فهرست مطالب

نشریه مهندسی نقشه برداری و اطلاعات مکانی
سال پنجم شماره 2 (پیاپی 18، خرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/02/17
  • تعداد عناوین: 11
|
  • مریم یزدان پرست، بهزاد وثوقی صفحات 1-8
    آتشفشان دماوند با ارتفاعی بالغ بر 5670 متر پدیده منفردی است که برروی البرزمرکزی بنا شده است. مطابق با تقسیمات بین المللی آتشفشان شناسی، آتشفشانهای با سن کمتراز 10000 سال «آتشفشان فعال و با خطر فوران بالقوه» تلقی می شوند. پس دماوند یک آتشفشان فعال است. بدین منظور در این مطالعه با توجه به احتمال فوران آن و با استفاده از روش آنالیز تغییر شکل هندسه ذاتی سطح، به بررسی وضعیت ژئودینامیکی البرز مرکزی پرداخته شده است. این امر با استفاده از داده های GPSمربوط به شبکه ژئودینامیک ایران در سالهای 2006و2007 انجام شد ومقادیر اتساع و برش و نیز تغییرات انحنای متوسط وگاوسی مربوط به این منطقه محاسبه گردید. مقادیر اتساع و برش از مرتبه3 10 و ماکزیمم تغییرات انحنای گاوسی و متوسط به ترتیب برابر با22- 10 × 6/2 و11- 10 × 3/5 به دست آمد که این نتایج نشان دهنده فرونشست در منطقه البرز مرکزی می باشد و با نتایج حاصل از مشاهدات InSAR مطابقت دارد.
    کلیدواژگان: البرز مرکزی، تغییر شکل، انحنای گاوسی، انحنای متوسط، GPS
  • اصغر راست بود صفحات 9-18
    درک این نکته مهم است که در اثر زمین لرزه کل زمین و نه فقط سطح آن دچار تغییرشکل می شود. چون میدان جابه جایی با تغییر توزیع جرم همراه است شتاب ثقل و در نتیجه ارتفاع ژئوئید نیز بایستی بعد از زمین لرزه تغییر کند. در این تحقیق روش کلی محاسبه تغییرات مولفه های مختلف شتاب ثقل در اثر زمین لرزه در اثر یک گسلش با هندسه و لغزش دلخواه مورد بررسی قرار می-گیرد. بدین منظور از روش توابع گرین برای گسلش مدفون در نیم فضای کشسان استفاده شده و توابع تحلیلی بسته مورد استفاده برای مدل سازی تغییرات همالرزه شتاب ثقل در اثر نابرجایی صفحه ای معرفی می شوند. از ترکیب نتایج حاصل از مدل سازی و مشاهدات شتاب ثقل می توان به عنوان ابزاری برای تعیین هندسه و ابعاد نابرجایی حاصل از زمین لرزه یا میزان تغییر ارتفاع ژئوئید در منطقه وقوع زمین لرزه استفاده نمود. نتایج شبیه سازی ها نشان می دهد که یک زمین لرزه شدید باعث تغییر ارتفاع ژئوئید تا یک متر نیز می شود. به عنوان مطالعه موردی زمین لرزه های دوگانه مورخ 21/5/1391، 5/6=Mw و 3/6=Mw اهر- ورزقان استان آذربایجان شرقی در منطقه شمال غرب ایران انتخاب گردید و تغییرات شتاب ثقل در اثر این زمین لرزه مورد محاسبه قرار گرفت. نتایج محاسبات نشان می دهد که تغییرات شتاب ثقل در اثر زمین لرزه بیشتر از حد دقت دستگاه های اندازه گیری شتاب ثقل می-باشد. نکته مهمی که باید به آن اشاره کرد این است که این مدل را می توان برای هر گسل دیگری در کشور و در هر منطقه ای با هر خصوصیات هندسی به کار برده و میزان تغییرات شتاب ثقل را برای نقاط واقع در حوزه حرکت گسل محاسبه نمود. همچنین با توجه به برقراری اصل برهم نهی مدل سازی انجام شده برای زمین لرزه های متعددی که در یک گسل رخ می دهد و همچنین برای سامانه ای از گسلش های مختلف قابل اعمال است. برای رویداد اول 5/6=Mw زمین لرزه های دوگانه اهر- ورزقان تغییرات کل شتاب ثقل در بازه 929/10- میکروگال تا 257/10 میکروگال قرار دارد. همچنین برای رویداد دوم 3/6=Mw تغییرات کل شتاب ثقل در بازه 977/43- میکروگال تا 545/16 میکروگال قرار دارد. نتایج بدست آمده از محاسبات نشان می دهد که دامنه تغییرات شتاب ثقل در گسلش های امتدادلغز کمتر از گسلش شیب لغز یا کششی بازشونده می باشد.
    کلیدواژگان: تغییر همالرزه، نابرجایی، شتاب ثقل، پتانسیل ثقل، ژئوئید، زمین لرزه های دوگانه اهر، ورزقان
  • عبدالرضا صفری، محمد علی شریفی، صمد زارعی * صفحات 19-26

    مدلسازی میدان ثقل دریایی اهمیت بسیاری زیادی در علوم وابسته به زمین از قبیل ژئودزی، اقیانوس شناسی، ژئوفیزیک و تکتونیک دارد. مشاهدات ثقل سنجی دریایی به خاطر عواملی همچون نوسان ها و شتاب های حرکت کشتی و نیز خطاهای دستگاهی که در محیط آب بیشتر از خشکی است، دقتی کمی دارند. در این میان ارتفاع سنجی ماهواره ای اطلاعات بسیار دقیقی را از تغییرات ارتفاع ژئوئید و شیب ژئوئید در راستاهای شمالی-جنوبی و شرقی-غربی در اختیار قرار می دهد. ارتفاع ژئوئید و شیب ژئوئید (زاویه انحراف قائم) را می توان به آنومالی جاذبی دریایی که یکی از کمیت های مهم میدان ثقل می باشد تبدیل نمود. در این تحقیق با استفاده از آنالیز طیفی کمیت های شیب ژئوئید و ژئوئید به صورت جداگانه به آنومالی جاذبه تبدیل می شوند و نتایج حاصل با یکدیگر و نیز با داده های جاذبی دریایی اصلاح شده مقایسه شده است که بر اساس مقایسه صورت گرفته دقت استفاده از مشاهدات شیب ژئوئید در مدلسازی آنومالی جاذبه برابر 4.274 میلی گال بوده در حالی که دقت استفاده از مشاهدات ژئوئید 4.38 میلی گال بوده؛ که نشان دهنده برتری روش استفاده از مشاهدات شیب ژئوئید نسبت به روش استفاده از مشاهدات ژئوئید می باشد.

    کلیدواژگان: ارتفاع سنجی ماهواره ای، ژئوئید، شیب ژئوئید، آنومالی جاذبه
  • حامد فاروقی، ابوالقاسم صادقی نیارکی * صفحات 27-34

    ایجاد، نگهداری و توسعه شبکه حمل و نقل عمومی در کلانشهرها از مسائل مهم در مدیریت حمل و نقل شهری می باشد. در حمل و نقل عمومی استفاده بهینه و حداکثری از ظرفیت موجود، مورد توجه می باشد. مفاهیم و فناوری های سیستم اطلاعات مکانی بستر مناسبی برای مدیریت و بهینه سازی سرویس های حمل و نقل عمومی فراهم می کند. در سامانه حمل و نقل عمومی تقاضا محور ابتدا برای متقاضیان بر اساس مفاهیم سیستم اطلاعات مکانی به تشکیل گروه های همسفری پرداخته می شود، سپس برای هر یک از این گروه ها با توجه به تعداد اعضا و مسیرهای درخواستی، خودرو عمومی در نزدیکترین ایستگاه سامانه تخصیص یافته و با استفاده از مسیریابی پویا، در مناسب ترین مسیر به جابجایی اعضای هر گروه همسفری پرداخته می شود. سامانه پیشنهادی برای داده شبکه و سفرهای روزانه مناطق 1 تا 6 شهر تهران پیاده سازی شده است. ارزیابی انجام شده بر روی نتایج حاصل نشان دهنده افزایش 34% استفاده از ظرفیت خودروهای تاکسی، افزایش 13% استفاده از ظرفیت خودروهای ون و افزایش 10% استفاده از ظرفیت اتوبوس ها در این سامانه نسبت به وضعیت کنونی سامانه حمل و نقل عمومی می باشد.

    کلیدواژگان: حمل و نقل عمومی تقاضا محور، سیستم اطلاعات مکانی، سیستم کاربرمبنا، مدیریت حمل و نقل
  • حسین حسن شاهی، پیام طوافی، محمد فتحی گلابی، برات مجردی صفحات 35-48
    مسئله آب و کمیت و کیفیت آن، به خودی خود و فارغ از هرگونه اتفاق نابهنگام و یا بلایای طبیعی، به عنوان چالشی اساسی و یا نوعی بحران مطرح است. این بحران و اثرات آن بخصوص برای کشور ما که حادثه خیز است بسیار فاجعه بارتر و مدیریت ریسک آن حیاتی تر خواهدبود. امروزه با وجود تکنولوژی های جامعی مانند GIS به عنوان ابزاری موثر و سودمند در تصمیم گیری درست و بموقع براساس اطلاعات موجود در مدیریت بهینه، ضرورت ایجاد، توسعه و بکارگیری پایگاه های داده GIS و ابزار کمکی GPS در پیشگیری، آمادگی و مدیریت صحیح و به موقع بحران در صنعت آب و فاضلاب اجتناب ناپذیربوده و بدون شک فردا خیلی دیر است. در این راستا، سرمایه گذاری در نیروی متخصص، تجهیز سخت افزار و نرم افزار، ابزار کمکی مانند GPS و از همه مهمتر فرهنگ سازی و فراهم-سازی بستر و بافت سازمانی مناسب جهت ورود، توسعه، آموزش و بهره برداری از این سیستم به طور اصولی، در زمان اضطراری به کمک انسان می شتابد. این امر بخصوص برای سازمان آبفا به خاطر مسئولیت حیاتی، خطیر و سنگینش در آبرسانی و دفع فاضلاب جهت حفظ و ارتقاء بهداشت و در راستای اهداف زیرساخت ملی داده های مکانی (NSDI) و توسعه پایدار و نیز بعنوان سیستم پشتیبان تصمیم گیری مکانی SDSS)) بسیار ضروری بنظر می آید. بدین منظور و جهت دستیابی به اهداف مدیریت بحران و در راستای اهداف سازمانی، مطالعات امکان سنجی، مدل های مفهومی، منطقی و فیزیکی ایجاد و بکارگیری این سیستم در آب و فاضلاب استان البرز صورت گرفته و نرم افزار مورد نیاز وکاربرپسند و مطابق با نیازهای کاربران بخش های مختلف تهیه گردیده است. سیستم موقعیت-یاب ناوگان بر روی خودروهای مربوطه وبخصوص حوادث نصب گردیده است و به همراه پایگاه داده مورد نظر برای کنترل، مسیریابی، برداشت داده و مدیریت حوادث و همچنین آمادگی در شرایط بحران می توانند به خوبی مثمرثمر واقع شوند.
    کلیدواژگان: مدیریت بحران، سیستم اطلاعات مکانی، پایگاه داده مکانی، آبفا، سیستم موقعیت یاب جهانی، زیرساخت ملی داده های مکانی (NSDI)، استان البرز، کرج
  • امید مهرعلیان، محمد سعدی مسگری، رسول جلالی فر صفحات 49-58
    مسئله جمع آوری آبهای سطحی و ساماندهی آنها از مسائل مهم در مباحث مدیریت شهری می باشد. اهمیت این مسئله زمانی بیشتر می شود که بر اثر بارندگی با مشکل آب گرفتگی معابر مواجه شویم. یعنی آبراه ها و جوی ها و شبکه هدایت و انتقال آبهای سطحی، با توجه به دبی آب و ظرفیت خود، دیگر توانایی کنترل و انتقال آبهای سطحی را ندارند. در نتیجه با سرریز و خروج آب از شبکه و آب گرفتگی معابر مشکلات زیادی ایجاد می شود. مطالعات زیادی در این زمینه صورت گرفته است که مهم ترین بخش آنها ارائه ی راهکار برای مدیریت رواناب در مناطق شهری با محاسبه ی انباشت جریان است که از الزامات تمام مطالعات بوده است. لذا طراحی و اجرای یک سیستم مکانمند و زمانمند که قابلیت شبیه سازی شرایط بارندگی جهت پیش بینی و مدیریت این گونه مسائل را داشته باشد، بسیار می تواند سودمند باشد. یکی از فناوری هایی که در این زمینه می تواند کارایی بالایی داشته باشد بهره گیری از سیستم های عامل مبنا و شبیه سازی عامل مبنا می باشد. در سیستم های عامل مبنا دو فاکتور زمان و مکان در کنار یکدیگر قابل بررسی و مدل کردن هستند. در مدلسازی عامل مبنا با بهره گیری از تاثیر اجزاء می توان به نتایج کلی دست یافت. بنابراین با استفاده از مدلسازی عامل مبنا می توان سیستمی جهت مدیریت آبهای سطحی با مشخص نمودن نقاط حساس و در معرض خطر و اعلام هشدار در مواقع ضروری، با شبیه سازی شرایط بارندگی، طراحی و اجرا نمود. با نتایج حاصل از این تحقیق می توان در حین بارندگی و یا شبیه سازی شرایط بارندگی مناطق در معرض خطر را شناسایی و پیش بینی نمود و تصمیمات لازم جهت مواجه شدن با بحران را اتخاذ نمود.
    کلیدواژگان: مدلسازی عامل مبنا، عامل، محیط، آبهای سطحی، سیستم اطلاعات مکانی، مدل ارتفاعی رقومی، شدت بارش
  • مسعود حبیبی، محمودرضا صاحبی، محسن قنبری صفحات 59-66
    هدف این تحقیق آشکارسازی هدف با استفاده از تصاویر راداری با قدرت تفکیک بالا بر اساس روش نرخ هشدار اشتباه ثابت می-باشد. الگوریتم توسعه داده شده در این مقاله یکی از روش های CFAR با نام CA-CFAR بوده و به دلیل کارایی بالا و آسانی اجرای الگوریتم در تحقیقات زیادی مورد استفاده قرار گرفته و نتایج مناسبی در اختیار قرار داده است. CA-CFARیک الگوریتم انطباقی است که از ان برای جدا کردن اهداف از پس زمینه در تصاویر راداری استفاده میشود. این الگوریتم بر این اساس عمل میکند که یک اگر شدت پیکسل از حد استانه ی محاسبه شده از پیکسل های اطراف ان بیشتر باشد به عنوان تارگت درنظر گرفته میشود. خروجی الگوریتم برای موارد مذکور نشان می دهد با داشتن داده های مربوط به تصویر span کمترین هشدار اشتباه را خواهیم داشت. تصویر سنجنده RADARSAT-2 مربوط به شهر سانفرانسیسکو در آمریکا برای پیاده سازی این روش انتخاب شد. به منظور اجرای الگوریتم داده های مربوط به ماتریس همدوسی استخراج و روی تصاویر تک باندی مربوط به المان های اصلی این ماتریس و همچنین روی تصویر span که به گونه ای یک اطلاعات تلفیقی از همه پلاریزاسیون ها در اختیار قرار می دهد روش پیشنهادی پیاده سازی گردید. ارزیابی این الگوریتم به صورت کمترین تارگت اشتباه اشکار شده در تصویر و یافتن تارگت های درست تصویری در نظر گرفته شده است.
    کلیدواژگان: آشکارسازی هدف، نرخ ثابت هشدار اشتباه (CFAR)، CA، CFAR، SAR
  • مریم قربانی محمدآباد، علی سرکارگر اردکانی صفحات 67-76
    با توجه به رشد شهرها و لزوم برنامه ریزی در زمینه میزان رشد حاشیه نشینی شهرها،ساخت وسازهای مجاز و غیر مجاز شهری، از تصاویر استرئو با قدرت تفکیک بالا، که در دو زمان متفاوت برداشت شده اند، می توان نسبت به استخراج تغییرات ساختمانها با استفاده از پایگاه اطلاعات سه بعدی شهری اقدام نمود. در این تحقیق از قابلیت تولید DSM از تصاویر استرئو استفاده گردیده و با بکارگیری اختلاف دو مدل رقومی سطح D_DSM در دو بازه زمانی، با استفاده ازروش های پردازش تصاویر، ضمن شناسائی ساختمانها و حذف درختان با استفاده از شاخص NDVI، از پایگاه داده شهری و فیلترهای مورفولوژیک برای بررسی تغییرات ساختمانها استفاده گردیده است. با ارزیابی نتایج، ساختمانها را به سه دسته تغییرنیافته، تغییریافته و مبهم تقسیم نموده و ضمن تهیه نقشه تغییرات ساختمانها، پایگاه داده شهری بهنگام می گردد. در این روش به دقت 89% و صحت80.8% درمناطق نیمه شهری و دقت 83.9% و صحت 78.2% درمناطق شهری دست یافتیم.
    کلیدواژگان: استخراج تغییرات، پایگاه داده مکانی سه بعدی، D، DSM، استخراج ساختمان، NDVI
  • محسن جعفری، علی سرکارگر اردکانی صفحات 77-86
    هدف این تحقیق ارزیابی عملکرد دو داده فراطیفی و پلاریمتریSAR در آشکارسازی اهداف زیر جنگل است و در واقع مقدمه ای بر تلفیق این دو داده برای یک الگوریتم آشکارسازی می باشد. روش کار، استفاده از امضای هدف (امضای پلاریمتری و امضای طیفی) برای یک هدف خاص و جستجو در تصویر برمبنای این امضا است. دو دسته داده شامل داده پلاریمتری سنجنده RADARSAT-2 و فراطیفی سنجنده Hyperion مربوط به شهر سانفرانسیسکو برای پیاده سازی در نظر گرفته شد. اهداف مشابه در بیرون و زیر جنگل برای ارزیابی روش انتخاب گردید. از سه روش جستجوی کتابخانه ایSCM، SAM و ED برای تعیین میزان انطباق امضای اهداف با یکدیگر استفاده شد. مطابق نتایج روش های SAM و SCM در امضای پلاریمتری و روش های SAM و ED در امضای طیفی بهترین عملکرد را در متمایز ساختن هدف زیر جنگل از سایر مناطق جنگلی دارند. همچنین تصویر پلاریمتری با قطعیت بیشتری توانست هدف زیر جنگل را متمایز سازد اگرچه واکنش تصویر فراطیفی نیز به این هدف بسیار مثبت بود.
    کلیدواژگان: آشکارسازی اهداف زیر جنگل، پلاریمتری SAR، فراطیفی، امضای پلاریمتری، امضای طیفی
  • یاسین قربانی فولادی، محمد سعادت سرشت صفحات 87-96
    سامانه لایدار، امروزه یک فن آوری رایج برداشت اطلاعات سه بعدی عوارض سطح زمین می باشد که امکان تولید سریع و دقیق مدل رقومی سطح زمین را فراهم می سازد. در روند تصحیح داده ی لایدار، بایستی خطاهای سیستماتیک مدل شوند که این کار مبتنی بر کالیبراسیون سامانه می باشد. با بررسی چگونگی تاثیر انواع عوامل ایجاد خطا روی نتایج داده، می توان طراحی پرواز بهینه را به گونه ای انجام داد که کالیبراسیون سامانه با بالاترین دقت انجام گیرد. به منظور برآورد پارامترهای کالیبراسیون، کافیست میزان سازگاری هندسی میان ردپاهای لیزر در طول پوشش بین نوارهای مجاور یا متقاطع را در یک فرآیند هم مرجع سازی اندازه-گیری نمود. پس از تصحیح داده ها توسط پارامترهای برآوردشده کالیبراسیون، میزان سازگاری ابرنقاط در نواحی پوششدار نشاندهنده کیفیت داده نهایی می باشد. این مقاله دو روش برای هم مرجع سازی ابرنقاط سنجنده لایدار پیشنهاد می کند. در روش اول ابتدا ابر نقاط به مجموعه ای از سطوح مسطح کوچک تقسیم شده و معادله هر سطح بدست می آید. سپس از تقاطع سطوح همسایه، خطوط مستقیم تولید می شود. در انتها عوارض خطی متناظر بین نوارها تناظریابی می شود. در روش دوم عوارض نقطه ای با استفاده از الگوریتم SIFT استخراج شده و سپس این عوارض بین نوارها تناظریابی می شوند. در نهایت در هر دو روش برای تعیین پارامترهای انتقال و دوران بین عوارض متناظر، از مدلهای ریاضی استفاده می شود. آزمونهای انجام گرفته نشان می دهد در حالتی که عوارض محدودی استخراج و تناظریابی شوند، روش دوم حدود 19 درصد و در حالتی که عوارض زیادی استخراج و تناظریابی شوند، روش دوم حدود 14 درصد افزایش دقت نسبت به روش اول دارد.
    کلیدواژگان: سامانه لایدار، کنترل کیفیت، خطاهای سیستماتیک، کالیبراسیون هندسی، واحد لیزر، الگوریتم SIFT
  • میثم رفیعی، محمد سعادت سرشت صفحات 97-116
    جابجایی سنجی موضوعی شناخته شده در نقشه برداری ژئودتیک می باشد که در آن تغییر مختصات تعدادی نقاط مشخص نسبت به یک چارچوب مرجع پایدار در دو یا چند وهله مشاهداتی اندازه گیری می شود. بسته به کاربرد و ابعاد شئ مورد بررسی، نحوه تعریف چهارچوب مرجع می تواند بصورت نسبی یا مطلق بوده و تجهیزات، نوع و نرخ مشاهدات در آن متفاوت باشد. برای مثال در بررسی تغییرشکل مناطق وسیع، مشاهدات GPS، در سازه های بزرگ ابرنقاط چند ایستگاهی لیزراسکنر و در تعیین تغییرشکل نسبی اشیاء کوچک تصاویر رقومی حاصل از روش فتوگرامتری بردکوتاه چندایستگاهی همگرا قابل استفاده است. در خصوص مورد اخیر، بواسطه محدودیتهای الگوریتمی و بواسطه اطمینان از دقت کار، تاکنون تصویربرداری از شئ تارگت گذاری شده با دوربین های متریک و گران قیمت صورت می گرفته است و تغییرشکل صرفا برای تعداد محدودی تارگت بدست می آمده است. در این مقاله بدون نیاز به تارگت گذاری، بوسیله یک دوربین ارزان قیمت غیرمتریک که پیش کالیبره شده است، ابتدا تصاویر همگرا از سطح شئ اخذ شده و سپس تعداد زیادی عوارض تصویری متراکم بروش SIFT بصورت خودکار از تصاویر استخراج و تناظریابی شده و مختصات سه بعدی آنها با دقت مناسب – در حد 1:1000 ابعاد شئ- استخراج می شود. در ادامه دو گروه مختصات سه بعدی نقاط مربوط به دو وهله مشاهداتی بر اساس ویژگی های تصویری SIFT بصورت خودکار با هم تناظریابی شده و نقاط پایدار و ناپایدار از هم تفکیک می شوند. با اعمال انتقال متشابه سه بعدی بین نقاط پایدار، تغییر شکل نسبی نقاط ناپایدار برآورد می شود. آزمونهای صورت گرفته روی یک تیر بارگذاری شده نشان می دهد که روی یک شئ با بافت تصویری مناسب، بدون محدودیت های تارگت گذاری و با سرعت بالای اندازه گیری در حد چند دقیقه، می توان بصورت تقریبا خودکار تعداد انبوهی از نقاط متراکم در سطح شی را با دقت و اعتمادپذیری بالا در حد 1:1000 ابعاد شئ اندازه گیری کرد و تغییرشکل سطح شئ چند متری را در حد چند میلیمتر برآورد نمود.
    کلیدواژگان: فتوگرامتری برد کوتاه، جابجایی سنجی نسبی، خودکار، تناظریابی، مدلسازی سه بعدی
|
  • M. Yazdanparast, B. Voosoghi Pages 1-8
    Damavand volcano with a height of over 5670 meters is a unique phenomenon that is based on the Central Alborz. Accordance with the international division of volcanology، volcanoes، with less than 10،000 years old «potentially active volcano eruption risk» is considered. Thus، Damavand is an active volcano. In this study due to the possible eruption and using the intrinsic geometry، the geodynamic situation in Central Alborz is discussed. It uses the GPS data of the Geodynamic Network of Iran in 2006 and 2007. The values of dilatation and maximum shear and changes of mean and Gaussian curvatures of this area were computed. Dilatation and maximum shear values of the order of 10 3 are obtained. Maximum of the Gaussian and mean curvature were 2. 6 × 10-22 and 5. 3 × 10-11، respectively that results indicate that subsidence in the central Alborz. InSAR observations of the region confirm the results.
    Keywords: Central Alborz, Deformation, Gaussian curvature, Mean curvature, GPS
  • A. Rastbood Pages 9-18
    Any knowledge of a fault motions and its effects such as gravity field changes is the main reason of this research. After large earthquakes some deformations occur in the Earth’s crust. It’s important to note that as a result of an earthquake whole of the Earth and not just it’s surface is deformed. Since displacement field causes mass redistribution so gravity field and geoid height change after an earthquake. In this research، the general method of different gravity field component changes due to an earthquake in a fault with an arbitrary geometry and slip is investigated. For this purpose Green function method for blind fault in an elastic half space is used and analytical closed functions for coseismic gravity changes due to a plane dislocation is introduced. Combination of obtained results of modeling and observed gravity change we can use it as a tool for geometry determination of a dislocation or geoid height change in the area of earthquake occurrence. Simulation results shows that a large earthquake can change the geoid height upto one meter. The 2012/8/11، Mw = 6. 5 and Mw = 6. 3 dual earthquakes of Varzagan and Ahar in East Azerbaijan Province of NW Iran is examined and gravity changes due to these earthquakes is estimated. Computation results show that gravity field changes due to an earthquake is more than the instrumental precision. It’s important to note that this model could be implemented for any other fault in the study area with an arbitrary geometry properties and gravity field changes could be estimated for any point. For the first event Mw = 6. 5 of Ahar-Varzagan dual earthquakes total gravity changes is in the range of -10. 929 microgal to 10. 257 microgal. Also for the second one Mw = 6. 3 this range is from -43. 977 microgal to 16. 545 microgal. Obtained results show that gravity field changes for a strike slip fault is less than dip slip or tensile faults.
    Keywords: Coseismic change, dislocation, gravity acceleration, gravity potential, geoid, Ahar, Varzaghan dual earthquakes
  • A. Safari, M.A. Sharifi, S. Zarei Pages 19-26

    Modeling of gravity field has many application in geosciences such as geodesy، geophysics، and oceanography and tectonic. Marine Gravity observations due to factor such as oscillation and accelerations of ship، also mechanical errors that are greater in water have low precision. Satellite altimetry provide detailed information about geoid changes and its slope changes over the oceans. in geodesy we can convert geoid and its slope (deflection of vertical component)، to gravity anomaly using spectral analysis methods. There are two integral equation to estimate gravity anomaly from geoid and deflection of vertical، stokes integral and vening meinesz integral. In this paper method of marine gravity anomaly deriving from satellite altimetry are introduced and then using satellite altimetry data estimate marine gravity anomaly over Oman Sea that is a Deep region. Then for control precision of methods، use marine gravity anomaly points that have corrected and collected by national geophysical data center (NGDC). our result show that in gravity anomaly estimation from satellite altimetry using Deflections of vertical as observation and spectral kind of vening meinesz integral as method have a RMS of 4. 2 mgal in comparison with shipborne data، while the using geoid as observation and spectral kind of stokes integral as method، have 4. 38 mgal in comparison with shipborne data. This indicate spectral kind of vening meinesz integral have advantage in comparison with spectral kind of stokes integral.

    Keywords: gravity anomaly, satellite altimetry, geoid, geoid slope, filter
  • H. Faroqi, A. S. Niaraki Pages 27-34

    Create، maintain and development of public transport network in metropolitan are important problems in the field of urban transport management. In public transport، maximize the efficient use of public fleet capacity has been considered. Concepts and technologies of GIS have provided suitable way for management and optimization of the public transports systems. In demand-responsive public transportation system، firstly fellow traveller groups have been established for applicants based on spatial concepts and tools of GIS، second for each group according to its’ members and their paths، a public vehicle has been allocated to them then based on dynamic routing، the fellow traveller group has been gathered from their origin and has been moved to their destination through optimal route. The suggested system has been implemented based on network data and commuting trips statistics of 1 to 6 districts in Tehran city. Evaluation performed on the results show the 34% increase using of Taxi capacity، 13% increase using of Van capacity and 10% increase using of Bus capacity in comparison between current public transport system and suggested public transportation system has been improved.

    Keywords: Demand, responsive transport, GIS, user, based system, spatial, based, transport management
  • H. Hassanshahi, P. Tavafi, M. F. Gelabi, B. Mojaradi Pages 35-48
    The issue of water quantity and quality، by itself and without any untimely accident or natural disaster or a crisis، is considered as a major challenge. This crisis and its effects، particularly for our disaster-prone country will be very disastrous exchange and its risk management would be more critical. Today along the very sharp improvement in technologies such as GIS and other helpful related instruments like GPS، the necessity of establishing، developing and applying databases upon spatial information in order to get ready، prevent، and manage the conflicts and crisis in emergencies would be a very useful decision support system and with no doubt، tomorrow is too late. In order to fulfill the purposes of this strategy and policy، investment in this field and teaching experts، providing hardware and software and the most important factor via paving administrative culture and field and its path in order to help the entrance and applying of this useful technology would help us in crucial and emergency situations. These affaires especially for water and sewage organizations due to their heavy، risky and vital responsibilities to provide the people with healthy water and transport waste water are of high necessity. Providing these organizations that support the vital networks of life like water network، power، gas، communication and transportation system with these basis، in addition to fulfill their daily needs and administrative responsibilities can also reduce the risk of any crisis and disaster. The results can also be used as a Spatial Decision Support System (SDSS) and also can provide National Spatial Data Infrastructures (NSDI) with worthy data and information to help the sustainable development. In order to fulfill the purposes of this study، feasibility study and conceptual، logical and physical models of establishing water database was performed in water and wastewater organization of Alborz province and a network based and user friendly software designed according to the needs of different sections of organization and finally some GPSs were installed on some vehicles that with using the related database helps us in monitoring، controlling and optimum management of the emergency vehicles in crisis situations and in route finding، gathering data and optimum crisis management as well.
    Keywords: Crisis management, GIS, Spatial Database, water, wastewater, GPS, National Spatial Data Infrastructure (NSDI), Alborz province, Karaj
  • O. Mehralian Mesgari, R. Jalalifar Pages 49-58
    Collecting surface water and organizing them is important issue in urban management. It is more important when rainfall caused flood streets. In this conditions، the waterways and canals network of guide and Transfer of surface water، according to water flow rate and capacity، aren’t able to control and convey surface water. As a result، many problems can arise with water overflow and passageways Flooded. Many studies have been done in this field، that represent strategy for managing urban runoff Based calculation the flow accumulation is An important part of their. Therefore، the design and implementation of a spatial and temporal system that can simulating rainfall conditions for the prediction and management of such problems can be very useful. One of the technologies in this field can be a highly efficient، is using of agent based simulation systems. The two factors of time and place are able modeling and studied together in agent based systems. In agent based modeling with using parts influence can be achieved to overall results. Thus، by using the agent-based modeling can be designed and implemented a system to manage surface water. By results of this study، areas at risk can be predicted and identify and necessary decisions be taken to deal with the crisis.
    Keywords: Agent based modelling, Environment, Stormwater, GIS, DTM, Rainfall intensity
  • M. Habibi, M. R. Sahebi, M. Ghanbari Pages 59-66
    In this letter we develop a target detection method using high-resolution radar images based on constant false alarm rate (CFAR) algorithm. CA-CFAR، the specific CFAR algorithm utilized in this paper، is a CFAR method with high performance and easy implementation used in many studies providing good results. This adaptive algorithm assigns a pixel as a target pixel by comparing the pixel intensity with a threshold calculated from surrounding pixels of the pixel under test. Experimental results show that the algorithm provides best results with lowest false alarm using the “span” image that contains more polarimetric information as compared to the single channel data. RADARSAT-2 polarimetric SAR data acquired over the San Francisco city has been chosen to assess the capability of the proposed approach. The coherency matrix data is extracted from this dataset and the proposed approach is performed on single band images corresponding to different polarimetric channel and the span image as a compound of all the single polarization images.
    Keywords: Target detection, Constant False Alarm Rate (CFAR), Polarimetric Synthetic Aperture Radar (PolSAR)
  • M. Ghorbani, A. S. Ardakani Pages 67-76
    Due to the growing cities، urban planning in the context of growing suburbanization، legal and illegal construction in urban is necessary. High-resolution stereo images that have been taken in two different times and the three-dimensional urban database، can help to building change detection. This research has been used to capability of stereo image to DSM generation and applying the difference digital surface model (D-DSM) in two periods، by using the image processing methods، Also according to existence of urban database and having geometric properties such as shape، size and height of urban features and applying the morphological filters، We attempted to D-DSM refinement and the elimination of non-Building features and the features extracted from this phase، as the building has been approved and will be reviewed to assess changes. With the evaluation results of D-DSM and set the suitable threshold، the buildings can be divided into three categories، unchanged، modified and the vague. After determining the vague things that can be done semi-automatically، the building change map provide and urban database be updated. In this study، we reached to 89. 0% completeness and 80. 8% correctness in semi-urban areas and 83. 9% completeness and 78. 2%correctness in urban areas. By examining the elevation of results was extracted، it can be divided the buildings to three categories: new Building، Reconstructed building and building with height changes (adding floor).
    Keywords: Change Detection, 3D Urban Database, D, DSM, Building Extraction
  • M. Jafari, A. S. Ardakani Pages 77-86
    The purpose of this study is the assessment of polarimetric SAR and hyperspectral images for concealed target detection in forest areas. In fact، this paper is an introduction to fusion the two data in a target detection algorithm. The proposed method is using the polarimetric and the spectral signatures. A RADARSAT-2 image and a Hyperion image of the city San Francisco were chosen for evaluation of the proposed method. The four targets were selected in the forest and the outer areas. Three pattern recognition methods included SCM، SAM، and ED were used to determine the matching rate between the two signatures. Results reported the SAM and SCM matching methods، have a better performance than ED in polarimetric signatures. In addition، the SAM and ED have a better performance than SCM in spectral signatures. As the results polarimetric SAR data detect concealed target with greater certainty. However، hyperspectral images have the well reaction against concealed targets in forest areas.
    Keywords: Canceled target detection, Polarimetric SAR data, Hyperspectral images, Polarimetric signatures, Spectral signatures
  • Y. Gh. Fouladi, M. Saadatseresht Pages 87-96
    Today LIDAR system is the known technology for 3D data collection from earth surface which provides a fast and accurate solution for DSM generation. For LIDAR data correction، the systematic errors should be modeled that is done in system calibration. By studying the effects of different error sources on derived data، optimal flight planning can be done so that the highest accuracy for system calibration is reached. To estimate the calibration parameters، the geometric compatibility between laser footprints in the overlapped or crossed strips should be measured in a coregistration process. After data correction by applying estimated calibration parameters، the geometric compatibility of point clouds gives an estimation of the quality of final data. This paper proposes two methods for coregistration of LiDAR point clouds. In the first method، the point clouds are divided into small planar surfaces and mathematical equation of each surface is derived. Then straight lines are produced based on the intersection of the neighborhood surfaces. Finally، the linear features extracted from two strips are matched. The second method uses the SIFT algorithm to extract and match the point features. At the end، mathematical models are used in both methods to determine the shift and rotation parameters between the corresponding features. Results showed that the accuracy of the second method is about 19% higher than the first one.
    Keywords: LiDAR System, Quality Control, Systematic Errors, Geometric Calibration, Laser Unit, SIFT Algorithm
  • M. Rafiee, M. Saadatseresht Pages 97-116
    In this paper، an automatic close range photogrammetric method for deformation extraction from the object surface has presented. In opposite of the conventional close range photogrammetric approaches، here، utilizing targets is not mandatory. Indeed new feature extraction and matching algorithms can match corresponding image features with high precision in whole object surface. Therefore، the large number of matched points can remove the limitation of accuracy and network reliability in the case of using target for deformation extraction. After feature matching it could be used some linear computer vision and non-linear photogrammetry equations to solve the relative orientation and reach to model coordinate of check points. Then we use an initiative approach to match three-dimensional points of two epochs in the model space to determine the stable and unstable points and analyses the deformation of object. In this paper، after describing the automatic deformation extraction theory، the absolute deflection behavior of a foam beam under a pressure has been measured. To assess the accuracy of the proposed method، a comparison was made between this approach and the Australis software and the accuracy about 1. 5 mm was achieved. According to several tests performed using this technique، the accuracy of a few millimeters in some meters distance from an small size object is reachable.
    Keywords: Close Range Photogrammetry, Deformation Extraction, Automatic3D Reconstruction