزشی و شناسایی حیطه های آموزشی دارای اولویت بالا و اجرای برنامه های آموزشی مرتبط با این حیطه ها، زمینه استقرار حاکمیت بالینی و در نتیجه ارتقاء کیفیت خدمات خود را فراهم کنند.
    کلیدواژگان: حاکمیت بالینی، آموزش، نیازسنجی، نیازسنجی آموزشی
|
  • Mohammad Esmaeil S., Joulahi Saravi L. Pages 7-19
    Introduction

    Many new technologies of Mobile phone use in the library and information services. The present study explored the utilization of medical students inthe use of mobile services in information technology deals.

    Methods

    The research method is descriptive. The study population included all medical students of Shahid Beheshti University of Medical Sciences, of which 164 were selected by stratified random sampling method. Gathering tool, the questionnaire confirmed the validity of the questionnaire scale, the Cronbach's alpha value of 0/965.Data were analyzed using descriptive and inferential statistics, statistical tests such as the one-sample and two-sample T-test, correlation coefficient test, Friedman test. Test levels equal was considered α = 0/05.

    Results

    Respondents were 75 male and 89 female. 7/42 % of students were attending daily to the Internet for information and the vast majority of the WIFI at a rate 3/45 % would use to connect to the Internet. Respondents ' awareness of cell phone service in libraries 22 % And the tendency towards the use of mobile services is moderate. Training about the use of mobile services was moderate to high. Students tend most use to send messages, view email, connect to social networks. Students want to renew borrowed books from the library and search through mobile.

    Conclusions

    Most of the Internet connectivity is provided via wireless. Medical students have a tendency to moderate the use of these technologies and there was notmuch awareness about library services based on mobile phones. Most of them were willing to renew books and searching resources.

    Keywords: phone, Medical students, Library services, Information transmission
  • Zakeri F., Etebarian A Pages 21-33
    Introduction
    Micro and macro levels of managers and decision-maker's awareness of modern budgeting methods, In addition to the rational use of resources and the optimized allocation, makes suitable basis for the growth and efficiency ofgovernmental agencies and entities. Additionally, in the current changing world, every organization facing with the change, must encounter the consequences with an appropriate method. The purpose of this study was to investigate the extent of IsfahanUniversity of Medical Sciences (IUMS) and subsidiaries financial manager's awarenessof the modern budgeting methods and it’s relation to their resistance against changing oftraditional budgeting system.
    Methods
    This was a descriptive - co relational study. The study subjects included the total of IUMS Financial managers (64) during year 2013 who were studied total of statistical population. Data collection tool included a researcher-made questionnaire. The content and face validity of questionnaire were confirmed and reliability through Cronbach's alpha coefficient were obtained as 0.96 respectively.
    Results
    There was a reverse correlation between the awareness rate of new budgeting various aspects and resistance to the change of traditional budgeting. A higher than average awareness of the issue was found among the financial managers.
    Conclusion
    The results of this study can be used to determine the IUMS financial managers training needs and to change the budgeting system.
    Keywords: Program Budgeting, Zero, Based Budgeting, Performance Budgeting, Organizational Resistance
  • Jahanbani E., Nasiripour A.A., Tabibi S.J., Raeisi P Pages 35-45
    Introduction
    Disaster supply chains, due to the high level of the uncertainty, are one of the environments needs special attention for agility. The purpose of this study was to identify factors affecting the relief supply chains agility in health sector through using factor analysis.
    Methods
    The Population of Present study included 138 health services management professionals, the disaster managers and experts from the Red Crescent Society and the medical emergency management centers throughout the country. Researcher-made questionnaire was used to collect the data. Validity of questionnaire was checked based on expert opinion and its reliability was measured through Pearson's Correlation and internal consistency coefficient. The results of Pearson's Correlation and Cronbach's alpha were 0.99 and 0.98 respectively. The data were analyzed using the SPSS version 16 software.
    Results
    In this study 49 variables with Eigen value more than 2 and with factorloadings more than 0/6 were detected as the factors affecting the relief supply chains in health sector.The most amount of correlation with the factor of agility were respectively related to rapid determination of the families need with factor loading 0/93, using an emergency item catalogue according to event with 0/938 and according to area with 0/928,availability of trained experts with 0/919 and communication with multiple distribution centers with factor loading 0/918.
    Conclusion
    The high correlation between the agility and variables such as swiftdetermination of needs, using the emergency item catalogue, availability of trained experts and communication with multiple distribution centers suggests that the authorities of relief organizations should pay attention to the formation and training of the assessment teams, strengthen role of knowledge management, empowerment and applying the principles of supply chain management to enhance the response during of disaster.
    Keywords: Agility, Disaster, Supply Chain, Health Sector
  • Najafpour J., Boroomandfar S., Zahiri M. Pages 47-58
    Introduction
    Patient safety indicators analysis is a tool to improve safety in hospital. The aim of this study is to assess the patient safety indicators.
    Methods
    The present study is descriptive and cross-sectional. It has been conducted in three hospitals of Ahwaz University of Medical science in 2013. The informationgathering tool was the assessment of Patient Safety protocol published by World Health Organization. Data gathering carried out through Structured Interview and checkking patient safety. Data was analyzed by the means of descriptive and analytical tests via spss software (sample t-test and Kruskal-Wallis Test).
    Results
    The findings of the present study showed that total average score were about 0.76, 0.55 and 0.27 for required, basic and advanced indicators, respectively. C Hospital acquired the highest score (52%) and A hospital took the lowest score (%46) between the studied hospital. The highest scores for required, basic and advanced indicator were achieved by the hospitals named B (0.8), C (0.56) and A (0.26) acquired the highest score. In the studied areas observed that, safe environment (59/3%) and continuing education (22/3%) had the highest and the lowest accordance with standard,respectively.
    Conclusions
    In the area of studied continuing education and patient participation need special attention and it seems that Promoting education, creating opportunities for patients to participate in treatment and commitment of top management cause change of attitude employees and safety improvement. It is suggested in order to implement patient safety standards, valid indicators should be developed for assessing the situation and identifying deficiencies of patient safety in hospitals then with comprehensive goal setting to removing barriers to patient safety result in improving safety in hospital.
    Keywords: Indicator, Patient Safety, Assessment, Hospital
  • Ataollahi F., Bahrami M.A., Abesi M., Mobasheri F., Khani Sh Pages 59-68
    Introduction
    Designing of bed allocation pattern provides a framework for better service. The present study was designed a goal programming model for reallocation of inpatient beds in shahid mohamadi educational hospital of Bandar Abbas city.
    Methods
    This study was an applied of type a descriptive and analytical studies. The required data included the total number of hospital's active beds, total working hours of hospital nurses (full time – part time, contract, and hourly nurses), average care for each patient, and the average waiting time for each bed. In this study, important constraints of beds allocation were identified through the review of literature and interview with experts and objective function were determined based on constraints. Finally, reallocation program of hospital beds was done in GAMS software
    Results
    In this study, bed allocation was done based on the main constraints of goal programing and determined goals based on constraints. The goal function was distinguished: maximum the use of human resources, minimizing the number of empty beds, reducing the waiting time, definite bed allocation to patient and definite bed allocation to ward. According to, extra of beds were in the internal emergency, emergency surgery and general surgery units and shortage of beds were in the ICUN,CCU and ICUOH units.
    Conclusions
    Based on the research findings, various models such operations research and planning and simulation models can be used as a useful tool for resource reallocation. Especially, needy bed in various sectors has vital importance.
    Keywords: Goal programming, bed patient, nurse, bed occupancy
  • Atashbahar O., Rejalian F., Bahrami M.A., Gharaie H., Homayooni A., Ataolahi F., Jamali E Pages 69-78
    Introduction
    clinical governance is a framework that all health organization moves to quality of care development to getting highest care standards with that. Main key to achieve clinical governance and objective of that is making educational and research equipment. This equipment should change organization to information system and decision making framework for personnel development and implement of clinicalgovernance.
    Methods
    This research was a quality and implementation research that implemented in first six month of 1391 years in Shahid Saddoughi Yazd medical science university. Search society was university manager and experts. Sampling methods was none randomize and objective. Data gathered with library study, internet study and interview with search sample.
    Results
    Educational needs of educational hospital personnel classified in 8 categories and in any category indicated number of 2,5,2,4,7,1,2,8 needs. these categories are including: preference is patient and society partnership (4.69), basic education of clinical governance and basic education of human resource management (4.39), Risk management (4.38), elementary education (4.3), Clinical effectiveness and using information (4.28) and Clinical audit (4.16).
    Conclusions
    Hospitals can achieve higher quality of care with implement of clinical governance if they diagnostic high preference educational needs and implementation of them.
    Keywords: clinical governance, education, need assessment, educational need assessment