فهرست مطالب

مجله مطالعات حقوق تطبیقی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 9، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/15
  • تعداد عناوین: 13
|
  • منصور امینی، سعید حقانی صفحات 1-20
    امروزه در بیشتر نظام های حقوقی، اجرا نشدن تعهد قراردادی می تواند ازجمله به فسخ آن از سوی متعهدله بینجامد. بااین حال، باید دانست همیشه وضع به همین منوال نبوده و بررسی ها نشان داده است که نظام های حقوقی اروپایی از وضعیت نبود حق فسخ عام الشمول، سرانجام به حق فسخ عام و مبتنی بر اراده یک سویه متعهدله رسیده اند. قانون گذار ایرانی می تواند با الهام از روند تحول اندیشه های حقوقی دراین خصوص، نسبت به وضع قاعده ای عام ناظر به فسخ اقدام نماید. نتایج این بررسی برای دادرسان و حقوق دانان نیز قابل توجه است؛ چه با توجه به ابهامات و ناکارآمدی در برخی نصوص موجود در بحث اجرا نشدن، شیوه برخورد و تفسیر حقوق دانان اروپایی می تواند راهکارهایی برای تفسیر نصوص داخلی به دست دهد.
    کلیدواژگان: شرط فاسخ ارتکازی، شیوه های جبرانی نقض قرارداد، فسخ قرارداد، فسخ قضایی، لکس کمیسوریا
  • زهره افشار قوچانی، محسن ایزانلو صفحات 21-35
    همیشه مرگ واقعه ناگواری نیست، بلکه گاه تولد نیز به حادثه ای نامبارک بدل می شود. در فرض تولد فرزند ناخواسته یا معلول در نتیجه تقصیر پزشکی، وجود مسئولیت و امکان مطالبه خسارت سال ها تردیدبرانگیز بوده است. اما هم اکنون در محاکم کشورهای مختلف این مسئولیت پذیرفته شده است. والدین به استناد مسئولیت قراردادی و فرزند معلول به استناد مسئولیت قهری قادر به مطالبه خسارت از پزشک خاطی هستند. در ایران پس از تصویب قانون سقط درمانی در سال 1384ش، مادر حق انجام سقط درمانی را با حصول شرایطی دارد و عقیم سازی نیز معمول و متعارف است. حال اگر پزشکی به این حقوق صدمه وارد کند، می توان با استناد به مواد قانون مسئولیت مدنی از وی مطالبه خسارت نمود. تعیین دیه و ارش در این دعاوی منطقی نیست و برقراری مستمری برای جبران خسارت زیان دیده معقول تر می نماید.
    کلیدواژگان: سقط درمانی، عقیم سازی، فرزند معلول، فرزند ناخواسته، مسئولیت مدنی
  • رحیم پیلوار صفحات 37-55
    دولت که مطابق قاعده باید نگهبان مالکیت افراد جامعه باشد، برخی مواقع از جمله هنگام تملک اموال خصوصی برای اجرای برنامه های عمومی، به ادعای مصلحتی والاتر مالکیت افراد را نقض نموده، اقدام به تملک اموال افراد می نماید. در دنیای کنونی به علت توسعه شهرنشینی، این اقدام بیش از پیش فزونی یافته است و شامل مباحث مهمی به منظور سازش دادن آن با حرمت حق مالکیت فردی شده است. در مقاله حاضر به مهم ترین مباحث مربوط به این نهاد حقوقی و ضرورت دفاع از مالکیت پرداخته ایم. به نحو مختصر باید گفت، اخذ اموال افراد تنها به علت نفع عمومی و پس از پرداخت معوض عادلانه، پذیرفتنی است.
    کلیدواژگان: اخذ مال، برنامه عمومی، عوض عادلانه، مالکیت فردی، نفع عمومی
  • بهرام تقی پور صفحات 57-85
    داور یک قاضی خصوصی است که به موجب قرارداد وظیفه ای قضایی را قبول می کند. بر این اساس، قرارداد فی مابین داور و طرفین منعقد می شود. تمام نظام های حقوقی، وجود قرارداد و وظیفه قضایی داور را تایید نموده اند. انجام ندادن وظیفه داوری می تواند موجب مسئولیت انتظامی، کیفری و مدنی شود، اما سیستم های حقوقی جهان نسبت به اصل مسئولیت مدنی داور اتفاق نظر ندارند. در نظام حقوقی کامن لا، داور در انجام وظیفه داوری همانند قاضی دولتی از اصل مصونیت از تعقیب مدنی بهره می برد؛ مگر اینکه وی سوءنیت داشته باشد یا داوری را بدون مجوز ترک نماید. اما در کشورهایی که نظام حقوقی آنها جزء حقوق مدون یا سیویل لامی باشد، اصل مسئولیت مدنی داور پذیرفته شده و او همانند هر متعهد قراردادی از لحاظ مدنی مسئول اقدامات و تعهدات خود است.
    کلیدواژگان: انتظامی، داور، کیفری، مدنی، مسئولیت
  • سید محمد حسینی، امیر اعتمادی صفحات 87-109
    مداخله در اموال مسروقه در هر دو نظام حقوقی ایران و انگلستان به عنوان جرمی مستقل پذیرفته شده است. ارتکاب این جرم به صورت ضمنی حمایت کننده اعمالی است که عنوان جرم سرقت را به خود گرفته اند؛ باوجود این سیاست کیفری قانون گذار ایران به نحوی است که امکان مبارزه موثر با مداخله کنندگان در اموال مسروقه را فراهم نمی سازد. به تعبیر دیگر، مقایسه دو نظام حقوقی ایران و انگلستان این موضوع را روشن می کند که جرم انگاری مداخله در اموال مسروقه، هم از لحاظ عنصر مادی جرم و هم از نظر میزان مجازات مقرر قانونی، دچار محدودیت هایی است که با رفع آنها می توان به مبارزه موثرتر با عوامل پشت پرده سرقت ها دست زد و به این وسیله، ضمن اعمال واکنش مناسب نسبت به مداخله کنندگان، به کاهش جرم سرقت نیز همت گماشت. در این مقاله، با تحلیل تطبیقی جرم مداخله در اموال مسروقه، سعی شده است ضمن بررسی ارکان مختلف جرم، راهکارهایی برای سیاست کیفری مناسب تر پیشنهاد شود که از جمله می توان به افزایش مجازات این جرم و گسترش قلمرو رفتارهای فیزیکی آن اشاره کرد.
    کلیدواژگان: اموال مسروقه، سرقت، مداخله در اموال مسروقه
  • زهرا شاکری صفحات 111-132
    اصل حمایت عاری از تشریفات، یکی از اصول بین المللی نظام حقوق مالکیت ادبی و هنری به شمار می آید و جایگاه این اصل در کشورهای عضو کنوانسیون برن تثبیت شده است. با وجود این، تحلیل و تبیین اصل یادشده در ادبیات حقوقی ایران نادیده گرفته شده و واکاوی آن در جهان کنونی با توجه به نتایج بعضی از تشریفات در دسترسی آسان تر به آثار و دادرسی عادلانه تر بسیار حیاتی است. نگارنده این مقاله تلاش کرده است این اصل را در پرتو کنوانسیون برن مطالعه نموده، جایگاه تشریفات را تحلیل و تفسیر کند و بازنگری منطقی را در مقررات مربوط پیشنهاد دهد.
    کلیدواژگان: اصل، تشریفات، ثبت، حقوق مالکیت ادبی و هنری، کنوانسیون برن
  • محمد مهدی الشریف، حسین اسعدی صفحات 133-153
    در بیشتر نظام های حقوقی در قراردادهای الکترونیکی، برای مصرف کننده حق انصراف از عقد پیش بینی شده است. ماده 37 قانون تجارت الکترونیکی ایران نیز با الهام گرفتن از ماده 6 دستورالعمل مصوب 1997م اتحادیه اروپا، از حق انصراف مصرف کننده برای حداقل هفت روز کاری سخن گفته است. برخی نویسندگان این حق را یک خیار نوین قانونی و برخی دیگر آن را نوعی حق ابطال عقد شمرده اند. مقایسه ماده 37 و ماده 6 دستورالعمل یادشده، نشان می دهد که قانون گذار ایران در ماده 37 برخلاف معادل اروپایی آن، به جای حکم به وجود حق فسخ، تامین کننده را به درنظر گرفتن حق فسخ حداقل هفت روزه به نفع مصرف کننده ملزم نموده و ضمانت اجرای تخلف از این تکلیف را محکومیت تامین کننده به جریمه مقرر در ماده 69 همان قانون دانسته است، نه امکان فسخ قرارداد. مبنای این تغییرات را باید در مبانی حاکم بر نظام حقوقی ایران و محدودیت قانون گذار در مخالفت با مقررات شرعی جستجو نمود.
    کلیدواژگان: حق انصراف، خیار، قرارداد الکترونیکی، معامله از راه دور
  • محسن صادقی، نرگس گلپایگانی صفحات 155-170
    موافقت نامه تریپس یکی از موافقت نامه های لازم الاتباع سازمان تجارت جهانی است؛ بنابراین دعاوی ناشی از اختلاف میان اعضا نیز در مرجع حل اختلاف همین سازمان بررسی می شود. یکی از ویژگی های متمایز این موافقت نامه نسبت به دیگر موافقت نامه ها و کنوانسیون های سازمان تجارت جهانی، بیان حداقل ها وپیش بینی اختیار کشورها در تنظیم قوانین داخلی خود با درنظر گرفتن استانداردها و متناسب با شرایط و مقتضیات سیاسی و اجتماعی و اقتصادی آنها می باشد. در هر حال روشن است که برداشت کشورها از مواد مختلف یکسان نیست و همین موضوع اغلب سبب بروز اختلاف هایی میان اعضای سازمان تجارت جهانی در حوزه مالکیت فکری شده است. با توجه به این مسئله که یکی از اهداف تجارت بین الملل بالابردن قابلیت پیش بینی اوضاع و احوال است، شناسایی شیوه تفسیر مرجع حل اختلاف سازمان تجارت جهانی از موافقت نامه تریپس می تواند رهنمود مناسبی برای کشورها در استحکام هرچه بیشتر قوانین، در وهله نخست برای پیشگیری از بروز اختلاف و در صورت بروز دعوا، در وهله بعدی بالابردن ضریب موفقیت در مرجع حل اختلاف باشد.
    کلیدواژگان: اصول تفسیر، سازمان تجارت جهانی، کنوانسیون وین، مرجع حل اختلاف سازمان تجارت جهانی، موافقت نامه تریپس
  • حاتم صادقی زیازی، مهران ابراهیمی منش * صفحات 171-190

    قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 4/12/1392، همه نقایص و ابهامات قانونی سابق را در زمینه برخورداری افراد از حق آزادی و امنیت شخصی برطرف نموده است. قانون یادشده با حذف کامل موارد صدور قرار بازداشت موقت اجباری و همچنین حذف همه قرارهای بازداشت اجباری در قوانین خاص، به جز قوانین ناظر بر جرایم نیروهای مسلح، بر ضرورت توجیه قرار بازداشت موقت، کاهش مدت بازداشت افراد، حقوق افراد برای بررسی قانونی بودن بازداشت و درخواست آزادی خود و اعتراض بر حق افراد به دستگیری یا بازداشت خود تاکید نموده است. قانون آیین دادرسی کیفری در زمینه موضوع بحث این مقاله، با اسناد بین المللی حقوق بشر و به خصوص میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی تطبیق کامل دارد که این مسئله به انجام تکالیف و تعهدات بین المللی پذیرفته شده در کشور نیز کمک شایانی خواهد نمود.

    کلیدواژگان: آزادی، امنیت، امنیت شخصی، بازداشت، خودسرانه
  • امیر صادقی نشاط صفحات 191-200
    بحث سرقفلی در واحدهای تجاری واقع در مختصات جغرافیایی، بحثی روشن و احکام آن در فقه، قوانین و آرای محاکمدارای سابقه است. اما با ظهور فروشگاه های مجازی، در کنار بحث های معمول در حقوق اینترنت، مانند علامت تجاری و نام های دامنه، این بحث هم می تواند مطرح باشد که یک واحد تجاری الکترونیک به اجاره داده شود. در این صورت مباحثی مانند سرقفلی و حق کسب و پیشه نیز قابل طرح خواهد بود. گرچه تاکنون چنین چیزی در عمل معمول و رایج نشده است، ولی امکان آن با رواج و رونق فروشگاه های مجازی در آینده وجود خواهد داشت. در این مقاله به شرح و تبیین این مسئله، به ویژه جدا سازی آن از مسائل پیرامونی در محیط اینترنت و بیان احکام آن می پردازیم.
    کلیدواژگان: حق کسب و پیشه، سرقفلی، فروشگاه مجازی، نشانی الکترونیک، نام دامنه
  • رضا طجرلو، هادی شعبانی * صفحات 201-227

    در این مقاله وثیقه دارایی در گردش در نظام حقوقی کامن لا که به وثیقه شناور موسوم است، بررسی شده است. هدف، معرفی راهکاری برای توثیق دارایی در گردش بازرگانان بود و در این مسیر با پرسش هایی رو به رو شدیم؛ از آن جمله، مفهوم وثیقه شناور چیست، معایب و مزایا و نیز احکام و آثار نهاد یادشده کدام است. نتیجه این بود که وثیقه شناور هم تضمین مناسبی برای دارنده وثیقه فراهم می آورد و او را به وصول طلب خویش مطمئن می سازد و هم از وثیقه گذار حمایت می کند تا از استفاده از اموال خود محروم نشود. از اشخاص ثالث نیز در این نهاد حمایت کافی صورت می گیرد. افزون بر این، به وثیقه گرفتن دارایی در گردش از سوی وام دهندگان و به ویژه بانک ها می تواند موجب به جریان افتادن سرمایه های راکد داخلی و جذب سرمایه گذاری خارجی شود و به اجرای سریع تر پروژه های عظیم و تولید بیشتر و در نتیجه ایجاد بازار کار بهتر و رفاه و توسعه بینجامد.

    کلیدواژگان: تبلور، جریان عادی تجارت، دارایی در گردش، وثیقه ثابت، وثیقه شناور
  • عباس قاسمی حامد صفحات 229-243
    حاکمیت اندیشه حمایت از طرف ضعیف تر، شاخصه حقوق معاصر قراردادهایی است که (در کشورهای توسعه یافته ازجمله فرانسه) میان حرفه ای و غیر حرفه ای منعقد می گردد. قانون گذار فرانسوی از این نگاه نو بر مبنای ضرورت های پیش آمده و برهم خوردن تعادل و موازنه قراردادی حمایت کرده است. در حوزه نظریه تعهد ارائه اطلاعات، این پرسش مطرح است که بر چه مبنایی قضات و قانون گذار از طرف ضعیف تر قرارداد در مقابل طرف قوی حمایت می کنند؟ علاوه بر آن، ملاک شناسایی طرف ضعیف تر از طرف دیگری که در موضع برتر قرارگرفته چیست؟ مبنای این حمایت و قاعده قابل اعمال برای شناسایی طرف ضعیف تر در نظریه تعهدات قراردادی وپیش قراردادی، ارائه اطلاعات، درجه آگاهی و اطلاعات طرفین به نسبت یکدیگر در خصوص قرارداد است. تعیین این مفهوم کلی و عینی برای شناسایی طرف «ناآگاه» و ضعیف تر قرارداد، از سوی رویه قضایی فرانسه طرح و قانون گذار فرانسوی به طور غیر مستقیم با عنوان «غیرحرفه ای» آن را پذیرفت. بر مبنای ملاک به کارگرفته شده در آرای قضایی حرفه ای، مصرف کننده ای که در خارج از صلاحیت حرفه ای خود قراردادی را منعقد می سازد، می تواند از مقررات حمایتی حقوق مصرف در تعهد به ارائه اطلاعات بهره مند گردد.
    کلیدواژگان: تعهد ارائه اطلاعات، حرفه ای، غیرحرفه ای، متخصص، مصرف کننده
  • حمید کاظمی صفحات 245-264
    اگرچه انگلیس و امریکا هر دو از سیستم کامن لا پیروی می کنند و از جنبه نظری دارای قواعد حقوقی مشابهی در زمینه مبنای مسئولیت در حمل ونقل هستند، به نظر می رسد کشورهای تابع کامن لا با توجه به شرایط و اوضاع و احوال کشور خود، برخی قواعد مسئولیت را جرح و تعدیل کرده اند. در بررسی انجام شده، این دو کشور در خصوص درج شرایط معافیت، مبنای مسئولیت یا تعهدات متصدی حمل ونقل عدول کرده اند. نویسنده در این مقاله درصدد اثبات این فرضیه است که سیستم کامن لا انعطاف پذیراست و دولت های پیرو این سیستم، در برخی موارد از اصول نظری مسئولیت فاصله می گیرند و به دلیل شرایط کشور متبوع خود، از قواعد تعدیل یافته پیروی می کنند.
    کلیدواژگان: حمل و نقل، متصدی حمل و نقل، مسئولیت، مسئولیت قراردادی، مسئولیت مدنی
|
  • Mansour Amini, Saeed Haghani Pages 1-20
    Nowadays، in most legal systems، breach of contract leads inter alia to right of termination for obligee. But this has not always been the case. This study shows how European legal systems have moved from denial of right of termination for non-performance into recognition of a general rule concerning unilateral termination of breached contract. Iranian legislature، inclined with the evolution of European approach to the subject، can foresee such a general unilateral termination right for the obligee. In addition، the way in which Europeans have treated the roman inefficient vestige on this subject، could inspire Iranian judges، lawyers and scholars to find new interpretive solutions for existing inefficient ambiguous rules.
    Keywords: judicial termination, lex commissoria, remedies for breach of contract, statutory implied term concerning automatic release, termination of contract
  • Zohre Afshar Quchani, Mohsen Izanloo Pages 21-35
    Death is not the worst accident but sometimes Birthday turns into a bad accident. In the problem of unwanted or disabled child as a result of medical fault، there have been doubts about the responsibility and opportunity to claim damages for years. But now the responsibility accepted by courts in different countries; parents according to contractual liability and disabled children according to the responsibility able to claim damages from the doctor guilty. In Iran by Therapeutic Abortion Act was passed in 1384 the mother has the right to therapeutic abortion by ensuring conditions and Sterilization is also normal. If the doctor harm these rights، according to the law of civil liability can claim for damages.
    Keywords: Civil liability, disabled children, sterilization, therapeutic abortion, unwanted
  • Rahim Pilvar Pages 37-55
    The State which in principle must be the guardian of the ownership of persons in society، in some cases takes private property for the purpose of executing general policies، challenges the ownership of persons in the name of superior interest، and acts to take the persons'' property. Now days، due to expansion of urbanization، this act has since become ever so expanding، and involves important issues in order to reconcile it with the respect for personal Right of Property. In this article، we have briefly attended to the most important issues concerning this legal institution and necessity of protecting of private property. We have concluded that، in short، taking of persons'' property for the sole purpose of public good and only after payment of fair compensation is accepted.
    Keywords: general policies, just compensation, private property, public good, taking property
  • Bahram Taghipour Pages 57-85
    Arbitrator is a private judge. He accepts a judicial function by a contract. All legal systems (common and civil Law) have been recognized this contract and the arbitrator’s judicial function. Leave or violation of duties by the arbitrator can be followed by the different sanctions including civil، criminal and disciplinary، but the common law and civil law start from the opposite directions to determine the standard liability of arbitrators. In the common law world، an arbitrator (like judge) benefits a judicial immunity from civil liability. He is not liable for anything he does or omittes in the discharge or purported discharge of that function unless the act or omission is shown to have been in bad faith or his resigning without authorization. But، in the civil law systems، when arbitrators fail to obligations born of contract concluded with parties of the dispute، the arbitrators have civil responsibility like each contractor.
    Keywords: arbitrator, civil, criminal, disciplinary, liability
  • Sayyed Mohammad Hoseini, Amir Etemadi Pages 87-109
    Handling stolen goods has been recognized as an independent offence in both Iranian and English law. Committing this offence، tacitly support those actions that are called theft. However، penal policy of Iran’s legislator does not provide effective fighting against the handlers of stolen goods. In others words، comparing the two Iranian and English legal system، make this issue clear that criminalization of stolen goods has some restrictions about physical element as well as the amount of relevant punishment that we can have more effective fighting against supporting factors of larceny with eliminating them and hereto، in the course of exercising appropriate reaction to the handlers، reducing the offence of theft. The article seeks to recommend some solutions for a better penal policy، such as increasing punishment of the offence and extending the scope of its physical behaviour، through comparative analysis of the offence of stolen goods; meanwhile different elements of the offence have been studied.
    Keywords: handling stolen goods, stolen goods, theft
  • Zahra Shakeri Pages 111-132
    The principle of formality –free protection is an international principle in the copyright and it was stabilized in the Berne Convention. But this principle has not been studied in Iran and evaluation of the principle is very vital because easier access to the works and fair trial. Recent paper has attempted to study this principle in light of the Berne Convention and analyzes and interprets the formality and finally suggests reasonable revisions.
    Keywords: Berne Convention, copyright, formality, registration, principle
  • Mohammad Mehdi Alsharif, Hosein Asadi Pages 133-153
    In most legal systems، the right to cancel the contract is provided for consumer in electronic contracts with slight variations. In article 6 of the European Union directives on the protection of consumers in respect of distance contracts، such right is provided too. Article 37 of Iranian EC code considered for the right of withdrawal is very close to the above terms. There is a controversy about the nature of this right between the authors. The dominant approach considers it as a new legal cancellation right. It seems that despite the apparent similarity، the right of withdrawal in these two، is fundamentally different. Article 37 unlike its European equivalent، obligates the supplier to provide the withdrawal right for the consumer in the contract not any establishment of the right of rescission for the consumer.
    Keywords: distance contracts, electronice contract, option, right of withdrawal
  • Mohsen Sadeghi, Narges Golpayegani Pages 155-170
    TRIPS agreement (Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights) is one of the binding agreements of World Trade Organization، upon the cases originate from that agreement also heared at Dispute Settlement understanding. One different character of TRIPS agreement is expressing minimum standards. The diverse explanation of its articles may lead to some controversy between members of World Trade Organization at intellectual properties issues. With regard to an important object of World Trade Organization to increase predictability of circumstances، recognizing the methods of interpretation at dispute settlement understanding can be beneficial for countries to whether provide comprehensive legal proviso’s or win lawsuits.
    Keywords: TRIPS agreement (Trade, Related Aspects of Intellectual Property Rights) is one of the binding agreements of World Trade Organization
  • Hatam Sadeghi Ziazi, Mehran Ebrahimi Manesh Pages 171-190

    Criminal procedure bill resolve all defects and vagueness’s of current law about people benefiting the right to liberty and security of person and by complete omission of chances ending in compulsory detention and also omission of all compulsory detentions in all groundwork except for laws applying to armed forces، emphasized the necessity of justification of temporary detention and also reduction of detention period vis-a-vis current laws. Also، by highlighting the right of people to ask about the lawfulness of detention، plea for freedom and stressing the protesting right of people about their detention، there will be this hope that by passing and implementation of the mentioned bill، which is completely in line with international instruments of Human Rights and especially international covenant on Civil and Political rights، can help in great deals in performing responsibilities and international obligations which has been accepted by the country.

    Keywords: detention, Freedom, obstreperously, security, security of person
  • Amir Sadeghi Neshat Pages 191-200
    While the putting a place of business out to lease is a subject matter which is common in trade and the goodwill، it is a familiar for the both lawyers and merchants. Those matters are not so common and known in respect of e-stores. In this article the attempt is done to light up these subjects، present a legal analysis thereof and to show they are a separate matter of other similar subjects in IT Law like the cyber-squatting. In recent matter، the other''s trade mark is used in domain name without his consent that could be settled through ICANN''s regulations.
    Keywords: domain name, e, mail, e, store, goodwill
  • Reza Tajarlou, Hadi Shabani Kandsary Pages 201-227

    This paper examined the charge of circulating assets in common law jurisdiction. The aim was to know the way and basis that it is constituted and to find out its profits for creditors and also to find out its meaning and its impacts in market. The conclusion was that floating charge provides an appropriate security and benefits for the chargee and chargor، where chargee can achieve his benefits and chargor can carry on his ordinary course of business. In this kind of charges third parties’ rights have been supporting as well. In addition the assets in the ordinary course of business are the main part of the company’s assets and depositing them as a floating charge will increase the capital of the company، will improve the efficiency of economy and will give creditable security to banks and financial institutions and it will have benefits for economy.

    Keywords: circulating assets, crystallization, fixed charge, floating charge, ordinary course of business
  • Abbas Ghasemi Hamed Pages 229-243
    Concern for the protection of the weak party is a characteristic of contemporary French contract law. In the area of the obligation to provide information، the question arises as to what criterion should be applied to distinguish the weak party from the one placed in a position of power: On what basis is the party in the inferior position protected by jurisprudence and by the legislator in the face of their (stronger) partner? The principle applicable to the body of pre-contractual and contractual obligations relating to the disclosure of information is the degree of knowledge that one of the contracting parties has about the other. This widespread and objective concept of the layman as proposed by jurisprudence is indirectly accepted by legislators through the use of the term ‘non-professional’. According to the jurisprudential criterion، the professional consumer who acts beyond his/her competence when concluding a contract may be regarded as a ‘non-professional’ in order to benefit from legal and judicial protection، provided through the obligation to disclose information.
    Keywords: consumer, expert, non, professional, obligation to disclose information, professional
  • Hamid Kazemi Pages 245-264
    Although England and the United States are both common law states and their legal systems follow the same rules، each has disregarded certain rules and changed them to suit specific circumstances. For instance، they have both disregarded the common law rule on the insertion of exemption conditions by carriers. Regarding carrier’s liability towards passengers، the United States accepts the highest strict care in this regard whilst the common law only based it on negligence. This therefore proves the hypothesis that common law states may in some respect distance themselves from the legal system that they follow because of the conditions of their pertinent state.
    Keywords: carrier, liability, negligence, remedy, tort