فهرست مطالب

به نژادی گیاهان زراعی و باغی - سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

مجله به نژادی گیاهان زراعی و باغی
سال یکم شماره 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/09/24
  • تعداد عناوین: 10
|
  • زهرا عباسی، محمد مهدی مجیدی، احمد ارزانی، اباذر رجبی، محمدرضا جهاد اکبر، پریسا مشایخی صفحات 59-72
    به منظور شناسایی و انتخاب هیبرید های متحمل به شوری بر اساس شاخص های کمی تحمل به تنش، 17 هیبرید تری وی کراس حاصل از تلاقی 17 گرده افشان دیپلوئید متحمل به شوری با سینگل کراس منو ژرم 7112 × 261 به همراه سه شاهد در دو آزمایش در ایستگاه تحقیقات شوری رودشت تحت تنش شوری (هدایت الکتریکی آب و خاک به ترتیب حدود 12 و 8 دسی زیمنس بر متر) و در شرایط عدم تنش در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با پنج تکرار ارزیابی شدند. بر مبنای عملکرد شکر سفید در شرایط تنش و عدم تنش، شاخص های کمی تحمل به تنش محاسبه شدند. تحلیل همبستگی عملکرد شکر با شاخص های مذکور نشان داد که شاخص های تحمل (STI)، میانگین تولید (MP) و میانگین هندسی تولید (GMP) به علت داشتن بیشترین ضریب همبستگی با عملکرد شکر سفید، مناسب ترین شاخص ها جهت شناسایی هیبرید های متحمل به شوری هستند. در مجموع، بر اساس نتایج به دست آمده از نمودار های بای پلات، پراکنش سه بعدی و تجزیه خوشه ای، هیبرید های شماره 7233-29/8 * (7112*261)، 7233-29/19 * (7112*261)، 7233-29/35 * (7112*261)، 7233-29/34 * (7112*261)، 7233-29/28 * (7112*261) وهیبرید 7233-P.29 * MSC2 (شاهد متحمل) به منزله هیبرید های متحمل برای محیط های دارای تنش شوری و هیبرید های 7233-29/1 * (7112*261)، 7233-29/5 * (7112*261)و هیبرید 436 (شاهد حساس) به منزله هیبرید های حساس برای محیط های دارای تنش شوری معرفی شدند. در بین هیبرید های متحمل، هیبرید شماره 7233-29/35 * (7112*261) با بیشترین میانگین عملکرد شکر در شرایط تنش شوری و نیز بالاترین مقادیر STI، MP و GMPبه منزله هیبرید برتر شناخته شد.
    کلیدواژگان: تنش شوری، چغندرقند، شاخص های تحمل، عملکرد شکر سفید، هیبرید
  • محمد علی علیزاده، کرم سپه وند، علی اشرف جعفری صفحات 73-86
    اسپرس زراعی از گیاهان علوفه ای و مرتعی سازگار به اقلیم های مختلف است و در ایران پراکنش زیادی دارد. یکی از مهم ترین بیماری های این گیاه در استان لرستان سفیدک سطحی است که به چین های دوم و سوم این گیاه آسیب می رساند. به منظور شناسایی جمعیت های متحمل به سفیدک سطحی و بررسی روابط بین شدت بیماری سفیدک سطحی و صفات کیفی علوفه، تعداد 34 جمعیت بومی اسپرس با شرایط خرم آباد در سال های 1388 تا 1390 با سه تکرار در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی کشت شدند. ارزیابی سفیدک سطحی در چهار چین و به مدت سه سال و ارزیابی صفات کیفی علوفه به مدت دو سال انجام شد. بین شدت بیماری با درصد پروتئین خام همبستگی مثبت و معنا داری وجود داشت (0/05>P). درصد پروتئین، درصد قابلیت هضم و خاکستر در چین اول از چین های دوم و سوم بیشتر بود. جعیت کرمانشاه از نظر عملکرد برتر از سایر جمعیت ها بود ولی به بیماری سفیدک نیمه حساس بود. دو جمعیت پلی کراس و اشنویه با شاخص شدت بیماری کم جزء جمعیت های متحمل بودند. این بیماری سبب کاهش عملکرد و کیفیت علوفه جمعیت های اسپرس شد.
    کلیدواژگان: اسپرس، رابطه، سفیدک حقیقی، کمیت و کیفیت علوفه، sativa Onobrychis
  • محسن نیازیان، اباذر رجبی، رضا امیری، سید محمد مهدی مرتضویان، محمدرضا اوراضی زاده صفحات 87-99
    به منظور مشخص کردن نحوه کنترل ژنتیکی و وراثت پذیری تعدادی از صفات مورفولوژیکی ریشه چغندرقند که می توانند برای افزایش عملکرد ریشه، عملکرد قند و عملکرد قند قابل استحصال در چغندرقند زمستانه مفید باشند، از تلاقی دای آلل و روش بای پلات داده های دای آلل استفاده شد. بدین منظور، نه ژنوتیپ به نام های 7112-36، 7173، 474، 452، 261، 436-104، SB-FIROZ، RR607 و 436 به صورت دای آلل یک طرفه تلاقی داده شدند. والدین به همراه 36 هیبرید حاصل از آن ها در قالب یک طرح لاتیس سه گانه با 49 تیمار در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی صفی آباد واقع در شهرستان دزفول در سال زراعی 1387 1388 بررسی شدند. صفات بررسی شده شامل طول ریشه، قطر ریشه و ارتفاع طوقه بودند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین تیمارها برای صفات طول ریشه و ارتفاع طوقه در سطح احتمال یک درصد و برای صفت قطر ریشه در سطح احتمال پنج درصد تفاوت معنا دار وجود دارد. بیشترین میزان وراثت پذیری عمومی برای صفات مطالعه شده مربوط به صفت طول ریشه بود. در کنترل صفت طول ریشه نقش اثرهای غیر افزایشی ژن ها بیشتر از اثرهای افزایشی بود. همچنین برای صفات قطر ریشه و ارتفاع طوقه اثرهای افزایشی ژن ها مهم تر از اثرهای غیرافزایشی بود. ترکیب پذیری عمومی ژنوتیپ ها برای هر سه صفت مورفولوژیک در سطح احتمال پنج درصد معنا دار بود. جهت ارزیابی پتانسیل ژنوتیپ های والدینی از روش گرافیکی GGE biplot استفاده شد. ژنوتیپ 7173 ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنا دار برای قطر ریشه داشت. همچنین بهترین هیبریدها برای صفات طول ریشه کوتاه تر، قطر ریشه بیشتر و ارتفاع طوقه کمتر به ترتیب هیبریدهای 7173 × 436، 436-104 × 436و 436 × 261 بودند.
    کلیدواژگان: بای پلات، تجزیه ژنتیکی، تجزیه دای آلل، ریشه، صفات مورفولوژیکی
  • الهام مهرآذر، علی ایزدی دربندی، محسن محمدی، گودرز نجفیان صفحات 101-110
    ارزش نانوایی در گندم های هگزاپلوئید، صفت بسیار پیچیده ای در برنامه اصلاحی گندم است. زیرواحدهای گلوتنین با وزن مولکولی بالا نقش موثری در استحکام گلوتن و کشش پذیری خمیر دارند. مکان ژنی Glu-1 رمزکننده این زیرواحدهاست که بر روی بازوی بلند کروموزوم های گروه یک قرار دارد. در این پژوهش از نشانگرهای DNA مبتنی بر PCR در به گزینی کیفی ارقام گندم استفاده شد. دو زوج آلل Glu-D1یعنی 1Dx5-1Dy10 و 1Dx2-1Dy12 به ترتیب همبستگی شدیدی با قوت و ضعف ارزش نانوایی دارند و زیرواحد 1Bx7 در مکان ژنی Glu-B1 که معمولا با یکی از آلل های 1By8 یا 1By9 پیوسته است با افزایش الاستیسیته خمیر، ارزش نانوایی متوسط تا خوب دارد. نشانگرهای اختصاصی DNA به طول 450، 576، 612، 2373، 527، 669 جفت بازی به ترتیب برای آلل های پروتئینی 1Dx5، 1Dy10، 1Dy12، 1By8،1Bx7 و 1Dy9 تایید شدند. در این پژوهش پتانسیل استفاده از نشانگرهای DNA جهت غربال ژنوتیپ های گندم از نظر ارزش نانوایی در مرحله گیاهچه ای معرفی شد.
    کلیدواژگان: کیفیت نانوایی، گلوتنین، گندم، نشانگرهای مولکولی، واکنش زنجیره ای پلیمراز
  • مسعود شاه مرادی، موسی رسولی، یوسف حمیداوغلی، علی ایمانی، رضا فتوحی قزوینی صفحات 111-122
    خودناسازگاری در بادام و گونه های جنس آلوسانان یک مکانیسم مهم ژنتیکی است که به این گیاهان اجازه می دهد گرده خودی یا گرده های مشابه را تشخیص دهند و سبب جلوگیری از خودباروری می شود. خودناسازگاری در بادام از نوع گامتوفیتیک است و توسط یک مکان ژنی چند آللی کنترل می شود. مطالعه حاضر به منظور شناسایی و انتخاب اولیه نتاج خودسازگار در تلاقی های کنترل شده بادام با استفاده از آغازگر اختصاصی SFF-SFR انجام شد. برخی صفات مهم مورفولوژیکی والدین تلاقی ها با استفاده از توصیفگر UPOV و IBPGR بادام ارزیابی شدند. همچنین نتاج F1حاصل از پنج ترکیب تلاقی شامل تلاقی های A (تونو × ژنوتیپ 101)،B (سوپرنووآ × ژنوتیپ 101)، C (ژینکو × شاهرود 21)،D (تونو × ژنوتیپ 12) و E (تونو × شاهرود 17) با استفاده از روش PCR جهت تکثیر DNA و بررسی خودسازگاری، آزمایش شدند. نتایج حاصل از روش PCR با استفاده از آغازگر SFF-SFR نشان داد که نتاج خودسازگار نواری به اندازه 449 جفت باز نشان دادند که نتاج خودناسازگار فاقد این نوار بودند. علاوه بر این، تمامی ارقام خودناسازگار داخلی فاقد آلل S1 بود و این آلل تحت هیچ شرایطی در والدین مادری (ارقام خودناسازگار داخلی) وجود نداشت.
    کلیدواژگان: آغازگر SFF، SFR، آلل Sf، آلل S1، بادام، خودناسازگاری، PCR
  • عباس یداللهی، عطیه میان محله، عبدالعلی شجاعیان صفحات 123-130
    در این پژوهش 11 توده شنبلیله بومی ایران ارزیابی کاریوتیپی شده است. تجزیه ژنوم گونه ها شامل اندازه گیری طول کل کروموزوم ها، طول بازوی بلند، طول بازوی کوتاه، نسبت طول بازوی بلند به کوتاه، شاخص سانترومتری، شاخص تقارن، شاخص پراکندگی و ضریب تغییرات و طول نسبی انجام شد. گونه ها دیپلوئید و با عدد کروموزومی 2n=16 بودند. تقارن کاریوتیپ ها بر اساس خصوصیات مورفولوژیک توده ها است. براساس روش استیبنز ژنوتیپ های کردستان، اردستان و زنجان در گروه A2 و سایر ژنوتیپ ها در گروهA 1 قرار گرفتند. در بخش مطالعات مورفولوژیک تجزیه خوشه ایبر روی توده ها براساس میانگین نه صفت استاندارد شده شامل (تعداد برگ، تعداد روز تا گلدهی، وزن خشک، طول ساقه، وزن هزاردانه، تعداد روز تا جوانه زنی، طول برگ، قطر برگ و طول دمبرگ) انجام گرفت. برای تعیین فاصله بین توده ها از روش Dist و روش ادغام کلاسترها استفاده شد. داده های مورفولوژیک با استفاده از نرم افزار MSTATC و SPSS نرمال شدند. تجزیه واریانس داده ها با استفاده از نرم افزار MSTATC انجام گرفت.
    کلیدواژگان: تنوع، شنبلیله، کاریوتیپ، مورفولوژیک، Leguminosae
  • مژگان تبریزی وند طاهری، سیامک علوی کیا، محمد مقدم واحد، سعید اهری زاد، مهدی غفاری صفحات 131-144
    بررسی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی لاین ها به منظور استفاده از آن ها به منزله والدین در ایجاد واریته های هیبرید جدید ضروری است. افزون بر این، نوع وراثت صفات می تواند در تصمیم گیری برای تعیین روش های اصلاحی مناسب و پیش بینی میزان پیشبرد ژنتیکی ناشی از گزینش کمک کند. در این پژوهش، به منظور بررسی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی در آفتابگردان، پنج لاین نر عقیم و چهار تستر بازگرداننده باروری به صورت لاین × تستر تلاقی داده شدند. هیبریدهای حاصل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار بررسی شدند. براساس نتایج حاصل، از نظر عملکرد دانه و روغن، لاین های نر عقیم 52، 330 و 344 و تسترهای R25و R50از ترکیب پذیری عمومی بهتری برخوردار بودند. ترکیبات R25× 222 و R23× 52 به ترتیب از نظر عملکرد دانه و روغن بالاترین ترکیب پذیری خصوصی را داشتند. در تبیین صفات وزن خشک طبق، وزن دانه های هر طبق، عملکرد دانه با پوسته، عملکرد دانه، درصد روغن و عملکرد روغن اثر غالبیت نقش بیشتری ایفا کرد. ارتفاع بوته و تعداد دانه های هر طبق توسط هر دو نوع اثر افزایشی و غالبیت کنترل شدند.
    کلیدواژگان: ترکیب پذیری خصوصی، ترکیب پذیری عمومی، واریانس افزایشی، واریانس غالیبت، وراثت پذیر
  • مهدی بیگدلو، وحیده ناظری، جواد هادیان صفحات 145-160
    آویشن کرمانی (Thymus caramanicus Jalas) متعلق به خانواده نعناعیان (Lamiaceae) است و یکی از چهار گونه بومی در ایران است که در قسمت های مرکزی کشور پراکنش دارد. برای ارزیابی تنوع صفات ریخت شناختی برخی از جمعیت های این گونه، در آزمایشی 70 ژنوتیپ مربوط به هفت جمعیت، با هدف استفاده در برنامه های به نژادی آتی و مصارف دارویی برای 30 صفت کمی و کیفی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که تنوع درخور توجهی از نظر صفات مهم اصلاحی گیاهان دارویی بین جمعیت ها وجود دارد. آنالیز همبستگی، وجود همبستگی های مثبت و منفی معنا داری بین برخی صفات مهم را نشان داد. تجزیه به عامل ها نشان داد که صفاتی همچون طول ساقه گلدار، طول دومین میان گره، طول و عرض برگ، تعداد گل در گل آذین، طول گل آذین، طول و عرض برگه و طول جام و کاسه گل از اجزای تشکیل دهنده عوامل هستند. تجزیه به عامل ها همچنین در مجموع بیش از 84 درصد از تغییرات مربوط به صفات اصلی تاثیرگذار را تبیین کرد. تجزیه خوشه ای، هفت جمعیت آویشن کرمانی را در دو گروه مستقل تقسیم بندی کرد. جمعیت های جمع آوری شده از استان های کرمان و اصفهان در یک گروه و جمعیت های جمع آوری شده از استان سمنان در گروهی دیگر قرار گرفتند. دو جمعیت رابر و کاشان بیشترین تشابه را داشتند. جمعیت های موجود در رویشگاه رابر طویل ترین ساقه گلدار و بزرگ ترین ابعاد برگ، را داشته اند که از نظر به نژادی این گیاه صفات مطلوبی به شمار می روند.
    کلیدواژگان: آویشن کرمانی، تجزیه به عامل ها، تجزیه خوشه ای، صفات کمی و کیفی
  • امید سفالیان، رامین سلمانی صمدی، علی اصغری، مجید شکرپور، محمد صدقی، بهنام فیروزی، فاطمه احمدپور صفحات 161-174
    گندم (Triticum aestivum L.) محصول غذایی اصلی بیش از یک سوم جمعیت دنیا و نیز غذای عمده مردم آسیا به شمار می رود. بیش از 800 میلیون هکتار از کل خشکی های دنیا تحت تاثیر تنش شوری قرار دارند. شوری به علت کاهش درخور توجه میانگین عملکرد محصولات مهم زراعی، مشکل اصلی تولید غذا محسوب می شود. این مطالعه به منظور ارزیابی واکنش 24 رقم و ژنوتیپ گندم به تنش شوری با NaCl در مراحل اولیه رشد و همچنین بررسی ارتباط بین صفات مورفوفیزیولوژیک اندازه گیری شده و نشانگرهای مولکولی انجام گرفت. ژنوتیپ ها در محلول غذایی هیدروپونیک و تحت شرایط شاهد و تنش شوری (45 و 90 میلی مولار کلرید سدیم) کشت شدند. نتایج تجزیه واریانس نشان داد بین ژنوتیپ ها (در سطح احتمال یک درصد) و همچنین همه صفات اندازه گیری شده در سطوح مختلف تنش شوری اختلاف معنا دار وجود دارد. در این پژوهش از بین 20 پرایمر RAPD و 34 پرایمر ISSR، درنهایت 15 پرایمر ISSR و شش پرایمر RAPD به علت تولید نوارهای چندشکل برای بررسی تنوع ژنتیکی و تجزیه رگرسیون استفاده شدند. تجزیه کلاستر براساس ضریب شباهت جاکارد انجام و براساس نمودار حاصل از آن، ژنوتیپ های استفاده شده در چهار گروه قرار گرفتند. میانگین فاصله ژنتیکی بین ژنوتیپ ها 486/0 بود که نشان دهنده تنوع ژنتیکی قابل ملاحظه بین ژنوتیپ های استفاده شده بود. به منظور ارزیابی ارتباط بین صفات اندازه گیری شده و نشانگرهای مولکولی، تجزیه رگرسیون انجام و روابط معنا داری ملاحظه شد.
    کلیدواژگان: تجزیه رگرسیون، تنش شوری، تنوع ژنتیکی، نشانگر ISSR، نشانگر RAPD
  • مسلم بهمن کار، سید احمد سادات نوری، محمد مهدی مرتضویان صفحات 175-185
    گاهی هنگام دورگ گیری در صفات کمی به دلیل وقوع پدیده تفکیک متجاوز در نسل 2F و دیگر نسل های در حال تفرق، فنوتیپ هایی مشاهده می شوند که خارج از محدوده والدین خود قرار دارند. تفکیک یافته های متجاوز را می توان از طریق خودگشنی و گزینش تثبیت کرد. مطالعات ژنتیک کلاسیک و کیو تی ال، عمل مکمل ژن ها را مهم ترین دلیل وقوع پدیده مذکور می دانند. وقوع پدیده تفکیک متجاوز از طریق تلاقی بین والدینی که قابلیت ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنا دار برای صفات مطالعه شده داشته باشند، تا حدودی قابل پیش بینی است. برای افزایش احتمال وقوع این پدیده به نظر می رسد که در میان روش های اصلاحی موثرترین روش، بالک تک بذر و گزینش دوره ای باشد. از پدیده تفکیک متجاوز در اصلاح صفات مختلف کمی همچون مقاومت به تنش های سرما، گرما، خشکی و شوری به طور گسترده ای استفاده شده است.
    کلیدواژگان: بالک تک بذر، دورگ گیری، صفات کمی، عمل مکمل ژن ها، گزینش دوره ای
|
  • Pages 59-72
    In order to identify and selection salt tolerant hybrids based on tolerance indices، 17 sugar beet three-way cross hybrids produced by crosses between 17 salinity improved S1 pollinators and a cytoplasmic male sterile (CMS) single cross as female، along with three control genotypes were grown in 2007 in Rudasht Station (Isfahan) under saline (12 dS/m and 8 dS/m for water and soil) and non-saline field conditions using a randomized complete block design with five replications. Five salt tolerance indices including stress susceptibility index (SSI)، stress tolerance index (STI)، mean productivity (MP)، geometric mean productivity (GMP) and stress tolerance (TOL) were used to evaluate the white sugar yield in stress and non-stress conditions. Correlation analysis showed that MP، GMP and STI had significantly positive correlation coefficient with white sugar yield under both stress and non-stress conditions suggesting that these indices are more efficient for determining salt tolerant genotypes. Based on multivariate biplot، triple plot and cluster analysis، hybrids number 7233-29/19 * (7112*261)، 7233-29/35 * (7112*261)، 7233-29/34 * (7112*261)، 7233-29/28 * (7112*261) and 7233-P. 29 * MSC2 recognized as salt tolerant genotypes and hybrids number 7233-29/1 * (7112*261)، 7233-29/5 * (7112*261) and 436 HYBRID were introduced as salt sensitive genotypes. Genotype number 7233-29/35 * (7112*261) with highest white sugar yield in stress condition was the best.
    Keywords: hybrid, salt tolerance, Sugar beet, tolerance index, white sugar yield
  • Pages 73-86
    The Onobrychis viciafolia is one of the forage and rang land plants that is adapted and spread to different climates of Iran. One of the important disease of this plant is powder mildew in the Lorestan province which damages second and next cutting stages of this plant. To study the correlation between disease severity and forage quality, seeds of 34 populations were planted in field of Khorram Abad city with Ranomize block design by three replications on years of 2008-2011. Evaluation made against powdery mildew disease by four cuttings for three years but it was 2 years for forage quality. There was significant positive correlation between disease severity of infected plants with powdery mildew and percent of total protein (P<0.05). Population of Kermansah with maximum forage yield were higher than any other populations which was rather tolerance to powder mildew. Polycross and Oshnavieh populations with low disease severity index were tolerant. The disease was caused to decrease of forage yield and forage quality of the sainfion populations.
    Keywords: Onobrychis sativa, quality, quantity of forage, real powdery mildew, relation, Sainfion
  • Pages 87-99
    In order to study the mode of genetic control and heritability of morphological characteristics important for the improvement of root weight, sugar yield and white sugar yield in tropical beet, Griffing's diallel cross method along with the biplot display of diallel data were applied. Nine sugar beet lines including 7112-36, 7173, 474, 452, 261, 436-104, SB-FIROZ, RR607 and 436 were crossed in one-way diallel cross. Parental lines along with 36 consequent hybrids were implemented at Safiabad Agricultural Research Center, Dezful, Iran in 2009. The experimental design was a triple lattice with three replications. The traits root length, root diameter and crown height was measured. Analysis of variance showed significant differences among genotypes for root length and crown height at one percent and for root diameter at five percent probability levels. The highest broad-sense heritability was estimated for root length, a trait that was mainly controlled by non-additive gene effects. For root diameter and crown height, additive gene effects were found to be more important than non-additive effects. General combining ability (GCA) of genotypes was significant for all the three morphological characters at five percent probability level. The GGE bi-plot graphical analysis was used to evaluate the potential utility of the O-type lines. The parent 7173 had a positive, significant GCA for root diameter. The best hybrids for short root length, large root diameter and short crown height were 7173 × 436, 436-104 × 436 and 436 × 261, respectively.
    Keywords: Biplot, Diallel cross, Morphological characteristics, Sugar beet
  • Pages 101-110
    Bread-making quality in hexaploeid wheat is a complex trait for breeding programs. High molecular weight glutenin subunits (HMW-GS) have an important effect on dough stability and elasticity. The Glu-1 loci that are encoded these subunits are located on the long arms of group-1 homologues chromosomes of the A, B and D genomes. In this work we used PCR-based DNA markers to distinguish wheat bread-making quality. Good and poor wheat bread-making quality is associatedwith two allelic pairs at the Glu-D1 complex locus, designated1Dx5–1Dy10 and 1Dx2–1Dy12, respectively.Among the glutenin subunits encoded at Glu-B1, thec1Bx7 allele that is usually expressed with 1By8 or 1By9 subunits, contributemoderately well to good quality. The specific DNA markers as: 450, 576, 612, 527, 2373 and 669 bp respectively were characterized for 1Dx5, 1Dy10, 1Dy12, 1By8, 1Bx7 and 1Dy9 alleles. Inthis research, we report the development of an alternativescreening method based on DNA markers at seedling stage for wheat bread making quality.
    Keywords: bread, making quality, glutenin, molecular markers, PCR, Wheat
  • Pages 111-122
    Self-incompatibility in almond and Prunus species is an important genetic trait that prevents self-fertilization. Self-incompatibility in almond is controlled gametophytically by the multiallelic S-locus. This study was done in order to identification and preliminary selection of self-compatible progenies resulted from controlled crosses in almond using specific primer SFF-SFR.Some important morphological traits of parental crosses were evaluated using almond descriptor. Also, offspring’s (F1) of five crosses including; A (Tuono × 101 Genotype), B (Supernova × 101 Genotype), C(Genco × Shahrood 21), D (Tuono × Shahrood 12) and E (Tuono × shahrood 17) were tested using PCR in order to DNA amplification and self-compatibility evaluation. Results of PCR method found that self-compatible progenies showed 449 bp band, while this band not observed in self-incompatible progenies. In addition, all self-incompatible progenies appeared no S1 allele at any condition.
    Keywords: almond, self, incompatibility, Sf, allele, S1, allele, SFF, SFR primer, PCR
  • Pages 123-130
    Karyotypes of eleven Iranian populations of Trigonella foenum-graceum were investigated. Somatic chromosome numbers of examined populations were determined as 2n = 14. Chromosomal parameters were examined as follows: Long arm length (TL), Short arm, total chromosome length, arm ratio, r-value, form percentage of chromosome, total form percentage of karyotype. Chromosomes were mostly metacentric, but some submetacentric chromosomes were also observed. The genotypes number 3, 4, and 6 were classified into symmetric class of 2A and others stand to 1A. The Results of analysis of variance based on completely randomized design (CRD) showed a significant differences among the genotypes for all traits (P<0.01). Cutting dendrogram resulted from cluster analysis (UPGMA) based on 9 parameters.
    Keywords: diversity, Karyotype, Leguminosae, morphological, Trigonella foenum, graceum
  • Pages 131-144
    Determining general and specific combining ability of lines is necessary to use them as parents of hybrid varieties. In addition, estimates of the heritability of characters helps in selecting suitable breeding methods and predicting genetic gains of the traits. To determine general and specific combining abilities and gene effects of agronomic characters, five CMS lines and four restorer lines (tester) were crossed in a line × tester scheme. Hybrids were evaluated using a randomized complete block design with three replications. The results showed that CMS lines 52, 330, 344 and testers R25 and R50 had high general combiners for seed and oil yield. Hybrids R25 × 222 and ­R23 × 52 also showed high specific combining ability for seed and oil yield. For head dry weight, seed weight per head, seed yield with hull, seed yield, oil percentage and oil yield, non-additive genetic effects were important. Plant height and seed number per head were controlled by both additive and dominance effects.
    Keywords: Additive effect, dominance effect, general combining ability, heritability, specific combining ability
  • Pages 145-160
    Evaluation of morphological variations in 70 genotypes of seven accessions of Thymus caramanicus Jalas.Growing in central Iran was carried out, for determining valuable characters for future breeding programs and medicinal purposes. In this study 30 quantitative and qualitative characters were evaluated. The results revealed great variabilities of important traits among populations. Results of simple correlation analysis showed the existence of significant, positive and negative correlations among some important characters. Factor analysis was also used for defining of the determinant factors and the characters constituted in each factor. Factor analysis showed that flowering stem length, second internode length, leaf length, leaf width, number of flowers per inflorescence, inflorescence length, number of bracts, calyx length and corolla length constituted the main factors. Principal component analysis explained over 84 percent of the variation related to main effective characters. Populations of T. caramanicus separated into two groups by cluster analysis using Ward method. Populations which were collected from Kerman and Esfahan provinces placed in a same group and populations from Semnan province were placed in an independent group. The most similar populations were Rabor and Kashan. The Rabor population characterized by having valuable traits such as largest flowering stem, longest second internode and largest leaf, can be introduced for breeding and medicinal purposes.
    Keywords: Cluster Analysis, Factor Analysis, quantitative, qualitative characteristics, Thymus caramanicus Jalas
  • Pages 161-174
    Wheat (Triticum aestivum L.) is a major staple food crop for more than one third of the world population and is the main staple food of Asia. Over 800 million hectares of land throughout the world are salt affected. Salinity is a major obstacle to food production because it substantially reduces the average yield of major crops. This study was conducted to evaluate the response of 24 cultivars and genotypes of wheat (Triticum aestivum L.) to NaCl salinity at early seedling growth and correlation between affected morphophysiological traits and molecular markers. Genotypes grew in hydroponic nutrient solution, under control (tap water) and salt stress (45 and 90 mM NaCl) conditions. Results of ANOVA analysis showed that there are significant difference (in one percent P-value) between genotypes and all of measured traits in different levels of salinity. A total of 20 RAPD and 34 ISSR primers were tested to investigate genetic diversity in 24 wheat genotypes. Of these, only 15 ISSR and 6 RAPD primers produced polymorphic bands and were further used for genetic diversity and regression analysis. Cluster analysis was performed based on jaccard coefficient and all genotypes were divided into 4 groups. Average genetic distance between genotypes was 0.486, showed that there is considerable variation among these genotypes. Regression analysis, also, revealed that there are significant relations between measured traits and using markers were investigated.
    Keywords: genetic variance, ISSR markers, RAPD markers, regression analysis, salinity stress
  • Pages 175-185
    Sometimes when hybridization in quantitative traits due to occurring of transgressive segregation phenomena in F2 and other generations, phenotypes are observed that are outside the scope of their parents. Transgressive segregates can be fixed via selfing and selection. Classical genetic and QTL studies know complementary action of genes as the main reason for the occurrence of the above phenomenon. The transgressive segregation phenomena through cross between parents with a positive and significant GCA values for all traits are somewhat predictable. It seems, to increase the likelihood of this phenomenon, bulk single seed and recurrent selection among breeding methods are the most effective methods. Transgressive segregation phenomena are widely used in the improved of various quantity characteristics such as tolerance to stresses such as cold, heat, drought and salinity.
    Keywords: complementary action of genes, bulk single seed, hybridization, quantitative characteristics, recurrent selection