فهرست مطالب

مطالعات برنامه ریزی آموزشی - پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1392)

نشریه مطالعات برنامه ریزی آموزشی
پیاپی 4 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/13
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سید حیدر میرفخرالدینی، رضا ابراهیم زاده پزشکی*، نگار جلیلیان صفحه 5
    زمینه
    امروزه مشتری مداری و رضایت مشتری نه به عنوان یک استراتژی بلکه به شکل یک قانون درآمده است به طوری که عدم رعایت آن سبب حذف سازمان از صحنه ی رقابت خواهد شد. در کسب و کار نوین ایجاد و مدیریت ارتباط با مشتری شاه بیت غزل رقابت در این کارزار می باشد. به کارگیری این مفهوم در آموزش عالی به عنوان مهد پرورش نیروی انسانی متخصص، منجر به ایجاد مفهومی نو به نام مدیریت ارتباط با دانشجو می شود.
    هدف
    این پژوهش با به کارگیری مدلسازی ساختاری تفسیری در کنار مدلسازی معادلات ساختاری ضمن ارائه چارچوب نوین در طراحی مدل، به ترسیم نقشه ای جامع در جهت پیاده سازی سیستم مدیریت ارتباط با دانشجو پرداخته است.
    روش
    این پژوهش از نوع توصیفی و کاربردی است، و با روش پیمایش تک مقطعی و میدانی انجام گرفته است. جامعه آماری این تحقیق را دانشجویان کارشناسی بالاتر از ترم سوم دانشگاه یزد، تشکیل می دهند. که بر اساس حجم نمونه محاسبه شده، 149 نفر به صورت تصادفی انتخاب و مورد پیمایش قرار گرفتند. به منظور بسط مفهوم مدیریت ارتباط با دانشجو پرسشنامه تحقیق با استفاده از تحلیل عاملی و آلفای کرونباخ بررسی و استاندارد گردید. سپس با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری مدل جامعی از سطوح و ارتباط بین ابعاد مدیریت ارتباط با دانشجو در جهت پیاده سازی آن ترسیم شد که به منظور تایید آماری و اعتبار سنجی آن، از روش حداقل مربعات جزئی استفاده شده است.
    یافته ها
    یافته های تحقیق شش بعد نیازشناسی، کارکنان، راهبردی، رویه ها و ضوابط، زیرساخت های فناورانه و فرآیند را به عنوان ابعاد مفهوم مدیریت ارتباط با دانشجو معرفی می کند که از طریق 36 شاخص، امکان ارزیابی و پیاده سازی این مفهوم را محقق می نماید. از سوی دیگر مدل اولیه ی تحقیق با استفاده از مدلسازی ساختاری تفسیری در پنج سطح ترسیم شد و صحت آن از طریق مدل یابی معادلات ساختاری تایید گشت.
    نتیجه گیری
    نتایج تحقیق حاکی از آن است روسای دانشگاهی به منظور پیاده سازی مفهوم مورد مطالعه، ابتدا بایستی به آماده سازی مولفه های مرتبط با ابعاد «نیازشناسی» و «راهبرد» که زیربنای مدل پیاده سازی سیستم مدیریت ارتباط با دانشجو می باشند توجه کنند. همچنین به کارگیری مدلسازی ساختاری تفسیری در کنار مدلسازی معادلات ساختاری می تواند چارچوب نوینی را در ساخت مدل تبیین کند.
    کلیدواژگان: رضایت مشتری، مدیریت ارتباط با دانشجو، چرخش واریماکس، مدل سازی ساختاری تفسیری، حداقل مربعات جزئی
  • محمدحسن یزدانی*، عطا غفاری گیلانده، یوسف علیزاده صفحه 37
    هدف از این تحقیق، اندازه گیری و رتبه بندی سطح نسبی توسعه یافتگی نواحی آموزش و پرورش استان اردبیل با توجه به 34 شاخص آموزشی است. این تحقیق، کاربردی و روش بررسی آن توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های این پژوهش از طریق روش اسنادی و استفاده از آمار سالنامه های آماری کشوری و استانی و همچنین آرشیوهای آماری مربوط به آموزش و پرورش بدست آمده است. برای رتبه بندی نواحی از نظر میزان توسعه آموزشی از مدل تصمیم گیری چند معیاره VIKOR استفاده گردیده است. برای بررسی میزان توسعه یافتگی آموزشی نواحی آموزش و پرورش استان اردبیل، شاخص های مورد بررسی با تلفیقی از روش مقایسه زوجی و آنتروپی وزن دهی شده و به صورت شاخص های استاندارد شده وزنی در چارچوب مدل ویکور بارگذاری شدند تا درجه و رتبه بندی هر یک از نواحی به تناسب شاخص های مورد بررسی بدست آید. در ادامه با وارد کردن ارزش های سطح بندی نهایی نواحی نوزده-گانه آموزشی استان اردبیل در محیط Arc GIS، به تهیه نقشه سطوح برخورداری نواحی آموزشی استان اقدام شده است. یافته های پژوهش گویای آن است که نواحی آموزشی ناحیه2، ناحیه1 اردبیل و ناحیه خورش رستم در رتبه اول تا سوم و نواحی آموزشی ارشق، اصلاندوز و هیر در رتبه نوزدهم تا هفدهم قرار دارند. نتیجه این که بین نواحی آموزشی استان اردبیل نابرابری شدیدی مشاهده می شود و نیاز مبرم به برنامه ریزی جهت کاهش این نابرابری ها وجود دارد.
    کلیدواژگان: سطح بندی، توسعه یافتگی، آموزش و پرورش، استان اردبیل، VIKOR
  • عیسی ثمری *، محمد یمنی دوزی سرخابی، ابراهیم صالحی عمران، غلامرضا گرایی نژاد صفحه 67
    تغییر و تحول در سیستم پویای دانشگاه و توسعه متعادل و نظام مند آن، نیازمند تفکر و عمل برنامه ریزی و مدیریت و سازگاری با محیط درون سازمانی و محیط بیرونی دانشگاه به منظور پاسخ گویی به نیازهای جامعه در ابعاد مختلف اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی است. از دیدگاه های مختلفی می توان به بحث در مورد «توسعه دانشگاهی» وآموزش عالی پرداخت. بدین جهت، بررسی و شناخت عوامل تاثیر گذار در فرآیند توسعه دانشگاهی می تواند نمایی از این تبیین ها را ترسیم نماید. با این هدف، این تحقیق با روش کیفی از نوع اکتشافی و گروه کانونی صورت گرفته است. نمونه تحقیق را 16 نفر از خبرگان کلیدی(7 نفر) و روسای دانشگاهی(9 نفر)تشکیل می دهندکه دارای تجربه مدیریتی و مطالعاتی در این حوزه داشته اند. داده های کیفی از طریق مصاحبه های عمیق و اکتشافی و یک گروه کانونی بدست آمد و با بهره گیری از کد گذاری باز و محوری براساس رویکرد نظریه داده بنیاد و روش تحلیل محتوا تجزیه و تحلیل گردید. طبق یافته های بدست آمده از این مطالعه، مقوله ها و عوامل اصلی و فرعی موثر در توسعه دانشگاه های دولتی در کشور از نگاه مشارکت کنندگان در مصاحبه ها تشخیص و طبقه بندی گردیدکه شامل؛ 7عامل درون دانشگاهی، 3 عامل محیط محلی و منطقه ای، 4 عامل محیط سطح ملی و کلان، 2عامل محیط بین المللی و همچنین 4 عامل زمینه ای و زیر ساختی(تسهیل گر) می باشد. از نظر میزان اهمیت از نگاه مشارکت کنندگان عامل های؛ ملاحظات سیاسی محیط محلی و منطقه، پاسخ گویی به نیازها وتقاضای جامعه، ملاحظات دولت، فرآیند تصمیم گیری در توسعه دانشگاه، تعامل برنامه های کلان آموزش عالی و سیستم های اقتصادی- اجتماعی، مدیریت و رهبری، اعتبارات و منابع مالی دولتی و استقلال دانشگاهی از جمله عامل هایی هستند که دارای بیشترین بسامد بوده و از اهمیت بیشتری نسبت به سایر عوامل در توسعه دانشگاهی برخوردارند.
    کلیدواژگان: دانشگاه دولتی، توسعه دانشگاهی، برنامه ریزی، کارکرد، عوامل توسعه، تحقیق آمیخته
  • سلمان دارابی، محمدرضا نیستانی، داود میرزایی فر* صفحه 101
    آموزش و پرورش نقش اساسی در توسعه پایدار دارد که یکی از ابعاد توسعه پایدار برنامه ریزی استراتژیک است. در نتیجه توجه آموزش و پرورش به برنامه ریزی استراتژیک، توجه به توسعه پایدار را نشان می دهد. در این راستا هدف اصلی این پژوهش بررسی مقایسه ای میزان کاربست مولفه های برنامه ریزی استراتژیک در «توسعه پایدار» شهرهای اصفهان و کرمانشاه بوده است. روش پژوهش توصیفی _ پیمایشی استفاده شده است. جامعه آماری این پژوهش را 1111 نفر تشکیل دادند که از این تعداد، 742 نفر از شهر اصفهان و 369 نفر مربوط به شهر کرمانشاه بوده است. حجم نمونه آماری پژوهش با استفاده از فرمول حجم نمونه کوکران 285 نفر برآورد گردید که از روش نمونه گیری طبقه ای متناسب با حجم نمونه انتخاب شده اند. به منظور گردآوری داده ها از پرسش نامه محقق ساخته استفاده شده که پایایی پرسشنامه از طریق ضریب آلفای کرونباخ محاسبه و در وضعیت موجود(0/94) و در وضعیت مطلوب(0/91) درصد برآورد گردیده است. تجزیه و تحلیل داده های پرسشنامه در دو سطح آمار توصیفی و استنباطی با استفاده از نرم افزار spss انجام پذیرفته است. همچنین از نرم افزار ایموس در مدل معادلات ساختاری استفاده گردید. یافته های پژوهش نشان داد که از دید مدیران، معاونین و کارشناسان ستادی آموزش و پرورش میزان کاربست مولفه های برنامه ریزی استراتژیک در وضعیت موجود پایین تر از حد متوسط است، ولی در وضعیت مطلوب بالاتر از حد متوسط می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی آموزشی، توسعه پایدار، برنامه ریزی استراتژیک، آموزش و پرورش
  • علی شجاعیان*، سعید ملکی، مرتضی امیدی پور صفحه 137
    عدم مکان گزینی صحیح کاربری های شهری خصوصا کاربری آموزشی، منجر به ناهماهنگی بین نیاز ها و خدمات ارایه شده از سوی کاربری ها می شود. روند رو به افزایش تعداد دانش آموزان از یک طرف و محدودیت منابع مالی، نبود برنامه ریزی، کمبود زمین مناسب، استفاده نکردن از برنامه ریزان شهری و سیستم اطلاعات جغرافیایی از طرف دیگر، باعث شده تا مکانیابی بهینه در اکثر فضاهای آموزشی اعمال نگردد. هدف این پژوهش ارزیابی مکان گزینی مراکز آموزشی و همچنین ساماندهی بهینه مراکز آموزشی از طریق شناسایی مناطق بهینه برای احداث مدارس جدید در شهر اهواز می باشد. به منظور مکان یابی مناسب مراکز آموزشی در این پژوهش از رویکرد FMCDM _ GIS استفاده شده که برای ارزیابی وضعیت موجود مدارس از منطق بولین و برای مکان یابی بهینه مدارس جدید از روش فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی(FAHP) استفاده شده است. روش تحقیق از نوع توصیفی- تحلیلی بوده که در این مسیر ابتدا از مدل بولین برای ارزیابی مکان گزینی مدارس موجود استفاده شده است. نتایج مدل بولین ساماندهی مراکز آموزشی شهر اهواز را از طریق شناسایی مناطق بهینه برای احداث مراکز آموزشی جدید ضروری می سازد.
    بررسی وضعیت موجود با بکارگیری منطق بولین، نشان می دهد که 63% از مدارس مقطع راهنمایی در مکان نامناسب از نظر معیارها و ضوابط مکان یابی قرار گرفته اند. در سطح مناطق نیز منطقه منطقه 2 مناسب ترین و منطقه 3 نامناسب ترین وضعیت را از نظر مکان یابی بهینه مراکز آموزشی دارند. نقشه ترکیبی(FAHP) مناطق مناسب برای احداث مدارس جدید در شهر اهواز را پهنه بندی می کند. با توجه به نقشه خروجی حاصل از تلفیق شاخص های مکانی، مستعد ترین پهنه ها در هر منطقه برای احداث مراکز جدید شناسایی شده است. نتیجه نهایی تحقیق نشان دهنده توان مندی روش FMCDM _ GISدر مکان یابی مراکز جدید آموزشی و ساماندهی مراکز موجود می باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت آموزشی، مدارس راهنمایی، اهواز، مکان یابی، منطق بولین، روش FAHP
  • سعید ملکی، رضا احمدی *، ذبیح الله ترابی صفحه 167
    تمرکز نامعقول و نا متناسب امکانات در عرصه های زیستی، توسعه ی اقتصادی - اجتماعی نابرابر نواحی جغرافیایی را در پی خواهد داشت. موضوعی که بازتاب آن را در چشم انداز جغرافیایی شهرها و رشد ناهمگون آنها نیز می توان یافت. فرآیند چنین روندی شبکه شهری را در عملکرد خود نامتعادل ساخته است. برای ایجاد تعادل و به منظور شکل دادن فضاهای مناسب و همگون بحث برنامه ریزی منطقه ای، شناخت نابرابری های اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی نواحی مختلف می باشد. هدف این تحقیق نیز شناسایی الگوی فعلی توزیع فضایی توسعه آموزشی در شهرستان های استان خوزستان می باشد. پژوهش حاضر از نوع کاربردی و از لحاظ روش بررسی توصیفی- تحلیلی می باشد. داده های تحقیق از سالنامه آماری استان خوزستان در سال1390 گرداوری شده و به وسیله نرم افزارهای SPSS، EXCEL، GIS و همچنین روش های تاپسیس، تحلیل خوشه ای، ضریب همبستگی پیرسون، آزمون مان ویتنی و سایر روش های آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. نتایج تحقیق نشان می دهد، که توزیع فضایی توسعه آموزشی در سطح شهرستان های استان خوزستان بسیار نابرابر بوده و در تضاد کامل با عدالت فضایی می باشد. این نابرابری در دو سطح جغرافیایی و جمعیتی روی داده است. در بعد جغرافیایی اغلب شهرستان های توسعه یافته از نظر آموزشی در شرق استان واقع شده اند. در سطح جمعیتی نیز شهرستان هایی به توسعه آموزشی بیشتری رسیده اند که از جمعیت کم تر و نرخ شهرنشینی پایین تری برخوردارند.
    کلیدواژگان: نابرابری فضایی، توسعه، برنامه ریزی آموزشی، استان حوزستان
  • صادق صالحی*، زهرا پازکی نژاد صفحه 199
    نهاد آموزش عالی نهادی است که انتظار می رود با ارایه آموزش های مناسب، آگاهی لازم برای تغییر نگرش و رفتار دانشجویان جهت حمایت از محیط زیست را فراهم نماید. از آنجا که هرگونه برنامه ریزی صحیح و ارایه آموزش های مفید، نیازمند شناخت و آگاهی از وضع موجود است، این پژوهش به ارزیابی سطح دانش زیست محیطی دانشجویان و رابطه آن با عوامل اجتماعی پرداخته است. در این پیمایش 415 نفر از دانشجویان با روش نمونه گیری طبقه ای از 7 دانشگاه دولتی استان مازندران انتخاب شده اند. این پژوهش با استفاده از روش پیمایشی و نیز با بهره گیری از تکنیک پرسشنامه انجام پذیرفت. داده های حاصله با استفاده از نرم افزار آماری SPSS استخراج و پردازش شد. یافته های توصیفی تحقیق نشان می دهد که سطح دانش زیست محیطی دانشجویان نسبتا بالا است، ولی میزان این دانش بر حسب نوع دانشکده متفاوت است. به طوری که دانشجویان دانشکده های علوم مهندسی، علوم پزشکی و منابع طبیعی از رتبه های بالاتری در زمینه دانش زیست محیطی برخوردارند. هم چنین، نتایج تحقیق نشان داد که سطح دانش زیست محیطی برحسب جنسیت نیز متفاوت بوده و دانشجویان پسر بیش از دانشجویان دختر از دانش زیست محیطی برخوردارند. علاوه براین، یافته های تحلیلی تحقیق نشان می دهد که بین طرز تلقی خانواده از محیط زیست، منابع اطلاعاتی(تلویزیون) و پایگاه اجتماعی و اقتصادی دانشجویان ارتباط مثبت و معنی داری وجود دارد.
    کلیدواژگان: نهاد آموزش عالی، دانش زیست محیطی، آموزش زیست محیطی، دانشگاه های مازندران، برنامه ریزی آموزشی
|
  • Seyed Heydar Mirfakharedini, Reza Ebrahimzadeh Pezeshki*, Negar Jaliliyan Page 5
    Base: Today, customer-orientation and customer satisfaction is not just as a strategy but is as a rule. so that non-compliance will result in elimination from the competition scene.
    Aim
    Applying the concept of customer relationship management in higher education has led to a new concept called the Student Relationship Management. In this study, by using interpretive structural modeling with partial least squares approach and structural equation modeling, was try to provide a new framework for the design model,
    Method
    This study is a descriptive and practical, and with a single cross-sectional survey was conducted. Population of this research involved Yazd university students, who are educating in third semester and higher. Based on the calculated sample size, 149 students were randomly selected and surveyed. To develop the concept of Student Relationship Management, the questionnaires of this research were reviewed and standardized by using factor analysis and Cronbach's alpha. Then by using Interpretive Structural Modeling and considering the levels and relations between dimensions, a comprehensive model was design.
    Finding
    findings of this research introduce 6 concepts “Identifying needs”, “staff”, “strategy”, “policy and regulation”, “technological infrastructure” and “process”, as dimensions of Students Relationship Management, also 36 indicators were determined to assessment and implementation of this concepts. It should be mentioned, model of this research was designed in 5 levels by applying ISM method and the accuracy levels of designed model, was verified by using Structural Equation Modelling.
    Result
    According to results of this research, in order to implement this model, principals of universities first of all should focus on “Identifying needs” and “Strategy” that are the infrastructures elements of designed model. Also it is found that applying combination of SEM and ISM models, can help researchers to design a comprehensive model for students relationship management concept.
    Keywords: customer relationship management, student relationship management, Varimax rotation, interpretive structural modeling, Partial Least Squares
  • Mohammad Hasan Yazdani*, Ata Ghatari Gilandeh, Yousef Alizadeh Page 37
    The purpose of this study was to measure and rank the relative level of development in educational districts of Ardabil province considering the 34 educational indexes. This is an applied research and uses analytic methods. The needed data were obtained through documental method using national and provincial statistical yearbooks as well as statistical records of education department. For the evaluation and ranking of areas according to educational development the multi-criteria decision making models(VIKOR) were used. To investigate the development of training and education areas of Ardabil, The subject indexes were loaded as standardized weight indexes in VIKOR model framework using a combination of dual comparison and weighted entropy method to obtain the grade and ranking of each district in relation to subject indexes. Then the final leveling values of the nineteen educational districts of Ardabil were entered in Arc GIS environment to draw the enjoyment map of the province. Findings indicate that District 2 and District 1 of Ardabil and khorosh Rustam areas are in first, second and third places, while Arshaq, Aslanduz and Hare are ranked seventeenth to nineteenth. The result is that there is a great disparity between school districts of Ardabil province and there is an urgent need to plan to reduce these inequalities.
    Keywords: Rankings, Development, Education, Ardebil province, VIKOR
  • Eisa Samari*, Mohammad Yamani Douzi Sorkhabi, Ibrahim Salehi Omran, Gholamreza Graeinejad Page 67
    In order to meet the needs of society in different aspects of social, economic and cultural, revolution in the university dynamical systems and balanced and systematic development of it requires some critical issues such as Thinking, planning, management and adoption with internal organization environment and external university environment. Discussion about "university development" and Higher education" can be done from different perspectives. Therefore, looking at effective factors in university development process can draw some of these views. This study has been conducted using exploratory qualitative method and focus group. Sixteen key experts(n=7) and University Presidents(9) with managerial experience and knowledge in this area constitute the research sample. Qualitative data was obtained through in-depth interviews and a focus group and was analyzed using open and axial coding based on Grounded Theory approach and content analysis. According to the study findings, in participant's view at the interview, such major and minor factors influencing the development of public universities in the country were identified and classified including;7 university internal, 3 local and regional environment, 4 national and macro environmental,2 international and4 underlying infrastructure factors(facilitator).In terms of importance in participant's view, such factors as follows have the highest frequency and greater importance than the other factors in the development of a university:Political consideration of local and regional environment, community needs covering, government consideration, decision-making process in the development of university, interactive strategic plans for higher education and economic - social systems, management and leadership, governmental credits and finance sources and university independence.
    Keywords: public university, university development, planning, function, development factors, mixed research
  • Salman Darabi, Mohammad Reza Neyestani, Davood Mirzaie Far* Page 101
    Education has a critical role in sustainable development that strategic planning is one of the sustainable development components. The aim of present study was to compare the degree of application of strategic planning components in "sustainable development", in Isfahan and Kermanshah. The research method was descriptive - survey. The population study was 1111 people among whom 742 were from Isfahan and 369 were from Kermanshah. Finally a total of 285 were estimated by Cochran's sample size formula, and then selected by stratified random sampling. Data collected by researcher-made questionnaire whose content validity was confirmed by supervisor and advisor as well as experts, and whose reliability was evaluated by Cornbrach’s alpha coefficient, 94% in current condition and 91% in desired condition. Data were analyzed via SPSS software in both levels of descriptive and inferential statistics. Also, Amos18 software was used in structural equation model. Results showed that from administrators, assistants and education expert's points of view, the degree of application of strategic planning components(strategic thinking, educational information system, rethinking, rebuilding structures, Revitalizing,¬ and strengths, weaknesses, opportunities, and threats(SWOT)) in current condition is below average level but in desired condition will be above average level.
    Keywords: educational planning sustainable development, strategic planning, education
  • Ali Shojaian*, Saeed Maleki, Morteza Omidipoor Page 137
    Improper Site Selection of urban land use especially education land use leads to an inconsistency between requirements and provided services by the land use. On one hand the increasing number of students and limited financial resources and lack of planning, lack of suitable land, not using GIS and urban planners on the other, has been caused absence of an optimal side selecting in the most of educational spaces. Purpose of this research is to evaluate site selection of the educatioin centers as well as optimal organization of educational centers through the identification of optimal locations for the construction of new schools in the Ahwaz city. In order to have a proper site selection of the educational centers, we use FMCDM _ GIS procedure that Boolean logic has been used for evaluating the current position of schools and Fuzzy Analytical Hierarchical Process used for optimal site selection of new schools. The research method is a descriptive – analytical which has been used by Boolean logic to evaluate site selection of the current schools. Results of the Boolean model make necessary the organization of training centers in Ahwaz through identification of optimal locations for the establishment of new training centers.Review the current position with Boolean logic shows that 63% of guidance schools have been located in an inappropriate place according to the criteria of site selection. Among districts in Ahwaz, district 2 has the most appropriate and district 3 has the most inappropriate condition in optimal site selection of the educational center. FAHP Hybrid Map shows suitable areas for the construction of new schools in the city of Ahvaz. According to the output map from the combination of the site indicators, the most vulnerable area to establish new centers in each district has been identified. Final result of the study shows capability of the FMCDM _ GIS approach site selection of new centers and organizing present centers.
    Keywords: Educational management, Guidance schools, Ahvaz, Site selection, FAHP
  • Saied Maleki, Reza Ahmadi*, Zabih, Allah Torabi Page 167
    Unreasonable and disproportionate focus of facilities would cause to social- economical inequality development of geographical areas. The effect of this fact can also be reflected in the geographical landscape of cities and their heterogeneous development. These processes lead to unbalanced performance of urban network. In order to creating balance and making proper and homogeneous spaces as regional planning discusses, recognizing economical, social and cultural inequalities of different areas is necessary. Therefore, the purpose of this study is to identify current patterns of spatial distribution of educational development in the cities of Khuzestan province. For this practical study, the analytic–descriptive method was applied. The data were collected from the Statistical Yearbook of Khuzestan in 1390. The collected data were analyzed by using of different softwares such as SPSS, EXCEL, GIS and also TOPSIS methods, cluster analysis, Pearson correlation coefficient, Mann-Whitney test and other statistical methods. The results show that spatial distribution of educational development in the cities of Khuzestan province is extremely unequal and in stark contrast with special justice. This inequality has been accrued in both geographical and population levels. In terms of geographical, the most developed cities in education are located in the East of province. Moreover, in terms of population, the most developed cities in education have a lower population and urbanization rates.
    Keywords: special distribution, development, educational Planning, Khuzestan
  • Sadegh Salehi*, Zahra Pazokinejad Page 199
    The higher education institution is an institution that expected to provide the necessary training, knowledge and attitude necessary for the protection of the environment to provide for students. Since any necessary planning and delivering effective training requires knowledge of the existing situation, this paper evaluates student's environmental knowledge and its relation to social factors is discussed. In this survey, 400 students using simple random sampling were selected from seven state universities in Mazandaran province. This study used survey method and a questionnaire to collect information. The resulting data were extracted and processed using SPSS statistical software. Research findings show that student's environmental knowledge is relatively high, but the amount varies depending on the type of faculty. As college students of engineering sciences, medical sciences and natural resources in the field of environment have a higher ranking. Also, the results showed that environmental knowledge is also different in terms of gender. Finally, the research findings indicate that there is a significant positive relationship between the attitude of family into the environment, information sources(television) and the economic and social status of students. Based on the descriptive and inferential finding, environmental knowledge’ students in relatively good but its distribution is not uniform. And the assumption that students dependent to environmental sciences have higher environmental knowledge was also adopted in this study. Therefore, the need for effective inclusion of environmental education in the higher education system makes it more prominent. The use of visual media and learning in the family makes it easier.
    Keywords: Higher Education System, Environmental Knowledge, Environmental Education