فهرست مطالب

فصلنامه مطالعات بین المللی پلیس
پیاپی 17 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/16
  • تعداد عناوین: 7
|
  • علی افراسیابی، محمود آجرلو صفحه 11
    زمینه و هدف
    حدود اختیارات پلیس در توقف و توقیف وسایل نقلیه ارتباط تنگاتنگی با حق برخورداری از آزادی رفت وآمد دارد. این مقاله تلاش می کند به این سوال اساسی پاسخ دهد که مقررات بین المللی و ملی نسبت به اختیارات پلیس در توقف یا توقیف وسایل نقلیه چه رویکردی در پیش گرفته اند؟
    روش تحقیق: روش تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی است و هدف آن کاربردی می باشد. اطلاعات مقاله به صورت اسنادی کتابخانه ای از طریق فیش برداری گردآوری شده است.
    یافته ها
    اعلامیه جهانی حقوق بشر مصوب 1948 میلادی و میثاق بین المللی حقوق مدنی و سیاسی مصوب 1966، حق آزادی رفت وآمد را به رسمیت شناخته اند. این حق ایجاب می کند که عبور و مرور بی خطر شهروندان و وسایل نقلیه آزاد باشد و عبور و مرور مخاطره آمیز آن ها منع شود. قانون گذار ایران در راستای تضمین حق آزادی رفت وآمد شهروندان، اصل عدم مداخله پلیس نسبت به عبور و مرور بی خطر و اصل مداخله نسبت به عبور و مرور مخاطره آمیز را در پیش گرفته است. به گونه ای که بر اساس ماده 4 و 9 قانون رسیدگی به تخلفات رانندگی مصوب 1389، ماموران پلیس تا زمانی که شاهد تخلف رانندگی نباشند، حق متوقف سازی وسایل نقلیه عبوری را ندارند و در صورت مشاهده تخلف مکلفند وسیله نقلیه عبوری را متوقف نمایند و مقررات قانونی مرتبط با ضمانت اجرای این تخلف را اجرا کنند. قانون گذار ایران در 5 مورد اختیار توقیف وسایل نقلیه متخلف و در 3 مورد اختیار توقیف گواهینامه رانندگی را پیش بینی کرده است.
    نتیجه گیری
    مقررات حقوقی جاری جمهوری اسلامی ایران با مقررات اسناد بین المللی انطباق دارد و اجرای درست این مقررات می تواند آزادی رفت وآمد شهروندان از گذر اجرای اصل عدم مداخله نسبت به رانندگان قانون مدار و مداخله نسبت به رانندگان متخلف را در پی داشته باشد.
    کلیدواژگان: تخلفات رانندگی، توقف وسایل نقلیه، توقیف وسایل نقلیه، توقیف گواهینامه رانندگی، آزادی رفت وآمد
  • حمید رضایی چرخلویی صفحه 43
    زمینه و هدف
    مقررات بین المللی ناظر به منع گسترش و خلع تسلیحات کشتارجمعی که از سوی سازمان های بین المللی به ویژه سازمان ملل متحد وضع و تدوین می شوند، حاکی از نگرانی دولت ها از تولید تسلیحات مزبور و تلاش در راستای منع گسترش و کاربرد این نوع تسلیحات به خصوص در طول مخاصمات مسلحانه است. هدف اصلی مقاله حاضر شناخت نظم حقوقی بین المللی در حوزه تسلیحات کشتارجمعی میکروبی و واکاوی نقاط قوت و کاستی های احتمالی در مرحله وضع، اجرا و نظارت بر اجرای مقررات حقوقی بین المللی است.
    روش
    روش تحقیق حاضر توصیفی تحلیلی است و هدف از چنین پژوهشی کاربردی می باشد. اطلاعات مقاله به صورت اسنادی کتابخانه ای از طریق فیش برداری گردآوری شده است.
    یافته ها
    پروتکل 1925 ژنو (پروتکل گاز) و کنوانسیون 1972 در خصوص تسلیحات میکروبی و سمی از مهم ترین اسناد بین المللی در این زمینه به شمار می روند. علیرغم آنکه انعقاد اسناد فوق گامی تاثیرگذار در راستای محدودیت دولت ها در خصوص تولید و استفاده از تسلیحات میکروبی و سمی است، اما نمی توان از نقص قواعد و سازوکارهای بین المللی ناظر به تسلیحات یادشده چشم پوشید.
    نتیجه گیری
    ابهام برخی مقررات بین المللی و مشکل راستی آزمایی در خصوص عملکرد دولت ها، ازجمله نقاط ضعف نظام حقوقی بین المللی در حوزه تسلیحات میکروبی و سمی است؛ اما با عنایت به موارد پیش بینی شده در اسناد بین المللی ازجمله کنوانسیون 1972، رفع ابهام و جرح وتعدیل مقررات یادشده و اصلاح سازوکارهای نظارتی (همچون نظام راستی آزمایی) امکان پذیر است.
    کلیدواژگان: سلاح های کشتارجمعی، عوامل میکروبی، پروتکل 1925 ژنو، مخاصمات مسلحانه، حقوق بشردوستانه
  • مونا خلیل زاده، امید شعبانی، میثم اقبالی صفحه 69
    زمینه و هدف
    اقدامات متقابل جزء مهم ترین مباحث مطرح شده در رابطه با مسئولیت بین المللی دولت ها است که مواد 49 تا 53 از پیش نویس مسئولیت بین المللی ناشی از رفتار متخلفانه دولت ها (مصوب سال 2001 کمیسیون حقوق بین الملل) را به خود اختصاص داده است. کمیسیون حقوق بین الملل طی مواد مذکور به هدف، محدوده، شرایط و سایر مسائل مربوط به اقدامات متقابل پرداخته است. حملات سایبری به عنوان یکی از جلوه های نوین مداخلات سایبری مورد شناسایی قرارگرفته است. با توجه به اینکه این حملات سایبری مصداقی از توسل به زور و مداخله در امور داخلی دولت محسوب می شود، سوال اصلی در بحث اقدامات متقابل آن است که در صورت وقوع یک حمله سایبری که نقض تعهد توسط یک دولت محسوب می شود، چه اقداماتی توسط دولت زیان دیده می تواند به عنوان اقدامات متقابل صورت پذیرد؟ آیا این اقدامات صرفا توسط دولت زیان دیده به طور مستقیم باید انجام شود، یا از طرف دولت-های ثالث نیز امکان پذیر خواهد بود؟ آیا مداخله سایر کشورها صلح و امنیت بین المللی را تهدید نمی کند؟
    روش تحقیق: شیوه پژوهش حاضر مبتنی بر روش توصیفی-تحلیلی و استفاده از منابع کتابخانه ای است.
    یافته ها
    اقدام متقابل دربرگیرنده اقدامات غیرخصمانه ای است که به خودی خود غیرقانونی است؛ اما زمانی که دولت زیان دیده در پاسخ به فعل متخلفانه دولت مسئول به این اقدامات مبادرت می ورزد، جنبه غیرقانونی آن زایل می شود.
    نتیجه گیری
    هدف اقدام متقابل، حمایت از خود، واداشتن دولت مسئول به پیروی از تعهداتش و جبران خسارت دولت زیان دیده است. اقدام متقابل در رویه قضایی موردپذیرش قرارگرفته است؛ علی رغم این پذیرش، هنوز توافق زیادی در رابطه با نقش و جایگاه اقدام متقابل صورت نگرفته است.
    کلیدواژگان: اقدامات متقابل، حملات سایبری، حقوق بین الملل، دولت زیان دیده، جبران خسارت
  • پیمان نمامیان، جمشید جعفرپور صفحه 105
    زمینه و هدف
    تروریسم یکی از مهم ترین پدیده هایی است که به طور وسیع جوامع بشری را به چالش کشانده و درعین حال، از معضلات روز جامعه جهانی و از مباحث مهم حقوق بین الملل و روابط بین المللی است.
    روش تحقیق: این نوشتار به روش توصیفی تحلیل و با استناد به آراء دیوان کیفری بین المللی در وضعیت کنیا انجام شده است.
    یافته ها
    در تعریف «تروریسم» اتفاق نظری، حتی در میان نویسندگان و اندیشمندان غربی وجود ندارد و تلاش سازمان های بین المللی نیز به جایی نرسیده است، به استثنای آن که برخی مصادیق را به عنوان اقدامات تروریستی معرفی کرده اند؛ درحالی که هرگونه موضع گیری متوقف بر ارائه مفهومی روشن و شفاف از تروریسم است. نظام حقوق اسلامی مانند دیگر نظام های حقوقی، قواعدی را در قالب تعقیب کیفری و مجازات برای اقدامات مجرمانه تعیین نموده است، اما اقدام غیرقانونی و خودسرانه را ناروا دانسته و تحت عناوین گوناگون، ازجمله «محاربه، فتک، غدر و اغتیال» با آن مقابله نموده است. معذالک، بر پایه سیاست جنایی نظام حقوق اسلامی علاوه بر پایبندی به معاهدات بین المللی در مبارزه با تروریسم، درصدد ریشه یابی عوامل این بزهکاری و برخورد با آن برآمده است.
    نتیجه گیری
    در حقوق جنایی اسلامی، برخی اقدامات مذموم ازجمله محاربه، فتک، غدر، بغی، ارهاب و اغتیال، تحت عنوان اقدامات تروریستی قابل شناسایی اند.
    کلیدواژگان: تروریسم، حقوق جنایی، حقوق اسلامی، محاربه، فتک، غدر، اغتیال
  • حمید تابلی، جواد صالحی، مرتضی حسین پور، علی غلامعلی پور صفحه 139
    زمینه و هدف
    فساد اداری که بستر آن، نظام اداری و اداره امور دولتی است، زمینه ای فراهم می کند که کارمندان فاسد از موقعیت انحصاری خود در ارائه خدمات به ارباب رجوع بهره می گیرند و با شغل خود به تجارت غیرقانونی می پردازند.
    روش تحقیق: این مقاله به روش توصیفی تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای انجام شده است.
    یافته ها
    در شرایط فساد اداری، کارمندان فاسد با سوءاستفاده از موقعیت شغلی ایجادشده، دست به اقداماتی می زنند که حقوق اجتماعی، اقتصادی و سیاسی شهروندان را نادیده می گیرند. اشکالات موجود ناشی از خلاهای قانونی، نبود سیستم های نظارتی قوی و سستی ساختارهای فرهنگی و اخلاقی جامعه، از عوامل زمینه ساز این وضعیت است. قانون گذار با تصویب قانون ارتقاء سلامت اداری و مقابله با فساد و دولت با تدوین و تصویب آیین نامه های مرتبط و فعال کردن دستگاه های نظارتی با همکاری قوه قضاییه، توانسته اند به اصلاح ساختار قوانین و کنترل بپردازند. جامعه نیز با تقویت ساختارهای فرهنگی و اخلاقی خود توانسته است در مرحله ی اول با از بین بردن زمینه ی فساد اداری و در مرحله ی بعد با نظارت و گزارش آن به مراجع ذی ربط در مبارزه با فساد اداری کمک زیادی کند.
    نتیجه گیری
    فساد مالی، پدیده ای پیچیده است که با اصلاح ساختار قوانین، اصلاح کنترل و مسئولیت پذیری و اصلاح ساختار فرهنگی و اخلاقی جامعه از بین می رود.
    کلیدواژگان: نظام اداری، فساد اداری، قوانین اداری، نظارت و کنترل، ساختار فرهنگی و اخلاقی جامعه
  • محمود عرفانی، نسرین حیدرزاده صفحه 165
    زمینه و هدف
    کنوانسیون 1982 حقوق دریاها که به قانون اساسی دریاها معروف گردیده، یکی از کنوانسیون های مهم بین المللی محسوب می گردد. هدف این تحقیق پاسخگویی به این سوالات اساسی است که مسائل مربوط به تعقیب قضایی و صلاحیت رسیدگی به جرائم در آب های آزاد چگونه تبیین و تفسیر می شود و این مسائل چه تاثیری بر امنیت داخلی کشورها دارند؟ ارائه تعاریف مرتبط با موضوعات یادشده از دیگر مباحث مقاله پیش روست.
    روش تحقیق: تحقیق حاضر به روش توصیفی-تحلیلی و با استفاده از منابع کتابخانه ای، اینترنتی و داده های آماری انجام شده است.
    یافته ها
    جرائم مربوط به آب های آزاد به صورت غیرمستقیم بر امنیت داخل کشورها تاثیر دارد. موضوع دزدی دریایی، قاچاق مواد مخدر و روان گردان ها، ایجاد مزاحمت های رادیویی و جرائمی ازاین دست و نیز تعقیب قضایی و پیگیری امنیتی و انتظامی در آب های آزاد از یک سو و بررسی مفهوم صلاحیت در موضوعات یادشده، از سوی دیگر از موضوعات مهم این مقاله است. نویسندگان تلاش کرده اند با رویکردی تحلیلی و تبیینی به بررسی موارد مربوط به جرائم در آب های آزاد بپردازد.
    نتیجه گیری
    جمهوری اسلامی ایران به رغم سپری شدن بیش از 3 دهه از تاریخ امضای کنوانسیون توسط نماینده سیاسی، آن را تصویب نکرده و به صورت مستقیم و بعضا غیرمستقیم به موضع گیری در قبال این کنوانسیون مهم بین المللی اقدام نموده که همین مسئله سردرگمی های زیادی در موضوع اعمال حاکمیت ملی در جرائم مهم به همراه دارد.
    کلیدواژگان: صلاحیت انتظامی، امنیتی، آب های آزاد، دزدی دریایی
  • رویزین مالگرو ترجمه: مهدی یوسفی مراغه صفحه 183
    این مقاله به بررسی و مقایسه تحول روش ها و انگیزه های انتقال بین المللی زندانیان در دو نظام اجرایی پادشاهی متحده- نظام انتقال بین دولتی زندانیان و نظام اجرای عدالت کیفری بین المللی- می پردازد. قبل از تبیین تغییرات اخیر نظام بین دولتی انتقال زندانیان که لزوم تحصیل رضایت انتقال شونده پیشنهادشده (زندانی) و دولت مجری حکم مجازات را ایجاب می کند، شرایط اساسی انتقال زندانیان در نظام های موضوع بحث، مطالعه می شود. در ادامه، نتایج و مزایای بالقوه اصلاح رویه ها برای هر دو نظام مذکور بررسی می شود. در خاتمه، دلایل مختلف و متحول مورداستفاده برای توجیه انتقال بین المللی زندانیان ارزیابی می شود.
    کلیدواژگان: زندانیان، انتقال بین المللی، رضایت زندانی، دیوان کیفری بین المللی
|
  • Ali Afrasiabi, Mahmud Ajorluee Page 11
    Setting and
    Purpose
    The limit of police authorities in stopping and seizing vehicles is closely related to traffic right. This study aims to answer the fundamental question: what approach has been applied with regard to international and national regulations in stopping and or seizing vehicles?Research
    Method
    The research method is descriptive- analytic and has on applied purpose. The article data have been gathered in library- documentary way.
    Findings
    The global manifest of human rights approved in 1948 and international treaty of civil and political rights approved in 1980 recognized the traffic right. This right requires that safe traffics of citizens and vehicles be free and their risky traffic be prevented. I.R.I legislator has followed principle of police non-interference in safe traffic and interference principle in risky traffic. Based on the articles 4 and 9 of the rule add addressing the driving offences approved in 1389, police officers aren‟t allowed to stop passing vehicles, unless they observe traffic violations and in case of observing any offences, they can stop passing vehicles and enforce the regulations related assured guarantee of violation. Iran's legislator is authorized to seize violators, vehicles in 5 cases and has predicted 3 cases of the authority to ban driving license.
    Conclusion
    I.R.I current regal regulations conform to international document regulations and the proper enforcement of these regulations can result in the tree traffic of citizens through the enforcement of non-interference principle for rue-governed drivers and Interference principle for violating drivers.
    Keywords: Traffic violations, stopping vehicles, seizing vehicles, banning driving license, Traffic freedom
  • Hamid Rezaee Charkhlu Page 43
    Setting and
    Purpose
    International regulations monitor banning the expansion of dethronement of massacre which has been enacted and codified by international or organization, esp. UN, suggests governments concerns about the production of arms esp. daring armed enmities. The main g--- of the study is the introduction of international legal order in the domain of microbe massacre and scrutiny of possible advantages disadvantages in the stage of enactment and enforcement and oversight of international legal regulations.Research
    Method
    The research method is descriptive- analytical and it has an applied purpose. The article data have been gathered in library type and documentary way through note taking on cards.
    Findings
    Genoa protocol in 1925 and the convention in 1972 are known as microbe and poisonous arms as one of the most important international documents regarding microbe and poisonous arms. In spite of the fact that concluding those documents is an effective stop in the direction of the extent in which governments are limited with regard to the production and use of microbe and poisonous arms, but international rules and modus operandi regulating the aforementioned arms.
    Conclusion
    The ambiguity in international regulations and authentication and authentication problem is related to the performances of governments including weak points of inter national legal system in the area of microbe and poisonous us arms: however, regarding the predicted cases in international documents, such as the convention in 1972, disambiguation and adjustment of aforementioned regulations and the amendment of supervisory modus operandi, are possible.
    Keywords: Massacre arms, Microbe factors, Genoa protocol in 1925, armed enmities, humanistic rights
  • Mona Khalil Zadeh, Omid Shabani, Meisam Eghbali Page 69
    Setting and
    Purpose
    Mutual actions are one of the most important issues put in connection with the international duties of governments, which the articles 49 and 53 in the draft of international duty taken from the offensive acts of governments, have been allocated to international taw commission, according to the aforesaid articles, has addressed the goal, limit, circumstances and other matter related to mutual actions. Cyber attacks have been recognized as one of the new parades of cyber interferences. Considering the fact that cyber attacks are rated as evidence of resort to force and cyber interferences, the main question in discussing mutual actions is [what should a lost government do as mutual actions, if a cyber attack known as the breach of commitment by a government? Are the actions directly taken by the lost government or possible to be taken by other governments. does the interference of other countries threaten international peace and security.Research
    Method
    The present research is conducted based on descriptive analytical method and the use of library sources.
    Findings
    Mutual action includes non-hostile actions which are illegal per se; however, when a lost government takes these actions in response to the wrong doing of a responsible government, its illegal aspect is disappears.
    Conclusion
    The goals of mutual action are self-support, assigning a government to follow its commitments and making up for the loss of the lost government. Mutual action has been accepted in judicial procedure; In spite of this acceptance, there has been no agreement in connection with the role and the status of mutual action.
    Keywords: Mutual actions, cyber attacks, international law, lost government making up for loss
  • Jamshid Jafarpour, Peiman Namaian Page 105
    Setting and
    Purpose
    Terrorism is one of the most significant phenomena which have challenged a broad range of human societies and meanwhile and are considered as topical challenges and main issues of international rights and relations.Research
    Method
    The study has been conducted in descriptive analytical method and with reference to opinions of ISS in Kenia.
    Findings
    In the definition of [Terrorism], there is no unanimity among authors and intellectuals and international organizations efforts were inconclusive, except that some of evidences were introduced as terrorist actions while each bias is restricted to the introduction of a clear concept of terrorism. Islamic legal system. Like other legal systems, has set some regulations in the form of criminal prosecution and punishments for criminal acts, but has disgraced this illegal and willful action and has fought it under different titles.
    Conclusion
    In Islamic criminal law, heinous acts such as defiance, can be Identified under.
    Keywords: Terrorism, Criminal Law, Islamic Law, defiance
  • Hamid Tabeli, Ali Gholampour, Javad Salehi, Morteza Hosein Pour Page 139
    Setting and
    Purpose
    Administrative corruption with the context of administrative system and managing government affairs, lays down the setting in which corrupt staffs take advantage of their own position to do services to clients and to do illegal business.Research
    Method
    This article has been conducted in descriptive and analytical method using library resources.
    Findings
    In administrative corruption, corrupt staffs make their efforts to ignore social, economical and political rights of citizens considering their job position. The problems cased by legal gaps, lack of powerful supervisory systems and weakness of cultural and moral structures of society, are the factors paving the way for this situation. Legislator could modify the structure of rules and its control, by the approval the of the haw enhancing administrative flawlessness and combating corruption and government's codification and approval of the related procedures and activation of supervisory systems with cooperation of judicature. Society boosted its cultural and moral structures and consequently could first helped fighting administrative corruption a lot by preventing the setting for this corruption and next by supervising and reporting it to the qualified authorities.
    Conclusion
    Administrative corruption is the complicated phenomenon that is eliminated by modifying law structure, control and accountability and cultural and moral structure.
    Keywords: Administrative system, Administrative corruption, Supervision, control, Cultural, mora struleture of society
  • Mahmud Erfani, Nasrin Heidar Zadeh Page 165
    Setting and
    Purpose
    The convention of seas law in 1982, which is known as seas constitution. The study aims to answer the questions, how are the issues related to prosecution and the jurisdiction to address the crimes in free waters, interpreted and how do they affect the internal security countries? Providing the definitions related to the aforesaid subjects is one of the issues to be discussed in this article.Research
    Method
    The study has been conducted in descriptive- analytical and by means of library sources, internet, statistical data
    Findings
    The crimes related to free waters indirectly influence the interned security of waters. The issue of piracy, mug smuggling and psycho substances, radio disturbances, etc, and the prosecution and security and disciplinary follow- up in free waters on one hand and addressing the concept of jurisdiction in the aforesaid subjects on the other hand, are the main issues of the study. The authors have attempted to address the issues related to crime in free waters in analytical and explanatory approach.
    Conclusion
    I.R.I has not approved the convention for over 3 decades since when it was signed and directly and sometimes indirectly took position against this international convention, which caused much confusion in terms of national jurisdiction in high profile cases.
    Keywords: Disciplinary, security jurisdiction, free waters, piracy
  • Ro´ Isi´N Mulgrew, Translator: Mehdi Yousefi Page 183
    This article analyses and compares the evolution of the proceduresand motivations for the international movement of prisoners under two systems operating in the United Kingdom – the inter-state prisoner transfer system and the international criminal justice enforcement system. It sets out the basic conditions for transfers under the current systems before outlining recent changes in the inter-state system to the requirement to obtain the consent of the proposed transferee (the prisoner) and the state that will implement the sentence. It proceeds to discuss the potential consequences and benefits these procedural modifications may entail for both systems. The paper concludes by evaluating the different and changing rationales used to justify the international movement of prisoners.