فهرست مطالب

پژوهش سیاست نظری - پیاپی 13 (بهار و تابستان1392)

نشریه پژوهش سیاست نظری
پیاپی 13 (بهار و تابستان1392)

  • بهای روی جلد: 60,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/08/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • حجت کاظمی* صفحات 1-27
    نقطه ثقل تحلیل نهادگرایانه، تاکید بر نقش نهادها به عنوان یک متغیر مستقل در شکل دادن به روندها و نتایج کنش های فردی و جمعی و پدیده های اجتماعی و سیاسی است. علوم اجتماعی معاصر به دلیل غلبه رویکردهای زمینه گرا (در جامعه شناسی و علوم سیاسی) و کمی گرا (در حوز هاقتصادی) به تحلیل جایگاه متغیر نهادی در شکل دادن به پدیده های اجتماعی، اقتصادی و سیاسی توجه کافی نشان نداده است. این مقاله در وهله نخست در پی معرفی چشم انداز نهادگرایانه در تحلیل اجتماعی و سیاسی، تحولات و تنوعات درونی این رویکرد است. هدف دوم این مقاله آن است که نشان دهد نهادگرایی تاریخی به عنوان یکی از گونه های نئونهادگرایی به خاطر دیدگاه پویای خود در مقوله تغییر نهادی، می تواند چارچوبی مناسب برای تلفیق رویکرد نهادگرا و زمینه گرا در تحلیل سیاسی فراهم آورد. مطابق این نگرش، هرچند به اشکال مختلف نهادها باید به عنوان متغیری مستقل در شکل دادن به رفتارهای کنش گران اجتماعی و سیاسی شود، این نهادها پدیده های تکوین یافته در متن ستیزه های اجتماعی و سیاسی تاریخی هستند.
    کلیدواژگان: نهاد، نئونهادگرایی، نهادگرایی تاریخی، تغییر نهادی و تکوین نهادی
  • میثم قهرمان*، مجید عباس زاده مرزبالی صفحات 29-52
    دموکراسی کثرت گرای رادیکال لاکلائو و موفه راهی است برای خاتمه دادن به هر گونه اندیشه ذاتی درباره زندگی سیاسی؛ راهی که در آن قدرت های پراکنده، هژمونی های موازی و در نتیجه گفتمان های متعدد شکل می گیرد. گفتمان هایی که توانایی اقناع و اشباع کنندگی گزاره های آنها می تواند آنها را به گفتمان هژمونیک تبدیل نماید. اما آنچه در این دموکراسی رادیکال پراهمیت جلوه می نماید آن است که در نتیجه توسعه فرهنگی ناشی از پست مدرنیسم و بازی های گفتمانی باید غیریت و تکثر موجود در جامعه در شکل رقابت حفظ شود. نگارندگان معتقدند که بر خلاف دنیای واقعی، درون فضای مجازی امکان تحقق چنین رقابتی فراهم می گردد. از اینرو در این نوشتار از آن به رادیکال دموکراسی مجازی یاد می گردد؛ رادیکال دموکراسی ای که توانایی بسیاری برای تاثیرگذاری در زندگی اجتماعی و سیاسی دارد. در نتیجه سوال اصلی این مقاله که درصدد پاسخ به آن هستیم، این است که اینترنت چگونه باعث شکل دهی و تحقق رادیکال دموکراسی مجازی می شود؟ فرضیه نوشتار حاضر این است که فضای مجازی اینترنت با ویژگی های منحصر به فردی نظیر ابرمتنی، ابرشبکه ای، کنش تعاملی و تمرکززدایی قدرت رسانه ای که به وسیله دو ویژگی امکان دست یابی به هویت مجازی و امکانات تخصصی و فنی غیر انحصاری اینترنت تضمین می گردد، توانایی شکل دهی به رادیکال دموکراسی مجازی را دارد.
    کلیدواژگان: اینترنت (فضای مجازی)، رادیکال دموکراسی، رادیکال دموکراسی مجازی و گفتمان
  • محسن عباس زاده*، فرزاد سوری صفحات 53-71
    از بنیادی ترین پرسش های پیش روی سیاست پژوهان، موضوع قدرت، الگوهای توزیع آن، کیفیت رابطه حکومت با شهروندان و گروه ها و میزان تاثیرگذاری آنها بر فرایند تصمیم گیری سیاسی است. هدف کثرت گرایی در مقام رویکردی نظری به سیاست نیز تبیین و ارزیابی این مسایل بود. از اینرو سیاست را عرصه رقابت گروه های مختلفی تعریف می کرد که به دلیل دسترسی شان به منابع متفاوت، هیچ یک قادر به تسلط کامل بر سایرین نبوده، تصمیمات سیاسی نیز حاصل توازن نیروها و فرایندی گشوده تلقی می گشت. این مقاله پس از تبیین این رویکرد در پیوند با اندیشه دموکراسی و مقایسه برداشت های متقدم و متاخر از آن، به بررسی دلا لت های عینی آن در نظم سیاسی می پردازد تا صحت تحلیل های آن را در عمل ارزیابی کند. بنابراین در پاسخ به این پرسش که آیا واقعیت سیاسی موجود، موید مفروضات تئوریک رویکرد کثرت گراست، موضعی بینابینی (بسته به نوع برداشت از کثرت گرایی) اتخاذ می کند.
    کلیدواژگان: سیاست دموکراتیک، کثرت گرایی، گروه ذی نفوذ، پسامدرنیته و ارتباطات رسانه ای
  • علی حسن پور*، علی اشرف نظری صفحات 73-112
    در سال های اخیر در اثر تحولاتی مانند جهانی شدن، گسترش ارتباطات، شکل گیری جنبش های جدید اجتماعی، مفاهیم کلاسیک جامعه شناسی سیاسی مانند دولت، ایدئولوژی، قدرت، گروه ها و نظام اجتماعی، طبقه و... تحولات عمیقی یافته اند؛ به گونه ای که به نظر می رسد نظریه های مارکسیستی، نظرات اثبات گرایی و رفتارگرایی، تحلیل وبری از جامعه و دولت، نخبه گرایی، کارکردگرایی، پلورالیسم وکورپوراتیسم برای تحلیل جامعه امروز ناتوان و ضعیف به نظر می رسد. در سال های اخیر، نظریه گفتمان توانسته است بین عناصری مانند قدرت، ایدئولوژی و فرهنگ ارتباط برقرار کند و در حوزه های مختلف علوم انسانی به ویژه علوم سیاسی، کاربرد وسیعی پیدا کند. در این پژوهش تلاش شده پس از فهم نظریه گفتمان، ماهیت دولت، مبنای شکل گیری گروه های اجتماعی، قدرت، فرهنگ، «جنبش های اجتماعی جدید» و نحوه منازعه گفتمان ها در عرصه جامعه برای تبدیل شدن به گفتمان هژمون، نقش سوژه در مبارزات سیاسی و «جایگاه دولت» از منظر جامعه شناسی سیاسی تحلیل و بررسی شود. از جمله مهم ترین نتایج پژوهش حاضر می توان به اهمیت یافتن فرهنگ به عنوان عرصه منازعه و مواجهه، توجه به «بازنمودها» و وانموده ها، تکثر نگرش ها و منافع، تفکیک زدایی از حوزه های مختلف جامعه و کشیده شدن منازعه قدرت به سطح جامعه و عرصه «خیابان» و... اشاره کرد.
    کلیدواژگان: جامعه شناسی سیاسی، دولت، قدرت، فرهنگ، گفتمان هژمون و جنبش های اجتماعی
  • سارا نجف پور*، سید جواد امام جمعه زاده صفحات 113-137
    برخلاف پیش بینی ها و علی رغم پیشرفت روزافزون فناوری های ارتباطی، جوامع بشری امروز نه تنها به سمت یکدست شدن کامل پیش نمیروند، بلکه هویتها، سبک های مختلف زندگی و همچنین اقلیتهای قومی و مذهبی که تا چند دهه گذشته بیمناک از دست دادن هویت خود بودند با استفاده از امکانات دنیای امروز، دوباره سر برافراشته و میکوشند وجوه تمایز خود با دیگران را مطرح کنند و به این ترتیب، حق حفظ سنتها و عمل مطابق با آن را برای خود محفوظ نگاه دارند. در این عرصه چگونگی تعامل و کنش متقابل و عادلانه هویتها، فرهنگها و اقلیتها و اکثریت ها با هم مسئلهای است که نظریه های مختلفی در مورد آن ارائه شده است که اغلب برآمده از متن فرهنگ لیبرال بوده و ابعاد هنجاری آنها متوجه این جامعه و فرهنگ است. مقاله پیش رو، در پی فهم این نکته است که کدام یک از این نظریه ها، امکانات نظری بیشتری برای کاربردی شدن در جوامع چند فرهنگی دارند؟ در بررسی تطبیقی و انتقادی، مهمترین رویکردها و نظریه های تنوع فرهنگی از جمله رویکردهای لیبرال، پسالیبرال، نسبی گرایانه و باهمادگرایانه به نظر می رسد که رویکرد باهمادگرایانه در جوامعی که تنوع فرهنگی دارند، می تواند امکانات نظری بیشتری برای کاربردی شدن داشته باشد. پژوهش پیش رو برای پاسخ به پرسش خود از روش توصیفی و تحلیلی و ابزار کتابخانه ای بهره می برد.
    کلیدواژگان: تنوع فرهنگی، باهمادگرایی، پسالیبرالیسم، لیبرالیسم و نسبی گرایی
  • سید اصغر کیوان حسینی*، راحله جمعه زاده صفحات 139-160
    مفهوم قدرت نرم که در اواخر دهه 1980 جوزف نای آن را ارائه کرد، بخش گسترده ای از ادبیات مربوط به رویکرد غیر مادی به قدرت (به ویژه در ارتباط با امریکا) را در بر گرفته است. نکته مهم، موقعیت انحصاری این نوع «نگرش نای محور» است که باعث شده دیگر آرا و نظراتی که در حوزه تشریح چگونگی کاربست نرم قدرت در سیاست خارجی تقدم و اولویت دارند (مانند نظریه جنگ عادلانه، برداشت صلح دموکراتیک، تفسیر پساگرامشینی از چیره طلبی و...)، مورد غفلت و کم توجهی قرار گیرند. این نوشتار می کوشد تا بر مبنای تشریح بعد نرم افزاری رویکردهای یاد شده در کنار آرای نای، بر این معنا پافشاری کند که در روند نظریه پردازی روابط بین الملل، دیدگاه وی تنها یکی از نظریه هایی است که بر وجه نرم قدرت پافشاری کرده و باید از الگویی فرانای تبعیت کرد.
    کلیدواژگان: قدرت نرم، جنگ عادلانه، صلح دموکراتیک، چیره طلبی روشنفکرانه (پساگرامشینی)، سازه انگاری و نظام جهانی (والرشتاین)
|
  • Hojjat Kazemi* Pages 1-27
    The gravity point of Institutional analysis is emphasizing on the role of institutions as an independent variable in forming procedures and outcomes of individual and collective actions and social and political phenomena. Contemporary social sciences, due to the dominance of background-based approaches (in Sociology and Political Sciences) and quantity-based approaches (in Economics), didn’t give due attention to the analysis of institution variable status in forming social, economic and political phenomena. This article, first, attempts to introduce the institutional perspective in social and political analysis, and then introduces the internal reformations and varieties of this approach. The second purpose of this article is to show that historical institutionalism as a kind of neo- Institutionalism can develop an appropriate framework in integrating the Institutionalism and background-based approaches in political analysis, due to its dynamic viewpoint on the category of institutional change. According to this view, although different forms of institutions should be seen as independent variables in forming the social and political actors’ behaviors, these institutions are developed phenomena in the context of social and political historical disputes.
    Keywords: Institution, Neo, Institutionalism, Historical Institutionalism, Institutional Change, Institutional Formation
  • Meisam Ghahreman*, Majid Abbas, Zade Marzbali Pages 29-52
    Pluralist radical democracy of Ernesto Laclau and Chantal Mouffe is a way to end any kind of innate thought about political life; a way in which sporadic powers, parallel hegemonies and as a result various discourses are formed. Discourses whose predicates’ capacities to satiation and saturating can turn them to hegemonic discourse; but something which seems very important in this radical democracy is that as a result of cultural development due to postmodernism and language games, otherness and plurality in society must be reserved in contest form. Authors believe that against the real world, this kind of contest can be applied in virtual space; hence we call it radical virtual democracy; a radical democracy which has great abilities to affect social and political life; therefore, the main question of this article which we try to answer is that, how is the formation and realization of radical virtual democracy caused by Internet? The hypothesis of the current writing is that the virtual space of Internet with its unique features like hypertext, hypernetwork, interactional action and the decentralization of medium power which is assured by two features of access possibility to virtual identity and technical and non-exclusive skilled facilities, has the ability to form radical virtual democracy.
    Keywords: Internet (Virtual Space), Radical Democracy, Virtual Radical Democracy, Discourse
  • Mohsen Abbas, Zade*, Farzad Souri Pages 53-71
    Power, its distribution, and the quality of government relation with citizens and groups and the amount of their influence on the political decision-making processes are of the most fundamental questions encountering politics researchers. The aim of pluralism in status of a theoretical approach toward politics is specification and measurement of these issues; therefore, it defines politics as the arena of competition for different groups who have access to different sources; as a result, no single group can dominate others completely, and political decisions were seen as the outcomes of balance among forces and an open process. After specifying this approach in association with the democratic thought and the comparison of previous and recent conclusions of it, this article reviews its concrete implications in political order so as to assess the accuracy of its analyses in practice; therefore, in answering to this question that do the available political reality assert the theoretical hypotheses of the pluralist approach, it takes an intermediate status (depending on the kind of conclusion from pluralism).
    Keywords: Democratic Politics, Pluralism, Influential Group, Post, Modernity, Medium Communication
  • Ali Hasanpour*, Ali Ashraf Nazari Pages 73-112
    In recent years, due to evolutions like globalization, expansion of communication, and the formation of new social movements, classic concepts of political sociology like state, ideology, power, groups and social system, class and so on undergone deep changes; so that is seems Marxist theories, positivism and behaviorism theories, Weberian analysis of society and state, elitism, functionalism, pluralism and corporatism all seem to be unable to analyze the contemporary societies. In recent years, the discourse theory could make connections between elements like power, ideology and culture and found many applications in different areas of humanities especially political sciences. It is attempted in this article, after comprehending the discourse theory, the nature of state, the base of social groups’ formation, power, culture, “new social movements” and kinds of discourses quarrel in social area to turn into the hegemonic discourse, to review and analyze the role of subject in political struggles and “status of state” from the perspective political sociology. Some of the most significant results of this study include: the outweighing of culture as the arena of struggle and encounters, attending to “representations”, the plurality of views and interests, desegregation of different areas of society and bringing the power conflict into society and “street” spaces and so on.
    Keywords: Political Sociology, State, Power, Culture, Hegemonic Discourse, Social Movements
  • Sara Najaf, Pour*, Seyd Javad Imam Jome, Zade Pages 113-137
    Against predictions and despite the progressive developments in communication technologies, not only contemporary human societies are not becoming completely homogeneous, but also the identities, different life styles and also ethical and religious minorities which were up to some decades ago in danger of extinction and losing their identities forever, they are raising again using today facilities and technologies and attempt to express their modes of distinction for others and hence, they can preserve their right to protect their traditions and act based on them for themselves. In this arena, the quality of interactions and mutual and just relations between identities, cultures, minorities and majorities with each other is an issue for which different theories are provided, most of which are taken from the liberal culture and their normative dimensions is related to society and culture. The current article attempts to understand this issue that which of these theories have more theoretical possibilities to become operational in multi-cultural societies? In this comparative and critical review of the most significant approaches and theories of cultural variety like liberal, postliberal, relativism, and Communitarianism, it seems that Communitarianism approach may have more theoretical possibilities to become operational in multi-cultural societies. The current research applied the descriptive and analytic method and library resources to answer its question.
    Keywords: Cultural Variety, Communitarianism, Post, Liberalism, Liberalism, Relativism
  • Seyd Asqar Keyvan Hoseini*, Rahele Jome, Zade Pages 139-160
    The Concept of Soft Power introduced by Joseph Nye in late eighties has comprised most parts of works related to immaterial approach toward power (especially in relation to USA). The significant point is that the exclusive position of this kind of “Nye-Based attitude” which caused other ideas and comments related to explicating quality of soft application of power to be neglected and forgotten though they have high priorities in foreign policy (like the theory of just war, the conclusion of democratic peace, Post- Grameci interpretation of Dominance and so on). This study, based on the explication of software dimension along with the Nye ideas, attempts to emphasize this meaning that along the process of theorizing international relations, Nye’s view is just one of the theories which emphasizes the soft mode of power and we must follow an Ultra-Nye sample.
    Keywords: Soft Power, Just War, Democratic Peace, Intellectual Dominance (Post, Gramsci), Constructivism, World System (Immanuel Wallerstein)