فهرست مطالب

مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست - پیاپی 11 (بهار 1393)

فصلنامه مدیریت و برنامه ریزی محیط زیست
پیاپی 11 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • سمانه سرحدی نسب *، علیرضا میکائیلی تبریزی، سید حامد میرکریمی، محبعلی رهدار صفحه 5
    توجه به میزان رضایت مندی بازدیدکنندگان یک رویکرد نوین نسبت به چگونگی کیفیت در اختیارگذاری تسهیلات در مناطق حفاظتی و همچنین بهبود مدیریت در رابطه با درک خصوصیات طبیعی ناحیه، خدمات و تسهیلات توسط بازدیدکنندگان است؛ بنابراین می توان گفت به طور کلی امروزه هدف هر توسعه تفرجگاهی تامین رضایت استفاده کنندگان باید باشد. این پژوهش با استفاده از پرسش نامه به منظور بررسی ارتباط بین رضایت بازدیدکنندگان و کیفیت تسهیلات تفرجی منطقه حفاظت شده هامون صورت گرفته است. داده های به دست آمده با استفاده از نرم افزار SPSS پردازش شدند و نتایج به دست آمده نشان می دهند که از نظر بازدیدکنندگان کیفیت ارائه خدمات مرتبط با آثار باستانی منطقه نسبت به سایر عوامل، بالاتر و از طرف دیگر کیفیت آبخوری ها نسبت به سایر خدمات کم تر است. در نتیجه رضایت بازدیدکنندگان از آثار باستانی منطقه بیش تر است.
  • سید حسن موسوی، * افشین دانه کار صفحه 15
    تعاریف مختلف از مفهوم مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی (ICZM) بیانگر این نکته است که این مفهوم بسیار گسترده بوده، ضمن این که در برگیرنده مسائل و مشکلاتی در حوزه تصمیم گیری نیز می باشد. برای تصمیم گیری بهتر در سطوح سازمانی مختلف، ابزارهای کامپیوتری متفاوتی ایجاد شده اند. در معمول این ابزارها با عنوان سیستم های پشتیبان تصمیم گیری (DSS) شناخته می شوند که یک سیستم کامپیوتری در برگیرنده ی اطلاعاتی درباره اهداف مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی بوده و برای کمک به مدیران ساحلی با انجام تجزیه و تحلیل هایی در تصمیم گیری طراحی شده است. این سیستم به گونه ای موثر و کارآمد کاربران را برای درک بهتر اهداف و همچنین ارزیابی سیاست های مداخله ای موافقان و منتقدان یاری می کند. در این مقاله تلاش شده تا مسائل و چالش های مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی در ایران و همچنین قابلیت ها و عملکردهای سیستم پشتیبان تصمیم گیری در برطرف کردن این چالش ها و همچنین فرصت ها و مجال هایی برای افزایش کاربرد این سیستم های پشتیبان تصمیم گیری در مدیریت یکپارچه مناطق ساحلی بررسی شوند.
  • منصوره کارگر، مهدی ضرابی*، قاسمعلی محبعلی صفحه 25
    ایران با 10درصد ذخایر نفتی جهان در زمره بزرگ ترین کشورهای تولیدکننده نفت است. موازی با رشد این صنعت، بروز آلایندگی های نفتی در خاک مناطق تحت بهره داری، خطوط انتقال و پالایشگاه ها از جمله موارد خطرناک برای محیط زیست کشور به حساب می آید. حذف یا کاهش این آلاینده ها همواره موردنظر پژوهشگران و مدیران صنعت بوده است. از میان روش های مختلف پاک سازی، روش گیاه پالایی (Phytoremediation) در مقایسه با انواع متداول پاک سازی، روشی ارزان، کارآمد و سازگار با محیط زیست است. در این ارتباط پژوهش های بسیاری در سراسر دنیا برای کاربرد این روش انجام شده است. طی دهه اخیر، بهره گیری از روش گیاه پالایی در ایران رو به رشد بوده است. در کشور ما تاکنون از گیاهان مختلفی مانند گونه هایFestuca arundinacea، Zea mays L.، Robinia pseudoacacia L.، Agropyron Smithii، Medicago sativa، Cynodon dactylon، Polygonum aviculare L. and Puccinellia distance [L.] parl به عنوان گونه های مناسب برای اجرای روش گیاه پالایی خاک های آلوده به هیدروکربن های نفتی استفاده شده است. این بررسی به مرور کارایی این گیاهان و تاثیرآن ها در فرآیند کاهش مواد نفتی در خاک ایران و مقایسه آن با دنیا پرداخته است.
  • پریسا ظروفچین تمیزی* صفحه 37
    زمینه و هدف
    آلودگی صدا یکی از بزرگ ترین آلاینده های محیط زیستی در شهرهای پرجمعیت می باشد. به طوری که بر طبق گزارشات سازمان جهانی بهداشت، بعد از آلودگی هوا و آب، آلودگی صوتی سومین نوع آلودگی خطرناک محیط زیستی در جهان به شمار می آید. در این میان صدای ناشی از ترافیک به عنوان یکی از منابع مهم آلودگی صوتی در سراسر جهان شناخته می شود. هدف اصلی پژوهش در زمینه بررسی میزان آلودگی صوتی ناشی از ترافیک در منطقه 6 تهران بوده است.
    روش بررسی
    در این مطالعه شاخص های تراز معادل صدا (Leq)، حداکثر تراز فشار صوتی (Lpmax)، حداقل تراز فشار صوتی (Lpmin)، تراز آماری (LN)، تراز آلودگی صدا و شاخص صدای ترافیک در ایستگاه ها بر اساس روش ایزو 1999 که مورد تایید سازمان حفاظت محیط زیست است اندازه گیری شدند. اندازه گیری ها توسط دستگاه ترازسنج صوت TES مدل 1353H انجام شد.
    یافته ها
    تراز صدا در معابر بین 65/27 تا 79/06 دسی بل در نوسان بوده است؛ همچنین تراز فشار صوت در بیش تر نقاط بالاتر از حد مجاز بود. بیش ترین تراز معادل صدا در نوبت های صبح و ظهر در میدان ولیعصر و در نوبت عصر در بزرگراه کردستان ثبت شده است.
    بحث و نتیجه گیری
    نتایج نشان داد که میزان آلودگی صدا در این مناطق قابل ملاحظه بوده و در بیش تر ایستگاه ها از حد استاندارد فراتر رفته است؛ بنابراین روند اصلاح الگوهای شهرسازی کندتر از رشد عوامل ایجاد کننده صدا در شهر می باشد؛ بنابراین توجه به این معضل و ارائه راهکارهای مدیریتی موثر و کارآمد برای کاهش آلودگی صوتی و اثرات آن اجتناب ناپذیر است.
  • مصطفی زارعی *، ندا اورک، اسماعیل کوهگردی صفحه 47
    هدف از این مطالعه ارزیابی روند تغییرات توده جنگل های حرای پارک ملی دریایی نای بند در خورهای بیدخون و بساتین با استفاده از تصاویر ماهواره ای لندست در بازه زمانی 2013- 1975 (1392-1354)، و مطابقت آن با واقعیت زمینی می باشد. بررسی تغییرات مساحت توده جنگل های حرای اولین پارک ملی دریایی کشور که به عنوان آخرین پراکنش این درختان در نیمکره شمالی زمین شناخته می شود می تواند زمینه را برای مدیریت بهتر این اکوسیستم حیاتی که نقش مهمی در زندگی آبزیان، جوامع محلی و... را دارد فراهم کند.. علم سنجش از دور یکی از علومی است که با کمک آن می توان به این هدف دست یافت. ماهواره لندست در بازه زمانی مختلف تصاویر ارزشمندی را در اختیار محققان و پژوهشگران برای بررسی تغییرات کره خاکی می دهد. در این پژوهش از تصاویر سنجنده های MSS، TM، +ETM، OLI این ماهواره از سال های 1975؛ 1990؛ 2000؛ 2003؛ 2004؛ 2005؛ 2006؛ 2007؛ 2008؛ 2010؛ 2012؛ 2013 استفاده و پس از اعمال تصحیح های لازم، رفع خطاها، ترکیب باندها، زمین مرجع کردن با تصویر سال 2012 به عنوان تصویر پایه و فیوژن؛ با اعمال طبقه بندی نظارت شده به روش بیشینه احتمال و شاخص IPVI این تغییرات مورد مطالعه قرار گرفتند. برای مقایسه این تغییرات با واقعیت زمینی از تصویر ماهواره ای GoogleEarth در سال 2004 و همچنین برداشت های زمینی با GPS از سال های 2010 و 2012 نیز بهره گرفته شد. این بررسی همچنین روند کاهش چشم گیر مساحت توده حرا با وجود کاشت مقطعی نهال در خور «بساتین» و کاهش تراکم، ضعف پایه های درختان و افزایش جزئی مساحت در خور بیدخون (عسلویه) را نشان دادند. بر پایه این نتایج، مساحت توده حرای خور بیدخون در سال 2012 با GPS برابر 1119072مترمربع، طبقه بندی نظارتی بیشینه احتمال با 1231200مترمربع، شاخص IPVI با 1317600مترمربع و مساحت در خور بساتین در این سال با GPS برابر 466644مترمربع، طبقه بندی نظارتی بیشینه احتمال با 88200مترمربع، شاخص IPVI با 63000مترمربع محاسبه گردید.
    روند تغییرات جنگل به طور طبیعی رو به کاهش گذاشته که در خور بساتین به دلیلتغییرات شدید ناشی از فعالیت های انسانی این امر به طور کامل بارز است و با تلاش در کاشت نهال حرا در بعضی سال ها تا حدودی این نقیصه را جبران نموده اند که با گذشت چند سال دوباره روند کاهشی نمود پیدا می نماید.
  • سید حسن موسوی* صفحه 57
    لاک پشت های دریایی از جمله گونه های مهم و شناساگر در اکوسیستم های دریایی به شمار می روند. این موجودات به عنوان شکارچی، گیاه خوار، طعمه و گندخوار نقش های گوناگونی در اکوسیستم های دریایی اطراف محل زیست خود بر عهده دارند. امروزه تنها 7 یا 8گونه از لاک پشت های دریایی در اقیانوس های جهان دیده می شوند که از این میان تعداد 5گونه از آن ها نیز برای تولیدمثل به سواحل خلیج فارس و دریای عمان می آیند. اکنون برداشت بی رویه از تخم لاک پشت ها و تخریب زیستگاه های تغذیه ای و به ویژه زیست گاه های تولیدمثل این موجودات سبب شده است تا گونه های مختلف لاک پشت های دریایی در معرض خطر نابودی قرار گیرند. در این مقاله تلاش شده است تا عوامل طبیعی و غیرطبیعی تهدید کننده بقای لاک پشت های دریایی در سواحل جنوبی ایران در 5مرحله از چرخه زندگی آن ها به ترتیب در مراحل تخم گذاری و آشیانه سازی، تخم های گذاشته شده، نوزادان از تخم خارج شده، تغذیه و چرا در آب های ساحلی نزدیک منطقه تخم گذاری و مهاجرت به سمت سرزمین های تغذیه ای در دریاهای آزاد مورد بررسی قرار گیرد. سپس در ادامه پیشنهاداتی مبنی بر حذف یا کاهش این عوامل تهدید کننده ارائه گردیده است.
  • خاطره مرتضوی*، ناصر محرم نژاد صفحه 69
    تدوین و اجرای مدیریت پسماند حاصل از تصفیه فاضلاب آبکاری در استان مازندران به دلیل شرایط خاص آب و هوایی و همچنین پوشش های گیاهی و نیز بالا بودن سطح آبهای زیر زمینی ازحساسیت ویژه ای برخوردار می باشد. فاضلاب آبکاری به خاطردارا بودن فلزات سنگین یک منبع آلاینده خطرناک به شمار می رود؛ علاوه بر آن پسماند خشک شده ناشی از تصفیه فاضلاب واحدهای آبکاری به دلیل غلظت بالای فلزات سنگین در آن یکی از مشکلات مدیریت زیست محیطی در این گونه صنایع در شمال کشور به شمار می رود. با اجرای عملیات تصفیه و تفکیک و جدا سازی در مبدا می توان موجب کاهش پیامدهای منفی آن گردید. درصد زیادی از ترکیبات تشکیل دهنده پسماندهای آبکاری قابل بازیافت نمی باشد و نمی توان این مواد را وارد چرخه مصرف مجدد نمود.
    در این تحقیق مدیریت پسماند آبکاری در ماشین سازی شمال پیروز واقع در شهرک صنعتی سلمان شهر به عنوان مطالعه موردی در بخش غیر دولتی مورد بررسی قرار گرفته است. پس از بررسی فرآیند تولید، منابع تولید فلزات سنگین و ورود آنها به فاضلاب بررسی شده و سپس، نوع تصفیه پسماند این شرکت و مدیریت کاهش و دفع پسماند آبکاری مورد بررسی قرار گرفته و در انتها راهکارهایی جهت افزایش بهره وری همراه با ملاحظات زیستی محیطی داده شده است.
|
  • Samaneh Sarhadi Nasab*, Alireza Mikaeili Tabrizi, Seyed Hamed Mirkarimi, Mohebali Rahdar Page 5
    Attention to level of visitor's satisfaction is a new approach considering the quality of providing facilities in protected areas as well as improvement of management corresponding the comprehension of natural features of the region services and facilities by visitors. Thus it can be said that, generally, nowadays, the target of any recreational development should be user's satisfaction. Current research has been conducted through a questionnaire survey in order to investigate the relationship between visitor's satisfaction and recreational facility quality of Hamoun protected area. Using SPSS the obtained data is analyzed and obtained results reveal that, from the aspect of visitor's opinions, the relationship between quality of given services and archaeological creation of the region is higher rather than other factors and on the other hand, the quality of drinking fountains is less than other indicators. As a result, visitor's satisfaction from archaeological creations of the region is more.
  • Seyed Hassan Mousavi*, Afshin Danehkar Page 15
    Various definition of Integrated Coastal Zone Management (ICZM) show that the concept is very extensive, which involve many problem in the area of making a decision. To make a better decision at the various organizational levels, Different computer tools were created. These tools are usually known as Decision Support Systems (DSS) that are a computer system involving information about the goals of ICZM issues and are designed to assist coastal managers by performing analyzes in decision-making. This system effectively helps users for better conception of the goals and also evaluating the intervention policies of supporters and critics. In this paper, the problem and challenges of ICZM in Iran, the ability and function of DSS in solving these challenges and also some opportunities for increasing the application of the DSS in ICZM have been studied.
  • Kargar.M., Zarabi.M.*, Mohebali.Gh Page 25
    Iran, with 10% of world oil reserves, is among the largest oil producers. Concomitant with the increasing of petroleum industrial activities, hydrocarbon pollution has been occurring in transportation andrefinery areas; the pollution is one of the most hazardous factors for environmental resources. Various elimination and attenuation methods have been proposed by Researchers. Among the methods phytoremediation is an inexpensive, effective and environmental friendly method. This method has been developed using different plants in Iran during the recent decade. In this paper we reviewed and discussed the related reports and also showed that main suitable species for phytoremediation of petroleum products pollution were Festuca arundinacea, Zea mays L., Robiniapseudoacacia L., Agropyron Smithii, Medicago sativa, Cynodondactylon, Polygonum aviculare L., Puccinellia distance [L.] parl. This article evaluated all experiments and plants effect in Iran.
  • P. Zorufchin* Page 37
    Background and Objective
    Noise pollution is a significant environmental problem in many urban areas. Noise in populated cities is considered by the World Health Organization (WHO) to be the third most hazardous type of pollution, right after air and water pollution.Traffic noise is a major environmental source of pollution in around the world. The main aim of this study to investigate the noise level due to road traffic in district 6 of Tehran.
    Material and Methods
    In this study the equivalent sound level values (Leq), Lmax, Lmin, LN, TNI, and NPL were measured according to the ISO 1999 method approved by the Environmental Protection Organization at each site separately. Sound pressure levels were measured by the sound system gauge model 1353 H.
    Results
    Equivalent sound level that reported in different places in district 6,was between 65.72-79.06 dBA. Sound pressure levels were more than standard limit for residential and commercial areas. The maximum and minimum values for Leq in district 6 were in Valiasr Sq and Kordestan highway, respectively. Discussion &
    Conclusions
    According to the noise measurements, the noise level are up to limit level. Patterns of urban reform in Tehran city have a slower development than the resource causing of noise pollution.Therefore Communities should be educated on the negative effect of noise.
  • Mostafa Zarei *, Neda Orak, Esmaeil Kohugardi Page 47
    This study is aimed at evaluating the change process of Mangrove Stand of Nayband Marine-Coastal National Park in Bidkhoon and Basatin bays using Landsat satellite images within the interval of 1975-2013 and comparing the said process to actual land reality. Study of the respective changes in the area of the Mangrove of the first marine-coastal National Park in IRAN, which is identified as the latest scatted trees in the north hemisphere, may establish suitable grounds for more desirable management of life ecosystems, playing a pivotal role in the life of aquatics and local communities and the ones. Remote sensing science is among the sciences, which provides the researchers with valuable images for study the changes occurred on the earth. Herein this research, such meters as MSS, TM, +ETM and OLI of the aforesaid satellite as of the years 1975; 1990; 2000; 2003;2004; 2005; 2006; 2007;2008;2010; 2012 and 2013 and after applying the required corrections, removing the respective errors, combining the bands and georeference, using the image of the year 2012 as basic and fusion image and applying the supervised classification using maximized likelihood method and IPVI index, the said changes were studied. In order to compare the said changes to actual earth reality, Google Earth satellite images of the year 2004 as well as topography using GPS method of the years 2010 and 2012 were also used.. This study has also revealed a noticeable descending decrease of Mangrove Stand in spite of provisional plantation of shrubs in Basatin bay and decrease in density, looseness of tree stands and a trivial increase in the area of Bidkhoon Bay (Asaluyeh). Relying on the results obtained from the said study, the area of Mangrove Stand in Bidkhoon Bay in the year 2012 was calculated with an area of 1119072 m2 using GPS method with a supervising classification of maximized likelihood as 1231200 m2, and IPVI index with 1317600 m2 and in the said year, the area of Basatin Bay was calculated with an area of 466644 m2 using GPS w with a supervising classification of maximized likelihood as 88200 m2 and IPVI index was calculated with an area of 63000 m2. The change process of the forest has naturally been decreased and this is actually evident in Basatin Bay due to serious changes caused by human’s activities. Planting Mangrove shrubs in some years has somehow compensated for the said defect and upon passage of a few years, the said descending process will come out once again.
  • Seyed Hassan Mousavi* Page 57
    Marine turtles are an indicator and important species in the marine ecosystems. These species are responsible a variety of roles as a hunter, herbivore, stink bait eater in the marine ecosystems. Today, only 7 or 8 species of marine turtle are seen in the world's oceans that five species of them are come for reproduction to coast of the Persian Gulf and Oman Sea. Today, exploitation of turtle eggs and degradation of feeding and reproductive habitats especially has led to placed different species of marine turtles are at risk of Extinction. In this paper has been tried to identify the normal and abnormal factors threatening the survival of marine turtles in the Iranian south coast. These threatening factors were studied in five stage of marine turtle life cycles that consist of; nesting stage, eggs; hatcheries; feeding in the near shore coastal waters in vicinity of nesting regions and immigration to the land feeding in high seas, respectively. Then are given more suggestions upon to remove or reduce these threatening factors.
  • Khatereh Mortazavi*, Nasser Moharamnejad Page 69
    Development and implementation of waste management in Mazandaran province refined plating due to specific climatic conditions and plant cover as well as high groundwater level of sensitivity is of particular interest.Plating wastewater for heavy metals having a source of contaminants is considered dangerous; In addition, dry waste from electroplating wastewater treatment units due to high concentrations of heavy metals in environmental management problems in these industries is considered.With the separation and purification operations and source separation can reduce the negative consequences were. A large percentage of compounds forming plating waste is not recyclable, and cannot enter the cycle of these materials can be re-used. In this study, plating waste management in Shomal Piroz machinery as case study in non-governmental sector has been studied and then the need for recognition and plating industry, type of waste treatment and management of the company to reduce waste disposal and plating have been studied and in the end solutions to increase productivity with environmental considerations have been.