فهرست مطالب

مجله علوم دامی ایران
سال چهل و پنجم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/23
  • تعداد عناوین: 10
|
  • ایمان یوسفیان، احمد زارع شحنه، مهدی ژندی، مجید بحرینی، غزاله ایزدپناه، رضا نوعی، مجتبی امام وردی صفحات 1-18
    هدف از این مطالعه، بررسی تاثیر غلظت های گوناگون ویتامین E (VitE) بر کیفیت اسپرم اسبچه خزر پس از نگهداری منی در دمای 5 درجه سانتی گراد بود. پس از جمع آوری منی، حدودا 90 درصد پلاسمای آن به وسیله سانتریفیوژ با نیروی ×g600 حذف شد. پلیت ها با هم مخلوط و به 4 گروه مساوی تقسیم شدند. سپس با رقیق کننده های حاوی غلظت های صفر (شاهد منفی)، 5، و 10 میلی مول VitE و DMSO (شاهد مثبت، به عنوان حلال VitE) رقیق شدند تا غلظت نهایی 106×50 اسپرم در هر میلی لیتر به دست آید. برای هر تیمار جنبایی، زنده مانی، یک پارچگی غشا، ناهنجاری کل، و پراکسیداسیون لیپیدی در زمان های صفر، 6، 24، و 48 ارزیابی شد. نتایج نشان داد افزودن VitE بر جنبایی کل و پیش رونده تاثیر نداشت (05/0P). طی مدت نگهداری اسپرم، ناهنجاری کل بین تیمارها تفاوت معنی داری نداشت (05/0P). از بین غلظت های بالا، غلظت 5 میلی مول VitE موجب حفظ کیفیت اسپرم اسبچه خزر طی نگهداری سرد می شود.
    کلیدواژگان: پراکسیداسیون لیپید، سردسازی، کیفیت اسپرم، منی اسبچه خزر، ویتامین E
  • محمد صاحب هنر، محمد مرادی شهربابک، سید رضا میرایی آشتیانی، عباس پاکدل، دورین جی. گریک صفحات 9-15
    در این مطالعه اثر دو راهبرد متفاوت، تاثیر رابطه خویشاوندی بین جمعیت مرجع و جمعیت های آزمون، و اثر فراوانی آلل نادر بر نرخ خطای ایمپیوتیشن با استفاده از جمعیتی شبیه سازی شده، بررسی شد. جمعیت مرجع حاوی 1000 فرد و جمعیت های آزمون حاوی 500 فرد بود. ژنوتیپ افراد در جمعیت مرجع با دو تراشه تعیین شد. تراشه اول تراشه ای متراکم حاوی 75000 SNP به اضافه QTLهای موثر بر صفات بود. تراشه دوم، تراشه ای با تراکم متوسط حاوی 7500 SNP بود. ژنوتیپ افراد جمعیت های آزمون بر مبنای تراشه ای با تراکم پایین حاوی 500 SNP تعیین گردید. ایمپیوتیشن ژنوتیپی طی دو راهبرد انجام گرفت. در راهبرد دو مرحله ای، ژنوتیپ تراشه تراکم پایین به طور مستقیم از تراشه متراکم ایمپیوت شد. در راهبرد سه مرحله ای، ابتدا ژنوتیپ تراشه تراکم پایین از تراشه تراکم متوسط ایمپیوت و سپس ژنوتیپ تراشه متراکم ایمپیوت شد. ایمپیوتیشن ژنوتیپی با روش BEAGLE صورت گرفت. بررسی همبستگی بین فراوانی آلل نادر با نرخ خطای ایمپیوتیشن نشان داد که نرخ خطای ایمپیوتیشن تحت تاثیر فراوانی آلل نادر قرار دارد. نرخ خطای ایمپیوتیشن زمانی که از تراشه SNP تراکم متوسط استفاده شد، کاهش یافت. با افزایش فاصله بین جمعیت مرجع و جمعیت های آزمون، نرخ خطای ایمپیوتیشن افزایش یافت.
    کلیدواژگان: ایمپیوتیشن ژنوتیپی، تراشه متراکم، شبیه سازی، فراوانی آلل نادر
  • داود زحمتکش، حمید امانلو، قادر دشتی صفحات 17-25
    هدف از این پژوهش، بررسی نهاده های مصرفی، هزینه های تولید، ترکیب مواد مغذی، و عملکرد در استحصال علف یونجه به صورت خشک و سیلو شده بود. بدین منظور اطلاعات تولید علف خشک یونجه از 75 مزرعه در استان زنجان با استفاده از پرسش نامه در سال 1391 جمع آوری شد. نمونه گیری با روش نمونه گیری تصادفی سیستماتیک انجام شد. سپس، دو مزرعه به منظور برداشت یونجه برای سیلوکردن تحت بررسی قرار گرفت و تمامی اطلاعات ثبت شد. براساس اطلاعات این دو مزرعه، داده های تولید یونجه سیلوشده در 75 مزرعه آزمایش شده برآورد گردید. نسبت سود به هزینه در تولید علف خشک یونجه و یونجه سیلو شده به ترتیب 20/1 و 44/1 محاسبه شد. هزینه تولید یک کیلوگرم علف خشک یونجه و یونجه سیلوشده به ترتیب 83/5874 و 26/4899 ریال و پروتئین خام تولیدی در تولید علف خشک یونجه و یونجه سیلوشده به ترتیب42/955 و 73/1338 کیلوگرم در هکتار محاسبه شد. قیمت تمام شده انواع انرژی (NEL3X،NEL4X) حاصل از علف خشک یونجه در مقایسه با یونجه سیلوشده بالاتر بود. نتایج نشان دهنده سودآوری بیشتر در تولید یونجه سیلوشده بود.
    کلیدواژگان: علوفه، مواد مغذی، نهاده مصرفی، هزینه تولید
  • حسین مهربان، سید مهدی اسماعیلی فرد، مجتبی نجفی، بیتا عباسی مشایی، ابراهیم اسدی خشویی صفحات 27-36

    در این تحقیق از 607662 (317608) داده های تولید شیر (روزهای باز) متعلق به 294417 (177838) راس گاو هلشتاین که بین سال های 1362 الی 1386 زایش داشتند، استفاده شد. مدل استفاده شده برای تجزیه و تحلیل داده ها، مدل دام دو صفتی بود که در آن تاثیرات ثابت چون گله، سال زایش، ماه زایش، طول دوره شیردهی (فقط برای صفت تولید شیر)، سن زایش برای هر شکم، و پیامدهای ژنتیکی افزایشی و محیط دائمی تصادفی در نظر گرفته شدند. روندهای فنوتیپی (ژنتیکی) براساس مدل تابعیت ساده (تکه ای) میانگین ارزش های فنوتیپی (ژنتیکی) روی سال تولد برازش داده شدند. نتایج نشان داد که وراثت پذیری تولید شیر (روزهای باز) و تکرار پذیری آن به ترتیب 20/0 (054/0) و 42/0 (120/0) بود. روند فنوتیپی تولید شیر 65/116 کیلوگرم در سال براورد شد (p<0.05)، اما در صفت روزهای باز روند فنوتیپی مشاهده نشد (p>0.05). روند ژنتیکی تولید شیر از سال 1364 الی 1375 حدود 15/4- کیلوگرم در سال براورد شد (p<0.05) اما پس از سال 1375 الی 1384 دارای روندی افزایشی و حدود 74/43 کیلوگرم در سال مشاهده شد (p<0.05). روند ژنتیکی روزهای باز قبل از سال 1375 معنی دار نبود (p>0.05)، اما روند ژنتیکی این صفت از سال 1375 به بعد حدود 36/0 روز در سال تخمین زده شد (p<0.05). همبستگی فنوتیپی بین این دو صفت پایین ولی مثبت (041/0) و همبستگی ژنتیکی بین این دو صفت 46/0 براورد شد که نشان دهنده روزهای باز بیشتر برای گاوهای با تولید بالاتر است. همبستگی ژنتیکی بین این دو صفت در مقایسه با همبستگی فنوتیپی نشان دهنده این موضوع مهم است که رابطه قوی بین این دو صفت توسط عوامل محیطی پوشانده شده است. براساس این تحقیق پیشنهاد می شود در برنامه های اصلاح نژادی گاو شیری در کشور افزون بر صفات تولیدی، به صفات تولید مثلی نیز توجه شود.

    کلیدواژگان: تولید شیر، روزهای باز، روند ژنتیکی، گاو هلشتاین، همبستگی ژنتیکی
  • اردشیر احمدی، غلامعلی نهضتی، محمد امیری زندی، سعید عباسی صفحات 37-42
    نقش ویتامین ها در تغذیه زنبور عسل به ویژه در مواقعی که تغذیه کمکی با شکر یا جایگزین های گرده مطرح می گردد اهمیت دارد. به همین منظور تاثیرات سطوح گوناگون ویتامین C بر میزان تخم گذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر مورد پژوهش قرار گرفت. در این آزمایش کلنی های استفاده شده ازنظر جمعیت (5 قاب) و ملکه همسن، یکسان سازی شدند و همراه با شربت شکر(1:1) در سه سطح 2000، 4000، و 6000 میلی گرم ویتامین C در هر کیلوگرم شربت و گروه شاهد که فقط شربت شکر مصرف می کردند، مقایسه شدند. عملیات صحرایی در مدت 60 روز از دهم اردیبهشت ماه تا دهم تیرماه (45 روز تغذیه با شربت ویتامینه و 15 روز بعد از مصرف) انجام گرفت. میزان تخم گذاری ملکه با استفاده از کادر تقسیم شده به مربع هایی با ابعاد 5×5 سانتی متر و پروتئین بدن براساس درصد وزن بدن اندازه گیری شد. نتایج آنالیز آماری نشان داد که بین تیمارها ازنظر میزان تخم گذاری تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0p<). بیشترین میزان تخم گذاری ملکه مربوط به تیمار 2000 میلی گرم در کیلوگرم شربت (9049 سانتی متر مربع) بود و کمترین میزان تخم گذاری را تیمار شاهد (4848 سانتی متر مربع) داشت. بررسی میانگین درصد پروتئین بدن زنبوران کارگر تغذیه شده با سطوح گوناگون ویتامین C نشان داد که تیمارها با یکدیگر تفاوت معنی داری داشتند (05/0p<). بالاترین درصد پروتئین بدن در تیمار 2000 میلی گرم ویتامین C در کیلوگرم شربت (45/57 درصد) بود و کمترین میزان را تیمار 4000 میلی گرم ویتامین در کیلوگرم شربت (50/47 درصد) داشت.
    با توجه به نتایج به دست آمده می توان گفت افزودن 2000 میلی گرم ویتامینC در کیلوگرم به تغذیه بهاره (شربت 50 درصد شکر) سبب افزایش تخم گذاری ملکه و پروتئین بدن زنبوران کارگر می گردد.
    کلیدواژگان: پروتئین بدن، تخم گذاری ملکه، زنبورعسل، ویتامین C
  • پیمان پراویان، غلامعلی نهضتی، کامران رضایزدی، مهدی دهقان بنادکی صفحات 43-50
    به منظور بررسی تاثیرات تغذیه ای بره موم بر عملکرد رشد، خوراک مصرفی، و قابلیت هضم مواد مغذی در گوساله های شیرخوار هلشتاین، آزمایشی در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره آزمایشی (تیمار) و 10 تکرار (گوساله) به مدت 52 روز صورت گرفت. جیره ها شامل: جیره اول: شاهد (بدون موننسین در استارتر و بدون بره موم در شیر)، جیره دوم: استارتر بدون موننسین و پودر بره موم در سطح ppm500به صورت محلول در شیر، جیره سوم: استارتر بدون موننسین و پودر بره موم در سطح ppm1000 به صورت محلول در شیر، و جیره چهارم: استارتر حاوی موننسین و بدون بره موم در شیر بودند. تجزیه آماری با نرم افزار SAS رویه MIXEDو GLM انجام شد. نتایج به دست آمده نشان داد که ازنظر میانگین وزن در دوره شیرخوارگی (05/0p<) و در کل دوره آزمایش (دوره شیرخوارگی و پس از شیرخوارگی) (01/0p<) بین جیره ها اختلاف معنی داری وجود داشت، به طوری که تیمار 3 بیشترین میزان وزن و تیمار 2 کمترین میزان وزن را داشتند. ارتفاع جدوگاه گوساله های جیره 3 با جیره های دیگر اختلاف معنی داری داشت (01/0p<) و تیمارهای 3 و 2 به ترتیب بیشترین اثر را بر افزایش قد داشتند. بین گوساله ها ازتظر ماده خشک مصرفی در کل دوره آزمایش و پس از شیرخوارگی تفاوت معنی داری وجود داشت (05/0p<). در کل دوره آزمایش گوساله های تغذیه شده با جیره 1 بیشترین میزان مصرف خوراک و گوساله های تغذیه شده با جیره 4 کمترین میزان مصرف خوراک را داشتند. ازنظر بازده مصرف خوراک اختلاف معنی داری بین جیره ها مشاهده نشد (05/0p>). قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، و دیواره سلولی تفاوتی را بین تیمارها نشان نداد (05/0p>). با توجه به تاثیر مطلوب تر بره موم (آنتی بیوتیک طبیعی) بر رشد گوساله در مقایسه با موننسین (آنتی بیوتیک سنتتیک)، توصیه می شود در خوراک گوساله های شیرخوار از بره موم در سطح ppm1000 در هر کیلو شیر مصرفی استفاده شود.
    کلیدواژگان: پودر بره موم، عملکرد، گوساله های شیرخوار، موننسین
  • حامد رضایی، حسین مرادی شهربابک*، محمد مرادی شهر بابک، مهدی بایری یار صفحات 51-58

    در این پژوهش از رکوردهای زنده مانی 9700 راس بره، حاصل از 735 راس قوچ و 8082 راس میش گله ایستگاه پرورش و اصلاح نژاد گوسفند مغانی طی سال های 1365 تا 1390 استفاده گردید. توزیع فراوانی علل حذف و تابع توزیع زنده مانی بره ها تا یک سالگی با برنامه SAS(2000) برآورد شد. نتایج بیانگر حذف 81/49 درصد از کل بره ها تا یک سالگی بنا به دلایلی همچون بیماری، عدم خلوص نژادی، و مانند اینها، از گله است. میزان تلفات طی بازه زمانی از تولد تا یک سالگی 81/20 درصد برآورد شد که به ترتیب 03/8 درصد در سه ماهه اول عمربره ها، 5/7 درصد سه ماهه دوم، 43/4 درصد سه ماهه سوم، و 85/0 درصد در سه ماهه چهارم زندگی بره ها اتفاق افتاده است. زنده مانی تجمعی بره ها بر مبنای این درصد میزان مرگ و میر، از تولد تا یک سالگی 19/79 درصد برآورد شد. رگرسیون میزان زنده مانی بره ها از تولد تا یک سالگی بیانگر کاهش 77/1 درصد ماهانه از زنده مانی بره های این نژاد است. بیشترین مرگ و میر بره ها به ترتیب مربوط به ماه های اول، پنجم، دوم، چهارم، ششم، و نهم از عمر بره ها بوده است. میزان تلفات در سه ماهه اول و دوم زندگی بره ها در مقایسه با سه ماهه سوم و چهارم زندگی به دلایل بارندگی و سرمای زیاد مناطق قشلاقی بالاتر است.

    کلیدواژگان: بره های مغانی، زنده مانی، طول عمر، مرگ و میر
  • سمیه لطفی، رضا لطفی *، علی وحیدیان کامیاد، همایون فرهنگ فر صفحات 59-68

    هدف از این تحقیق استفاده از تابع سینوسی (تابع جدید) برای برازش منحنی شیردهی و مقایسه عملکرد آن با توابع وود و دایجکسترا بود. در این مطالعه از 32233 رکورد تولید شیر روزانه 93 راس گاو هلشتاین شکم اول که بین شهریور ماه 87 تا تیر ماه 88 زایش داشته اند، استفاده شد. تولید واقعی شیر هر گاو در هر روز و تولید واقعی هر دام در کل دوره شیردهی موجود بود. از نرم افزار ریاضی MATLAB برای برازش مدل ها استفاده شد. در نرم افزار MATLAB داده ها با روش Trust-Region برازش داده شد. سپس از آماره های مجموع مربعات خطا، ریشه میانگین مربعات خطا، و ضریب تبیین به دست آمده از برازش مدل ها برای مقایسه آنها استفاده شد. همچنین اجزای شیردهی نیز با روابط ریاضی محاسبه شدند. از نرم افزار آماری SAS و از رویه مدل مختلط با در نظر گرفتن اثر تصادفی گاو برای مقایسه آماره ها و اجزای شیردهی مربوط به هر یک از مدل ها، استفاده شد. نتایج برازش توابع نشان داد که تابع سینوسی قادر به برازش رکوردهای تولید شیر روزانه و توصیف منحنی شیردهی بود. نتایج ارزیابی آماری نشان داد که تفاوت معنی داری بین شایستگی برازش مدل ها وجود دارد (01/0> P) و بهترین برازش ها را تابع سینوسی و وود داشتند. همچنین اثر تصادفی گاو نیز (01/0> P) که نشان دهنده متغیر بودن پاسخ هر دام به تابع برازش شده است، معنی دار بود. تمامی مقادیر اجزای شیردهی برآورد شده با تابع سینوسی ازنظر عددی مشابه مقادیر اجزای برآورد شده با دو مدل رایج (تابع وود و دایجکسترا) بود. نتایج نشان داد که تابع ساده سینوسی شایستگی بالایی برای برازش رکوردهای روزانه تولید شیر گاوها و تعیین تداوم شیردهی داشت. پارامترهای این تابع توجیه بیولوژیکی داشتند و هر یک از پارامترها نشان دهنده بخش خاصی از منحنی شیردهی است. اما در عین حال هیچ کدام از توابع شیردهی توانایی انجام بهترین برازش در 30 روز اول شیردهی را ندارند.

    کلیدواژگان: تابع سینوسی، رکوردهای روز آزمون، گاو هلشتاین، منحنی شیردهی
  • صادق اسدالهی، محسن ساری، نعیم عرفانی مجد، مرتضی چاجی، مرتضی ممویی صفحات 69-79
    به منظور بررسی تاثیرات جایگزینی بخشی از نشاسته جو با الیاف قابل حل تفاله چغندر، با یا بدون دانه کلزای برشته بر عملکرد بره های نر پرواری، از24 راس بره نر نژاد عربی در قالب طرح کاملا تصادفی با چینش فاکتوریل 2×2 به مدت 84 روز استفاده شد. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: نشاسته جو با الیاف قابل حل تفاله چغندر با یا بدون دانه کلزای برشته. تیمارها تاثیر معنی داری بر ماده خشک مصرفی، ضریب تبدیل، قابلیت هضم پروتئین، و ماده آلی نداشتند (05/0p >). جیره های با نشاسته بالا در مقایسه با جیره های حاوی الیاف قابل حل، سبب کاهش در قابلیت هضم ماده خشک، ماده آلی، ADF، و NDF گردیده اند (01/0p<). افزودن دانه کلزای برشته، کاهش قابلیت هضمADF، و NDF را در پی داشت (01/0p <). اثر متقابل منبع کربوهیدرات با دانه کلزای برشته در ارتباط با افزایش وزن و pH شکمبه معنی دار بود (01/0p<) و افزودن دانه کلزای برشته به جیره با نشاسته بالا سبب افزایش شایان توجه این دو فراسنجه در مقایسه با جیره های حاوی الیاف قابل حل شد. در کل نتایج نشان داد که جایگزینی بخشی از نشاسته با الیاف قابل حل و نیز افزودن دانه کلزای برشته به این جیره ها تاثیر مطلوبی بر افزایش وزن، قابلیت هضم مواد مغذی، و pH شکمبه داشته است.
    کلیدواژگان: بره پرواری، دانه کلزای برشته، عملکرد، کربوهیدرات قابل حل در شوینده خنثی
  • علی صالح بهمن پور، علیرضا بیات، محمد دادپسند، محمد جواد ضمیری صفحات 81-88
    اثر استفاده از سطوح گوناگون (صفر، 10، 20، و 30 درصد ماده خشک) تفاله سیب سیلوشده با اوره به جای یونجه بر عملکرد پرواری و کیفیت لاشه بره های قزل در قالب طرح کاملا تصادفی با شش تکرار بررسی شد. 24 راس بره نر نژاد قزل با میانگین وزن 40/7 ± 27/31 کیلوگرم و سن 37 ± 187 روز، پس از 15 روز عادت پذیری، به مدت 70 روز با جیره های ذکر شده به صورت انفرادی تغذیه شدند. بره ها در ابتدا و انتهای آزمایش، وزن شدند و مقدار خوراک مصرفی در کل دوره آزمایش به صورت روزانه اندازه گیری شد. افزایش وزن روزانه، مصرف ماده خشک روزانه، ضریب تبدیل خوراک، و ویژگی های لاشه تیمارها پس از کشتار و قطعه بندی ثبت شد. ازنظر مصرف ماده خشک روزانه، افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل، درصد لاشه سرد و گرم، و قطعات لاشه، بین تیمارها تفاوت معنی داری وجود نداشت. درصد آلایش های خوراکی و غیر خوراکی، ازنظر آماری تفاوت معنی داری نداشت. با توجه به نتایج این آزمایش، می توان استفاده از تفاله سیب سیلوشده با اوره را به جای بخش علوفه ای جیره توصیه کرد.
    کلیدواژگان: سیلاژ تفاله سیب، عملکرد رشد، گوسفند قزل، ویژگی های لاشه
|
  • Iman Yousefian, Ahmad Zare-Shahneh, Mahdi Zhandi, Majid Bahreini, Ghazaleh Izadpanah, Reza Noei, Mojtaba Emamverdi Pages 1-18
    The purpose of this study was to determine the effects of different concentrations of vitamin E (Vit. E) in the quality of preserved stallion semen at 5ᵒC for a period of 48 h. Semen was collected and most (≥90%) seminal plasma removed by centrifugation at 600 × g. Pooled samples divided in four equal parts and diluted with extenders that was supplemented with different concentrations of Vit. E [(0 (control، C)، 5 and 10 mM)] and DMSO positive control group [as vitamin E solvent، (DC)] to a final concentration of 50 × 106 sperm/ml. Motility، viability، plasma membrane integrity، total abnormality and lipid peroxidation were determined at 0، 6، 24 and 48h. The results showed that 5mM vitamin E resulted in higher viability and plasma membrane integrity compared to control after 48 h of storage (P<0. 05). Different concentrations of vitamin E had no significant effects on sperm motility and total abnormality compared to C and DC extender (P>0. 05). Also، 5mM Vit. E was decreased lipid peroxidation compared C and DC extenders after 48h of storage (P<0. 05). In conclusion، between above-mentioned different concentrations، 5mM Vit. E could improve Caspian stallion sperm quality during cooled-storage at 5°C.
    Keywords: Caspian stallion semen, cooling, lipid peroxidation, sperm quality, Vitamin E
  • Mohammad Sahebhonar, Mohammad Moradi Shahrbabak, Seyed Reza Miraei Ashtiani, Abbas Pakdel, Dorian J. Garrick Pages 9-15
    In this study، effect of two genotype imputation strategies، relatedness between reference panel and test populations and minor allele frequency on imputation error rate were examined with using a stochastic simulated population. Reference panel and test populations were composed of 1،000 and 500 individuals، respectively. Individuals in the reference panel were genotyped with using a high and a medium density chips. The high density chip contained 75،000 SNPs plus QTLs. The medium density chip contained 7،500 SNPs. Individuals in the test populations were genotyped with using a low density chip with 500 SNPs. Two strategies were applied for genotype imputation. In 2-tiered strategy، genotypes of low density chip were directly imputed from high density chip. In 3-tiered strategy، genotypes of low density chip were imputed from high density chip with using a medium density chip. In order to impute genotypes، BEAGLE method was used. Correlation between imputation error rate and minor allele frequency showed that imputation error rate was affected by minor allele frequency in both strategies. Imputation error rates were decreased when using a medium density chip to predict genotypes of low density chip. Closer relationship between reference panel and test populations led to a higher accuracy.
    Keywords: genotype imputation, high density chip, minor allele frequency, simulation
  • Davood Zahmatkesh, Hamid Amanlou, Ghader Dashti Pages 17-25
    This study was conducted to evaluate consumption inputs، production costs، nutrient composition and performance in production of alfalfa hay and alfalfa silage. Therefore، data on alfalfa hay production were collected from 75 farms in Zanjan province، using a face to face questionnaire in the year 2012. A systematic random sampling method was used. Then، two farms managed by silage harvesting system and all data were recorded. Data on 75 farms for alfalfa silage production estimated based on data obtained. The benefit-cost ratios from alfalfa hay and alfalfa silage productions were to be 1. 20 and 1. 44، respectively. Total cost of production was calculated as 5874. 83 and 4899. 26 Rials per Kg for alfalfa hay and alfalfa silage، respectively. The crude protein yield of alfalfa hay and alfalfa silage productions were calculated as 955. 42 and 1338. 73 Kg ha-1، respectively. Cost of energy types (NEL3X، NEL4X) for alfalfa hay was higher than alfalfa silage. The results indicated alfalfa silage production was more profitable.
    Keywords: cost of production, forge, input consumption, nutrients
  • Hossein Mehrban, Seyyed Mehdi Esmaeilifard, Mojtaba Najafi, Bita Abbasi Mashaei, Ebrahim Asadi-Khashoei Pages 27-36

    A data file containing 607662 (317608) milk (open days) records belonging 294417 (177838) Holstein cows that were calved from 1983 to 2008 was used. The bivariate repeatability model was used for data analyzing so that herd، calving year، calving month، days in milk (only for milk trait) and calving age for each parity، were assumed as fixed effects and additive genetics and permanent environmental effects were considered as random. Phenotypic (genotypic) trends were estimate based on mean of phenotypic values (breeding values) on birth year by simple (segmented) regression. Heritability and repeatability for milk yield (open days) were obtained 0. 20 (0. 054) and 0. 42 (0. 120)، respectively. Phenotypic trend of milk yield was 116. 65 Kg per year (P<0. 05) but open days wasn’t followed any trend (P>0. 05). Genetic trend of milk yield before 1996 was estimated -4. 15 per year (P>0. 05)، but after 1996 milk yield has uptrend and was observed 43. 74 Kg per year (P<0. 05). Genetic trend of open days before 1996 wasn’t significant، but after 1996 genetic trend of this trait was estimated 0. 36 day per year (P<0. 05). Phonotypic correlation between these two traits was low but positive (0. 041) and genetic correlation estimated 0. 46 that shows more open days for high productive cows. Genetic correlation compared to the phenotypic correlation explains that the strong relationship between these traits was covered by environmental effects. According to the results of this study، it is suggested to pay more attention to the reproductive traits in addition to productive traits in breeding programs.

    Keywords: genetic correlation, genetic trend, Holstein cows, milk yield, open days
  • Ardeshir Ahmadi, Gholamali Nehzati-Paghale, Mohammad Amiri Zandi, Saeed Abbasi Pages 37-42
    Role of vitamins in bee nutrition is very important especially in case of supplemental feeding with sugar and pollen substitutes. In this experiment effects of different levels of vitamin C on the rate of queen lying and workers body protein were studied. Experimental colonies had the same age queens and the same population (5 frames). This study was held at April and July 2011 in three levels of vitamin C (2000، 4000 and 6000 ppm) with sugar syrup (50%) while the control group fed syrup without vitamin C for 45 days. Results of statistical analysis showed that between treatments in terms of queen lying was significantly different (P<0. 05). The highest laying rate observed in treatment with 2000 ppm vitamin C and the lowest observed in control group with 9049، 4848cm2، respectively. Also، average percent of workers body protein fed by different levels of vitamin C showed that treatments are significantly different (P<0. 05). The highest percent of protein was in treatment with 2000 ppm (57. 45 percent) while the lowest was in treatment 4000 ppm (47. 50 percent). According to our results adding of vitamin C (2000 ppm) to syrup، could increase rate of queen lying and the workers body protein.
    Keywords: body protein, honeybee, queen lying, Vitamin C
  • Peyman Paravian, Gholamali Nehzati, Kamran Reza-Yazdi, Mahdi Dehghan Pages 43-50
    In order to surveying the effect of feeding propolis on performance، feed intake and digestibility in Holstein suckling calves، the experiment was designed in a completely randomized design with 4 treatments (diet) and 10 replicates (cattle) during 52 days. Treatments included: 1. Control (without monensin in starter and without propolis in milk); 2. Starter without monensin and 500 ppm soluble propolis powder in milk; 3. Starter without monensin and 1000 ppm soluble propolis powder in milk; and 4. Monensin in starter and without propolis in milk. Statistical analysis was done with SAS software and PROC MIXED and GLM. There was significant difference between treatments for means body weight during suckling (P<0. 05) and whole period (suckling and after suckling) (P<0. 01). Treatment 3 had the highest and treatment 2 had the lowest body weight. The wither height in treatment 3 had significant difference with other groups (P<0. 01). Both treatment 3 and 2 had the highest wither height in order. There was significant difference between treatments for dry matter intake both in whole period and after suckling (P<0. 05). In whole period treatment 1 had the highest and treatment 4 had the lowest dry matter intake. There was no significant discrepancy in terms of feed efficiency and digestibility of dry matter، organic matter and neutral detergent fiber. According to positive effect of propolis (biological antibiotic) on the performance of calves in compare of monensin (synthetic antibiotic)، it is recommended to use 1000 ppm propolis in per kg milk in suckling calves.
    Keywords: monensin, performance, propolis powder, suckling calves
  • Hamed Rezaei, Hosein Moradi Shahrbabak, Mohammad Moradi Shahrbabak, Mahdi Bayeriyar Pages 51-58

    The data used in this research were according to survival rate records of 9700 lambs from 735 rams and 8082 ewes، which collected at Moghani Flock Breeding Research Station during the year 1365 to 1390. The frequency distribution causes of culling and survival distribution function of lambs to yearling age were estimated by SAS (2000). Results revealed that 49. 81 percent of total lambs were culled from the flock until the first year of life because of reasons including illness، lack of breed purity، etc. The mortality rate over this period was estimated 20. 81 percent which occurred 8. 03، 7. 5، 4. 43 and 0. 85 percent in first three months، second three months، third three months and fourth three months of lambs life، respectively. According to percentage of mortality rate، the accumulative survival of lambs from birth to yearling age was calculated 79. 19 percent. The regression coefficient of lambs survival from birth up to yearling age showed a monthly 1. 77 percent decrease in lambs survival of this breed. The most mortality rate occurred in first، fifth، second، fourth، sixth and ninth months of lambs life، respectively. In comparison with third and fourth three months of lambs life، the fatality in first and second three months were higher because of heavy rainfall and frigid weather in winter quarters.

    Keywords: lambs moghani, longevity, mortality, survival
  • Somayyeh Lotfi, Reza Lotfi, Ali Vahidian Kamyad, Homayoun Farhangfar Pages 59-68

    Description of lactation curve were investigated using sine function، compare it with two functions (Dijekstra and Wood). The data contained 32233 dairy milk yield records from 93 first parity Iranian Holstein cows that had calving between Aug. 2008 and Jul. 2009. Actual milk production per day and subsequently the actual production of each animal were available in the first lactation. Lactation records of milk production per cow from 7 until the end of lactation was used for the study. The data was fitted by the Trust-Region method in MATLAB software. The models were tested for goodness of fit using sum of squares error (SSE)، root mean square error (RMSE) and coefficient of determination (R-square). Also expression for the feautures of the lactation curve were calculated by using mathematical’s formulaes. Goodness of fit and lactation features of models was subjected to analysis using the MIXED procedure of SAS (2001) that the random effect was effect of cow. The results showed that Sine function can be fitted to daily milk production records. Statistical analysis showed that significant differences exist between the goodness of models (P< 0. 01) and the best fitting was related to the Sine and Wood function. The random effect of cow was also significant (P< 0. 01) that reflects the variable response of each animal to each model. Numerically، all the estimated features of the lactation curve given by the Sine function were similar to Dijkstra and Wood functions. The results showed simple Sine function has high competence and ability to fit the daily records of milk production. Also، Sine function could describe the persistency of lactation much better than the other models. Biologically، the parameters of Sin function were acceptable and showed some part of lactation curve but all three functions couldn’t fit the first 30 days of lactation in the best way.

    Keywords: Holstein cows, lactation curve, Sine function, test day records
  • Sadegh Asadollahi, Mohsen Sari, Naeem Erfanimajed, Morteza Chaji, Morteza Mamouei Pages 69-79
    In order to investigate the effect of partial replacement of barley starch with beet pulp soluble fiber with or without roasted canola seed on apparent nutrient digestibility، dry matter intake، daily weight gain، feed conversion ratio and rumenal pH 24 Arabian male lambs were used for 84 days in a completely randomized design with a 2×2 factorial arrangement. Treatments had no significant effect on the dry matter intake، feed conversion ratio، and apparent digestibility of protein and organic matter (P>0. 05). High starch diets compared with high soluble fiber diets caused a significant decrease in the digestibility of DM، OM، ADF and NDF (P<0. 01). Canola seed addition significantly decreased ADF and NDF digestibilities (P<0. 01). The carbohydrate source by canola seed interaction was significant for daily weight gain and rumen pH (P<0. 01) indicating that addition of canola seed to high starch diet increased daily weight gain and rumen pH more dramatically in comparison with diet containing soluble fiber (P<0. 01). It is concluded that partial replacement of starch with soluble fiber and addition of canola seed to these diets could have positive effects on growth performance، nutrient digestibility and rumen pH.
    Keywords: fattening lamb, neutral detergent soluble carbohydrate source, performance, roasted canola seed
  • Ali Saleh Bahmanpour, Alireza Bayat, Mohammad Dadpasand, Mohammad-Javad Zamiri Pages 81-88
    The effects of different levels (0، 10، 20 and 30 percentage of dry matter) of apple pomace ensiled with urea were investigated on 24 Ghezel male lambs in a completely randomized design with four treatments and six replicates. The average starting weight and age of the lambs were 31. 27 ± 7. 40 and 187 ± 37 days، respectively. After 15 days of adaptation، the lambs were individually fed with experimental diets for 70 days. Daily feed intake was measured individually and the lambs were weighted at the beginning and the end of the experiment after an overnight feed and water withdrawal. Average daily gain and feed intake، and feed conversion ratio were calculated. At the end of the experiment، lambs were slaughtered and the warm and cold carcass and other cuts were weighed. There were no significant differences among treatments in term of average daily gain، dry matter intake، feed conversion ratio، warm and cold dressing percentage. Percentage of internal organs fat was not statistically different among the treatments. The results showed that، including apple pomace ensiled with urea into the diet of fattening Ghezel male lambs is recommendable as a replacement for alfalafa hay.
    Keywords: apple pomace silage, carcass characteristics, Ghezel lambs, growth performance