فهرست مطالب

شعر پژوهی (بوستان ادب) - سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1393)

فصلنامه شعر پژوهی (بوستان ادب)
سال ششم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/17
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سیداحمد پارسا صفحات 1-14
    موضوع پژوهش حاضر بررسی گونه ای از موسیقی کناری در قصاید خاقانی است که تاکنون از نظر مغفول مانده است. خاقانی با بکارگیری حروف قافیه به شیوه ی اعنات در قصاید خود و استفاده از آن ها در کنار ردیف، ضمن رعایت تناسب با موضوع بیت و افزایش موسیقی کناری، به گونه ای هنرمندانه پیام خود را در ذهن خواننده تداعی می کند و با این کار بر موضوع مورد نظر خود نیز تاکید می ورزد؛ به عبارت دیگر، شاعر در محور افقی موضوع موردنظر خود را بیان می کند و در محور عمودی با استفاده از موسیقی کناری حاصل از تکرار حروف قافیه و ردیف، بر القای موضوع موردنظر خود تاکید می کند.
    روش پژوهش توصیفی است و داده ها با استفاده از تکنیک تحلیل محتوی، تحلیل گردیده است. نتیجه نشان می دهد بسامد استفاده ی خاقانی از ایجاد این نوع موسیقی کناری، موجب پدید آمدن یک ویژگی سبکی در قصاید وی گردیده است که تاکنون بدان توجه نشده است.
    کلیدواژگان: خاقانی، موسیقی کناری، اعنات، حروف قافیه، ردیف
  • مریم درپر صفحات 15-38
    مساله ای که پژوهش حاضر بدان می پردازد، تاثیر مبانی زیبایی شناسی بر چگونگی کارکرد عوامل انسجام در شعر است؛ در الگوی انسجام متنی هالیدی و حسن، ارجاع، جایگزینی، حذف، عوامل ربطی و انسجام واژگانی ابزارهای انسجام و دریافت پیام از متن برشمرده شده است. حال در پژوهش حاضر، این پرسش ها مطرح است که در شعر و کارکرد ادبی زبان چه عواملی می تواند سبب انسجام و در یافت پیام شود؟ و در شعرهایی که فاقد انسجام به نظر می آیند، دریافت پیام از متن چگونه صورت می گیرد؟ همچنین به این پرسش اساسی می پردازیم که مبانی زیبایی شناسی چه تاثیری بر کارکرد عوامل انسجام در شعر دارند؟
    به منظور پاسخ به پرسش های فوق، شعر «کتیبه» از اخوان ثالث و «خوابی در هیاهو» از سهراب سپهری از نظر کارکرد عوامل انسجام مورد بررسی قرار گرفته است؛ کارکرد قوی عوامل انسجام در «کتیبه» و ضعف یا فقدان آن ها در «خوابی در هیاهو» نشان داده شده و این نتیجه به دست آمده که شعر اخوان با اصول زیبایی شناسی کلاسیک که هنر را عبارت از هماهنگی، تناسب و اعتدال می داند، هم سو است و در پرتو این نگرش به انسجامی نیرومند دست یافته اما شعر «خوابی در هیاهو»ی سپهری و اشعاری مانند آن در مجموعه های «زندگی خوابها» و «آوار آفتاب» با اصول زیبایی شناسی مدرن و هنر سوررئالیستی هم جهت است.
    کلیدواژگان: شعر، مبانی زیبایی شناسی، انسجام، کتیبه، خوابی در هیاهو
  • علی محمد ساجدی، محبوبه جباره ناصرو صفحات 39-66
    مرگ از جمله رویدادهای رازآلود بشر از آغاز آفرینش بوده است. از آن جا که بشر همیشه خود را با این پدیده مواجه دیده و از آن گریزان و ترسان بوده، دغدغه ای همیشگی برای شناختن و شناساندن آن داشته است. بررسی اندیشه ی مرگ از دیدگاه عطار، عارف توانمند قرن ششم هجری، توجه به این دغدغه ی مشترک بشری است. مرور و تامل بر کاربردهای واژه ی مرگ و مترادف های آن در آثار عطار، نشان می دهد که عطار به مرگ، بینشی چند جانبه دارد و هرگز در پی محدود کردن آن به معنایی خاص برنیامده؛ بلکه به فراخور موقعیت، هربار به یکی از معانی و جوانب آن پرداخته است؛ از این رو با توسعه در معنای مرگ، دو نوع مرگ را مطرح می کند: مرگ طبیعی و مرگ ارادی (عارفانه ی عاشقانه). برجسته ترین معنایی که عطار در آثار خویش برای مرگ آورده است، معنای اخیر است که در مقابل آن علاوه بر جسم و جان، بهشت نیز رنگ می بازد و حجاب راه به حساب می آید. از سوی دیگر، وی مرگ را امری همگانی و یک سان برای تمام موجودات عالم هستی می داند و همین به رخ کشیدن حادثه ای است که همواره بر آدمی فاتح و غالب است و مانند سدی عظیم و حادثه ای گریزناپذیر در برابر خواسته های بی پایان آدمی رخ می نماید. از این رو بشر نه تنها نمی تواند هیچ تدبیری در مواجهه با آن بیندیشد؛ بلکه حتی هیچ علم و آگاهی نیز در این باره ندارد و تنها راه درمان این درد، تسلیم و خموشی است. از طرف دیگر؛ دنیا کاروان سرایی است که بشر مدتی محدود در آن زندگی می کند و سپس آن را در اختیار دیگران قرار می دهد. پس بشر باید بیدار بماند و آماده ی شنیدن آوای درای کاروان باشد.
    کلیدواژگان: آخرت، دنیا، زندگی، عارف، عطار، مرگ
  • مریم شریف، لطف الله یارمحمدی صفحات 67-82
    با وجود روش های متعدد تحلیل گفتمان انتقادی در زبان انگلیسی٬ هنوز چارچوب تحلیلی مناسبی جهت مطالعه منابع غنی شعر و ادب فارسی در این زبان تعبیه نشده است. لذا٬ پژوهش حاضر کوششی است در چارچوب گفتمان شناسی انتقادی به منظور تحلیل گزیده ای از رباعیات خیام با بهره گیری از الگوی تحلیلی پیشنهادی توسط یارمحمدی(1391) که خود برگرفته از الگوی تحلیل گفتمان انتقادی ون لیوون (1996) می باشد. در این پژوهش٬ علاوه بر تحلیل کیفی 40 رباعی از رباعیات خیام که بصورت تصادفی انتخاب گردیده اند٬ از روش- های تحلیل کمی نظیر محاسبه فراوانی و آزمون مربع خی نیز استفاده شده است. نتایج بررسی های کمی حاکی از آن است که در میان مولفه های گفتمان مدار موجود در الگوی مورد نظر٬ اظهار با قرینه فحوایی در مقایسه با اظهار با قرینه لفظی از فراوانی معناداری برخوردار است. همچنین٬ نتایج این پژوهش موید کارایی الگوی تحلیل گفتمان انتقادی مذکور در بررسی متون ادبی به ویژه انواع شعر می باشد. امید است نتایج به دست آمده از این پژوهش توانسته باشد با ارا چارچوبی تحلیلی که در زبان فارسی تازگی دارد گام ثری در جهت ارائه الگوهای تحلیل گفتمان شناختی جامع و نظام مند به منظور تحلیل متون مختلف در زبان فارسی بردارد.
    کلیدواژگان: ساختارهای گفتمان مدار، گفتمان شناسی انتقادی، مولفه های جامعه شناختی، معنایی، مولفه های گفتمان مدار
  • ناصر علیزاده، عباس باقی نژاد صفحات 83-106
    سید علی صالحی، شناخته شده ترین نماینده ی شعر گفتار است که در زبان محاوره، ظرفیت و قابلیت های تازه و شاعرانه ای را جست و جو کرده است. شناخت مناسبی که وی از زبان محاوره دارد و توفیقی که در بهره مندی خلاقانه از آن یافته، منجر به ارائه ی گونه ی تازه و متفاوتی از شعر نو شده که خواص گفتاری را به عنوان اصلی ترین مختصه ی خود، حفظ می کند. صالحی زبان عامیانه را به بستری برای کنش های شاعرانه تبدیل کرده؛ طوری که شگردهای شعری و هنری او به صورت بخشی از زبان محاوره درآمده و از روابط این زبان تبعیت می کنند. صمیت، جذابیت و عاطفی بودن، مختصه هایی بارز در کلام صالحی هستند که به واسطه ی لحن تخاطبی و استفاده ی فراگیر او از شگردهای روایت و گفتار، مثل دیالوگ، تک گویی درونی و بیرونی، همچنین به کارگیری حالات و رفتارهای گفتاری، مانند لحن شکوه و شکایت، سفارش و توصیه، یادآوری، سرزنش و غیره به وجود آمده و ارتباط عاطفی و نزدیکی را با مخاطب دامن زده است.
    سمبولیسم صالحی در حقیقت، برآیندی از تلفیق بیان گفتاری و عناصر و نشانه هایی عینی و ذهنی است که عواطف و اندیشه های وی را نمایندگی می کند. در این مقاله، ضمن اشاره به ابعاد بهره مندی صالحی از امکانات و عناصر زبان گفتاری، کیفیت نمادپردازی و تکوین بیان سمبولیک وی در اشعارش تبیین شده است.
    کلیدواژگان واژه های کلیدی: صالحی؛ شعرگفتار؛ زبان محاوره؛ سمبول؛ عاطفه؛ مخاطب
  • مسعود فروزنده، امین بنی طالبی صفحات 107-134
    برخی از نظریه های زبانشناسی امکانات مفیدی را برای تحلیل متون ادبی پیش می نهند. یکی از این نظریه ها، نظریه هلیدی و حسن است. در این نظریه ارتباط معنایی، لفظی، نحوی یا منطقی جمله های یک متن «انسجام» نامیده شده است. از این دیدگاه، انسجام در زبان معیار عواملی دارد که عبارتند از: دستوری، واژگانی، پیوندی. و هر کدام از این عوامل دربردارنده ی عوامل جزئی تر هستند. هدف این مقاله بررسی هر یک از این عوامل انسجام در مثنوی ویس و رامین فخرالدین اسعد گرگانی است و در انتها، نتیجه نشان می دهد که در میان گونه های متنوع انسجام، انسجام واژگانی بخصوص تکرار و تضاد، و انسجام پیوندی بویژه ارتباط اضافی، بیشترین تاثیر را در پیوستگی و یکپارچگی بیت های ویس و رامین به خود اختصاص داده است. از سوی دیگر سایر عوامل انسجامی در سخن فخرالدین به طور محسوس، برجستگی دارد که می توان این موارد را همراه با کوتاهی جمله های ویس و رامین از دلایل سادگی و فهم پذیری شعر فخرالدین دانست. روش پژوهش توصیفی است و نتایج با استفاده از تحلیل بیت ها، به شیوه کتابخانه ای و سندکاوی بررسی شده اند و هر کدام از عوامل انسجام با ذکر نمونه بیت و بسامد تکرار، مورد بررسی قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: انسجام متنی، انسجام دستوری، انسجام واژگانی، انسجام پیوندی، ویس و رامین
  • یحیی کاردگر صفحات 135-160
    پیوند فرهنگی و ادبی ایران و هند در طول تاریخ، پیوندی استوار و غیر قابل انکار بوده و با فراز و فرودهای بسیار در گستر ه ی روزگاران استمرار داشته است. این پیوند در عصر صفویان ایران و گورگانیان هند به اوج خود رسیده که شعر و ادبیات این عصر، آیینه ی تمام نمای آن است. شعر صائب که نقطه ی اوج شعر این عصر است، با هنرمندی های بسیار، تعامل فرهنگی و ادبی این دو سرزمین را به تصویر کشیده به گونه ای که در آمیختگی فرهنگ و ادبیات ایران و هند یکی از ویژگی های بارز آن به شمار می آید: استقبال از شعر پارسی گویان هند، بهره گیری از سنت های ادبی این سرزمین، به کارگیری زبان شعری شاعران پارسی گوی هند، تاثیر-پذیری از عاشقانه های ادبیات هند و سرانجام بازتاب فرهنگ، اعتقادات، آداب و رسوم هندوان، از جلوه های بارز پیوند فرهنگی و ادبی ایران و هند در شعر صائب است که درک و فهم شعر او و گر ه گشایی پیچیدگی های آن، بدون آگاهی از موارد مذکور، چندان آسان نیست. این مقاله با جستجو در دیوان صائب و استخراج ابیات مرتبط با موضوع و نقد و تحلیل و دسته بندی موارد استخراج شده و بهره گیری از پژوهش های این حوزه کوشیده است با معرفی برخی از جلو ه های فرهنگ و ادبیات هند در شعر صائب، راهی برای ورود به دنیای پر رمز و راز شعر او بگشاید.
    واژ ه های کلیدی: ادبیات، ایران، شعر، صائب، فرهنگ، هند.
    کلیدواژگان: ادبیات، ایران، شعر صائب، فرهنگ، هند
  • محمدیوسف نیری، الهام خلیلی جهرمی، شیرین رزمجو بختیاری صفحات 161-186
    تصحیح متون کهن همواره مورد توجه ادب دوستانی بوده که دغدغه شان فراهم کردن متنی منقح و نزدیک به گفتار مولف است. یکی از متون بحث برانگیز از لحاظ تصحیح، کلیات شمس تبریزی از جلال الدین محمد مولوی است. این اثر سترگ به دلیل حجم گسترده ی آن و مشوش بودن نسخ موجود از آن، هنوز متن کاملا قابل اعتمادی از جهت تصحیح ندارد، در سال 13441336 توسط مولوی شناس گرانقدر استاد بدیع الزمان فروزانفر به شکل انتقادی تصحیح شده و همواره مورد بحث پژوهش گران مختلف قرار گرفته است. در این پژوهش، تحت عنوان های زیر، برآنیم که لزوم تصحیح دوباره ی غزلیات شمس و نقد تصحیح های موجود را مورد بررسی قرار دهیم و آرای بزرگان ادب را در این مورد برشماریم؛ این عناوین عبارتند از: 1. مقدمه و پیشینه ی تصحیح غزلیات شمس، 2. تصحیح استاد فروزانفر و نقد آن، 3. تصحیح دکتر توفیق سبحانی و نقد آن، 4. نکاتی درباره ی دیوان مصحح استاد فروزانفر و دکتر توفیق سبحانی.
    کلیدواژگان: غزلیات شمس، مولوی، نسخ خطی دیوان شمس، توفیق سبحانی، فروزانفر
|
  • Pages 1-14
    The subject of the current research is the study of some kinds of side music in Khaqani’s elegies which have been neglected up to now. Using the rhyming letters in a perfect rhyming method in his elegies and applying them along with identical rhymes، Khaqani associates his message in the reader’s mind artistically while considering congruency with the subject of the verse line and increasing the side music so that he can emphasize his aimed subject. In other words، the poet expresses his own subject in a horizontal base while emphasizing the associating of his subject using the side music which is resulted from the rhyming letters and identical rhymes repeating. The method of the research is descriptive and the data have been analyzed using the content analysis. The result shows that practiced frequency of Khaqani of making this kind of side music has resulted in creating a stylistic characteristic in his elegies which has been neglected so up to now
    Keywords: Khaqani, Side Music, Perfect rhyme, . Rhyming Letters, identical rhyme
  • Alimohammad Dr.Sajedi Sajedi, Mahboube Jabbare Naserou Pages 39-66
    Death has been among the mysterious phenomena of human life since the Creation. Human has always tried to know and to make it known since he has always confronted the phenomenon and has been afraid of it. To take into consideration this common humankind concern، we will examine Attar of Nishapur’s perspective on death– the prominent mystic of sixth century AH. Applications of the word ‘death’ and its synonyms in Attaar''s works shows that he has a multilateral understanding of it and he has never limited it''s meaning; rather، according to a given context، he has utilized one of its meanings and aspects. Thus، by extending the meaning of the death، he designated two kinds of it: Natural death and voluntary death (mystical، romantic). The latter is the most outstanding perception of death in Attaar، that in the face of which not only body and soul، but also the heaven is degraded and seen as obscuring the truth. On the other hand، he understands death as universal and equal for all living beings، as overcoming and dominating humanity، as a huge obstacle and an inevitable fate that stands against the infinite desires of human beings. Therefore،، the human beings not only can''t design or work out a plan or find a solution in the face of it، but has no knowledge about this overwhelming event، hence، the only way to treat the pain is submission and silence. On the other hand، this world is a caravansary and the man is a passenger sojourning in it for a short while، and then leaves it. Then، man must stay alert and be ready for the caravan''s bell is sounded.
    Keywords: Death, Attar of Nishapur, Mystic, Transience, World, Life, Hereafter
  • Maryam Sharif, Lotfollah Yarmohammadi Pages 67-82
    Despite the existence of various models of critical discourse analysis in English، the Persian language still lacks an appropriate model for critical analysis of its rich literature and poetry. Therefore، this study was an attempt to carry out a critical discourse analysis on a sample of Khayam’s quatrains drawing on Yarmohammadi’s (2012) model of analysis which itself is based upon Van Leeuwen’s (1996) model. This study applied qualitative methods of data analysis in addition to quantitative ones including computation of frequency and chi-square. Quantitative analysis of the data revealed that among discursive features of various types proposed in this model، functional contexts showed a significantly high frequency as compared with literal contexts. The results from this study indicate that the model of critical discourse analysis proposed by Yarmohammadi (2012) has proved to be useful in the study of literary texts، especially poetry. In the end، it is hoped that the results from this study could pave the way for proposing more comprehensive models of critical discourse analysis particularly for the Persian language.
    Keywords: critical discourse analysis, discursive features, discursive structures, socio, semantic features
  • Pages 83-106
    Seid ali Salehi can be considered as a well-known representative of colloquial poetry who has sought new poetic potentialities in spoken discourse. His proper understanding of spoken discourse and also his genuine use of it in his poetry has led to a new form of poetry. Sticking to the characteristics of spoken discourse is one of the unique features of his poetry. Salehi has employed colloquial discourse of common people for expressing his poetic feelings so skillfully that his poetry while following its patterns has itself become a part of this discourse. Concepts like intimacy، attraction، and affection can be named as the unique features of his poetry. Salehi''s addressing tone and his overwhelming use of narrative forms such as dialogues، internal and external monologues and speech functions like complaining، suggesting، reminding and blaming has created a close intimacy with his addressees. Symbolism in Salehi''s poetry، in fact، is a reflection of combining of spoken discourse with concrete and abstract mental elements representing his thoughts and feelings. Referring to Salehi''s skilful employing of colloquial discourse، the present paper aims at exploring the representational and symbolic nature of his poetry.
    Keywords: Salehi, colloquial poetry, spoken discourse, symbol, affection
  • Amin Bani Talebi Pages 107-134
    Some linguistic theories propose useful possibilities for analyzing literary texts. One of these theories is Halliday and Hasan’s theory. The semantic، verbal، syntactical، or logical relationship of a text sentences is called coherency in this theory. From this point of view coherency in official language have some elements that include: grammatical، lexical، connective، and each of these elements includes some other minor elements. The aim of the present article is to investigate each of these coherency elements in Fakhrodin’s Veis-o-Ramin and in the end the results show that among the different types of coherency the lexical coherency especially repetition and contradiction، and connective coherency specially plus counection have the most impact on coherency and unity of Veis-o-Ramin’s verses. On the other hand، other coherency elements in Fakhrodin’s speech are significant which alongside short length of sentences of Veis-o-Ramin can be considered as simplicity and understandability reasons of Fakhrodin’s poem. The method of study is descriptive and the results are investigated by analyzing the verses in library and document searching method and each of coherency elements are investigated by mentioning sample verse and the repetition frequency.
    Keywords: Textual Coherence, Grammatical Coherence, LexicalCoherence, Connective coherence, Vis, Rāmin
  • Pages 135-160
    The cultural and literary relation ship between Iran and India has been a firm and undeniable one and though with ups and downs، it has continued through the time. This connection reached it،s zenith at safavid and Gourakanian،s age and the poetry and literatue of this age is a mirror reflecting it completely. saeb،s poetry that is the summit of the poem of this age has portraited artically the mutual cultural and literary relation ship between these two territories، so that the mixture of the culture and literature of Iran and india is one of the obvious speciality of it. Parody of indian persian-composer poets،using india،s literary traditions،exploiting literary language of India،s persian-composer poets،being influenced by love poems of India،s literature and the reflection of indian،s culture،believes، and ceremonies are all of obvious manifestation of cultural and literary connection between Iran and India in saeb،s poetry and apprehension of his poem is not easy without a good knowledge of the above mentioed points. Through investigating sa،eb،s divan and drawing out the verses connected with the topic and analyzing the extracted verses and classifing them and exploiting the researches in this domain، I have tried in this paper to introduce some displays of India،s culture and literature in saeb،s poem and thus to open a way to his verse،s mysterious world.
    Keywords: literature, Iran, India, Saeb, s poem, culture, India
  • Pages 161-186
    Edition of ancient manuscript is the subject of attention of literates who want to prepare a correct text which is similar to author''s transcript.Ghazaliyat-E Shams-E Tabrizi by Jalal al Din Rumi is one of controversial text in terms of edition.This prodigious text has a high volume and its manuscripts are indefinite. So until now we don’t have a quite reliable edited text of it. In 1336- 1344 Ghazaliyat-E Shams was edited critically by the reverend Badi al-zaman Foruzanfar who is Rumi scholar.His edition was debated many times by several researchers.In this article the authors try to reveal logically the necessity of re-edition of Ghazaliyat-E Shams and viewpoints of researchers are mentioned under these titles:1- Preface and background of Ghazaliyat-E Shams edition.2-Professor Foruzanfar''s edition and criticize it.3-DrTofigh Sobhani''s edition and criticize it.4- Some points about Professor Froozanfar’s edition and Dr. Tofigh Sobhanie’s one.
    Keywords: Ghazaliyat, E Shams, Moulavi Rumi, Ghazaliyat, E Sham's manuscripts, Foruzanfar, Tofigh Sobhani