فهرست مطالب

پژوهشنامه ادب غنایی - پیاپی 22 (بهار و تابستان 1393)

پژوهشنامه ادب غنایی
پیاپی 22 (بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/13
  • تعداد عناوین: 12
|
  • مریم ایرانمنش صفحات 9-30
    منظومه های غنایی ازسازه های هنری، بهره ی زیادی می برند از جمله ی این سازه ها، به کارگیری تشبیه و استعاره برای برجسته تر نشان دادن جلوه ی عاشق و معشوق است. نظامی گنجه ای در دو منظومه ی «خسرو و شیرین»و «لیلی و مجنون» از کلماتی مانند ماه، سرو، باغ، خورشید، پروانه، شمع و... برای توصیف تصویر عاشق و معشوق استفاده کرده است. دراین میان بسامد ابیاتی که به ماه، سرو، گل و پری اختصاص یافته بالاست. این تحقیق با روش کتابخانه ای به توصیف سازه های هنری تصویری عاشق و معشوق در دو مثنوی یاد شده می پردازد. پرداختن به این تصاویر در دو اثر نشان می دهد که نظامی بدون توجه به محل زندگی و محیط جغرافیایی و طبیعی عاشق و معشوق واژه های یکسانی را برای تصویر سازی های مورد نظر خود در دو اثر بکار برده است و اکثر این سازه های هنری مشترک هستند ولی نگاه نظامی به عشق در دواثر مذکور کاملا«متفاوت است. در خسرو و شیرین، عشق زمینی و تداوم عشق پس از وصال تا سرحد جانفشانی و ایثار استمرار می یابد و در لیلی و مجنون عشق پاک آسمانی که از ویژگی های آن فراق، جدایی، حرمان، گریز از بهره ی تن و در نهایت مرگ عاشق و معشوق است، دیده می شود.
    کلیدواژگان: خسرو و شیرین، لیلی و مجنون، عاشق و معشوق، سازه های هنری
  • محمد بارانی صفحات 31-50
    در شناخت هرچه بهتر یک اثر ادبی به ویژگی بیان مطالب و نحوه ی خاص ایراد آن توجه می شود. بین زبان یک اثر و ذهن و روح صاحب اثر ارتباط تنگاتنگی برقرار است؛ چرا که ابزار یک نویسنده در انتقال اندیشه و احساسات وی، واژگان و الفاظ اند. از جمله امکاناتی که باعث زایش موسیقی درونی شعر است، می توان به صنایع بدیع لفظی از قبیل انواع سجع، انواع جناس و انواع تکرار اشاره کرد. جناس یکی از ابزارهای ایجاد موسیقی در کلام و از انواع قاعده افزایی است و کارکردهای مختلفی دارد. فروغی بسطامی از شاعران توانای عصر قاجار(قرن سیزدهم هجری) است. وی مدتی از عمر خود را به مدح شاهان قاجاری به ویژه ناصرالدین شاه گذراند. او در فن غزل سرایی از استادان مطرح این دوره است. روش به کار رفته در این مقاله توصیفی- تحلیلی و استناد به آمار است به این گونه که پس از تعریف، به استخراج دقیق بسامد انواع جناس و تحلیل آن ها پرداخته شده است. نتایج بررسی نشان می دهد جناس اشتقاق با 8/16 % بیش ترین بسامد و جناس مرکب با. 1% کم ترین بسامد را در غزل های شاعر دارند.
    کلیدواژگان: فروغی بسطامی، غزل، بلاغت، بدیع لفظی، جناس
  • حسن بساک صفحات 51-68
    باستان گرایی یکی از مهم ترین ابزار آشنایی زدایی در کلام محسوب می شود و سبب می گردد سخن از دسترس عوام فراتر رود و به شعر نزدیک تر شود. برجسته ترین کارکرد آشنایی زدایی، خلاقیت شاعرانه است که بخشی از آن از رهگذر باستان گرایی حاصل می شود. احمد شاملو که از جمله شاعران نوآور و موثر زمان ماست به جهت طرح نویی که در هنر شاعری درانداخته است از باستان گرایی و کارکردهای آن در حد وسیعی بهره برده است. وی به موجب ذکاوت بالا و نبوغ سرشار هنری و به اعتبار تسلط بر پیشینه ی زبان و با بهره گیری از آثار سترگی چون تاریخ بیهقی، گلستان سعدی و نثر عارفانه ی قرن پنجم و ششم توانسته پیوند هوشمندانه ای میان نثر کهن و مضامین دنیای مدرن برقرار کند و به شیوه ابداعی خود که به شعر سپید موسوم شده است، شان و جایگاهی خاص بخشید. هدف این پژوهش بررسی کارکرد باستانگرایی و انواع آن در شعری از شاملو است که به تشخص زبان و بیان شاعرانه ی وی منجر شده است. روش تحقیق، مبتنی بر توصیف باستان گرایی در شعر مورد نظر براساس منابع کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: شاملو، باستان گرایی، شعر سپید، نثر کهن، آشنایی زدایی
  • زینب طلایی صفحات 69-92
    خاقانی شاعر بلند آوازه قرن ششم اشعار فراوانی را در ستایش از خود سروده است. وی در این اشعار و با این مضامین، حالات روحی خود هم چون ترس، روان پریشی و حقارت را با شگردهای تازه ای به تصویر می کشد. خاقانی در این خودستایی ها، پریشان حال و با خود در تعارض است. نگارندگان در این پژوهش که به شیوه تحلیل محتوا انجام یافته است، ضمن روشن کردن دلایل این خودستایی ها، می کوشند خودستایی های وی را با توجه به نظریه روان شناختی کارن هورنای تحلیل و بررسی کنند. وی از میان مکانیزم های مطرح در نظریه هورنای به برتری طلبی و انزواطلبی روی می آورد و به دلیل نداشتن بعضی امتیازات اجتماعی، سعی می کند با کسب قدرت از طریق تحقیر دیگران و القای حس برتری خود و یا کناره گیری از آن ها به نوعی قدرت مندی و آرامش برسد. مقاومت روانی او در مقابل درد و فشار ناشی از مصایب روزگار و تحقیرهای دیگران، شکسته می شود. او با توسل به تخیل سعی می کند از خود یک فرد آرمانی و ایده آل بسازد که همه به برتری و چیره دست بودن او معترف باشند ولی به واقع از شخصیت واقعی خود نیز دور می شود.
    کلیدواژگان: خاقانی، عقده ی حقارت، خودشیفتگی و خودستایی، کارن هورنای، تحلیل روانشناختی
  • فریده داوودی مقدم صفحات 93-110
    ساقی نامه ها، یکی از انواع ادبی موثر در ادبیات فارسی است که گفته می شود شکل تحول یافته ی خمریات ادب عربی است و در سیر تحولی خود با صبغه ای فلسفی، اخلاقی، عرفانی و انتقادی توسط شاعران ساقی نامه سرای فارسی عرضه شده است. این نوع ادبی از جهت ساختار و محتوا دارای ویژگی هایی است که کمابیش در اغلب آن ها تکرار می شود. از جمله ی این خصوصیات اشتمال بر بن مایه های اصیل متون عرفانی و کاربرد واژگان اهل تصوف و ادبیات مغانه چون ساقی و می و جام و چنگ و مطرب و... می باشد.
    با تامل در اشعار ملاصدرا، فیلسوف و حکیم نامدار عصر صفوی، دریافته می شود که اشعار وی بسیاری از خصوصیات نوع ادبی ساقی نامه را دارا می باشد. وی علاوه بر کاربرد واژگان، موضوعات و بن مایه های این نوع، به شرح و بیان ارزشمندترین آموزه های حکمی و عرفانی حکمت متعالیه، که خود موسس آن بوده است، می پردازد. این پژوهش به شیوه ی تحلیل محتوا، به توصیف و تبیین اشعار صوفیانه ی ملاصدرا از منظر خصوصیات کلی ساقی نامه ها می پردازد و در پی پاسخ به این سوال است که آیا می توان ملاصدرا را در شمار ساقی نامه سرایان ادب فارسی محسوب کرد؟
    کلیدواژگان: ساقی نامه، ملاصدرا، عرفان، می، مطرب
  • ناهید دهقانی صفحات 111-128
    غادۃ السمان یکی از شاعران تاثیرگذار جهان عرب است که بیشتر آثار وی به چندین زبان زنده ی دنیا ترجمه شده است. یکی از شگردهایی که این شاعر برای گسترش بعد معنایی و شاعرانه کردن سخن خود به کار برده، آشنایی زدایی(فراهنجاری) معنایی است. به باور فرمالیست ها در درک انسان از جهان پیرامون، فرایند عادت جریان دارد. عادت کردن انسان به محیط پیرامون موجب می شود که بسیاری از پدیده ها از نگاه دقیق انسان دور بماند و درک حسی انسان از زندگی مختل شود. آشنایی زدایی با فاصله انداختن میان انسان و این عادت ها، فضایی برای درنگ و لذت ادبی مخاطب پدید می آورد و ادراک حسی انسان را دوباره سامان می بخشد. یکی از مهم ترین گونه های آشنایی زدایی، فراهنجاری معنایی است. غادۃ السمان برای آشنایی زدایی معنایی در اشعار خود، از صور خیال و آرایه های معنوی بهره ی فراوان برده است. در مقاله ی پیش رو، گونه های مختلف فراهنجاری معنایی در چهار منظومه ی این شاعر (غمنامه ای برای یاسمن ها؛ ابدیت، لحظه ی عشق؛ زنی عاشق در میان دوات؛ در بند کردن رنگین کمان) و حوزه های بسترساز این فراهنجاری ها بررسی شده است. این پژوهش به صورت کمی- کیفی انجام شده و نمونه ها از راه جست وجوی کتابخانه ای گردآوری شده است.
    کلیدواژگان: آشنایی زدایی، فراهنجاری معنایی، برجسته سازی، غادۃ السمان، فرمالیسم
  • احمد رضایی صفحات 129-148
    ساقی نامه یکی از گونه های ادبیات غنایی در قالب مثنوی است که در بردارنده ی مضامینی مانند سرخوشی، اغتنام فرصت، و نیز گاهی متضمن مواعظ و نکته های اخلاقی و حکمی است؛ یکی از ساقی نامه هایی که می توان آن را از حیث درونمایه و مضمون متفاوت با نمونه های پیشین دانست، ساقی نامه ملک الشعرای بهار است؛ بهار با توجه به زمینه شعری خویش و نیز اوضاع اجتماعی، ساقی نامه ای با درونمایه ای اجتماعی و سیاسی سروده است. در این پژوهش ضمن سیری اجمالی در ساقی نامه سرایی و بیان ویژگی های آن، دستگاه های مختلف ساقی نامه بهار را با روش تحلیل ساختاری متن بررسی نموده و نشان داده ایم بهار با استفاده از زمینه اجتماعی، قالبی کاملا غنایی را در خدمت موضوعی کاملا اجتماعی به کار گرفته است. حذف در دستگاه عروضی، انواع تکرار های آوایی و واژگانی، واژگان ساده و کاربرد اسامی مختلف حماسی و تاریخی، سادگی دستگاه نحوی و بلاغی و تناسب زمان از مختصات این اثر است؛ می توان گفت مجموع این عوامل نشان می دهد دستگاه های مختلف متن در ارتباط با موضوع از انسجام مطلوبی برخوردارند.
    کلیدواژگان: ساقی نامه، تحلیل، ساختار، بهار
  • رضا رضایی صفحات 149-164
    تاثیر زمان و مکان بر اندیشه و احساس شاعر و استعداد و خلاقیت خود او در ارائه تصاویر هنری در شعر دوره جاهلی و مخصوصا معلقات قابل ملاحظه است. معلقات به عنوان قصاید برگزیده نماد و سمبل شعر دوره جاهلی بشمار می آیند این قصاید اگر چه از نظر مضمون و غرض اصلی با یکدیگر تفاوت دارند اما ساختار آن ها بخصوص مقدمه تغزلی شان با ویژگی های منحصر به فردی که دارد تمایز و هویت خاصی به آن ها بخشیده است.
    این مقاله به روش کتابخانه ای با تحلیل مضمون ابیاتی از تغزل هر یک از معلقات به تبیین تاثیر محیط طبیعی بر اندیشه و نوع نگاه شاعر جاهلی و حتی بر ساختار قصیده او پرداخته است سپس عواملی که نقش موثری در اعطای جمال فنی و ظرافت هنری به قصاید داشته اند مورد تحلیل قرار داده است. عنایت به زمان و محیط طبیعی، ترکیب ساختاری و بلاغی، ذکر و حذف قیود، تیزبینی و تعمد شاعر در کیفیت ارائه هنرمندانه تصاویر به قصد انگیزش عواطف از جمله عواملی هستند که اسباب تمایز، قوت و پویایی تغزل جاهلی را فراهم آورده است.
    کلیدواژگان: تغزل جاهلی، تحلیل مضمون، زیبایی شناسی، معلقات
  • محمدرضا روزبه صفحات 165-188
    تا پیش از عصر مشروطیت، معشوق شعر فارسی، غالبا با سیمایی کلی، مبهم، فاقد هویت عینی و غرق در هاله ای از تقدس و رازناکی در شعر شاعران تجلی می یافت. اما از عصر مشروطه با ظهور گفتمان های تازه؛ از جمله توجه به جایگاه زن و فردیت او در عرصه ی جامعه و خانواده، ماهیت معشوق دگرگون شد و چهره ای ملموس و عینی یافت. آن معشوق رازآمیز، آرمانی و آسمانی، مبدل به معشوقی زمینی و این جهانی شد با جلوه های مادی و محسوس. در کنار گونه های متنوع معشوق که در میراث شعری یک قرن اخیر تجلی یافته اند، به تبع توجه به نقش زن و باز تعریف نظام خانواده، با گونه ای دیگر از معشوق مواجه ایم که همانا همسر واقعی شاعر است. معشوقی که وجود تابو های فرهنگی و اخلاقی و نیز دیگر عوامل اجتماعی از جمله فاصله ی موجود بین عشق و زناشویی، مانع ظهور و بروز آن در اشعار عاشقانه ی کلاسیک می شد. در این مقاله، به شیوه ی تحلیلی- توصیفی در پی باز نمودن ابعاد و آفاق این گونه عشق ورزی در آثار شاعران معاصر- چه مرد و چه زن- بوده ایم و به این نتیجه رسیده ایم که در پرتو تغییر و تکامل ساختارهای فکری و فرهنگی، و نیز تحول در نظام زیبایی شناختی هنر امروز، همسر در جایگاه معشوق، در پهنه ی شعر امروز، جایگاه در خور تاملی یافته است.
    کلیدواژگان: همسر، معشوق، شعر معاصر، عشق
  • اسماعیل صادقی صفحات 189-208
    آرمان شهر، جامعه ای است که در آن جا مردم در رستگاری کامل زندگی می کنند و هیچ اثری از رنج، اندوه، بیماری و امثال اینها نیست. در گستره ی شعر معاصر نیز شاعران هر یک با برداشت های ویژه ی خود و برای ایستادگی در برابر سختی ها و دلتنگی های روزگار و رهایی از آن ها به ترسیم آرمان شهر در شعر خود پرداخته اند. مهمترین خاستگاه فکری آرمان شهر در شعر شاعران معاصر را می توان کهن الگو ها، ایران باستان و اساطیر، بهشت زمینی و اندیشه ی ظهور منجی و مهدویت بر شمرد. این عنصر به عنوان یکی از نمود های نوستالژی در شعر شاعران معاصر نمود یافته است. هدف پژوهش حاضر بررسی عوامل و ابزار شکل گیری ذهن شاعران و چگونگی پناه بردن شان به آرمان شهر است و هدف ثانوی بررسی شاخص های نوستالژی در ساختار این آرمان شهر ذهنی است. روش تحقیق در توصیفی تحلیلی و به شیوه ی کتابخانه ای است.
    کلیدواژگان: آرمان شهر، شعر معاصر، نوستالژی، بهشت زمینی
  • مهوش حسن پور صفحات 209-226
    نوستالژی از اصطلاحاتی است که از علم روانشناسی وارد عرصه ی ادبیات شده است. در جستار پیش رو نگارندگان بر آنند تا با استفاده از شیوه ی توصیفی – تحلیلی به بررسی این پدیده ی روانی در سروده های دو شاعر معاصر عراقی و ایرانی «نازک الملائکه» و«فروغ فرخزاد» بپردازند. تحقیق نشان از آن دارد که اوضاع نابسامان سیاسی و اجتماعی روزگار شاعران، عدم توجه به زن، فاصله های طبقاتی، از دست دادن عزیزان و... باعث شده است که این دو شاعر به ناخودآگاه خود رجوع نمایند و با حسرت و دیدی تراژیک از آن روزگاران یاد کنند. مهمترین دستاورد پژوهش آن است که بن مایه های نوستالژیک، مانند اوضاع سیاسی و اجتماعی، یاد مرگ، یاد عشق، اندوه هبوط، یاد کودکی، یاد زادبوم، آرمان شهر، یاد عزیزان را در سروده های هر دو شاعر می توان یافت با این تفاوت که در بیان برخی مسائل تفاوت هایی نیز در کلام و اندیشه این دو شاعر دیده می شود.
    کلیدواژگان: نوستالژی، حسرت، شعر معاصرعربی، شعر معاصر فارسی، نازک الملائکه، فروغ فرخزاد
  • مهدیه میرزایی صفحات 227-246
    حسین منزوی، شاعر معاصر ایران، با استفاده از زبان، توصیفات، تصاویر و اندیشه های تازه در قالب غزل، یکی از نوآوران این عرصه محسوب می شود. عاطفه ی حسرت در شعر او نمودی چشمگیر و محوری دارد و می تواند از دلایل ماندگاری غزل او به شمار آید. براین اساس، هدف از این پژوهش، بررسی انواع جلوه های حسرت در غزل منزوی، تحلیل دلایل، انگیزه ها و نتایج آن و چگونگی نمود این عاطفه در ساختار و صورت غزل او، با استفاده از روش تحلیل محتوایی و ساختاری است. به طور کلی، می توان حسرت های منزوی را به دو دسته ی شخصی و اجتماعی تقسیم کرد. پرکاربردترین انگیزه ها و زمینه هایی که باعث به وجود آمدن این عاطفه در شعر منزوی شده اند، عبارتند از: جدایی از معشوق، اندوه از دست دادن برادر، گله از سرنوشت و انسان هایی که به دلایل گوناگون او را آزرده اند، سپری شدن جوانی و عوامل سیاسی- اجتماعی. بارزترین شگردهای فرمی او در این زمینه نیز، علاوه بر استفاده از واژه های حامل مفاهیم حسرتبار، از این قرارند: به کارگیری انواع شیوه های موسیقایی؛ بخصوص کناری، درونی و بیرونی و تصویر آفرینی؛ بویژه در قالب تشبیه، نماد و تلمیح.
    کلیدواژگان: عاطفه ی حسرت، غزل معاصر، حسین منزوی، محتوا، فرم(صورت)
|
  • Pages 9-30
    Lyric poetry takes abundant advantage of figures of speech. Among these figures are simile and metaphor which magnify the glory of the «Lover and beloved». In the two books «Khosro and Shirin» and «Leili and Majnun» by Nizami، words like moon، cedar tree، sun، butterfly، candle، etc. are used to refer to the lover and the beloved. Those verses which use the images of moon، cedar tree، flower، and fairies are more frequent. Based on a library-research methodology، the present study examines the images used for lover and beloved in «Khosro and Shirin» and «Leili and Majnun» to indicates that، regardless of the environmental or geographical factors concerning the lovers، identical terms are used as images for them. Although the images are the same، Nizami’s view of love is different in the two books. In «Khosro and Shirin» there is an earthly love which is ever-lasting and leads to self-sacrifice after the union. In «Leili and Majnun» love is heavenly and pure including absence، separation، and despair، and leads to the death of the lovers.
  • Pages 31-50
    Pun is one of the devices of creating music in speech and it is a basic kind. Pun has various functions. Although two conditions of verbal agreement and difference in meaning has been accepted by pun، sometimes differences in definitions and examples have been seen. Foroughi Bastami is one of the most outstanding and capablepoets of the Qajar era and thirteenth century. Hedevoted part of his life to the eulogy ofthe Qajar kings especially Nasser-Al-Din Shah. He is the master of his contemporaries in composing the sonnet. Love، mysteryan dpraiseare the basic topics of Bastami''s sonnets. Hisromanticthemes are taken from Saadi andmystical ones from Hafez، and many of his lyricsare imitated from them. His poems are plain، comprehensive and free from ambiguity and complexity. This matter led to considering the pun and then to appear the ability and art of poet in this field. the applied method in this analytic-descriptive article، is based on the statistics. In the way that after the definition، The exact frequency of the different kinds of pun has been extracted and analyzed. The Results indicate that the Derived Pun with 16/8 frequency has the most frequent usage and the Mixed Pun with 0/01 has the least frequent usage in lyrics of this poet and he has used the musical power of pun to increase the music of lyrics and he also Has a specific concernon this trick.
    Keywords: Foroughi Bastami, Pun, Figures of sound, Rhetoric, Sonnet
  • Pages 51-68
    Archaism is one of the most important tools for defamiliarisation of speech and it causes the wordto go beyond the reach of the common people and be closer to poetry. The most prominent function of Defamiliarisation is the poetic creativity that a part of it originates from the Archaism. Ahmad Shamloo who is among the innovator and effective poets of our time، has largely benefited from the Archaism and its functions for the new changes he has created in the art of poetry. He could connect the old prose and the themes of the modern world By virtue of his intelligence and ingenuity in art، his language proficiency and taking advantage of the great works such as the History of Beyhaqi، Golestan-e-Saadi and the mystical prose of fifth and sixth centuries. He could create a special place for his innovative method of poetry which has been named the Blank Verse. The aim of this study is to investigate the functions and types of Archaismin a poem of Shamloo which has led to determining his poetic language. This research has been conducted using the Archaism description in the mentioned poem based on library resources.
    Keywords: Shamloo, Archaism, White Poetry, Classical Prose, Defamiliarisation, myth
  • Pages 69-92
    This study attemted to analyze Khaghani''s (famous poet of the sixth century) self-eulogies، based on psychological theory of Karen Horney. In these self-eulogies، Khaghani is distraught and in conflict with himself. He extremely suffers from scorn and skepticism of this conflict. Khaghani in his poem collection depicts his moods such as fear، psychosis، and humiliation with new techniques by writing poems containing new contents of self-eulogy. Khaghani sees himself above when he suffers from delusions and hallucinations of hauteur caused by severe humiliation of the time. He turns to move against people among the discussed mechanisms of Horney''s theory and tries to gain power and peace by obtaining power through humiliating others and instilling a sense of his superiority، due to lack of some social privileges. When his mental strength against all pains and suffering caused by the troubles of the time and others'' humiliation has broken، he suffers from special illusion. Through his idealized self-image an appealing to the imagination، he tries to make him self utopian ideal person that all are acknowledged his skills and superiority. Not only doesn''t he try to achieve this ideal character، but also he takes away from his real character، and it is just in imagination that he achieves superior and ideal person through humiliating and blaming others.
    Keywords: Khaghani, Inferiority Complex, Narcissism, Self, Eulogy, Karen Horney, Psychological Analysis
  • Pages 93-110
    Saghi-nameh is one of the effective literary genres in Persian literature which is said to be the developed form of Khamriat of Arabic literature that in its developmental path is presented by various moral، philosophical and critical tones by Persian poets writing Saghi-nameh. This genre of literature has some content and structure characteristics that more or less have been repeated in most of them. These characteristics include having the essential motifs of Gnostic texts، using Sufi’s diction and magian literature، the words such as butler، wine، cup، harp، minstrel … and motifs such as the conflict between love and logic and taking advantage of opportunities. Astonishment، expressing immortality and complaining people، all are viewed in various tones and colors reflecting the poems of Mullasadra، the famous scholar and philosopher in Safavi period of time. It is been believed that his poems contain most of the features of Saghi-nameh genre. In addition to the butler in most of his verses، he mentions themes and motifs of Saghi-nameh in the poems while he is stating the most precious Gnostic lessons of Hekmat-e-Motealie (high wisdom) which he himself is its creator. This research describes and clarifies MullaSadra’s mystical poems and their contents in an analytic way from the general features of Saghi-namehview. This research is seeking to answer the question whether it is possible to consider Mullasadra among the poets of Saghi-nameh in Persian literature.
    Keywords: Saghi, nameh, MullaSadra, mysticism, wine, minstrel
  • Pages 111-128
    Ghadahsamman، the Syrian contemporary poet and writer، is one of the impressive Arab poets، whosemost prose and verse have been translated to several languages. One of the tricks that this poet has used to develop the semantic dimension of her work and make her words poetic، is semantic defamiliarization. According to formalists، habit process is in progress in human’s comprehension of the surrounding environment. Humans getting used to surrounding environment، leadstomany creatures and phenomena be far from his precise attention and lookand his sensory comprehension stops. Defamiliarization creates a condition for thinking، pausing، and literal pleasure in reader’s mind and rebuild human’s sensory comprehension through making a gap between him and these habits،. One of the most important kinds of defamiliarization is semantic defamiliarization. Ghadahsamman has used imaginary forms and spiritual ornaments such as comparison، metaphor، symbolism، paradox، exaggeration، imagination، sense and repetition to create defamiliavization in her poems. In the present article، various forms of defamiliarization in her four translated poem collections – “Eternity، love moment”، “A lover woman in ink”، “to imprison the rainbow” and “A grief letter for jasmines” and the basic domains of these defamiliarization have been explored.
    Keywords: defamiliarization, semantic defamiliarization, Ghadahsamman, formalism
  • Pages 129-148
    Drinking Song (Saghi-Nameh) is a kind of lyric that dates back to Anacreontic verse. Researchers disagree about the first drinking song. Verses of Nezami’s Sharafnameh and Eghbalnameh that addressthe butler (saghi) are mainly consideredas the first drinking songs. Other researchers believe that Khaju Kermani، Salman Savoji، and Hafez، are the first poets. In this genre، the poet addressing the butler wants to composea song and give him wine. The content of drinking songs، issermonsas well as moral and sometimes legalpoints. Such them esare frequently observedin drinking songs. One of the drinking songs that can beconsidered different in themeand content from previous examples is Bahar’s Drinking Song (Dithyramb). According to his poetic and social context، Bahar composed a drinking song that shows his creativity by analyzing its features and structures. In this paper، along with attending to the process of drinking song، we analyze different systems of Bahar’s drinking song and consider its elements. We also demonstrate that Bahar، using a social context، has applied an entirely lyric form for social aims. It can be said that various devices contain favorable coherence in presenting this issue.
    Keywords: Analysis, Consideration, Structure, Bahar, Drinking Song (Dithyramb)
  • Pages 149-164
    The effect of time and place on the poet''s feelings and thoughts and his own talent and creativity in demonstrating the artistic images in the Ignorant period poetry، speciallyMoalaghat، is significant. Moalaghat is the symbol of Ignorant period poetry. Although these poems are different in the content and the main aim، their structure and specially their amorous preface have given a unique nature and difference to them. The research method is library based and explains the effect of natural environment on the Ignorant poet''s thoughtand his view by analyzing the theme of some verses of each of Moalaghat. Among the factors that created the difference، dynamism and the power of the Ignorant، amorous poem are: noticing the natural time and environment، structural and rhetorical combination، stating or eliminating the adverbs and poet''s scrutiny in artistically presenting the images with the purpose of stimulating the emotions.
    Keywords: amorous poems, analytical elements, contents comparison
  • Pages 165-188
    Before the Constitutional Era، the beloved of Persian poem was of tenmanifested with a general، ambiguous appearance and a kind of holiness and without an objective identity. Butsince this Era، the nature of the beloved changed and formed an objective face by the appearance of new discussions such asthe consideration of the woman''s place in the society and family. That idealistic and celestial beloved turned into an agrarian one with earthen and material displays. Beside various kinds of beloved which were manifested in poem’s heritage in the past century، regarding the female’s role and the definition of the system of the family، we face with another kind of the beloved that is the real spouse of the poet. The one that did not appear in the classic amorous poems، for the sake of cultural and moral taboos and other social factors، such as the gaps between love and matrimony. In this article، it has been attempted to explore the dimensions and horizons of these adorations in contemporary poets writings (whether female and male) using the analytic-descriptive method. It has been concluded that in today''s poetry، the spouse has gained a considerable place as the beloved in the shadow ofthe evolution of mental and cultural structures and the evolution of aesthetics in today’s art.
    Keywords: wife, beloved, contemporaneous poem, love
  • Pages 189-208
    Before the Constitutional Era، the beloved of Persian poem was of tenmanifested with a general، ambiguous appearance and a kind of holiness and without an objective identity. Butsince this Era، the nature of the beloved changed and formed an objective face by the appearance of new discussions such asthe consideration of the woman''s place in the society and family. That idealistic and celestial beloved turned into an agrarian one with earthen and material displays. Beside various kinds of beloved which were manifested in poem’s heritage in the past century، regarding the female’s role and the definition of the system of the family، we face with another kind of the beloved that is the real spouse of the poet. The one that did not appear in the classic amorous poems، for the sake of cultural and moral taboos and other social factors، such as the gaps between love and matrimony. In this article، it has been attempted to explore the dimensions and horizons of these adorations in contemporary poets writings (whether female and male) using the analytic-descriptive method. It has been concluded that in today''s poetry، the spouse has gained a considerable place as the beloved in the shadow ofthe evolution of mental and cultural structures and the evolution of aesthetics in today’s art.
    Keywords: wife, beloved, contemporaneous poem, love
  • Pages 209-226
    The term Nostalgia has entered literature from Psychology. The present paperaims to argue this psychological phenomenon in the poems of two Iranian and Iraqi contemporary poets: Foroogh Farrokhzad and Nazok-Al Malaeke، using descriptive-analytic method. The study shows that the chaotic socio-politicals ituation in the poets’ time، disregarding women، hierarchical society، loss of loved ones، etc. have caused these poe tstore ferto their unconscious andrecall those days with tragic vision and a sigh. The most important achievement of this research is that nostalgicmotifs، such as thepolitical and social situations، death commemoration، love remembrances، sorrow of defeat، recall of childhood memories، the memory of birthplace، Utopia، and the memory of love donescan be found in the poems of both poets. There are differences، however، between the thoughts and words of the two poets. For example، Foroogh uses erotic terms in her nostalgic yearning for love while Nazok-Al Malaeke has never used such terms.
    Keywords: Nostalgia, Regret, Contemporary Arabicpoetry, Contemporary Persianpoetry, Nazok, Al Malaeke, Foroogh Farrokhzad
  • Pages 227-246
    Hossein Monzavi، an Iranian contemporary poet، offers both classical contents and new thoughts through the format of sonnet، using a new language and images and also descriptions. He is، therefore، considered as an innovative contemporary sonnet composer. Regret has a significant appearance in the form and content of Monzavi''s poems. The goal of the study is، to examine different manifestations of regret in mentioned poet’s sonnet and also to analyze its motives، reasons and results. Monzavi''s regrets can be classified into two groups including social and personal regrets. The most significant motives which have caused regret to come into existence in his poems are separation from his beloved، grief over his brother''s death، complaint of fate and from people who has hurt him in different ways، the passing of youth، and sociopolitical factors. Regarding the form، his most sensible techniques in addition to using terms which carry regretful notions include using musical techniques، particularly inner and outer music and also image creation in the form of similes، allusions and symbols.
    Keywords: Regret emotion, Contemporary ghazelle, Hossein Monzavi, Content, Form