فهرست مطالب

فصلنامه سیاستهای مالی و اقتصادی
سال دوم شماره 6 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/27
  • تعداد عناوین: 8
|
  • سعید ملکی، رضا احمدی، انیس داودی منجزی صفحات 5-22
    بسیاری از کشورهای در حال توسعه دارای تمرکز بیش از اندازه در چند نقطه معدود شهری هستند. این وضعیت به مشکلات بسیاری در مدیریت شهری به ویژه تامین زیرساخت های شهری منجر می گردد. در این کشورها کیفیت زندگی مردم دستخوش نابرابری های منطقه ای عظیمی است که در بسیاری موارد به سرعت در حال افزایش است. از مهم ترین وجوه نابرابری، نابرابری فضایی می باشد. نابرابری فضایی را می توان توزیع نابرابر فرصت ها و موانع اجتماعی در فضا دانست. نابرابری فضایی که شکل بارز آن نابرابری منطقه ای است در هر جامعه ای می تواند جنبه های مختلف به خود گیرد. هدف این تحقیق نیز شناسایی الگوی فعلی توزیع فضایی توسعه اقتصادی در شهرستان های استان خوزستان می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش بررسی توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های تحقیق از سالنامه آماری استان خوزستان در سال 1390 گردآوری شده است و به وسیله نرم افزارهای SPSS، EXCEL، GIS و نیز روش های تاپسیس، تحلیل خوشه ای، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون مان ویتنی و سایر روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد توزیع فضای توسعه اقتصادی در شهرستان های استان خوزستان نابرابر بوده و در تضاد با توسعه مناسب فضایی می باشد. این نابرابری در دو سطح جغرافیایی و جمعیتی رخ داده است. از لحاظ جغرافیایی اغلب شهرستان های توسعه یافته اقتصادی در غرب و جنوب استان واقع شده اند. در سطح جمعیتی نیز شهرستان هایی به توسعه اقتصادی بیشتری دست یافته اند که از جمعیت بیشتر و نرخ شهرنشینی بالاتری برخوردارند.
    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، توسعه، توسعه اقتصادی، استان خوزستان
  • رویا آل عمران، سیدعلی آل عمران صفحات 23-48
    هدف پژوهش حاضر بررسی تاثیر صادرات غیرنفتی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر تولید ملی ایران است. در این راستا، با استفاده از الگوی اقتصادسنجی خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی و با به کارگیری داده های سری زمانی سالانه طی سال های (1387-1357) به بررسی این موضوع پرداخته شده است. نتایج پژوهش حاکی از آن است که اثرگذاری تمام ضرایب متغیرهای مدل مطابق با تئوری های اقتصادی بوده و در بلندمدت صادرات غیرنفتی و سرمایه گذاری مستقیم خارجی اثری مثبت و معنادار بر تولید ملی دارد، همچنین ضریب جمله تصحیح خطا نشان می دهد که در هر دوره (هر سال) حدود 46/0 از عدم تعادل کوتاه مدت برای دستیابی به تعادل بلندمدت تعدیل می شود.
    کلیدواژگان: صادرات غیرنفتی، سرمایه گذاری مستقیم خارجی، تولید ملی، مدل های سری زمانی، روش خود رگرسیونی با وقفه های توزیعی
  • فاطمه آسایش، علیرضا شکیبایی صفحات 49-66
    امروزه دانش آگاهی در خصوص تاثیر فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره وری نیروی کار در بخش های مختلف اقتصادی برای سیاستگذاران و برنامه ریزان اقتصادی از اهمیت بسیاری برخوردار است، از این رو این مطالعه به برآورد تابع بهره وری نیروی کار با لحاظ عامل فناوری اطلاعات و ارتباطات در ایران در سطح صنایع با کدهای ISIC چهار رقمی اقدام نموده است، به این منظور با استفاده از نتایج آمارگیری کارگاه های صنعتی 10 نفر کارکن و بیشتر مرکز آمار ایران در دوره زمانی (1386- 1375) به برآورد مدل با استفاده از روش پانل دیتا پرداخته شده و از نرم افزارهای Stata و Eviews برای برآورد مدل و آزمون های مربوطه استفاده شده است. بر این اساس، نتایج نشان می دهد که سرمایه فناوری اطلاعات و ارتباطات نسبت به سرمایه غیرفناوری اطلاعات و ارتباطات بیشترین تاثیر را بر بهره وری نیروی کار در اقتصاد ایران طی دوره مورد بررسی داشته و اثر سرمایه فناوری اطلاعات و ارتباطات بر بهره وری نیروی کار مثبت و معنا دار است.
    کلیدواژگان: سرمایه فناوری اطلاعات و ارتباطات، سرمایه غیر فناوری اطلاعات و ارتباطات، بهره وری نیروی کار، پانل دیتا
  • شهرام فتاحی، علی حیدری دیزگرانی، الناز عسکری صفحات 67-86
    تحقیق حاضر به بررسی پایداری بدهی در اقتصاد ایران طی دوره (1390-1357) می پردازد. بر اساس ادبیات پایداری مالی اگر رشد بدهی دولت از رشد GDP بیشتر نباشد بدهی پایدار است. در این مطالعه برای آزمون پایداری بدهی، تابع واکنش مالی تخمین زده می شود که در صورت وجود پایداری رابطه مثبت بین نسبت مازاد بودجه به GDP و نسبت بدهی به GDP با وقفه مشاهده خواهد شد. نتایج نشان می دهد که ضریب نسبت بدهی به GDP باوقفه مثبت و معنادار است که حاکی از نقش مازاد بودجه های گذشته در بودجه فعلی یا به طور معادل نشان دهنده نقش کسری بودجه های گذشته در کسری بودجه فعلی است، همچنین پایداری بدهی از طریق تابع واکنش مالی بسط داده شده پویایی های بدهی و تحلیل همجمعی آزمون می شود. نتایج نشان می دهند در کوتاه مدت پایداری بدهی به صورت ضعیف در اقتصاد ایران وجود دارد، اما در بلندمدت بدهی پایدار نیست، بنابراین برای اینکه دولت درآینده بتواند خطر بحران بدهی را کاهش دهد می بایست تلاش کند تا اقتصاد و منابع درآمدی را متنوع کند و از وابستگی بودجه به درآمدهای نفتی بکاهد.
    کلیدواژگان: پایداری بدهی، اقتصاد ایران
  • محمد علیزاده، مجید بابایی، محمد جعفری، مهدی خدایی صفحات 87-104
    با گذشت زمان و گسترش نظریات اقتصادی متغیرهای جدیدی به عنوان عوامل موثر بر رشد مطرح می شوند. در این میان، نقش سرمایه و سرمایه گذاری در مدل های رشد از اهمیت بسزایی برخوردار است. در این مطالعه تلاش می شود تاثیر سرمایه گذاری مستقیم خارجی بر رشد اقتصادی با روش داده های ترکیبی (پانل) در دوره زمانی (2010-1995) در قالب مدل معادلات همزمان برای کشورهای عضو D8 مورد مطالعه قرار گیرد. مدل مورد مطالعه به صورت 5 معادله همزمان اثر متغیرهایی همچون FDI، انباشت سرمایه ناخالص صادرات و واردات را با استفاده از روش حداقل مربعات 3 مرحله ای (3SLS) بر رشد اقتصادی اندازه گیری می کند. سایر متغیرهای مورد استفاده نیز شامل نرخ ارز رسمی، نرخ رشد دستمزدها، تعداد نیروی کار و نقدینگی می باشد. نتایج به دست آمده حاکی از وجود رابطه مثبت و معنادار بین FDI و رشد اقتصادی در نمونه مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری مستقیم خارجی، رشد اقتصادی، مدل معادلات همزمان
  • محمدعلی احسانی، رضا ایزدی، حسین کردتبار صفحات 105-122
    مطالعات بسیاری در خصوص عوامل موثر بر رشد اقتصادی صورت گرفته است. در این مطالعات متغیرهای پس انداز، سرمایه فیزیکی، سرمایه انسانی، آموزش و تکنولوژی به عنوان عوامل تعیین کننده رشد اقتصادی مطرح شده اند. تمام این عوامل توانسته اند تنها بخشی از رشد را توضیح دهند. از این رو، در مطالعات اخیر برخی عوامل نهادی به عنوان عوامل موثر بر رشد مورد توجه قرار گرفتند. در این مطالعه، اثر توسعه بازار سهام بر رشد اقتصادی در کنار سایر متغیرها مورد بررسی قرار می گیرد. برای این منظور، از داده های تابلویی کشورهای گروه D8 طی دوره (2011-1988) استفاده شده است. توسعه بازار سهام توسط 5 نماینده توصیف شده و مدل در 5 حالت تخمین می خورد. نتایج حاکی از آثار مثبت و معنا دار توسعه بازار سهام بر رشد اقتصادی در کشورهای مذکور می باشد.
    کلیدواژگان: شاخص های توسعه بازار سهام، رشد اقتصادی، داده های تابلویی، کشورهای گروه D8
  • حسین اصغرپور، بهزاد سلمانی، صمد حکمتی فرید صفحات 123-140
    هدف اصلی این مقاله بررسی تاثیر جهانی شدن بر توزیع درآمد در کشورهای عضو سازمان کنفرانس اسلامی طی دوره (2010-1984) است. برای این منظور از دو متغیر درجه باز بودن تجاری و نسبت سرمایه گذاری مستقیم خارجی به تولید به عنوان شاخص های جهانی شدن استفاده شده است. با به کارگیری تکنیک داده های تابلویی ضمن آزمون فرضیه کوزنتس آثار متغیرهای جهانی شدن، سهم مخارج دولت از GDP، تورم و رشد جمعیت بر ضریب جینی به عنوان یکی از شاخص های مهم توزیع درآمد مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد فرضیه کوزنتس بین کشورهای اسلامی مورد تایید قرار نمی گیرد، همچنین یافته ها حاکی از آنست که توزیع درآمد با افزایش درآمد سرانه واقعی بهبود یافته و با گسترش جهانی شدن نامتعادل تر می گردد.
    کلیدواژگان: درآمد سرانه، توزیع درآمد، فرضیه کوزنتس، جهانی شدن، کشورهای اسلامی
  • میثم فدایی واحد، محمدرضا مایلی صفحات 141-160
    ابزارهای تامین مالی در سال های اخیر رشد و توسعه روزافزونی داشته اند. گسترش روزافزون ابزارها و روش های تامین مالی مدیران مالی را با تصمیم بسیار مهمی مواجه ساخته است که چه ابزار مالی می تواند در تامین احتیاجات مالی شرکت راهگشا باشد. در این تحقیق تلاش می شود با استفاده از رویکرد سلسله مراتبی عوامل موثر بر انتخاب روش تامین مالی شناسایی و اولویت بندی شود. داده های تحقیق با استفاده از ابزار پرسشنامه جمع آوری و نمونه تحقیق نیز از میان مدیران مالی بازار سرمایه کشور انتخاب شده است. عوامل موثر بر انتخاب روش تامین مالی در 3 طبقه کلی عوامل مربوط به منبع تامین مالی کننده، شرکت تامین مالی شونده و عوامل کلان اقتصادی و سیاسی دسته بندی شده اند. نتایج تحقیق حاکی از برتری معیار تامین مالی شونده نسبت به سایر معیارها می باشد و توجه مدیران را به عوامل داخلی شرکت همچون ساختار سرمایه و وضعیت اعتباری در زمان تصمیم گیری جلب می نماید.
    کلیدواژگان: تامین مالی، منبع تامین مالی کننده، تامین مالی شونده، عوامل کلان سیاسی
|
  • Pages 5-22
    Many developing countries have excessive concentration in a few cities more than other parts. This could lead to many problems in urban management، particularly in the provision of urban infrastructure. In these countries، people''s quality of life has been affected by the huge regional disparities which in many cases are increasing rapidly. The most important aspect of inequality is spatial inequality. Spatial inequality could be interpreted as unequal distribution of opportunities and social barriers in the space. Spatial disparity that regional inequality is an obvious example of it could have various aspects in different societies. This study aims to identify current patterns of spatial distribution of economic development in the cities of the Khuzestan province. This is a practical study which has an Analytic - descriptive approach. The data were collected from the Statistical Yearbook of Khuzestan in 1390. The collected data were analyzed using different software such as SPSS، EXCEL، GIS، along with TOPSIS methods، cluster analysis، Pearson Correlation Coefficient، Mann-Whitney Test، and other statistical methods. The results show that spatial distribution of economic development in the cities of Khuzestan province is unequal and in contrast with appropriate standards of spatial distribution. This inequality has been occurred in both geographical and population levels. Geographically، most economically developed cities are located in the West and the South of the province. In terms of population، most economically developed cities also have larger populations and higher urbanization rates.
    Keywords: Spatial Inequality, Development, Economic Development, Khuzestan Province
  • Roya Aleemran, Seyed Ali Aleemran Pages 23-48
    This research aims to study the effect of non-oil exports and foreign direct investment on GDP of Iran. In order to do this، using auto regressive distributed lag method and annual time series، data from 1978 to 2008 has been investigated. The results indicate that effectiveness of all variables coefficients have been in conformity with economic theories and in the long-run، non-oil exports and foreign direct investment would have positive and significant effects on economic growth. Also، the results of the error correction model indicate that in each annual period about 0/46 short run imbalances in achieving long run balance has been mitigated.
    Keywords: Non, Oil Exports, Foreign Direct Investment, GNP, Time Series Models, Auto, Regressive Distributed Lag
  • Fateme Asayesh, Dr Alireza Shakibai Pages 49-66
    Knowing the effect of ICT on labor productivity in various economic sections is a matter of great importance for the policy makers and economic planners. This study estimates the labor productivity function in Iran، using ICT in industrials level by four-digit ISIC codes. In order to do this، the statistics of industrial manufacturers with 10 or more workers during 1996-2007 have been used. The model estimation method is based on panel data and to estimate the model، Stata and Eviews software have been used. The estimation results show that ICT capital in comparison to the NICT capital has more effects on labor productivity in Iran economy during this period and the effect of ICT capital on labor productivity is positive and significant.
    Keywords: ICT, NICT, Labor Productivity, Panel Data
  • Shahram Fatahi, Ali Heydari Dizgarani, Elnaz Askari Pages 67-86
    This research examines the sustainability of debt in the Iranian economy during 1978-2011. Based on the literature of fiscal sustainability، the debt is sustainable if the growth of debt is not greater than growth of GDP. In this study in order to test the debt sustainability، fiscal reaction function is estimated where a positive relationship is found between the surplus-to-GDP ratio and the lagged debt-to-GDP ratio. The results show that the coefficient of lagged surplus-to-GDP ratio is positive which confirms the role of past surpluses in the current surplus or alternatively the role of past deficits in the current deficit. Furthermore، the debt sustainability is tested through the extended fiscal reaction function، and debt dynamics function and co integration analysis. The results indicate that the debt is sustainable in weak form in short run while it is not sustainable in long run. Thus، the government in order to reduce the risk of future debt crises should try to diversify the economy and income sources and reduce the dependence on oil revenue funds.
    Keywords: Debt Sustainability, Iran\'s Economy
  • Pages 87-104
    As time passes and as economic theories proliferate، new variables have been broached as effective factors in economic development. Among these variables، capital and investment have a considerable significance in the development models. The presents study aims at investigating the effect of foreign direct investment on economic development of D8 member countries using panel data from 1995 to 2008 within the framework of simultaneous equations model. This model in the form of five simultaneous equations and using three 3SLS measures the effect of variables such as FDI، gross capital accumulation، export، and import on economic development. The other variables are rate of formal currency، rate of pay increase، number of labor force and liquidity. The results of the study indicate that there is a significant positive relationship between FDI and economic development in the investigated sample
    Keywords: Foreign Direct Investment, Economic Development, Simultaneous Equations Model
  • Mohammadali Ehsani, Reza Izadi, Hossein Kordtabar Pages 105-122
    There is a vast literature about the factors influencing the economic growth. In these studies، variables such as saving، physical capital، human capital، training and technology are introduced as factors of the economic growth. All these variables could only explain just some part of the economic growth. Therefore، in recent studies، some structural factors are introduced to explain the growth phenomenon. In this paper، the effect of stock market development accompanying with other factors on the economic growth have been studied. For this purpose، the D-8 countries have been investigated during 1988-2011 via the Panel data model. Stock market development has been described by five proxies. The empirical results indicate that stock market development has a positive and significant effect of on the economic growth in the mentioned countries.
    Keywords: Stock Market Development Indexes, Economic Growth, Panel Data, D8 Countries
  • Pages 123-140
    The main object of this paper is examining the impact of globalization on income distribution in OIC countries during 1984-2010. For this purpose، the degree of trade openness and foreign direct investment-output ratio variables has been used as globalization indices. Using panel data techniques besides testing the Kuznets hypothesis for the impacts of globalization variables، government expenditure as a percentage of GDP، inflation، and population growth on Gini coefficient، as one of the most important indicators for income distribution، were analyzed. The research findings indicate that Kuznets hypothesis is not approved among OIC members. The results also suggest that income distribution improves with increasing of the real per capita income، and becomes more imbalanced with expanding of the globalization
    Keywords: Per Capita Income, Income Distribution, Globalization, Kuznets Hypothesis, OIC Countries
  • Pages 141-160
    Financial instruments have been developed in recent years. Therefore it is critical for financial managers to know that which instrument can be useful for the financing of the company.This study using hierarchical approach tries to detect and prioritize the factors affecting the choose of financing method. Data has been collected by a questionnaire and samples have been selected from among the managers of capital market. Factors influencing the method of financing selection are divided into three general categories. These categories include those factors related to financing sources; those related to the financed company and those related to macro-economic and political factors.The results show the superiority of the financed company category and attract manager''s attention to the internal factors such as the capital structure and the credit status of the company during decision making process.
    Keywords: Financing, Sources of Financing, Financed Company, Political Factors