فهرست مطالب

Islamic Dental Association of IRAN - Volume:26 Issue: 3, 2014

Journal of Islamic Dental Association of IRAN
Volume:26 Issue: 3, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/07/12
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حجت الاسلام محمد سروش محلاتی * صفحات 165-168
    برای داشتن درکی درست از افراط گرائی می توان سیره امیرالمومنین (ع) را به عنوان شاخص عدالت محوری مورد بررسی قرار داد. در پایان دوره خلیفه سوم، بسیاری از مسلمانان بر علیه او قیام کردند و فضای تند سیاسی، عده ای را به افراط گرایی سوق داد و با استقرار دولت علوی افراط گرایی از دو سو، این دولت را در محاصره خود گرفت، عده ای از جبهه مخالفان همانند خوارج به معارضه برخاستند و برخی دیگر از جبهه دوستان از سر عشق و علاقه به تند روی پرداختند. این دوستان که شاخص عدالت را کنار گذاشتند، می خواستند با تحمیل رای و اعمال فشار برای بیعت گرفتن، به زندان افکندن متهمان، برخورد خشن با همه مخالفان، حذف عناصر عاقل و اقدامات تند علیه دشمنان، دولت علوی را «تحکیم» کرده و نظام را «تثبیت» کنند و در این بین امیرالمومنین (ع) به شدت در برابر این گروه افراطی و خواسته های آنان مقاومت می کرد.
    کلیدواژگان: عدالت، افراط، بیعت، انقلاب
  • لادن اسلامیان، سارا یوسفی نیا*، نازیلا عاملی صفحات 169-175
    زمینه و هدف
    درد حین درمان ارتودنسی ممکن است اثر نامطلوبی بر روند همکاری بیمار بگذارد. مطالعه حاضر باهدف مقایسه اثر دو آدامس کتوپروفن و بنزوکائین در کاهش درد بیماران طی درمان ارتودنسی انجام شده است.
    روش بررسی
    مطالعه به صورت کارآزمایی بالینی شاهددار دوسوکور انجام شد. به همین منظور سی بیمار با دامنه سنی 15-25سال که در جلسات قبلی درد گزارش کرده بودند، به صورت تصادفی به سه گروه تقسیم شدند و به هر گروه یکی از سه نوع آدامس (کتوپروفن، بنزوکائین و کنترل) داده شد، همه بیماران هر سه نوع آدامس را با لحاظ دوره Wash-out دریافت کردند. پس از آموزش لازم، بیماران درد خود را دو و شش ساعت بعد، شب ملاقات، روزهای دوم، سوم و هفتم درVisual analogue scale صد قسمتی ثبت کردند. آزمونهای Friedman و Wilcoxon signed rank برای مقایسه میانگین درد به کار رفت.
    یافته ها
    میانگین درد در هر دو جنس و تمام گروه ها کاهش یافت که این روند کاهش درد معنی دار بود. (0/017=P)، بررسی های آماری شاخص درد بر اساس معیارVAS نشان داد که اگرچه میانگین درد در گروه بنزوکائین در مقایسه با دو گروه دیگر کمتر بود با این حال با آنالیزهای آماری Friedman و Wilcoxon signed rankرابطه معنی دار با آدامس کتوپروفن فقط در دو ساعت اول مشاهده شد. (0/042=P) ولی هر دو در تمامی زمانها به جز روز هفتم نسبت به گروه کنترل به صورت معناداری بهتر بودند.
    نتیجه گیری
    آدامسهای کتوپروفن و بنزوکائین به صورت معناداری در کاهش درد بیماران موثرند.
    کلیدواژگان: درد، حرکت دندان توسط ارتودنسی، کتوپروفن، بنزوکائین
  • مهرداد پنج نوش، الهیار گرامی، نرجس هوشیاری* صفحات 176-180
    زمینه و هدف
    مال اکلوژن یک ناهنجاری مورفولوژیک در قرارگیری دندانها در دهان است که فراوانی آن از کودکی تا نوجوانی افزایش نشان می دهد. شناخت ویژگی های استاندارد برای تعیین میزان انحراف بیمار از وضعیت طبیعی و تشخیص به موقع می تواند کمک کننده باشد. هدف این مطالعه کشف رابطه ای بین زوایای مفصل تمپورومندیبولار و نوع مال اکلوژن افراد است.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی مقطعی، 81 بیمار از پرونده بیماران ارتودنسی موجود در دانشکده دندانپزشکی تهران بین سالهای 1380تا 1387 با سن 15-25 به طور تصادفی بر حسب معیارهای زیر انتخاب گردید، افراد مبتلا به سندرم های کرانیوفاسیال و بیماری های مادرزادی مفصلی یا روماتیسم مفصلی و مشکلات تیروئید و مصرف کنندگان داروهای هورمونی حذف شدند. کلیشه لترال سفالومتری از بیماران تهیه گردید و به کمک آنالیز Wit`s و نقاط ANB به سه گروه I، II، III انگل تقسیم بندی شد، سپس رادیوگرافی پانورامیک بیماران قبل از شروع درمان افراد تریس شد و سه زاویه: زاویه بین خط شیب آرتیکولارامیننس و خط افق، زاویه بین کندیل و گردن کندیل و زاویه بین نیمساز زاویه قبلی و خط شیب آرتیکولارامیننس روی کاغذ تریسینگ با نقاله اندازه گیری شد. پس از آن یافته ها تحت آنالیز همبستگی رتبه ای Spearman، Paired t-test Two way ANOVA قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان همبستگی راست و چپ سه اکلوژن برای یک نوع 459/ 0 I با 0= P، نوع دو 276/ 0 II با 0/011=P و نوع سه 334/ 0 III با 0/02= P به دست آمد. بین هیچ گروه از این اندازه ها بین دو جنس، سن و نوع مال اکلوژن اختلاف معنی داری وجود نداشت و اثر برهمکنش دو متغیر مستقل نیز معنی دار نبود. نوع مال اکلوژن، سن و جنس با زاویه های مورد نظر رابطه ای ندارد.
    نتیجه گیری
    زاویه بین خط شیب آرتیکولارامیننس و خط افق، زاویه بین کندیل و گردن کندیل و زاویه بین نیمساز زاویه قبلی و خط شیب آرتیکولارامیننس با مال اکلوژن ارتباطی ندارد یعنی مورفولوژی کندیل و مفصل گیجگاهی فکی با اکلوژن فرد رابطه ندارد.
    کلیدواژگان: مال اکلوژن، مفصل گیجگاهی فکی، گلنوئیدفوسا، کندیل، پارانومیک
  • شیرین زهرا فرهاد، شهرام امینی، عاطفه مهدیان، مهرداد برکتین، مروارید مافی* صفحات 181-186
    زمینه و هدف
    درمان تعدیل میزبان به عنوان یک مفهوم جدید در درمانهای جانبی بیماری های پریودنتال مورد مطالعه قرار گرفته است. امگا-3 دارای فعالیت محافظتی و ضدالتهابی در بیماری های التهابی نظیر پریودنتیت است. هدف این مطالعه بررسی اثر درمانی امگا-3 به همراه دوز پایین آسپیرین در درمان پریودنتیت مزمن و مقایسه آن با داکسی سایکلین می باشد.
    روش بررسی
    تعداد 45 بیمار دارای پریودنتیت مزمن انتخاب شدند و پارامترهای کلینیکی برای آنها ثبت گردید. پس از انجام مرحله یک درمانهای پریودنتال، بیماران به صورت تصادفی به سه دسته تقسیم شدند و هر گروه روزانه یکی از این رژیم های دارویی را دریافت کردند: یک عدد قرص داکسی سایکلین بیست میلی گرم، یک عدد قرص امگا-3 به همراه هشتاد میلی گرم آسپیرین، یک عدد قرص پلاسبو (گروه کنترل). پس از شش هفته، تمام پارامترها مجددا ثبت گردیدند. داده ها با آزمونهای آماری Wilcoxon، t زوجی، Kruskall-wallis و آنالیز One way ANOVA بررسی شدند.
    یافته ها
    میانگین BOP، PPD و CAL در گروه های امگا-3 و داکسی سایکلین نسبت به گروه پلاسبو، به طور معنی داری کاهش یافته بود (0/05>P) و این کاهش در گروه امگا-3 به طور معنی داری بیش از داکسی سایکلین بود. (0/05>P)
    نتیجه گیری
    امگا-3 ممکن است بیشتر از داکسی سایکلین که به عنوان داروی رایج در درمانهای پریودنتال استفاده می شود، در کاهش پارامترهای کلینیکی در بیماران دچار پریودنتیت موثر بوده و در کنترل پیشرفت بیماری کمک کند.
    کلیدواژگان: پریودنتیت مزمن، اسید چرب امگا، 3، داکسی سایکلین
  • سیما نیک نشان، آیسان غزنوی*، محمد حیدر پناهی صفحات 187-192
    زمینه و هدف
    با توجه به استفاده وسیع رادیوگرافی در انجام درمانهای ریشه و اهمیت سن محلول ظهور و ثبوت در دستیابی به یک تشخیص قطعی، مطالعه حاضر با هدف تعیین اثر سن محلول ظهور و ثبوت بر دقت تشخیصی تصاویر رادیوگرافی طول فایل های اندودنتیک در فیلم های D-speed، E-speed و E/F-speed انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه آزمایشگاهی تشخیصی، رادیوگرافی ها با استفاده از محلول ظهور و ثبوت شش هفته ای ظاهر شدند. پنج نفر از دستیاران اندو و رادیولوژی به صورت تصادفی تصاویر را مشاهده و موقعیت نوک فایل اندو را با یک شاخص سه قسمتی تعیین کردند. میزان Az به عنوان شاخص دقت تشخیصی لحاظ و اثر نوع فیلم مصرفی و اندازه فایل اندو با آزمونهای One way ANOVA، Tukey وt-Student بررسی شد.
    یافته ها
    دقت تشخیصی فیلم های D-speed و E-speed یکسان و بالاتر از فیلم E/F-speed بود. (p<0/0001)، میانگین Az در محلول تازه، دو هفته ایی و چهار هفته ایی در فیلم های D، E وE/F به ترتیب برابر 0/5882، 0/5538، 0/3578 و 0/5782، 0/5718، 0/3498 و 0/6196، 0/6724، 0/2080 بود. سن محلول تا چهار هفته اثر منفی بر دقت تشخیصی فیلم های D و E نداشت ولی دقت تشخیصی فیلم E/F-speed را در هفته چهار کاهش داده بود. همچنین عدم دوام محلول برای هفته شش نشان داده شد. مشاهده گران دقت تشخیصی بیشتری در هنگام قرارگیری فایل اندو با اندازه 15در مقایسه با اندازه ده در هر سه سن محلول نشان دادند (p<0/0001)، به طوری که میانگین Az در قرارگیری فایل با اندازه ده و 15 در محلول تازه برابر 0/3984 و 0/6016، در محلول دو هفته ای برابر 0/3732 و 0/6268 و در محلول چهار هفته ایی برابر 0/2774 و 0/7226 برآورد گردید.
    نتیجه گیری
    سن محلول ظهور و ثبوت تا چهار هفته پس از مصرف اثری در دقت تشخیصی فیلم های D-speed و E-speed نداشته است. در فیلم E/F-speedباید سن محلول دو هفته و کمتر باشد، هر چند که دو فیلم E و D در تمامی موارد دقت تشخیصی بیشتری نسبت به آن داشتند.
    کلیدواژگان: محلول ظهور و ثبوت، دقت تشخیصی، فیلم رادیوگرافی دندانی، فایل اندودنتیک
  • صفورا صاحبی، حسین میرهادی*، محمد معتمدی فر، علی آریامنش صفحات 193-198
    زمینه و هدف
    استفاده از یک ماده شستشودهنده در حین پاکسازی و شکل دهی کانال که خاصیت ضدمیکروبی بالا و سمیت پایین داشته باشد لازم است. استفاده از شوینده های داخل کانال به صورت ترکیبی راهی جهت رسیدن به این منظور می باشد. هدف از این مطالعه ارزیابی خاصیت هم افزایی ضدمیکروبی ترکیب کلرهگزیدین و هیدروژن پروکساید بر روی باکتری های کانال عفونی دندانهای خارج شده انسانی است.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی 42 کانال دندانی که قبل از خارج شدن دارای ضایعه پری آپیکال در رادیوگرافی بوده انتخاب شدند. دندانها پس از خارج شدن در نرمال سالین با دمای 37 درجه سانتی گراد نگهداری شده و ظرف کمتر از 24 ساعت مطابق شرایط کلینیکی با استفاده از فایل های روتاری S1 تا F3 پاکسازی مکانیکی شدند و در مجموع توسط ده سی سی از محلولهای مورد نظر شستشو گردید. (گروه یک 14 دندان با هیدروژن پروکساید 3٪، گروه دو 14 دندان با کلرهگزیدین 2٪ و گروه سوم 14دندان با ترکیب کلرهگزیدین 2٪ و هیدروژن پروکساید 3٪). قبل و بعد از آماده سازی به وسیله مخروطهای کاغذی از کانال دندانها نمونه گیری اولیه و ثانویه (S2،S1)به عمل آمد و به آزمایشگاه میکروبیولوژی جهت شمارش کلنی (CFU) فرستاده شد. سپس نتایج توسط آزمونهای آماری Kruskal-Wallis و Dunn مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    یافته ها
    یافته های این مطالعه نشان داد که تمامی محلولهای شستشوی مورد آزمایش باعث کاهش معنادار تعداد باکتری نسبت به نمونه گیری اولیه شدند، ضمن آنکه ترکیب کلرهگزیدین و هیدروژن پروکساید بسیار موثرتر به شکل معناداری بیش از هیدروژن پروکساید به تنهایی باعث کاهش میکروارگانیسم های داخل کانال شد. (0/039= P)، کاهش تعداد کلنی در مورد کلرهگزیدین و حالت ترکیبی معنی دار نبود. (0/194=P)و ترکیب کلرهگزیدین و هیدروژن پراکسید با ایجاد 13 نمونه فاقد رشد کلونی به طور معناداری موثرتر از هیدروژن پراکسید با ایجاد هفت نمونه فاقد باکتری بود. (0/033=P) مابقی گروه ها تفاوت معناداری نداشتند.
    نتیجه گیری
    کلرهگزیدین به تنهایی دارای خاصیت ضدمیکروبی قوی جهت حذف باکتری های کانال ریشه است و در ترکیب با هیدروژن پروکساید این خاصیت به طور معنی دار افزایش نمی یابد.
    کلیدواژگان: کلرهگزیدین، هیدروژن پروکساید، اثر سینرژیسم (هم افزایی)، ماده شستشودهنده کانال دندان، کلنی میکروبی
  • حسین لباف*، گیتا رضوانی، شهریار شهاب، هادی اسدیان، فاطمه میرزازاده منفرد صفحات 199-207
    زمینه و هدف
    ورود رادیوگرافی دیجیتال به اندودنتیکس ضمن کاهش زمان درمان به ویژه در محیطهای آموزشی فرصتهای جدیدی جهت بررسی درمانهای انجام شده برای کادر آموزشی فراهم ساخته است. هدف از این مطالعه بررسی میزان خطا در محیط آموزشی- درمانی با استفاده از دو روش رادیوگرافی معمولی و دیجیتال می باشد.
    روش بررسی
    در مطالعه مشاهده ای و گذشته نگر حاضر، 1536 نگاره رادیوگرافی قابل قبول معمولی و دیجیتال تهیه شده توسط دانشجویان دوره های عمومی و تخصصی از نظر نوع خطای حین درمان ریشه مورد بررسی قرار گرفت. خطاهای مورد بررسی در این مطالعه شامل ده خطای حین آماده سازی و پرکردن کانال و موارد با رادیوگرافی نامناسب بود. در نهایت جهت آنالیز داده ها از نرم افزار SPSS ویرایش 16 استفاده و داده ها با استفاده از فراوانی و درصد توصیف شد و با استفاده از آزمونهای Chi-square و Fisher exact test مقایسه شدند.
    یافته ها
    بیشترین شیوع خطا، در گروه دانشجویان عمومی با استفاده از رادیوگرافی معمولی مربوط به خطای (Poor obturation وUnder filling (13/8% و در گروه دانشجویان تخصصی با استفاده از رادیوگرافی معمولی (10/58%) و در رادیوگرافی دیجیتال در هر دو گروه دانشجویان عمومی و تخصصی (11/86% و 9/47%) مربوط به خطای Poor obturation بود. در این مطالعه تعداد موارد بدون خطا در دندانهای قدامی (82/05%) بیش از دندانهای خلفی (65/29%) بود که اختلاف آنها معنی دار بود. (0/0001= P)، همچنین در این مطالعه از نظر طول و کیفیت پرکردگی 11/96% از دندانهای قدامی مشکل داشتند در حالی که 23/5% از دندانهای خلفی از این منظر قابل قبول نبودند و اختلاف این فراوانی ها نیز معنی دار بود. (0/003=P)
    نتیجه گیری
    بیشترین شیوع خطا در هر دو گروه دانشجویی با استفاده از هر دو نوع رادیوگرافی، خطای Poor obturation بود. علاوه بر آن تعداد موارد بدون خطا در دندانهای قدامی نسبت به دندانهای خلفی به طور معنی داری بیشتر بود.
    کلیدواژگان: رادیوگرافی دیجیتال، رادیوگرافی معمولی، خطا های حین درمان
  • محمدرضا مالکی پور، فرزانه شیرانی*، نسرین رفیعیان کوپایی صفحات 208-214
    زمینه و هدف
    بازسازی دندانهایی که حمایت ناحیه تاجی کانال ریشه را از دست داده اند مشکل می باشد، بنابراین هدف از این مطالعه آزمایشگاهی، ارزیابی تقویت داخل ریشه ای با استفاده از کامپوزیت رزین همراه با سخت شدگی دوگانه و دو نوع پست تقویت شده با فیبر)ترانس لوسنت و اپک(در دندانهایی با ریشه های ضعیف می باشد.
    روش بررسی
    درمان ریشه بر روی 48 دندان سالم سانترال فک بالا انجام شد. دندانها به طور تصادفی به چهار گروه تقسیم شدند و در سه گروه از آنها دندانها مشابه دندانهایی با کانال های گشاد شبیه سازی شدند. در گروه اول هیچ ضعیف سازی صورت نگرفت. در گروه دوم ناحیه تضعیف شده ریشه با گوتاپرکا پر شد. در گروه های سوم و چهارم به ترتیب پست های DT Light و DT White درکانال های ریشه با کامپوزیت دوال کیور سمان گردیدند. در تمامی گروه ها حفره دسترسی با کامپوزیت لایت کیور ترمیم گردید. تمامی نمونه ها با زاویه 45 درجه نسبت به محور طولی دندان تحت فشار قرار گرفتند و در هنگام شکست میزان نیرو ثبت شدند. نتایج نیروی شکست با استفاده از آزمون آماری One way ANOVAو پس آزمون LSD و نتایج حاصل از بررسی الگوی شکست با استفاده از آزمون Chi-Square مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    متوسط نیروی شکست برای چهار گروه به ترتیب 170/12، 71/40، 125/84 و 148/89 کیلوگرم نیرو بود. متوسط نیروی شکست گروه های اول و دوم با سایر گروه ها اختلاف معنی داری داشت (0/001< P). متوسط نیروی شکست در گروه چهارم با اختلاف معنی داری (0/002 =P)، بیشتر از گروه سوم بود. از لحاظ قابل درمان بودن نیز شکست بین این دو گروه اختلاف معنی داری داشت (0/001< P).
    نتیجه گیری
    استفاده از کامپوزیت رزین دوال کیور و پست تقویت شده با فیبر ترانسلوسنت و اپک در ریشه با دیواره نازک، دندانهای ضعیف را تقویت خواهد کرد و ترانسلوسنسی پست نتایج نهایی را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: مقاومت به شکست، دندانهای ضعیف شده، پست های تقویت شده با فیبر، ترانسلوسنسی
  • حمید مرادیان*، آسیه زهره ای، بهاره شایقی، وحید مهرابی صفحات 215-219
    زمینه و هدف
    توانایی فیشورسیلنت برای پیشگیری از پوسیدگی به گیر آن بستگی دارد. برای افزایش گیر فیشورسیلنت روش های مختلفی پیشنهاد شده که یکی از آنها استفاده از باندینگ می باشد. با توجه به فراوانی باندینگ ها این مطالعه با هدف مقایسه تعیین میزان گیر در درمان فیشورسیلنت با دو نوع باندینگ مینایی و عاجی انجام گرفت.
    روش بررسی
    در این کارآزمایی بالینی سی بیمار 6 - 12ساله که دارای دو دندان مولر اول دایمی فک پایین کاملا رویش یافته و بدون پوسیدگی در هر دو سمت فک بودند انتخاب شدند. نمونه ها به طور تصادفی به دو گروه تقسیم شدند. گروه 1: اسید اچ + باندینگ عاجی (Single bond(3M،ESPE + فیشورسیلنت (Eco-S (VERICOM Co. گروه 2: در این گروه به جای باندینگ عاجی از باندینگ مینایی (Margin bond(Colton/Whaledent AG استفاده گردید. شیارپوشها بعد از 12 ماه بررسی شدند. داده ها به نرم افزار SPSS ویرایش 18 وارد شده و توسط آزمون آماری Wilcoxon تجزیه و تحلیل گردید.
    یافته ها
    موفقیت گروه 1 (باندینگ عاجی) بعد از 12 ماه 60% و گروه 2 (باندینگ مینایی) 66/56% بود. بین دو گروه تفاوت آماری معنی داری وجود نداشت. (0/392=P)
    نتیجه گیری
    تفاوت معنی داری بین دو گروه باندینگ عاجی و مینایی از نظر گیر فیشورسیلانت وجود نداشت.
    کلیدواژگان: فیشورسیلنت، گیر، باندینگ
  • آتس سا پاک فطرت، زهرا دلاوریان، جاوید راسخی، سید امیر سیدی، شیلان صلاح* صفحات 220-226
    زمینه و هدف
    آفت یکی از شایعترین بیماری های دهان بوده و عوامل روحی و روانی یکی از عوامل مستعدکننده آن است، بنابراین هدف از این مطالعه تعیین وضعیت روانشناختی بیماران مورد مطالعه با زخمهای عودکننده آفتی می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- مقطعی 75 نفر از مراجعان به دانشکده دندانپزشکی مشهد وارد مطالعه شدند. در گروه مورد 35 نفر بیمار مبتلا به آفت شامل 15 نفر مرد و بیست نفر زن و در گروه شاهد چهل نفر شامل 15 نفر مرد و 25 نفر زن حضور داشتند. آنها پرسشنامه SCL-90 را که شامل نود سوال چهار گزینه ای می باشد جهت بررسی وضعیت روانشناختی تکمیل کردند و سپس نتایج توسط روانشناس، مورد امتیازدهی و ارزیابی قرار گرفت. داده ها با آزمونهای آماری Chi-Square و Fisher-Exact مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند.
    یافته ها
    فراوانی اختلالات روانشناختی در کل جامعه مورد بررسی 44%، در بیماران مبتلا به آفت 68/6% و در گروه شاهد 22/5% (0/0001> P) بود. فراوانی اختلال اضطرابی (Anxiety)در بیماران آفتی 42/9% و در گروه شاهد 7/5% (0/0001 > P) و فراوانی اختلال شکایت جسمانی کردن(Somatization) در بیماران آفتی 17/1% و در گروه شاهد0% (0/008= P) و فراوانی افسردگی در بیماران آفتی28/6% و در گروه شاهد 15% گزارش شد. (0/004= P)که نتایج فوق از لحاظ آماری معنی دار بودند. در مورد سایر اختلالات روانی اختلاف آماری معنی داری بین دو گروه مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    شیوع اختلالات روانی در گروه مبتلا به آفت بیشتر از گروه شاهدبود. شایعترین اختلال روانی در جامعه مورد بررسی اضطراب بود و شیوع اختلال اضطرابی و شکایت جسمانی شدن و افسردگی در گروه بیماران مبتلا به آفت نسبت به گروه کنترل بیشتر بود.
    کلیدواژگان: روانشناسی، اضطراب، آفت
  • هاله حشمت*، سپیده بانوا، هادی عبدیان، محمد جواد خرازی فرد صفحات 227-231
    زمینه و هدف
    ترکیبCPP-ACP با آمورفوس کلسیم فسفات شکل آمورف و قابل رسوبی از یون های فسفات و کلسیم را در دسترس دندان قرار می دهد و علاوه بر رمینرالیزاسیون مینا، باعث ایجاد حالت قلیایی در این ترکیب و در پلاک دندانی می شود.CPP-ACPF ترکیب جدیدتر این خمیر است که به آن ppm 900 فلوراید عرضه شده است. هدف این مطالعه بررسی اثر این دو ماده در افزایش pH پلاک و همچنین مقایسه اثر آنها با هم در زمانهای مخلتف است.
    روش بررسی
    این کارآزمایی بالینی به صورت دو سویه کور روی چهل دانش آموز انجام شد.pH پلاک بیماران در ناحیه دیستال مولر پایین قبل و ده دقیقه پس از مصرف سوکرز 10% اندازه گیری شد. در گروه اول از ترکیبCPP-ACP و در گروه دوم از ترکیب CPP-ACPF استفاده و روی سطوح دندانها به کار برده و در زمانهای سی و شصت دقیقه، 24، 48، 72 و 96 ساعت، pH پلاک ثبت شد. داده ها توسط آزمونهای آماری Repeated Measure ANOVA و Bone Ferroni با سطح معنی دار 0/05 ارزیابی شدند.
    یافته ها
    استفاده از هر دو ترکیب CPP-ACP و CPP-ACPF باعث افزایش pH پلاک میکروبی گردید. افزایش pH تا 48 ساعت در هر دو گروه یکسان بود و تفاوت معنی داری نداشتند. اثر دو ماده پس از 48 ساعت، متفاوت بود.
    نتیجه گیری
    کاربرد CPP-ACP تا 48 ساعت و کاربرد CPP-ACPF تا 96 ساعت شرایط را به نفع رمینرالیزاسیون پیش می برد.
    کلیدواژگان: CPP، ACP، CPP، ACPF، اسیدیته پلاک، دمینرالیزاسیون، فلوراید
|
  • Dr. Eslamian L., Dr. Youssefinia S.*, Dr. Ameli N Pages 169-175
    Background And Aim
    Pain relief is important during orthodontic treatment. The aim of this study was to compare the efficacy of ketoprofen and benzocaine chewing gums for pain reduction during fixed orthodontic treatment.
    Materials And Methods
    Thirty patients aged 15-25 years experiencing orthodontic pain were randomly divided into 3 groups, each receiving one of the experimental chewing gums namely ketoprofen, benzocaine and the placebo. Instructions were given to the patients and they received the gums taking into account the wash out period. Patients recorded their degree of pain perception at 2, 6 and 24 hours, and 2, 3 and 7 days using the visual analog scale (0-100). Friedman and Wilcoxon tests were used to compare the mean pain scores among the 3 groups.
    Results
    The mean pain score decreased over time in both sexes and all groups (P 0.017). The mean pain score recorded in benzocaine group was lower than that in the ketoprofen and placebo groups but a significant relationship was observed in the ketoprofen gum group only during the first two hours using Friedman and Wilcoxon tests (P=0.042). Compared to the control group, both ketoprofen and benzocaine chewing gums significantly decerased pain at all time points except for day 7.
    Conclusion
    Ketoprofen and benzocaine gums were both significantly effective for orthodontic pain reduction.
    Keywords: Pain, Orthodontic tooth movement, Ketoprofen, Benzocaine
  • Dr. Panjnoosh M., Dr. Gerami A., Dr. Hoshyari N.* Pages 176-180
    Background And Aim
    Malocclusion is a misalignment or incorrect relation between the teeth and its frequency increases with age. Knowledge about normal occlusion can help determine the degree of deviation from the normal position. This study aimed to find a relationship between condylar angles and patient’s malocclusion.
    Materials And Methods
    This cross-sectional study was conducted on 81 patients aged 15-25 years randomly selected from those presenting to the Orthodontics Department of School of Dentistry, Tehran University of Medical Sciences from 2001 to 2008. Subjects with craniofacial syndromes, congenital rheumatic diseases, thyroid problems and those taking hormonal medications were excluded from the study. Lateral cephalograms of patients were obtained and type of malocclusion was determined using Wits analysis and measurement of ANB angle. the. The angle between the condylar head, condylar neck and articular eminence slope and the angle between the bisector of the afore mentioned angle and the articular slope were measured on the cephalograms. Data were analyzed using Spearman’s test correlation test, paired t-test and two-way ANOVA.
    Results
    The right and left correlation coefficient was 0.459 in patients with class I malocclusion (P=0), 0.276 in patients with class II malocclusion (P=0.011) and 0.334 in patients with class III malocclusion (P=0.02). There were no significant associations among these measurements and age, gender or type of malocclusion. The effect of two independent variables was not statistically significant either.
    Conclusion
    This study showed that there was no correlation between the type of malocclusion and the angle between the articular eminence slope and the horizontal line, the angle between the condylar head and condylar neck or the angle between the bisector of the aforementioned angle and the articular slope.
    Keywords: Malocclusion, Temporomandibular joint, Morphology, Glenoid fossa, Condyle, Cephalogram
  • Dr. Farhad Shz., Dr. Amini Sh., Dr. Mahdian A., Dr. Barkatain M., Dr. Mafi M.* Pages 181-186
    Background And Aim
    Host modulation therapy has been considered as a new modality in the treatment of periodontal disease. Omega-3 fatty acid had shown protective and anti-inflammatory activity in the treatment of inflammatory diseases such as periodontitis. This study compared the effects of omega-3 fatty acid and low-dose aspirin with doxycycline in the treatment of chronic periodontitis.
    Materials And Methods
    Forty five patients with chronic periodontitis were selected and clinical parameters were recorded for them. They underwent phase I of periodontal therapy and were accidentally divided into three groups. Each group was given the one of the following daily drug regimen accidentally: omega-3 fatty acid pills and 80mg Aspirin tab, 20mg capsule of doxycycline, placebo tablet (control). Clinical parameters were recorded again after six weeks. Wilcoxon, paired t-test, Kruskal–Wallis and one-way ANOVA were used to analyze the data.
    Results
    The mean of BOP, PPD and CAL in both test groups decreased significantly comparing to the placebo group (P <0.05). The decrease in the omega-3 group was statistically significantly more than doxycycline(P <0.05).
    Conclusion
    Omega-3 fatty acid, can reduce clinical parameters of periodontal disease, even better than doxyxycline which is used as a routine drug for host modulation therapies.
    Keywords: Chronic periodontitis, Omega, 3 fatty acid, Doxycycline
  • Dr. Nikneshan S., Dr. Ghaznavi A.*, Dr. Panahi Mh Pages 187-192
    Background And Aim
    Radiography wide usage in root canal treatments and developer age important role on attaining definite diagnosis, the present study examined the developer age effects on the diagnostic accuracy of endodontic file's length using D-speed, E-speed and E/F-speed films.
    Materials And Methods
    In this diagnostic study, radiographies were processed by developer weekly up to 6 weeks. The films were viewed by 5 postgraduate Endodontics and Radiology students who assessed file tip position, using a 3-point confidence scale. The area under the curve (Az) were calculated and used as a diagnostic accuracy scale. Film types and endodontic file size effects were analyzed by one-way analysis of variance (ANOVA), Tukey post hoc and student t tests.
    Results
    E-speed and D-speed film diagnostic accuracy were similar being higher than E/F speed films (p<0.0001). D, E, and E/F films. Az values in fresh, 2 week and 4 week developer were 0.5882, 0.5538, 0.3578 and 0.5782, 0.5718, 0.3498 and 0.6196, 0.6724, 0.2080 respectively. Developer age did not decrease the D and E film diagnostic accuracy but reducing E/F films on 4 weeks. The 6 weeks developer caused the radiographies not to be readable. All observers showed higher diagnostic accuracy viewing endodontic file size of 15 than 10 (p<0.0001). The mean Az values in endodontic file size of 10 and 15 using fresh, 2 weeks and 4 weeks developer age were 0.3984, and 0.6016, 0.3732, and 0.6268, 0.2774 and 0.7226.
    Conclusion
    The developer age up to 4 weeks did not significantly affect the diagnostic accuracy of D-speed and E-speed films. E/F films cannot be used in developer older than 2 weeks; however, its usage was associated with lower accuracies compared to E and D-speed films.
    Keywords: Developer, Diagnostic accuracy of radiographic film, Endodontic file
  • Dr. Sahebi S., Dr. Mirhadi H.*, Dr. Moatamedifar M., Dr. Ariamanesh A Pages 193-198
    Background And Aim
    An endodontic irrigation solution with low toxicity and high antimicrobial activity is required in the process of endodontic treatment. Using a combination of intracanal irrigants is one solution to achieve this goal. The aim of this study was to evaluate the synergistic antimicrobial efficacy of chlorhexidine and hydrogen peroxide against bacteria in the infected extracted human root canals.
    Materials And Methods
    Forty-two teeth with periapical lesions were chosen for this study. The teeth were extracted and preserved in normal saline at 37°C for less than 24 hours. Canals were prepared with nickel titanium rotary files (S1 to F3) and irrigated with 10cc of the respective irrigants (group 1:14 teeth irrigated with 3% hydrogen peroxide; group 2: 14 teeth irrigated with 2% chlorhexidine and group 3: 14 teeth irrigated with a combination of 3% hydrogen peroxide and 2% chlorhexidine). Samples were obtained with paper cones before and after root canal preparation (S1, S2) and transferred to a microbiology lab for colony counting. Data were analyzed using the Kruskal-Wallis and Mann-Whitney tests.
    Results
    The results showed that all the understudy irrigants significantly decreased the bacterial colony count. A combination of chlorhexidine and hydrogen peroxide was significantly more effective than hydrogen peroxide.
    Conclusion
    Chlorhexidine is an effective irrigant with high antimicrobial activity but its antimicrobial efficacy does not significantly increase in combination with hydrogen peroxide.
    Keywords: Chlorhexidine, Hydrogen peroxide, Synergistic effect, Root canal irrigant, Antibacterial effect
  • Dr. Labbaf H.*, Dr. Rezvani G., Dr. Shahab Sh., Dr. Asadian H., Dr. Mirzazadeh Monfared F Pages 199-207
    Background And Aim
    Recognition of factors that cause procedural errors in dental practice and their prevention increase the success rate of endodontic treatment. This study aimed to evaluate the rate of procedural errors in a clinical training setting using conventional and digital radiography systems.
    Materials And Methods
    In this study, digital and conventional radiographs available in the archives of the Department of Endodontics, Shahed School of Dentistry were used, including 684 conventional radiographs of 171 patients (treated by the 5th and 6th year under-graduate dental students and the 1st and 2nd year post-graduate students) and 852 digital radiographs of 213 patients (treated by the 5th and 6th year under-graduate dental students and the 1st, 2nd, and 3rd year post-graduate students). The errors investigated in this study included missing a canal, canal transportation, ledge formation, apical perforation, furcal perforation, strip perforation, overfilling, under-filling, poor obturation and broken instrument. Radiographs were examined by 3 observers in terms of type of error during endodontic treatment. Once examined, cases that were agreed upon by at least two observers were accepted.
    Results
    In the under-graduate student group, the most frequent errors found in conventional radiographs were poor obturation and under-filling with 8.13% prevalence rate. The most frequent error in post-graduate student group was poor obturation as well with 10.58% frequency. In digital radiographs, in both under-graduate and post-graduate groups, the most frequent error was poor obturation, as well (11.86% in undergraduate and 9.47% in post-graduate groups). The number of error-free anterior teeth (82.05%) was significantly more than that of posterior teeth (65.29%)(P<0.05). Also, 11,96% of anterior teeth had problems in terms of length and quality of filling, while in these respects, 23.5% of posterior teeth were unacceptable, and there was a significant difference in the frequency of these procedural errors between the anterior and posterior teeth (P<0.05).
    Conclusion
    It appears that the educational system in the Department of Endodontics at Shahed School of Dentistry must place a stronger emphasis on the internal anatomy and principles of root canal treatment of the posterior teeth, as well as on the final stage of endodontic treatment (canal filling) for all teeth. It should be noted that an inappropriate canal filling might be secondary to improper canal preparation.
    Keywords: Procedural Errors, Conventional Radiography, Digital Radiography
  • Dr. Maleki Pour Mr., Dr. Shirani F., Dr. Rafieian Koopaei N Pages 208-214
    Background And Aim
    Severely damaged teeth with no support at the coronal portion of root canal are very difficult to restore. The aim of this in-vitro study was to evaluate intra-radicular reinforcement by dual cure composite resin and two different types of fiber reinforced posts (translucent and opaque) in structurally compromised roots.
    Materials And Methods
    Root canal therapy was performed for 48 maxillary central incisors. The teeth were divided into four groups, and specimens from three groups were prepared to simulate the teeth with flared canals. In the 1st group, no weakening was done. In the 2nd group, the compromised area of the root canal was filled with gutta percha. In the 3rd and 4th groups, universal DT light and DT white posts were used respectively in the root canal to 8 mm below the margin of the palatal wall. The posts were cemented with dual-cure composite. In all groups, the access cavity was restored with light-cure composite resin. After being mounted, all specimens were pressed at an angle of 45º relative to the long axis of the teeth. The amount of force at fracture was recorded. Results of fracture load were evaluated by one-way ANOVA and LSD post hoc test and results of mode of fracture were evaluated by chi–square test.
    Results
    The mean fracture load for the four groups was 170.12, 71.40, 125.8 and 148.59 kgf, respectively. There was a significant difference between the mean fracture load of 1st and 2nd groups and that of other groups (P=0.001). The mean fracture load of the 4th group was significantly (P=0.002) higher than that of the 3rd group. The frequency of restorable fractures was significantly different between these two groups (P<0.001).
    Conclusion
    Using dual cure composite resin and fiber-reinforced posts in a root with thin walls will reinforce the compromised teeth but the type of post will affect the outcome.
    Keywords: Compromised teeth, Fracture resistance, Fiber reinforced post, Translucency
  • Dr. Moradian H.*, Dr. Zohrei A., Dr. Shayeghi B., Dr. Mehrabi V Pages 215-219
    Background And Aim
    Tooth decay is the most common chronic disease. Fissure sealant therapy is among the suitable treatments to prevent occlusal caries. The ability of fissure sealant to prevent fissure caries is due to the sealant retention. Considering the fact that several bonding agents are available in the market, clinical studies are required to assess the durability of sealants after using bonding agents.The purpose of this study was to compare the durability of fissure sealants bonded with dentin and enamel bonding agents after 12 months.
    Materials And Methods
    A total of 30 healthy 6 to 12 year-old patients presenting with at least one caries-free, fully erupted molar tooth at each side of their mandible were selected. All fissures of 60 molars were sealed using the following two techniques: Group1: acid etchant + Single Bond (3M, ESPE) dentin bonding agent +Eco-S (VERICOM); group2: acid etchant + Margin Bond (Coltene/Whaledent AG) enamel bonding agent +Echoseal sealant. Cotton roll isolation was performed in both groups. Sealants were evaluated 12 months after placement. Data were analyzed using Wilcoxon test.
    Results
    There was no significant difference between the two examined groups. Clinical success was 60% in group 1(dentin bonding) and 56.66% in group 2 (enamel bonding).
    Conclusion
    Although no significant difference was found between the two groups, it seems that bonding agents with hydrophilic groups show more favorable results especially when appropriate isolation is not achieved.
    Keywords: Fissure sealant, Retention, Bonding
  • Dr. Pakfetrat A., Dr. Delavarian Z., Dr. Rasekhi J., Dr. Seyyedi A., Dr. Salah Sh.* Pages 220-226
    Background And Aim
    Recurrent aphthous stomatitis (RAS) is among the most common oral conditions and psychological disorders are among its predisposing factors. The purpose of this study was to determine the frequency and type of psychological disorders in patients with RAS.
    Materials And Methods
    Seventy-five patients referred to Mashhad Dental School were enrolled in this cross-sectional stud: 35 patients with RAS)15 males, 20 females) constituted the study group and 40 healthy patients (15 males/25 females) comprised the control group. The SCL-90 questionnaire consisting of 90 multiple choice questions was completed by all subjects and a psychologist scored and analyzed the results in order to evaluate the psychological status of patients.
    Results
    The overall frequency of psychological disorders was 44%; this rate was 68.6% in the RAS patients and 22.5% in the control group (P<0.0001). The frequency of anxiety disorder was 42.9% in RAS patients and 7.5% in the control group (P<0.0001). The frequency of somatization disorder was 17.1% in RAS patients and 0% in the control group (P=0.008). The frequency of depression was 28.6% in RAS patients and 15% in the control group (P=0.004). All these differences were statistically significant. There was no statistically significant difference between the two groups in other psychological disorders.
    Conclusion
    The results showed that psychological disorders were generally more frequent among RAS patients compared to the control group. The most common psychological disorder was anxiety disorder and the frequency of anxiety, depression and somatization was higher in RAS patients.
    Keywords: Psychology, Anxiety, Aphthous Ulcer
  • Dr. Heshmat H.*, Dr. Banava S. Dr. Abdian H. Dr. Kharrazi Fard Mj Pages 227-231
    Background And Aim
    Plaque pH drop after consumption of sugary materials may dissolve enamel minerals. Casein phosphopeptide amorphous calcium phosphate (CPP-ACP) is a paste enriched with calcium and phosphate. The new formulation of this paste, casein phosphopeptide amorphous calcium phosphate fluoride (CPP-ACPF), contains 900 ppm fluoride. This paste can neutralize the low pH of bacterial plaque. This study compares the efficacy of CPP-ACP and CPP-ACPF for neutralizing plaque acidity at different time points.
    Materials And Methods
    This clinical trial was conducted on 40 students. Plaque pH at the distal of first molar was measured before and 10 minutes after the consumption of 10% sucrose solution. In the next step, CPP-ACP and CPP-ACPF pastes were applied as recommended by the manufacturers to the tooth surface. Plaque pH was measured at 30 minutes, 60 minutes and 24, 48, 72 and 96 hours. Data was recorded and analyzed by repeated measures ANOVA (P<0.05).
    Results
    Both CPP-ACP and CPP-ACPF increased plaque pH similarly in the first 48 hours. However, the pattern changed from this time point on.
    Conclusion
    CPP-ACP and CPP-ACPF had similar efficacy for up to 48 hours, but CPP-ACPF was capable of keeping the pH high by up to 96 hours.
    Keywords: CPP, ACP, CPP, ACPF, Plaque pH, Demineralization