فهرست مطالب

مطالعات تطبیقی هنر - پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

نشریه مطالعات تطبیقی هنر
پیاپی 7 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • فرهاد باباجمالی*، محمدحسین رامشت، محمود محمدی، ابراهیم مقیمی صفحه 1
    وقوع مستمر فرایندهای طبیعی، چهره متنوعی از چشم اندازها را در عرصه زمین فراهم آورده است. سرزمین ایران به سبب پویایی خاص خود، دارای چشم اندازهایی است که تفاوت های چشم گیری در تنوع آن دیده می شود. تفاوت در چشم اندازها منجربه ایجاد زمین بوم های گوناگون در صحنه طبیعی ایران گردیده و سپس ساختارهای اجتماعی ویژه ای در آن پدیدآمده که هریک قواعد و انتظام خاصی برای پایداری خویش دارند. بخشی از مولفه های پایداری این گونه زمین بوم ها مربوط به جلوه های گوناگون هنر آنها، ازجمله فرش دستباف است. فرش دستباف به عنوان یک هنر سرزمینی دارای ابعاد خاصی از هویت مکانی در زمین بوم های اجتماعی ایران است که ضمن وجود ویژگی های مشترک در همه جمعیت های یادشده، دارای افتراق های آشکاری نیز هست که برگرفته از افتراق هویت مکانی در زمین بوم های آنهاست.
    بنابر آنچه بیان شد، تلاش نگارندگان در پژوهش حاضر برآن است تا با تمسک به تحلیل سینماتیک و بهره مندی از فضای نیچ و متد لوند در حیطه مطالعات میان رشته ای، ابعاد تازهای از تاثیرات فضا و مکان بر این هنر محور قرارگرفته و به این سوال نیز پاسخ داده شود که تفاوتهای چشم اندازی و مرایایی به دست آمده از فرایندهای محیطی به چه میزان در شکل گیری زمین بوم های اجتماعی ایران و هنر فرش دستباف این جمعیتها، تاثیر داشته است.
    نتایج بررسی های به عمل آمده بیانگر این است که یکی از عوامل مهم در چینش زمین بوم های ایران به خصوص ایران مرکزی، مولفه های متغیر و متنوع محیطی آنهاست. این نسبت در افتراق های هنری این جوامع کاملا مشهود است به گونه ای که افتراق هنر فرش در این جوامع با درجات متفاوتی ظهور یافته است. از این نظر، بین جوامع روان و شهری بیشترین افتراق و بین جوامع روستایی و روان، کمترین افتراق وجوددارد.
    کلیدواژگان: ایران، مدنیت، هویت مکانی، زمینبومهای اجتماعی، هنر فرش
  • پروانه احمدی، محمدجعفر یوسفیان کناری* صفحه 15
    روایت های چندآوا به یک معنا ناظر بر متونی ادبی یا نمایشی هستند که در آنها چند رشته سخن متفاوت و متنوع به گونه ای همزمان به طرح یک واقعه یا بازنمود روایی آن می پردازند. در این نوع از شیوه های بیان ادبی، راوی معمولا در نقش دو یا چند شخصیت ظاهرشده و همزمان از چند تراز روایی مختلف به طرح و گسترش رخداد مورد نظر خود اقدام میکند. ازاین رو، صدای راوی داستان نه تنها در موقعیتی حاکم یا مسلط بر فراز صداهای دیگر اشخاص حاضر در جهان ادبی یا نمایشی قرارنگرفته بلکه برعکس کاملا هم جوار و هم تراز با آنها نیز شنیده می شود.
    بنابر آنچه بیان شد، در این مقاله تلاش شده است تا با تکیه بر پاره ای از الگوهای نظری رایج در سازماندهی اصوات و تنظیم قطعات موسیقایی و به کارگیری روش پژوهش تطبیق مقایسه ای، به نحوه عملکرد کانون های روایی و نقش آنها در پیش برد داستان و نمایشنامه توجه شود.
    مساله آن هم بر طرح شاخص ها و شواهدی مبتنی بر همترازی عملگرهای چندآوایی در جهان های داستانی و نمایشی ایران استوار است. نگارندگان در پژوهش حاضر برای طرح و توسعه ایده اصلی خود به مقایسه جلوه های چندآوا در رمان بازی آخر بانو از بلقیس سلیمانی (1388) و نمایشنامه افرا،یا روز می گذرد از بهرام بیضایی (1391)پرداخته و با مراجعه به مهمترین آموزه های میخائیل باختین، قابلیتهای چندآوایی در الگوی روایتگری دو نمونه یادشده رابررسی کرده اند. یافته های حاصل از سنجش کیفی مولفه های چندآوای این پژوهش بیانگر این است که حضور متکثر صداهای گروهی، گسست انحصار در ایفای نقش عاملیت های روایی، سیالیت و انعطاف پذیری سویه های روایتگری ادبی یا نمایشی و البته چگونگی توزیع اصوات میان اشخاص داستان و نویسندگان این آثار، گمان تطبیق تجربه ای چندآوا را در این نمونه های مطالعاتی تاییدمی کند.
    کلیدواژگان: چندآوایی، رمان، نمایشنامه، موسیقی، سلیمانی، بیضائی
  • یوسف امینی*، مهرنوش شفیعی، حسین میرجعفری صفحه 29
    در سفال دوره اسلامی ایران نسبت به گذشته، تحولی اساسی درزمینه ساخت انواع لعاب ها و استفاده از مواد رنگ کننده به وجود آمده است. واژگان و اصطلاحات بسیاری در رساله دانشمندان و نویسندگان این دوره برای آن مواد دیده می شود که تاکنون شناسایی و معرفی کاملی از آنها ارائه نشده است. نکته مهم تر اینکه در چنین متونی بسیاری از روش های تولید سفال و مواد مصرفی آورده شده که مطالعه آنها می تواند راه گشای اهل فن در این زمینه باشد. البته شایان یادآوری است که اصطلاحات به کاررفته در آنها، واژگانی سنتی هستند که امروزه کمتر مورد استفاده قرارمی گیرند و این خود، باعث شده که فهم این متون برای خوانندگان دشوار شود. ازدیگر سو در منابع پژوهشی امروز، بیشتر واژگان علمی این مواد به کاربرده شده است. ازهمین رو برای سهولت در خوانش متون کهن که کمک شایانی به احیای هنرهای سنتی می کند، شناخت و معرفی این واژگان بسیار ضروری است.
    بنابراین در این مقاله نخست، واژگان امروزی مواد اولیه رنگ کننده لعاب بررسی و معرفی می شوند. سپس، با بهره گیری از متون کهن، شناسایی و معرفی واژگان پیشین آن در دوران اسلامی صورت می گیرد. درنهایت با تجزیه و تحلیل کیفی داده ها، تطبیق واژگان پیشین با واژگان امروزی انجام می پذیرد.
    بدین ترتیب، پرسش های قابل طرح در مقاله پیشرو بدین قرار است که پیشینیان ما در دوران اسلامی از چه مواد رنگزایی در لعاب ها استفاده می کردند. دیگر اینکه، آیا امروزه هم از آن مواد در ساخت لعاب استفاده می شود. نتیجه این بررسی ها افزون بر به دست آوردن معادل امروزی بسیاری از واژگان پیشین که می تواند در خوانش متون کهن و دستیابی به روش پیشینیان در تولید انواع لعاب راه گشا باشد، مشخص می کند که تنوع واژگان پیشین برای هر ماده رنگ کننده لعاب بنا به دلایلی نسبت به واژگان امروزی آنها بیشتر بوده است. ضمن اینکه امروزه بسیاری از آن واژگان فراموش شده و بجای آنها اصطلاحات علم جدید شیمی رایج گردیده است. همچنین بسیاری از ترکیبات شناخته شده مواد در عصر حاضر، در لعاب های قدیم استفاده نشده است و برای واژگان آنها معادلی در گذشته یافت نمی شود.
    کلیدواژگان: سفال، دوره اسلامی ایران، لعاب، مواد رنگ کننده
  • آرش پسران*، سها پورمحمد، فرشته شکیبا صفحه 45
    باوجود تلاشهای فراوانی که در دهه های اخیر برای بهبود فرایند طراحی معماری انجام گرفته است، بهندرت راه حل هایی روشن برای طراحی معماری درجهت کمک به طبیعت، تدوین شده است. ازاین رو تحلیل، مقایسه و بررسی نمونه های موجود و آثار معماران بزرگ برای پاسخگویی به چگونگی استخراج راه کارهای طراحی آنان در مواجه با طبیعت و دستیابی به سرنخ هایی به منظور برانگیختن قوه تخیل طراحان در بهره گیری از آن، ضروری به نظر می رسد. برمبنای این فرض که با تحلیل و مقایسه دو نگرش متفاوت به طبیعت در طراحی معماری، راه کارهایی درراستای الهام از طبیعت به دست آید. بنابر آنچه بیان شد در پژوهش حاضر، تلاش برآن است تا دو رویکرد پویا و تندیس گرای معمار آکادمیکی اسپانیا، سانتیاگو کالاتروا، با رویکرد فضاگرای معمار تجربی ژاپن، تادائو آندو، به طبیعیت باهم مقایسه شوند. ضمن اینکه در روند این مطالعات افزون بر بررسی شاه کارهای معماری این دو معمار، مولفه هایی از طراحی ملهم از طبیعت آنها استخراج و دسته بندی می شوند. نوع این پژوهش، توصیفی- تحلیلی است و روش تحقیق به کاررفته در آن هم قیاسی است. درواقع نگارندگان با بهره گیری از این روش، مطالعات تئوریک کتابخانه ای و الکترونیکی واکنش های این دو معمار را دربرابر مولفه هایی طبیعی همچون نیروهای طبیعی، بستر، نوع پیش روی معماری آنها در طبیعت و چگونگی استفاده از نور مطالعه و بررسی کرده اند. با مقایسه وکنکاش رویکردهای الهام از طبیعت در کارهای این دو معمار، ویژگی متنگونه طبیعت به دست آمد که هرکس بنابر پیش زمینه های شخصیتی، پیشینه علمی، زمینه مطالعات، فرهنگ و ارزش های اجتماعی از آن برداشت متفاوتی خواهدداشت. همچنین ضمن دسته بندی الگوهای بهره گیری از طبیعت در آثار این دو معمار، مولفه ها و راه کارهایی برای بهره گیری بهتر از طبیعت جهت انگیزش تخیل و استفاده طراحان از آنها پیشنهاد شده است. مولفه ها و راه کارهایی همچون انتخاب سایت در بطن طبیعت، نفوذ نور به درون بنا، رخنه در طبیعت به صورت فیزیکی، رخنه در طبیعت به شکل بصری، ترکیب فضا با عناصر طبیعت، آفرینش منظر پویا، الهام از درختان، بدن انسان، پرندگان و جانداران و پیوستگی و ارتباط آنها با محیط اطراف خود.
    کلیدواژگان: الهام از طبیعت، تادائوآندو، سانتیاگوکالاتراوا، فضاگرایی، ساختارهای طبیعی
  • علی اصغر شیرازی*، زهرا قاسمی صفحه 59
    در دوره قاجار کشورهای خارجی (اروپا و چین)، بازار ایران و سایر کشورهای مسلمان را دراختیار کالاهای صادراتی و ارزان قیمت خود درآوردند. با رشد روزافزون این واردات در سده 14-13ه.ق./ 19م. تولید بسیاری از صنایع بومی ایران دچار افول گردید. سفال و سرامیک دوره قاجار نیز از این تاثیرات جدا نبود و تولیدات آن تنها منحصر به بازار داخلی کشور شد که در بسیاری از موارد از نمونه های وارداتی تاثیر پذیرفته اند.
    بنابر آنچه بیان شد، مقاله پیشرو با هدف تحلیل و تطبیق ظروف سفالی و سرامیکی داخلی و وارداتی، پانزده نمونه داخلی و هجده نمونه خارجی در دوره قاجار، تدوین یافته است و در آن تاثیرات ظروف خارجی بر طرح و نقش نمونه های داخلی بررسی شده است. ازهمین رو، تلاش نگارندگان این پژوهش برآن است تا با پاسخگویی به این پرسش که ظروف سرامیکی وارداتی در دوره قاجار چه تاثیراتی را بر طرح و نقش ظروف سفالی و سرامیکی داخلی نهاده اند، به هدف یادشده دست یابند.
    شایان یادآوری است که این تاثیرات در چهار دسته؛ ظروف سفید- آبی به ویژه ظروف ساخت نائین، چینی های مینایی تقلیدشده از نمونه های وارداتی چین، ظروف تقلیدشده از ظروف ایزنیک (ترکیه) و ظروف چندرنگ قابل بررسی است. روش تحقیق به کاررفته، توصیفی- تحلیلی است و اطلاعات هم با روش کتابخانه ای و میدانی گردآوری شده است.
    پس از بررسی های لازم نتایج تحقیق بیانگر این بود که در سه دسته نخست از این تقسیم بندی، تاثیرات مستقیم در طرح و نقش کاملا و به میزان بسیار آشکار است اگرچه در مواردی، تاثیرات غیرمستقیم را هم می توان مشاهده کرد. اما در دسته چهارم، این تاثیرات تقریبا به صورت غیرمستقیم صورت گرفته چنانکه تاثیرات پذیرفته شده نقاشی قاجاری از اصول نقاشی اروپایی در این دوره مانند برهنه گرایی، بهره گیری از سه بعد نمایی و چشم اندازها و صحنه های زندگی در نقاشی اروپایی بازتاب یافته است.
    کلیدواژگان: دوره قاجار، اروپا، ظروف سفالی و سرامیکی، طرح و نقش
  • محمد مهدی پوستین دوز، احمد امین پور، الهام مهردوست* صفحه 79
    درگذشته تکیه، به محل هایی با کاربری های متفاوت همچون محل اقامت صوفیان، فقیران و نیز مکان برگزاری مراسم تعزیه گفته می شده است. یکی از مکان هایی که محل ساخته شدن تکیه هایی متعدد از پیش از دوره صفوی تا دوره معاصر بوده، تخت فولاد اصفهان است که البته از مهمترین قبرستان های جهان اسلام نیز به شمار می رود. کاربری عمده تکیه های تخت فولاد درگذشته به عنوان مکانی برای اقامت صوفیان، عالمان و همچنین مدرسه علمیه بوده است که بعدها به محل دفن این بزرگان تبدیل، در آن برای آنها مقابری ساخته شده و به تدریج افراد دیگری نیز در آنجا دفن شده اند.
    بنابر آنچه بیان شد، تلاش نگارندگان در پژوهش حاضر برآن است تا معماری تکیه های این مکان تاریخی را از دوره صفوی تا قاجار بررسی کنند. درواقع هدفی که در این پژوهش دنبال می شود، مطالعه تطبیقی تکیه های دو دوره صفوی و قاجار در تخت فولاد است. پرسش قابل طرح نیز از این قرار است که تکیه های این دو دوره در تخت فولاد اصفهان چه شباهت ها و تفاوتهایی از بعد فضا و کالبد معماری بایکدیگر داشته اند. روش تحقیق به کار گرفته شده توصیفی- تاریخی با رویکرد تحلیلی- تطبیقی برمبنای جمع آوری اطلاعات براساس مطالعات کتابخانه ای و مشاهده میدانی بناها است.
    درنهایت، آنچه به عنوان یافته های پژوهش حاضر به دست آمد، شباهت هایی همچون سلسله مراتب، کالبد بقاع، نوع قوس ها و پوشش سازه ای، نوع مصالح مورد استفاده، تزئین مشابه و مکان تزئینات در تکیه های این دو دوره است. از تفاوتهای آنها، شاخص شدن سردر و استفاده از کتیبه در دوره صفوی، استفاده از پوشش مسطح، قوس های هلالی، کاربرد سنگ، تزئین حجاری و قرارگیری بقاع روی سکو در دوره قاجار است.
    کلیدواژگان: تکیه، معماری صفوی و قاجار، تخت فولاد اصفهان
  • احمد زارع ابرقویی*، سیدرسول موسوی، حاجی جمشید روستا صفحه 95
    نوارهای ساسانی به عنوان یکی از مهمترین شاخصه های تشخیص هنر این دوره، به وفور بر نقش برجسته ها، پارچه ها و ظروف سیمین عصر ساسانیان به چشم می خورند. نوارهایی که می توان نمونه هایی از آنها را در اوائل دوران اسلامی نیز مشاهده نمود. بنابر آنچه بیان شد هدف از انجام این پژوهش، شناخت نوارهای ساسانی و چگونگی تاثیر آنها در دوره اسلامی است. مطابق با این هدف پرسش هایی نیز قابل طرح است بدین قرار که ویژگی های اصلی نوارهای ساسانی چه بوده است، آیا نوارهای اسلامی به کار برده شده بر نقاشی ها، پارچه ها و ظروف سیمین نیز از نمونه های ساسانی اقتباس شده اند و این نوارها در کدامیک از دوره های اسلامی نمود بیشتری داشته اند. درواقع در پژوهش حاضر تلاش برآن است تا ازطریق گردآوری اطلاعات کتابخانه ای و اسنادی با بهره گیری از روش تحلیلی- تطبیقی همراه با بررسی کاربرد، کارکرد و ویژگی نوارهای ساسانی و مقایسه آن با ویژگی های نوارهای اسلامی، تاثیرپذیری هنر اسلامی و نوارهای آن از ساسانیان اثبات شود. برای رسیدن به چنین هدفی با ارائه نمونه هایی از نوارهای یادشده، مطالعه تطبیقی بین نقشه ای نواردار در دوره ساسانی با سده های آغازین اسلام صورت گرفت که از این طریق، تاثیرگذاری نوارهای ساسانی بر هنر اسلامی با ویژگی هایی تقریبا یکسان مشاهده شد. بدین صورت که ویژگی هایی همچون مواج بودن و از ابتدا به انتها پهن شدن عینا در نقوش اسلامی به کار رفته اند و در ویژگی مختص خاندان سلطنت بودن تنها مفهوم پادشاه به خلیفه یا امیر تغییر یافته است. درهر حال، تقدس و جایگاه ویژه این نوارها در دوره های پس از اسلام همچنان حفظ گردیده است. با بیان دلایل این تاثیرگذاری ها، چگونگی راه یابی نوارهای ساسانی به جهان اسلام نیز توضیح داده شده است. این اقتباس از اوائل دوران اسلامی در حوزه های مختلف هنری تا اواخر دوره سلجوقیان به چشم می خورد لیکن سهم دوره هایی همچون اموی، عباسی، سامانیان و آل بویه بسیار چشم گیرتر است.
    کلیدواژگان: هنر ساسانی، هنر سده های آغازین اسلام، نوارهای ساسانی، نوارهای اسلامی
  • شکوفه آروین*، ابوالقاسم دادور صفحه 107
    پیشرفت سرسام آور تکنولوژی و صنعت و کمرنگ شدن معنویت در زندگی بشر در دهه های اخیر، با افزایش توجه به متافیزیک و طلب معنایی برای زندگی همراه بوده که پیامدهای آن بیش از هرجا در سینما نمود یافته است. در کشور ایران توجه به امور معنوی و مقدس با وقوع جنگ تحمیلی شدت بیشتری یافت. دراین میان، مرتضی آوینی از کسانی بود که کوشید نوع جدیدی از سینما را ارائه نماید که متناسب با عرصه های معنوی دفاع مقدس باشد. ازاین رو، بجای پرداختن به شیوه های سنتی روایتگری به روش های جدید که مبتنی بر حکمت و شهود بود، روی آورد و نام سینمای اشراقی را بر آن نهاد. به تدریج با پررنگ شدن حضور معنویت در آثار سینمایی، گونه های جدیدی با عناوینی مختلف همچون سینمای دینی، سینمای معناگرا، سینمای ماورا و سینمای استعلایی یکی پس از دیگری پا به عرصه سینمای ایران نهادند.
    براین اساس مساله اصلی در پژوهش حاضر، بررسی تطبیقی بین دو گونه سینمای اشراقی با سینمای معناگراست. بدین منظور، نخست مفهوم سینمای اشراقی با توجه به بحث های نظری از نگاه آوینی بررسی شده است. سپس تعاریف مختلف و دیدگاه های متفاوت برای سینمای معناگرا و گونه های هم خانواده آن ارائه شده و ویژگی های آن با آوردن مصادیقی مورد مطالعه قرار گرفته است. درنهایت این دو گونه سینمایی با یکدیگر مقایسه شده اند. مطالعات انجام شده، مبتنی بر روش تحلیلی– کتابخانه ای، مطالعه اسنادی و تحلیل تطبیقی است.
    نتایج به دست آمده بیانگر این بود که تولیدات سینمای معناگرا و تعاریف سینمای اشراقی، علیرغم وجود تفاوت اساسی در نوع رویکردشان نسبت به معنویت، در بعضی موارد محتوایی مانند نگرش مثبت و خیرخواهانه به جهان و همچنین تذکر و یادآوری وجود خدا برای مخاطب، مشابه هستند.
    کلیدواژگان: بررسی تطبیقی، مرتضی شهید آوینی، سینمای اشراقی، سینمای معناگرا
  • غلامعلی حاتم، سمیه علی زاده میرارکلایی* صفحه 119
    تنوع در طرح، اندازه و نقش آثار ملیله ای موجود در موزه ها و منابع مکتوب تاریخی، این پرسش را مطرح می سازد که کدامیک از دوره های هنری و تاریخی بیشترین تاثیر را در تغییر فرم و نقش آثار ملیله داشته اند و ملیله سازی به شکل امروزی آن، از چه دوره ای رایج شده است. برای پاسخ به پرسش هایی ازاین دست نگارندگان، دو حوزه زمانی ملیله سازی پیش از اسلام و بعد از اسلام را به دلیل شاخصه های خاص فرهنگی، مذهبی و سیاسی آن دو دوره، برگزیدند. پس از آن با تاکید بر تکنیک های اجرایی و تزئینی، فرم و نقش آثار موجود در این دو زمان را بطور جداگانه و در دو مقطع زمانی متفاوت (درزمانی) با روش تحلیلی- توصیفی بررسی و درنهایت، با یکدیگر مطابقت دادند.
    یافته های این بررسی پس از مطابقت، افزون بر مستندساختن مراحل شکل گیری نقوش از هزاره سوم قبل از میلاد تا پایان دوره قاجار و بیان تکنیک ساخت آثار ملیله، این واقعیت بود که مفتول های تابیده و نتابیده به کاررفته در زیورآلات و اشیای تزئینی ایران باستان، با پشت سرگذاشتن تحولات بنیادی به عنوان هنری مستقل، به نام ملیله وارد عرصه هنر- صنعت گشته اند. پس از آن، این هنر مراحل شکوفایی و تکامل خویش را در دوره های صفوی، افشار و زند و قاجار سپری کرده است.
    کلیدواژگان: ملیله سازی، هنر فلزکاری، پیچک
|
  • Farhad Babajamali*, Mohammadhussein Ramesht, Mahmoud Mohammadi, Ebrahim Moqimi Page 1
    The continuous happening of natural processes has provided various landscapes on the earth. Due to its special dynamism, Iran has landscapes in which notable differences are observable. Difference in landscape has led to various lands in the natural arena of Iran and consequently special social structures have been created in it each of which has particular rules and organization for its stability. Some components of such stability pertain to different aspects of their art such as hand-woven carpet. As a local art, such carpet has particular dimensions of spatial identity in social lands of Iran that, while having common features in all mentioned lands, has obvious disparities derived from disparity of spatial identity in each of them.Accordingly, this study aims to explore new dimensions of spatial influences on such art by using systematic analysis as well as Niche space and Lound method in the field of interdisciplinary studies, and answer the following question: how much have the landscape differences resulted from environmental processes influenced the formation of Iranian social lands and the art of hand-woven carpet of such people?The results of this study show that one of the important factors in the organization of Iran’s lands, especially central Iran, is their changing environmental components. This is obvious in the artistic disparities of such societies to the extent that disparity of carpet art has emerged with different degrees in them. In this regard, there is most disparity in urban societies whereas the least disparity belongs to rural societies.
    Keywords: Iran, civility, spatial identity, social lands, carpet art
  • Parvaneh Ahmadi, Mohammadjafar Yousefian Kenari* Page 15
    The present paper attempts to compare the role of narrative canons in the development of story and drama focusing on some prevalent theoretical patterns in organizing the voices and composing the opus. The polyphonic narrative points to a literary or dramatic text in which a few different discoursal threads explain and display an event simultaneously. In this kind of literary narrative, the narrator plays two or more roles and applies various narrative levels to organize and develop the event. Therefore, the narrator’s voice seldom appears in a dominant position over other characters’ voice in the literary or dramatic world but it is perfectly along with other voices. Assuming that one may find some creative aspects of the narrator as an organizer of various narrative levels in the Iranian contemporary literature, the present research offers an analytical comparison of the polyphonic aspects in The Last Play of the Lady (2009), a novel by Belqeis Soleimani, and Afra or Day Passes (2006), a play by Bahram Beizai. In this regard, we have referred to the most crucial tenets of Mikhail Bakhtin concerning the polyphonic literature and considered the special position of novel amongst various modern literary genres. The qualitative evaluation of the polyphonic items confirms the realization of polyphonic experience in the two samples based on the existence of numerous group voices, monopoly rupture in narrator role as a cast, flexible and fluid strains of the literary or dramatic narration and the way of voice distribution among the two works.
    Keywords: polyphony, drama, novel, music, Soleimani, Beizai
  • Yousef Amini*, Mehrnoush Shafiee, Hussein Mirjafari Page 29
    Compared to its past, a fundamental transformation occurred in making various glazes and utilizing coloring materials for ceramic works and pottery during the Islamic era in Iran. Numerous terms for such materials are seen in the ancient texts written by scientists and authors of that era but a complete and full identification and introduction of them has not yet been presented. The important point is that a lot of ceramic production techniques and its raw materials are brought in those texts, study of which sometimes provides proper solutions for technicians. But the applied terms in them are conventional words that are not used much today. This has made understanding of these texts difficult for the readers since scientific words are mostly used for these materials in today’s research sources. Hence, it seems that identification of these terms is quite essential in facilitating the reading of ancient texts which provide great help in restoration of traditional arts. Primarily, this article deals with analyzing and introducing new words for the raw materials in coloration of glazes. Then, identification of ancient words used in the Islamic era is introduced via using ancient texts. Finally, comparison of ancient and new terms is done by qualitative analysis of the data that is an answer to the following questions: what coloring materials did our ancestors use for glazes? are those materials applied today in production of glazes? In addition to providing the synonyms for many old terms that could aid in reading old texts and achieving the ancestors’ production methods for various types of glazes, the results of this study show that the diversity of ancient words for each glaze coloring material was more than the diversity of new terms but a lot of those words are forgotten today and have been replaced by new chemical science terms. Also, it is mentioned that the new identified compositions were not used in ancient glazes and thus the terms for them have no equivalent in the past.
    Keywords: ceramic works, Iran's Islamic era, glaze, coloring materials
  • Arash Pesaran*, Soha Pourmohammad, Fereshteh Shakiba Page 45
    Despite numerous efforts for improving the process of architecture design in recent decades there has been seldom proposed clear solutions for architecture design in line with helping the nature. Thus, it seems necessary to explore, compare and analyze the available samples and works of great architects in order to derive their design strategies in confrontation with nature and gain some clues for enticing the imagination of designers for using them. Based on the assumption that analyzing and comparing two different attitudes to nature in architecture design can provide some nature-oriented strategies, this research aims to compare the dynamic form-oriented approach of the Spanish academic architect, Santiago Calatrava, with space-oriented approach of the Japanese experimental architect, Tadao Ando, to the nature. Meanwhile, in addition to investigating the masterpieces of the two architects, some of the nature-derived components of their designs are elicited and classified. This research is descriptive-analytic and uses a comparative method. Indeed, using such method as well as library and electronic sources, the authors try to investigate the responses of the two architects to natural factors like natural forces, context, type of the advancement of their architecture into nature, the quality of using light etc. Exploration and comparison of nature-inspired approaches in their works reveals the contextual feature of nature of which each architect has a different reading according to his personal, scientific, cultural and social background. Also, while classifying the patterns of using nature in their works, a number of elements and strategies for better application of nature to entice the imagination of designers have been proposed; strategies like selection of site inside the nature, infiltration of light into the building, physical penetration into nature, visual penetration into nature, combining the space with natural elements, creating dynamic landscape, inspiration from trees, birds, animals and animate beings, and integration and connection with surrounding environment.
    Keywords: inspiration from nature, Santiago Calatrava, Tadao Ando, space, oriented, natural structures
  • Zahra Qasemi, Aliasghar Shirazi* Page 59
    In Qajar period, foreign countries (Europe and China) dominated markets of Iran and other Muslim countries with their inexpensive exports. With growing imports in the 19th century (13-14 AH) many native industries of Iran declined. Potteries and ceramics of the Qajar period were not exception to such influences and their production was limited to domestic markets and in many cases they were influenced by imported samples. The aim of this paper is to analyse and compare types of ceramics (15 domestic samples and 18 foreign samples) in Qajar period and investigate the impacts of imported ones on the design and motif of Iranian samples. In this regard, the following question is raised:What influences have the foreign ceramics had on motif and design of domestic potteries and ceramics in Qajar period?These effects are considered in four categories: blue and white potteries (especially ones made in Nain), Enamelled porcelains inspired from Chinese imported samples, potteries imitated from Iznik samples and polychrome ceramic wares.Research results show that in the first three groups of this classification the direct effects on design and motif are quite obvious. However, in some cases, indirect effects can be observed as well. But in the fourth group, these effects are almost indirect. That is to say, they reflect the influence of European painting principles such as nudism, using perspective principles, European landscapes and scenes of human life on Qajar painting.The method of this article is descriptive-analytical and the data has been gathered via library and field methods.
    Keywords: Qajar period, Europe, pottery, ceramic, design, motif
  • Mohammadmehdi Poustindouz, Ahmad Aminpour, Elham Mehrdoust* Page 79
    In the past, Takyeh was a place with different functions such as residence of Sufis and poor people as well as a place for Ta’zieh ritual. Takht-e-Foolad of Isfahan is one of the places in which many Takyehs were built from pre-Safavid to contemporary era. It is one of the oldest cemeteries in the Islamic world. In the past, Takyehs of Takht-e-Foolad were a place for residence of Sufis and scholars as well as a place for seminary and then a place for burying these persons. Thus, there has been built tombs for them and gradually other people were buried there as well. In this research, we aim to study the architecture of these Takyehs from Safavid to Qajar eras. The aim of this study is to introduce Takyehs of each era, the features of their architecture and the comparative study of them in this area in Safavid and Qajar eras.The main question is: What are the similarities and differences of Takaya of Takht-e-Foolad of Isfahan in these two eras? The research methodology is historic-descriptive and collection of data includes both library and field observation of Takyehs and then qualitative analysis of the data is carried out. From the findings of this study we can indicate to the similarity in hierarchy, the fabric of tombs, the kind of arches, the structure of roofs, the kind of used materials, the similarity of decorations and their place in Takaya of these two eras. Differences between them are in the prominence of portal and use of inscription in Safavid era, and the use of flat roof, curved arcs, stone, lithography and placing of tombs on platform in Qajar era.
    Keywords: Takyeh, the architecture of Safavid, Qajar eras, Takht, e, Foolad of Isfahan
  • Ahmad Zare Abarqui*, Rasoul Musavi Haji, Jamshid Rousta Page 95
    The Sassanid ribbons, as one of the most important features for the recognition of art in that era, are seen abundantly on bas-reliefs, clothes and silver bowls. We can see some samples of these ribbons in the early Islamic period. The purpose of this research is to identify such ribbons and their influence on Islamic art. According to this purpose, the following questions are raised: What are the main features of the Sassanid ribbons? Have the Islamic ribbons used on the paintings, textiles and silver vessels been taken from Sassanid samples? In which Islamic periods have these ribbons been more prominent? This research tries to prove the influences of Sassanid ribbons on Islamic art by collecting information from libraries and documents and using the analytical-comparative method which compares the application, function and features of Sassanid ribbons with Islamic ones. To achieve this goal, some mentioned ribbons were presented and a comparative analysis was done between the patterns with ribbons related to Sassanid period and the ones related to the early centuries of Islam and the impact of Sassanid ribbons on Islamic art with nearly equal characteristics was investigated. Thus, features such as “raging and spread from beginning to the end” are used exactly in the Islamic period, and in the feature “royal peculiar being” only the concept of king has changed to the caliph or emir. Any way, sanctity and special position of these ribbons have been preserved. By showing the reasons of these influences, the condition of entrance of Sassanid ribbons into Islamic world is explained. Such adoption can be observed in different artistic fields from the beginning of Islamic period up to the late Seljuk period. However, the role of Umayyads, Abbasids, Samanids and Al-e Buyeis is more significant in these influences.
    Keywords: Sassanid art, the art of early centuries of Islam, Sassanid ribbons, Islamic ribbons
  • Shekoufeh Arvin*, Abolghasem Dadvar Page 107
    The staggering development of technology and industry and fading of spirituality in the human life in recent decades have led to more attention to metaphysics and search of meaning for life whose consequences have been manifested the most in cinema. In Iran, paying attention to spiritual and holy affairs increased during the imposed war. Meanwhile, Morteza Avini was one of those who tried to propose a new type of cinema which matches the spiritual aspects of Holy Defence. Thus, instead of using traditional method of narrative, he applied new methods based on intuition and illumination and used the name intuitive cinema for it. The gradual prominence of spirituality in cinematic works caused new cinematic genres like religious, conceptual, metaphysical and transcendental to be born in the arena of Iranian cinema. Accordingly, the main issue of this research is a comparative study of intuitive and conceptual cinema. Thus, first, the notion of intuitive cinema has been explored with regard to Avini ideas. Then, different definitions and views about conceptual cinema and similar genres have been proposed and its features have been investigated by providing several examples. Finally, the two cinematic genres were compared. This study applies analytical-library method as well as documentary investigation and comparative analysis. The results of this study show that the production of conceptual cinema and definitions of intuitive cinema, though having fundamental difference in their attitude towards spirituality, are similar in some issues such as positive and benevolent attitude towards the world and also reminding the existence of God to the audience.
    Keywords: comparative study, Morteza Avini, intuitive cinema, conceptual cinema
  • Gholamali Hatam, Somayeh Alizadeh Mirarkolaee* Page 119
    Diversity in design, size and role of filigree works in museums and written historical sources raises questions one of which is what artistic and historical periods have the most effect on the change of form and design of filigree works? And from what period has the present filigree making become prevalent? Answering such questions, the researchers have chosen two time spans of pre-Islamic and post-Islamic filigree making due to specific cultural, religious and political characteristics of such periods.Then, focusing on performative and decorative techniques, form and design of existent works in the two periods were investigated and compared separately and diachronically via descriptive-analytic method.In addition to documenting the formation stages of motifs from the third millennium (BC) until the end of Qajar time and stating the construction technique of filigree works, the findings of this study after comparing show that twisted and untwisted laces used in ornaments of ancient Persia have entered the arena of art-industry as an independent art called filigree after passing fundamental transformations. After that, such art passed different stages of its evolution in Safavid, Afshari, Zandieh and Qajar eras.
    Keywords: filigree making, metalwork, helix