فهرست مطالب

پژوهشنامه حقوق اسلامی
پیاپی 32 (پاییز و زمستان 1389)

  • تاریخ انتشار: 1389/08/25
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمدحسن حائری، احسان علی اکبری بابوکانی صفحات 5-24
    بطلان، وضعیت یک عمل حقوقی است که از نظر حقوقی معتبر نبوده و فاقد آثاری است که در صورت صحت، از آن انتظار می رفت. درحقیقت، عمل حقوقی باطل، عملی است که فاقد یکی از ارکان اساسی بوده و با تنفیذ بعدی، اعتبار پیدا نمی کند. فقهای امامیه، کلمه بطلان را در معنای عام، شامل عدم نفوذ نیز می دانند.
    در این پژوهش، درصدد هستیم مفهوم بطلان عقد و تفاوت آن با نهادهای همانند آن همچون فساد، عدم نفوذ، رجوع از عقد، تعلیق و... را در فقه امامیه، مذاهب اربعه و حقوق ایران بیان کنیم و از آن جا که مفهوم بطلان در حقوق مصر(به عنوان یک کشور اسلامی مبتنی بر فقه عامه) با مفهوم بطلان در حقوق کشورمان متفاوت است، تفاوت های آن ها را مورد نقد و بررسی قرار دهیم.
    کلیدواژگان: باطل(بطلان)، فاسد(فساد)، عقد، عمل حقوقی
  • علی غلامی صفحات 25-62
    جرایم ارتکابی علیه حوزه اخلاق همانند جرایم علیه حوزه های دیگر همچون اقتصاد، حیثیت معنوی، سلامت جسمی می تواند به صورت فردی یا گروهی و سازمان یافته ارتکاب یابد که طبیعتا سازمان یافتگی در این حوزه ها سبب اعمال مجازات های شدید تر برای مرتکبان خواهد بود. در حوزه اخلاق، بواسطه نبود یک بخش یا باب خاص جهت جرم انگاری جرایم مخصوص و ناظر به این حوزه، تفکیک مشخصی بین ارتکاب فردی یا سازمان یافته جرایم پیش گفته مشاهده نمی شود که البته این امر مخصوص این حوزه نیست واین خلا در سایر حوزه های پیش گفته نیز قابل مشاهده می باشد و این در حالی است که ممکن است سازمان یافتگی در این حوزه همراه با قصد براندازی نظام اسلامی و اخلال در مبانی و پایه های آن باشد.
    علی رغم عدم وجود عنوان خاص جهت این جرایم در منابع فقهی و قوانین موضوعه، بحث از امکان تسری عناوین مصطلح فقهی به این گونه جرایم، امری است ممکن و بلکه الزامی تا جرایمی در این سطح و با این انگیزه، با عکس العمل و مجازات شایسته مواجه شود. در میان عناوین فقهی، محاربه وافساد فی الارض را می توان بیش از دیگر عناوین مصطلح فقهی همچون بغی و اشاعه فحشاء، در مظان تسری به جرایم پیش گفته دانست که البته این امر مستلزم تعیین رابطه این دو عنوان با هم می باشد. در اینجا دو احتمال که بیشتر مورد اشاره فقها قرار گرفته اند، استقلال دو عنوان از هم یا تساوی آن ها با هم می باشد که در هر دو حالت، روایات متعدد و نظریات فقهای متقدم و متاخر حاکی از آن است که این دو عنوان چه به صورت مستقل و جداگانه و چه به صورت متحد و هم مصداق، قابل تسری به جرایم علیه اخلاق در صورت سازمان یافتگی و با قصد براندازی نظام اسلامی می باشد.
    کلیدواژگان: افساد فی الارض، سازمان یافتگی، براندازی، جرم علیه اخلاق
  • وحید یامین پور صفحات 63-88
    خانواده اسلامی- ایرانی هم بر اساس قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران و هم مبنی بر انگاره های دینی و آرمانی، مهم ترین رکن اجتماعی جامعه اسلامی و موثرترین مولد و حافظ هنجارها و ارزش های اجتماعی است. روند تحولات اجتماعی در ایران معاصر از مقطع آغاز برنامه های مدرنیزاسیون متفاوت از پیش شده و این تفاوت خود را در انحرافات اجتماعی و پدیده های مجرمانه نشان می دهد. دور شدن تدریجی دو یا سه نسل پیاپی از یکدیگر وضعیت جدیدی را ایجاد می کند که نهایتا اختلال در روابط میان نسلی و کارکردهای خانواده را موجب می شود. از طرفی به علت تغییر در معنا و کارکرد خانواده ها و تحولات جمعیتی و تحولات ارزشی در بخشی از نخبگان سیاسی، در روابط میان نسلی اختلالاتی بوجود آمده است که کاهش ارتباطات کلامی و گسست عاطفی، از دست رفتن انحصار در نظام تعلیم و تربیت و نهایتا اختلال در جامعه پذیری را موجب میشود. مقاله حاضر در چارچوب مطالعات جامعه شناسی جنائی، یعنی مطالعه جرم به اعتبار این که یک واقعیت اجتماعی و انسانی است، بدنبال فهم اثر جابجایی ارزش ها در فرآیند تغییرات اجتماعی ایران و زمینه سازی این تحولات در ارتکاب جرایم و گرایش به انحرافات و نابهنجاری های اجتماعی است.
    کلیدواژگان: تفاوت(یا گسست) نسلی، جامعه شناسی جنایی، سرمایه اجتماعی، امنیت اجتماعی، شکاف ارزشی
  • روشنعلی شکاری، اسماعیل کریمیان صفحات 89-120
    در این مقاله پس از بررسی تاریخی نهاد وقف، به مفهوم شناسی این نهاد فقهی حقوقی پرداخته و پس از گزارشی مروری از ارکان و آثار وقف به بیع مال موقوفه می پردازیم، در این موضوع اصل عدم امکان فروش مال موقوفهرا تقویت می نمائیم و سپس استثنائات این اصل یعنی خراب شدن عین موقوفه، بیم خرابی مال موقوفه، خرابی بعض از مال موقوفه، جواز فروش مال موقوفه ناشی از روابط موقوف علیهم(بیم نزاع و سفک دماء) تبدیل موقوفه به احسن، اضطرار، شرط فروش در عقد وقف را به بحث می گذاریم و سرانجام مختصری از احکام مذکور را در سایر مذاهب اسلامی معرفی خواهیم نمود.
    کلیدواژگان: وقف، بیع موقوفه، خرابی مال موقوفه، روابط موقوف علیهم
  • محمد جواد جاوید، علی محمددوست صفحات 121-152
    جهاد ابتدایی به عنوان یکی از فروعات دین مبین اسلام دارای چنان اهمیتی است که در کتب فقهی، بطور مجزا یک باب به این موضوع اختصاص یافته است. جهاد ابتدایی حکمی است دو وجهی و از دو جهت سوالاتی در ذهن ایجاد می کند. از یک سو این سوال مطرح است که بر اساس اندیشه شیعه آیا در عصر غیبت جهاد ابتدایی از ناحیه حکومت اسلامی مجاز می باشد؟ که این سوال در حیطه حقوق عمومی قابل بررسی است. از سوی دیگر با نگاهی حقوق بشری هدف و مقصود جهاد ابتدایی که از نگاه بسیاری از فقها دعوت به اسلام می باشد تامل برانگیز است. چراکهبسیاری از متفکران روشنفکرمعتقدند با آزادی تفکر و عقیده بشر در تعارض است و نوعی تحمیل عقیده است. در این مقاله به عنوان فرضیه اصلی بایدگفت که «در دوران معاصرمبتنی بر اقتضائات حقوق بشری، جهاد ابتدایی جایز و قابل استنباط از ادله شرعی است». لذا ابتدا به بررسی هدف و فلسفه جهاد ابتدایی در اسلام پرداخته سپس مشروعیت جهاد ابتدایی در حکومت فقیه جامع الشرایط را مورد بررسی قرار می دهیم.
    کلیدواژگان: جهاد ابتدایی، عصر غیبت، حقوق بشر، ولی فقیه، حقوق عمومی
  • سید محمد مهدی غمامی، محسن اسماعیلی صفحات 153-188
    از اساسی ترین موضوعات بازار، مساله رقابت است، چرا که بازار بدون رقابت شکل نمی گیرد و حقوق مصرف کننده و توسعه ملی حاصل نمی شود. به این ترتیب با تضمین کارکردی رقابت در جریان عرضه و تقاضا، در بازارهای افقی و عمودی مشکلی پیش نمی آید. اما اگر در رفتارهای رقابتی بازار اختلالی پیش آمده و برخی کنشگران و موسسات با سوء استفاده از فقدان بسترهای لازم و خلاءهای قانونی و نظارتی، اقدام به انحصار و یا تقویت و سوء استفاده از موقعیت مسلط خود نمایند بازار دچار اختلالات مستقیم کیفی و قیمتی گشته و در ادامه، مشکلات شدید متنوعی برای بازار و سایر کنشگران اقتصادی بوجود می آید. این مشکلات می تواند با نابودی تولید کننده ها و یا توزیع کننده ها و به تبع آن مشکلات تامین اجتماعی همراه باشد. به همین منظور برای سامان دادن به وضعیت بازار، حقوق رقابت از یک سو نظام رقابت را در بازار طرح ریزی می کند و از سوی دیگر با عنوان حقوق انحصار وارد مبارزه و مقابله با رفتارهای ضد رقابتی می شود. در این مقاله بر آن هستیم تا دو نظام حقوق رقابت ایران(1387) و حقوق رقابت فرانسه(1986) را با هم مقایسه کرده و از این میان با توجه به تولد جدید موضوع قانونی این رشته در ایران و خلل موجود در شالکه قانونی و همچنین ضعف آن، راهکارهای مشابه حقوق فرانسه را مرور نماییم.
    کلیدواژگان: حقوق رقابت، حقوق عمومی، بازار، رفتارهای ضد رقابتی، انحصار، دولت
  • نجادعلی الماسی، سید احمد طباطبایی صفحات 189-206
    ورود توابع مبیع در بیع، مورد بحث و گفتگوی بین فقها و حقوقدانان قرار گرفته است. آیا قصد عرفی(همگان)، می تواند در تعیین توابع مبیع، ملاک و معیار نظر باشد. یا حتما باید حتی به طور ضمنی، صرفا متعاقدین، توافق بر آن، داشته باشند؟
    اگر تشخیص توابع را، به عرف واگذار کردیم، آیا این قاعده است یا استثناء بر قاعده؟ و اینکه آیا عرف، می تواند در کنار سایر ادله شرعی قرار گرفته و به تعیین موضوع بپردازد یا لازم است تائید و امضای شارع، عرف را اعتبار بخشد؟
    پاسخ به همه این سوالات، بعلاوه بررسی مبانی شروط ضمنی عرفی(عرف و عادت در توابع مبیع) مباحثی است که دراین نوشتار، به آن پرداخته شده است، که در حل و فصل دعاوی حقوقی می تواند راهگشای قضات باشد.
    کلیدواژگان: شرط، توابع مبیع، شرط ضمنی عرفی، قصد متعاقدین، قصد عرفی(همگان)
|
  • Mohammad Hassan Haeri, Ehsan Ali Akbari Pages 5-24
    Invalidity is the state of a juridical act not valid in terms of law، and lacking the expected effects in terms of its validity. In fact، an invalid juridical act is one lacking an essential foundation and not restoring validity through subsequent authorization. Shiite jurisprudents consider the word «invalidity” in its general sense including the state of being inoperative. The present article seeks to clarify the meaning of annulment of contract، and its differences with institutions such as invalidity، being inoperative، withdrawal of contract، and suspension in the Shiite jurisprudence، the four Sunni schools of law and the law of Iran. Since the concept of annulment in the law of Egypt (as a Muslim country with its legal system based on Sunni jurisprudence) is different from that in the law of Iran، it will also deal with and analyze those differences.
    Keywords: void(being void), invalid(invalidity), contract, juridical act
  • Ali Gholami Pages 25-62
    Crimes against morality like crimes against other elements such as economy، spiritual dignity، and physical health can be committed in an individual or organized way. Naturally the organized form gives rise to severer punishments for the perpetrators. In the field of moral cases، due to the lack of any mechanism towards criminalizing certain crimes related to this field، there is no clear distinction between the individual or organized commission of the above mentioned crimes. However، this is not peculiar to this field and embraces other fields as well. It is noteworthy that the organized form in this field may accompany the intention of the subverting the Islamic system and disturbing its foundations. Although there is no special category for these crimes in jurisprudential sources and statute law، the possibility of extending common jurisprudential terms to this type of crimes can be taken into account or be proved as something necessary so that the crimes at this level and with these motives would be punished in a proper way. Among jurisprudential terms، infringement of public security and corruption on the earth can be extended to this type of crimes more properly than others. Of course، this requires determining the relation between these two terms. There are two views discussed in this field by jurisprudents i. e. distinction of the two termsor their overlapping. Numerous traditions and the views of earlier jurisprudents suggest that these two terms whether separately or commonly can extend to crimes against morality in case of being organized and with the intention of subversion of the Islamic system.
    Keywords: corruption on the earth, organized nature of crimes, subversion, crime against morality
  • Vahid Yaminpour Pages 63-88
    According to Islamic values and The Constitution of Islamic Republic of Iran the family is the fundamental unit of Islamic society, all laws, regulations, and pertinent programs must tend to facilitate the formation of a family,, and to safeguard its sanctity and the stability of family relations on the basis of the law and the ethics of Islam. The process of social developments in contemporary Iran from the beginning of modernization procedures is different from what it was before. This difference manifests itself in functions of families, social deviations and criminal phenomena. The gradual distance of two or three successive generations from each other creates a new situation called generation gap. This phenomenon accompanied with features such as reduction of verbal communications, emotional gap, disturbance in associating, and political anomaly particularly concerning the younger generation can be one of the most serious grounds of abnormality and inclining to criminal phenomena and social deviations. Following the framework of studies of criminal sociology, i.e. study of crime as a social and human reality, the present article seeks to indicate the effect of changing values in the process of social changes in Iran. This can pave the grounds for commission of crime or deviation due to disturbing social security and reducting social capital and confidence. Studying the theoretical model of Parsons and Giddens and some other sociologists, the present article attempts to study primary sources and stereotypes of violence in the social structure of modern and developing societies. According to these arguments, the most important cause of social injuries giving rise to the inclination of Iranian younger generation to crimes and social deviations is disturbance in the supervisory functions of families and the feeling of self alienation originating from the crisis of meaning in modern societies.
    Keywords: generation gap, criminal sociology, social capital, social security, value gap
  • Roshanali Shekari, Esmaeil Karimian Pages 89-120
    Studying the historical grounds of the institution of endowment، the present article investigates into this jurisprudential and legal concept. Taking a cursory look at the foundations and effects of endowment، it deals with the issue of sale of the endowed property. In this regard، supporting the principle of impossibility of sale of the endowed property، it takes the exceptional cases into consideration، i. e. destruction of the endowed property، fear of the destruction of the endowed property، destruction of a part of the endowed property، permissibility of sale of the endowed property originating from the relations of the beneficiaries of endowment، (fear of disputes and bloodshed)، ameliorative substitution، necessity، and the condition of sale in endowment contracts. Finally a brief report of these regulations in other Islamic schools of law is presented.
    Keywords: sale of the endowed property, destruction of the endowed property, relations of the beneficiaries of endowment
  • Mohammad Javad Javid, Ali Mohammad Dost Pages 121-152
    Offensive Jihad as one of the branches of the holy religion of Islam is so significant that one particular chapter is devoted to this issue in jurisprudential sources. Offensive Jihad is a two-fold regulation raising questions in two ways. On the one hand، the question is whether offensive Jihad by the Islamic government at the time of occultation is permitted according to the Shiite thought. This question can be dealt with in the field of public law. On the other hand، from the perspective of human rights، the object of offensive Jihad –calling non Muslims to Islam، according to a large number of jurisprudents- is controversial، since it is in conflict with freedom of thought and belief of human being and is considered an imposition according to many intellectual thinkers. The main hypothesis of the article is that offensive Jihad in contemporary times is allowed based on human rights requirements and religious proofs. Studying the goal and wisdom behind offensive Jihad in Islam، this article discusses the legitimacy of offensive Jihad under the rule of the fully qualified jurisprudent.
    Keywords: offensive Jihad, age of occultation, human rights, guardian jurisprudent, public law
  • Seyyed Mohammadmehdi Ghamami, Mohsen Esmaeili Pages 153-188
    Competition is one of the most essential elements in the market، since there is no market without competition، nor are consumer rights and national development guaranteed without it. If there is functional guarantee of competition in the process of supply and demand، there would be no problem in horizontal or vertical markets. However، if disturbances arise in the competitive behavior of the market، and certain actors or institutions – misusing the absence of necessary grounds، and legal as well as supervisory vacuums- turn to monopoly or to establishing their own position، or misusing their dominant position، the market would suffer direct disturbances in terms of quality and price. It would also give rise to various serious problems facing the market and other economic actors. These problems may lead to the destruction of producers or distributors and consequently to problems in social security. To reach this goal، competition law on the one hand، encourages the competition system to regulate the market، and on the other hand، starts to counter and fight anti competition behavior under the monopoly law. The present article seeks to compare the two competition laws of Iran and France، thus reviewing similar mechanisms of French law viewing the birth of this legal field in Iran and the weak points in its legal framework.
    Keywords: competition law, public law, market, anti competition behaviors, monopoly, state
  • Najadali Almasi, Seyyed Ahmad Tabatabaei Pages 189-206
    Accessories to the object of sale has always been under discussion and debate among jurisprudents and lawyers. Is customary intention a criterion towards determining the accessories to the object of sale? Or the very parties to the contract should necessarily agree on it though in an implied way? If recognition of the accessories is left to the common usage، Is it a rule or an exception to the rule? Can common usage lie next to other religious proofs and determine the facts under law، or it is necessary for it to be approved and authorized by the divine legislator? The present article studies the foundations of customary implied terms towards responding to these questions. These responses can be quite useful for judges towards settling legal cases.
    Keywords: term, accessories to the object of sale, customary implied term, intention of the parties to the contract, customary intention