فهرست مطالب

نشریه معرفت فرهنگی اجتماعی
سال پنجم شماره 1 (پیاپی 17، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/26
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محسن صبوریان صفحه 5
    تاسیس علم طبیعی تجربی عمران با مبانی ارسطویی حاکم بر طبقه بندی علوم در قرون وسطا با دشواری هایی همراه بود. این دشواری ها با توجه به تاریخی بودن علم العمران، مربوط به بی مقداری ارزش علمی تاریخ در نظر قدما و به ویژه ارسطو بود و از سوی دیگر، این طبقه بندی به مسئله دقت، ضرورت و برهانی بودن این علم نظر داشت. ابن خلدون در امتداد سنت علمی اسلامی سه راه پیش روی داشت: 1. درج علم عمران ذیل حکمت نظری، 2. جای دادن آن در حکمت عملی، یا 3. برون روی از تقسیم بندی ارسطویی و باز کردن مسیر برای گونه ای جدید از علم انسانی و در عین حال طبیعی و تجربی. راه حل ابن خلدون گزینه سوم بود. هرچند او طبقه بندی جامعی از علوم ارائه نمی کند، علم عمران را نه زیرمجموعه حکمت عملی قرار می دهد و نه در مجموعه حکمت نظری. در این مقاله نشان خواهیم داد که تاسیس علمی با موضوع و ماده عمران، نمی توانست در قالب تقسیم بندی رایج ارسطویی صورت گیرد؛ چرا که از سویی نوعی خروج از جنبه هنجاری علوم عملی و از سوی دیگر، واجد گرایشی انسانی به علوم طبیعی است.
    کلیدواژگان: ابن خلدون، تقسیم بندی مشائی علوم، حکمت نظری، حکمت عملی
  • علیرضا محدث، شمس الله مریجی صفحه 23
    روی بسکار از پیشگامان و رهبران رئالیسم انتقادی، می کوشد از موضعی انتقادی یک بررسی علمی از زندگی اجتماعی به همان معنایی که در علوم طبیعی است، داشته باشد. او در راه اثبات طبیعت گرایی بر وجود «بعد ناگذرای علم در علوم اجتماعی» مانند علوم طبیعی پافشاری می کند. از سویی دیگر بخش معظمی از حیات اجتماعی انسان را اعتباریات احاطه کرده است. از این رو مسئله اصلی مقاله، بررسی جایگاه اعتباریات در بعد ناگذرای علوم اجتماعی است که به روش تحلیلی عقلی و با هدف روشن شدن توانمندی بعد ناگذرا در تبیین و تحلیل اعتباریات در علوم اجتماعی انجام شده است. می توان گفت بیشترین تاکید بسکار در اثبات بعد ناگذرا بر رابطه عامل و ساختار است. یافته های پژوهش نشان می دهد که ساختارها با ویژگی های برشمرده از سوی بسکار، اموری اعتباری و وابسته به کنشگران اند که به اشتباه امور حقیقی و مستقل از آنان پنداشته شده اند و ساختارها با این اوصاف در تضاد با بعد ناگذراست.
    کلیدواژگان: اعتباریات، بعد گذرا و ناگذرای علم، لایه بندی علم، رئالیسم انتقادی، بسکار
  • محمدداود مدقق، سید حسین شرف الدین صفحه 43
    دغدغه اساسی امیل دورکیم هم بستگی اجتماعی است. بر این اساس، بیشتر نظریات او به نحوی حول این مسئله اصلی می چرخد. نظریات او آبشخور روش شناسی ای است که طبق آن هستی استقلالی و شیء انگاری واقعیت های اجتماعی با نگاه تماما سکولاریستی در مقام هستی شناسی، و به تبع آن یک سان انگاری علوم دقیقه طبیعی و انسانی در مقام معرفت شناسی و تقلیل ماهیت انسان به هویت اجتماعی و منفعل در نظر گرفتن کنشگران اجتماعی در برابر ساختارهای اجتماعی در مقام انسان شناسی، از جمله مهم ترین مبانی معرفتی این نظریه به شمار می آیند. همین مبانی معرفتی است که پذیرش این نظریه را در نگاه روش شناسی حکمت نوصدرایی با مشکل روبه رو می سازد؛ روش شناسی ای که بر اساس تشکیک در هستی، هستی های ماورای طبیعی علاوه بر هستی های مادی در مقام هستی شناسی، روش وحیانی، شهودی و عقلانی علاوه بر روش تجربی و بنابراین جمع میان تبیین تجربی و عقلی، تفسیر و انتقاد در مقام معرفت شناسی و نفس مجرد انسانی و هویت های لایتغیر و ثابت او علاوه بر هویت های اجتماعی متغیر در مقام انسان شناسی از مهم ترین مبانی معرفتی آن محسوب می شوند. همین ناسازگاری و رویارویی دو روش شناسی است که دقت بیشتری را در به کارگیری این نظریه در فرایند بازسازی علم مدرن و بازخوانی علم دینی می طلبد.
    کلیدواژگان: روش، روش شناسی، هستی شناسی، معرفت شناسی، انسان شناسی، نظریه اجتماعی، دورکیم
  • غلامرضا پرهیزکار، حمید پارسانیا صفحه 71
    با ورود دانش نوپای سیاست گذاری به ایران، تلاش برای کاربست آن در حوزه های مختلفی که در آنها امکان سیاست گذاری هست، آغاز شده است. از جمله این حوزه ها، حوزه علم است. این مقاله به سیاست های علمی پس از انقلاب اسلامی در بخش علم با تاکید بر علوم انسانی می پردازد و درصدد پاسخ به این پرسش است که پس از شکل گیری نظام اسلامی در ایران، در سیاست های تدوین یافته در زمینه علم (انسانی)، به چه اموری توجه شده است؛ سیاست علمی چه تغییراتی را پشت سر گذارده و از چه الگویی تبعیت می کند. روش تحقیق با توجه به تاکیدی که بر اسناد بالادستی وجود دارد تحلیل محتوا و در مواردی به تحلیل گفتمان است و نتیجه تحقیق رشد تدریجی توجه به علم طی سال های پس از انقلاب و استفاده از الگوهای متنوع در سیاست گذاری، و غلبه حاکمیت سیاست تبعی در نگاه به علم (انسانی) است.
    کلیدواژگان: سیاست گذاری، علوم (انسانی)، برنامه های پنج ساله توسعه، سیاست تبعی
  • لطیف عیوضی، حسین کچوییان صفحه 97
    هر جهان اجتماعی سه لایه معنایی، نهادی و فردی دارد. با پیوند لایه های معنایی و فردی، طی فرایندهای دگرسازی، دیالکتیک بیرونی جهان اجتماعی برقرار می شود. فرد نیز سه لایه هویتی دانشی، خواهشی و توانشی دارد. با پیوند نظر و عمل افراد، طی فرایندهای خودسازی، دیالکتیک درونی جهان اجتماعی برقرار می شود. با دیالکتیک بیرونی و درونی جهان اجتماعی، «نهادها» و «نظام های اخلاقی» شکل می گیرند. جهان های اجتماعی گوناگون بنا به هویتشان، اتکای یک سانی بر نظم نهادی و نظم اخلاقی ندارند. تاکنون متلایم ترین نظم اخلاقی، در جهان های اجتماعی دینی رخ نمود، و کارآمدترین نظم نهادی به مدد علم تجربی در جهان دنیوی تجدد، سربرآورد. نخبگان علمی جامعه ما بیش از همه، از فرایندهای تربیتی علم تجربی، متاثر می شوند که انتظار می رود آثار اخلاقی آن را بروز دهند. توزیع نظام های اخلاقی قدسی و دنیوی در میان نخبگان علمی کشور، نشانگر نقش علم تجربی در بازتولید جهان های دینی و دنیوی است. نخبگان علمی، بیشتر در میانه طیف نظام های اخلاقی قدسی دنیوی قرار می گیرند و پایبندی عملی آنان به ارزش های اخلاقی، پایین ارزیابی می شود و متغیرهایی چون تعلق خانوادگی و جهان شناسی دینی همراه آن در اجتماعی شدن اولیه و تعلق صنفی تخصصی و جهان شناسی علمی همراه آن در اجتماعی شدن ثانویه، نظام اخلاقی آنها را توضیح می دهد.
    کلیدواژگان: نظام اخلاقی، جهان اجتماعی، نظام اخلاقی قدسی و دنیوی، جهان اجتماعی دینی و دنیوی، نخبگان علمی
  • حفیظه مهدیان، رفیع الدین اسماعیلی * صفحه 129

    نوع روابط زن و مرد و مرزبندی در تعاملات این دو جنس، تاثیری تعیین کننده بر روح و روان فرد، استحکام خانواده و رشد و پیشرفت جامعه دارد. حال اگر رسانه تاثیرگذاری چون سینما، برخلاف دین و فطرت، به پایه گذاری اخلاق جنسی ویژه ای در جامعه مبادرت ورزد که حریم های میان زن و مرد شکسته شود، اثر مخربی بر تفکر و رفتار مخاطب خواهد گذاشت که به سادگی جبران پذیر نیست. این مقاله به دنبال آن است تا با نگاهی جامع به آیات و روایات مربوط به روابط میان دو جنس نامحرم، مولفه های روابط عفیفانه را استخراج کند و سپس با تحلیل نشانه شناختی فیلم سینمایی «درباره الی» که یکی از تولیدات فکری دهه هشتاد سینمای ایران است، نوع بازنمایی این فیلم از روابط زن و مرد نامحرم و میزان انطباق یا فاصله آن با آموزه های اسلامی را بررسی کند. طبق این بررسی مشخص می شود که فیلم با به کارگیری رمزهای اجتماعی و فنی، نوعی از روابط زن و مرد را بازنمایی کرده که هیچ شباهتی به ملاک های عفاف اسلامی ندارد. مفاهیم ایدئولوژیک فیلم، مفاهیمی اباحه گرانه و حیازداست.

    کلیدواژگان: بازنمایی، عفاف، روابط زن و مرد، سینما، اسلام
  • ملخص المقالات
    محسن صبوریان صفحه 155
|
  • Muhsen Saburian Page 5
    Developing a natural- experimental sociology science based on Aristotle's Middle Ages principles of classifying science faces difficulties. Considering historical nature of the science of sociology these problems are ascribed to the limited scientific value of history science as ancient scholars especially Aristotle say; besides, this kind of classification takes in to consideration such things like accuracy, necessity and demonstrative ability of this science. In his inquiry of Islamic scientific tradition, Ibn-Khaldun finds three ways: 1. regarding sociology as part of speculative philosophy 2. Placing it with applied philosophy 3. Disregarding Aristotle's mode and initiating a new course of human science in addition to its being natural and experimental. Ibn-Khaldun chooses the third way. Although he doesnt offer a comprehensive classification of science, he places sociology neither with applied philosophy nor with speculative philosophy. This paper shows that developing a science with the subject of sociology cannot fall into Aristotle's common category; first because it will be a kind of breaking with the normative aspects of applied science and secondly because it has human tendency towards natural science.
    Keywords: Ibn, Khaldun, peripatetic distribution of science, speculative philosophy, applied
  • Ali Reza Mohaddeth, Shamsollah Mariji Page 23
    Roy Bhaskar, one of the pioneers of critical realism, tries, through a critical stance, to make a scientific study of social life according to the meaning which natural sciences. He insists on the existence of the “intransitive side of science in social sciences” like natural sciences in order to prove naturalism. He also considers that the main part of man’s social life is surrounded by theoretical constructs. Therefore, the present paper, using an analytical-intellectual method with the aim of clarifying the ability of intransitive side explain and analyze theoretical constructs in social science, focuses on the status of theoretical constructs in the intransitive side of social sciences. Probably, Bhaskar strongly emphasizes on the relationship between the agent and structure in order to prove the intransitive side. The research findings show that the structures with the features stated by Bhaskar are theoretical constructs and dependent on agents and they are wrongly considered as real and independent things, and that the structures which have features are incompatible with intransitive side.
    Keywords: theoretical constructs transitive, intransitive side of science, stratification of science, critical realism, Bhaskar
  • Mohammad Davood Modaqqeq, Seyyed Hussein Sharaf Al Din Page 43
    Emile Durkheim’s main concern is social solidarity. Accordingly, most of his theories pivot in some way on this basic issue. His theories are the genesis of a kind of methodology, according to which independent existence and regarding social realities as objects in a completely secularist view in relation to ontology. Therefore, treating exact natural sciences and human sciences in relation to epistemology as identical, reducing man’s identity to a social identity and regarding social actor's attitude towards social structures in relation to anthropology as passive are some of the most important epistemic foundations of this theory. These very epistemic foundations make the acceptance of this theory problematic in view of the methodology of neo-Sadrian philosophy. The methodology based on gradation in existence, metaphysical as well as physical kinds of existence in relation to ontology, revelatory, intuitive and intellectual methods as well as the empirical method and thus combining the empirical and intellectual explanation, the interpretation and criticism in relation to epistemology and human immaterial soul and man's invariable identities as well as variable social identities in relation to anthropology are considered among the most important epistemic foundations of this methodology. This incompatibility and confrontation between these two methodologies necessitates more precision in applying this theory when modern science is reconstructed and religious science is revised.
    Keywords: method, methodology, ontology, epistemology, anthropology, social theory, Durkheim
  • The Scientific Policyin Iran in the Post Islamic Revolution Period / (with emphasis on the human sciences in genuine documents)
    Gholam Reza Parhizgar, Hamid Parsaniya Page 71
    With the initiation of the new science of policy-making in Iran, efforts have been made to apply it in the different areas which can lend themselves to policy-making. One of these areas is the area of science. Emphasizing on the human sciences, this paper investigates the scientific policies in the post Islamic Revolution period and seeks to answer these questions: what things were taken into consideration in formulating the policies on the human science? What changes did scientific policy undergo? And what models did it follow? Considering the emphasis on top secret documents, the research method of this paper is content analysis and in some cases, discourse analysis. The results show that there has been a gradual development in the world of science in the post Islamic Revolution period, besides the use of varied models in policy-making and prevalence of the domination of subject policy when the human sciences is in question.
    Keywords: policy, making, the human sciences, five, year development plan, subject policy
  • Hosein Kachoiyan, Latif Eivazi Page 97
    Every social world has three spheres: semantic, constitutional and individual. When the semantic and individual spheres are linked together through a transformational process, the external dialectic of social world takes form. Everybody has three identifying spheres: knowledge-based, request-based and potential-based. By linking up people's thought with their action in the process of self-making, the internal dialectic of social world takes form. Constitutions and ethical systems take form through the external and internal dialectic of social world. Based on their identities various social worlds do not rely on constitutional and ethical order in the same way. Until now, the most compatible ethical order in religious social worlds has come to existence and the most efficient constitutional order in material world has initiated with the help of experimental science. The intellectual elites in our society are influenced by the educational process of experimental science more than any, so that they are expected to exert their moral behavior on others. The distribution of worldly and divine ethical systems among the intellectual elites is a testimony the role which experimental science plays in recreating worldly and religious worlds. The intellectual elites ranks in the middle of worldly -divine ethical systems and their practical fidelity to ethical values has a low grade, and such variables like family tendency and its religious cosmology in preliminary sociability, besides specialty and special- job tendency and its scientific cosmology in secondary sociability explain their ethical system.
    Keywords: ethical system, social world, worldly, divine ethical systems, worldly, religious social world, the intellectual elites
  • Hafizah Mahdian, Rafi Al Din Ismaili Page 129

    The type of the relationships between man and woman and demarcation of interactions between the opposite sexes has a decisive effect on one’s spirit and mind, family stability and progress of society. If an influential media like cinema, attempts to extend in society a particular kind of sex education contrary to religion and nature which results in lack of respect between man and woman, such attempts will have a destructive effect on the audience’s opinion and behavior, which cannot easily be compensated. The present paper, delving into Quranic verses and traditions, seeks to extract the components of the decent relationships between non-mahrams (those who are not related through marriage or those who are not allowed to marry each other). Then it tries, through a semiotic analysis of the movie, to examine the way between non-mahram man and woman are presented in the movie “About Eli”, an intellectual product of Iran’s cinema during the 80's to see whether or not it is compatible with Islamic teachings. The paper shows that the movie, using social and technical codes, presents a type of relationships between man and woman which is completely incompatible with the criteria of Islamic concept of chastity. The ideological concepts of the movie are both explicit and lack decency.

    Keywords: presentation, chastity, relationships between man, woman, cinema, Islam