فهرست مطالب

پدافند غیرعامل - سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1393)

فصلنامه پدافند غیرعامل
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/11
  • تعداد عناوین: 7
|
  • امیر عبدالهی*، هادی صادقی، مسعود رشیدی نژاد صفحه 1
    با توجه به توسعه روزافزون کشورها، امروزه، نیروی برق به عنوان یک نیاز اساسی برای رشد اقتصادی به شمار می آید؛ به گونه ای که بدون برنامه ریزی توسعه شبکه های برق، رشد صنایع به عنوان مهم ترین عامل توسعه کشورها متوقف می شود. گذشته از مسائل اقتصادی، از منظر استراتژیک و نظامی نیز با توجه به امکان وقوع حوادث، بلایای طبیعی، جنگ و حمله نظامی کشورهای مهاجم، می توان گفت که بهره برداری و استفاده بهینه و مطمئن از انرژی الکتریکی در گرو تدوین تمهیدات و به کارگیری برنامه ریزی های موثر در بخش های مختلف سیستم قدرت، از جمله بخش تولید است. در مقاله حاضر، با ارائه یک مدل جامع مقید به محدودیت های مختلف از جمله محدودیت انتشار، به برنامه ریزی توسعه نیروگاه ها در یک محیط تجدید ساختاریافته پرداخته، و استراتژی های بهینه سرمایه گذاری از دید یک شرکت تولیدی با به کارگیری الگوریتم بهینه سازی اجتماع پرندگان تعیین می شود؛ ضمن آنکه پراکندگی تولید و تنوع در سبد انرژی نیز به عنوان معیارهای حائز اهمیت از حیث امنیت در تولید، در تعیین استراتژی بهینه توسعه لحاظ می شوند. نتایج به-دست آمده حاکی از منتج شدن محدودیت انتشار و معیار پراکندگی تولید به ترویج واحدهای گازی و بادی در بین سایر انواع واحدهای تولیدی در نظر گرفته شده برای توسعه می باشد.
    کلیدواژگان: برنامه ریزی توسعه تولید، تجدید ساختار، محدودیت های زیست محیطی
  • علیرضا عندلیب، حامد اخگر* صفحه 15
    شورای برنامه ریزی و توسعه استان«به عنوان یک راهکار عملیاتی در جهت تمرکززدایی از سیستم برنامه ریزی کشور از برنامه سوم توسعه(1379-1384) پیشنهاد شده است که در ابعاد مختلف به بررسی مسائل و مشکلات هر استان می پردازد. در عین حال، الگوی پدافند غیرعامل به عنوان یکی از الگو های پیشنهادی در ساختار برنامه ریزی کشور و در ابعاد مختلف در جهت کاهش آسیب پذیری برای نقاط مختلف کشور مورد توجه بوده است. لذا بهره گیری از این الگو در شورای برنامه ریزی و توسعه استان با توجه به حدود اختیارت و وظایف این شورا بسیار حائز اهمیت می باشد.
    این پژوهش در قالب روش تحقیق توصیفی-تحلیلی و مبتی بر روش شناسی سازنده، در ابتدا به بررسی ساختار و محتوای شورای برنامه ریزی و توسعه استان تهران پرداخته و در انتها براساس روش شناسی این پژوهش، طرح های مختلف در زمینه تدقیق ملاحظات پدافند غیرعامل در شورای برنامه ریزی و توسعه این استان در دو بخش ساختار و محتوا ارائه شده و در نهایت با توجه به پرسشنامه اخذ شده از کارشناسان این رشته و با استفاده از مدل AHP، تدقیق سیاست های پدافند غیرعامل در وظایف کارگروه های تخصصی شورای این استان براساس حدود وظایف هرکدام به عنوان راهبرد کلی پیشنهاد گردیده است، این در حالی است که سایر روش های پیشنهادی نیز می توانند در زمان های مشخص و متناسب با برنامه های متفاوت اجرا شوند.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، برنامه ریزی، شورای برنامه ریزی و توسعه استان تهران
  • محمود معمارزاده*، فریدون خسروی، پرویز رفعتی صفحه 29
    از جمله مهمترین عوامل موثر بر تصمیم گیری و برنامه ریزی در پدافند غیرعامل، مانند مقاوم سازی سازه ها و بالاخص سازه های زیرزمینی مانند تونل های مترو، برآورد وضعیت و پاسخ آنها در برابر بارگذاری دینامیکی (ناشی از انفجار) می باشد. در این راستا، یکی از عوامل موثر بر مقدار و توزیع بار انفجار بر روی سازه زیرزمینی، عمق دفن سازه و شرایط تسلیح خاک روی آن می باشد. لذا با در نظر گیری دو عمق برای تونل مورد نظر(9 و 12 متر از مرکز تونل) و چهار لایه مسلح کننده (به فواصل یک متر از یکدیگر)، به شبیه سازی رایانه ای توسط نرم افزارABAQUS و مقایسه نتایج حاصل از آن ها اقدام شد. در واقع در بسیاری از موارد طراحی سازه ها (مثلا سازه هایی با مقطع تونل) به منظور دستیابی به اهداف خاص پروژه، شکل هندسی و عمق تونل به عنوان یک مقدار مشخص به طراح پروژه الزام می گردد، در حالی که در مورد شرایط تسلیح خاک محدودیتی وجود ندارد. در این حالت می توان بهترین شرایط تسلیح خاک را انتخاب نمود. نتایج حاصل از شبیه سازی حاکی از آن است که با افزایش عمق قرار گیری تونل عملا از عمق 12 متر به پایین تاثیر امواج ناشی از انفجار بر رفتار سازه زیرزمینی مستهلک شده و برای خرج انفجار معادل 1000 کیلوگرم TNT می توان عمق 12 متر را به عنوان عمق ایمن برای احداث تونل در خاک با مشخصات داده شده معرفی نمود. همچنین با افزایش تعداد لایه های مسلح کننده ژئوگرید تا سه لایه، کاهش صدمات وارده به سازه زیرزمینی به صورت محسوس می باشد.
    کلیدواژگان: انفجار سطحی، تونل، خاک مسلح، ژئوگرید، نرم افزار ABAQUS
  • حمید اکبری*، محمدرضا حسنی آهنگر، عباس کوچاری صفحه 49
    ”نهان نگاری“دانش و هنری است که ما را قادر می سازد تا از مجراهای آشکار به تبادل های محرمانه بپردازیم. این دانش و هنر، پیام محرمانه را در رسانه ثانویه پنهان می کند و امکان انتقال اطلاعات مخفی شده را برای کاربران فراهم می سازد. در نهان نگاری، اصل و هدف این است تا پیام مخفی شده جلب توجه نکند و در بدترین شرایط، در صورتی که ظن کسی را به خود جلب کرد، مورد بازیابی قرار نگیرد. مسئله این است که تاکنون الگوریتم های گوناگونی بر روی قالب های مختلفی از فایل ها انجام شده است و لیکن معلوم نیست برای چه کاربردی مناسب هستند. در این مقاله شش معیار برای مقایسه چهار قالب فایل های متداول برای ارزیابی در نظر گرفته شده است که در نهایت، بهترین آنها درالگوریتم Pathwork نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: نهان نگاری، رسانه پوششی، دامنه مکانی، دامنه تبدیل، فشرده سازی بدون اتلاف
  • حمیدرضا حسن پور بریجانی، سید شهاب امامزاده* صفحه 57
    در این تحقیق، برای ساخت بتنی مقاوم به ضربه و نفوذ و اقتصادی، از ترکیب خاکستر پوسته برنج و تراشه فولادی استفاده شده است. خاکستر پوسته برنج، غنی از سیلیس و ارزان قیمت بوده و از ضایعات شالیزارها به دست می آید و می تواند جایگزین بخشی از سیمان شود. سیلیس موجود در خاکستر پوسته برنج نقش مهمی در افزایش مقاومت فشاری بتن دارد. همچنین جهت تقویت مقاومت کششی بتن، از تراشه های فولادی که ارزان بوده و از ضایعات تراشکاری به دست می آید استفاده شده است. نتایج آزمایش نفوذ پرتابه صلب به کمک تفنگ گازی بر روی 36 نمونه قطعه بتنی با نسبت آب به سیمان 0/57 و حاوی درصدهای مختلف خاکستر پوسته برنج و تراشه فولادی نشان می دهد که با جایگزینی 10 درصد سیمان با خاکسترپوسته برنج و اضافه کردن 1 درصد تراشه فولادی نسبت به نمونه بتنی بدون تراشه و خاکستر، حداکثر 17 درصد کاهش عمق نفوذ قابل دستیابی می باشد.
    کلیدواژگان: تراشه فولادی، خاکستر پوسته برنج، ضربه، نفوذ، پرتابه
  • فریدون خسروی، مهدی وطنی، سید ساجد متولیان* صفحه 67
    در مقاله حاضر، روشی برای اولویت بندی راهبردهای پدافند غیرعامل زیرساخت های آب شهری با استفاده از مدل برنامه ریزی استراتژیک و روش های تصمیم گیری چندمعیاره ارائه شده و کاربرد آن الگو در قالب یک مطالعه موردی نشان داده شده است. در روش پیشنهادی ابتدا با استفاده از ابزارهای مدیریت استراتژیک مانند تحلیلSWOT، عوامل داخلی و خارجی موثر بر عملکرد سیستم تبیین شده و راهبرد های پدافند غیرعامل تعیین می گردند. سپس با استفاده از رویکرد پرسشنامه و مدل تصمیم گیری چندمعیاره، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، راهبردهای پدافند غیرعامل اولویت بندی می گردند. در انتها نیز بر مبنای نظرات اخذ شده از تصمیم گیرندگان کلان و کارشناسان خبره نتایج به دست آمده از مدل، صحت سنجی می گردد. در مطالعه موردی به اجرا در آمده در مقاله حاضر، راهبرد های پدافند غیرعامل برای بخشی از سیستم تامین و توزیع آب شهری یک منطقه فرضی در شهر تهران اولویت بندی شده اند. هدف مطالعه موردی، انتخاب یک سیستم جایگزین تامین آب با فرض از بین رفتن مخزن آب اصلی منطقه بر اثر حملات انفجاری است. راهبردهای پدافند غیرعامل انتخاب شده برای مقابله با تهدید فوق، عبارت اند از: ایجاد کیوسک های توزیع آب بسته بندی در زمان قطعی آب، ساخت یک مخزن آب مدفون به عنوان جایگزین مخزن اصلی، ایجاد سیستم جمع آوری آب باران خانگی برای مشترکین، و توزیع آب با تانکر در سطح محلات در زمان قطعی آب. نتایج اجرای مدل تصمیم گیری فازی نشان داد که استراتژی ساخت یک مخزن آب مدفون، بالاترین اولویت و ایجاد سیستم جمع آوری آب باران خانگی، پایین ترین اولویت را بر اساس نظرات تصمیم گیرندگان کسب کرده است.
    کلیدواژگان: پدافند غیرعامل، برنامه ریزی استراتژیک، فرآیند تحلیل سلسله مراتبی فازی (FAHP)، پرسشنامه، تامین و توزیع آب شهری
|
  • A. Abdollahi*, H. Sadeghi, M. Rashidinejad Page 1
    Nowadays, in regards to the increasing development of countries, power industry is taken into account as an imperative for economic growth in such a way that without planning the development of power grids, the progress of industries as the most important factor in the development of countries, terminates. Apart from economic issues, from strategic and military viewpoints, as well, and considering the occurrence of incidents, disasters, wars and military attack, we can conclude that optimal and reliable operation of power systems is contingent upon the conditions in which the planning of different parts of power system is efficiently accomplished. In this paper, at first a comprehensive emission constrained generation expansion planning (GEP) model is presented considering the electric industry restructuring, and then optimal investment decisions are determined from a generation company perspective, while the dispersal of generating units and fuel mix ratio are also considered in expansion strategies for energy generation security. To solve the optimization problem, the particle swarm optimization technique is employed and obtained results affirm the fact that applying environmental regulations to the power sector as well as incorporating the strategic viewpoint into the planning problems result in renewable-based generation units and units with less emission.
    Keywords: Generation, Expansion Planning, Restructuring, Environmental Regulations
  • A. R. Andalib, H. Akhgar* Page 15
    The Council of Planning and Development of the Province of Tehran as an operational strategy for the decentralization of the planning system in Iran's Third Development Plan (1379-1384) has been proposed which deals with issues and problems of each province from different dimensions while the passive defense pattern as one of the proposed patterns in the state's planning structure and it has gained attention from different dimensions to mitigate vulnerability for various parts of the country. Therefore; employing this pattern in the Council of Planning and Development of the Province, taking the authorities and duties limits of this council into considerations, is of utmost importance. This paper intends to review the structure and content of the Provincial Planning and Development Council of Tehran in a descriptive - analytical research method based on constructive methodology, and finally, based on the methodology of this paper, different designs on resetting the passive defense considerations, in the Council of State Planning and Development in two parts including the content and structure have been presented and at the end, in regards to the questionnaire obtained from experts in the field and applying AHP, resetting the passive defense policies within the framework of the duties of specialized working groups of the Council's passive defense as general strategy has been suggested, whereas other proposed methods can also be executed a particular time com-mensurate with different plans.
    Keywords: Passive Defense, Planning, Council of Planning, Development, District of Tehran
  • M. Memarzadeh*, F. Khosravi, P. Rafati Page 29
    Among the most important factors that influence the decision making and planning in passive defense such as structural hardening and especially underground structures such as tunnels and subways are situation estimate and their response to dynamic loading (caused by an explosion). In this regard, one of the effective factors influencing the amount and distribution of load blasting on an underground structure, is burial depth of the structure and condition of soil reinforcement. Therefore, considering the depths of the tunnel of interest (9 and 12m from the tunnel) and four layers of reinforcement (the distance of one meter from each other), computer simulations using ABAQUS software and comparing the obtained results was implemented. In fact, in many cases structural design (e.g a section of tunnel structures) the geometry and depth of the tunnel as a certain value to the project designer were considered necessary in order to achieve the specific goals of the project, while there are no restrictions in terms of soil reinforcement. In this mode, the best conditions for soil reinforcement can be selected. Simulation results show that by increasing the depth of the tunnel from the depth of 12 meters downward, the impact of blast wave on the behavior of underground structures will be depreciated and for explosive charge, depth of 12m can be introduced as the safe depth for tunnel construction with the soil characteristics and an explosion equivalent to 1000 kg TNT. Moreover, by increasing the reinforcing layers of geogrid to three layers, the reduction of possible damage to the underground structure is observable.
    Keywords: Shallow blast, tunnel, soil reinforcement, Geogrid, ABAQUS Software
  • H. Akbari*, M. R. Hasani Ahangar, A. Couchari Page 49
    Steganography is the knowledge and art that will enable us to communicate confidentially via plain conduits. This knowledge & art hide a confidential message in a secondary media and provide the transmission of secret information for users. Steganography is primarily intended to make the hidden messages not draw any attention and in the worst possible cases, in case it gained anyone's suspicion, it can not be retrieved. The issue is that different algorithms have been conducted on different formats but it is not clear what they are applicable for. This paper considers four of six criteria for the comparison of four common file formats and finally the best of them is indicated in the Pathwork algorithm.
    Keywords: Cover Media, Spatial Domain, Conversion Domain, Waste, free Compression
  • H. R. Hasanpour Berijani, S. Sh. Emamzadeh Page 57
    In this research, for the construction of anti-impact, anti-penetration and cost-effective concrete, a composition of rice husk ash and steel chips has been proposed. Rice husk ash is rich in silica and it is inexpensive and it is obtained from waste products. It can replace part of the cement. Silica in the rice husk ash plays an important role in concrete compressive strength. To increase the tensile strength of concrete, inexpensive steel shavings have been used. The results of Gas Gun tests on 36 samples concrete slab that contain different percentages of rice husk ash and steel shavings with the water / cement material ratios of 0.57 show that by 10 percent replacement of RHA, and an addition of steel shavings of 1% of total weight, the highest strength could be obtained. Moreover, the penetration depth was reduced by 17% relative to no steel shavings and no husk ash sample.
    Keywords: Steel Chips, Rice Husk Ash, Impact, Penetration, Projectile
  • F. Khosravi, M. Vatani, S. S. Motavallian* Page 67
    In this paper, a methodology is suggested to prioritize passive defense strategies of urban water infrastructures using strategic planning model and Multi-Criteria Decision-Making methods, and the applicability of proposed methodology is demonstrated in a case study. At first, by means of strategic planning tools such as SWOT analysis, external and internal factors which are effective in system’s performance are identified and passive defense strategies are selected based on the analysis of current situation. Then, using questionnaire approach and Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP) method, strategies are prioritized based on decision-makers viewpoints. The results of the model are verified by means of experts and major decision-maker's viewpoints. In the case study, passive defense strategies are prioritized for a part of an urban water supply and distribution system in a hypothetical region in Tehran. The aim of the case study is to select an alternative water supply system in the case of destruction of region’s main water tank caused by bomb attacks. Selected strategies are making bottled water booths, building a buried water tank, building rainwater harvesting system for houses and distribution of water by trucks. The results of fuzzy decision-making model show that building a buried water tank and building rainwater harvesting system for houses achieve first and last rank, respectively.
    Keywords: Passive Defense, Strategic Planning, Fuzzy Analytic Hierarchy Process (FAHP), Questionnaire, Urban Water Supply, Distribution