فهرست مطالب

پژوهش های علوم دامی - سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

نشریه پژوهش های علوم دامی
سال بیست و چهارم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/18
  • تعداد عناوین: 15
|
  • میثم لطیفی، صادق علیجانی*، اکبرتقی زاده، غلامعلی مقدم صفحات 1-10
    این تحقیق به منظور برآورد پارامترهای ژنتیکی و فنوتیپی صفات رشد در گوسفند نژاد مهربان با استفاد از 6645 رکورد وزن تولد، 3685 رکورد وزن شیرگیری، 2406 رکورد وزن شش ماهگی و 1684 رکورد وزن نه ماهگی، که از سال 1373 تا 1389 توسط جهاد کشاورزی استان همدان گردآوری شده بود، انجام شد. اطلاعات استفاده شده برای شجره ازسال 1366 تا 1389را شامل می شد. اثرات ثابت مدل شامل گله-سال زایش، فصل زایش، جنس بره، نوع تولد و سن مادر بود. به دلیل متفاوت بودن روز وزن کشی حیوانات، روز وزن کشی به عنوان متغیر کمکی در نظر گرفته شد. آزمون معنی داری اثرات ثابت با استفاده از رویه مدل خطی عمومی نرم افزار SAS انجام گرفت و سپس پارامترهای ژنتیکی با روش بیزی و با نرم افزار GIBBSS3F90 برآورد گردید. برای هر صفت بهترین مدل بر اساس معیار انحراف اطلاعات انتخاب شد. وراثت پذیری مستقیم برای وزن تولد، وزن شیرگیری، وزن شش ماهگی و وزن نه ماهگی با بهترین مدل به ترتیب 24/ 0، 43/ 0، 43/ 0 و 23/ 0 برآورد گردید. مقدار وراثت پذیری مادری برای وزن تولد، شیرگیری و نه ماهگی به ترتیب 04/ 0، 43/ 0 و 19/ 0 برآورد گردید. نتایج این مطالعه نشان می دهد که پیشرفت ژنتیکی مناسبی برای همه ی صفات به وسیله ی انتخاب امکان پذیر است، اما همبستگی ژنتیکی منفی بین اثرات ژنتیکی مستقیم و مادری برای همه ی صفات نشان دهنده ی آنتاگونیسم پلیوتروپی می باشد که در برنامه اصلاح نژاد باید در نظر گرفته شود.
    کلیدواژگان: پارامترهای ژنتیکی، روش بیزی، گوسفند مهربان
  • سعید صیدالی دولت آباد، محمد خوروش، غلامرضا قربانی، حمید محمدزاده*، احمد هدایتی پور صفحات 11-20
    هدف از این مطالعه بهبود ویژگی های شیمیایی و تخمیری سیلاژ تفاله چغندر قند مرطوب با استفاده از ملاس و ختن بود. تفاله چغندر قند با دو مقدار متفاوت ماده خشک (10 و 15 درصد) به همراه پیت عمل آوری شده نیشکر (با نام تجاری ختن) در سطوح 0، 5 و 10 درصد و ملاس چغندر قند در سطوح 0 و 5 درصد عمل آوری و بمدت 90 روز سیلو شد. در مجموع در این آزمایش 12 تیمار در 4 تکرار (48 عدد سیلوی آزمایشگاهی)، توسط آزمایش فاکتوریل در قالب طرح آماری کاملا تصادفی مورد ارزیابی قرار گرفتند. در این مطالعه استفاده از تفاله چغندرقند با ماده خشک بالا موجب افزایش pH و گوارش پذیری ظاهری سیلاژها شده و غلظت اسید لاکتیک، اسیدهای چرب فرار و نیتروژن آمونیاکی را کاهش داد (P<0.05). افزودن ملاس باعث افزایش غلظت ماده خشک شده و غلظت الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و اسیدهای چرب فرار را کاهش داد (P<0.05). افزودن ملاس تاثیری بر غلظت لاکتات یا مقدار pH سیلاژ نداشته ولی باعث افزایش نسبت لاکتات به استات (P<0.05) شد. اضافه کردن ختن نیز باعث افزایش غلظت ماده خشک، الیاف نامحلول در شوینده خنثی، الیاف نامحلول در شوینده اسیدی و کاهش غلظت پروتئین خام و نیتروژن آمونیاکی تیمارها شد (P<0.05). افزودن ختن همچنین باعث کاهش غلظت لاکتات و اسیدهای چرب فرار و افزایش نسبت لاکتات به استات و pH سیلاژها شد (P<0.05). افزودن ختن بشدت میزان پساب تولیدی را کاهش داد (P<0.05). افزودن ملاس باعث بهبود گوارش پذیری سیلاژ تفاله چغندر شد ولی افزودن ختن گوارش پذیری را شدیدا کاهش داد (P<0.05). افزودن توام ملاس و ختن به علت افزایش ماده خشک سیلاژها سبب محدود شدن تخمیر شده و بعلت کاهش لاکتات و اسیدهای چرب فرارpH بالاتری در این سیلاژها مشاهده شد (P<0.05). با توجه به اثرات مثبت ملاس بر گوارش پذیری و تخمیر سیلاژ تفاله چغندرقند و با توجه به اثرات منفی ختن بر میزان پروتئین و گوارش پذیری سیلاژ تفاله چغندرقند و اثرات مثبت آن بر کاهش پساب و بهبود تخمیر، توصیه می گردد از تفاله چغندرقند با 15 درصد ماده خشک به همراه5 درصد ملاس و 5 درصد ختن جهت سیلو کردن استفاده گردد.
    کلیدواژگان: افزودنی های سیلاژ، سیلاژ تفاله چغندر، پیت عمل آوری شده نیشکر، گوارش پذیری، اسید لاکتیک
  • حسین نوری نوروزی، مرتضی چاجی *، محمدتقی بیگی نصیری، طاهره محمدآبادی، محمدبوجارپور صفحات 21-32
    پژوهش حاضر به منظور تعیین ترکیبات شیمیایی گیاه بومی و دارویی پنیرک و تعیین سطح مناسب استفاده از آن به عنوان جایگزین بخش علوفه ای جیره نشخوارکنندگان در دو مرحله انجام گرفت. ماده خشک، پروتئین خام، چربی خام و خاکستر پنیرک به ترتیب 76/11، 11/20، 81/3 و 15/14 درصد ماده خشک بود. مقدار انرژی خام 3772 کیلوکالری و انرژی قابل متابولیسم آن 55/2 مگاکالری بر کیلوگرم ماده خشک بدست آمد. در ادامه 6 جیره آزمایشی حاوی سطوح صفر، 20، 40، 60، 80 و 100 درصد پنیرک جایگزین شده با یونجه به عنوان بخش علوفه ای یک جیره متوازن تهیه و تولید گاز و هضم پذیری جیره های مذکور با یکدیگر مقایسه گردید. با افزایش مقدار پنیرک در جیره تولید گاز و قابلیت هضم افزایش یافت (05/ 0>P). در مرحله بعد، از شش راس گوسفند عربی با میانگین وزن 35 کیلوگرم استفاده شد. جیره های آزمایشی عبارت بودند از: 1- جیره فاقد پنیرک (شاهد) و 2- جیره حاوی 60 درصد پنیرک جایگزین شده با یونجه (تیمار برگزیده از آزمایش قبل). در جیره ی حاوی پنیرک مصرف ماده خشک به طور معنی داری بیشتر از جیره شاهد بود (05/ 0>P). اما اثری بر قابلیت هضم مواد مغذی مشاهده نشد (05/ 0
    کلیدواژگان: پنیرک، فراسنجه های تخمیری شکمبه، فراسنجه های خونی، قابلیت هضم
  • فاطمه خسروی، محمدحسن فتحی نسری*، همایون فرهنگفر، جلال مدرسی صفحات 33-44
    تفاله دانه انار (حاصل آبگیری از دانه انار) حاوی مقدار قابل توجهی مواد مغذی نظیر پروتئین و به ویژه روغن است که می تواند به عنوان یک خوراک مقرون به صرفه در مناطقی که دسترسی به آن به صورت خشک یا تر وجود دارد جایگزین بخشی از دانه غلات جیره نشخوارکنندگان شود لیکن تانن موجود در آن سبب کاهش خوشخوراکی و ارزش غذایی آن می شود. پرتوتابی یکی از روش های عمل آوری فیزیکی است که می تواند سبب کاهش غلظت تانن و بهبود ارزش غذایی مواد خوراکی شود. بنابراین تفاله دانه انار خشک در دوزهای 10، 15 و 20 کیلوگری با اشعه بیم الکترونی مورد پرتوتابی قرار گرفت، سپس ترکیب شیمیایی، غلظت ترکیبات فنلی، فراسنجه های تجزیه پذیری شکمبه ای و قابلیت هضم شکمبه ای و پس از شکمبه ای آن اندازه گیری شد. تجزیه و تحلیل آماری داده ها در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 تکرار توسط نرم افزار آماریSAS با رویه GLM تجزیه انجام شد. نتایج نشان داد پروتئین خام در اثر پرتوتابی در دوزهای 15 و 20 کیلوگری افزایش یافت در حالی که میزان کربوهیدرات های محلول در آب در اثر پرتوتابی کاهش یافت. غلظت کل ترکیبات فنلی و تانن کل در اثر پرتوتابی با هر سه دوز کاهش معنی داری یافت اما غلظت تانن متراکم تحت تاثیر پرتوتابی قرار نگرفت. از بین تانن های قابل هیدرولیز، غلظت اسید گالیک و اسید الاژیک در اثر پرتوتابی در تمامی دوزها کاهش یافت و میزان اسید تانیک و پونیکالین در دوزهای بالاتر پرتوتابی (15 و 20 کیلوگری) کاهش یافت اما غلظت پونیکالاژین A در اثر پرتوتابی کاهش معنی داری نیافت و میزان پونیکالاژین B نیز در دوزهای 10 و 20 کیلوگری کاهش یافت. فراسنجه های تجزیه پذیری شکمبه ای ماده خشک، قابلیت هضم شکمبه ای ماده خشک و قابلیت هضم ماده خشک در کل دستگاه گوارش تحت تاثیر پرتوتابی قرار نگرفت اما قابلیت هضم پس از شکمبه ای ماده خشک در اثر پرتوتابی کاهش معنی داری نشان داد. بنابر نتایج حاصله به نظر می رسد پرتوتابی تفاله دانه انار با دوز 15 کیلوگری بهترین نتیجه را به همراه داشته زیرا ضمن کاهش تانن کل و تانن های قابل هیدرولیز مضر شامل اسید گالیک، اسید تانیک و پونیکالین سبب حفظ تانن های قابل هیدرولیز دارای خاصیت آنتی اکسیدانی شامل پونیکالاژین های A و B شد.
    کلیدواژگان: تفاله دانه انار، تانن، ترکیبات فنلی، پرتو تابی
  • علیقلی رامین*، سیامک عصری رضایی، محرم بایرامی، زهره افتخاری، مهیار جلوداری، لیلا کلانتری صفحات 45-54
    مقادیر اوره، پروتیئن و ماکرومینرال ها و ارتباط بین آنها در 56 نمونه شامل 17 نمونه آغوز و 39 نمونه شیر مادیان در سال 1390 در ارومیه بررسی گردید. مقادیر شاخص ها در سرم شیر پس از خارج کردن کازئین توسط اسید کلرئیدریک 1/ 0 نرمال، با استفاده از کیت های تجاری دردستگاه اتوآنالیزر اندازه گیری شدند. میانگین کلی نمونه ها برای اوره، پروتئین، کلسیم، فسفر، منیزیم، سدیم و پتاسیم به ترتیب 4/ 26 میلی گرم در دسی لیتر، 66/ 4 گرم در دسی لیتر، 2/ 43، 2/ 20، 33/ 7، 7/ 39 و 1/ 13 میلی مول در لیتر تعیین گردید. مقادیر اوره، کلسیم، فسفر و سدیم شیر به ترتیب 4/ 24%، 8/ 2%، 2/ 14% و9% بیشتر از آغوز و پروتئین، منیزیم و پتاسیم آغوز به ترتیب 500%، 91% و 9% بیشتر از شیر در مادیان بود. مقایسه میانگین شاخص های شیر با آغوز نشان داد که مقادیر اوره، پروتئین و منیزیم معنی دار (P<0.01) بوده و سایر شاخص ها متفاوت نبودند. بالاترین غلظت اوره، کلسیم، فسفر و سدیم در شیر و پروتئین، منیزیم و پتاسیم در آغوز بودند. آنالیز آماری اختلاف معنی داری را در 6 گروه سنی در غلظت اوره، پروتئین و ماکرومینرال های آغوز و شیر نشان نداد به جز غلظت کلسیم آغوز که در مادیان های 5 ساله، کمتر از 9 و 10 ساله بودند (P<0.05). بین اوره با پروتئین (r=-0/19)، اوره با کلسیم (r=0.37)، اوره با فسفر(r=-0/35)، اوره با منیزیم (r=-0.32)، کلسیم با فسفر (r=0.47)، سدیم با پتاسیم (r=-0.49) و پروتئین با منیزیم (r=-0.72) رابطه معنی داری (P<0.01) مشاهده شد که قوی ترین آنها بین پروتئین با منیزیم بود. لذا می توان گفت که پروتئین و منیزیم آغوز بیش-تر و اوره آن کم تر از شیر مادیان می باشد. اوره شیر بیشترین ارتباط را با سایر شاخص ها داشته که می تواند اندیسی در مطالعات تکمیلی شیر مادیان تلقی گردد.
    کلیدواژگان: مادیان، شیر، آغوز، اوره، پروتئین، ماکرومینرال ها
  • مانی غنی پور، سیدابوالحسن میرمهدوی، رمضان حسین پور، علیرضا صیداوی* صفحات 55-71
    این تحقیق به منظور ارزیابی عملکرد اقتصادی گاو آمیخته (حاصل از تلاقی بین نژادهای بومی گیلان و هلشتاین) و گاو بومی در سیستم های پرورشی مختلف و مقایسه سود به ازای یک گاو آمیخته و بومی انجام شد. یک مدل قطعی برای گله های گاو آمیخته مطابق با سیستم نرخ گذاری شیردر ایران تشکیل شد. با استفاده از این مدل و مدل مشابه در گاو بومی، سود به ازای یک گاو آمیخته (بومی × هلشتاین) و بومی برآورد و با یکدیگر مقایسه گردید. اطلاعات مربوط به درآمد و هزینه20 گله گاو آمیخته در سطح استان گیلان در شهرستان های لاهیجان (7 گله)، املش (1 گله)، رضوانشهر (3 گله) و ماسال (9 گله) در یک دوره یکساله مورد بررسی قرار گرفت.بر اساس نتایج به دست آمده سیستم های مورد بررسی از نظر تغذیه و هزینه های آن و میزان تولید شیر و هزینه های آن و همچنین نحوه فروش شیر تفاوت زیادی داشتند و بدینترتیب رفتار سود سیستم و ضرایب اقتصادی به دست آمده در برابر تغییر عوامل تولیدی در شهرستانهای مختلف مشابه نبوده که برای هر سیستم تولید ضریب اقتصادی خاصی را باید برآورد نمود.در سیستم نیمه صنعتی (املش) میانگین سود یک گاو آمیخته بالاتر از گاو بومی بود در حالیکه در سیستم های سنتی (رضوانشهر، لاهیجان و ماسال) سود گاو بومی بالاتر از آمیخته ها می باشد. در کل استان میانگین سود سالیانه به ازای یک گاو آمیخته و بومی به ترتیب 1611881 و 2937980 ریال بود.عدم تفاوت آماری معنی دار سودآوری گاوهای آمیخته و بومی نشان دهنده عدم موفقیت برنامه آمیخته گری استان در شرایط اقتصادی و تولیدی روستایی می باشد.
    کلیدواژگان: درآمد، سیستم سنتی، سیستم صنعتی، گاو، هزینه
  • سوریه ایری، فیروز صمدی*، سعید حسنی صفحات 73-81
    این تحقیق با هدف ارزیابی ارتباط بین غلظت هورمون های استروژن و پروژسترون و برخی متابولیت های سرم خون با پارامترهای تولیدمثلی در دوره پس از زایش در گاوهای شیری انجام گرفت. از 18 راس گاو شیری هلشتاین استفاده شد. مقادیر استروژن و پروژسترون به همراه نیتروژن اوره ای، گلوکز، کلسترول و تری گلیسیرید سرم خون با استفاده از کیت های تجاری مربوطه تعیین شدند. تشخیص آبستنی بروش راست روده ای با اندازه گیری غلظت پروژسترون سرم خون در 50 روز گی پس از تلقیح مصنوعی تائید شد. نتایج نشان داد که غلظت نیتروژن اوره ای سرم خون در گاوهای آبستن به طور معنی داری پایین تر از گاوهای غیرآبستن بود (05/ 0>P). میانگین غلظت های گلوکز و کلسترول در گاوهای آبستن به طور معنی داری بیشتر از گاوهای غیرآبستن بود (05/ 0>P). در گاوهائیکه که مقادیر نیتروژن اوره ای خون آنها بالاتر از میانگین بود، فاصله زایش تا تلقیح و تعداد تلقیح به ازای هر آبستنی بیشتر و درصد آبستنی کمتر از گروه دیگر بود (05/ 0>P). همبستگی بین هورمون های استروژن و پروژسترون با فواصل زایش تا بازگشت رحم، زایش تا تلقیح و زایش تا آبستنی منفی بود. نیتروژن اوره ای خون با فواصل زایش تا تلقیح و زایش تا آبستنی همبستگی مثبت داشت. همبستگی بین مقادیر گلوکز و تری گلیسرید سرم خون با فواصل بین زایش تا بازگشت رحم، زایش تا تلقیح و زایش تا آبستنی منفی بود. به طور کلی مطالعه حاضر نشان داد که متابولیت های تغذیه ای تاثیر مهمی بر راندمان تولید مثلی پس از زایش دارند.
    کلیدواژگان: متابولیت های تغذیه ای، تولیدمثل، گاو شیری
  • اسلام نوروزی، محسن دانشیار*، پرویز فرهومند صفحات 83-93
    در این تحقیق اثرات سطوح مختلف استات روی (صفر، 30 و60 میلی گرم در کیلوگرم) وسولفات منیزیم (صفر، 300 و600 میلی گرم در کیلوگرم) بر رشد، خصوصیات لاشه و برخی فراسنجه های خونی جوجه های گوشتی تحت شرایط استرس گرمایی مورد بررسی قرار گرفت. برای این منظور از 450 قطعه جوجه ی نر یکروزه ی سویه ی راس (308) در قالب یک آزمایش فاکتوریل 3×3 بر پایه ی طرح کاملا تصادفی با 9 تیمار، 5 تکرار و 10 پرنده در هر تکرار بهره برده شد. همه ی پرنده ها جیره ی آغازین (از 0 تا 21 روزگی) و پایانی (از22 تا42 روزگی) مشابه ولی دارای سطوح متفاوت منیزیم و روی را در یافت کردند. نتایج حاصله نشان داد که استفاده از استات روی با عث بهبود مصرف خوراک، افزایش وزن و ضریب تبدیل خوراک شد (01/ 0>P) اما استفاده از سولفات منیزیم تاثیری بر عملکرد جوجه ها در کل دوره نداشت. افزودن منیزیم و روی به طور معنی داری وزن نسبی کبد را کاهش داد (01/ 0>P). بعلاوه افزودن روی به طور معنی داری وزن ژژنوم و طول دئودنوم را کاهش داد (01/ 0>P) همچنین استفاده از روی میزان هموگلوبین خون را افزایش داد (01/ 0>P) بر اساس نتایج آزمایش حاضر، هر چند استفاده از 30 میلی گرم در کیلوگرم استات روی به تنهایی بهترین تاثیر را بر عملکرد جوجه های گوشتی داشت و سبب کاهش اثرات مضر استرس گرمایی گردید اما استفاده توام آن با سولفات منیزیم هیچ مزیتی را در رابطه با صفات مورد آزمون ایجاد نکرد.
    کلیدواژگان: استرس گرمایی، استات روی، جوجه های گوشتی، سولفات منیزیم، فراسنجه های خونی
  • مرضیه ابراهیمی*، احمد زارع شحنه، محمود شیوازاد، زربخت انصاری پیرسرایی، مجید تبیانیان، مسعود ادیب مرادی، کرامت نوری جلیانی صفحات 95-107
    در مطالعه حاضر اثرات 24 روزه استفاده از سطوح بالای اسید آمینه ال-آرژینین بر رشد، خصوصیات ریخت شناسی روده و سیستم ایمنی در جوجه مرغ های گوشتی سویه راس 308 مورد بررسی قرار گرفت. در این پژوهش تعداد 192 قطعه جوجه گوشتی یک روزه در قالب طرح کاملا تصادفی با 4 جیره خوراکی، 4 تکرار و 12 مشاهده در هر تکرار تغذیه شدند. جیره های خوراکی دارای100%، 153%، 168% و 183 % آرژینین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ سویه راس بودند و از 1 تا 24 روزگی تغذیه شدند. در روزهای10 و 24 پژوهش، جوجه ها وزن کشی شده و مصرف خوراک آنها اندازه گیری شد. در روز پایانی آزمایش، تعداد سه قطعه جوجه از هر تکرار به صورت تصادفی انتخاب و کشتار شدند تا شاخصه های وزنی، طولی و بافت شناسی روده کوچک تعیین شده و وزن اندام های مربوط به سیستم ایمنی اندازه گیری شوند. نتایج نشان دادند که سطوح بالای آرژینین خوراک اثر معنی دار افزاینده (P<0.05) بر وزن بدن، متوسط افزایش وزن روزانه، بازده خوراک، وزن نسبی تیموس و طحال و واکنش پوست به فیتوهماگلوتینین P، وزن نسبی و طول روده کوچک و طول پرز ها و عمق کریپت های ددنوم و ژژنوم داشت، در حالی که نسبت طول پرز به عمق کریپت، تعداد سلول های گابلت و ضخامت اپیتلیوم ددنوم و ژژنوم کاهش یافت (P<0.05). بر اساس نتایج حاصل از این پژوهش، مصرف میزان 168 درصدآرژینین قابل هضم بر اساس توصیه کاتالوگ سویه راس، بهترین نتیجه را در بهبود رشد جوجه های گوشتی داشت و همچنین بهبود ویژگی های طولی و وزنی و بافت شناسی بافت روده کوچک و صفات ایمنی را به همراه داشت. از این رو، توصیه می شود در خوراک جوجه ها از سنین 1 تا 24 روزگی مقدار 168درصدآرژینین قابل هضم برای بهبود رشد و افزایش زنده مانی استفاده شود.
    کلیدواژگان: آرژینین، اعضای دستگاه ایمنی، جوجه گوشتی، رشد، ریخت شناسی روده کوچک
  • بهروز دستار *، محمود شمس شرق، حسین محب الدینی صفحات 109-118
    این آزمایش به منظور بررسی روش های مختلف اعمال محدودیت غذایی بر عملکرد، ترکیب لاشه و فراسنجه های خون جوجه های گوشتی انجام شد. پرندگان در طی 7 روز اول پرورش به صورت آزاد تغذیه شدند. در سن 7 تا 14 روزگی، 144 قطعه جوجه خروس گوشتی سویه راس 308 در 24 واحد آزمایشی توزیع و تحت تاثیر چهار تیمار آزمایشی به-صورت تغذیه آزاد، محدودیت غذایی کمی، محدودیت غذایی کیفی و محرومیت غذایی روزانه 8 ساعت قرار گرفتند. هر تیمار آزمایشی شامل 6 تکرار متشکل از6 قطعه پرنده بود. تمام پرندگان از سن 14 تا 42 روزگی به صورت آزاد تغذیه شدند. داده های آزمایش در قالب طرح کاملا تصادفی تجزیه واریانس شدند. نتایج آزمایش نشان داد اعمال محدودیت غذایی سبب کاهش معنی دار وزن پرندگان در دوره آغازین نسبت به گروه تغذیه آزاد شد (P<0.05). پرندگانی که تحت تاثیر محدودیت غذایی کیفی و کمی قرار گرفتند در پایان آزمایش به طور معنی داری دارای افزایش وزن و مصرف خوراک کمتری نسبت به گروه های محرومیت غذایی و تغذیه آزاد بودند (P<0.05). اعمال محدودیت غذایی کمی و کیفی سبب کاهش معنی دار وزن ترکیبات لاشه در مقایسه با گروه شاهد شد (P<0.05). کمترین مقدار چربی حفره بطنی مربوط به پرندگان گروه محدودیت کمی بود که به طور معنی داری کمتر از گروه تغذیه آزاد بود (P<0.05). غلظت هموگلوبین و هورمون های تیروئید (T3 و T4) خون در گروه های مختلف تفاوت معنی داری با یکدیگر نداشتند. درصد هماتوکریت و غلظت آنزیم لاکتات دهیدروژناز در گروه محدودیت کیفی به طور معنی داری کمتر از گروه تغذیه آزاد بود (P<0.05). بر اساس نتایج این آزمایش محرومیت غذایی 8 ساعت در روز نسبت به روش های محدودیت غذایی کمی و کیفی در سن 7 تا 14 روزگی روش مناسب تری برای بهبود عملکرد تولیدی جوجه های گوشتی است.
    کلیدواژگان: محدودیت غذایی، محرومیت غذایی، عملکرد، جوجه گوشتی
  • فرهاد ثابت عمل، غلامعلی مقدم*، اکبر تقی زاده، نصرالله پیرانی صفحات 119-125
    این مطالعه به منظور بررسی رابطه اوره شیر و برخی متابولیتهای خون با عملکرد تولید مثلی گاوهای شیری انجام گرفت. برای انجام این تحقیق از 90 راس گاو شیرده، در دو زمان، هنگام تلقیح و 55 روز پس از آن نمونه های خون وشیر گرفته شد و غلظت اوره، گلوکز، پروتئین تام، بتاهیدروکسی بوتیرات سرم خون و غلظت اوره شیر با استفاده از روش اسپکتروفتومتری اندازه گیری شد. از دو مدل آماری در این تحقیق استفاده شد. در مدل اول با استفاده از تجزیه واریانس اثر برخی عوامل موثر از جمله فصل سال، زمان نمونه برداری، شکم زایش، تولید شیر ماهانه (متغیرهای مستقل) بر روی متابولیتهای خونی اندازه گیری شده و اوره شیر (متغیرهای وابسته) در هنگام تلقیح و 55 روز پس از آن و در مدل دوم با استفاده از رگرسیون لجستیک اثر تمام متغیرهای وابسته و مستقل در مدل اول بر روی میزان باروری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. در مدل اول از بین عوامل مذکور اثر رکورد تولید شیر ماه نمونه برداری و فصل بر روی اوره شیر و خون کاملا معنی دار شد (01/ 0> P) و زمان نمونه برداری، فصل و رکورد شیر ماه نمونه-برداری بین گاوهای پس از تلقیح معنی دار شدند (05/ 0>P) در حالیکه در گاوهای زمان تلقیح فقط زمان نمونه برداری معنی دار شد (01/ 0>P). فصل، رکورد شیر ماه نمونه برداری و زمان نمونه برداری بر روی میزان گلوکز خون معنی دار شدند. زمان نمونه برداری و تولید شیر ماه نمونه برداری بین گاوهای پس از تلقیح بر روی بتاهیدروکسی بوتیرات و پروتئین پلاسمای خون معنی دار (01/ 0>P) و سایر عوامل در گاوهای زمان تلقیح معنی دار شدند و شکم زایش بر روی هیچکدام از متابولیتهای اندازه گیری شده و اوره شیر معنی دار نبود. در مدل دوم از بین عوامل مذکور در زمان فحلی تنها اثرات گلوکز (01/ 0>P)، تولید شیر (01/ 0>P) و اوره شیر (05/ 0>P) معنی دار شدند و در 55 روز پس ازتلقیح بتاهیدروکسی بوتیرات (05/ 0>P) و تولیدشیر (01/ 0>P) معنی دار شد. درگاوهای آبستن نسبت به گاوهای غیر آبستن میزان گلوکز سرم خون بیشتر و اوره شیر، بتا هیدروکسی بوتیرات و تولیدشیر کمتری داشتند. بر اساس این مطالعه یکی از علل کاهش میزان باروری در گاوهای پر تولید را می توان به افزایش مصرف پروتئین تام در جیره غذایی و عدم توازان بین پروتئین و انرژی جیره نسبت داد که باعث افزایش میزان اوره خون و شیر و تغییر برخی از متابولیت های خونی می شود.
    کلیدواژگان: آبستنی، عملکرد تولید مثلی، نیتروژن اوره ای شیر، نیتروژن اوره ای خون
  • قاسم متقی نیا*، همایون فرهنگ فر، عبدالاحد شاد پرور، مسلم باشتنی صفحات 127-141
    در این پژوهش از مجموع 35511 رکورد صفات رشد قبل از شیرگیری مربوط به 11837 راس بره (6030 نر و 5807 ماده) حاصل از 300 قوچ و 3694 میش بلوچی که طی سال های 1357 تا 1387 از گله های 1 و 2 ایستگاه اصلاح نژاد عباس آباد مشهد جمع آوری شده بود، استفاده گردید. بر مبنای قرار گرفتن اجزای واریانس ژنتیکی افزایشی مستقیم (مدل 1)، ژنتیکی افزایشی مستقیم و محیط دائمی مادری (مدل 2) دو جزء فوق، همراه با ژنتیکی افزایشی مادری و بدون کواریانس (مدل3) و با در نظر گرفتن کواریانس (مدل 4) پارامترهای ژنتیکی برآورد گردیدند. بر اساس گزینش بهترین مدل، نسبت واریانس محیط دائم مادری به واریانس فنوتیپی، وراثت پذیری مستقیم و مادری برای وزن تولد به ترتیب 081/0، 104/ 0، 072/ 0 و برای وزن شیرگیری به ترتیب 073/ 0، 063/ 0، 025/ 0 و برای افزایش وزن روزانه به ترتیب 068/ 0، 046/ 0 و 014/ 0 بود. روند ژنتیکی صفات مزبور به ترتیب 104/ 0±688/ 2، 359/ 0±208/ 7 و 004/ 0±069/ 0 گرم در سال برآورد گردید (P<0.01) که نشان دهنده تغییرات مثبت مطلوب ناشی از انتخاب در جمعیت تحت مطالعه می باشد.
    کلیدواژگان: صفات رشد، مدل دام، اثرات مادری، گوسفند بلوچی
  • قادر دشتی *، لیدا علیخانی، جواد حسین زاد صفحات 143-154
    اندازه مزرعه یکی از مهمترین عوامل اثرگذار بر عملکرد اقتصادی بنگاه های تولیدی محسوب می شود. براین اساس هدف مطالعه حاضر بررسی اثر اندازه مزارع بر بهره وری کل عوامل تولید واحدهای پرورش ماهی شهرستان کامیاران می باشد. برای این منظور داده های مورد نیاز از طریق تکمیل پرسشنامه از 55 واحد پرورش ماهی فعال شهرستان کامیاران در سال 1391جمع آوری گردید. گزینش و برازش تابع تولید درجه دوم تعمیم یافته نشان داد که مقادیر غذا، نیروی کار و بچه ماهی اثر معنی داری بر تولید محصول ماهی دارند. همچنین محاسبه شاخص بهره وری کندریک نشان داد که بازای یک واحد نهاده کل مصرفی به میزان 5/ 2 واحد محصول تولید می شود. برآورد تابع بهره-وری بیانگر آن است که اندازه واحد تولیدی و بهره گیری از تکنولوژی پیشرفته تاثیر مثبتی بر بهره وری دارد. بدین ترتیب در جهت بهره گیری اقتصادی از منابع موجود در منطقه توصیه می گردد اندازه واحدهای تولیدی افزایش یافته و از فناوری های نوین استفاده شود.
    کلیدواژگان: اندازه مزرعه، بهره وری، شاخص کندریک، کامیاران، واحدهای پرورش ماهی
  • شهباز نورانیان، علی نوبخت* صفحات 155-169
    این تحقیق به منظور تعیین اثرات استفاده از تفاله انگور، آنزیم و پروبیوتیک بر عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ، فراسنجه های بیوشیمیایی و سطح سلول های خون مرغ های تخم گذار انجام گرفت. این آزمایش با تعداد 384 قطعه مرغ تخم گذار سویه های- لاین W36، در قالب طرح کاملا تصادفی با ترتیب فاکتوریل (2×2×2) با دو سطح تفاله انگور (صفر و 4 درصد)، دو سطح مولتی آنزیم کمبو (صفر و 05/ 0 درصد) و دو سطح پروبیوتیک پروتکسین (صفر و 005/ 0 درصد) در 8 تیمار، 4 تکرار و 12 قطعه مرغ در هر تکرار، به مدت 12 هفته (از سن 65 تا 76 هفتگی) انجام گرفت. استفاده از تفاله انگور، مولتی آنزیم کمبو و پروبیوتیک پروتکسین به طور معنی داری عملکرد، صفات کیفی تخم مرغ و پارامترهای بیوشیمیایی خون مرغ های تخم گذار را تحت تاثیر قرار داد (05/ 0>p). استفاده از 4 درصد تفاله انگور باعث بهبود وزن تخم مرغ، درصد تولید و توده تخم مرغ های تولیدی، ضریب تبدیل غذایی و شاخص رنگ زرده شد. همچنین 4 درصد تفاله انگور باعث کاهش سطوح تری گلیسرید، کلسترول و افزایش سطوح آلبومین و HDL خون شد. تفاله انگور اثرات معنی داری بر مقدار خوراک مصرفی و سطوح سلول های ایمنی خون مرغ ها نداشت. استفاده از مولتی آنزیم کمبو باعث افزایش درصد تولید و توده تخم مرغ های تولیدی و بهبود ضریب تبدیل غذایی، شاخص رنگ زرده، وزن زرده، وزن سفیده، وزن پوسته و واحد هاو شد. استفاده از پروتکسین وزن تخم مرغ، درصد تولید و توده تخم مرغ های تولیدی، ضریب تبدیل غذایی و واحد هاو را بهبود داد. مولتی آنزیم کمبو و پروبیوتیک پروتکسین اثرات معنی داری بر مقدار خوراک مصرفی و سطوح فراسنجه های بیوشیمیایی و سلول های خون مرغ ها نداشتند. استفاده از تفاله انگور به همراه مولتی آنزیم کمبو و پروبیوتیک پروتکسین باعث بهبود عملکرد تخم گذاری، صفات کیفی تخم مرغ های تولیدی شد ولی اثرات معنی داری بر مقدار خوراک مصرفی و متابولیت های خون مرغ ها نداشت. نتیجه گیری نهایی اینکه در مرغ های تخم گذار، استفاده از 4 درصد تفاله انگور به همراه آنزیم و پروبیوتیک می تواند موجب بهبود عملکرد و صفات کیفی تخم مرغ شود.
    کلیدواژگان: صفات کیفی تخم مرغ، تفاله انگور، عملکرد، مرغ تخم گذار، متابولیت های خون
  • حسین دقیق کیا*، وفا محمدی چپدره، علی حسین خانی صفحات 171-183
    تحقیق حاضر به منظور بررسی ارتباط بین منابع مختلف چربی در جیره فلاشینگ با راندمان تولیدمثل بزهای مرخز انجام شد. بدین منظور میزان همبستگی بین متابولیت های تغذیه ای و هورمونی با تعداد نتاج حاصل از هر زایش، برآورد گردید. سی و دو راس بز ماده مرخز با میانگین وزن 62/ 1±44 کیلوگرم مورد استفاده قرار گرفت. تیمارها شامل: گروه A (روزانه400 گرم دانه جو به ازای هر راس + جیره پایه، گروه 1B (روزانه 93 گرم روغن آفتابگردان + جیره پایه)، گروه 2B (روزانه 88 گرم روغن سویا + جیره پایه) و گروه C بعنوان تیمار کنترل که بزها فقط جیره پایه دریافت نمودند. دوره فلاشینگ 4 هفته قبل و 2 هفته بعد از تلقیح مصنوعی بود. بزها به مدت 18 روز با استفاده از سیدر همزمان سازی فحلی شده و 48 ساعت پس از سیدربرداری با اسپرم تازه تلقیح گردیدند. خون گیری از بزها در 3 نوبت بعد از سیدربرداری و 20 روز بعد از تلقیح مصنوعی انجام شد. استفاده از جیره های فلاشینگ میزان باروری و بزغاله زایی را بهبود بخشید (01/ 0>P). مصرف منابع چربی در دوره فلاشینگ باعث افزایش وزن تولد نتاج شد (01/ 0>P). همبستگی غلظت استروژن، گلوکز و پروتئین سرم در فاز فولیکولی با تعداد نتاج معنی دار بود (05/ 0>P). همبستگی بین استروژن و پروتئین سرم با تغذیه جیره فلاشینگ مثبت و معنی دار بود (02/ 0>P). بر اساس مدل ارائه شده، تغییر در غلظت استروژن در فاز فولیکولی نسبت به سایر متابولیت های اندازه گیری شده بیشترین تاثیر را بر تعداد نتاج به همراه داشت (01/ 0>P). در 20 روز بعد از تلقیح، میزان همبستگی بین غلظت پروژسترون با تعداد نتاج مثبت و معنی دار بود (r= +0.58، P<0.01). بطورکلی نتایج این تحقیق نشان داد که تغذیه منابع چربی و جو در دوره فلاشینگ باعث بهبود صفات تولیدمثلی در بز مرخز شدند.
    کلیدواژگان: بز مرخز، نرخ بزغاله زایی، متابولیت های خونی، وزن تولد، فلاشینگ
|
  • M. Latifi, S. Alijani*, A. Taghizadeh, Gh Moghaddam Pages 1-10
    This research was carried out to estimate genetic and phenotypic parameters for growth traits of Mehraban sheep. The data included the birth weight (BW، n=6645)، 3-month weight (3MW، n=3685)، 6- month weight (6MW، n= 2406) and 9-month weight (9MW، n=1684) records that were collected from 1994 to 2010 at Mehraban Sheep Breeding center under supervision of Agriculture-Jahad Organization of Hamedan. The pedigree file consisted of the information of animals from 1987 to 2010 years of birth. The effects of herd-year، season، sex، type birth and age of dam at lambing were fitted in the model as fixed effects. Due to the variation between ages at weighting of lambs this effect considered as a covariate in the model. The significant of fixed effects were determined using general linear model (GLM) procedure of SAS software. Bayesian analysis was carried out for traits، using the GIBBSS3F90 program. The most suitable model for each trait was determined based on deviance information criterion (DIC). The estimated direct heritabilites with most appropriate model were 0. 24، 0. 43، 0. 43 and 0. 23 for BW، 3MW، 6MW and 9MW traits، respectively. The estimated maternal heritabilites were 0. 04، 0. 43 and 0. 19 for BW، 3MW and 9MW، respectively. The results of this research show that a fair rate of genetic progress seems possible by selection for all traits، but negative genetic correlation was observed between direct and maternal genetic effects for all the traits، indicating antagonistic pleiotropy، which needs special care while formulating breeding plans.
    Keywords: Genetic parameters, Bayesian method, Mehraban sheep
  • S. Seidali_M. Khorvash_G. R Ghorbani_H. Mohammadzadeh*_A. Hedayatipour Pages 11-20
    The aim of this study was improving chemical and fermentation properties of wet sugar beet pulp silage using molasses and pith. Wet sugar beet pulp with two different dry matters (10 and 15%) treated with sugar cane pith (with the commercial name "Khotan" as a moisture absorbent) at 0, 5, and 10% and molasses at 0 and 5% levels and then ensiled for 90 d. In this experiment 12 treatments in 4 replicates and 48 laboratory silos were analyzed in a completely randomized factorial design. Using high dry matter sugar beet pulp produced silages with higher digestibility and pH but lower lactic acid, volatile fatty acids and ammonia-nitrogen concentrations (P<0.05). Molasses resulted in an increase in dry matter (DM) and a decline in neutral detergent insoluble fiber (NDF), acid detergent insoluble fiber (ADF) and volatile fatty acids (VFA) concentrations (P<0.05). Molasses did not have any significant effects on lactic acid or pH but increased (P<0.05) lactate to acetate ratios of silages. Application of pith resulted in an increase of DM, NDF and ADF concentrations and a decline of crude protein (CP) and ammonia-nitrogen (P<0.05). Pith also reduced lactic acid and volatile fatty acids concentration and increased pH and lactate to acetate ratios (P<0.05). Application of pith dramatically reduced waste water production (P<0.05). Application of molasses resulted in an increase in DM digestibility of sugar beet pulp silage but a reduction was occurred when pith was used (P<0.05). Application of molasses and pith inhibited fermentation rate and increased pH values of silages due to lactate and volatile fatty acids production (P<0.05). Finally, due to positive effects of molasses on digestibility and fermentation pattern, negative effects of pith on CP, digestibility and fermentation rate, and positive effects of pith on fermentation pattern and reduction in waste water production, it is recommended to produce sugar beet pulp silage by treating 15% DM wet sugar beet pulp with 5% molasses and 5% pith.
    Keywords: Silage additives, Sugar beet pulp silage, Pith, Digestibility, Lactic acid
  • H. Norinorozi, M. Chaji*, Mt Beigy Nassiri, T. Mohammadabadi, M. Bojarpour Pages 21-32
    This study was conducted to determine the chemical composition of Mallva sylvesteris as native and medicinal plant, and determine the appropriate level to use it as an alternative forage portion of the diet of ruminants in two steps. Dry matter (DM), crude protein, ether extract and ash of Mallva sylvesteris was 11.76, 20.11, 3.81 and 16.72 (%DM). Gross and metabolisable energy was 3772 Kcal and 2.55 Mcal/kg-1 DM, respectively. Then, 6 experimental diets contain 0, 20, 40, 60, 80 and 100% Mallva sylvesteris replaced with alfalfa as forage part of a balanced diet was prepared and gas production and digestibility of diet compared. As increasing the amount of Mallva sylvesteris in diets, the gas production and digestibility was increased (P<0.05). At next step, 6 sheep were used. The experimental diets were: 1) 0 (control) 2) 60% Mallva sylvesteris replaced with alfalfa (selected treatment from last Experiment). Dry matter intake of diet contain Mallva sylvesteris significantly was more than control (P<0.05). Rumen ammonia nitrogen and pH, and blood urea nitrogen (BUN) and glocuse were not affected by diets. There was no effect on nutrients digestibility (P>0.05). Therefore, the result were shown that using up to 18% DM of total diet Mallva sylvesteris or 60% replaced with alfalfa had no miserable effect on animal, so it may used in sheep diets as feedlot or grazing forage.
    Keywords: Blood metabolite, Digestibility, Mallva sylvesteris, Rumen fermentation parameters
  • F. Khosravi_M. H Fathi Nasari*_H. Farhangfar_J. Modarresi Pages 33-44
    Pomegranate seed pulp (PSP, resulting from squeezing of pomegranate seed) contains remarkable amount of nutrients such as protein and specially oil which in areas that it is accessible can stand in ruminant’s diet instead of some cereal grains, but its tannin content can reduces palatability and nutritive value. Irradiation is one of physical processing methods that can reduce tannins and improve nutritional value of feeds. So, PSP was irradiated with three doses of 10, 15 and 20 KGy of electron beam and then chemical composition, phenolic compounds content and DM ruminal degradability parameters and ruminal, post-ruminal and total tract digestibility of its DM were measured. The data were analyzed based on completely randomized design using Proc GLM of SAS software. The results showed crude protein was significantly increased by irradiation at 15 and 20 KGy while water soluble carbohydrate was reduced by irradiation. Total phenolic compounds and total tannin content were reduced by all irradiation doses while condensed tannin content was not affected by irradiation. Amongst hydrolysable tannins, gallic acid and ellagic acid content were significantly reduced by all three irradiation doses and tannic acid and punicalin were significantly reduced at higher doses of irradiation (15 and 20 KGy) but punicalagin A content was not reduced by irradiation and punicalagin B content was reducted at 10 and 20 KGy irradiation. Irradiation did not change degradability parameters, ruminal digestibility and total tract digestibility of PSP’s DM but post-ruminal digestibility of its DM was significantly reduced by irradiation. From these results it looks that irradiation of PSP at 15 KGy had the best outcome because while it reduced total tannin and detrimental hydrolysable tannins including gallic acid, tannic acid and punicalin, it caused to preserved the hydrolysable tannins with antioxidant properties including punicalagin’s A and B.
    Keywords: Irradiation, Phenolic compound, Pomegranate seed pulp, Tannin
  • A. Ramin*, S. Asri, Rezaie, M. Bayrami, Z. Eftekhari, M. Jeloudary, L. Kalantary Pages 45-54
    The concentrations of urea, protein and macro-minerals and their interrelationships were investigated in 56 samples including 17 colostrums and 39 whole milks in lactating mares in 2011 in Urmia, Iran. Milk parameters were evaluated by auto-analyzer using commercial kits after separation of the milk casein in 0.1 normal HCl. The overall means for urea, protein, calcium, phosphorus, magnesium, sodium and potassium concentrations were 26.4mg/dl, 4.66 g/dl, 43.2, 20.2, 7.33, 39.7, and 13.1 mmol/l, respectively. The concentration of urea, calcium, phosphorus and sodium in whole milk were 24.4%, 2.8%, 14.3% and 9% greater than in colostrum and protein, magnesium and potassium in colostrums were 500%, 91% and 9% greater than in whole milk of mares. Mean comparison between colostrum and whole milk parameters revealed significant differences (P<0.01) in the concentrations of urea, protein and magnesium and not for other parameters. The highest concentrations of urea, calcium, phosphorus and sodium were found in whole milk and for protein, magnesium and potassium in colostrums. With the exception of the differences (P<0.05) in colostrum calcium concentrations among 5, 9 and 10 years old, no significant differences were observed among 6 age groups in milk and colostrum parameters. There were significant correlations between urea/protein (r=-.19, P<0.01), urea/calcium (r=.37, P<0.01), urea/phosphorus (r=-.35, P<0.01), urea/magnesium (r=-0.32, P<0.01), calcium/phosphorus (r=0.47, P<0.01), sodium/potassium (r=-0.49, P<0.01) and protein/magnesium (r=-0.72, P<0.01), which the greatest and strongest correlations were seen in urea and protein/magnesium, respectively. It is concluded that the concentrations of protein and magnesium in colostrum of mares were higher and urea was lower than in whole milk. Milk urea revealed the greatest relationships with other milk parameters which can be considered as the useful index in studies related to milk production in lactating mares.
    Keywords: Mares, Milk, Colostrum, Urea, Protein, Macro, minerals
  • M. Ghanipoor, Sa Mirmahdavi, R. Hosseinpoor, Ar Seidavi* Pages 55-71
    This research was conducted in order to evaluation of economical performance of crossbred cow (between Guilan native cow and Holstein cow) and natice cow in various rearing and production systems and also comparison of profit per each crossbred and naticve cow. A deterministic model for Guilan crossbred dairy cows was constructed considering milk price system of Iran. Using this model and a similar modet in native cattle, annual profit per crossbred (between Guilan native and Holstein cow) and native cow was estimated and compared. Information on returns and costs from 20 crossbred herds of Guilan province in Lahijan (7 herds), Amlesh (1 herd), Rezvanshahr (3 herds) and Masal (9 herds) cities were studied during a period of 1 year. Results showed that the studied systems were different regarding feeding and its costs, milk yield and its costs, and milk selling. So behaviour of system profit and economic weights against change in production factors in different cities is not similar. Therefore it is necessary to derive special economic weights for each production system. In semi-industrial system (Amlesh city), average profit per crossbred cow was higher than that per native cow, but in traditional systems (Rezvanshahr, Lahijan and Masal), annual profit per native cow was higher than crossbred cow. In Guilan province, the average annual profit per crossbred and native cow was 1611881 and 2937980 rials, respectively. Lack of statistically significant difference between profitability of crossbred and native cattle demonstrates that crossbreeding program was not successful in the economic and production system of Guilan villages.
    Keywords: Cost, Cow, Income, Industrial system, Traditional system
  • S. Eri, F. Samadi, S. Hasani Pages 73-81
    This research was conducted to evaluate the interrelationship between concentration of estrogen and progesterone hormones and some blood serum metabolites with postpartum reproductive parameters in dairy cows. Eighteen Holstein dairy cows were used. Blood serum concentrations of estrogen and progesterone along with urea nitrogen, glucose, cholesterol and triglyceride were measured, using commercial related kits. Rectal pregnancy test was confirmed through measuring blood serum progesterone concentration 50 days after rectal test. Results showed that the concentration of blood serum urea nitrogen was low in pregnant cows than non-pregnant cows (P<0.05). Mean concentrations of glucose and cholesterol in pregnant cows were significantly higher than non-pregnant cows (P<0.05). Cows with blood urea nitrogen greater than mean, had longer interval from calving to insemination, greater insemination per pregnancy and lower pregnancy rate than another group (P<0.05). Negative correlation was found between estrogen and progesterone hormones with intervals from calving to uterus returning, calving to insemination and calving to pregnancy. Blood urea nitrogen had positive correlation with intervals from calving to insemination and calving to pregnancy. Negative correlations were found between blood serum glucose and triglyceride concentrations with intervals from calving to uterus returning, calving to insemination and calving to pregnancy. In general, current study showed that nutritional metabolites have important effect on postpartum reproductive performance.
    Keywords: Nutritional metabolites, Reproduction, Dairy cow
  • E. Nourozi, M. Daneshyar*, P. Farhoomand Pages 83-93
    In recent experiment, the effects of different levels of zinc acetate (0, 30 and 60 mg per kg) and magnesium sulfate (0, 300 and 600 mg per kg) was investigated on performance, carcass characteristics and some blood metabolites of broiler chickens under heat stress condition. For this purpose, 450 one-day-old broiler chicks (Ross 308) were used in 9 groups, 5 replicate (pens) each with 10 birds per replicate. The experimental treatments were analyzed in a 3×3 factorial experiment based a completely randomized design. All the birds fed the same starter (1 to 21 day of age) and grower (22 to 42 day of age) but different dietary zinc and magnesium. The results showed that zinc acetate improved the feed consumption, body weight gain and feed conversion ratio (P<0.01). But dietary magnesium sulfate didn’t affect on the performance during whole the experimental period. Supplementation of both zinc and magnesium decreased the proportional liver weight (P<0.01). Furthermore, zinc supplementation decreased the jejunum weight and duodenum length (P<0.01). In addition, zinc supplementation increased the blood hemoglobin (P<0.01). According the results of current experiment, although supplementation of 30 mg per kg zinc acetate alone had the best effect on performance of broiler chickens and reduced the detrimental effects of heat stress but using both the zinc and magnesium together has no advantage regarding the determined parameters.
    Keywords: Blood parameters, Broiler chickens, Heat stress, Magnesium sulfate, Zinc acetate
  • M. Ebrahimi*, A. Zare Shahneh, M. Shivazad, Z. Ansari Pirsaraei, M. Tebianian, M. Adibmoradi, K. Nourijelyani Pages 95-107
    The objective of the present study was to investigate the effects of using 24 days high dietary levels of L-arginine on growth, intestine morphology and immune system of female Ross broiler chicks. In this experiment, 192 day old chicks were fed with 4 dietary treatments, 4 replications and 12 observations in each replication in a completely randomized design. Dietary treatments included 100%, 153%, 168% and 183% of digestible arginine, based on the Ross catalogue recommendation, and were fed from day 1 to 24. On 10th and 24th days of experiment, chicks were weighed and feed consumption was recorded. At the end of experiment, three chicks per replication were selected randomly and were slaughtered in order to determine weight, length and histology of small intestine, and to measure immune system tissues’ weight. The results showed that high dietary levels of arginine had a significant increasing effect (P<0.05) on body weight, average daily weight gain, feed efficiency, thymus and spleen relative weight, and skin reaction to phytohemagglutinin P, relative weight and length of small intestine, and villous height and crypt depth of duodenum and jejunum; while it decreased (P<0.05) villous height/crypt depth ratio, goblet cell number, and epithelium thickness of duodenum and jejunum. According to the results of this study, consumption level of 168% digestible arginine, based on the Ross catalogue recommendation, had the best results on growth improvement of broiler chicks and it also improved weight, length and histology of small intestine, and immune characteristics. Therefore, it is advised to use 168% digestible arginine in broiler chicks’ feeding from day one to 24 in order to improve growth and viability.
    Keywords: Arginine, Broiler chick, Growth, Immune system organ, Morphology of small intestine
  • B. Dastar*, M. Shams Shargh, H. Mohebodini Pages 109-118
    This experiment was conducted to evaluate the effect of different methods of feed restriction on the performance, carcass traits and blood parameters of broiler chickens. Birds fed a standard diet as ad libitum for the first week after post hatch. One hundred and forty four Ross male broiler chicks were distributed in 24 experimental unite and subjected to one of the four experimental groups from 7 to 14 days of age following quantitative feed restriction, qualitative feed restriction, feed removal daily for 8 hours and ad-libitum schedules. Six replicates of 6 birds were allocated to each group. All birds had free excess to feed after feed restriction period. Data analyzed in a completely randomized design. Results showed that birds were subjected to feed restriction had significantly lower body weight than ad libitum group at 14d (P<0.05). Final body weight gain and feed intake were significantly lower in quantitative feed restriction and qualitative feed restriction groups than feed removal and ad libitum groups (p<0.05). Birds were subjected to quantitative feed restriction and qualitative feed restriction had lower carcass traits than ad libitum group (P<0.05). The lowest abdominal fat percent was found in quantitative feed restriction group which was significantly lower than ad libitum group (P<0.05). The Hemoglobin and thyroid hormone (T3 and T4) concentrations did not differ between the experimental groups. Birds were subjected to qualitative feed restriction had significantly lower hematocrit value and Lactate dehydrogenized enzyme activity than birds feed ad libitum. Based on the results of this experiment, feed removal daily for 8 hours from 7 to 14 days of age is the better method than quantitative and qualitative feed restriction for improving broilers performance.
    Keywords: Feed restriction, Feed removal, Performance, Broiler
  • F. Sabet Amal, Gh Moghaddam*, A. Taghizadeh, N. Pirany Pages 119-125
    This study was conducted to investigate relationship between milk urea (MUN) and some of the blood metabolites with reproduction performance in Dasht Azarnegin dairy cattle farm. For conducting this research, the milk and blood samples from 90 lactating cows in five parities, two seasons (hot, cold) and at 2 reproduction stages (estrus time, 55 days after insemination) were used. The parameters such as MUN and blood urea nitrogen (BUN), glucose, BHBA and protein concentrations were measured by spectrophotometer. For analyzing the data two different statistical models were used. In first model, using analysis of variance procedure the effects of different independent variables such as season, time of sampling, parity and monthly milk production (MMP, as covariate) were considered on measured dependent variables. In the second model, using logistic regression procedure, the effects of all the variables were considered on reproduction performance of the cows. The results from the first analysis revealed that MMP and season had statistically significant (P<0.01) effect on MUN and BUN. Time of sampling, season and MMP was only significant (P<0.05) in cows 55 days after insemination, while in the cows at estrus the time of sampling was significant (P<0.01) only. The season, MPP and the time of sampling was significant (P<0.05) on glucose only. The time of sampling and MMP in cows 55 days after insemination was significant (P<0.01) on BHBA and blood protein concentration. Other variables were significant only in cows at estrus time. The parity had not any significant effect on measured metabolites. In the second model, the glucose, MMP (P<0.01) and MUN (P<0.05) was significant in cows at estrus time and BHBA (P<0.05) and MMP (P<0.01) in cows 55 days after insemination only. Pregnant cows compare to non-pregnant had more blood glucose and less MUN, BHBA and MMP. In conclusion, one of the reasons for repeated estrus in productive dairy cows can be attributed to unbalancing of high ration protein and with raw energy which causes increasing BUN and MUN and changing concentration of other metabolites.
    Keywords: Pregnancy, Reproduction performance, Milk urea nitrogen, Blood urea nitrogen
  • G. Mottaghinia*, H. Farhangfar, Aa Shad, Parvar, M. Bashtani Pages 127-141
    In this research, a data set comprising 35,511 pre-weaning growth records belonging to 11,837 lambs (6,030 males and 5,807 females) resulted from 300 rams and 3,694 ewes and collected during 1986-2008 from two flocks of Abbas Abad Breeding Centre, Mashhad was used. Based on inclusion of direct additive genetic (model 1), direct additive genetic and maternal permanent environment (model 2), two above components along with maternal additive genetic and without covariance (model 3), and with taking account of covariance (model 4), genetic parameters were estimated. Based upon the best model, C2, direct and maternal heritabilities for birth weight were 0.081, 0.104 and 0.072, respectively. The corresponding figures for weaning weight were 0.073, 0.063 and 0.025, respectively and for daily gain were 0.068, 0.046 and 0.014, respectively. Genetic trends for the traits were found to be 2.688 (±0.104), 7.208 (±0.359) and 0.069 (±0.004) g per year, respectively and statistically significant (P<0.01) indicating that positive favorable changes have been resulted from selection in the population under consideration.
    Keywords: Growth traits, Animal model, Maternal effects, Baluchi sheep
  • Gh Dashti*, L. Alikhani, J. Hosseinzad Pages 143-154
    Farm size is one of the important and effective factors on economic activity of producing units. The purpose of this study is analyzing the impact of farm size on total productivity of fish farming in Kamyaran county. Data were collected by filling 55 questionnaires from fish farming units in 2012. Selection and estimation generalized quadratic production function indicated that food, labor and fry have significant effect on fish production. Also, Kendrick productivity index showed that for a unit of total input, the production will be about 2.5 unit. Productivity function implies that farm size and utilization of progressive technology have positive impact on productivity. For economically using of available resources in this region, it is recommended to increase farms size and utilize progressive technologies.
    Keywords: Farm size, Fish farming units, Kamyaran, Kendrick index, Productivity
  • Sh Noranian, A. Nobakht* Pages 155-169
    This experiment was conducted to evaluate the effects of grape pomace, enzyme and probiotic in diet on performance, egg traits, biochemical parameters and blood cells of commercial laying hens. This experiment carried out with 384 Hi-line (W36) laying hens in a completely randomized design as (2×2×2) factorial arrangement with two levels of grape pomace (0 and 4%), two levels of combo multi-enzyme (0 and 0.05%) and two levels of protexin probiotic (0 and 0.005%) in 8 treatments, 4 replicates and 12 birds per replicate for 12 weeks (65-76 weeks). Using grape pomace, combo multi-enzyme and probiotic (protexin) significantly affect the performance, egg quality traits and blood parameters of laying hens (P<0.05). 4% grape pomace in diets improved the amount of egg weight, egg production, egg mass, feed conversion ratio and yolk color index. Also 4% grape pomace decreased the blood levels of triglyceride and cholesterol, while in this condition the levels of albumin and HDL increased. Grape pomace had no significant effects on the amount of feed intake and blood immune cells. Combo multi-enzyme in diets improved egg production percentage, egg mass, feed conversion, yolk color index, yolk weight, albumin weight, eggshell weight and Haugh unit. With use of protexin, egg weight, egg production percentage, egg mass, feed conversion ratio and Haugh unit were improved. Combo multi-enzyme and probiotic (protexin) had no significant effects on the amount of feed intake. Using grape pomace with combo multi-enzyme and probiotic (protexin) improved the performance and egg quality traits of laying hens, while had no any significant effects on the amount of feed intake and blood metabolites (P>0.05). The overall results indicated that in laying hens, using 4% of grape pomace with 0.05% of enzyme and 0.005% of probiotic can improve the performance and egg traits.
    Keywords: Blood metabolites, Egg quality traits, Laying hens, Grape pomace, Performance
  • H. Daghigh Kia*, W. Mohammadi Chapdareh, A. Hossein Khani Pages 171-183
    The present experiment was performed to study the relationship between sources of oil in flushing ration and reproductive efficiency of Markhoz goats. For this purpose, the correlation between some blood metabolites and hormone with number of offspring was estimated. Thirty-two Markhoz goats with average body weight of 44 ± 1.62 kg were used. Flushing treatments were including: group A (400 g barley grain), group B1 (93 g sunflower oil), group B2 (88 g soybean oil) and group c or control (basal diet). Flushing period started 4 weeks before and continued 2 weeks later of artificial insemination. Estrus was synchronized using CIDR for 18 days and goats were inseminated with fresh semen 48 h after CIDR removing. Blood samples collected three times after CIDR removal and 20 days after artificial insemination. All of the flushing rations improved fertility and kidding rates (P<0.01). Consumption of fat in the flushing rations, increased birth weight (P< 0.01). There was a significant correlation between blood estrogen, glucose and protein levels in the follicular phase with kidding rate (P<0.05). A positive correlation was found between estrogen and serum protein with flushing rations (P<0.02). Based on the proposed model, estrogen changes had the greatest impact on the number of offspring among the metabolites at follicular phase (P<0.01). At 20 days after insemination, a positive and significant correlation was found between progesterone and number of offspring (r= +0.58) (P<0.01). Overall, these results indicate that dietary fat sources and barely during the flushing period improve reproductive traits in Markhoz doe.
    Keywords: Markhoz goat, Kidding rate, Blood metabolites, Birth weight, Flushing