فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی آموزشی - پیاپی 3 (بهار و تابستان1392)

نشریه مطالعات برنامه ریزی آموزشی
پیاپی 3 (بهار و تابستان1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/25
  • تعداد عناوین: 8
|
  • وجیه حکیمی، بهروز مهرام*، محمدرضا آهنچیان صفحات 5-34
    پژوهش حاضر با هدف ارزیابی طرح های ارزیابی درونی و راه های توسعه اثربخشی آن در دانشگاه فردوسی مشهد انجام شده است. روش پژوهش، مطالعه موردی و منابع جمع آوری اطلاعات در این پژوهش شامل پنج گروه شامل: مدیران گروه های آموزشی و ارزیابان درونی که طرح های ارزیابی درونی را به اتمام رسانده اند(16)نفر، مدیران گروه و ارزیابان درونی که هنوز طرح های ارزیابی درونی را به اتمام نرسانده اند(35)نفر، مدیران گروه و اعضای هیات علمی گروه هایی که هنوز درگیر اجرای طرح های ارزیابی درونی نشده اند(16)نفر، متخصصان موضوعی ارزش یابی(3)نفر و مدیران ستادی دانشگاه فردوسی مشهد(7)نفر در سال 1390بودند. برای جمع آوری اطلاعات با روش مصاحبه نیمه ساخت یافته از روش نمونه گیری هدفمند برای انتخاب مصاحبه شوندگان استفاده شد. یافته های پژوهش با استفاده از روش تحلیل تفسیری- تاملی مورد تحلیل قرار گرفتند و اعتبار پژوهش با استفاده از نظر متخصصان تایید شد. نتایج نشان داد که مهم ترین علل خودداری برخی گروه های آموزشی از انجام ارزیابی درونی در دانشگاه فردوسی مشهد؛ عبارتند از: عدم فرهنگ سازی، کمبود مشوق های مالی و پژوهشی و عدم وجود انگیزه. مهم ترین مشکلات فراروی مجریان طرح های ارزیابی درونی در حال اجرا عبارتند از: عدم همکاری اعضای هیات علمی، عدم وجود پایگاه جامع اطلاعاتی و به روز نبودن اطلاعات دانشجویان- اعضای هیات علمی و گروه و دانشکده. مهم ترین دلایل جهت عملیاتی نشدن راهکارها و پیشنهادهای ارائه شده در طرح های ارزیابی درونی عبارتند از: تاکید کم و عدم پیگیری عملیاتی شدن پیشنهادها توسط دفتر نظارت و ارزیابی، باز نشسته شدن یا جابه جایی مجریان و مدیران گروه های آموزشی طرح های خاتمه یافته. مهم ترین راهکارها جهت اثربخشی بیشتر طرح های ارزیابی درونی در دانشگاه فردوسی مشهد عبارتند از: افزایش مشوق های مالی و پژوهشی طرح و ایجاد انگیزه.
    کلیدواژگان: ارزیابی درونی، برنامه ریزی آموزشی، مدیران گروه های آموزشی، دانشگاه فردوسی مشهد
  • کیومرث نیاز آذری* صفحات 35-57
    یادگیری انسان و ساماندهی رفتار نوجوان در گرو نشاط و شادابی و هیجانات مثبت اوست و خلاقیت، شکوفایی استعدادها در گرو نشاط و انبساط روحی انجام می شود. شکی نیست که یکی از وظایف مهم تربیتی مدیریت و برنامه ریزی آموزشی مدارس، تشویق نوجوانان به مشارکت و تعاون در همه امور است و آنان می توانند با تدوین برنامه ریزی آموزشی مناسب به جلب مشارکت دانش آموزان در امور مختلف مدرسه اقدام کنند و این موضوع می تواند به احساس مفید بودن و دور شدن از انزوا و کسالت در نوجوانان کمک کند و خود یکی از موارد شاد و با نشاط زیستن است. لذا، این پژوهش به بررسی تاثیر شادابی و نشاط در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان متوسطه ی شهرستان ساری و ارائه ی راهکار به منظور افزایش شادابی و نشاط در برنامه ریزی آموزشی پرداخته بود. جامعه آماری این تحقیق را کلیه دانش آموزان دوره متوسطه شهر ساری به تعداد 17792 نفر تشکیل دادند. شیوه نمونه گیری تصادفی طبقه ای بود. با استفاده از جدول کرجسی و مورگان(1970)، تعداد نمونه 376 = s نفر برآورد گردید. برای گردآوری اطلاعات در این پژوهش، از دو روش استفاده گردید. در این پژوهش جهت تجزیه و تحلیل داده ها از شاخص های آمار توصیفی و استنباطی استفاده شده است. جهت محاسبه درصدها، محاسبه شاخص های مرکزی، پراکندگی مناسب، طبقه بندی کردن داده ها و رسم نمودار استفاده شده است. جهت تعمیم نتایج، تعیین رابطه بین نظرات طبقه مورد مطالعه از آزمونT یک گروهی استفاده شده است. نتایج پژوهش نشان داد که شادابی، نشاط، جنسیت و وضعیت اقتصادی خانواده در برنامه ریزی آموزشی خصوصا پیشرفت تحصیلی دانش آموزان دوره متوسطه موثر واقع شده است.
    کلیدواژگان: شادابی، نشاط، پیشرفت تحصیلی، دانش آموزان متوسطه و برنامه ریزی آموزشی
  • یدالله مهرعلی زاده، امید مهنی*، حسین الهام پور صفحات 59-81
    هدف کلی این پژوهش بررسی عملکرد مدارس هیات امنایی شهر اهواز بود. تحقیق حاضر از نوع تحقیقات توصیفی است و جامعه پژوهش شامل کلیه مدارس هیات امنایی دخترانه و پسرانه شهر اهواز می باشد. برای جمع آوری اطلاعات مورد نیاز برای انجام پژوهش پرسشنامه محقق ساخته ای در بین 216 نفر از ذی نفعان این مدارس(اعضای هیات های امنا، مدیران مدارس، معلمان و اولیاء دانش آموزان) توزیع گردید. پایای این پرسشنامه با استفاده از روش ضریب آلفای کرونباخ 0/92 محاسبه گردید. نتایج پژوهش نشان داد که مدارس هیات امنایی در زمینه پرورش کمی سرمایه انسانی عملکرد مناسبی داشته اند اما در زمینه پرورش کیفی سرمایه انسانی ناتوان بوده اند. همچنین نتایج نشان داد که مدارس هیات امنایی در زمینه تامین و گسترش سرمایه اجتماعی(چهار مولفه سرمایه اجتماعی شامل: عدالت اجتماعی، مشارکت اجتماعی، انسجام و اعتماد اجتماعی در نظر گرفته شد) عملکرد مناسبی نداشته اند. نتایج در رابطه با مشارکت همه جانبه ذی-نفعان در مدارس هیات امنایی نشان داد که میانگین مشارکت ذی نفعان در این مدارس، در تمامی ابعاد مشارکت(مالی، عاطفی، اطلاعاتی و فکری)، از میانگین هنجار پایین تر بوده است. در زمینه ارتقای کیفیت آموزشی نیز نتایج نشانگر این بود که این مدارس در زمینه فراهم کردن تجهیزات آموزشی در مدارس عملکرد مناسبی داشته اند، اما در زمینه فوق برنامه های آموزشی عملکرد نامناسبی داشته اند.
    کلیدواژگان: مشارکت در آموزش و پرورش، مدارس هیات امنایی، سرمایه اجتماعی، سرمایه انسانی
  • بهزاد رسولزاده*_حسن رستگارپور_محمدرضا رضا سرمدی_مهران فرج ا للهی صفحات 83-106
    این پژوهش به منظور شناسایی نقش نظام آموزش از دور در ایجاد سرمایه اجتماعی و ارائه الگوی مناسب جهت ارتقاء آن در آموزش عالی کشور انجام گرفت. روش پژوهش توصیفی– همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را کلیه اعضای هیات علمی دانشگاه پیام نور کشور در سال تحصیلی 90-91 تشکیل می دهند. روش نمونه گیری از نوع خوشه ایچند مرحله ای با توزیع نسبتی است. حجم نمونه بر اساس جدول کرجسی- مورگان، با در نظر گرفتن خطای 5%= α، 280 نفر به عنوان نمونه در نظر گرفته شد که 249 پرسشنامه قابل تحلیل بود. جهت جمع آوری داده ها از دو پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد. پرسشنامه اول برای سنجش مولفه های نظام آموزش از دور و پرسشنامه دوم برای اندازه گیری سرمایه اجتماعی تدوین گردید. روایی محتوایی پرسشنامه ها را صاحب نظران تایید کردند. پایایی پرسشنامه مربوط به مولفه های نظام آموزش از دور با استفاده از آلفای کرونباخ 87% و برای پرسشنامه سرمایه اجتماعی 95% برآورد گردید. برای تجزیه و تحلیل داده علاوه بر از آماره های توصیفی، از آماره های استنباطی آزمون تفاوت میانگین ها، تحلیل واریانس یک طرفه، همبستگی پیرسون، رگرسیون چندگانه، تحلیل سیر و معادله ساختاری استفاده گردید. نتایج نشان داد سرمایه اجتماعی اعضای هیات علمی نظام آموزش از دور از وضعیت مطلوبی برخوردار نیست و عملکرد نظام آموزش از دور مناسب نمی باشدوفضای تعاملی، ارتباطی در شکل گیری سرمایه اجتماعی از توان تبیینی بیشتری در مقایسه با سایر متغیرها دارد.
    کلیدواژگان: آموزش از دور، برنامه ریزی آموزشی، سرمایه اجتماعی، مدیریت رفتار سازمانی و فضای ارتباطی، ساختاری
  • علی اکبر امین بیدختی، سکینه جعفری*، معصومه خسروی نیا، نصرالله نوروزی صفحات 107-138
    هدف از این پژوهش، بررسی تاثیر سرمایه اجتماعی بر رضایت تحصیلی دانشجویان دانشگاه گرگان بوده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- همبستگی و مبتنی بر مدل معادلات ساختاری بوده است. جامعه آماری پژوهش، شامل کلیه دانشجویان دانشگاه گرگان در سال تحصیلی 91-92 و روش نمونه گیری از نوع نمونه گیری خوشه ایبوده است. به همین منظور از بین دانشجویان دانشگاه مذکور، نمونه ای به حجم 249 نفر انتخاب گردید. ابزار مورد استفاده در این پژوهش مقیاس سرمایه اجتماعی و رضایت تحصیلی دانشجویان بود، که پس از محاسبه روایی و پایایی آن، بین نمونه توزیع و جمع آوری شد. داده ها توسط نرم افزارهای SPSS و Lisrel و با روش های آماری تی تک نمونه ای، ضریب همبستگی پیرسون و مدل تحلیل مسیر تحلیل گردیدند. نتایج حاصل از تجزیه و تحلیل داده ها نشان داد که: 1) دانشجویان سرمایه اجتماعی موجود در دانشگاه خود را پایین تر از سطح کفایت مطلوب(Q3) و نیز سطح حداقل کفایت قابل قبول(Q2) ارزیابی نموده اند. 2) میزان رضایت از تحصیل دانشجویان به طور معناداری پایین تر از سطح کفایت مطلوب(Q3) و سطح حداقل کفایت قابل قبول(Q2) می باشد. 3) بین سرمایه اجتماعی و رضایت از تحصیل دانشجویان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد.
    کلیدواژگان: سرمایه اجتماعی، رضایت تحصیلی، دانشجویان
  • ناصر شیربگی*، فردین محمدی، جمال محمدی صفحات 139-170
    امروزه اثربخشی به عنوان یکی از مهم ترین شاخص های سنجش و ارزیابی عملکرد افراد در سازمان ها مورد استفاده قرار می گیرد. بررسی اثربخشی آموزشی و عوامل موثر بر افزایش و کاهش آن در نظام آموزش و پرورش به عنوان رکن اصلی جامعه از اهمیت فراوانی برخوردار است. مساله اصلی تحقیق حاضر نیز عبارت است از این که چه عواملی بر اثربخشی آموزشی تاثیرگذار هستند؟ و چه رابطه ای بین شناخت معلمان از اهداف نظام آموزش و پرورش و اثربخشی آموزشی وجود دارد؟ چارچوب مفهومی و نظری پژوهش تلفیقی از رویکرد الگوی هدف، اثربخشی فردی و نظریه اثربخشی آموزشی اندرسون می باشد. جامعه آماری تحقیق شامل کلیه معلمانی می باشد که در شهر سنندج در سال تحصیلی 91– 90 که مشغول به تدریس بودند، که کلا 1200 نفر بودند و با استفاده از فرمول کوکران و روش نمونه گیری طبقه ای نسبی 300 نفر از آنها انتخاب گردید. یافته های پژوهش حاکی از آن است که میان شناخت معلمان از اهداف نظام آموزش و پرورش و اثربخشی آموزشی رابطه معناداری وجود دارد. دیگر نتایج تحقیق نیز بیانگر آن است که سطح اثربخشی آموزشی معلمان در سطح متوسط و پایین قرار دارد.
    کلیدواژگان: اهداف، اثربخشی، اثربخشی آموزشی، معلمان
  • صمد ایزدی*، مهدی جوزچال صفحات 171-198
    هدف پژوهش حاضر بررسی طرح تاسیس مجتمع های آموزشی و پرورشی از دیدگاه مدیران و معلمان بعنوان دو گروه اصلی مرتبط در فرایند اجرای این طرح می باشد. روش تحقیق مورد استفاده در این مطالعه، «روش تحقیق توصیفی است. جامعه آماری مدیران و معلمان مجتمع های آموزشی در استان گلستان می باشند. نمونه تحقیق با استفاده از جدول مورگان و به روش نمونه گیری خوشه ایو چند مرحله ای به تعداد 85 نفر مدیر و354 نفر از معلمین، انتخاب شدند. ابزار پژوهش حاضر، پرسشنامه محقق ساخته است.. نتایج پژوهش نشان داد که بیشتر افراد نمونه آماری، اهداف وچهارچوب نظری طرح تاسیس مجتمع های آموزشی وپرورشی را مناسب ارزیابی کرده اند ولی تاسیس مجتمع های آموزشی وپرورشی را مستلزم تامین شرایط ویژه ای دانسته اند که از این شرایط غفلت شده است. همچنین نتایج آزمون تی مستقل نشان داد که بین دیدگاه مدیران و معلمان در خصوص مولفه های امکانات مدارس، میزان دانش و نیاز سنجی انجام شده در جهت اجرای طرح مجتمع های آموزشی و پرورش تفاوت معنا داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: مجتمع های آموزشی و پرورشی، مدارس خوشه ای، مدیران و معلمان
  • مهدی سبحانی نژاد*، نجیبه شاه حسینی، عباس خدابنده اویلی صفحات 199-234
    در پژوهش حاضر، عوامل موثر بر موفقیت دانش آموزان دوره متوسطه استان یزد در کسب رتبه نخست ورود به دانشگاه های کشور طی سال های 84 الی 88 بررسی شده است. روش پژوهش، توصیفی بوده که در خلال آن از تحلیل اسنادی و پیمایش استفاده شده است. نمونه آماری پژوهش حاضر شامل 381 نفر از دانش آموزان پذیرفته شده در کنکور ورودی دانشگاه های کشور طی سال های 84 الی 88 از استان یزد بوده که به شیوه خوشه ایچند مرحله ای انتخاب شدند. داده های حاصل به دو شیوه توصیفی و استنباطی تحلیل آماری شده اند. نتایج این پژوهش نشان می دهد که؛ میانگین معنادار تاثیر عوامل مورد بررسی شامل؛ فردی 3/56(22/93=t؛ 0/01=sig)، عوامل خانوادگی 3/28(7/29=t؛ 0/01 =sig)، عوامل مذهبی 3/78(22/4=t؛ 0/01=sig)، عوامل آموزشی 3/24(5/63=t؛ 0/01=sig)، عوامل فرهنگی 3/27(8/94=t؛ 0/01=sig)، عوامل اقتصادی 3/68(18/72=t؛ 0/01=sig)، عوامل اجتماعی 3/71(22/66=t؛ 0/01=sig) و عوامل اقلیمی 3/5(12/51=t؛ 0/01=sig) بوده است(0/01≥P). تحلیل استنباطی نشان داد که؛ در میزان تاثیر هر یک از عوامل مذکور بر حسب متغیرهای جمعیت شناختی مورد بررسی، نیز تفاوت های معنادار به دست آمده است. تحلیل رتبه بندی تاثیر عوامل مذکور در کسب رتبه نخست ورود به دانشگاه های کشور نیز به ترتیب شامل عوامل؛ اجتماعی، مذهبی، اقتصادی، فردی، اقلیمی، آموزشی، خانوادگی و فرهنگی بوده است.
    کلیدواژگان: کنکور، موفقیت، دانش آموزان، استان یزد، برنامه ریزی آموزشی
|
  • V.Hakimi, B. Mahram*, M.R. Ahanchian Pages 5-34
    The present study conducted in Ferdowsi University of Mashhad (FUM) to evaluate the Internal Evaluation Plans (IEP) and ways to develop its effectiveness. Research method was case study and the source of information was five groups including: the head of departments or internal evaluators who completed IEP(n=16), the head of departments or internal evaluators who did not complete IEP(n=35); the head of departments and faculty members of departments who avoided to be engaged with IEP(n=16); evaluation specialists(n=3); and staff top managers of FUM(n=7) in 2012. To collect information by a semi structured interview a purposive sampling method used to select interviewees. By applying an interpretive analysis method the themes were driven from the written interviews. After categorizing the themes their validation was confirmed by scholars. Findings showed that the most important reasons for interpreting the avoidance of IEP in some departments are: an organizational culture; some physical incentives limitations;The most important problems that the internal evaluators were confronted with included: cooperation from the faculty authorities; comprehensive information; updated knowledge level of students; physical incentives; graduates accessibility. The main reasons for not being operational the solutions and recommendations driven from the IEPs were: less emphasis on implementing the recommendations by the university authorities; periodical replacements of head departments. The main solutions for more effective internal evaluation projects in FUM included: increasing financial and nonfinancial incentives.
    Keywords: Internal evaluation plan (IEP), Educational Planning, head department, Ferdowsi University of Mashhad (FUM)
  • Kioumars Niaz Azari* Pages 35-57
    Human learning and organizing the teen's behavior depends on his or her happiness and positive emotions, creativity, talents depends on the vitality and spiritual expansion is done. One of the important tasks of education Planning in schools encourage teens to collaborate on all matters and they can draw plans appropriate to the participation of the schools are eligible to apply.Therefore, this research studied the effect of freshness and vitality to the city of Sari on academic achievement in high school students and provide solutions to enhance the freshness and vitality in education Planning paid. All high school students take a survey of 17,792 people formed a sari.Was stratified random sampling method. Using the Table of farmers and Morgan (1970), sample size was estimated at 376 = s. Data collected in this study, two methods were used. In this study, analysis of data, descriptive and inferential statistics were used indicators. To calculate the percentage, the central index, good dispersion, calibration data and charts are used. To generalize the results to determine the relationship between class, studying a group of T-test was used. The results showed that the freshness and vitality of gender and socioeconomic status of the family has been instrumental in the education Planning Especially achievement of high school students.
    Keywords: Happiness, Joy, Achievement, High School Students, Educational Planning
  • Yadollah. Mehralizadeh, Omid Mehni*, Hosain Elhampour Pages 59-81
    The overall objective of this study was to evaluate the performance of the school board Amnayy. This study is a descriptive research sample and includes boys and girls of all schools of the Board Amnayy in Ahvaz. To gather information needed for the study, 216 of the school's stakeholders (Board of Trustees, school administrators, teachers and parents of students) and selected survey questionnaires were distributed among the people. The questionnaire and its reliability was calculated by using the Cronbach's alpha coefficient 0/92. The results showed that the school had failed to achieve their objectives in this area and they didnt have functioned properly.
    Keywords: Participation in Education, schools Board of trustees, social capital, human capital
  • Behzad Rasoulzadeh*, Hassan Rastgarpoor, Mohammad Reza Sarmadi, Mehran Farajollahi Pages 83-106
    This study was aimed to identify the role of distance education in the creation of social capital and to present an appropriate model forits promotionin the higher education of Iran, The method of study is quantitative and descriptive correlation. The study's statistical population includes all faculty members of pay am-e-noor University in the academic year 90-91 sampling method is multistage cluster with proportional distribution. Sample size was considered based on table Kerjsy-Morgan, taking the error &=%5 and with 280subjects as samples, that 249 questioners were used to collect data. The first questioners for testing of distance education components and the second one for measurement of social capital are compiled. The content validity of questioners was confirmed by experts. Constancy ofquestioner regarding the distance education component was calculated using Cronbach, salpha% 87. And for social capital questioner was calculated %95.Inaddition to descriptivestatistics, inferential statistical of the mean difference test, analysis of one-way variance, Pierson correlation, multiple regression, path analysis and structural equation were used. The results showed that social capital of faculty members of distance education is far from satisfactory situation and distance education system is not functioning properly and interactive, communicative space in the formation of social capital can be more explanatory compared with other variables.
    Keywords: Distance education, planningeducation, social capital, university managementand communication structural space
  • Aliakbar Aminbidokhti, Sakeineh Jafari*, Nasrolah Norozi, Masumeh Khosravinia Pages 107-138
    The aim of this study was to investigate of relationship between students’ social capital and their academic satisfaction at Gorgan University. The research method was descriptive - correlation type and based on structural equation model. Research sample was included 249 persons who were selected with cluster sampling method across students at Gorgan University in academic year 2012 – 2013. For data gathering, the academic satisfaction scale and social capital scale were used and their validity and reliability were calculated and verified. For data analysis, one sample T-test, Pearson correlation and multiple regression analysis with SPSS and Lisrel softwares were used. Results showed that 1) Students were estimate their social capital at lower than desirable adequacy level (Q3), as well as, lower than minimum level of acceptable adequacy (Q2). 2). Students academic satisfaction is significantly lower than desirable adequacy level (Q3) and minimum level of acceptable competence (Q2). 3). There is positive and significant relationship between social capital and academic satisfaction of students. 4). Social capital has a structural effect on students’ academic satisfaction directly.
    Keywords: Social Capital, Academic Satisfaction, University Students
  • Naser Shirbigy*, Fardin Mohammadi, Jamal Mohammadi Pages 139-170
    Efficacy has recently been used as one of the most important indexes in assessing and analyzing both the operations of people and organizations. Investigating the educational efficacy and the factors affecting its raise and fall variations in education administrations has got a significant importance as the main basis of the society. The recent research has also focused on the so-called factors affecting educational efficacy and the relationship between the teachers` understanding of the secondary school goals and its educational efficacies. The theoretical and conceptual framework of the research is a modulation of the goal sampling approach, individual efficacy and Anderson`s theory of efficacy.The research statistic society includes all the teachers (1200 persons) working during the years 90 and 91. Applying the Cochran Formulation and stratified relative sampling, we have chosen 300 hundred teachers. The research finding indicates that the relationship between the teachers` understanding of the secondary school goals and its educational efficacies are meaningful. The findings of the research also show the teachers` educational efficacy to be average and low to some extent.
    Keywords: goals, effectiveness, effectiveness of training, education, teachers
  • Samad Izadi*, Mahdi Masoudi Jozchal Pages 171-198
    The purpose of this study was to investigate the educational complexes, from the perspective of teachers and administrators, as the two main groups related to the implementation process.Research methods used in this study, descriptive research methods. The statistical community administrators and teachers educational complexes in Golestan province.Example of research with Morgan, and a multi-stage cluster sampling, 85 cases manager and 354 teachers were selected. The research instrument was a researcher questionnaire.The results showed that most people sample goals and establish a theoretical framework for design education, the proper evaluated,But the established education centers have special circumstances that require the provision of these conditions is neglected. Independent t-test results also showed that between administrators and teachers regarding school facilities, the level of knowledge of the components and the assessment done in the direction of the implementation of the educational complex, and there is a significant difference in education.
    Keywords: Educational complexes, cluster schools, administrators, teachers
  • Mehdi Sobhaninejad*, Najebeh Shahhosseini, Majid Hashem Mohhamadabade, Abbas Khodabandeh Pages 199-234
    In this study, survey factors affecting the success of high school students in Yazd province ranked first to go to in the country University from 88 to 84 years. The research method was descriptive and survey during which the instruments are used. The study sample consisted of 381 students accepted in universities in the country during the 84-88 entrance of Yazd. which were selected by multistage cluster sampling. Data were analyzed using both descriptive and inferential methods. The results show that, the average impact factor of significance include: factor 3/56 (t=22/93; sig= 0/01), factor family of 3/28 (t= 7/29; sig=0/01), the religious factor 3/87 (t= 22/4; sig= 0/01), educational factors 3/24 (t= 5/63; sig= 0/01), cultural factors 3/27 (t= 8/94; sig= 0/01), economic agents 3/68 (t= 18/72; sig= 0/01), social factors 3/71 (t=22/66; sig= 0/01) and climatic factors 3/5 (t=12/51; sig=0/01) is (0/01 ≥ P). Inferential analyzes indicate that the effect of each of these factors in terms of demographic variables, significant differences were obtained. Ranked first in the ranking of the factors in order to enter university in the country, including agents, social, religious, economic, demographic, climatic, educational, familial, and cultural themes.
    Keywords: exam, success, students, Yazd province