فهرست مطالب

فقه مقارن - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

مجله فقه مقارن
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/10/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • محمدعادل ضیایی، محمد عزیز حسامی صفحه 5
    مالکیت بر منافع اعیان و اشخاص، و مالیت آنها مورد پذیرش همه فقی هان مسلمان قرار گرفته، اما مالیت منافع اشخاص، مورد اختلاف فقها است. برخلاف جمهور فقها، فقهای متقدم حنفی معتقدند که منفعت اشخاص، مال نیست؛ زیرا از نگاه آنان مال باید دارای وجود عینی بوده و قابلیت احراز و ذخیره کردن را داشته باشد و برای رای خود به قرآن مجید که برای مهر زنان مال را تعیین کرده، سنت پیامبر(ص) که در قبال اخذ اجرت تعلیم قرآن، وعید جهنم داده و آثاری از صحابه استناد جسته اند. در مقابل، جمهور براین باورند که منفعت، اخص از مال بوده و منافع نیز همانند اعیان قابل تقویم اند و برای اثبات نظر خود به داستان ازدواج موسی(ع) با دختر شعیب(ع) که در آن منفعت به عنوان مهر قرار داده شده است، آیاتی از قرآن که در آنها از مهر تعبیر به اجر شده، روایات نبوی و نیز عرف صحیح مردم که منافع را مال تلقی می کنند استدلال کرده اند. لازمه پذیرش نظر مشهور حنفیه، عدم صحت قراردادن تعلیم قرآن به عنوان مهر، عدم ضمان منافع غیر مستوفی توسط غاصب، عدم جواز وصیت به منافع و عدم جریان ارث در منافع است، در حالی که اقتضای پذیرش مبنای جمهور فقهای اهل سنت جواز این موارد است. فقی هان متاخر حنفی هم از باب اضطرار و مصلحت، بعضی از این موارد را پذیرفته اند. با توجه به عقود مختلفی که بر منافع انجام شده و اینکه اتلاف آنها در عرف همه جوامع، موجب ضمان است و این نکته که اعیان به اعتبار منافع، مال قلمداد می شوند و انتفاع، هدف اصلی از داشتن اموال است و هر چیزی که نفع و بهره ای نداشته باشد، مال محسوب نمی شود، نظر جمهور موجه و صحیح به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: مالیت، منافع، ملکیت، مهر، تعلیم قرآن
  • عبیدالله بادپا صفحه 31
    ازنظر تاریخی ضرورت قانون گذاری احکام فقهی به عنوان یک فرایند، نزد فقهای مذاهب اسلامی مشهود بوده و جامعه اسلامی ضرورت آن را از قرنها پیش احساس نموده است؛ زیرا این امر یکی از گستره های مهم و عملی اجتهاد اسلامی به شمار می رود. در حقیقت دولتمردان و مجتهدان اسلامی، پیش از رنسانس کشورهای غرب در این فرآیند، گوی سبقت ربوده اند. مثلا «قانون نامه» در سالهای 926-967ق و سپس «المجله الاحکام العدلیه» در سال 1293ق در قلمرو عثمانی ها مدون شده است و با نگارش این مجموعه های فقهی، قانون گذاری اسلامی به عنوان یک نهضت علمی در زمینه های مختلف فقهی در بیشتر کشورهای اسلامی رواج پیدا کرد. و در این زمینه بعد از انقلاب، در جمهوری اسلامی ایران، پیشرفتهای مهم و چشمگیری واقع شده است. در ضمن، این فرایند نه تنها در راستای تقریب و هم گرایی نگرشهای اجتهادی و فقهی نتایج مفید و ارزنده ای را دربر داشته، بلکه در راستای شناساندن جامعیت و جهانی بودن اصول و قواعد حقوق اسلامی بهترین نقش را ایفا می کند.
    کلیدواژگان: قانون گذاری، المجله العدلیه، استحسان، قانون نامه، تقریب مذاهب اسلامی
  • محمد سروش محلاتی صفحه 51
    بررسی مسئله جواز یا عدم جواز قضاوت زنان، معمولا با نقل استدلالهای مربوطه آغاز شده و با نقد و جمع-بندی آنها به پایان می رسد. ولی این مقاله در وهله اول به تحلیل ریشه های ورود این مسئله به فقه همراه با پیشینه تاریخی آن پرداخته و سپس به نقل آن استدلالها نظر دارد و در صدد آشکار کردن این مسئله است که «شرط ذکورت»، چگونه به فقه وارد شده است و آیا از آغاز تدوین فقه، همان گونه که مثلا مسئله ای تحت عنوان «شرایط امام جماعت»، مطرح شده، مسئله دیگری هم تحت عنوان «شرایط قاضی»، مطرح بوده است؟ در این بررسی، مسئله ذکورت قاضی در فقه امامیه، با نگاه اجمالی به فقه اهل سنت مورد توجه قرار می گیرد و آشکار می شود که در دوره ای شرط ذکورت، در منابع فقهی شیعه، مطرح نبوده و سپس در متون فقهی به عنوان مسئله ای (فاقد نص) تلقی شده است. در عین حال برخی متاخران، این شرط را «اجماعی» دانسته اند. از این رو بررسی اجتهادی این شرط، موکول به آن است که سیر تاریخی مسئله در فقه، مورد تحقیق قرار گرفته تا معلوم گردد که این شرط را باید به عنوان یک شرط مسلم که در ادوار مختلف مورد قبول فقها بوده و از سوی همه آنها مورد تایید قرار داشته و قهرا با موافقت معصوم، ملازمه دارد، تلقی کرد. در این صورت حتی اگر در ادله این شرط هم مناقشاتی وجود داشته باشد، باز باید آن را پذیرفت و یا چنین تسالمی قابل اثبات نبوده و اجتهاد در این باره با محدودیت مواجه نیست.
    کلیدواژگان: قضاوت، زنان، اجماع، عدم خلاف، نصب، اهل سنت
  • افتخار دانش پور صفحه 67
    غائب مفقودالاثر یک اصطلاح حقوقی است که در قانون مدنی و قانون امور حسبی مورد استفاده قانون گذار قرار گرفته است. در این بین مسئله طلاق زوجه چنین فردی در حالات تامین یا عدم تامین نفقه مورد بررسی اجتهادی از سوی فقها می باشد. با توجه به مستندات روایی موجود و قبل از ورود به بحث تعارض در بین آنها و امکان جمع عرفی، از طریق مرجحات، می توان جواز طلاق را حتی به موارد تامین نفقه تعمیم داد. در غیر این صورت، عدم دسترسی به نشان و اثری از این زوج و همراهی غیبت وی با عدم ایفای وظایف زناشویی و مشکلات و تبعات ناشی از آن برای زوجه، بررسی موضوع طلاق را برای او با توجه به عنوان «عسر و حرج» ضروری می گرداند. این پژوهش با مطالعه مبانی فقهی و حقوقی و بهره گیری از پویایی اجتهاد در استنباط مسائل مستحدثه و در راستای احقاق هرچه بهتر حقوق زوجه، با توجه به فتاوای برخی فقها، به دنبال روشن کردن این مطلب است که آیا صدور حکم طلاق زوجه چنین فردی پس از ارائه دادخواست و قبل از اتمام دوره چهارسال، ممکن و منطبق با موازین شرعی است؟ تا به این وسیله رای صواب و قول صائب در این جهت مشخص گردد.
    کلیدواژگان: غائب مفقودالاثر، طلاق، عسر و حرج، انقضای مدت چهار سال
  • مصطفی ذوالفقارطلب، محمد جمالی صفحه 91
    یکی از مسائل مهم فقهی، مسئله قصاص پدر و مادر در برابر کشتن عمدی فرزند است. این موضوع در مذاهب فقهی، به تفصیل مورد بحث فقها قرار گرفته است. فقهای مذاهب اسلامی درباره قصاص پدر و مادر در برابر کشتن عمدی فرزند، دو دیدگاه متفاوت ارائه کرده اند: دیدگاه نخست؛ جمهور مذاهب اهل سنت (حنفیه و شافعیه و حنابله) و شیعه امامیه (در قول مشهور خویش) قائل به عدم قصاص والد به سبب کشتن عمدی فرزند هستند که مهم ترین دلیل این حکم نزد این دسته از فقها، حدیث «لا یقاد الوالد بالولد» است. دیدگاه دوم؛ مالکیه بنابر قول راجح و بعضی دیگر از فقی هان اسلامی، قائل به قصاص پدر و مادر در مقابل کشتن عمدی فرزند هستند. از جمله ادله این دسته از فقها، استدلال به عموم ادله قصاص است. یکی از مسائل فقهی وابسته به قصاص والد در برابر قتل عمدی فرزند، مسئله تفاوت مجازات پدر و مادر در این مسئله است که شیعه امامیه و امام احمد (بنابر قولی از او)، برخلاف جمهور مذاهب فقهی اهل سنت، قائل به تفاوت مجازات بین پدر و مادر در این مورد هستند، به طوری که انتفای قصاص را در این مسئله، منحصر به پدر دانسته اند. ماده 220 قانون مجازات اسلامی ایران نیز در مسئله عدم قصاص والد به فرزند، به طور عموم از دیدگاه جمهور اهل سنت و قول مشهور شیعه امامیه و در مسئله تفاوت مجازات بین پدر و مادر به طور خصوص از دیدگاه شیعه امامیه پیروی کرده است. پس از بررسی ادله مذاهب فقهی در این مسئله، به نظر می رسد مجازات پدر و مادر در قتل عمدی فرزند، تابع شرایط حاکم بر قتل است، به طوری که اگر قتل در شرایط کاملا غیر موجه انجام گرفته باشد و هیچ شبهه ای در عمدی بودن قتل وجود نداشته باشد، از باب افساد فی الارض و القتل بالسیاسه، حکم به اعدام پدر و مادر می گردد. اما اگر قتل در غیر این شرایط انجام گرفته باشد، به طوری که عمدی بودن قتل را خدشه دار سازد، مجازات قصاص بنابر ادله مخصصه منتفی می شود.
    کلیدواژگان: قصاص، تعزیر، افساد فی الارض، مقاصد الشریعه، پدر و مادر، قتل
  • علی اکبر فرح زادی، سید کامران فتح اللهی صفحه 111
    یکی از حدود الهی، حد محاربه است و آن اجرای یکی از این چهار مجازات می باشد: قتل، صلب (سه روز زنده به صلیب بستن)، قطع دست و پا از دو جهت مخالف، و نفی بلد. مستند و مبنای اجرای یکی از چهار مجازات مذکور، آیه 33 سوره مائده می باشد. مطابق روایات و آراء فقها، محارب کسی است که به قصد ایجاد رعب و وحشت در مردم دست به اسلحه ببرد و از این طریق مرتکب افساد در روی زمین گردد. برخی فقها در تعریف و تعیین مصداق محاربه، در اثر تشابه آن با برخی مفاهیم همچون: افساد فی الارض، بغی، راهزنی و سرقت، این عناوین را برعنوان محاربه حمل نموده و آنها را به یک معنا در نظر گرفته اند. گرچه مفاهیم مذکور مصادیق مشترکی هم دارند، اما این به منزله وحدت معنا و مفهوم آنها نمی باشد. دلیل این مطلب نصوص شرعیه و اغلب منابع فقهی معتبر امامیه و اهل سنت است.
    کلیدواژگان: محاربه، محارب، افساد فی الارض، بغی، قطع طریق، سرقت
|
  • Mohammad Adel Ziyayi, Mohammad Aziz Hesami Page 5
    The ownership of usufructs of the corpus or the individuals and also the worth of them has been accepted by all of Muslim jurists, but the worthwhile usufructs are the subject of discrepancy. On the contrary of the majority of the jurists, the first Hanafi jurists believed that the usufruct of individuals is not property, because they believe property should have a non-fungible existence and also havethe capability of seisin and they refer to Holy Quran (which has assigned property for dower) and also the Prophet's tradition (who has ensured the hell for whom get wage for teaching the Holy Quran) as well as some works of the Companions. But on the other hand the majority of jurists believe the usufruct is more specific than property and the usufructs could been evaluate just like the corpus. They refer to the story of the marriage of Moses (pub) and Shoayb's daughter which two parties assigned usufruct as dower in it. Some verses of Quran which call the dower as a wage, some traditions and also the right costume of people which consider the usufruct as property have been referred by them in this matter. The prerequisite of acceptance of the famous opinion of Hanafis is considering the inaccuracy of assigning the teaching of Holy Quran as dower, non-liability of non-gained usufructs by violator, the impossibility of willing the usufruct and the non-performance of the inheritance in usufructs. But the prerequisite of acceptance of the famous opinion of the majority of Sunni jurists is the justifiability of these matters. The recent Hanafi jurists have accepted some of these matters because of the compulsion and policy. It seems the opinion of the majority of Sunni jurists is better than the other because of accomplishment of the contracts with usufructs and the creation of liability as a result of the destruction of them in all costumes as well as considering the corpus as property because of the usufructs and benefit is the main purpose of property.
    Keywords: worthwhile, usufructs, ownership, dower, teaching of Holy Quran
  • Obaydollah Badpa Page 31
    Historically the necessity of legislation of juridical rules as a process was clear for the Islamic religion's jurists and Islamic society has felt this necessity since so many centuries, because this matter is one of the most important aspects of Islamic Ijtehad. Truly the Muslim governors and jurists were vanguard in this process so much before the renaissance. For example the "Bylaw" and then the "al-Majallah al-Ahkam al-Adliyah"have been codified 926 to 976 (h) and 1293 (h). These juridical complexes introduced the Islamic legislation as a scientific movement in different aspects of jurisprudence to the most of the Islamic countries. We could so many important progresses in this matter after the Revolution in the Islamic Republic of Iran. Also this process not only had so many good results in the proximity of juridical viewpoint, but also had a significant role in the introducing the universality of the principles of Islamic law.
    Keywords: legislation, al, Majallah al Ahkam al Adliyah, Istehsan, the Bylaw, the proximity of Islamic religions
  • Mohammad Soroush Mahallati Page 51
    The issue of the sanction of the judgeship of women usually begins with explaining the reasoning in this matter and then ends with criticizing and deduction of the opinions. But this article has analyzed the roots of entering to this matter in jurisprudence mid its history at first and then has quoted those reasonings and intended to reveal how the "manhood" has entered to the jurisprudence and if there was a subject as "the conditions of the Judge" just like the subject "the conditions of Imam" at the first days of the codifying the jurisprudence. In this way the subject of the manhood of judge in Imami jurisprudence has been attended with a glimpse on the Sunni jurisprudence and then has revealed that the manhood was not explained in Imami sources and has been considered as a subject "without the Text" in the juridical books. Nevertheless some of the recent jurists consider this condition as an Ijmai opinion. So the juridical studying of this condition depends on an exact study of the history of the subject in the jurisprudence to reveal if we should consider this condition as a certain and undoubted condition which has been accepted by all jurists (in any time) and inevitably had the approval of Masoum (pub). So even if there are some struggles in the proofs of this condition, we must accept it or it is not possible to prove it.
    Keywords: judgment, women, Ijma, non, discrepancy, appointment, Sunnis
  • Iftekhar Daneshpoor Page 67
    The absent missing is a legal term which has been used by the legislator in the Civil Law and the Non-Litigious Matters Act. The subject of the divorce of absent missing person's wife has been discussed by jurists in the condition of the payment of the maintenance or non-payment of it. We could generalize the sanction of it even in the condition of the payment of the maintenance because of the tradition in the case at hand. If we do not believe in this, the inaccessibility to any sign of this husband and his absence as well as the impossibility of acquitting his duties and the subsequent troubles of it could make the subject of her right of divorce indispensable because of "Hardship". This article intends to reveal this matter that if the sentence of divorce in this issue after submitting the plea and before the completion of the four year period is possible and coincides with Islamic law with studying the jurisprudence and the opinions of jurists.
    Keywords: The absent missing, divorce, hardship, completion of the four year period
  • Mostafa Zolfaghartalab Page 91
    One of the most important juridical subjects is the retaliation of parents for the intended murder of their bairn. This subject has been discussed in Islamic religions. The Islamic religion's jurists have two different opinions in this subject: first; the majority of Sunnis (Hanafi, Shafei and Hanabeleh) and Imami (the famous opinion) believe in the non-retaliation of father and the most important proof of this opinion is the tradition of "father will not retaliate for his bairn". Second; Malekiyah and some of other Muslim jurists believe in the retaliation of parents. Among the proofs of this later opinion we could offer to the generality of the proofs of the retaliation. One of the related matters to the father's retaliation is the difference between the punishment of father and mother which only Imamiyah and Ahmad believe and other religions do not believe. Article 220 of the Islamic Punishment Act generally accepts the opinion of the majority of Sunnis and Imamiyah and in the matter of the difference between the punishment of father and mother accepts the opinion of Imamiyah. It seems the punishment of parents for the intended murder of their bairn is following the conditions of the murder. So if the murder happened in an unjustifiable condition and there was not any misgiving or doubt in it we should believe in the punishment of retaliation for them because of "the corruption on the earth". But if the murder happened in other conditions, the punishment of retaliation will not be applied.
    Keywords: retaliation, tazir, corruption on the earth, Maghased al Sharia, parents, murder
  • Ali Akbar Farahzadi, Sayyed Kamran Fathollahi Page 111
    One of the divine prescribed punishments is Muharaba which applies in one of these forms: executing, Solb, Amputation of right hand and left leg and banishment. The proof of these four is the verse 33 of Maedeh in Holy Quran. To the traditions and the jurist's opinions, Muhareb is a person who use weapon to horrify and frighten people and makes corruption on the earth by this. Some of jurists consider Muharaba similar and equivalent with some other crimes such as: corruption on the earth, armed rebellion, highway robbery and theft. Although those terms have some joint instances, it does not prove the similarity and parallelism between them. The proof of it is the Islamic texts and also the majority of Imamiyah and Sunnis juridical sources.
    Keywords: Muharaba, Muhareb, corruption on the earth, armed rebellion, highway robbery, theft