فهرست مطالب

فصلنامه سیاست
سال چهل و چهارم شماره 1 (پیاپی 29، بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/13
  • تعداد عناوین: 11
|
  • یحیی بوذری نژاد صفحات 3-17
    با ورود تمدن جدید غرب به ایران در دهه های اخیر فرهیختگان ایرانی رویکردهای متفاوتی نسبت به آن داشته اند. از جمله متفکران بزرگ معاصر که در خصوص تجدد موضع گیری نموده و اندیشه او مبنای انقلاب اسلامی قرار گرفته، امام خمینی (ره) است. به نظر می رسد امام خمینی تجدد را شامل ماده (ظواهر) و محتوا دانسته، اسلام و علما را مخالف ظواهر تجدد نمی داند؛. اما در برابر محتوای فرهنگ غرب ایستادگی کرده، پذیرش آن را باعث غرب زدگی و انحطاط جامعه ایرانی می داند. در این مقاله تلاش شده است با روش اسنادی و تحلیل محتوا، نگاه امام خمینی به تجدد از زوایای مختلف بررسی شود.
    کلیدواژگان: انقلاب اسلامی، تجدد، تمدن، سنت، غرب
  • امیربهرام عرب احمدی صفحات 19-36
    خیزش های بزرگ مردمی در بخش گسترده ای از جهان عرب، با نام بیداری اسلامی، که به تغییر حاکمیت در کشورهایی همچون تونس، مصر و لیبی در شمال افریقا و یمن در جنوب غرب آسیا انجامید، برآیندی از مشکلات گوناگون سیاسی، فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی نهفته در درون این جوامع بود که پس از شعله ورشدن جرقه این نهضت های مردمی، به سرعت به بدنه حاکمیت سرایت کرد و در اندک زمانی به فروپاشی این حکومت های پادشاهی گونه منجر شد. در خصوص بروز این جنبش های عظیم مردمی در شمال افریقا دلایل متعددی ذکر شده، ولی کمتر به تمامی عوامل و دلایل شکل دهنده نهضت های یادشده پرداخته شده است. در این مقاله، با بهره گیری از روش تحلیل و توصیف، تلاش شده است عوامل اصلی کنشگر و تاثیرگذار بر فرآیند تحولات موسوم به بیداری اسلامی (بهار عربی) بررسی گردد. در پایان نیز دورنمایی از آینده این خیزش های گسترده مردمی ترسیم شده است.
    کلیدواژگان: بیداری اسلامی، خیزش های گسترده مردمی، شمال افریقا، نظام های غیردمکراتیک
  • محمدجعفر جوادی ارجمند، سیده لیلا موسوی صفحات 37-54
    اشغال و تقسیم ایران از سوی روسیه و انگلستان و فشارهای هم زمان متحدین برای ورود به جنگ جهانی اول، چالشی بزرگ برای تصمیم گیری کارگزاران ایرانی در خصوص تامین حداقل منافع ملی محسوب می شد. باوجود اشغال، قحطی، چند دستگی در تصمیم گیری کشور و فشارهای بین المللی، چه عواملی در حفظ تمامیت ارضی ایران پس از پایان جنگ کارساز بوده است؟ اهمیت ساختار بین المللی و نقش آفرینی کارگزاران ایران، کدام یک بیشترین تاثیر را در حفظ کشور از فروپاشی داشته است. پرسش اصلی پژوهش این است که چه عاملی به حفظ تمامیت ارضی ایران کمک کرده و از فروپاشی آن جلوگیری نموده است. فرضیه تحقیق این بوده که نقش برجسته کارگزاران و عملکرد نخبگان سیاسی در دیپلماسی، موجب حفظ منافع ملی ایران شده است. به این ترتیب، مقاله پیش رو به بررسی اهمیت سیاست گذاران داخلی در حفظ تمامیت ارضی کشور با اتخاذ اصل بی طرفی می پردازد.
    کلیدواژگان: تحولات بین المللی، جنگ جهانی اول، دیپلماسی ایران، رویکرد کارگزارمحور
  • احمد خالقی، خرم بقایی صفحات 55-72
    بی شک انقلاب مشروطه یکی از تاثیرگذارترین و پیچیده ترین رویدادهای تاریخ معاصر ایران است. صرف نظر از این تاثیرات، همواره پرسش های فراوانی پیرامون زمینه های پیدایش و موفقیت آن (دست کم در پیروزی انقلاب) مطرح بوده است. این پژوهش بر آن است تا از زاویه ای جدید به انقلاب مشروطه نگریسته، به بررسی مدل جانسون و میزان انطباق آن بر این انقلاب بپردازد. بر اساس این مدل، نخست منابع ایجاد تغییر در دو بعد ارزشی و محیطی در جامعه قاجار و نقش آن ها در ایجاد نظام نامتعادل اجتماعی بررسی می گردد و سپس به عملکرد نخبگان و نقش عوامل شتاب زا در روند این انقلاب پرداخته می شود. همچنین، تلاش خواهد شد جنبه های مثبت و منفی این انطباق در نظر گرفته شود و در کنار استفاده از مدل یادشده در بررسی انقلاب مشروطه، به کاستی ها و محدودیت های این کار نیز اشاره گردد. به نظر می رسد که این مدل بر روی انقلاب مشروطه به طور کامل قابلیت پیاده سازی ندارد و دارای کاستی هایی است؛ در نتیجه، در بخش هایی از آن نیاز به جرح و تعدیل احساس می شود تا بتواند از تعمیم پذیری مناسبی برای تبیین این پدیده تاریخی برخوردار گردد.
    کلیدواژگان: انقلاب مشروطه، عوامل شتاب زا، نظام نامتعادل، نظریه جانسون
  • حمیرا مشیرزاده، علی خواجه نایینی صفحات 75-94
    بررسی و ارزیابی رشته روابط بین الملل همواره نگاه اندیشمندان و پژوهشگران این رشته را در سراسر جهان به خود جلب کرده است. از ابعاد مهم این ارزیابی، تولید دانش بومی روابط بین الملل است که افزون بر اندیشمندان این حوزه، توجه سیاست گذاران را هم به خود معطوف داشته است. در ایران نیز در سال های اخیر لزوم توجه به دانش بومی روابط بین الملل احساس شده است. هدف این مقاله، بررسی وضعیت پژوهش در رشته روابط بین الملل در ایران است و البته چارچوب داده های آن، محدودتر از کل تولیدات و محدود به آثار منتشرشده در مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران در فاصله زمانی سال های 1349 تا 1390ش است. پژوهش حاضر با بررسی مقاله های منتشرشده در مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، در پی یافتن تصویری کلی از وضعیت مقاله های منتشرشده در دو بخش خصوصیات دانش پژوهی و ویژگی های پژوهشگران است. یافته های این مقاله نشان می دهد که حوزه ویژه ای از دانش و دسته خاصی از پژوهشگران در آثار منتشرشده در مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران سهم بیشتری دارند.
    کلیدواژگان: ایران، پژوهشگران، دانش بومی، دانش پژوهشی، روابط بین الملل، مجله دانشکده حقوق و علوم سیاسی دانشگاه تهران، مقاله ها
  • محمد منصوری مقدم صفحات 95-114
    یکی از مفاهیم مطرح در ادبیات روابط بین الملل، نظام بین الملل اقتدارگریز است که به طور مشخص کنث والتز در تئوری «واقع گرای ساختاری» آن را مطرح کرده است. نظام بین الملل اقتدارگریز که مرکب از ساختار و واحدهای در حال تعامل است، نوع رفتار بازیگران را مشخص می کند. والتز این نظام را باثبات دانسته، تنها راه تغییر آن را تغییر اصل نظم دهنده و تغییر در توزیع توانمندی واحدهای نظام می داند. نویسنده اعتقاد دارد که نظام بین الملل برخلاف دیدگاه والتز، در اثر تغییرات صورت گرفته در درون واحدها و نیز قاعده مند شدن فعالیت ها در درون جامعه بین الملل دگرگونی یافته و به نظام بین الملل قاعده مند تبدیل شده است.
    کلیدواژگان: سازه انگاری، نظام بین الملل اقتدارگریز، نظام بین الملل قاعده مند، واقع گرایی ساختاری
  • محمد علی بصیری، الهه سالدورگر صفحات 115-131
    به دلیل رویکرد هسته ای عراق و تهدید رژیم صهیونیستی، این رژیم در سال 1361ش تاسیسات اتمی عراق را نابود کرد. در دهه 1370 رژیم صهیونیستی و طرف دارانش از امریکا خواستند کار عراق را یکسره و تهدید حمله عراق به سرزمین های اشغالی را برطرف کند. در سال 1383ش با اشغال عراق، رژیم صهیونیستی کوشید از نزدیک فعالیت های هسته ای ایران را تحت نظر بگیرد و به سوریه و ترکیه نزدیک تر شود تا با استفاده از اهرم کردها این کشورها را تحت فشار بگذارد. برخلاف این پیامدهای مثبت، قدرت یابی شیعیان، افزایش نفوذ ایران، بهبود روابط عراق و سوریه و مستحکم شدن محور مقاومت، پیامدهای منفی حمله امریکا به عراق برای رژیم صهیونیستی بوده است. این مقاله با روش توصیفی- تحلیلی درصدد بررسی پیامدهای سیاسی و امنیتی اشغال عراق برای رژیم صهیونیستی با این فرض که حمله امریکا برای رژیم صهیونیستی در کوتاه مدت دارای پیامد مثبت و در بلندمدت منفی است.
    کلیدواژگان: جنگ خلیج فارس، رژیم صهیونیستی، سلاح های کشتار جمعی، عراق، لابی ایپک، نو محافظه کاران
  • حجت کاظمی صفحات 135-152
    مقاله حاضر در وهله نخست در پی توصیف شکلی از تجربه توسعه است که ویژگی آن نقش محوری دولتی با ظرفیت نهادی بالا در جهت دهی کشور به سوی توسعه است. در این میان تمرکز اصلی بر تجربه موفقی از توسعه است که به اتکای دولت های توسعه گرا پس از جنگ جهانی دوم در آسیای جنوب شرقی شکل گرفت. اما بحران اقتصادی سال 1997م باعث شکل گیری تردیدهای جدی درباره این موفقیت شد؛ به گونه ای که برخی از مرگ دولت های توسعه گرا سخن گفتند.این بحران در خصوص پدیده جهانی شدن و دگرگونی های ساختاری حاصل از آن تحلیل شده است. بر اساس تحلیلی از ماهیت جهانی شدن،نویسنده این مقاله بر این باور است که نه تنها امکان ظهور دولت توسعه گرا از میان نرفته، بلکه زمینه های جدیدی برای نقش آفرینی دولت ها در توسعه فراهم آمده است؛ ولی طبیعی است که نسل سوم دولت های توسعه گرا باید تغییراتی اساسی در ویژگی ها و سیاست های خود ایجاد کند.
    کلیدواژگان: بحران مالی شرق آسیا، توسعه، جهانی شدن، حکمرانی خوب، دولت توسعه گرا، شرق آسیا
  • جلال درخشه، جبار شجاعی صفحات 155-174
    یکی از پرسش های دیرینه و پایدار در حوزه اندیشه سیاسی، پرسش نسبت اخلاق و سیاست است. نتیجه تامل درباره چنین نسبتی به شکل گیری نگرش های متفاوتی انجامیده است. برخی می پندارند که کاربرد قدرت سیاسی با رعایت اصول و موازین اخلاقی سازگاری ندارد و در نتیجه هیچ آرمانی حتی عدالت، بدون اعمال قدرت محقق نخواهد شد. در مقابل گروهی بر این عقیده اند که اصول اخلاقی به خودی خود آن قدر ارجمند است که باید به صورت دائم تمایلات گسیخته قدرت سیاسی را مهار کند، وگرنه سیاست هیچ ارزشی ندارد. مقاله حاضر تلاش خواهد کرد که پرسش این نسبت را در اندیشه و عمل امام سجاد (ع) تجزیه و تحلیل کند و پاسخی درخور عرضه دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق سیاسی، امام سجاد(ع)، سیاست، سیاست اخلاقی
  • داود مهدوی زادگان صفحات 175-194
    امروزه فقه اسلامی با این پرسش اساسی روبه رو است که آیا ظرفیت پاسخگویی به مسائل سیاسی و اجتماعی روز را دارد تا قادر به پشتیبانی فقهی حکومت اسلامی باشد؟ در پاسخ به این پرسش دیدگاه های متفاوتی وجود دارد. برخی با رویکرد برون دینی پاسخ منفی به این پرسش داده اند. اما برداشت رایج فقی هان آن است که فقه اسلامی موجود قادر به پاسخگویی به همه مسائل است. در کنار برداشت رایج، دیدگاه دیگری وجود دارد که معتقد است فقه سیاسی با حفظ جوهره سنتی آن نیاز به تحول و پویایی دارد. در این رساله سعی شده است با تاکید بر مفروضات نگرش امام خمینی با فقه جواهری، به رهیافتی فقهی برای پویایی فقه سیاسی نایل گردد. این رهیافت مبتنی بر بسط مفهومی «مکلف» به عنوان موضوع فقه است. مفهوم مکلف که موضوع فقه اسلامی است، به فرد اختصاص ندارد، بلکه جامعه و دولت طرف خطاب تکالیف الهی قرار می گیرند. می توان در فقه اسلامی از احکام تکلیفی دولت و جامعه سخن گفت. بنابراین، «دولت مکلف» مفهومی کاملا فقهی است و ذیل این عنوان می توان مسائل گسترده سیاسی و اجتماعی امروز را بررسی کرد؛ بی انکه مجبور به طرح مباحث فقه سیاسی ذیل احکام فردی باشیم.
    کلیدواژگان: امامت، تحول و پویایی فقه، حکومت و ولایت، فقه سیاسی
  • فرشاد شریعت صفحات 195-212
    مقاله حاضر با توجه به سه رهیافت فلسفی، تاریخی، و فلسفی- تاریخی، ضمن توجه اساسی به روش شناسی لاک، سعی دارد با پیوند میان فلسفه سیاسی لاک و تاریخ زمان وی، نشان دهد که چرا و چگونه فهم منطق درونی دو رساله حکومت و لیبرالیسم لاک که اغلب از طریق دو رهیافت نخست موضوع پژوهش قرار گرفته، ناممکن و بلکه بدون دلالت های کاربردی لازم برای بازخوانی و بازسازی اندیشه سیاسی مختار است. زیرا در یکی تجارب تاریخی لاک در مستعمرات امریکایی، و در دیگری اصول اساسی اندیشه سیاسی و فهم لیبرالیسم وی نادیده گرفته شده است. به بیان دیگر، این رویکرد ضمن تبیین تعارض های اندیشه سیاسی و نشان دادن چهره ژانوسی لاک، درصدد است تا ضمن توجه به غایت اندیشه سیاسی لاک در بنای لیبرالیسم داخلی و ناسیونالیسم استعماری، نشان دهد که هم نظریه تساهل و اندیشه آزادی خواهی لاک که طرف داران رویکرد اول، آن ها را موثر در شکل گیری دو رساله تلقی می کنند و هم تجارب استعماری لاک که طرف داران رویکرد دوم، آن ها را موثر در شکل گیری دو رساله می پندارند، هر دو با هم در شکل گیری اندیشه سیاسی لاک قابل توجیه، تفسیر و داوری اند.
    کلیدواژگان: آزادی، استعمار، بردگی، جان لاک، دو رساله حکومت، لیبرالیسم
|
  • Yahya Bouzarinejad Pages 3-17
    Sign in New Civilizations West to Iran in recent decades has led to different approaches between Iranian intellectuals. Among contemporary scholars have taken the position that the novelty of his ideas is the foundation of the Islamic Revolution، Imam Khomeini (RA) is. Khomeini modernization of the (external) content، as opposed to the trappings of modernity، Islam Vlma knows. But the content of what the West stands Westernization acceptance Vanhtat community knows. This paper is an attempt at using content analysis of documents Khomeini modernity are examined from various angles.
    Keywords: Islamic Revolution, modernity, civilization, traditions, West
  • Amirbahram Arabahmadi Pages 19-36
    The advent of Islamic Awakening in vast parts of Arab world which ended in government change in countries such as Tunisia، Egypt and Libya in northern Africa and Yemen in western Asia was a resultant of different political، cultural، social and economic problems lying inside these societies which immediately after a small sparkle started penetrated inside the government body and in a short time ended in these kingdom-like governments. Regarding the reasons for Islamic Awakening occurrence in northern Africa multiple reasons have been mentioned، but they have not been studied together much. In this article using the analysis and description method، the researcher has tried to study the active and effective main factors on the process of changes known as Islamic awakening (Arab spring) as the main question.
    Keywords: Northern Africa, Islamic Awakening, Democracy, Nondemocratic Systems
  • Mohammad Jafar Javadi Arjmand, Seyede Leila Moosavi Pages 37-54
    Occupation and division of Iran by Russia and the United Kingdom and simultaneously press the allies to enter the First World War Was a big challenge for Iranian agents. it was Considered important to decision-making to meet minimum national interest. Despite the invasion، famine، Divided in its decision and international pressures، What has been effective in keeping Iran''s territorial integrity after the war? structure of the international system and Iranian officials which has had the greatest impact in saving the country from collapse? The main question of this paper is what has helped to maintain the territorial integrity of Iran and prevent it from collapse? The paper hypothesize that Agents Prominent role and Performance Political Elite in the field of Diplomacy Iran''s national interests were brought. Thus، this paper examines the importance of the Local Policymakers in -maintaining territorial integrity with adopting the principle of neutrality.
    Keywords: Agent, based Approach, The first World War, International Developments, Iran Diplomacy
  • Ahmad Khaleghi, Khoram Baghayee Pages 55-72
    Undoubtedly، Constitutional Revolution one of the most influential and Constitutional complex events in the modern history of Iran. Apart from these effects، the fields are always many questions about the emergence and success (at least in the Revolution) has been existed. This study pursuing new view to survey the Constitutional Revolution based on Johnson model and its adaptation with this Revolution. According to this model، the change in the value and environmental resources in Qajar society and their role in creating the disequilibrium in the social order، and then to evaluate the performance of elite accelerators in the process will be discussed. Also، positive and negative aspects this adaptation will be considered along with the use of the model in the study، the shortages and limitations of this work are noted. It seems that this model does not fully implement to the Constitutional Revolution and have some shortages. As a result، at parts of it need to be modified in order to generalizability to explain this historical phenomenon.
    Keywords: Johnson's theory, the Constitutional Revolution, system disequilibrium, accelerators factors
  • Homeira Moshirzadeh, Ali Khajeh Naeini Pages 75-94
    As an indicator of the general conditions of research and publication in International Relations in Iran، this article has taken the articles published in the Journal of Faculty of Law and Political Science (JFLPS)، the University of Tehran. As the oldest academic journal in the field of Political Science and International Relations in Iran، the articles published by JFLPS can give a portrait of what has been going in the field during the last four decades. The articles published in this journal from 1970 to 2011 have been studied in two major aspects: scholarship and scholars’ characteristics. The findings show how scholars/authors are distributed in terms of academic position، gender، degree، institutional affiliation، and departments. They also show the distribution of various issues، geographical locations، methods، and types of articles. Some hypotheses are suggested to explain the findings and some institutional modifications have been proposed to improve the existing conditions of publication in the field.
    Keywords: Iran, International Relations, IR scholars, IR scholarship, endogenous knowledge, Journal of Faculty of Law, Political Science, University of Tehran
  • Mohammad Mansori Moghadam Pages 95-114
    One of the most important concepts in IR literature is anarchic internationalsystem proposed by Kenneth Waltz in his theory of «structural realism». Anarchicinternational system، which is composed of a structure and interacting units،determines the character of actor''s behavior. Waltz argues this is a stable system isstable، that the only way to change it is to make changes in its ordering principle anddistribution of capabilities. Here، however، the author believes that، contrary toWaltz، the anarchic international system changed into regulatory internationalsystem، because of changes in the units as well as regulation of activity within theinternational community.
    Keywords: structural realism, constructivism, anarchic international system, regulatory international system
  • Mohammad Ali Basiri, Elaheh Saldorgar Pages 115-131
    Due to frequent threats of Israel by Iraq and its approach to attain nuclear weapons، Israel destroyed Iraq’s atomic installations in 1982. During 1990s Zionist regime and its followers asked U. S to resolve once and remove Iraq threats over Israel. in 2003 After Iraq occupation Zionist regime took Iran nuclear activities under control closely and approached to Syria and Turkey. Israel tries to put pressure on these countries using Kurd people force. Despite of these positive consequences، Shiites’ power gaining، the increase of Iraq penetration in Iraq، improving Iraq and Syria relations and reinforcing the bases of resistance are negative consequences of the U. S attack to Iraq. This article with Descriptive – analytical method aims to study the political and security consequences of Iraq occupation for Zionist regime with this hypothesis That the short time consequences are positive and the long time consequences are negative for Zionist regime.
    Keywords: AIPAC lobby, Iraq, Neoconservatives, Persian Gulf War, Weapons of mass destruction, Zionist regime
  • Hojjat Kazemi Pages 135-152
    This paper primarily seeks to address a description of a form of the development experience that its key feature is the central role of the state with high institutional prospect and capacity to orient the country toward development. Meanwhile، the main focus is based on the successful experience of developmental government which was formed after the Second World War in East Asia. However، the economic crisis of 1997 led to the serious doubts about the success. So that some spoke of the death of developmental states. Especially، this crisis is analyzed in relation to the globalization and structural change resulting from it. In this paper based on an analysis of the nature of globalization، It has been argued that not only the possibility of the emergence of developmental states have not gone away but also provide new area’s for states role in development. But it is natural that the «Third generation of Developmental States» must make fundamental changes in their characteristics and their policies.
    Keywords: Development, Developmental States, East Asia, Globalization, Good governance, East Asia's financial crisis
  • Jalal Dorakhshah, Jabbar Shojaei Pages 155-174
    One of old and permanent questions in political thoughts is about the relationship between morality and policy. Thinking and discussing about this question resulted to different attitudes. Some of thinkers believe that using political power is not suitable with obeying the moral rules therefore no goal even “Justice” is achievable without applying political power. In the opposite side some other thinkers believe that moral principles themselves are so venerable that should constantly control declinations of people having political power. So policy is worthless unless it’s controlled. This article is about to analyze this question in the thought and action of Imam Sajjad and finally offer an appropriate solute on to it.
    Keywords: Imam Sajjad, morality, politics, moral politics, political morality
  • Davood Mahdavizadegan Pages 175-194
    Islamic jurisprudence is now faced with the question whether the capacity to respond to social and political issues of the day to be able to support Islamic rule is legal? In ReplyThere are different views on this question. In this paper، we focus on the assumptions and attitudes Javaheri jurisprudence، Imam Khomeini، the religious approach to achieve a dynamic political jurisprudence. The approach is developed based on the concept of «duty» as a matter of law. Islamic law is the obligation of the subject. Not specific to any individual. But also on society and the Divine obligations are addressed. Be the duty of the Islamic Law and Society، spoke of the commandments. So the «state» is a legal concept as it follows the broad political and social issues of the day without the political fiqh issues have to be under personal laws.
    Keywords: government, emamat, state, velayat faghih, mokallaf
  • Farshad Shariat Pages 195-212
    Showing the fabric of Locke’s Liberalism in Two Treatises of Government، this paper focuses on three philosophical، historical and philosophical - historical approaches in Lockean political studies، to investigate and justify the contradictions in Lockean scholarship. In other words، the present article investigates the historical contexts of Locke’s political theorization; examining how and what extent، his fairly long in the administration of British colonization in “New World” and the internal civil، political strife and religious disputes have influenced or possibly determined the various components of his political theory. This paper is also to answer the question، how religious and domestic disputes، and British colonial lands and the plantations، influenced Locke’s Janusian face and his liberalism.
    Keywords: John Locke, Two Treatises of Government, Liberalism, Freedom, Slavery, Plantations