فهرست مطالب

پژوهشهای محیط زیست - سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان1393)

مجله پژوهشهای محیط زیست
سال پنجم شماره 9 (بهار و تابستان1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/07/11
  • تعداد عناوین: 18
|
  • مقالات علمی
  • پریسا رفیعانی خاچک*، مرجان محمدزاده، سید حامد میرکریمی صفحه 3
    بازدیدکنندگان، مسیرهای پیاده روی را به روش ها و دلایل مختلف استفاده می کنند. در طراحی مسیرهای پیاده روی، در نظر گرفتن اولویت های استفاده کنندگان در تعیین مقصد آن ها در مسیر پیاده روی بسیار مهم است. منظره ها و نقاط تماشای طبیعت از جمله عناصر مهم از سوی بازدیدکنندگان در انتخاب یک مسیر تفرجی هستند. بنابراین، انتظارهای مربوط به زیبایی و زیبایی شناختی باید به عنوان بخشی از یک طراحی اندیشمند درنظر گرفته شوند. رهیافت های متفاوتی برای ارزیابی کیفیت منظره های سیمای محیط طی چند دهه ی اخیر، توسعه یافته است. دو رهیافت پایه در این زمینه شامل: رهیافت تخصصی و رهیافت ادراکی است. در این پژوهش نیز منظره ها و نقاط دید در 10 مسیر پیاده روی موجود در منطقه تفرجگاهی طبیعی حوضه آبخیز زیارت، بر اساس رهیافت ادراکی ارزیابی کیفیت بصری مورد بررسی قرار گرفتند. در این راستا، بررسی میدانی مسیرها در منطقه ی تفرجگاهی طبیعی حوضه آبخیز زیارت جهت تعیین نقاط دید با استفاده از GPS انجام شد. هم چنین جهت تجزیه و تحلیل کیفیت منظره ها، از تمام نقاط دید تعیین شده عکسبرداری و اطلاعات حاصل از بررسی میدانی به محیط ArcGis9.3 انتقال یافت. نتایج حاصل از این پژوهش نشان داده است، مسیرهای موجود در منطقه را می توان بر اساس کیفیت منظره ها در سه طبقه ی عالی، خوب و متوسط قرار داد. بنابراین، مسیرهای پیاده روی مورد بررسی امکان و فرصت تماشای منظره های متفاوتی از طبیعت این منطقه را می توانند برای بازدیدکنندگان فراهم نمایند. شناسایی مسیرهای پیاده روی و نقاط دید آن ها، ارزیابی کیفیت هر یک از این نقاط و معرفی مسیرها بر اساس کیفیت منظره ها با استفاده از روش ادراکی می تواند به عنوان الگویی مناسب برای مدیریت مطلوب تر مناطق تفرجی مورد استفاده قرار گیرد. در این پژوهش، سعی شده است تا با معرفی یکی از روش های ارزیابی بصری، الگویی برای مدیریت مطلوب تر این مناطق و افزایش کیفیت تجربه ی تفرجی بازدیدکنندگان از یک منطقه طبیعی تفرجگاهی ارایه شود.
    کلیدواژگان: مسیر پیاده روی، بازدیدکنندگان، ارزیابی، رهیافت ادارکی، کیفیت، منظره ها
  • رضا مقدسی، فاطمه صیادی*، حامد رفیعی صفحات 15-24
    با توجه به اهمیت ارزش های غیر بازاری محیط زیست و کمی نمودن این ارزش ها، مطالعه حاضر به برآورد و مقایسه ارزش های کارکردی تفریحی و حفاظتی دریاچه لار به دلیل نقش حیاتی آن در اکوسیستم می پردازد. برای همین منظور، از روش ارزش گذاری مشروط، پرسش نامه انتخاب دوگانه و الگوی کیفی لاجیت استفاده شد. اطلاعات این مطالعه در سال 1391 و به روش نمونه گیری تصادفی از 230 گردشگر منطقه جمع آوری شد. در این مطالعه، ارزش تفریحی دریاچه لار برای هر فرد در هر بازدید معادل 7626/2 ریال برآورد شد. متوسط تمایل به پرداخت ماهیانه هر فرد، جهت ارزش حفاظتی دریاچه لار معادل 1637/6 ریال به دست آمد. با توجه به نتایج به دست آمده از این پژوهش، در هر دو برآورد، در مورد متغیرهای پیشنهاد، درآمد ماهیانه خانواده و میزان رضایت، نتایج مشابهی حاصل شد. سطح تحصیلات احتمال پذیرش مبالغ پیشنهادی را برای ارزش حفاظتی دریاچه لار در مقایسه با ارزش تفریحی به میزان بالاتری تحت تاثیر قرار می دهد. از طرفی، احتمال پذیرش مبلغ پیشنهادی از سوی بومیان منطقه برای ارزش حفاظتی دریاچه لار بیشتر از سایر بازدیدکنندگان می باشد.
    کلیدواژگان: ارزش کارکردی تفریحی، ارزش کارکردی حفاظتی، ارزش گذاری مشروط، مدل لوجیت، دریاچه لار
  • لیلا سلیمان نژاد، جهانگیر فقهی*، مجید مخدوم، منوچهر نمیرانیان صفحه 25
    فضای سبز در شهر ها و به ویژه در شهر های بزرگ و صنعتی، دارای عملکرد های مختلفی می باشد. فضای سبز از یک سو موجب بهبود وضعیت محیط زیست شهرها شده، از سوی دیگر شرایط مناسبی را برای گذران اوقات فراغت شهروندان برحسب توزیع و پراکنش آن در سطح شهر مهیا می کند. در این پژوهش، به منظور مطالعه نحوه ترکیب و توزیع مکانی پارک های شهر تهران، نقشه پارک ها با استفاده از اطلس رقومی بوستان های شهر تهران و به کمک نرم افزارهای ArcMap و IDRISI تهیه شد. سپس به کمک سنجه های منتخب سیمای سرزمین شامل (سطح طبقه، تراکم لکه، درصد مساحت از سیمای سرزمین، میانگین سطح لکه، شاخص بزرگ ترین لکه، شاخص شکل سیمای سرزمین، میانگین فاصله اقلیدوسی نزدیک ترین همسایه، میانگین شاخص شکل لکه) اطلاعاتی در زمینه الگوی مکانی پارک های شهر تهران به صورت کمی و با استفاده از نرم افزار Fragstats حاصل شد و نحوه ترکیب و توزیع فضایی، وسعت و پیوستگی پارک ها مورد ارزیابی قرار گرفت. در مجموع، تنها شش درصد از سطح سیمای سرزمین به این نوع کاربری اختصاص یافته که در سه طبقه پارک محله ای، ناحیه ای و منطقه ای مورد مطالعه قرار گرفتند. پارک های محله ای از الگوی مکانی بهتری نسبت به سایر طبقه ها برخوردار بوده و سنجه ها نتایج به نسبت مطلوب تری را برای این طبقه ارایه دادند. در مقابل نتایج کمی به دست آمده از محاسبه سنجه ها برای پارک های منطقه ای، بیان گر نامناسب ترین وضعیت مکانی این پارک ها در میان سه طبقه مورد بررسی در سطح شهر تهران بود.
    کلیدواژگان: سنجه های سیمای سرزمین، پارک، الگوی مکانی، فضای سبز، تهران
  • احمد عابدی سروستانی* صفحه 35
    به دلیل استفاده روزافزون مردم از مناطق تحت حفاظت مانند پارک های جنگلی، این دغدغه وجود دارد که آیا آن ها رفتار مناسبی با این مناطق دارند؟ برخی معتقدند متغیرهای روانشناختی مانند تعلق مکانی و نگرش محیط زیستی تا حد زیادی می تواند بر رفتار محیط زیستی گردشگران و استفاده کنندگان پارک های جنگلی تاثیرگذار باشد. مطالعه پیمایشی حاضر، با هدف بررسی ارتباط بین این متغیرها بین گردشگران پارک های جنگلی استان گلستان انجام شده است. نتایج نشان می دهند، با افزایش فاصله محل زندگی گردشگران با پارک های جنگلی، از میزان تعلق مکانی آنان نسبت به این پارک ها کاسته می شود و افراد مجرد نسبت به افراد متاهل، تعلق مکانی بیشتری به پارک های جنگلی دارند. این در حالی است که نه تنها بین تعلق مکانی و رفتار مناسب محیط زیستی گردشگران در پارک های جنگلی، همبستگی مثبت ومعنی دار وجود دارد، بلکه رابطه بین این دو متغیر یک رابطه علت و معلولی است. پژوهش حاضر، نشان داد: تعلق مکانی در مقایسه با نگرش نسبت به محیط زیست، متغیر بهتری برای پیش بینی رفتارهای حامی محیط زیست است.
    کلیدواژگان: تعلق مکانی، نگرش محیط زیستی، رفتار محیط زیستی، پارک های جنگلی
  • علی نواری* صفحه 47
    یکی از مباحث محیط زیستی که موجب نگرانی جامعه بین المللی شده است، مساله تغییرات آب وهوایی است. افزایش تراکم گازهای گلخانه ای در هواسپهر که ناشی از مداخله بشر در طبیعت است، به تدریج دمای کره زمین را افزایش داده است. عواقب مهیبی که تغییرات آب وهوایی به دنبال دارد، ضرورت اقدام برای مقابله با این پدیده را آشکار کرده است. از این رو، جامعه بین المللی کوشیده است از رهگذر تصویب کنوانسیون کلیات در زمینه تغییرات آب وهوایی، پروتکل کیوتو، برگزاری کنفرانس ها و نشست های متعدد در برابر تغییرات آب وهوایی واکنش نشان دهد. در این مقاله، تلاش شده است با استفاده از روش توصیفی- تحلیلی در دوره زمانی 2011- 1972، اقدام های حقوقی جامعه بین المللی در مورد موضوع تغییرات آب و هوایی، تشریح شود. بدین منظور، از اسناد حقوقی بین المللی مرتبط با محیط زیست به عنوان داده، استفاده شده است.
    نتایج حکایت از آن دارد که اگرچه تلاش های حقوقی جامعه بین المللی در راستای مقابله با گرمایش جهانی درخور توجه و گسترده بوده است، اما گام های عملی و موثرتری به ویژه از سوی کشورهای توسعه یافته صنعتی باید در این زمینه صورت پذیرد. به نظر می رسد، همکاری کشورهای توسعه یافته صنعتی در زمینه تغییرات آب و هوایی، در حل این بحران، نقش به سزایی ایفا می نماید.
    کلیدواژگان: گازهای گلخانه ای، هواسپهر، تغییرات آب وهوایی، کنوانسیون کلیات، پروتکل کیوتو
  • اشرف اسدی*، سید ابوالفضل مسعودیان صفحه 59
    این پژوهش با هدف بررسی زمانی- مکانی روند گرماهای فرین ایران انجام شده است. برای این کار از داده های روزانه ی دمای 663 ایستگاه اقلیمی و همدید کشور در بازه ی زمانی 1340/1/1 تا 1383/10/11 بهره برداری شده است. با استفاده از روش کریگینگ داده ها بر روی یاخته های 15×15 کیلومتر درون یابی شدند. به این ترتیب، آرایه ای به ابعاد 7187×15992 تشکیل شد. برای شناسایی روزهای فرین گرم از نمایه ی انحراف بهنجار شده ی دما (NTD) بهره بردیم. پس از شناسایی روزهای فرین گرم، روند آن برای پهنه ایران در ماه های مختلف سال در طول دوره آماری مورد مطالعه محاسبه شد. نتایج نشان داد که به غیر از ماه بهمن و اسفند در دیگر ماه ها بخش بزرگی از کشور روزهای فرین گرم روند مثبت نشان می دهند. بیشترین درصد گسترش روند مثبت از نظر روزهای همراه با گرماهای فرین به ترتیب مربوط به ماه های شهریور، دی و اردیبهشت است و به صورت پهنه ای وسیع و یکپارچه در بیشتر مناطق شرق، جنوب، مرکز و جنوب شرق کشور قرار گرفته اند. درحالی که بیشترین درصد گسترش روند منفی تعداد روزهای همراه با گرماهای فرین، مربوط به ماه های اسفند و بهمن است که بخش هایی کوچک از کشور را بیشتر در غرب و شمال به صورت پراکنده در بر گرفته اند.
    کلیدواژگان: گرماهای فرین، نمایه ی انحراف بهنجار شده ی دما، روند زمانی، مکانی، ایران
  • حسن باصفا*، علیرضا هژبری نوبری، حمید خطیب شهیدی، جواد نیستانی صفحه 73
    هیدرولوژی به عنوان یکی از مهم ترین عوامل محیطی نقش مهمی در شکل گیری استقرارهای انسانی داشته است. دشت نیشابور به عنوان بخشی از حوضه شمال شرق ایران در دامنه رشته کوه بینالود قرار گرفته و از زمین های کوه پایه ای و دشت تشکیل شده است. در دشت نیشابور، رودخانه های متعددی وجود دارند که همگی از بینالود سرچشمه گرفته و مازاد آب آن ها در فصول پر بارش از جنوب غربی دشت توسط رودخانه کال شور به بیرون هدایت می شوند. پژوهش حاضر، مبتنی بر جمع آوری مدارک مادی است که با متد کاوش لایه نگاری در استقرار پیش از تاریخی شهرک فیروزه به دست آمده است. شهرک فیروزه استقراری است که در فاز پایانی برنز در حاشیه یکی از مهم ترین رودخانه های نیشابور به نام فاروب رومان شکل گرفته و تحلیل لایه های فرهنگی آن به عنوان جامعه آماری مورد مطالعه نشان می دهد که هیدرولوژی نقش مهمی در شکل گیری و تداوم زمانی استقرار داشته است. تجزیه و تحلیل مدارک مادی جامعه آماری همچنین نشان می دهد استقرارهای انسانی در دوران پیش از تاریخ دشت نیشابور ارتباط تنگاتنگی با منابع آب داشته اند و از آن جا که رودخانه های این دشت در فصول پر باران سیلابی شده و طغیان گر هستند، در فرایندهای بلند مدت بسیاری از استقرارها همچون شهرک فیروزه تک دوره شده و بدون داشتن الگوی خاصی استقرار یافته اند.
    کلیدواژگان: محوطه شهرک فیروزه، هیدرولوژی، الگوی استقراری، دشت نیشابور، دوره برنز
  • علی اسکندری*، روح الله نوری، علی رسولی، محمدرضا وصالی ناصح صفحه 79
    آلودگی آب های سطحی توسط منابع آلاینده فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی، به عنوان یک مشکل فراگیر در سراسر جهان محسوب می شود. بنابراین، جهت کاهش آثار منفی منابع آلاینده مذکور، ارایه الگوی مناسب مدیریت کیفیت آب به عنوان اساسی ترین گام جهت بهبود وضعیت کیفی سیستم های منابع آب است. در این تحقیق، با توجه به این که سفیدرود به عنوان یکی از آلوده ترین رودهای کشور بوده و مطالعات انجام شده در این حوضه محدود می باشد، اقدام به ارایه چارچوبی مناسب جهت مدیریت کیفی آب این رودخانه بر مبنای روش تحلیل همبستگی کانونیک (CCA) شده است. برای این منظور، اطلاعات به دست آمده از 13 ایستگاه در طول رودخانه از خروجی سد سفیدرود تا محل اتصال آن به دریا، جهت تعیین ارتباط بین پارامترهای آلاینده فیزیکی و شیمیایی در دو دوره تر (اسفندماه) و خشک (شهریور ماه) توسط CCA مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج این تحقیق در حالت کلی، حاکی از ارتباط قوی بین پارامترهای فیزیکی و شیمیایی در هر دو دوره خشک و تر است. بنابراین می توان استنباط نمود که منشای هر دو دسته از پارامترهای آلاینده مذکور در هر دو حالت پرآبی و کم آبی رودخانه می تواند یکسان باشد. با توجه به این نکته که منشای پارامترهای آلاینده شیمیایی در یک حوضه آبریز بیشتر ناشی از منابع آلاینده انسان ساخت می باشد، می توان نتیجه گرفت که منشای پارامترهای آلاینده فیزیکی نیز با توجه به نتایج CCA مشابه پارامترهای آلاینده شیمیایی است. بنابراین، بر مبنای نتایج به دست آمده از این تحقیق، سعی در کاهش منابع آلاینده انسان ساخت می تواند گامی مهم در پایش و بهبود کیفی این رودخانه مهم کشور باشد.
    کلیدواژگان: تحلیل همبستگی کانونیک، سفیدرود، پارامترهای فیزیکی، پارامترهای شیمیایی، مدیریت کیفیت آب
  • سیدعلی جوزی*، مینا ابراهیمی صفحه 87
    ارزیابی ریسک محیط زیست، فرایند تعیین کمیت وکیفیت ریسک به وسیله تحلیل خطرات بالقوه در پروژه با در نظر گرفتن حساسیت یا آسیب پذیری محیط پیرامونی است. هدف اصلی در این تحقیق، تعیین معیارها و تخمین ریسک محیط زیستی خطوط ریلی با استفاده از تلفیق روش تصمیم گیری چند معیاره و روش ارزیابی ریسک اکولوژیکی با تکنیک YAPP می باشد. به همین منظور در این مطالعه، راه آهن غرب کشور (مسیر سمنگان- کرمانشاه- خسروی) به طول تقریبی 582 کیلومتر به مثابه مطالعه موردی انتخاب شد. نرم افزارهای مورد استفاده در این مطالعه نرم افزارExpert Choice به منظور وزن دهی به معیارهای به دست آمده با استفاده از نظر کارشناسان و با استعانت از پرسشنامه دلفی و نرم افزار Arc GIS 9.3 جهت تولید نقشه های احتمال وقوع خطر و شدت اثر می باشد.
    پهنه بندی ریسک خط آهن غرب کشور مبین آن است که حدود 80 درصد طول مسیر از ریسک با سطح کم و ناچیز برخوردار است، کمترین میزان ریسک در کیلومترهای 155-153 مسیر (حوالی شهرستان تویسرکان در استان همدان) و منطقه ای در کیلومتر 479 (شهرستان سر پل ذهاب در استان کرمانشاه)می باشد. سطح ریسک متوسط در نقاطی حدفاصل کیلومترهای 80-47 مسیر در حوالی شهرستان ملایر در استان همدان و کیلومتر 250-240 حد فاصل شهرستان های صحنه و هرسین در استان کرمانشاه واقع شده است. مناطقی در کیلومترهای 485-480 مسیر، واقع در محدوده شهرستان کرمانشاه در استان کرمانشاه به دلیل استقرار طرح بر روی اراضی با پتانسیل روانگرایی بالا محدوده با ریسک بالا شناخته شدند.
    کلیدواژگان: ارزیابی ریسک محیط زیستی، راه آهن، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، سامانه اطلاعات جغرافیایی، روش YAPP، راه آهن غرب ایران
  • لیلا امانت یزدی* صفحه 103
    مخازن و انبارهای ذخیره سازی فرآورده های نفتی یکی از منابع مهم تولید آلودگی هوا هستند. بنابراین، این مطالعه با هدف شناسایی، ارزیابی و مدیریت ریسک محیط زیستی آلودگی هوا در انبار مرکزی شرکت پخش فرآورده های نفتی یزد به انجام رسید. در این مطالعه، از تکنیک GIS جهت تحلیل وضعیت محیط زیست منطقه، از روش FTA جهت شناسایی ریسک های محیط زیستی و از روش E-FMEA جهت ارزیابی ریسک ها، استفاده شد. نتایج این ارزیابی نشان می دهد، مهم ترین علل ایجاد آلودگی هوا در انبار نفت یزد، تبخیر عملیاتی و تنفسی فرآورده در قسمت مخازن با RPN360 و 280، تبخیر عملیاتی فرآورده در قسمت سکو های بارگیری با RPN360 و آب بند نبودن اتصالات با RPN180در قسمت خطوط انتقال است. پس از شناسایی ریسک محیط زیستی آلودگی هوا، با استفاده از نرم افزار GIS اقدام به پهنه بندی آلودگی هوا و تهیه نقشه خطر آلودگی هوا بر روی سایت انبار نفت شد. نتایج این پهنه بندی نشان می دهد، بیشترین میزان آلودگی هوا ناشی از NMTHC در قسمت مخازن و بیشترین میزان SO2 در ضلع جنوب شرقی انبار است. همچنین به منظور حذف، کنترل، پیشگیری و کاهش ریسک های محیط زیستی و خطرهای احتمالی، بر اساس مقایسه نتایج حاصل از ارزیابی ریسک، راه کارهای مدیریت ریسک برای انبار نفت شهید صدوقی یزد از قبیل اجرای طرح کهاب پیشنهاد شد.
    کلیدواژگان: مدیریت ریسک محیط زیستی، مخازن ذخیره سازی نفت، آلودگی هوا
  • اعظم طباطبایی*، فرشته دست گشاده، کریم پوراسد مهربانی، شهرام سپهر نیا صفحه 115
    آلودگی هوا به لحاظ ماهیت سیال بودن هوا، از اهمیت ویژه ای برخوردار است. مهم ترین مشکلات محیط زیستی در مناطق شهری و صنعتی که سلامت انسان ها را تهدید می کند ناشی از همین امر می باشد که از جمله این آلاینده ها، وجود ذرات معلق در هوا و ایجاد پدیده ریزگردهاست. پدیده ریزگردها نه تنها به مرزهای تقسیمات جغرافیایی درون کشوری محدود نمی شود، بلکه هم اکنون ماهیت فرامرزی و حتی منطقه ای به خود گرفته است. شناخت کمی و کیفی ریزگردها نقش مهمی در زمینه تعیین منشای، برنامه ریزی جهت مهار و مقابله با آنها ایفا می کند. در این راستا، با توجه به احتمال حضور فلزات به همراه ذرات گرد و غبار، آنالیز فیلترهای تفلونی و فایبرگلاس در ایستگاه های پایش آلودگی هوا در 5 استان مختلف ایران در زمان هایی که بیشترین آلودگی وجود داشت، جهت اندازه گیری فلزات انتخاب شد. هدف از تحقیق حاضر، پایش آلودگی فلزات هوابرد، به منظور تعیین میزان فلزات Pb، Ni Cd، و Hg در فیلترهای هوا (تفلونی و فایبر گلاس) می باشد. نمونه فیلترهای نصب شده در ایستگاه های پایش آلودگی هوای استان های همدان، سیستان و بلوچستان، هرمزگان، کرمان و زنجان در زمان هایی که بیشترین آلودگی وجود داشت، جمع آوری و میزان فلزات پس از هضم اسیدی توسط دستگاه جذب اتمی اندازه گیری شد. نتایج به دست آمده در این تحقیق نشان داد که میزان سرب و جیوه اندازه گیری شده در هر دو نوع از فیلترهای هوا (تفلونی و فایبر گلاس) در کلیه استان های هدف، براساس استانداردهای معتبر جهانی EU Target WHO، California، و Federal، زیر حد مجاز آلودگی می باشد. در خصوص میزان فلزات نیکل و کادمیوم اندازه گیری شده در فیلترهای فوق در بعضی از ایستگاه ها براساس استانداردهای معتبر جهانی EU Target WHO، غلظت آن ها زیر حد مجاز آلودگی و در بعضی دیگر، در محدوده استانداردهای معتبر جهانی مشاهده شد.
    کلیدواژگان: ذرات معلق، پدیده ریز گردها، فیلترهای هوا (تفلونی و فایبرگلاس)، کادمیوم، سرب، نیکل، جیوه
  • نجمه رضازاده*، مهرداد نظریها، امین سارنگ صفحه 125
    بشر برای فایق آمدن به مشکلات کمبود آب ناشی از رشد جوامع و پیشرفت و صنعتی شدن، به احداث سدها و ذخیره کردن آب های سطحی در پشت این سدها روی آورد. اما، از آن جایی که ویژگی های اقلیمی منطقه، کمیت و کیفیت آب ورودی به مخازن و همچنین تبخیر آب از سطح مخزن، ساکن بودن آب و لایه بندی حرارتی روی کیفیت و ویژگی های فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی آب مخازن اثر می گذارد، آگاهی از چگونگی تغییرات کیفی آب در بازه زمانی دراز مدت، امری مهم به شمار می رود. بررسی دراز مدت شرایط کیفی آب در لایه های مختلف مخزن می تواند به تشخیص بهترین لایه برای آبگیری کمک نماید و وضعیت مخزن را نیز بهبود بخشد. در این تحقیق، مخزن سد کرخه تحت مطالعه و بررسی قرار گرفته و سعی شده است وضعیت دمایی و اکسی‍ژن محلول لایه های مختلف مخزن در یک دوره 40 ساله بررسی شود. برای شبیه سازی رفتار مخزن با توجه به شرایط موجود مدل دو بعدی CE-QUAL-W2 مناسب ترین مدل تشخیص داده شده و با کمک این مدل ریاضی پروفیل عمقی دما و اکسی‍ژن محلول به دست آمده است. نتایج حاکی از یک دوره لایه بندی شدید از اواسط خرداد ماه تا اواخر مهر ماه در کلیه سال ها و یک لایه بندی به نسبت ضعیف در فروردین و اردیبهشت و آبان است. همچنین، در اواخر بهمن نیز مخزن دچار پدیده واژگونی دما می شود. وضعیت اکسی‍ژن محلول نیز متاثر از وضعیت دمایی در ماه هایی با لایه بندی شدید دارای نوسانات عمقی فاحش و در زمان واژگونی به صورت یکنواخت در عمق است. در نهایت این که با توجه به نیاز پایین دست نتیجه می شود: لایه بین 170 تا 180 متر بهترین لایه برای آبگیری در ماه هایی با لایه بندی شدید است و در زمان واژگونی نیز با توجه به یکنواخت بودن اکسیژن محلول در عمق، تراز آبگیری اهمیت چندانی ندارد.
    کلیدواژگان: سد کرخه، CE، QUAL، W2، لایه بندی حرارتی، شبیه سازی اکسیژن محلول، تراز تخلیه
  • رحیم ملک نیا*، جهانگیر فقهی، مجید مخدوم، محمدرضا مروی مهاجر، محمود زبیری صفحه 137
    برنامه ریزی و مدیریت پایدار جنگل چرخه ای متشکل از طراحی، اجرا و پایش فعالیت ها می باشد. این چرخه برنامه ریزی برای پایش فعالیت ها نیازمند توسعه معیارها و شاخص هایی است. از سوی دیگر، تغییر در مدیریت جنگل و حرکت از راهکار تولید محصول پایدار به سوی مفهوم پایداری به معنای وسیع تر آن، سبب اهمیت یافتن کارکرد های دیگر جنگل شده است. امروزه، جنگلداری در جستجوی یک مدیریت چند منظوره می باشد که در آن ملاحظات محیط زیستی، تنوع زیستی، حمایت، تفرج و زیبا شناختی همراه با نیاز سنتی تولید چوب سازگار و هماهنگ شود و بتواند این خدمات و تولیدات را به صورت پایدار فراهم آورد. بنابراین، لازم است که برای کارکردهای مختلف جنگل سیاهه معیارها و شاخص های پایش پایداری تهیه شود. هدف از این مطالعه، تهیه معیارها و شاخص های پایش پایداری برای کارکردهای اکولوژیکی جنگل خیرود است. برای این منظور، پس از تهیه سیاهه اولیه شاخص ها و معیارها، این سیاهه توسط گروهی از متخصصان و با استفاده از روش تحلیل سلسله مراتبی با هم مقایسه و وزن نسبی آن ها تعیین شد. نتایج نهایی شامل هفت معیار و 25 شاخص برای پایش پایداری این سه کارکرد حفاظت، حمایت و تفرج می باشد. برای هر شاخص تاییدگرهای مناسب آن نیز تهیه و ارایه شد.
    کلیدواژگان: مدیریت پایدار جنگل، معیار، شاخص، پایش پایداری، کارکردهای اکولوژیکی، جنگل خیرود
  • ضیاءالدین باده یان*، زهرا مشایخی، لعبت زبردست، نغمه مبرقعی صفحه 147
    اثر گلخانه ای یکی از بزرگ ترین مسایل محیط زیستی حال حاضر دنیا به شمار می رود. اکوسیستم های جنگلی نقش مهمی در کاهش انتشار دی اکسیدکربن- به عنوان مهم ترین گاز گلخانه ای- ایفا می کنند. در این مطالعه، میزان ترسیب کربن در زیست توده گیاهی و خاک در دو توده خالص و آمیخته راش در بخش گرازبن جنگل خیرود برآورد و ارزش گذاری شده است. میزان کربن ذخیره شده در اندام های هوایی و زیرزمینی درختان جنگلی با استفاده از فرمول فتوسنتز تعیین شده است. برای برآورد میزان ترسیب کربن در افق های معدنی و آلی خاک، به ترتیب روش های تجربی واکلی- بلاک و روش احتراق در کوره مورد استفاده قرار گرفته است. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل های آماری حاکی از وجود اختلاف معنی دار در میزان ترسیب کربن در زیست توده گیاهی و افق های آلی و معدنی خاک در دو توده خالص و آمیخته راش است و توده خالص راش کربن بیشتری را ذخیره می کند (5934/2 تن در توده آمیخته راش و 7284/7 تن در توده خالص راش). جهت ارزش گذاری این خدمت اکوسیستمی، از روش هزینه های خسارت اجتناب شده استفاده شد. ارزش کارکرد ترسیب کربن توسط این اکوسیستم ها نیز از طریق هزینه هایی که در غیاب آن ها عاید جامعه می شود، برآورد شد. نتایج نشان دادند که توده خالص راش از ارزش اقتصادی معادل 9/5 میلیون ریال (هکتار/ سال) و عرصه توده آمیخته راش از ارزشی معادل 8/3 میلیون ریال (هکتار/ سال) از بعد کارکرد ترسیب کربن برخوردار است. بدیهی است آگاهی از این گونه ارزش ها به سیاست گذاران در امر حفاظت و تخصیص منابع مالی به ویژه در شرایطی که محدودیت بودجه وجود دارد، کمک شایانی خواهد نمود.
    کلیدواژگان: ترسیب کربن، ارزش گذاری اقتصادی، خدمت اکوسیستمی، زی توده، هزینه اجتناب
  • حسین وارسته مرادی* صفحه 157
    این پژوهش، جهت بررسی تاثیر متغیرهای محیط زیستی موثر بر فراوانی و تنوع جامعه پرندگان آشیانه حفره ای در پارک ملی گلستان انجام پذیرفت. شاخص های تراکم، تنوع و همباشی پرندگان با متغیرهای محیط زیستی با استفاده از روش نمونه برداری مسافتی و روش رج بندی مورد مطالعه قرار گرفت. پرندگان و متغیرهای محیط زیستی به فاصله شعاعی 25 متر از هر یک از 122 نقطه نمونه برداری بررسی شد. محور اول آنالیز تطبیقی متعارف دو گروه عمده از پرندگان را از یکدیگر متمایز نمود. گروه اول، شامل گونه های آشیان حفره ای ثانویه نظیر الیکایی، چرخ ریسک بزرگ، چرخ ریسک پس سر سفید، سینه سرخ و مگس گیر سینه سرخ همبستگی مثبتی با تعداد درختان با ارتفاع کمتر از 10 متر، تعداد درختان با قطر برابر سینه کمتر از 20 و 20-50 سانتی متر داشت. گروه دوم، شامل دارکوب خال دار بزرگ، دارکوب خال دار کوچک، دارکوب سیاه، کمرکلی جنگلی و دارخزک که بیشتر آن ها جزء پرندگان آشیان حفره ای اولیه هستند، همبستگی مثبتی را با ارتفاع درختان، ارتفاع درختان خشک سرپا، قطر برابر سینه درختان خشک سرپا، درجه پوسیدگی درختان خشک سرپا، ارتفاع درختان خشک افتاده، قطر برابر سینه درختان خشک افتاده، درجه پوسیدگی درختان خشک افتاده و تعداد درختان با قطر برابر سینه بیش از 100 سانتی متر داشت. نمایه غنای N2، شاخص تنوع شانون و شاخص یکنواختی گونه ای کامارگو همگی دارای بیشترین ارزش عددی در ارتباط با متغیرهای زیستگاهی همچون ارتفاع و قطر خشکه دارهای سرپا، ارتفاع و قطر خشکه دارهای افتاده، تعداد درختان با ارتفاع زیاد و قطر برابر سینه بیش از 100 سانتی متر و رده بالای پوسیدگی خشکه دارها بودند. نتایج این تحقیق بیان گر اهمیت متغیرهای زیستگاهی به ویژه خشکه دارها و درختان کهن سال در حفظ تنوع جامعه پرندگان به ویژه پرندگان آشیانه حفره ای و در نتیجه حفظ تنوع زیستی بوم سازگان های جنگلی است.
    کلیدواژگان: پرندگان آشیان حفره ای، تراکم، تنوع، پارک ملی گلستان
  • مهدی غلامعلی فرد*، شریف جورابیان شوشتری، علی اکبر آبکار، بابک نعیمی صفحه 167
    تغییرات پوشش سرزمین و توسعه شهرها سبب تخریب زیستگاه های طبیعی و کاهش تنوع زیستی شده است. یکی از روش های مورد استفاده برنامه ریزان جهت کنترل روند تغییرات پوشش سرزمین و کاربری اراضی، مدل سازی می باشد. این مطالعه، با هدف مقایسه رگرسیون لجستیک و پرسپترون چندلایه شبکه عصبی مصنوعی جهت مدل سازی پتانسیل انتقال تغییر پوشش سرزمین سواحل استان مازندران انجام شد. جهت تحلیل تغییرات منطقه از تصاویر ماهواره Landsat متعلق به سال های 1367، 1379، 1385 و 1390، مورد استفاده قرار گرفت. همچنین، مدل سازی پتانسیل انتقال با استفاده از رگرسیون لجستیک و پرسپترون چندلایه شبکه عصبی مصنوعی انجام پذیرفت. جهت پیش بینی تغییر پوشش سرزمین سال 1390، از دوره واسنجی 1385-1379 با استفاده از زنجیره مارکف و مدل پیش بینی سخت استفاده شد. صحت مدل سازی نیز با استفاده از ضریب کاپا ارزیابی شد. نتایج حاصل از ضرایب کاپا نشان داد که اگرچه رگرسیون لجستیک (0/8456) دقت بالاتری نسبت به پرسپترون چندلایه شبکه عصبی مصنوعی (0/8276) دارد، خطی کردن متغیرها، تاثیر زیادی در افزایش صحت مدل در منطقه مورد مطالعه نداشته است.
    کلیدواژگان: مدل سازی پتانسیل انتقال، رگرسیون لجستیک، پرسپترون چندلایه شبکه عصبی مصنوعی، ارزیابی صحت، سواحل استان مازندران
  • حسین صادقی، سمانه خاکسار آستانه* صفحه 177
    آلودگی هوای شهرها یکی از مهم ترین معضلات محیط زیستی بوده که همواره تهدیدی دایم و جدی برای سلامت و بهداشت جامعه و محیط زیست می باشد. بررسی های گسترده نشان می دهد، آثار بالقوه آلودگی هوا بر سلامت انسان شامل: افزایش مرگ و میر، افزایش مراجعه به بیمارستان، افزایش تغییرات در عملکرد فیزیولوژیکی بدن به ویژه عملکرد تنفسی و قلبی- عروقی بوده است. ذرات معلق یکی از شش آلاینده بسیار خطرناک بوده که صدمات جبران ناپذیری را به بدن انسان وارد می کنند. این آلاینده، متشکل از موادی مانند: اسیدها، فلزات و گرد و غبار می باشد. از جمله ذرات معلق مهم که سبب آلودگی شدید هوا می شود، می توان به PM10 اشاره کرد. PM10 به ذرات معلق 10 میکرونی گفته می شود که از ترکیب اکسید نیتروژن و دی اکسیدگوگرد در جو زمین تشکیل می شوند. بر اساس گزارش سازمان بهداشت جهانی، شهر اهواز با میانگین سالانه 372 میکروگرم بر مترمکعب PM10، به عنوان آلوده ترین شهر دنیا مقام اول را بین 1100 شهر کسب کرده است. بنابراین، در این مطالعه با استفاده از داده های ماکزیمم آلودگی ذرات معلق 10 میکرونی که به صورت سری زمانی 24 ساعته تهیه شده به منظور پیش بینی میزان آلودگی این آلاینده در هوای شهر اهواز مورد استفاه قرار گرفته است. یک شبکه با تاخیر زمانی نیز که با الگوریتم یادگیری LMS آموزش داده شده است طراحی و غلظت انتشار این آلاینده برای مهرماه 1390، پیش بینی شده است.
    کلیدواژگان: آلودگی هوا، ذرات معلق 10 میکرونی، پیش بینی، شهر اهواز، شبکه عصبی تاخیردار
  • رقیه کرمی* صفحه 187
    این مطالعه، با هدف بررسی راهبردی وضعیت اقتصادی و اجتماعی حوضه ی تحت تاثیر تالاب بین المللی هامون به انجام رسید. ابتدا، وضعیت موجود منطقه از طریق مطالعات کتابخانه ای، پیمایش میدانی، تجزیه و تحلیل آماری شناسایی شد. سپس قوت ها و ضعف ها (عوامل داخلی) و فرصت ها و تهدیدها (عوامل خارجی) موثر بر محیط اقتصادی و اجتماعی، به روش دلفی شناسایی و ارزش یابی شدند. نتایج مطالعه نشان داد که مولفه ی جوان بودن جمعیت و بالا بودن نرخ تولد مهم ترین قوت، منفی بودن نرخ رشد اصلی ترین نقطه ی ضعف، وجود مراکز دانشگاهی بزرگ بهترین فرصت و قرارگیری در کریدور حمل و نقل مواد مخدر و قاچاق کالا بزرگ ترین تهدید برای محیط اجتماعی- فرهنگی منطقه می باشند. در مورد محیط اقتصادی، نقاط قوت و ضعف به ترتیب مستعد بودن خاک منطقه برای زراعت و خشک سالی های بلندمدت و عدم وجود منابع آب کافی و مهم ترین فرصت و تهدید به ترتیب نیروی کار جوان و آماده به کار و ضعف سیاست گذاری کلان اقتصادی در سیستان می باشند. در ادامه، با تلفیق عوامل داخلی و خارجی راهبردهای رقابتی، محافظه کارانه، تهاجمی و تدافعی برای توسعه ی اقتصادی و اجتماعی ارایه شد که مهم ترین آن ها عبارت از: توجه به نیازهای فرهنگی و اقتصادی منطقه ی سیستان در برنامه ها و سیاست گذاری های کلان اقتصادی، مبارزه با قاچاق مواد و کالا از طریق آموزش و مدیریت مشارکتی، تدوین و اجرای برنامه های تامین آب برای کشاورزی و دامپروی، اعلام منطقه به عنوان منطقه ی آزاد انرژی با راه اندازی و توسعه ی میدان توربین های بادی و تمرکززدایی امکانات بهداشتی از شهرستان زابل، بازگشایی و رونق بازارچه های مرزی می باشد.
    کلیدواژگان: وضعیت اقتصادی، اجتماعی، برنامه ریزی راهبردی، سوات، سیستان
|
  • Rafiani Khachakp.*, Mohammadzadehm., Mirkarimi, S. H Page 3
    Visitors use the tracks for many reasons and in different types. The determination of users destinations and preferences in walking tracks designing are very important. Scenic and viewing points are important factors for visitors of recreational track, so aesthetic expectations ought to be considered as part of a thoughtful track design. Different approaches for assessing the scenic qualities of landscapes have been developed in the last few decades. Two basic approaches in this field include expert/design approach and perception-based approach. In this paper scenes and viewing points of 10 existing walking tracks in natural recreational area of Ziyarat Basin were assessed according to the perception-based approach. Therefore, a field survey using GPS receivers was conducted to determine viewing points on the study area and at each viewpoint photographs by using of digital camera that could be used for visual quality analysis. The data was analyzed in was taken ArcGis9.3. Finally, according to the results of viewing point's analysis, walking tracks were classified in three degrees (excellent, good, and moderate) based on scenic quality. The results showed that Ziyarat basin walking tracks provide the possibility and opportunity for watching different types of visual landscapes in this area. Determination of walking tracks and viewing points, quality assessment of these viewing points and introducing the tracks based on the scenic quality via perception approach could be used as a suitable guideline for better management recreation area. In this study we have tried to provide a pattern for better management of these areas and increasing visitor's recreational experience quality from a natural recreational area by introducing one of the visual assessment methods.
    Keywords: Walking track, Visitors, Assessment, Quality, Scene
  • Moghadasir., Sayadif.*, Rafiee, H Pages 15-24
    With regard to non-marketing values of environmental resources and evaluating them with real prices, this research has tried to analyze and compare both practical recreation and conservation of Lar Lake’s dam which has a crucial role as an important natural resource in Iran. Therefore, in this research such diverse methods, as a Contingent valuation method, the questionnaire of Double Dichotomous Choice and Logit qualitative model have been used. The information related to this study was collected from 230 visitors based on random sampling in 1391. Here, a recreational value of Lar Lake’s dam was estimated 7626.2 rial ($2- 3) per person per visit. The average of inclination to monthly pay per person, in order to estimate a preserved value of this place was 3716.6 rial ($1.3). According to the results of both estimations, there were same outcomes for suggested variables, monthly revenues, and the rate of satisfaction. The level of education has a significant impact on pursuing people to accept the suggested fees for conservational values than recreational ones. Apart from that, ethnic minorities have noticeable desire to keep conservational values of this resource safe, compared to the other visitors.
    Keywords: Recreation, Conservation, Contingent valuation method, Logit model, Lar Lake's dam
  • Soleiman Nejadl., Feghhij.*, Makhdoum, M. F., Namiranian, M Page 25
    Green spaces in urban areas, especially in large industrial cities entail different implications. The green space improves the environment of the cities and on the other hand it creates proper conditions for the recreation and leisure of the citizens in terms of distribution of urban green space. In this research, maps of parks was depicted by digital atlas of Tehran parks and by using of ArcMap and IDRISI software, Then by using applying selected landscape metrics including (CA, PD, PLAND, MPS, LPI, LSI, MNN, Shape-MN), and using Fragstats software, a series of quantitative data about spatial pattern of Tehran parks was resulted. Composition, configuration, expanse and continuity of parks were also analyzed. Only six percent of the landscape was assigned by the green space activity studied in three neighborhood, district, and regional parks classes. Neighborhood parks have the best spatial pattern in comparison with other classes and spatial pattern of regional parks were unfavorable in comparison with neighborhood and district parks.
    Keywords: Landscape metrics, Park, Spatial pattern, Green spaces, Tehran
  • Abedi, Sarvestani, A.* Page 35
    Increasing use of forest parks has been resulting in concerns of how people behave to these protected areas. Some believe that psychological factors like place attachment and environmental attitude have great influence on environmental behaviors. The aim of this research was to investigate relationships between mentioned factors among visitors of forest parks in Golestan province. Results showed that increasing distance between living place and forest parks decrease place attachment. Married people have more place attachment than single ones. Findings indicated that there was a positive and causal relationship between visitors’ place attachment and park- specific responsible environmental behaviors. Furthermore, this research showed that place attachment is better variable than environmental attitude to predict environmental behavior.
    Keywords: Place attachment, Environmental attitude, Environmental behavior, Forest parks
  • Navari, A.* Page 47
    One of the Environmental Issues that concerns the International Community is the problem of the Climate Change. Increases in greenhouse gases concentration in atmosphere resulting from human intervention in nature has increased Global temperature gradually. to combat against this phenomenon, the International Community has tried to ratify the United Nations Framework Convention on the Climate Change and the Kyoto Protocol and held several Conferences and Meetings in order to respond against the Climate Change. In this article I have tried to describe legal practices of the International Community regarding to the Climate Change by using the analytical – descriptive method for the time periods 1972-2011. For this purpose I have used International legal instruments relating to the Environment, as data.Results show that; although efforts of the International Community toward combat against Climate Change have been notable and widespread, it seems that more practical and effective steps must be taken especially by industrialized countries. It seems that cooperation of the industrialized countries have an important role in resolving of this crisis.
    Keywords: Greenhouse gases, Atmosphere, The climate change, Framework convention, Kyoto protocol
  • Asadia.*, Massodian, S. A Page 59
    In order to analyse spatial and temporal trend of extreme Warm days of Iran, mean daily temperature data from 663 synoptic and climatologic stations of Iran for the period 21/03/1961 to 31/12/2004 were used. Then, applying Kriging method, the temperature of 15*185 Km pixels was interpolated. The days accompanied with extreme warm were identified using Normalized Temperature Departure (NTD) index. According to the index, the days with NTD ≥ 2 selected as extreme warm days. Then a trend analysis applied to the extreme warm days for each month of year. The results show that the number of extreme warm days in Iran represents no trend in December, February and March. East, south, center and southeast parts of Iran show positive trends during August, January and May over large areas. While in north and west of the country over small areas negative trend was observed during Mars and February.
    Keywords: Extreme warm events, Normalized temperature departure, Spatial, temporal trend, Iran
  • Basafah.*, Nobaria., Khatib Sahidih., Neyestani, J Page 73
    Hydrology has had an important role in shaping human settlements as one of the most important environmental factors. As part of the Northeastern catchment of Iran, Neyshabur plain is located on the foot of Binalod mountain range, and is composed of a plain and foothill lands. There are numerous rivers in Neyshabur plain that emanate from Binalod Mountain, of which excess water is drained by Rude Kale-Shur in rainy seasons from the southwestern part of the plain. This study is based on collection of material documents obtained by stratigraphy method in a prehistoric settlement of Shahrak Firoze. Shahrak Firoze is a settlement formed in the margin of one of the most important rivers of Neyshabur named Farub Ruman in late Bronze Age, and analysis of its cultural layers as the statistical community under study shows that hydrology has been important in chronological formation and continuation of the settlement. Analysis of archaeological material of the statistical community also shows that prehistoric settlements in Neyshabur plain have been closely related to water resources. As the rivers of this plain have been torrential in rainy seasons with flood, in the long process many settlements such as that of Firoze have become errant in one period, and have been settled without any specific pattern.
    Keywords: Shahrak Firoze site, Hydrology, Settlement pattern, Neyshabur plain, Bronze age
  • Eskandaria.*, Noorir., Rasoulia., Vesali, Naseh, M. R Page 79
    Surface water pollution by chemical, physical, and biological contaminants all over the world can be considered as an epidemic problem. To decrease the negative impact of these pollution sources, offering a suitable model for water quality management is known as a key step to improve the quality of water resources system. In this study, given that Sefidrood River is one of the most polluted rivers of Iran and studies in this area has been very limited, we provide a framework for managing the river's water quality based on the canonical correlation analysis (CCA). For this purpose, data from 13 stations, located from the next of the Sefidrood Dam to the Caspian Sea, was used by CCA to determine the parameters of the relationship between physical and chemical pollutants in two period of wet (March) and dry (September). In general, our results suggest a strong relation between physical and chemical parameters in both wet and dry seasons. Therefore we can say as a result that the source of the both pollutant parameters in both high-water and low-water can be the same. Due to the fact that the source of chemical pollutant parameters in a basin is often caused by human induced sources, we can conclude that the origin of physical pollutant parameters, according to the CCA results, is the same as chemical pollutant parameters. So based on the results of this study reducing the human induced pollution sources is an important step in monitoring maintenance and quality improvment of this important river.
    Keywords: Canonical correlation analysis, Sefidrood, Physical parameters, Chemical parameters, Water quality management
  • Jozi, S. A.*, Ebrahimi M Page 87
    Risk assessment is a process of determination of risk quantity and quality using potential hazards of the project as well as considering the sensitivity or vulnerability of the surrounding environment. The main purpose of this study is determination of criteria and estimation of rail lines environmental risk by integration of multiple criteria decision making method and ecological risk assessment using YAPP Technique. Thereby, in the current study, the western railway corridor of Iran (Samangan- Kirmanshah- Khosravi route) which has the approximate length of 582 km was selected as a case study. The software that was used in this study was Expert Choice. The of inconsistency ratio were determined using Delphi Questionnaire and software Arc GIS 9.3 to produce impact intensity maps. Risk zonation of the western railway corridor of the country revealed that about 80 % of all length of the mentioned route has a low and negligible level of risk. The lowest risk belongs to the places situated at 155 to 153 km of the mentioned route, (near the city of Tuyserkan- Hamedan Province) as well as an area located at 479 km of the route (Sare Pole Zahab city in Kirmanshah Province). The medium risk level is observed between 80-47 km of the route near the county of Malayer (located in Hamedan Province) and the kilometers240-250 between Sahneh and Hersin (situated in Kirmanshah Province). Areas in the 485-480 km of the route located within the city of Kirmanshah (Kirmanshah province) are known as high-risk area due to deployment of the plan on lands prone to lands lide.
    Keywords: Environmental risk assessment, Railroad, Analytical hierarchy process, Geographic information system, YAPP method, Western railway corridor of Iran
  • Amanat Yazdy, L.* Page 103
    Petroleum warehouses and storage tanks are one of the major sources of air pollution. Therefore, this study aims to identify, assess and manage risks of air pollution in the central warehouse of Yazd Oil Products Distribution Company (OPDC). In this study, FTA Method was applied to identify environmental risks while E-FMEA was used to assess the risks. Based on the results of risk assessment, the highest RPN (equal to 336) is related to air pollution risk caused by respiratory and operational evaporation of the product due to lack of sealing of connectors. The second highest PRN equal to 280 is associated with operational evaporation of the product and the environment heat. In the pipeline, the highest RPN (tantamount to 180) is related to respiratory and operational evaporation of the product due to lack of sealing of connectors, while at loading platforms, operational evaporation of the product during its receiving and transmitting with RPN of 360 is identified as the most important air pollution risks. After identifying and assessing the environmental risks of air pollution, GIS Software was applied for zoning the air pollution. Accordingly, the risk map of air pollution on the site of oil storage was prepared. The results of the zoning suggested that the air pollution rate caused by NMTHC was occurred at Storage Section. Besides, the highest air pollution caused by SO2 was occurred at the southern side of the warehouse. Finally, risk management strategies as Kahab Project were proposed for Yazd Oil Products Distribution Company.
    Keywords: Environmental risk management, Air pollution, Oil storage tanks
  • Tabatabaie, A.*., Dastgoshadehf., Pourasad Mehrabanik., Sepehrnia, Sh Page 115
    Air pollution has particular importance due to the fluid nature of air and it is one of the most important environmental problems in urban and industrial areas which threaten human health. Two main important pollutants in the air are suspended particulate material in the air and fine dusts phenomenon. Fine dusts phenomenon isn’t limited to geographical boundaries within the country, but now it is a regional problem. Recognizing of the quality and quantity of fine dust has an important role in determining their origin and planning to find out how to deal with and eliminate them. In this respect, due to the possibility of presence of metals in particulate matter, analysis of Teflon and fiberglass filters installed in air pollution monitoring stations in five provinces of Iran, were selected to measure at the time period when there was the highest pollution. In this study, the metals included. Pb, Ni, Hg and Cd in air filters (Teflon or Fiberglass), the installed filters in air pollution monitoring stations (at Hamedan, Sistan and Baluchestan, Hormozgan, Kirman and Zanjan provinces) were collected when there was the highest pollution. Then metals were detected by atomic absorption spectrometry after acid digestion. The results showed that the measured amount of Lead and Mercury in both types of air filters (Teflon and Fiberglass) in all provinces are below the international objective standards (WHO, EU Target, Federal and California) of Lead and Mercury. The concentrations of Nickel and Cadmium in both types of air filters (Teflon and Fiberglass) in some stations are below the international objective standards (WHO, EU Target) of Nickel and Cadmium and in others the concentrations of Nickel and Cadmium are the same as level of international objective standard ranges.
    Keywords: Particulate material, Fine dusts phenomenon, Air Filters (Teflon, Fiberglass), Cadmium, Lead, Nickel, Mercury
  • Rezazadehn.*, Nazariham., Sarang A Page 125
    Nowadays, human is faced with water scarcity and many more problems which are due to population growth and industrial development. Therefore, many people around the world tried to overcome water shortage by dam construction and storing surface water when water is not available naturally. However, such activities together with climate changes may have negative impacts on inflow water quality and quantity. Nevertheless, the amount of evaporation from surface of water and thermal stratification may also change water characteristics (qualitatively, physically, chemically and biologically). Knowing how water quality changes in long-term period is important. Long-term study of water quality conditions in different layers of the reservoir could help determine the best layer for water intake and also to improve reservoir conditions. In this study, Karkheh Dam was selected as the case study. Using meteorological and river discharges records as well as water quality parameters such as temperature and dissolved oxygen of Karkheh River in different level for a period of 40. For simulation of reservoir behavior, the two-dimensional CE-QUAL-W2 model was used. With the help of this mathematical model the temperature and dissolved oxygen profiles were obtained. The results indicated a strong stratification period from mid of June to late of October in all years. However, a relatively weak stratification was obtained for April, May and November. In addition, in February thermal mixing phenomenon occurs, because, dissolved oxygen is strongly related to thermal stratification and fluctuates vertically according to temperature associated to each layer. Finally, results showed that the best level for water intake during strong stratification was between 170m to 180m. Otherwise, there is no limitation for water intake since stratification is not significant.
    Keywords: Karkhe reservoir, CE, QUAL, W2, Thermal stratification, Do simulation, Discharge level
  • Malekniar.*, Feghhij., Makhdoum, M. F., Zobeirim., Marvi Mohajer, M. R Page 137
    Sustainable Forest management is process that includes planning, implementation and monitoring. This process calls for criteria and indicators framework. On the other hand, forest ecosystems are increasingly considered as resources that must be managed for a wide range of ecological, economic and social values. These changes need criteria and indicator framework by which sustainable multifunctional forest management can be monitored. The Aim of this study is to develop criteria and indicator frameworks for ecological function including conservation, protection, conservation, and recreation function. For this purpose, Analytical Hierarchy Process and experts’ opinions were used and initial criteria and indicators were weighted. Final framework consists of 7 criteria, 25 indicator and 29 verifiers. Formulating these criteria helps monitoring the forest’s functions and can be used in determining, measuring, analyzing and assessing the sustainability of the studied area.
    Keywords: Sustainable forest management, Criteria, Indicator, Kheyrud Forest, Ecological functions
  • Badehianz.*, Mashayekhiz., Zebardastl., Mobarghaei N Page 147
    Greenhouse effect is one of the most severe current environmental problems. Forest ecosystems with their complex structure and function can play an important role in mitigating the emissions of CO2 as the most important greenhouse gas. Forest biomass and soil can be considered as the sinks of carbon. Many factors such as canopy cover percentage, forest type and species diversity, of species age structure, environmental conditions, and forest management methods affect the carbon sequestration. In this study, carbon sequestration in soil and plant biomass in pure and mixed beech stands of Gorazbon district in Kheyrud forests was estimated and valued.The amount of carbon stored in forest tree foliage and ground was estimated using the photosynthesis formula and the sequestration of carbon in mineral and organic soil horizons was determined using experimental methods, Walkly–black and oven respectively. The results showed that there is a significant difference between amount of carbon sequestration by the mixed and pure beech stands in both plant and soil biomass and the pure stand stores more CO2 than mixed one. Finally, the economic value of carbon sequestration function was estimated using cost avoided damage method. The results revealed that the average value of pure beech stand is 9.5 million Rials ($ 320) and 8.3 million Rials ($ 275) ha/year respectively, in terms of carbon sequestration function.
    Keywords: Carbons equestration, Pure, mixed beech stands, Damage cost avoided method
  • Varasteh Moradi, H.* Page 157
    This study was designed to examine the effects of environmental variables affecting density and diversity of cavity nesting bird community in Golestan National Park. Density and diversity of birds and their association with environmental variables were studied using distance sampling method and ordination procedure. Birds and environmental variables were detected within a 25 m radius of each of 122 sampling points. The first axis of CCA successfully separated two groups of the birds. The first group (namely secondary cavity-nesting birds), including Wren, Great Tit, Coal Tit, Robin, and Red-breasted Flycatcher had positive correlation with the number of trees less than 10 m in height, the number of trees with dbh of less than 20 cm and 20-50 cm. The second group (namely primary cavity-nesting birds), including Great-spotted Woodpecker, Lesser-spotted Woodpecker, Black Woodpecker, Nuthatch, and Treecreeper had positive correlation with tree height, snag height, snag dbh, snag decay stage, log height, log dbh, log decay stage, and the number of trees with dbh more than 100 cm. The number of dominant species (N2), Shannon diversity index and Camargo evenness index had the highest values in relation to the height and dbh of sangs, the height and dbh of logs, the number of tall trees with dbh more than 100 cm and advanced stages of decay, while the lowest values of diversity indices were correlated with the number of trees less than 10 m in height and the number of trees with dbh of less than 20 cm and 20-50 cm. The results of this study highlighted the importance of habitat variables, especially snags, logs and old trees, for conserving and enhancing of birds especially cavity-nesting leading to conservation of the forest ecosystems.
    Keywords: Cavity nesting birds, Density, Diversity, Golestan National Park
  • Gholamalifardm.*, Jourabian Shooshtari, Sh., Abkara., Naimi, B Page 167
    Land cover changes and residential developments result in destruction of natural habitats and biodiversity. Land cover models are one of the most important methods to evaluate this trend. The objective of this study was comparison of Logistic Regression (LR) and Multi-Layer Perceptron Artificial Neural Networks (MLP ANNs) algorithms for transition potential modeling of coastal areas of Mazindaran province. Landsat satellite imageries, specifically 1988, 2001, 2006, and 2010 were used for change analysis. In addition, transition potential modeling was conducted using a logistic regression and multi layer perceptron artificial neural network. Each calibration period 2001–2006 was examined using Markov chain and hard prediction for extrapolating the year 2010. The accuracy assessment model was determined by kappa index. The results showed that logistic regression (0.8456) was more accurate than the multi layer perceptron artificial neural network (0.8276) in this study area.
    Keywords: Transition potential modeling, Logistic regression, Multi layer perceptron neural network, Accuracy assessment, Coastal areas of mazindaran province
  • Sadeghih., Khaksar Astaneh, S.* Page 177
    Air pollution of cities is one of the most intricate environment al hazaeds that is a serious threat for health, hygiene and environment. Extensive studies show the potential effects of air pollution on human health, was including increased mortality, increased hospital treatments, especially changes in cardiopulmonary function- vascular. Particulate is one of six polluter that is very dangerous and have irreparable damage to the human body. This polluter are formed of substances such as acids, metals and dust.PM10 is one of the matter particulate which could cause severe air pollution. PM10 are known to particulate 10 microns and are formed from combination of nitrogen oxide and sulfur dioxide in the atmosphere. According to World Health Organization, Ahwaz with an annual average of 372 μg/m^3 of PM10 has acquired the most polluted city in first place in 1100 the city in the world. Therefore in this study with using data from the maximum pollution PM10 in series 24 hourly, were used for the to predict this polluter. A network with time delay and LMS learning algorithm is designed and were predicted the polluter concentrations for October 2011.
    Keywords: Air pollution, PM10, Prediction, Ahvaz city, Time delay neural network
  • Karami, R.* Page 187
    This study was performed in order to investigate socioeconomic status in affected areas of Hamoun international wetland. Firstly, the current status of region was studied by literature review, field survey and statistical analysis. Then strengths and weaknesses (internal factors) were identified as well as opportunities and threats (external factors) using Delphi Method. Results showed that the main social strengths and weaknesses are respectively young population and negative growth rate; also the significant social opportunities and threats are respectively existence of public universities and being in drug trade corridor. Furthermore, the main important economic S-W are respectively fertile soil for agricultural activities and long droughts, also the serious economic O-T are respectively young workforce and weak government economic policy in Sistan. Subsequently with integrating of internal and external factors ST, SO, WT and WO strategies were formulated which involve following important ones: to observe socioeconomic and cultural needs of Sistan in country policy making trends, to control drug and goods smuggling by education and participatory management, to provide water for agricultural activities, to announce Sistan as energy region by developing wind turbines, to decentralize health facilities from Zabol to other cities and to reopen the bored markets.
    Keywords: Socioeconomic status, Strategic planning, SWOT, Sistan