فهرست مطالب

نشریه پرستاری مراقبت ویژه
سال هفتم شماره 3 (پیاپی 24، پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/20
  • تعداد عناوین: 8
|
  • خدیجه نصیریانی، حمیده دهقانی، مهدی اکبری رکن آبادی * صفحات 132-141
    اهداف

    هدف این مطالعه تبیین ضروریات ثبت پرستاری در بخش مراقبت ویژه قلبی جهت ارتقاء سیستم گزارش نویسی می باشد. [

    روش ها

    ] مطالعه حاضر یک پژوهش کیفی، از نوع تحلیل محتوی بوده که در آن 15 پرستار و 15 مدرس واجد شرایط به روش هدفمند و گلوله برفی از کل کشور انتخاب شدند و به تبیین ضروریات ثبت در بخش مراقبت ویژه قلبی پرداختند.

    یافته ها

    پس از تجزیه و تحلیل داده ها 22 زیرطبقه از 5 طبقه اصلی الف. تاریخچه سلامتی ب. بررسی سلامت ج. پایش د. مداخلات پرستاری ه. گزارش ترخیص پرستاری حاصل اتفاق نظر مشارکت کنندگان به عنوان ضروریات ثبت در بخش مراقبت ویژه قلبی پدیدار شد.

    نتیجه گیری

    لازم است تا ضروریات ثبت به صورت ساختاریافته در اختیار پرستاران و مسئولان پرستاری و اساتید دانشگاها قرار گیرد تا ثبت مراقبتها، نظارت بر ثبت همچنین آموزش نحوه ثبت در بخش مراقبت ویژه قلبی با کمک این ساختار انجام شده و در نهایت کیفیت ثبت و به دنبال آن کیفیت مراقبت افزایش یابد.

    کلیدواژگان: ثبت پرستاری، بخش مراقبت ویژه قلبی، ایران، مطالعه کیفی، آنالیز محتوی
  • مریم اسدی، مینو اسدزندی*، عباس عبادی صفحات 142-151
    اهداف
    اضطراب در بیماران تحت عمل پیوند عروق کرونر شیوع بالایی داشته ودر روند بهبودی و پیگیری درمان تاثیر بسزایی داردبی شک مهمترین عامل در درمان اضطراب ایمان و گرایشهای دینی است ومطالعه حاضر با هدف بررسی تاثیر مراقبت معنوی مبتنی برمدل قلب سلیم بر کاهش اضطراب بیماران کاندید عمل پیوند عروق کرونر انجام شده است
    روش ها
    دریک مطالعه کارآزمایی بالینی 60 بیمار کاندید عمل پیوند عروق کرونر در بیمارستان بقیه الله (عج)تهران در سال1392 بانمره اضطراب متوسط وبالاانتخاب و به صورت تخصیص تصادفی در دو گروه شاهد و آزمون قرار گرفتند، درگروه آزمون مراقبت معنوی بر اساس مدل قلب سلیم از طریق کتابچه آموزشی و آموزش حضوری در طول بستری انجام شد. و پرسشنامه سنجش اضطراب بک درسه مرحله بدو بستری، و قبل از عمل و قبل از ترخیص توسط بیماران تکمیل شد.و اطلاعات با استفاده از نرم افزار SPSS20 و آزمون های آماری توصیفی و استنباطی تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    میزان اضطراب قبل از عمل در گروه آزمون به طور قابل توجهی کاهش یافته بود(9/8±3/5)در حالی که درگروه شاهد، قبل از عمل اضطراب بیماران افزایش چشمگیری داشت(37/7±11/71) و در کل میانگین اضطراب بر طیق آزمون آماری تی مستقل پس از مداخله کاهش یافته بودp=0.000)). همچنین آزمون من ویتنی نشان داد که دو گروه از نظر سطح اضطراب در هنگام بستری تفاوت معناداری نداشتند ولی قبل از عمل سطح اضطراب در گروه آزمون خفیف و در گروه شاهد در دو سطح متوسط(40٪)و شدید (80٪)دیده شد(p=0.001)
    نتیجه گیری
    .یافته های حاصل از این مطالعه نشان داد که مراقبت معنوی مبتنی بر مدل قلب سلیم که برخاسته از معنویت دینی و فرمایشات دین اسلام بوده برای سازماندهی مراقبتهای معنوی در پرستاری قابل اجرا ودرکاهش اضطراب بیماران موثر بوده است.
    کلیدواژگان: اضطراب، مراقبت معنوی، عمل پیوند عروق کرونر، مدل قلب سلیم
  • نادعلی اکبریان دهکی، اکرم ثناگو*، پرویز امری، شهرام مقدم، محمد علی وکیلی، حسین نصیری، لیلا مهستی جویباری صفحات 152-159
    هدف
    امروزه تعداد زیادی از بیماران بخش های مراقبت ویژه، نیاز به تهویه مکانیکی از طریق یک راه هوایی مصنوئی دارند. چون این بیماران دارای لوله داخل تراشه هستند، به منظور افزایش اکسیژن رسانی به آنان، تمیز و باز نگهداشتن راه هوایی، ساکشن داخل لوله تراشه الزامی است، ولی این کار عوارض متعددی چون افزایش فشار خون و تعداد ضربان قلب و تنفس،سیانوز و گیجی، افزایش فشار داخل جمجمه و هایپوکسی دارد. این مطالعه با هدف تعیین مقایسه تاثیر استفاده از نرمال سالین، ان استیل سیستئین و بدون آن ها در ساکشن لوله تراشه برروی پارامترهای فیزیولوژیک و حجم ترشحات بیماران دارای لوله تراشه تحت تهویه مکانیکی انجام شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه کارآزمائی بالینی با تخصیص تصادفی بوده که بر روی 54 بیمار دارای لوله تراشه بستری در بخش های مراقبت های ویژه مراکز آموزشی درمانی دانشگاه علوم پزشکی بابل در سال 1392 انجام شد. برای هر بیمار ساکشن لوله تراشه یک بار بدون نرمال سالین، بار دوم با ریختن 3 میلی لیتر نرمال سالین و برای بار سوم با ریختن 2 میلی لیتر ان استیل سیستئین انجام شد. فشار خون، ضربان قلب، تعداد تنفس و درصد اشباع اکسیژن خون شریانی قبل، 2 و 5 دقیقه بعد از هر مرحله ساکشن و حجم ترشحات بعد از هر روش ساکشن ثبت گردید. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آزمون های آماری تی زوجی، آنالیزواریانس با داده های تکراری، ANOVA و نرم افزار SPSS16 استفاده شد.
    یافته ها
    در هر سه گروه میانگین ضربان قلب و تعداد تنفس و فشار خون بعد از ساکشن افزایش یافت، ولی این تغییرات در گروهی که نرمال سالین دریافت کرده بودند، بیشتر بود. کاهش میانگین درصد اشباع اکسیژن خون شریانی در روشی که نرمال سالین دریافت کرده بودند، بیشتر بود(05/0P<). حجم ترشحات در روشی که ان استیل سیستئین دریافت کرده بودند بیشتر بود(004/0P=).
    نتیجه گیری
    ساکشن لوله تراشه با استفاده از نرمال سالین تاثیرات سوء بیشتری بر روی پارامترهای فیزیولوژیک بعد از ساکشن نسبت به دو روش دیگر داشت. بنابراین توصیه می شود که حتی الامکان از نرمال سالین در ساکشن لوله تراشه استفاده نشود و در صورت نیاز به خارج کردن ترشحات، از ان استیل سیستئین داخل تراشه ای با توجه به وضعیت بیمار استفاده گردد.
    کلیدواژگان: ساکشن لوله تراشه، نرمال سالین، بخش مراقبت ویژه، ان استیل سیستئین، پارامترهای فیزیولوژیک
  • جلیل کوهپایه اصفهانی، حمیرا محرابی، هادی رنجبر، مهناز شوقی، شراره ضیغمی محمدی صفحات 160-167
    اهداف
    کمبود امکانات، مدرسین مجرب و انتخاب روش آموزش مناسب همیشه یکی از چالش های برگزاری دوره های احیا قلبی ریوی میباشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین تاثیر استفاده از نرم افزار آموزشی چند رسانه ای بر یادگیری اصول پایه عملیات احیای قلبی-ریوی در دانشجویان پرستاری بود.
    روش ها
    این یک مطالعه مداخله ای است که در سال 1392 انجام شد.جامعه مورد مطالعه شامل 70 دانشجوی پرستاری ترم های پنج و شش از دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج بودند. نمونه ها با استفاده از روش تصادفی بلوکه به دو گروه سخنرانی و آموزش عملی(35 نفر) و آموزش چند رسانه ای و آموزش عملی(35 نفر) تقسیم شدند. آموزش تئوری اصول پایه عملیات احیای قلبی ریوی در گروه اول به صورت سخنرانی و در گروه دوم توسط نرم افزار چند رسانه ای انجام شد. آموزش عملی هر دو گروه بطور یکسان با 2 جلسه کار برروی مانکن انجام شد. از هر دو گروه پس از یک هفته آزمون تئوری توسط پرسشنامه مهارت های اولیه حفظ حیات و پس از دو هفته آزمون عملی بر اساس چک لیست استاندارد و ارزشیابی بالینی ساختارمند عینی به عمل آمد. اطلاعات توسط نرم افزار آماری SPSS ویرایش18 با استفاده از آزمونهای تی مستقل، کای اسکوئر من ویتنی یو تحلیل شد.
    یافته ها
    میانگین نمره دانش در گروه مداخله(02/2±20/16) به میزان قابل توجهی بالاتر از گروه کنترل (60/2±57/12)بود (001/0>P). در بررسی حیطه عملکرد، تفاوت آماری معناداری بین دو گروه در حیطه های عملکردی ارزیابی بیمار(056/0=P)، بازکردن راه هوایی و دادن تنفس (13/0=P)و ماساژ قلبی(36/0=P) بدست نیامد.
    نتیجه گیری
    نتایج پژوهش حاضر نشان داد که ارائه محتوی به صورت نرم افزار چند رسانه ای می تواند سبب افزایش دانش دانشجویان پرستاری بیش از روش سخنرانی و شبیه سازی شود، اما در بهبود عملکرد روانی حرکتی دانشجویان موثر نمی باشد. لذا استفاده از روش های عینی و آموزش بالینی برای تقویت مهارتهای روانی حرکتی عملیات احیا قلبی ریوی توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: آموزش، نرم افزار چند رسانه ای، احیا قلبی ریوی، سخنرانی، دانشجویان پرستاری
  • فرحناز عبدالله زاده، سیما مقدسیان، آزاد رحمانی، مهربان شهماری صفحات 168-175
    اهداف
    این مطالعه با هدف بررسی تاثیر آموزش از طریق فیلم مبتنی بر زبان بومی بر آگاهی و رضایتمندی بیماران بستری برای آنژیوگرافی عروق کرونر انجام گرفته است.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، تعداد 160 نفر از بیماران بستری برای آنژیوگرافی عروق کرونر به طور تصادفی به دو گروه کنترل (n=80) و تجربی (n=80) تخصیص یافتند. برای گروه تجربی، فیلم آموزشی درباره آنژیوگرافی و برای گروه کنترل فقط اقدامات معمول بخش ارائه گردید. میزان آگاهی بیماران قبل و بعد از آموزش با پرسشنامه سنجش آگاهی و میزان رضایتمندی بعد از آموزش با پرسشنامه سنجش رضایتمندی در هر دو گروه اندازه گیری و مقایسه شد. داده ها با کمک نرم افزار SPSS و با استفاده از آزمون های کای دو، t با نمونه های مستقل و t با نمونه های زوج مورد تجزیه و تحلیل آماری قرار گرفت.
    نتایج
    یافته ها نشان داد که بیماران گروه تجربی پس از اجرای برنامه آموزشی در ابعاد رضایتمندی (001/p=) و آگاهی (001/p=) وضعیت بهتری نسبت به گروه کنترل داشته اند.
    نتیجه گیری
    نتایج این مطالعه کارائی آموزش از طریق فیلم به زبان بومی را در افزایش آگاهی و رضایتمندی بیماران کاندید آنژیوگرافی تایید می کند. لذا روش آموزش از طریق فیلم جهت آموزش این دسته از بیماران پیشنهاد می شود.
    کلیدواژگان: آموزش، فیلم، آگاهی، رضایتمندی، آنژیوگرافی
  • زهرا صالحی، جمیله مختاری نوری، سید محمد خادم الحسینی، عباس عبادی صفحات 176-183
    اهداف
    رضایت بیمار، به عنوان معیاری مهم برای بررسی کیفیت مراقبت های انجام شده در دهه اخیر مورد توجه قرار گرفته است. حصول چنین هدفی مستلزم بکارگیری ابزاری معتبر و مبتنی بر فرهنگ بومی می باشد. لذا این پژوهش با هدف طراحی و سنجش روایی و پایایی ابزاری جهت سنجش رضایت والدین دارای نوزاد بستری در بخش مراقبت های ویژه نوزادان از خدمات بیمارستانی انجام شد.
    روش ها
    در این مطالعه روش شناسی ابتدا بر اساس بررسی متون، ابزار اولیه با 60 گویه طراحی شد. سپس روایی محتوی وصوری از طریق بررسی کیفی و کمی(CVR و CVI)، تامین و جهت اعتبار سازه با انجام تحلیل عاملی اکتشافی 300 نفر از والدین دارای نوزاد بستری، طی نمونه گیری خوشه ایاز بیمارستان های دولتی منتخب شهر تهران در سال 1392 انجام شد. پایایی با روش همسانی درونی بوسیله آزمون کرونباخ بررسی گردید.
    یافته ها
    پرسشنامه نهایی با 49 گویه در سه حیطه خدمات رفاهی، مراقبت های پرستاری و مراقبت های پزشکی تایید شد. در نتایج تحلیل عامل اکتشافی، شاخص نمونه گیری KMO برابر 945/0 بود. همچنین آزمون کرویت بارتلت با میزان 822/ 12593در سطح 0001/0 معنادار بود. پایایی با 96/0=α تایید شد.
    نتیجه گیری
    با توجه به اینکه شاخص های روایی و پایایی پرسشنامه همگی در حد مطلوبی گزارش شدند، می توان از پرسشنامه رضایت والدین نوزادان به عنوان پرسشنامه ای روا و پایا در اندازه گیری رضایت والدین نوزادان بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: روان سنجی، پرسشنامه، رضایت والدین، نوزادان، بخش مراقبت های ویژه نوزادان
  • مسعود ریانی، زهرا شاهرخی، سکینه سبزواری، علی اکبر حق دوست صفحات 184-193
    هدف
    هدف این پژوهش شناسایی انواع استرسورهای تجربه شده، میزان استفاده و موثر بودن راهبردهای مقابله ای بکار رفته برای مدیریت این استرسورها در بیماران همودیالیزی بیمارستان های وابسته به دانشگاه علوم پژشکی جیرفت در 1391 بود.
    روش
    در این مطالعه توصیفی همبستگی پرسشنامه استرسورهای همودیالیزی(HSS) و مقابله جالویس((JCS برای بررسی استرسورها و مکانیسم های مقابله ای گزارش شده 70 بیمار همودیالیزی مورد استفاده قرار گرفت.
    نتایج
    تحلیل داده ها نشان داد که واحد های مورد پژ‍وهش استرسورهای روانی اجتماعی را عذاب آورتر از استرسورهای فیریولوژیک می دانستند وآنها را بیشتر تجربه کرده بودند. مکانیسم مقابله ای خوشبینانه رایج ترین راهبرد مقابله ای مورد استفاده در آنان بود. بیشترین استرسورهای فیزیولوژیک تجربه شده خستگی، محدودیت مایعات، محدودیت غذا و سوراخ شدن رگ ها و بیشترین استرسورهای روانی اجتماعی تجربه شده محدودیت مکانی وزمانی برای گذراندن تعطیلات، بی حوصلگی، اختلالات خواب واختلال در شغل بود.
    بحث: با توجه به گزارش بیماران مبنی بر عذاب آور تربودن استرسورهای روانی اجتماعی در قیاس با استرسورهای فیزیولوزیک اولویت برنامه ریزی برای کاهش و یا تعدیل آنان ضروری به نظر می رسد.آشنائی با استرسورهای تجربه شده و میزان استفاده و تاثیر راهبردهای مقابله ای بکار رفته، می تواند در تدارک برنامه های مناسب به منظورتسهیل سازگاری و کسب مهارت های لازم برای بیماران و خانواده آنان موثر باشد.
    کلیدواژگان: مکانیسم های مقابله ای، همودیالیز، پرسشنامه مقابله جالویس، پرسشنامه استرسوردیالیز، جیرفت
  • ابوالفضل رحیمی، حمیدرضا تقی پور، عباس عبادی، محمد پورابراهیمی صفحات 194-199
    اهداف
    بیماری های قلبی عروقی یکی از عوامل اصلی مرگ و میر در جهان است. بیماری کرونری قلب یکی از بیماری های قلبی-عروقی است که سبب تاثیر بر کیفیت زندگی مبتلایان می گردد. این تحقیق با هدف بررسی کیفیت زندگی در بیماران بعد از عمل جراحی پیوند عروق کرونر انجام شد.
    روش ها
    این مطالعه به صورت مقطعی در 90 بیمار کاندید عمل جراحی پیوند عروق کرونر در بیمارستانهای بقیه ا..(عج) و قلب جماران تهران انجام شده است. در این پژوهش از پرسشنامه اختصاصی کیفیت زندگی بیماران قلبی مک نیو قبل و دو ماه بعد از جراحی قلب استفاده شده است.
    یافته ها
    میانگین نمره کل کیفیت زندگی قبل از عمل جراحی (88/24)4/225 و دو ماه بعد از عمل جراحی (7/34)6/168 بوده است. همچنین کیفیت زندگی در حیطه های عاطفی، جسمانی و اجتماعی قبل از عمل نسبت به بعد از عمل کاهش معنی دار داشته است (001/0 P<).
    نتیجه گیری
    احتمالا به علت عوارض جراحی کیفیت زندگی در کوتان مدت دچار افت می شود. بنابراین جهت بررسی دقیق تر مطالعات طولی جهت بررسی این مفهوم توصیه می گردد.
    کلیدواژگان: عمل جراحی پیوند عروق کرونر، کیفیت زندگی، پرسشنامه
|
  • Khadijeh Nasiriani, Hamide Dehqani, Mahdi Akbari Roknabadi Pages 132-141
    Aims

    Considering the importance of correct documentation in taking care of the patients especially in Coronary Care Unit (CCU), this study aimed at explaining nursing documentation requirements in CCU for improving the reporting system.

    Methods

    It’s a qualitative content analysis study, 15 qualified nurses and 15 qualified instructors from Iran were selected through purposeful and snowball sampling method in 2013. They explained documentation requirements in the CCU by using open-ended questionnaire. One note software was used for data analysis.

    Results

    After data analysis, 22 subcategories from 5 main categories were emerged as documentation requirements in CCU: (1) health history, (2) health evaluation, (3) monitoring, (4) nursing interventions, and (5) nursing discharge notes.

    Conclusions

    On admission information regarding health history, findings achieved from patient’s health assessment in different situations such as; a. at the beginning of admission, b. at the beginning of every shift and c. Discharge time, also information achieved from patient’s monitoring during shift; nursing interventions done for the patient and discharge time report are counted as nursing documentation requirements in (CCU).

    Keywords: Nursing documentation, Coronary Care Unit (CCU), Iran, Qualitative study, Content analysis
  • Maryam Asadi, Minoo Asadzandi *, Abbas Ebadi Pages 142-151
    Aims
    Anxious is very common among patients undergoing Coronary Artery Bypass Graft (CABG) surgery and it has significant effect on recovery process and following up treatment. The most important factor regarding treatment of anxiety is faith and religious affiliations. This study is conducted to assess the impact of spiritual care based on a Ghalb-e Salim (good heart) model in reducing anxiety of patient’s candidate for CABG.
    Methods
    In this clinical trial study, 60 patients candidate for CABG were selected in Baqiyatallah (AJ) hospital in Tehran in 2013. These patients had moderate and sever anxiety score and they were divided into two experimental and control groups. Spiritual care based on Ghalb-e Salim model was done through educational booklet and direct education during hospitalization in experimental group. Beck Anxiety questionnaire was completed by the patients in three stages; during hospitalization, before surgery and before discharge; information was analyzed by using SPSS20 software and descriptive and inferential statistical tests.
    Results
    The preoperative anxiety in the experimental group was significantly reduced (9.8±3.5); it is while preoperative anxiety of patients had a significant increase in the control group (37.7±11.71). totally, based on independent t statistical test, anxiety was reduced after intervention (p=0.000) The Mann-Whitney test showed that there was no significant difference between the two groups in terms of anxiety levels on admission, but preoperative anxiety levels in the experimental group and the control group were respectively in the moderate (40 %) and severe (80 %) level (p=0/001)
    Conclusions
    Spiritual care based on Ghalb-e Salim model was taken from Islamic statements and they are effective for organizing spiritual cares in nursing and reducing anxiety of the patient’s candidates for cardiac surgery.
    Keywords: Anxiety, Spiritual care, Coronery Artery Bypass Graft (CABG), Ghalb, e Salim model
  • Nadali Akbaryan Deheki, Akram Sanagoo *, Parviz Amri, Shahram Moghaddam, Mohammad Ali Vakili, Hossain Nasiri, Leila Mahasti Jouybari Pages 152-159
    Aims
    Today a large number of patients hospitalized in Intensive Care Unit need mechanical ventilation via an artificial air way. Since these patients have endotracheal tube, endotracheal suctioning is necessary for increasing oxygenation, cleaning the airway and keeping it open. But this method consists of various side effects such as increased blood pressure and heart rate and respiratory rate, cyanosis, dizziness and increased intracranial pressure and hypoxia. This study aimed at comparing the effect of using normal saline serum, N-acetyl cysteine and not using them in endotracheal suctioning on physiologic parameters and the amount of secretions in intubated patients under mechanical ventilation.
    Material and Methods
    It was a controlled clinical trial study with random allocation that was performed on 54 intubated patients hospitalized in ICU of health educational centers of Babol Medical Sciences University in 2014. Endotracheal tube suctioning was performed for each patient once without saline, the second time with 3 ml of normal saline and the third time with 2 ml of N-acetyl cysteine. Blood pressure, Heart rate, Respiratory rate, Arterial oxygen saturation were measured and recorded before each stage of suctioning and two and five minutes after that. Amount of secretions was measured after each method of suctioning. Data were analyzed by SPSS16 statistical software, variance analysis with repeated measures, ANOVA and paired t statistical tests.
    Results
    Blood pressure, Heart rate and Respiratory rate were increased after suction in all the three groups, but these changes were higher in the group that received normal saline. Average decrease of Arterial oxygen saturation was more in the method of receiving normal saline (p<0.05). The amount of secretion was more ​​ in the method of receiving N-acetyl cysteine (p=0.004).
    Conclusions
    Endotracheal tube suctioning by using normal saline had more adverse effects on post- suction physiological parameters in compare with the other two methods. Therefore, it is recommended to not use normal saline in endotracheal tube suctioning to the possible extent, and if removing secretions is required, endotracheal N_ acetyl cysteine ​​ should be used according to the patient's condition.
    Keywords: Endotracheal tube suction, Normal saline, ICU, N, Acetyl Cysteine, Physiological parameters
  • Jalil Kohpaye Zadeh, Homeira Mehrabi *, Hadi Ranjbar, Mahnaz Shoghi, Sharareh Zeighami Mohammadi Pages 160-167
    Aims
    Lack of facilities, experienced teachers and choosing appropriate teaching method have always been among the challenges of holding CPR courses. The aim of this study was determining “the effect of multi- media educational software on learning basic principles of Cardio-Pulmonary Resuscitation (CPR) in nursing students”.
    Methods
    This is a quasi- experimental study which was conducted in 2013. The study population included 70 nursing students in fifth and sixth semester of Islamic Azad University of Karaj. The samples were divided into two lecture and practical training (35) and multi-media education and practical training (35) groups through blocked random method. Theoretical education of CPR basic principles was done by lecturing in the first group and by multi-media educational software in the second group. Practical training was done similarly in both groups through 2 sessions working on mannequins. After a week, written exam was taken from the both groups by using basic life support skills questionnaire and after two weeks, practical test was taken based on the standard checklist and also Objective Station Clinical Evaluation (OSCE). Data was analyzed in SPSS 18 software by using independent t-test, chi- square and Mann-Whitney U.
    Results
    The knowledge mean score in the intervention group (16.20±2.02) was significantly higher than the control group (12.57±2.60) (p<0.001). In the scope of practice, there was no significant statistical difference between the two groups in the practical areas of patient’s assessment (p=0.056), opening the airway and respiration (p=0.13) and cardiac massage (p=0.36).
    Conclusions
    The results of the present study indicated that providing content in the form of multimedia software can improve nursing student's knowledge more than lecturing and simulation, but it is not effective in improving student's psychomotor performance. Therefore, using objective methods and clinical education are recommended for improving CPR psychomotor skills.
    Keywords: Education, Multi, media software, Cardio, Pulmonary Resuscitation(CPR), Lecture, Nursing Students
  • Farahnaz Abollahzadeh, Sima Moghaddasian, Azad Rahman, Mehraban Shahmari Pages 168-175
    Aims
    Most of patients that refer for angiography do not have enough information about the procedure; this lack of knowledge makes the patients dissatisfied. Accordingly the aim of this study was investigating the effect of video education based on patients’ native language on knowledge and satisfaction of patients hospitalized for coronary angiography.
    Methods
    In This quasi experimental study, 160 patients were randomly assigned into two control (n=80) and experimental (n=80) groups. These patients were selected among all the patients who came for non-emergency coronary angiography for the first time in the Thoracic Department of Medical-Educational Center of Imam Khomeini in 2013. For the experimental group, an educational film about the coronary angiography was presented. And for the control group, the routine actions of the ward were presented. The awareness level of the patients in both groups was measured after and before education by using a researcher-made awareness questionnaire. And the satisfaction level of the patients in both groups was measured after education by using a researcher-made satisfaction questionnaire. Data was analyzed by SPSS13 software with using chi-square test, independent t-test and paired t-test.
    Results
    After the intervention, the mean of satisfaction in the experimental and control groups was respectively; 41.20 and 23.95 and the mean of awareness was respectively; 15.81 and 6.81; the experimental group in both dimensions (p =0. 001) was better than the control group.
    Conclusions
    Results of this study confirm the efficiency of video education based on patients’ native language in increasing knowledge and satisfaction of the patients candidate for coronary angiography. Therefore, the video education is recommended for educating these patients.
    Keywords: Education, Film, Knowledge, Satisfaction, Angiography
  • Zahra Salehi, Jamileh Mokhtari Nouri *, Seyyed Mohammad Khademolhoseyni, Abbas Ebadi Pages 176-183
    Aims
    patient’s satisfaction has been attended as an important criterion for studying performed cares in recent decade. Achieving such aims should be based on using a valid tool and aboriginal culture. So this study had been done with the aim of designing and measuring validity and reliability of the tools for measuring parents’ satisfaction that have a hospitalized infant in Neonatal Intensive Care Unit (NICU) about hospital services.
    Methods
    in this methodological study, firstly initial tools have been designed with 60 items according to literature review. Then content and face validity had been provided through quantitative and qualitative study (CVI and CVR) and construct validity had been done in this way that by doing exploratory factor analysis, 300 parents with hospitalized patients had been chosen during cluster sampling from chosen state hospitals of Tehran in 2013. Reliability had been assessed through internal consistency.
    Results
    final questionnaire had been approved with 49 items in three areas of welfare services, nursing cares and medical cares. In the results of exploratory factor analysis, KMO sampling index was 0.945. Also Bartlett test of Sphericity with 12593.822 in the level of 0.0001 was significant. Reliability has been approved by α=0.96.
    Conclusions
    considering that all validity and reliability indexes of the questionnaire are reported in an appropriate level, infants’ parents’ satisfaction questionnaire can be used as a valid and reliable questionnaire in measuring infants’ parents’ satisfaction, hospitalized in NICU.
    Keywords: Psychometric, Questionnaire, Parent's satisfaction, Infants, Neonatal Intensive Cares Unit (NICU)
  • Masoud Rayyani, Zahra Shahrokhi, Sakine Sabzevari, Ali Akbar Haghdoost Pages 184-193
    Aims
    Considering the increasing rate of hemodialysis patients, different results of previous studies, human’s constant interaction with the environmental changes and living in today’s modern world, people are exposed to a barrage of constant changes and stressors. These changes in chronic renal failure patients comparing to healthy individuals are more and different. The type of coping strategies used by the people depend on several factors including personal experience, social support systems, personal beliefs, available resources and genetic background. The study aimed to “identifying the type of experienced stressors and coping strategies used by hemodialysis patients”. Mothods: In this descriptive correlational study, Hemodialysis Stressors Scale (HSS) and Jalowiec Coping Scale (JCS) were used to investigate stressors and coping strategies of 70 hemodialysis patients hospitalized in hospitals supervised by Medical Sciences University of Jiroft in 2013. Sampling was done through census sampling method. Data analysis was done by SPSS 20 software, the methods of descriptive and inferential statistics of chi-square type and Fisher's exact test with 95 % Confidence Coefficient.
    Results
    The majority of samples (48/6%) were from 41 to 60 years old and 60 % of them were male. 11/4 percent of them experienced physiological stressor and 88/6 percent experienced psychosocial stressors. Therefore psychosocial stressors were reported more bothering than physiologic stressors and patients experienced them more. Optimistic coping mechanism was the most common coping strategies used by the patients. The most frequent experienced physiological stressors included fatigue, limitations of fluids, limitations of food and arterial & venous stick and the most frequent psychosocial stressors included limits on the time & place for vacation, boredom, sleep disturbances and interference with job. There was statistically significant relationship between the percentage of experienced stressors in hemodialysis patients and their age (p=0/005).
    Conclusions
    Since psychosocial stressors were reported more bothering than physiologic stressors by the participants, decreasing or balancing them seems so essential. Being familiar with the experienced stressors and the amount of usage and effectiveness of the used coping strategies can help to provide appropriate programs to facilitate adaptation and acquiring necessary skills for patients and their families.
    Keywords: Coping mechanisms strategies, Hemodialysis, Jalowiec coping scale, Hemodialysis stressor scale, Jiroft
  • Abolfazl Rahimi, Hamidreza Taghipour, Abbas Ebadi, Mohammad Pourebrahimi Pages 194-199
    Aims
    Cardiovascular diseases is one of the main causes of mortality in the world. Coronary Heart Disease (CHD) is one of the cardiovascular diseases that influence patients’ quality of life. Evaluating quality of life of these patients is one of the components of treatment; this study is done with the aim of comparing patients’ quality of life before and after CABG.
    Methods
    This cross-sectional study was conducted on 90 patients candidate for CABG in Baqiatallah and Jamaran Heart hospitals of Tehran in 2013. Sampling was done among the patients who had the inclusion criteria through convenient sampling method. Collecting data was done before and two months after surgery; MacNew specific Questionnaire of heart patients’ quality of life was used for this purpose. Paired t-test and SPSS17 software were used for statistical analysis.
    Results
    The average score for quality of life before and two months after surgery was respectively 225.4 (24.88) and 168.6 (34.7). Also quality of life had significant decrease before surgery in compare with after surgery regarding emotional, physical and social dimensions (p<0.001).
    Conclusions
    Quality of life will be decreased in a short period of time due to surgical complications. Conducting longitudinal studies is recommended for more accurate assessment of this concept.
    Keywords: Coronary Artery Bypass Graft surgery(CABG), Quality of Life, MacNew questionnaire