فهرست مطالب

نهال و بذر - سال سی‌ام شماره 3 (پاییز 1393)

نشریه نهال و بذر
سال سی‌ام شماره 3 (پاییز 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/15
  • تعداد عناوین: 11
|
  • حمید صادقی گرمارودی*، سعدالله منصوری صفحات 493-505
    بیماری پوسیدگی زغالی کنجد ناشی از قارچ Macrophomina phaseolina (Tassi) Goid. یکی از مهم ترین بیماری های قارچی خاکزاد کنجد در ایران است. برای ارزیابی واکنش ژنوتیپ های کنجد به این بیماری، ابتدا بیست و شش جدایه قارچ عامل بیماری از مناطق مختلف کنجدکاری ایران تهیه شد. آزمون بیماریزائی جدایه ها روی رقم داراب14، درون تشتک های پتری حاوی محیط کشت آب-آگار (WA) انجام شد و جدایه های مناطق مختلف از نظر بیماریزائی تنوع چشمگیری نشان دادند. به منظور تعیین مقاومت، 75 ژنوتیپ کنجد شامل ارقام اصلاح شده، لاین های پیشرفته و توده های محلی به مدت پنج دقیقه از ناحیه ریشه، درون سوسپانسیون میسلیوم مخلوطی از جدایه های انتخابی قارچ عامل قرار داده شدند. گیاهچه های مایه زنی شده در دمای 32 درجه سانتی گراد نگهداری و پس از 2 تا 3 روز، واکنش آن ها با استفاده از مقیاس مشاهده ای 5-1 ثبت شد. میانه محاسبه شده مقیاس ها نشان داد که چهارده ژنوتیپ واکنش مقاومت و هشت ژنوتیپ واکنش نیمه مقاومت داشتند. با استفاده از آزمون کروسکال والیس، ژنوتیپ های پتک موسیان، محلی ایرانشهر و لاین 3 صفی آباد دارای بالاترین سطوح مقاومت به بیماری در سطح احتمال 5% بودند. سایر ژنوتیپ های مقاوم نیز با این که سطح آلودگی کمی داشتند، از نظر آماری با شماره 1 و 2 مقیاس (به ترتیب سطوح مقاوم و نیمه مقاوم) تفاوت های معنی داری نشان دادند.
    کلیدواژگان: کنجد، ژنوتیپ ها، پوسیدگی زغالی، واکنش به بیماری
  • مهدی علیپور، حمید عبداللهی*، وحید عبدوسی، ایوبعلی قاسمی، محمود عدلی، مصطفی محمدی صفحات 507-529
    شناسائی و تمایز ارقام و ژنوتیپ های درخت به با توجه به گستره محدودتر صفات این گونه در مقایسه با دیگر اعضای زیرخانواده دانه داران، از دشواری بیش تری برخوردار است. این تحقیق به منظور مطالعه صفات رویشی و زایشی ژرم پلاسم به کشور و با هدف انتخاب صفات مهم در زمینه تمایز و تفکیک این ارقام و ژنوتیپ ها انجام شد. به این منظور، 30 ژنوتیپ به جمع آوری شده از استان های اصفهان، خراسان و گیلان موجود در کلکسیون به کشور طی سال های 1389 تا 1391 بر اساس دستورالعمل اتحادیه بین المللی محافظت از ارقام جدید گیاهی مقایسه شدند. در کل 38 صفت مربوط به این دستورالعمل همراه با 5 صفت تکمیلی از سطح مقطع تنه، خصوصیات دانه و میوه و همچنین زمان خزان مد نظر قرار گرفت. نتایج حاصل بیانگر وجود تنوع قابل توجه در کلیه اندام های گیاهی و شکل عمومی درخت بود، لیکن شناسائی و تمایز ژنوتیپ ها نیاز به استفاده از مجموعه ای از صفات متمایزکننده داشت. در این بین، صفات اندازه و شکل میوه، اندازه حفره انتهائی، شکل برگ و زمان گلدهی از اهمیت بیش تری برخوردار بودند که اغلب آن ها در انطباق با صفات ستاره دار دستورالعمل بود. بر این اساس مشخص شد صفاتی مثل شکل برگ و مواج بودن آن، اندازه میوه و شکل و طول گردن میوه می تواند در تمایز ژنوتیپ ها نقشی اساسی داشته باشند. همچنین صفات اصلاحی ارزشمندی نظیر عادت رشد باز که سبب باردهی زیاد درخت می شود، در برخی از ژنوتیپ های مشاهده شد. در بین ژنوتیپ های مناطق مختلف کشور، برترین صفات میوه و عادت رشد درخت، در ژرم پلاسم به اصفهان مشاهده شد و ژرم پلاسم خراسان از ارزش تجاری نسبتا کم تری برخوردار بود، همچنین بیش ترین میزان عملکرد به ترتیب در دو ژنوتیپ KVD1 و KVD2 مشاهده شد. بر پایه نتایج، امکان ارزیابی تکمیلی و معرفی شماری از ژنوتیپ های استان اصفهان به عنوان ارقام امیدبخش به کشور وجود دارد.
    کلیدواژگان: درخت به، مورفولوژی، تنوع ژنتیکی، Cydonia oblonga
  • منوچهر خدارحمی*، سیدابوالقاسم محمدی، محمدرضا بی همتا، اسلام مجیدی هروان، محمدرضا جلال کمالی صفحات 531-544
    زنگ زرد گندم با عامل Puccinia striifomis Westend f. sp. tritici یکی از مهم ترین بیماری های قارچی گندم از نظر اقتصادی در ایران و بسیاری از کشورهای جهان است. به منظور تعیین قابلیت ترکیب پذیری، عمل ژن و برآورد سایر پارامتر های ژنتیکی شش رقم و لاین پیشرفته گندم نان (پیشتاز، بهار، مغان3، MV17، SERI/KAUZ و KAUZ//KAUZ/PVZ) به همراه رقم حساس بولانی، در قالب یک طرح دای آلل 7 × 7 به صورت یک طرفه تلاقی داده شدند. ارزیابی F1 و والدین در قالب طرح بلوک های کامل تصادقی در سه تکرار در گلخانه های بخش تحقیقات غلات موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج انجام شد. روش مایه زنی اسپور زنگ به صورت گرده پاشی با پودر تالک با نژاد 134E134A+ انجام شد. چهار جزء مقاومت شامل دوره کمون، تیپ آلودگی، تراکم و اندازه جوش اندازه گیری شدند. تجزیه واریانس ترکیب پذیری با روش گریفینگ نشان داد که ترکیب پذیری عمومی (GCA) و خصوصی (SCA) برای چهار صفت مورد بررسی در سطح احتمال 1% معنی دار بود که بیانگر نقش توام اثر های افزایشی و غیر افزایشی در کنترل ژنتیکی این صفات بود. رقم MV17 با قابلیت ترکیب پذیری عمومی بالا برای هر چهار صفت به عنوان والدی مطلوب جهت استفاده در تلاقی ها به منظور افزایش مقاومت به زنگ زرد شناسایی شد. بیشترین مقدار GCA بعد از MV17 در جهت ایجاد حساسیت مربوط به رقم بولانی بود. تلاقی های MV17 به ترتیب با ارقام بولانی، پیشتاز و لاین KAUZ//KAUZ/PVZ دارای بیشترین SCA (منفی) برای صفات تیپ آلودگی، تعداد جوش و اندازه جوش و بیشترین مقدار مثبت برای صفت دوره کمون در جهت افزایش مقاومت بود که بیانگر نقش اثر غیر افزایشی ژن ها (غالبیت و اپیستازی) در این تلاقی بود. تجزیه گرافیکی Vr و Wr از نظر موقعیت قرار گرفتن والدین نسبت به مبدا مختصات، نشان داد کنترل این اجزاء مقاومت در برخی از ارقام به صورت مغلوب و در تعدادی دیگر از نوع غالب بود. وراثت پذیری عمومی و خصوصی در کلیه صفات تقریبا بالا بود، بنا براین انتخاب بر اساس این صفات در جهت افزایش مقاومت برای این نژاد مفید خواهد بود.
    کلیدواژگان: گندم، تلاقی دی آلل، توارث پذیری، زنگ زرد، اجزای مقاومت
  • تهمینه نعیم آبادی، منصوره کشاورزی*، حسین علایی، حسین فتحی، ناصر بوذری، سونا حسین آوا صفحات 545-559
    قارچ Penicillium expansum Link. از عوامل اصلی ایجاد پوسیدگی میوه از جمله هلو و شلیل در انبار و سردخانه است. هدف از این تحقیق ارزیابی مقاومت نسبی چهارده رقم تجاری و بومی هلو و شلیل به کپک آبی در شرایط سردخانه و همچنین کارایی شاخص های پومولوژیک در تخمین مقاومت نسبی به کپک آبی بود. به منظور آلوده سازی، سوسپانسیون اسپور قارچ عامل کپک آبی تهیه و به چاهک های ایجاد شده در بخش استوایی میوه مایه زنی شد. میوه ها به سردخانه منتقل و پس از شش هفته قطر پوسیدگی اندازه گیری شد. خصوصیات پومولوژیک نیز اندازه گیری و ارتباط آن ها با قطر پوسیدگی بررسی شد. این صفات شامل سفتی بافت، ضخامت پوست، درصد اسید قابل تیتر، اسیدیته کل و درصد مواد جامد محلول در زمان برداشت بودند. بر اساس نتایج، ارقام مختلف سطوح حساسیت متفاوتی به این بیماری نشان دادند و میانگین قطر پوسیدگی از 31/3 سانتی متر در رقم شمس تا 58/0 سانتی متر در رقم سان گلو متفاوت بود. نتایج گروه بندی بر اساس قطر پوسیدگی نشان داد که رقم شمس بسیار حساس، ارقام انجیری، ردگلد، MHF102، ایندپندنس، رم استار، MHF100، MHF101، نکتارد 4 و نکتارد 9 حساس و ارقام جی اچ هال، نکتارد 6، رداسکین و سان گلو نسبتا مقاوم بودند. ارقام از نظر کلیه شاخص های پومولوژیک تفاوت معنی داری با هم نشان دادند. بین قطر پوسیدگی با اسید قابل تیتر و ضخامت پوست روابط معنی دار معکوس مشاهده شد اما این روابط آن قدر قوی نبودند که بتوان از آن ها به عنوان شاخصی در تخمین مقاومت به کپک آبی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: میوه های هسته دار، پوسیدگی انباری، Penicillium expansum، سفتی بافت
  • محمد امین مخدومی، رحیم مهرابی*، یوسف ارشد صفحات 561-572
    بیماری سپتوریای برگی گندم توسط قارچ Zymoseptoria tritici ایجاد می شود. قارچ عامل بیماری یک قارچ هتروتال آسکومیست است و تغییرات ژنتیکی در جمعیت آن بالاست، بنابراین شناسایی منابع مقاومت جدید به منظور کنترل این بیماری ضروری است. در این تحقیق واکنش 51 ژنوتیپ خالص شده ازگندم های بومی ایران در مرحله گیاهچه ای در گلخانه نسبت به پنج جدایه قارچ عامل بیماری در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال 1391 ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بیشتر ژنوتیپ ها نسبت به تمامی جدایه ها حساس بودند. از مجموع 255 برهمکنش جدایه- ژنوتیپ، تنها پانزده واکنش مقاومت اختصاصی مشاهده شد. همچنین نتایج این آزمایش نشان داد که ژنوتیپ های شماره 14 و 41 به ترتیب از استان مرکزی و فارس بالاترین سطح مقاومت اختصاصی نسبت به اکثر جدایه ها را داشتند، بنابراین استفاده از این ژنوتیپ ها در برنامه های به نژادی می تواند نقش موثری در کنترل بیماری داشته باشد.
    کلیدواژگان: Zymoseptoria tritici، ژنوتیپ های بومی، واکنش اختصاصی
  • لیلا اکبری، محمود خدام باشی امامی، سعدالله هوشمند* صفحات 573-584
    به منظور تجزیه و تحلیل گرافیکی و برآورد پارامترهای ژنتیکی مربوط به ارتفاع بوته، عملکرد دانه و اجزای آن در عدس، شش ژنوتیپ والدینی به همراه 30 توده F2 حاصل از تلاقی های دی آلل کامل آن ها (در مجموع 36 ژنوتیپ) در یک طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه شهرکرد در سال زراعی 91- 1390 کشت شدند. از هر واحد آزمایشی برای تلاقی ها چهل بوته و برای والدین ده بوته به صورت تصادفی انتخاب و صفات موردنظر آن ها اندازه گیری شد. برآوردهای میانگین درجه غالبیت و نتایج تجزیه و تحلیل گرافیکی نشان داد که عمل ژن برای ارتفاع بوته از نوع غالبیت کامل بود. برای تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در بوته، وزن صد دانه، عملکرد دانه و تعداد دانه در غلاف از نوع غالبیت نسبی بود. بیش ترین میزان وراثت پذیری خصوصی مربوط به وزن صد دانه و تعداد دانه در بوته (77%) و کم ترین میزان متعلق به ارتفاع بوته (32%) بود. نسبت ژن های دارای اثر مثبت و منفی (H2/4H1) در همه صفات با عدد 25/0 اختلاف داشت که نشان می دهد فراوانی ژن های مثبت و منفی در والدین به یک اندازه نبود.
    کلیدواژگان: عدس، تلاقی دی آلل، عملکرد دانه، وراثت پذیری، فراوانی ژن
  • مژگان مقدسی، حجت الله مظاهری لقب*، مهدی کاکایی صفحات 585-604
    آفتابگردان گیاه یکساله ای است که برای مصارف آجیلی و روغنی کشت می شود. عملکرد ژنوتیپ های مختلف این گیاه بسته به صفات مورفولوژیکی و فیزیولوژیکی متغیر است. گزینش ژنوتیپ های مطلوب با استفاده از صفات مورفولوژیکی در جهت افزایش عملکرد می تواند موثر باشد و به تولید مفید و بهره برداری تجاری آفتابگردان منجر شود. در این پژوهش، خصوصیات مورفولوژیک موثر بر عملکرد 22 ژنوتیپ آفتابگردان روغنی در طرح بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار بررسی شد. بر اساس مقایسه میانگین تیمارها، رقم رکورد بالاترین عملکرد دانه و روغن را داشت. ضرایب همبستگی رابطه مستقیم عملکرد دانه با عملکرد روغن و تعداد دانه در طبق را ثابت کرد. تجزیه رگرسیون گام به گام و به دنبال آن تجزیه علیت، تعداد دانه و وزن هزار دانه را به عنوان مهم ترین صفات موثر بر عملکرد دانه و روغن معرفی و اثر مستقیم و غیرمسقیم آن ها را آشکار کرد. در تجزیه عاملی بر مبنای روش حداکثر درست نمایی، پنج عامل استخراج شد. تجزیه خوشه اینیز بر اساس میانگین عملکرد صفات مورد مطالعه و با استفاده از روش Ward ژنوتیپ ها را در پنج گروه دسته بندی کرد.
    کلیدواژگان: آفتابگردان روغنی، تنوع ژنتیکی، صفات مورفولوژیک، ژنوتیپ، تجزیه چند متغیره
  • علی محمدبیگی*، رامین روح پرور، محمد ترابی صفحات 605-621
    بیماری لکه برگی سپتوریایی که توسط قارچ Mycosphaerella graminicolaایجاد می شود، یکی از بیماری های مهم گندم در نقاط مختلف جهان بوده و استفاده از ارقام مقاوم موثرترین و اقتصادی ترین روش برای کنترل این بیماری به شمار می آید. برای شناسایی منابع مقاومت در بین ژنوتیپ های گندم نسبت به این بیماری در مرحله گیاهچه ای، نمونه های برگ آلوده از مناطق مختلف استان خوزستان در سال 91-1390 جمع آوری و پس از تهیه چندین جدایه عامل بیماری، چهار جدایه به عنوان پرآزارترین جدایه ها انتخاب و در گلخانه روی 219 رقم و لاین پیشرفته گندم انتخاب شده از برنامه های به نژادی گندم (موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، کرج)، به همراه چهار رقم شاهد، مایه زنی شدند. ارزیابی مقاومت با استفاده از واکنش گیاهچه ها 21 روز پس از مایه زنی، درصد لکه های نکروتیک و درصد پوشش پیکنید تعیین شد. بر اساس نتایج، هشت رقم Arina،Riband، M3، آریا، شتر دندان، کرخه، سایسون و چمران نسبت به هر چهار جدایه مقاومت نشان دادند. لاین Sep-49 نسبت به دو جدایه 90014 و 90018 مقاوم اما نسبت به دو جدایه 91001 و 91002 حساس بود. دو لاین Sep-58 و Sep-59 نسبت به سه جدایه 90014، 90018 و 91001 مقاوم اما نسبت به جدایه 91002 حساس بودند. بقیه ژنوتیپ ها حساس به تمام جدایه ها ارزیابی شدند.
    کلیدواژگان: گندم، Septoria tritici، جدایه های پرآزار، درصد لکه نکروتیک، درصد پوشش پیکنید، واکنش
  • رقیه نجف زاده، کاظم ارزانی*، ناصر بوذری صفحات 623-650
    ایران دارای تنوع نسبتا بالایی از درختان آلبالو است و افزایش کیفیت میوه این درختان از اهداف به نژادی آن ها به حساب می آید. در این پژوهش خصوصیات فیزیکو شیمیایی و کیفی میوه هشت ژنوتیپ انتخابی آلبالو که از مناطق مختلف ایران جمع آوری شده بودند، در سال های 1390 و 1391 مورد ارزیابی قرار گرفت. نتایج نشان داد که بین ژنوتیپ ها از نظر خصوصیات مختلف تفاوت وجود داشت. تجزیه به مولفه های اصلی صفات مورد بررسی را در سه گروه عاملی جای داد که مجموعا 84 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. تجزیه خوشه اینیز بر اساس این خصوصیات، ژنوتیپ ها را در سه گروه قرار داد که در آن برخی ژنوتیپ های بومی ایران جدا از ارقام خارجی قرار گرفتند. قرار گرفتن ژنوتیپ های ایرانی با ارقام خارجی در یک گروه نیز، نشان دهنده خواص فیزیکو شیمیایی و کیفی بالای میوه این ژنوتیپ ها بود، به طوری که این ژنوتیپ ها برتری هایی از قبیل بالا بودن وزن میوه، سفتی، قرمزی رنگ، قند، اسیدیته قابل تیتر، عطر و طعم و پانل تست را نشان دادند که باعث شدند در موقعیت بهتری نسبت به ارقام شاهد خارجی قرار گیرند. بر اساس این نتایج ژنوتیپ های KaThLaSSGe21، Hamedan، KaTaJo2Ge9، KrRIV4C20 و KaThLa3Ge23 خصوصیات فیزیکو شیمیایی و کیفی میوه بهتری داشتند و می توانند به عنوان ژنوتیپ های امیدبخش برای ارزیابی های بعدی و تکمیلی در برنامه های به نژادی آلبالو جهت معرفی رقم مورد توجه قرار گیرند.
    کلیدواژگان: آلبالو، ژرم پلاسم، ژنتیک، خصوصیات میوه، ژنوتیپ های امیدبخش، ارقام مناسب
  • سیداصغر موسوی*، محمدرضا فتاحی مقدم، ذبیح الله زمانی، مریم تاتاری، علی ایمانی، انکارنا اورتگا پاستور صفحات 651-668
    شناسایی آلل های خودناسازگاری در ارقام بادام (Prunus dulcis) اهمیت زیادی در احداث باغ های جدید و انتخاب والدین در برنامه های به نژادی بادام دارد. به منظور شناسایی آلل های جدید ناسازگاری در چند رقم بادام ایرانی، قطعات مربوط به هر آلل تکثیر و محصول PCR آن ها خالص سازی شد. برای همسانه سازی از ناقل PCR-Blunt-II-TOPO استفاده شد. ناقل به باکتری های مستعد Escherichia coli TOP 10 منتقل و کلونی های تراریزش شده شناسایی شدند.DNA پلاسمیدی استخراج و توالی یابی با استفاده از آغازگرهای M13 توسط دستگاه SECUGEN انجام شد. نهایتا توالی حاصل از این پلاسمیدها مقایسه و توالی ثابت مربوط به هر آلل با نرم افزار SEQMAN II تعییین شد. براساس نتایج این تحقیق، تعداد هشت آلل در ارقام بادام ایرانی شامل ارقام تجاری (S36)، هلویی (S37)، سفید (S38)، یزد-17 (S39 و S40)، مشهد 40 (S41)، جی-آر-16 (S42) و مامایی (S43) شناسایی شدند. هفت آلل از مجموع هشت آلل شناسایی شده، قبلا گزارش نشده است، ولی یکی از آلل ها (S40) شباهت زیادی با آلل ناسازگاری (S5) گزارش شده در گونه P. webbii داشت. شباهت بین آلل های خودناسازگاری در بادام اهلی با گونه وحشی P. webbii به وجود یک جد مشترک با گونه های جنس پرونوس و نقش این گونه در تکامل بادام های اهلی به عنوان یکی از اجداد اولیه اشاره دارد.
    کلیدواژگان: بادام، رقم، آلل ناسازگاری، همسانه سازی، توالی یابی
  • فاطمه طاهرمازندرانی، رحیم مهرابی*، مژده ملکی صفحات 669-682
    بیماری لکه برگی سپتوریایی گندم که توسط Mycosphaerella graminicolaبا فرم غیر جنسی Zymoseptoria tritici ایجاد می شود به عنوان یکی از بیماری های مهم و خسارت زای گندم در جهان و ایران مطرح است. به منظور بررسی الگوی پرآزاری جدایه های استان فارس روی ارقام افتراقی حاوی ژن های مقاومت، آزمون بیماریزایی نسبت به هفت جدایه از این استان در شرایط کنترل شده در سال 1392 در موسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر کرج با استفاده از روش رتبه دهی 5-0 انجام شد. از مجموع 126 برهمکنش جدایه- رقم، 41 برهمکنش مقاومت و 85 برهمکنش حساسیت مشاهده شد. نتایج نشان داد که به جز جدایه های RM186 و RM177 با الگوی بیماریزایی یکسان، بقیه جدایه ها الگوی بیماریزایی متفاوتی داشتند که دال بر وجود تنوع ژنتیکی این جدایه ها نیز بود. جدایه های RM9، RM175 و RM179 کم پرآزارترین جدایه ها بودند که روی 9 رقم از 18 رقم افتراقی بیماریزا بودند. جدایه های RM28 و RM59 از 18 رقم افتراقی، روی 16 رقم بیماریزا بوده و پرآزارترین جدایه ها بودند. نتایج نشان داد که از میان ژن های مقاومت، تنها ژن های Stb16/Stb17 موجود در رقم M3 نسبت به تمام جدایه های فارس موثر بودند. ژن های Stb5، Stb6، Stb7 و Stb8 مقاومت موثری علیه جدایه های فارس نداشتند. این نتایج می تواند در برنامه های به نژادی گندم برای مقاومت به بیماری لکه برگی سپتوریایی در استان فارس مورد استفاده قرار گیرد.
    کلیدواژگان: لکه برگی سپتوریایی، ارقام افتراقی، Mycosphaerella gramincicola، پرآزاری
|
  • H. Sadeghi Garmaroodi *, S. Mansouri Pages 493-505
    Charcoal rot caused by Macrophomina phaseolina (Tassi) Goid is a destructive fungal and soil-borne disease of sesame in Iran. To evaluate disease resistance in sesame germplasm، 26 isolates of the pathogen were prepared from infected plants collected from main sesame geowing areas of Iran. Pathogenicity test on cultivar Darab-14، carried out on water agar media in the plates، revealed a considerable pathogenicity in virulence of the isolates. To evaluate resistance of 75 entries of sesame germplasm، including improved cultivars، advanced lines and local genotypes، roots of seedlings were dipped into the hyphal suspension of mixed isolates for 5 minutes and maintained then at 32ᵒC in greenhouse. Reaction of each entry was recorded three days later، using a 1-5 scale. Calculated medians of scales showed that 14 genotypes were resistant and eight were moderately resistant. Using chi-square test، (Kruscal-Wallis method)، the statistical differences were sought. According to the calculations، genotypes Potak-e-Mousian، Mahalli Iranshahr and Safiabad line 3 had the highest level of resistance at the 95% confidence level. Although the rest of resistant genotypes showed the lower amounts of infection، a significant difference with the expected level of resistant and moderately resistant scores in the disease scale (score 1 and 2) was observed.
    Keywords: Sesame, genotypes, Charcoal rot, disease reaction
  • M. Alipour, H. Abdollahi *, V. Abdossi, A. Ghasemi, M. Adli, M. Mohammadi Pages 507-529
    Identification and distinctness of quince cultivars and genotypes is more difficult than other pomoideae subfamily. This research was aimed at studying the vegetative and reproductive characteristics of endogenous quince germplasm for selection of key traits useful for distinctness and differentiation of genotypes. Thirty quince genotypes from Isfahan، Khorasan and Guilan provinces collected in central quince collection of Iran were evaluated from 2010 to 2012، based on UPOV descriptor. Totally 38 characteristics of descriptor were evaluated together with other 5 complementary characteristics of trunk cross-section area، seeds، fruits and time of leaf fall. The results demonstrated notable variation of characteristics in all tree parts، but also revealed necessity of several distinctive characteristics for identification of genotypes. Among these characteristics، fruit size and form، size of fruit eye، leaf shape and blooming time were more distinctive، all were in accordance with asterisked characteristics of UPOV descriptor. Based on this، leaf form and undulation، fruit size، neck form and length were fundamental distinctive characteristics. Additionally، valuable characteristics for quince breeding including spreading growth habit linked to the high productivity of trees، were found in some genotypes. Most superior genotypes demonstrating high fruit and tree values were in Isfahan germplasm، while Khorasan germplasm were in lower level for use as commercial cultivars. The highest yield was observed in two superior genotypes KVD1 and KVD2، respectively. It was concluded that endogenous promising new quince cultivars could be released from germplasm of Isfahan.
    Keywords: Quince tree, morphology, genetic diversity, Cydonia oblonga
  • M. Khodarahmi *, S. A. Mohammadi, M. R. Bihamta, E. Majidi Heravan, M. R. Jalal Kamali Pages 531-544
    Wheat yellow rust caused Puccinia striiformis Westend f. sp. tritici is one of the most economically important diseases of wheat in Iran and wordwide. In order to determine the heritability، gene action and estimate of genetics parameters for yellow rust resistance components، six bread wheat cultivars and advance lines including Pishtaz، MV17، Moghan 3، SERI/KAUZ، KAUZ//KAUZ/PVZ as well as a susceptible cv. Bolani were crossed using half diallel 7  7 design. Evaluation of F1s and parents were carried out using a randomized complete blocks design with three replications. Plants were inoculated with 134E134A+ race using talk powder. Four resistance components latent period، infection type، pustule density and size were measured. Analysis of variance for combining ability using Griffing method showed that general combining ability (GCA) and specific combining ability (SCA) for four were significant which implies the additive and non-additive effects in genetic control of these components. Among parents cv. MV17 with high GCA for all four traits was identified as suitable parent to be used in breeding programs for enhancement of resistance to yellow rust. Bolani had the highest GCA next to MV17 but for susceptibility. Crosses of MV17 with Bolani، Pishtaz، Kauz//Kauz/PVZ had higher SCA (-) for infection type، number of pustules and pustule size، and the highest SCA (+) for latent period in enhancement of resistance which implies non-additive (dominance and epitasis) gene effects in these crosses. Graphic analysis of Vr and Wr indicated that latent period، infection type، pustule size، and number of pustules were recessive in some genotypes but dominant in some others. Broad and narrow sense heritabilities for all four traits were relatively high، therefore، selection based on these traits for enhancement of resistance to this race is useful.
    Keywords: Wheat, diallel crossing, heritability, yellow rust, resistance components
  • T. Naeemabadi, M. Keshavarzi *, H. Alaee, H. Fathi, N. Bouzari, S. Hosseinava Pages 545-559
    Penicillium expansum Link. is a major decay agent of fruits including peach and nectarine، in storage. In this research، relative resistance of fourteen commercial and local peach and nectarine cultivars to blue mold in cold storage and its correlation with physicochemical traits as potential resistance indicators were studied. For inoculation، the fungus conidial suspension was prepared and inoculated in wells in equatorial region of fruit. The fruits were then transferred to a cold storage room and lesions diameter was measured six weeks later. Pomological traits including cortex firmness، epidermal toughness، total soluble solids، titratable acidity and total acidity were also measured and their correlation with lesion diameter was studied. Based on the results، different susceptibility levels were observed in cultivars and mean lesion diameter varied from 3. 31 cm in Shams cultivar to 0. 58 cm in Sunglu cultivar. Clustering based on lesion diameter indicated that Shams was highly susceptible، Anjiri، MHF101، Independence، Rome Star، MHF100، MHF102، Nectared 9 and Nectared 4 were susceptible and GH Hall، Red Skin، Sunglu and Nectared 6 were relatively resistant. All cultivars varied in physicochemical traits. A negative correlation was observed between lesion diameter and titratable acidity and epidermal toughness but these relations were not strong enough to be used as decay resistance criteria.
    Keywords: Stone fruits, storage decay, Penicillium expansum, epidermal toughness
  • M. A. Makhdoomi, R. Mehrabi *, Y. Arshad Pages 561-572
    Septoria tritici blotch (STB)، caused by Zymoseptoria tritici is a heterothallic ascomycete fungus and genetic variation in its population is high، therefor identification of new sources of resistance is always necessary to manage the disease. In this study the reaction of 51 pured landrace genotypes was evaluated under greenhouse condition at seedling stage against five Z. tritici isolates. The experiments were performed at Seed and Plant Improvement Institute in 2011. The results showed that the majority of the genotypes were susceptible to all isolates tested. Out of 255 reactions، 15 isolate-specific resistances were identified. Furthermore، genotype no. 14 and 41 originated from Markazi and Fars provinces، respectively، showed the greatest number of isolate specific resistances. These genotypes can be effectively used in the wheat breeding programs in Iran to control the disease.
    Keywords: Zymoseptoria tritici, landrace genotype, specific resistance
  • L. Akbari, M. Khodambashi Emami, S. Houshmand * Pages 573-584
    For estimation and graphical analysis of genetic parameters related to plant height، yield and yield components in lentil، six parental genotypes along with 30 F2 generations derived from compete diallel crosses between them (totally 36 genotypes) were grown in a randomized complete block design with three replications at research farm of Shahre Kord University in 2012. From each experimental plot، fourty F2 and ten parental plants were randomly selected and desired characteristics were measured. Estimation of average degree of dominance and results of graphical analysis showed that gene action was of complete dominance type for plant height. However، incomplete dominance type of gene action was observed for number of pods per plant، number of seeds per plant، 100 seed weight، seed yield and number of seeds per pod. The highest amount of narrow-sense heritability (77%) was observed for 100 seed weight and number of seeds per plant and the lowest (32%) for plant height. Proportion of genes with positive and negative effects (H2/4H1) differed from 0. 25 in all traits which indicated that the frequency of positive and negative genes is not equal in the parents.
    Keywords: Lentil, diallel cross, seed yield, heritability, gene frequency
  • M. Moghadasi, H. Mazahery Laghab *, M. Kakaei Pages 585-604
    Sunflower as an annual crop is being cultivated for nut and oil usages. Having different morphological and physiological traits، the yield of different cultivars and genotypes are varied. The selection of favorable genotypes using morphological markers for the aim of increasing yield have been effective and achieved to the trade benefit of sunflower. In present work، morphological characteristics effective on the yield of 22 genotypes of oil sunflowers، were studied in a randomized complete block design in four replications. The comparison of treatment means showed that cultivar Record had the highest yield of seed and oil. Simple correlation between characteristics coefficients confirmed the direct relationship of seed yield with oil yield and the number of seeds per cap. Stepwise regression analysis followed by path analysis exhibited the number of seeds and weight of thousand seeds as important traits effective on seed and oil yield، and revealed their direct and indirect effects. In factor analysis based on maximum likelihood، five factors were extracted. Cluster analysis categorized the genotypes to five groups based on the yield mean of the studied traits using Ward method.
    Keywords: Oil seed sunflower, genetic variability, morphological traits, genotype, multivariate analysis
  • A. Mohammadbeygi *, R. Roohparvar, M. Torabi Pages 605-621
    Septoria tritici blotch (STB) caused by Mycosphaerella graminicola is one of the most important diseases theating wheat crop worldwide. Use of resistant cultivars is the most effective and economically way to control the disease. To evaluate and identify sources of resistance to STB among wheat genotypes at seedling stage، infected leaf samples were collected from different ares of Khuzestan province during 2010-2011 cropping season. After purification and preparation of several isolates of the pathogen، four most virulent isolates were selected and inoculated on primary leaves of seedlings of 219 wheat cultivars and advance lines together with four check cultivars selected from breeding materials of Seed and Plant Improvement Institute، Karaj، Iran. Resistance of genotypes were evaluated based on reaction types of seedlings on day 21 after inoculation، pecentage of necrotic areas and pycnidial coverage. Based on the results، eight cultivars Arina، Riband، M3، Arya، Shotordandan، Karkheh، Soison and Chamran were resistant to all four isolates. Line Sep-49 was resistant to two isolates 90014 and 90018 but susceptible to isolates 91001 and 91002. Lines Sep-58 and Sep-59 were also susceptible to isolate 91002 but resistant to other three isolates. The remaining genotypes were susceptible to all four isolates.
    Keywords: Wheat, Septoria tritici, virulent isolates, percentage of necrotic area, percentage of pycnidial coverage, response
  • R. Najafzadeh, K. Arzani *, N. Bouzari Pages 623-650
    Iran has rich cherry germplasm resources and increasing the fruit quality of these trees is the goal of their breeding programs. In this study، fruit physicochemical and qualitative characteristics of 8 selected sour cherry genotypes which were collected from different regions of Iran، were investigated during 2011 and 2012. The results showed that genotype had significant effect on the studied characteristics and there were differences among genotypes in terms of different characteristics. PCA analysis indicated that the studied characters located in three components that explained 84% of the total variability observed. According to the cluster analysis، genotypes were divided into three clusters that some Iranian superior sour cherry genotypes were separated from foreign cultivars. Standing of Iranian and foreign genotypes in a same cluster is an indication of high fruit physicochemical and qualitative characteristics of these genotypes. It can be claimed that these genotypes are superior in terms of properties such as high weight، firmness، red color، total sugar، TA and flavor and panel test that has resulted in a better position in ranking than improved genotypes. According to the results، genotypes KaThLaSSGe21، Hamedan، KaTaJo2Ge9، KrRIV4C20 and KaThLa3Ge23 had better fruit physicochemical and qualitative characteristics than other genotypes، so they can be considered as promising genotypes for further evaluations of sour cherry breeding programs and new cultivar release programs.
    Keywords: Sour cherry, germplasm, genetic, fruit characteristics, promising genotypes, proper cultivars
  • S. A. Mousavi *, M. R. Fatahi Moghaddam, Z. Zamani, M. Tatari, A. Imani, E. Ortega Pastor Pages 651-668
    Identification of self-incompatibility alleles in almond (Prunus dulcis) is a very useful tool for orchard design and for choosing parents in breeding programmes. In order to identify the new S-RNases in some Iranian almond cultivars، each allele fragment was amplified and PCR products were purified. The vector PCR-Blunt-II-TOPO was used for cloning. Constructs were transformed into chemically competent Escherichia coli TOP 10 cells and positive transformants were identified. Plasmids were isolated from positive colonies and sequenced by SECUGEN using M13 primers and then a consensus sequence was obtained for each allele with SeqManII software. The results identified eight alleles in the Iranian almond cultivars including Tejari (S36)، Holouei (S37)، Sefid (S38)، Yazd-17 (S39 and S40)، Mashhad 40 (S41)، G-R-16 (S42) and Mamaei (S43). Seven of these alleles have not previously been reported in Prunus species، while one of alleles (S40) was similar to that (S5) identified before in an accession of the wild species Prunus webbii. The similarity between self-incompatibility alleles in cultivated almond wild species of Prunus webbii points out the existence of a common ancestor with other Prunus species and also a possible introgression with P. webbii as a primary ancestors in almond evolution.
    Keywords: Almond, cultivar, self, incompatibility allele, cloning, sequencing
  • F. Taher Mazandarani, R. Mehrabi *, M. Maleki Pages 669-682
    Septoria tritici blotch (STB)، caused by Mycosphaerella graminicola (anamorph، Zymoseptoria tritici) is considered as an important destructive disease of wheat worldwide as well as Iran. In order to study the virulence spectra of isolates collected from Fars province on the differential cultivars possessing Stb resistance genes، pathogenicity tests using seven isolates were conducted under controlled conditions in 2013 at Seed and Plant Improvement Institute in Karaj based on 0-5 scaling system. Out of 126 M. graminicola-wheat interactions، 41 specific resistances and 85 susceptible interactions were found. Except RM186 and RM177 that had similar virulence pattern، the remaining isolates exhibited distinct virulence patterns indicating that these isolates had genetic differences. Isolates RM9، RM175 and RM179 were the least virulent isolates that were pathogenic on 9 out of 18 differential cultivars. Isolates RM28 and RM159 were virulent on 16 differential cultivars and thus، were considered as the most virulent isolates. The results showed that among resistance genes، Stb16/Stb17 presented in M3 cultivar were effective against all isolates. None of the Stb5، Stb6، Stb7 and Stb8 genes was effective against isolates tested. These results can be used in wheat breeding programs for resistance to septoria tritici blotch disease in Fars province.
    Keywords: Septoria tritici blotch, differential cultivars, Mycosphaerella graminicola, virulence