فهرست مطالب

فصلنامه بورس اوراق بهادار
پیاپی 24 (زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/11/22
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسین ستایش، عیسی کریمی پور صفحه 5
    هدف این پژوهش، بررسی تاثیر محافظه کاری مشروط و غیرمشروط حسابداری بر ریسک درماندگی مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران است. برای کمی کردن محافظه کاری مشروط از نسبت جمع اقلام تعهدی غیرعملیاتی به کل دارایی ها و نسبت سود خالص قبل از اقلام غیرمترقبه به ارزش بازار حقوق صاحبان سهام و برای سنجش محافظه کاری غیرمشروط از دو معیار نسبت کل اقلام تعهدی قبل از استهلاک به میانگین کل دارایی ها و نسبت ارزش دفتری به ارزش بازار خالص دارایی ها استفاده شده است. برای سنجش ریسک درماندگی مالی نیز از امتیاز Z'' آلتمن و امتیاز O اولسون استفاده گردید.
    در راستای تحقق اهداف پژوهش، دو فرضیه اصلی و هشت فرضیه فرعی تدوین شده است. جهت آزمون فرضیه های مطرح شده در این پژوهش، از نرم افزارهای Stata نسخه9.1 و Eviews نسخه 7 استفاده شد و برای آزمون هر یک از فرضیه های اصلی دو مدل رگرسیون کلی تخمین زده شده است. نمونه آماری پژوهش شامل 127 شرکت طی بازه زمانی ده ساله 1388-1379 می باشد. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل فرضیه های پژوهش نشان می دهد که محافظه کاری مشروط و غیرمشروط حسابداری توان کاهش ریسک درماندگی مالی شرکت های ایرانی را دارد اما این ارتباط از لحاظ آماری معنادار نیست. بنابراین، شناسایی سریع تر اخبار بد نسبت به اخبار خوب (محافظه کاری مشروط) و اعمال رویه هایی که ذاتا محافظه کارانه است (محافظه کاری غیرمشروط) تغییرات چشم گیر و قابل ارزیابی در میزان ریسک درماندگی مالی شرکت ها ایجاد نکرده است.
    کلیدواژگان: محافظه کاری مشروط، محافظه کاری غیرمشروط، گزارشگری مالی محافظه کارانه، ریسک درماندگی مالی
  • یوسف محنت فر صفحه 41
    هدف مقاله حاضر بررسی رابطه بین تعمیق مالی در بازار سرمایه ایران و رشد اقتصادی در سال های 1388- 1369 می باشد. برای این منظور در این مقاله رابطه بین تعمیق مالی در بازار سرمایه و رشد اقتصادی کشور در چهار سناریو که هر سناریو مربوط به یک روش از اندازه گیری شاخص تعمیق مالی می باشد، مورد بررسی و مطالعه قرار می گیرد.
    نتایج حاصل از مقاله حاضر نشان می دهد، رابطه بین تعمیق مالی در بازار سرمایه با رشد اقتصادی کشور در سناریوی های اول تا سوم مثبت و معنی دار به دست آمده است و نتایج حاصل از آزمون علیت گرنجر در هر سناریو نشان می دهد که تعمیق مالی موجب رشد اقتصادی شده است و این رابطه یک طرفه می باشد.
    در زمینه سناریوی چهارم رابطه تعمیق مالی و رشد اقتصادی منفی و معنی دار به دست آمده است اما نتایج حاصل از آزمون علیت گرنجر بیانگر مستقل بودن تعمیق مالی و رشد اقتصادی می باشد. به عبارت دیگر در این سناریو نه تعمیق مالی موجب رشد شده است و نه رشد اقتصادی موجب تعمیق مالی.
    کلیدواژگان: تعمیق مالی، رشد اقتصادی، بازار سرمایه ایران
  • احمد احمدپور، مریم فرمانبردار صفحه 63
    پیش بینی و افشا مدیریت از سود، یکی از مهم ترین منابع اطلاعاتی ذینفعان می باشد. در سال های اخیر، مدیران به دلایل مختلفی از جمله کسب مشروعیت سازمان و فشار گروه های ذینفع به افشای اطلاعات اجتماعی سازمان اقدام می کنند. هدف این پژوهش، بررسی ارتباط بین سطح افشا مسئولیت اجتماعی شرکت ها با قدر مطلق خطای پیش بینی سود هر سهم می باشد. نمونه مورد بررسی صنایع شیمیایی، فرآورده های نفتی و سیمانی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران بوده که برای دو دوره مالی 1390 و 1391 مورد بررسی قرار گرفت. اندازه گیری سطح افشا مسئولیت اجتماعی شرکت ها، با استفاده از تحلیل محتوای گزارش سالانه هیئت مدیره شرکت ها صورت گرفته است. نتایج تحقیق نشان داد بین سطح افشا مسئولیت اجتماعی شرکت ها با قدرمطلق خطای پیش بینی سود هر سهم ارتباط معکوس معنی داری وجود دارد. همچنین، بین سطح افشا عملکرد اجتماعی و زیست محیطی شرکت با قدر مطلق خطای پیش بینی سود هر سهم رابطه معکوس معنی داری مشاهده گردید.
    کلیدواژگان: مسئولیت اجتماعی شرکت، پیش بینی سود هر سهم، خطای پیش بینی سود هر سهم
  • محمدرضا عباس زاده، مصطفی کاظمی، بهزاد کاردان، بهاره حقیقی طلب صفحه 79
    این پژوهش کاربردی تجربی بوده و رابطه ساختار سرمایه و کارایی شرکت ها را بررسی می نماید. هدف این است که چه سطحی از بدهی می تواند به عنوان ابزاری نظام بخش منجر به کارایی بیشتر گردد و آیا ساختار سرمایه در شرکت های کاراتر دربرگیرنده ی نسبت بدهی به سرمایه بالاتر و یا پایین تری می باشد؟ روش ارزیابی کارایی شرکتها، تحلیل پوششی داده ها (DEA) است که ده نسبت مالی، به عنوان ورودی و خروجی های این تکنیک، از صورت های مالی شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران (1384-1388) در چهار صنعت استخراج شده اند؛ سپس با متوسط ارزش بازار سهام هر شرکت، ارزش دفتری حقوق صاحبان سهام و جمع دارایی ها را تعدیل نموده ایم. پس از تعیین کارایی، فرضیات تحقیق با استفاده از دو مدل رگرسیونی با متغیرهای کنترلی آزمون شده اند. نتایج حاصل از تحقیق وجود رابطه معنادار میان کارایی و نسبت بدهی را نشان می دهد؛ همچنین رابطه این دو متغیر با تعدادی از متغیرهای کنترلی مورد استفاده معنادار می باشد.
    کلیدواژگان: بدهی، تحلیل پوششی داده ها، کارایی
  • علی حسینی، مهدی صالحی، محمود موسوی شیری*، علیرضا غلامزاده صفحه 103

    در این مطالعه با به کارگیری داده های روزانه قیمت گروه فلزات اساسی بین دوره زمانی 1385 تا 1390 به بررسی حافظه بلند بودن سری زمانی قیمت، با استفاده از تخمین پارامتر انباشتگی کسری در بورس اوراق بهادار تهران پرداختیم. به منظور آزمون فرضیه ها، ابتدا حافظه کوتاه مدت در قیمت ها را از طریق رگرسیون های مدل نوع ARMA حذف نموده و از پسماندهای این مدل برای محاسبه پارامتر انباشتگی کسری (d) و آزمون فرضیه و تعیین وجود حافظه بلندمدت استفاده شده است. برای محاسبه پارامتر انباشتگی کسری (d)، از دو روش تحلیل دامنه استاندارد شده (R/S) و تحلیل دامنه استاندارد شده تعدیل یافته (MRS)، استفاده کردیم. نتایج آزمون وجود حافظه بلند در ارتباط با سری زمانی قیمت سهام فلزات اساسی نشان داد که پارامتر انباشتگی کسری برای سری به روش R/S و MRS به ترتیب 34 /0 و 11 /0 می باشد که تایید کننده وجود ویژگی حافظه بلند در شاخص مورد بررسی است. به این ترتیب فرضیه عنوان شده، مبنی بر حافظه بلند بودن این متغیر نیز پذیرفته می شود.

    کلیدواژگان: حافظه بلند، تحلیل دامنه استانداردشده، تحلیل دامنه استاندارد شده تعدیل یافته، پارامتر تفاضل گیری کسری
  • سنجش و اندازه گیری عوامل موثر بر کیفیت خدمات الکترونیک در بازار سرمایه (مطالعه موردی سازمان بورس و اوراق بهادار ایران)
    امیرحسین امیرخانی، مهرداد عاصی صفحه 120
    مقاله حاضر با هدف سنجش و اندازه گیری عوامل موثر بر کیفیت خدمات الکترونیک در بازار سرمایه در جامعه ای متشکل از 222 نفر از کاربران این نوع خدمات انجام گرفت. در این تحقیق برای سنجش کیفیت خدمات الکترونیک از ابعاد کارایی، قابلیت دسترسی، تحقق تعهدات، امنیت و اعتماد، آموزش، پاسخگویی و راهنمایی، تماس و موارد قانونی استفاده شد. در ابتدا با به کارگیری آزمون کای دو، رابطه میان متغیرهای فوق با کیفیت خدمات الکترونیک تایید شد. نتایج حاصل از به کارگیری آزمون اسپیرمن نیز نشان دهنده تاثیر این ابعاد بر کیفیت خدمات الکترونیک بود. ضمن این که متغیرهای پاسخگویی و راهنمایی، موارد قانونی و تماس به عنوان مهم ترین عوامل موثر بر کیفیت خدمات الکترونیک انتخاب شدند. در پایان نیز، نتایج حاصل از به کارگیری آزمون دوجمله ای نشان داد که متغیرهای قابلیت دسترسی، تحقق تعهدات، امنیت و اعتماد در سطح نامطلوبی قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: کیفیت خدمات الکترونیک، بازار سرمایه، _ فناوری اطلاعات
  • محمد سلطانی، خشایار اسفندیاری فر صفحه 139
    یکی از موضوعات مهمی که در عرصه اقتصادی کشور مطرح شده و به نظر می رسد نقش زیادی در بهبود وضعیت مبادلات حامل های انرژی داشته باشد، بورس انرژی است. بورس انرژی به عنوان یک بازار متشکل و سازمان یافته، فضایی ایجاد می نماید که تمام ذینفعان می توانند به شکل مطلوب نسبت به داد و ستد فیزیکی کالا و همچنین اوراق بهادار، اقدام نمایند. در شکل نهایی بورس انرژی، طیف متنوعی از کارگزاران داخلی، خارجی و یا ترکیبی از آنها با مشارکت سرمایه گذاران، بانک ها، بیمه ها و نیز تولیدکنندگان در سطح منطقه ای و بین المللی، نسبت به بازاریابی حامل های انرژی و داد و ستد آنها اقدام خواهند نمود. تشکیل این بورس در دو دهه اخیر مورد توجه کشورهای صاحب نام در عرصه انرژی همچون انگلستان و آمریکا قرار گرفته است. یکی از کارکردهای اصلی بورس انرژی تضمین ایفای تعهدات ناشی از معاملات است که موجب افزایش میزان معاملات حامل های انرژی می شود؛ زیرا در این گونه معاملات، مبالغ هنگفتی در برابر حجم بالایی از حامل های انرژی مورد مبادله قرار می گیرند و از این رو وجود اطمینان در ایفای تعهدات طرفین بسیار با اهمیت و ضروری به نظر می رسد. آنچه در این مقاله مدنظر است، پرداختن به مشخصه اصلی بورس انرژی یعنی کارکرد آن و بخصوص امنیت در تسویه و تضمین ایفای تعهدات است که باعث شده بسیاری از کشورها به تاسیس چنین بورسی روی بیاورند. این مقاله می تواند تا حدودی نیازهای جامعه حقوق و اقتصاد نسبت به کسب اطلاعات پیرامون کارکردهای اصلی بورس انرژی را برطرف کند.
    کلیدواژگان: کارکرد، حامل های انرژی، بورس انرژی، تسویه و پایاپای
|
  • Mohammad Hossein Setayesh, Issa Karimipoor Page 5
    The purpose of this research is to investigate the impact of conditional and unconditional conservatism on distress risk of the companies listed in Tehran Stock Exchange. To quantify the conditional conservatism, the ratio of accumulated non-operating accruals to accumulated total assets and the ratio of net income before extraordinary items to market value of equity were used. For measuring unconditional conservatism, the ratio of total accruals before depreciation to average total assets and the ratio of the book value of common shareholder's equity to equity market value were applied. Distress risk is measured by Altman’s Z'-score and Ohlson's O-Score. In order to achieve the research objectives, two main hypotheses and eight sub-hypotheses have been developed. To test the hypothesis posed in this study, the State software version 9.1 and Eviews version 7 were used. To test the main hypothesis two major general regression models are estimated. Statistical sample is composed of 127 firms between 2000-2009. The result shows that conditional and unconditional accounting conservatism can reduce Iranian company’s distress risk. But this relation is not statistically significant. Therefore, faster recognition of bad news relative to good news (conditional conservatism) and the use of procedures that are inherently conservative (unconditional conservatism) have not created significant and measureable changes in companies’ distress risk.
    Keywords: Conservative Financial Reporting, Conditional Conservatism, Distress Risk, Unconditional Conservatism
  • Yousef Mehnatfar Page 41
    The purpose of the present research is to investigate the relationship between financial depth in the capital market and economic growth during 1990-2009. In this research, in order to estimate the financial depth, we used four methods, which are two quantitative methods and two structural methods. After estimation of financial depth from each of the above methods, at first, we study the financial depth trend in terms of each four methods, and then we investigate the relationship between financial depth in capital market and economic growth in four scenarios that each scenario is related to a method of estimating financial depth. The results of this research showed that the trend of financial depth in liquidity to gross domestic product ratio method is negative during 1990-2009. On the contrary, in three other methods, the statuses of financial depth in capital market are improved. Also, the results showed that the relationship between financial depth in capital market and economic growth during 1990-2009, in the first, second and third scenarios, are positive and significant and the results of the Granger experience showed that in each of the above three scenario, the financial depth causes economic growth and this relation is one-sided.In the fourth scenario, the relationship between financial depth in capital market is negative and significant but the Granger experience results enplane that financial depth and economic growth are independent. In other word, in this scenario, neither the financial depth nor the economic growth causes financial depth.
    Keywords: Financial Depth, Economic Growth, Iran Capital Market
  • Ahmad Ahmadpour, Maryam Farmanbordar Page 63
    Disclosure and forecast management of earning is one of the most important sources of information for the stakeholders. In recent years, managers for a number of reasons, including obtaining legitimate organization and pressure of stakeholder groups take actions to disclosure social information of organization. The purpose of this study is investigation the relationship between the level of corporate social responsibility disclosure and absolute value of EPS error. Studied companies are selected from the chemical industries, petroleum and cement products, listed in Tehran Stock Exchange for the financial period between 2001-2012. In measuring the level of corporate social responsibility disclosure, we used the content analysis of board annual reports of companies. The results showed that there is a significant inverse relationship between the levels of corporate social responsibility disclosure with absolute of EPS error. Also, there is a significant inverse relationship between the level of environmental and social performance disclosure with absolute value of EPS error.
    Keywords: EPS, EPS Error., Corporate Social Responsibility
  • Mohammadreza Abbaszade, Mostafa Kazemi, Behzad Kardav, Bahare Haghighitalab Page 79
    This paper investigates the relationship between capital structure and companies’ efficiency. We employ non-parametric data envelopment analysis (DEA) method to empirically construct the industry’s ‘best practice’ frontier and measure companies’ efficiency in each industry. This is a practical & empirical research, which uses the financial statements to collect required data. The statistic population is the listed companies in Tehran Stock Exchange from 2005 to 2009, and sample selection is done based on the systematic omission. The selected sample includes 870 company's year in 4 different industries. Financial ratios are calculated for each company's year and are used as inputs and outputs in DEA technique. To make the historical information, appeared on the financial statements more relevant, the average of market value per share for each company is used as an adjusting factor for book value of owner’s equity and assets. After determining the efficient companies in each industry, we examine the relationship between the leverage ratio of the previous year and efficiency of the current year and the effects of current year’s efficiency on the leverage ratio of the next year in terms of two hypotheses using two regression equations. In these two equations we use efficiency and leverage ratios (our main variables) and also five more control variables, including profitability, tangibility, intangibility, company size (the natural log of the company’s sales), sales growth and the type of industry as our dummy variable. The results of our research show a meaningful relationship between efficiency and leverage ratios. Also, there are some meaningful relations between some of our control variables and the two main variables.
    Keywords: DEA, Firm's Efficiency, Leverage
  • Ali Hosseini, Mahdi Salehi, Mahmoud Mousavi Shiri, Alireza Gholamzadeh Page 103

    In this study, we examine the existence of long range dependence using an estimation of fractional integration parameter in Tehran Stock Exchange by daily data prices of basic metals group between the 2006 to 2011. To calculate the “d” parameter (the Fractional Integration Parameter) we use analysis of the rescaled range (r/s) and analysis of modified rescaled range (MRS). But before that calculation, short-term memory in prices was removed through the regression of ARMA model and the residuals of these models have been used to test hypotheses and the existence of long range dependence. The results of testing in relation to the prices of basic metals time series show that the parameter of fractional differencing in R/S method and MRS method respectively were equal to 0.34 and 0.11 that confirms the existence of long-memory of the aforementioned index. Thus the hypothesis based on the existence of long range dependence of this variable will also be accepted.

    Keywords: Long Range Dependence, Modified Rescaled Range, Fractional Integration Parameter., Rescaled Range
  • Measuring Effective Factors on Electronic Service Quality in Capital Market (Case Study: Securities and Exchange Organization)
    Amirhoseyn Amirkhani, Mehrdad Asi Page 120
    This is a study of measuring the affective factors on electronic service quality in capital market was done in a society of 222 users of the services. In this regard, we used main factors as efficiency, accessibility, fulfillment, security and trust, education, accountability and guiding, contact and law cases. Applying Chi-Square and Spearman tests approved the influence of the factors on electronic service quality. Also accountability and guiding, law cases and contact were selected as the most important ones. Finally the results of applying Binomial test illustrated that accessibility, fulfillment and security and trust were posed in unfavorable levels.
    Keywords: Information Technology, Electronic Service Quality, Capital Market
  • Mohammad Soltani, Khashayar Esfandyari, Far Page 139
    Energy exchange has been proposed as one of the most important issues in the economic circumstances of the country, and it apparently plays an important role in the improvement of the situations of energy carriers’ exchanges. Energy exchange as a composed and organized market creates an atmosphere that all shareholders can act favorably toward physical trading of commodities and securities. In the final form of energy exchange, diverse range of internal and external brokers or a combination of them in partnership with investors, banks, insurers and producers, regional and international level will take possible actions in relation to the marketing and trading of energy carriers. The formation of such exchange in the past two decades has attracted lots of attention from known countries in the field of energy such as UK and the United States. One of the main functions of energy exchange is to guarantee the commitments based on transactions leading to the increase of transactions in energy carriers since large sums of money are exchanged in such transactions. Therefore, it is very important and necessary to ensure the fulfillment of commitments of the parties. The point which is the focus of the present study is to investigate the main component of energy exchange i.e. the function of the energy exchange and especially safety in settlement and assurance of commitments fulfillment causing many countries to establish such an exchange. This paper can be partly applied to the needs of the communities of law and economics in terms of gaining information about the core functions of the energy exchange.
    Keywords: Settlement, Clearing., Function, Energy Carriers, Energy Exchange