فهرست مطالب

جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای - پیاپی 12 (پاییز 1393)

فصلنامه جغرافیا و آمایش شهری - منطقه ای
پیاپی 12 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/13
  • تعداد عناوین: 10
|
  • محمدرضا رضایی، امیررضا خاوریان گرمسیر* صفحات 1-12
    امروزه رشد صنعت به صورت مجتمع، منطقه، ناحیه، قطب یا شهرک صنعتی، پدیده ای است رایج در نواحی شهری، که باید توجه خاصی را در گزینش مکان بهینه این نواحی صرف نمود. از این روی در کشورمان در طی چند دهه اخیر عدم توجه به معیارهای صحیح در مکان گزینی این کاربری، سبب عدم تعادل های فضایی در سطح مناطق شده است. این پژوهش با هدف مطالعه معیارها و عوامل موثر در مکان یابی شهرک های صنعتی، به مطالعه و تحلیل این عوامل، مطابق با اصول برنامه ریزی فضایی و آمایش سرزمین در ایران می پردازد. جهت انجام این امر از روش توصیفی و تحلیلی استفاده شده است، اطلاعات مورد نیاز برگرفته از اسناد و منابع مکتوب می باشد. از این روی در گام نخست با مراجعه به منابع مکتوب و کتابخانه ای، شاخص ها و معیارهای موثر در مکان یابی شهرک های صنعتی استخراج گردیدند که با توجه به تاکید این پژوهش بر روی برنامه ریزی فضایی و آمایش سرزمین، این معیارها در چهار سطح ملی، منطقه ای، ناحیه ای و محلی طبقه بندی گردیدند. سپس با توجه به برابر نبودن وزن و اهمیت هر معیار اقدام به تعیین وزن آن ها توسط مدل تحلیل شبکه ای (ANP) شد. از نتایج قابل ملاحظه این پژوهش می توان به مواردی همچون مهمتر بودن عوامل و معیارهای طبیعی نسبت به عوامل انسانی و همچنین وزن بیشتر عوامل محلی نسبت به سایر سطوح فضایی و کاهش وزن عوامل با افزایش سطح فضایی از سطح محلی به ملی ذکر نمود.
    کلیدواژگان: شاخص، مکان یابی شهرک صنعتی، برنامه ریزی فضایی، آمایش سرزمین
  • علی اکبر نجفی کانی، جعفر میرکتولی، طاهره باباییان* صفحات 13-32
    یکی از مهمترین پیامدهای رشد شتابان شهرنشینی در کشورهای در حال توسعه، معضل ساخت و سازهای غیررسمی در محلات پیرامونی و حاشیه شهرها می باشد، که چالش عدم امکان پاسخگویی به نیازهای جدید ناشی از این رشد را برای مدیریت شهری به وجود آورده است. هدف از این پژوهش شناسایی مهمترین عوامل موثرموثر بر توسعه بی رویه محلات حاشیه شهر می باشد که در این راستا مولفه های کالبدی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی موثر بر آن مورد بررسی قرار گرفته اند. روش پژوهش در تحقیق حاضر، به صورت توصیفی- تحلیلی و پیمایشی است و جامعه آماری شامل ساکنین مناطق حاشیه ای شهر بابل می باشند. تعداد نمونه در جامعه مورد مطالعه براساس فرمول کوکران 250 نفر تعیین شد که به روش نمونه گیری، منظم یا سیستماتیک انتخاب شده اند و سپس با استفاده از نرم افزار SPSS، داده ها مورد تجزیه و تحلیل آماری و سنجش قرار گرفته اند. نتایج بدست آمده از تحلیل های همبستگی حاکی از آن است که بین عملکرد مسئولان شهرداری در تهیه و اجرای برنامه های عمرانی و خدمات رسانی، با افزایش میزان رضایت شهروندان در سطح 99 درصد، رابطه معنی داری وجود دارد. همچنین نتایج حاصل از آزمون کای اسکوئر نشان می دهد که بین ساخت و سازهای غیراصولی با مناسب بودن قیمت زمین در حاشیه شهر، پایین بودن درآمد حاشیه نشینان و عدم نظارت کافی شهرداری در زمینه ساخت و سازها، رابطه معنی داری وجود دارد. براین اساس باید علت ناموزون بودن و ساخت و سازهای غیراصولی در حاشیه شهر مورد مطالعه را در پایین بودن درآمد مردم و ارزانی زمین و مسکن نواحی حاشیه ای نسبت به نواحی مرکزی شهر و همچنین کم توجهی مسئولان شهرداری جستجو نمود. نتایج بدست آمده از آزمون اسپیرمن نیز حاکی از آن است که شهروندان به تبع افزایش رضایت از عملکرد مدیران و مسئولان، میزان مشارکتشان بیشتر می شود. آزمون کروسکال والیس به منظور مقایسه میزان مشارکت شهروندان در محلات هدف نشان می دهد که در محله های حاشیه ای کتی غربی و شرقی، میزان مشارکت نسبت به محله های موزیرج بیشتر است و از میانگین رتبه ایی بالاتری برخوردارند. از این رو نظارت کافی و وافی مسئولان در امر ساخت و سازها به ویژه در نواحی حاشیه ایی، تشویق و ترغیب شهروندان در اخذ مجوز ساخت و پروانه کسب مبتنی بر اصول و ضوابط شهرسازی، ارائه بهینه و مطلوب خدمات از سوی مسئولان و مدیران شهری و جلب مشارکت شهروندان در راستای تهیه و اجرای طرح های توسعه شهری امری اجتناب ناپذیر است.
    کلیدواژگان: مدیریت شهری، توسعه فضایی و کالبدی، مشارکت شهروندان، حاشیه
  • غدیر عشورنژاد*، هادی پاک طینت، علی درویشی بلورانی صفحات 33-50
    با توجه به موقعیت جغرافیایی و وضعیت مناسب محیطی، انرژی خورشیدی یکی از کارآمدترین انرژی های تجدید پذیر در ایران محسوب می گردد. این تحقیق به دنبال ارائه مدلی در خصوص شناسایی مکان های بهینه استقرار پانل های خورشیدی در محیط شهری می باشد. پتانسیل فراوان و فضای مناسب پشتبام ساختمان ها با ارتفاع زیاد و قرارگیری آن ها در معرض مستقیم نور خورشید و استفادهنکردن بهینه از این فضاها، لزوم مکان گزینی بهینه استقرار پانل ها خورشیدی را برای تولید انرژی ضروری کرده است. در این تحقیق، ابتدا ویژگی مکانهای مناسب استقرار پانل های خورشیدی در محیط شهری و منبع تولید لایه های مورد نیاز شناساییگردید. لایه های مورد نیاز جهت دستیابی به مکان های مناسب استقرار پانل های خورشیدی بر اساس نقشه های 1:2000در نرم افزار ArcGIS تهیه و مدلسازی فضایی با استفاده از عملگر AND منطق بولین و عمگر ضرب در این نرم افزارانجام شد. همچنین از تکنیک میانگین گیری وزن دار ترتیبی(OWA) برای تلفیق نتایج به دست آمده با دو عامل نوع کاربری و میزان جمعیت استفاده شد. بر اساس مشاهدات میدانی، مدل مدنظر ارزیابی شد و از ضریب تاو-کندالb برای تعیین میزان تطابق میان نتایج به دست آمده در مدل و نتایج مشاهدات استفاده شد. نتایج، حاصل ضریبی برابر 0/771 را نشانمی دهد که حاکی از رابطه قوی بین دو متغیر و دقت نسبتا زیاد مدلسازی انجام گرفته است.
    کلیدواژگان: سیستم اطلاعاتجغرافیایی(GIS)، انرژی خورشیدی، پانل های خورشیدی، مدل رقومی سطح زمین(DSM)
  • حسین نظم فر*، محمد امین عطار صفحات 51-66
    کارشناسان بر این باورند که وجود بافت های فرسوده و سکونت گاه های غیرمجاز در کشور، یکی از بیماری های شهری است که از لحاظ اقتصادی، اجتماعی، بهداشتی، فرهنگی و امنیتی بسیاری از ناهنجاری های موجود کشور را در دل خود نهفته دارد و برای حل این گونه معضلات و تامین امنیت جانی شهروندان درمقابل ساخت و سازهای بی کیفیت، قدیمی و فرسوده باید این مناطق به سازی و نوسازی شود. همین امر موجب شده است مدیران شهری توجه و رسیدگی به این گونه بافت ها را در دستور کار جدی خود قرار دهند. بافت های قدیمی که در طول زمان، به صورت ارگانیک و با مشارکت مردم شکل گرفته و تغییر پذیرفته اند، اکنون نیز برای برقراری و انطباق نیازمندی های امروز و فردای بافت حضور و مشارکت همان مردم جزء لاینفک ساماندهی محسوب می شود. نوشتار حاضر سعی دارد با مطالعه موردی بافت فرسوده شهر اردبیل به روش توصیفی-تحلیلی یکی از ارکان مهم طرح های ساماندهی این نوع بافت ها یعنی مشارکت ساکنان را در ارتباط با وضعیت سرمایه اجتماعی محلات بافت فرسوده مورد تجزیه و تحلیل قرار دهد. نتایج پژوهش معناداری بالای رابطه میان دو شاخص، میزان احساس تعلق به محله و میزان اعتماد نهادی محله با میزان مشارکت ساکنان بافت فرسوده و همچنین عدم معناداری رابطه بین شاخص میزان همبستگی اجتماعی و میزان مشارکت ساکنان را در فرایند نوسازی بافت فرسوده شهری نشان می دهد.
    کلیدواژگان: بافت فرسوده شهری، سرمایه اجتماعی، مشارکت، اردبیل
  • سید امیر محمد علوی زاده*، سید دانا علیزاده، هدایت الله درویشی، مهدی حشمتی جدید صفحات 67-88
    تامین دسترسی راحت و مناسب شهروندان به انواع خدمات شهری از اهداف مهم برنامه ریزی شهری است. شهرها با هر نقش و وظیفه ای که داشته باشند، نمیتوانند دور از فعالیت های تجاری و بازرگانی قرار گیرند، چرا که حیات اجتماعی انسانها و رفع نیازهایشان، وجود چنین فعالیت هایی را ایجاب می کند. بازارهای روز، نمونه بارزی از این فعالیت های تجاری هستند که از زمان های گذشته نیز وجود داشتند. شهر خرم آباد از جمله شهرهایی است که به دلیل ساختار و بافت قدیمی خود، فاقد بازارهای روزی است که به صورت علمی مکان گزینی شده باشند. هدف از مکان یابی بازارهای روز در این پژوهش: حصول توسعه پایدار اقتصادی، ارتقاء کیفیت خدمات رسانی به شهروندان، ایجاد فرصت های اشتغال، کسب درآمد و... است. معیارهای مورد استفاده در این پژوهش عبات اند از: ارزش نسبی زمین، مساحت، دسترسی، مرکزیت، تراکم جمعیت، شکل زمین، پتانسیل پارکینگ. پس از تهیه لایه های وکتوری و رستری معیارهای فوق، میزان تاثیر یا نسبت اهمیت هر یک از این لایه ها به عنوان عوامل موثر در مکان یابی بازارهای روز مشخص شده، که در این تحقیق به منظور تعیین نسبت اهمیت و وزنهای استاندارد لایه های اطلاعاتی از تحلیل های مکانی در نرم افزار Arc GIS استفاده شده است. پس از اولویت بندی لایه های اطلاعاتی استفاده شده و در نهایت با استفاده ازGIS وزن های استاندارد لایه های مورد استفاده برای مکان یابی استخراج شد. پس از تعیین وزن های استاندارد، نسبت به همپوشانی وزن دار لایه های اطلاعاتی براساس میزان اهمیت آنها اقدام شد و لایه های اطلاعاتی براساس وزنشان تلفیق شده و در آخر نقشه نهایی مکان یابی بازارهای روز، به دست آمد. نتایج نشان می دهد که با توجه به نقشه کاربری های موجود، بازارهای موجود و بازارهای مکان یابی شده، بازارهای روز موجود در شهر خرم آباد توزیع فضایی مناسبی نداشته و به استانداردها و پارامترهای لازم برای مکان یابی این بازارها توجه نشده است.
    کلیدواژگان: مکان یابی، بازارهای روز، توزیع فضایی، سیستم اطلاعات جغرافیایی، خرم آباد
  • ابوالفضل قنبری*، بهمن شجاعی وند، بهرام زینلی صفحات 89-112
    امروزه در بسیاری از موارد، گردشگری شهری یکی از بخش های سرآغاز توسعه پایدار در شهرهای مناطق در حال توسعه در نظر گرفته شده است و سرآغاز برنامه ریزی صحیح برای دستیابی به گردشگری شهری پایدار، شناخت پتانسیل های نواحی از این منظر است. از جمله پتانسیل های نواحی مختلف در ارتباط با گردشگری شهری می توان به زیرساخت های گردشگری شهری اشاره کرد. بنابراین اهداف پژوهش حاضر در مرتبه اول، رتبه بندی شهرستان های استان آذربایجان شرقی از نظر برخورداری از زیرساخت های گردشگری شهری و در مرتبه دوم، مشخص کردن نحوه توزیع زیرساخت های گردشگری شهری در سطح استان با استفاده ازتکنیکTOPSIS،SAW و ضریب چولگلی پیرسونی است.این پژوهش ازنوع توصیفی تحلیلی بوده و داده های مورد نیاز آن به روش اسنادی جمع آوری شده است. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که اولا شهرستان های تبریز، مراغه و شبستر، سه شهرستان اول و شهرستان های ورزقان، چاراویماق و خداآفرین، سه شهرستان آخر در رتبه بندی شهرستان های استان آذربایجان شرقی بر اساس برخورداری از زیرساخت های گردشگری شهری می باشند. ثانیا به کارگیری ضریب چولگی پیرسونی نیز نشان می دهد که توزیع زیرساخت های گردشگری شهری در سطح استان آذربایجان شرقی نامتقارن با چولگی مثبت است.
    کلیدواژگان: رتبه بندی، زیرساخت های گردشگری شهری، تصمیم گیری چند معیاره، استان آذربایجان شرقی
  • غلامعلی خمر*، اکبر کیانی، مینا امیری نژاد، محمدعلی میرشکاری صفحات 113-134
    برنامه ریزان شهری، با این که حداقل هایی به عنوان سرانه پیشنهاد نموده اند، اما معتقدند که بهتر است، از بین کاربری های شناخته شده و موجود در شهرها، تنها برای کاربری فضای سبز،، سرانه ای نباشد، تا شهرها به صورت باغشهر درآیند و این امر اهمیت و ضرورت فضای سبز را بیشتر نمایان می سازد. به این سبب درحال حاضر فضای سبز به عنوان موضوعی جذاب در محافل علمی مطرح و مورد بررسی قرار می گیرد. پژوهش حاضر با هدف افزایش کارایی و افزایش تعداد بازدیدکنندگان از پارک های موجود در سطح شهر نورآباد ممسنی در فارس، انجام شده است. مساله مطرح شده در این پژوهش، تفاوت قائل نشدن طراحان و برنامه ریزان فضای سبز میان سه مولفه فرهنگ، اقتصاد و زیست محیط و همچنین عدم توجه به ترجیحات مردمی در طراحی پارک ها می باشد. به این منظور ابتدا پس از بیان چالش های مورد بررسی برای هر یک از این مولفه ها (فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی)، شاخص های مورد مطرح برای هر یک از آن ها شناسایی و در قالب یک پرسشنامه طراحی شده است. پس از استخراج و پردازش داد های جمع آوری شده و تهیه شاخص های آماری مناسب برای مولفه های تحقیق، از آزمون کای اسکوار تک متغیره استفاده شد. نتایج تحقیق بیانگر این است که برخلاف عقیده رایج بین برنامه ریزان، شهروندان بین این سه مولفه (فرهنگی، اقتصادی و زیست محیطی) به لحاظ اهمیت تفاوت قایلند، همچنین مولفه فرهنگی، از بین سه مولفه مورد بررسی، با مقدار (x2) برابر با 559.746 از بیشترین ترجیحات برخوردارند. پس از آن، در بعد زیست محیطی مقدار (x2) برابر با 506.579 و در بعد اقتصادی مقدار (x2) برابر با 166.411 در رتبه های بعدی قرار دارند.
    کلیدواژگان: فضای سبز، پارک، ترجیحات مردمی، نورآباد ممسنی
  • مجتبی رفیعیان، ماندانا مسعودی راد*، مریم رضایی، مونا مسعودی راد صفحات 135-150
    مسکن یک مقوله چند بخشی است که دارای مفاهیم کمی و کیفی می باشد. یکی از سیاست های مسکن در ایران، سیاست مسکن کم درآمد است که با نام «مسکن مهر» شناخته می شود. با توجه به اجرا و تکمیل برخی از فازهای آن، ضروری است با روش های مختلف، میزان موفقیت آن مورد بررسی قرار گیرد. یکی از این روش ها، سنجش میزان رضایتمندی سکونتی در جهت ارزیابی کیفیت سکونتی ساکنان می باشد؛ از این رو در این مقاله با استفاده از روش های آمار توصیفی و مدل هایی همچون آزمون T و رگرسیون خطی، سعی گردیده میزان رضایتمندی ساکنان مسکن مهر شهر زاهدان (محله مهرشهر) در چهار سطح مورد ارزیابی قرار گیرد. نتایج این پژوهش حاکی از آن است که کیفیت محیط شهری مهرشهر زاهدان در تمام سطوح، در سطح پایینی قرار گرفته است. با این حال میزان رضایتمندی از محیط سکونتی، اندکی بیش از رضایتمندی از کیفیت محیط شهری می باشد. ضمنا در بین کلیه زیرشاخص ها، تنها کیفیت دو شاخص خدمات دسترسی و حمل و نقل و همچنین تسهیلات بیرونی بالاتر از میانگین قرار گرفته اند.
    کلیدواژگان: رضایتمندی سکونتی، مسکن مهر، مهر شهر زاهدان، کیفیت سکونتی
  • خدیجه بوزرجمهری، الهه انزایی* صفحات 151-168
    بررسی کشاورزی پایدار و زیرنظام های آن به منظور شناخت و آگاهی بیشتر از وضعیت این نظام ها و تدوین راهبردها و برنامه های مناسب برای نیل به توسعه کشاورزی پایدار اهمیت اساسی دارد. هدف اصلی این تحقیق مطالعه اثرات اجتماعی، فرهنگی طرح تجهیز، نوسازی و یکپارچه سازی اراضی شالیزاری و ارزیابی میزان موفقیت آن از لحاظ شاخص اجتماعی، فرهنگی از دیدگاه کشاورزان و کارشناسان می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل دو گروه مطالعاتی می باشد. ابتدا روستاهایی می باشند که در اراضی آن ها طرح تجهیز، نوسازی و یکپارچه سازی اراضی شالیزاری اجرا شده است که تعداد آن ها 9 روستا از دهستان قره طغان می باشد که واقع در بخش مرکزی شهرستان نکا در استان مازندران می باشد که به عنوان روستاهای هدف تحقیق جهت ارزیابی طرح در نظر گرفته شده است. گروه بعدی کارشناسانی می باشند که طرح توسط آن ها طراحی یا اجرا شده و یا به شکلی در طرح اجرا شده، مسئولیت داشتند. متغیر مستقل تحقیق، شاخص های بعد اجتماعی و فرهنگی طرح مورد نظر و متغیر وابسته، موفقیت طرح از بعد اجتماعی-فرهنگی می باشد. روش تحقیق توصیفی و تحلیلی می باشد. داده های مورد استفاده در این مطالعه حاصل عملیات میدانی و پرکردن پرسشنامه از کل 260 بهره بردار در منطقه مورد مطالعه و 68 کارشناس متخصص در طرح می باشد. نتایج تحقیق نشان می دهد، در حالی که کارشناسان اعتقاد دارند که اجرای طرح، از لحاظ بعد اجتماعی– فرهنگی موفق بوده، ولی به نظرکشاورزان اجرای طرح از این بعد، ناموفق بوده است. ضریب همبستگی بعد اجتماعی و فرهنگی 072/0- می باشد. بنابراین بین دیدگاه کشاورزان و کارشناسان در میزان موفقیت طرح از بعد اجتماعی و فرهنگی، همبستگی وجود ندارد.
    کلیدواژگان: عملکرد اجتماعی، فرهنگی، تجهیز و نوسازی، اراضی شالیزاری، یکپارچه سازی اراضی، دهستان قرهطغان
  • محسن احدنژاد روشتی، حیدر صالحی میشانی*، لیلا وثوقی راد، احمد رومیانی صفحات 169-186
    رشد صنعت و افزایش جمعیت در شهرها منجر به ساخت و سازهای سودگرایانه شده است. این ساخت و سازها به مسائل بهداشتی و تامین حداقل نور و هوا در مناطق متراکم شهری توجهی نداشته است. از سوی دیگر ضرورت ایجاد کاربری های جدید شهری برای پاسخگویی به نیازهای روزافزون شهری و اسکان جمعیت به تدریج باعث کاهش فضای سبز و باغ های شهری گردیده که این امر آلودگی محیط زیست را به همراه داشته است. بنابراین این تحقیق برای ارزیابی و مکان یابی بهینه فضای سبز منطقه 11 تهران انجام گرفته است. روش انجام تحقیق در این پژوهش، ترکیبی از روش های توصیفی- تحلیلی و موردی بوده و نوع پژوهش کاربردی است. از این رو برای محاسبه سرانه فضای سبز در سطح منطقه، ابتدا با استفاده از شاخص تفاضلی نرمال شده پوشش گیاهی (NDVI) مربوط به داده های سنجنده (ASTER) سرانه فضای سبز در سطح منطقه 2.57 متر مربع برای هر نفر محاسبه گردید که نسبت به حداقل سرانه ها بسیار پایین تر می باشد؛ لذا جهت مکان یابی فضای سبز از مدل تحلیل سلسله مراتبی (AHP) استفاده شد. از مساحت 1205 هکتاری منطقه در حدود 195 هکتار معادل 16 درصد از کل مساحت منطقه، وضعیتی کاملا سازگار برای گسترش فضای سبز دارد. بنابراین، نتایج این مطالعه می تواند به برنامه ریزان شهری برای درک و اولویت بندی مسائل شهری و یافتن راه حل هایی برای رفع این مشکلات کمک شایانی نماید.
    کلیدواژگان: مکان یابی فضای سبز، منطقه 11تهران، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، NDVI
|
  • Dr. Mohammad Reza Rezaiee*, Amir Reza Khavarian Garmsir Pages 1-12
    Today, development of industry in form of complex, area, district or industrial cities is a common phenomenon in urban areas that particular attention must be paid for optimum locating of such areas. Hence in our country during the last decades, due to the lack of attention to proper factors in locating such land use, has caused the spatial imbalances in the regions. This research, with the aim of studding the effective factors on locating the industrial areas, will analyze and study these factors according to spatial planning and land use planning in Iran. Descriptive - analytical method was used for this study, the required information retrieved from documents and text resources. In the first step, the effective factors and criteria on locating industrial areas were obtained through referring to library and written texts, and with respect to the focus of this research on spatial and land use planning, these factors classified into four spatial levels of national, regional, areal and local, then since this factors have not equal importance and weight, their weights were determined by Analytical Network Process (ANP) model. The obtained results of this research shows the following
    Results
    natural factors are more important than human factors, local factors has more weight than other spatial level and the weight of factors reduces with enhance of their spatial level from local level to national ones.
    Keywords: Factors, locating Industrial city, Spatial planning, Land Use planning, Iran
  • Dr. Ali Akbar Najafi Kani, Dr. Jafar Mirkatouli, Tahereh Babaeian* Pages 13-32
    One of the most important consequences of rapid growth of urbanization in developing countries, is the problem of unofficial construction in surrounding areas and periphery of cities, which has created the challenge of inability of urban managements to respond to the new demands arising from this growth. The aim of this study was to identify the most important factors affecting on the extension of marginalized neighborhoods. In this regard, the physical, economical, social and cultural effects have been studied. The methods used in this study was a descriptive - analytical survey and the statistical population was Babol marginal residents. Sample size of 250 was determined based on the sampling formula Cochran, which was regularly or systematically selected and then using the SPSS software for statistical analysis of the data.Results of correlation analysis suggests that the performance of municipal authorities in the preparation and implementation of development programs and services to increase citizen's satisfaction level of 99% there is a significant relationship. The results of the Chi-square test shows that there is a significant relationship between the unprincipled construction with suitability of land price in urban fringes, low income, marginalized and lack of adequate oversight authority in the field of construction. Accordingly, the reason for uneven and unprincipled construction in a suburb of the study area can be analyzed in low people's income and cheapness of land and housing in fringe areas compared to metropolitan areas of municipal authorities, as well as lack of authoritie's attention. The results of the Spearman test also suggests that citizen's partnership will increase with the increase of their satisfaction rate about the performance of administrators and managers. Kruskal-Wallis test for the purpose of comparing the degree of citizen's participation in target neighborhoods suggests that in the marginal neighborhoods of Eastern and Western Katie neighborhoods, participation rate is more than Mozirej and has a higher average rating. Hence adequate supervion of the authorities and managers involved in construction particularly in the marginal areas, encouraging citizens to obtain building permits and business licenses based on the principles and regulations of urban development, optimum presentation of services by the officials, city managers and attracting citizen's patricipation for the preparation and implementation of urban development plans is an inevitable issue.
    Keywords: Keywords: urban management, spatial, physical development, citizen participation, margins.
  • Qadir Ashournejad*, Hadi Paktinat, Dr. Ali Darvishi Boloorani Pages 33-50
    Because of appropriate environmental condition and geographical position, solar energy is considered as one of the most efficient renewable energy types in Iran. This research intends to introduce a model by which it is possible to recognize the most optimum installation site for solar panels in urban environment. High potential of the highly elevated rooftops and direct exposure to sunlight and lack of their use in urban environments makes it necessary to utilize them optimally to produce energy from sunlight. In this research, properties of an appropriate site for installing solar panel in urban environment were primarily identified and then the required layers were determined. Layers required for accessing the appropriate sites were produced based on 1:2000 maps and were modeled spatially in ArcGIS using Boolean logic's AND and Product operators. These results were combined with land use and population factors by technique of Ordered Weighted Averaging‎ (OWA). The model was evaluated based on field observation and the Tao-Kendall coefficient was used to determine the homogeneity between the results of the model and those of field observation. The coefficient was calculated 0.771 that indicates a significant relation between the two parameters.
    Keywords: Geographical Information System, Solar Energy, Solar Panels, Digital Surface Model
  • Dr. Hosein Nazmfar*, Mohammad Amin Attar Pages 51-66
    Experts believe that the existence of old textures and unauthorized settlements in the country, is one of the urban diseases that involves many defects of the country in terms of economical, social, health, cultural and security, and to solve these problems and to ensure the safety of citizens against inefficient, old and decay quality of construction, these areas should be renewed and rehabilitated. This causes that urban managers shall pay attention to these textures in their real agenda. The old textures that have changed and formed as organic by participation of people over the time, today also the participation of the same people for establishing the current and future requirements, is an integral part of the renovation too. This paper, through studying the old texture of Ardabil city as a case study, by using analytical-descriptive method, tries to analyze one of the important elements of organizing these kind of textures, i.e. Inhabitant’s participation in relation with the status of social capital of old textures.The results showed a significant relation between two indices of belonging sense to the neighborhood and the local institutional trust index with the participation of the residents of the old texture and also no significant relation between the social correlation index and the participation of the residents in the process of the renovation of urban old texture.
    Keywords: Urban old texture, Social Capital, participation, Ardabil
  • Dr. Sayyed Amir Mohammad Alavizadeh*, Sayyed Dana Alizadeh, Hedayat Allah Darvishi, Mahdi Heshmati Jadid Pages 67-88
    Providing citizens’ convenient access to different urban services is an important goal of urban planning. Towns with any role, cannot be far away from commercial activities, because the social life of people and meeting their needs, necessitates such activities. Markets are obvious examples of such business and commercial activities which have existed from earlier times. Khorramabad city is among the cities which due to its old fabric and texture has no market which is located based on scientific regulations.The purpose of locating markets in this research, is the obtainment of sustainable economic development, promotion the quality of services to citizens, creating employment opportunities, income, etc.. . The criteria used in this study includes the relative value of land, area, access, centrality, population density, the land form, parking potential. After preparing the Vector and Raster layers of the above criteria, the effect or importance of each of these layers as effective factors on locating the assigned markets was specified, which in this study in order to determine the importance rate and standard weights of layers, ARC GIS software has been used.After prioritizing the used information layers and finally by using GIS, the standard weight of the used layers for locating were obtained. After determining the standard weights, the weighted information layers were overlapped based on their importance rate and the information layers were integrated based on their weight and at last, the final locating maps of daily markets were achieved. The results show that with respect to the existing maps, the existing markets, located markets and the existing daily markets in Khoramabad city have not a suitable and proper spatial distribution and no attention is made to the required standards and parameters for locating such market.
    Keywords: locating, daily markets, spatial distribution, GIS, Khorramabad
  • Dr. Abolfazl Ghanbari*, Bahman Shojaeivand, Bahram Zeynali Pages 89-112
    Today in many cases, urban tourism is considered as the beginning part of sustainable development of cities in developing regions and beginning of proper planning to achieve sustainable urban tourism and identifying area's potential in this view. Among the potential of these areas, in relation with the urban tourism, the Urban Tourism Infrastructures can be referred. The first purpose of this research, is the ranking of East Azarbaijan province counties in terms of urban tourism infrastructures and second, to determine the distribution of urban tourism infrastructures in the province, using TOPSIS and SAW Techniques and Pearson's skewness coefficient. This research is a descriptive - analytical and data collection was made by documentary method. The results of this study show that, firstly, the counties of Tabriz, Maragheh and Shabestar are the three first and the counties, Varzeqan, Charoymaq and Khodafryn are the three last of East Azerbaijan province in urban tourism infrastructures ranking. Second, using Pearson's skewness coefficient indicates that the distribution of urban tourism infrastructures in the counties of East Azarbaijan province is asymmetric with positive skewness.
    Keywords: Ranking, Urban Tourism Infrastructures, Multi, Criteria Decision Making, East Azerbaijan Province
  • Dr. Gholamali Khammar*, Mina Amiri Nezhad, Mohammad Ali Mirshekari Pages 113-134
    Among the recognized and available landuses in the cities, Urban planners only for green space Although they have proposed some minimums for per capita of green space, but they believe that it is better not to have per capita for such landuse so that cites become Garden City. This shows the importance and necessity of green space, thus, now green space as a fascinating topic is discussing in scientific centers. The aim of this study is to increase the efficiency and the number of visitors of the parks in Noorabad Mamasani city in Fars province. The discussed issue in this study is that the designers and planners did not consider any difference among three components of culture, economy and environment and lack of attention to public preferences in designing park.To this end, Firstly, after indicating the investigated challenges for each of these components (cultural, economical and environmental),the considered indicators for each of them were identified and designed in the form of a questionnaire. The single variable chi-square test was used after extraction and processing of gathered data and preparation of statistical indicators for the research components. The results indicate that, contrary to common belief among planners, citizens make distinction between the three components (cultural, economical and environmental). The cultural component among the three investigated components has the highest preferences with value (x2) equal to 559.746, Then in environmental component, value of (x2) equal to 506.579 and economic component, value of (x2) equal to 166.411 are at the next ranks.
    Keywords: green space, parks, public preferences, Noorabad Mamasani
  • Dr. Mojtaba Rafieeyan, Maryam Rezaiee, Mandana Masoudi Rad*, Mona Masoudi Rad Pages 135-150
    housing is a multisectoral issue which has quantitative and qualitative concepts. One of the policies of housing in Iran is the low income housing policy, which is known as Mehr housing. According to the execution and completion some of it's phases, it is important to be investigated by various methods. One of these methods, is measurement of satisfaction in order to evaluate the residential quality of the residents. So, in this research resident's satisfaction has been assessed by descriptive statistics methods as well as T test and Linear Regression in four levels. The results indicate that the quality of urban environment in Zahedan Mehr shahr in all levels is low. Nevertheless the extent of residential environment satisfaction is slightly more than the urban environment satisfaction. Meanwhile, among all of the sub-criteria, just two indicators of access services and transportation as well as outside facilities are a little more than the average quality.
    Keywords: Residential Satisfaction, Mehr housing, Zahedan Mehr shahr, residential quality
  • Dr. Khadije Bozarjmehri, Elahe Anzaiee* Pages 151-168
    The study of sustainable agriculture and its sub-systems for the purpose of obtaining more knowledge and information about the situation of such systems and development of appropriate mechanisms, strategies and programs for achieving sustainable development of agriculture has a great importance.The main aim of this study is to examine the social-cultural effects of mobilization and renovation projects and integration of paddy lands and evaluation of its success rate in term of social and cultural factor from the view point of agricultures and experts.The research's statistical community includes two study groups. The first are villages which mobilization and renovation and also paddy lands integration have been made in their lands, which are 9 villages in Gharetoghan rural district, that is in the central part of Neka town ship in Mazandaran province, which are considered as the research objective villages in evaluation of the project. Another group are the experts who designed or performed the project or were involved in a way in the project execution. The independent variable of research is the indices of social and cultural dimension of the project and the dependant variable is the project success from social and cultural viewpoint. The research method is descriptive and analytical method. The data was collected through field study and questionnaires distributed among 260 farmers of the studied area and the 68 experts of the project.The findings show that from the social-cultural aspect, experts believe that the project implementation was successful, but farmers believe that it was not successful. Moreover, the correlation coefficient of social- cultural aspect is -0.072; therefore, there is no correlation between the farmers and experts view about the success of social- cultural aspect.
    Keywords: social, cultural performance, mobilization, renovation, paddy lands, lands integration, Gharetoghan rural district
  • Dr. Mohsen Ahadnejad Roshti, Leyla Vosoughi Rad, Heydar Salehi Mishani *, Ahamd Romyani Pages 169-186
    Industry growth and population increase in cities has led to utilitarian construction. In such constructions, the hygienic issues and supplying minimum air and light in dense urban areas have not been considered. Also the necessity of creating new urban usages for meeting the increasing trend of urban requirements and people housing has gradually reduced the green spaces and urban gardens, which has led to environmental pollution. Therefore this study was made to evaluate and optimal allocation of urban green space in order to achieve urban sustainable pattern in district No.11 of Tehran municipality. The research method in this study is a combination of descriptive – analytical method and type of study is applied one. Hence to calculate of per capita green space in the area, firstly by using normal differential vegetation index (NDVI) related to the data of ASTER sensor, the green space per capita was calculated 2.57 square meters, which is very low in comparing with the minimum per capitas. Therefore AHP model was used to allocate green space. The results show that from 1205 hectare of this area, about 195 hectares of land area equal to 16 percent of the total area of the district were fully compatible and consistent for expansion of green space. Therefore, the results of this study can help to urban planners to understand and prioritize urban issues and find solutions to solve these problems.
    Keywords: Green Space Allocation, Tehran, sustainable cities, AHP, NDVI