فهرست مطالب

فصلنامه راهبرد اقتصادی
پیاپی 9 (تابستان 1393)

  • بهای روی جلد: 50,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1393/06/18
  • تعداد عناوین: 7
|
  • نادر مهرگان*، ابراهی فرجی صفحه 7
    سرمایه گذاری به عنوان موتور رشد و توسعه اقتصادی از اهمیت ویژه ای برخوردار است. لازمه رشد اقتصادی، تولید بیشتر و سرمایه گذاری افزون تر است. در این میان بخش خصوصی و بخش دولتی به عنوان سرمایه گذاران عمده اقتصاد ایران با شرایط و رویکردهای متفاوت می توانند اثرات متفاوتی برجای بگذارند. در یک سو دولت قرار دارد که به پشتوانه درآمدهای نفتی و در اختیار داشتن زیرساخت های عمومی، در سرمایه گذاری های خود باید منافع اجتماعی را در اولویت قرار دهد و در سمت مقابل نیز بخش خصوصی قرار دارد که در رقابت با دولت بیشتر به نرخ بازدهی سرمایه گذاری توجه می کند و هرگونه سیاست غلط دولت، نسبت بازدهی این بخش را به شدت کاهش می دهد. در این تحقیق با استفاده از داده های دوره زمانی 1386-1338 و بهره گیری از یک روش توزیع تاخیری به تخمین دوره زمانی بازدهی سرمایه گذاری بخش دولتی و خصوصی ایران به منظور ارائه پیشنهادات مناسب به سرمایه گذاران و همچنین ارائه معیاری برای سنجش مدیران سرمایه گذار پرداخته ایم، که نتایج به دست آمده نشان می دهد، ضمن اینکه دوره بازدهی برای تمامی بخش ها از یک تابع درجه 2 تبعیت می کند، طول بازده سرمایه گذاری برای بخش خصوصی 7 سال و برای بخش دولتی 10 سال است. همچنین بیشترین نسبت بازدهی برای بخش خصوصی در دوره چهارم و برای بخش دولتی در دوره پنجم به دست می آید.
    کلیدواژگان: دوره زمانی بازده، ارزش افزوده، سرمایه گذاری، بخش دولتی و خصوصی، توزیع با وقفه آلمون
  • ابراهی هادیان*، مجید اسلامی اندارگلی صفحه 27
    در این مقاله تلاش شده است اثرات مستقیم و غیرمستقیم افزایش قیمت حامل های انرژی بر هزینه های واسطه ای تولید صنایع مختلف در ایران در قالب دو سناریو با استفاده از تکنیک جدول داده ستانده محاسبه شود. نتایج اثرات مستقیم اعمال سناریوی اول (قیمت مصوب حامل های انرژی در سال 1392) حاکی از آن است که بخش های آجر، سیمان و خدمات حمل ونقل، انبارداری و ارتباطات در رتبه نخست تا سوم بیشترین میزان افزایش هزینه های تولید قرار دارند. در این سناریو، بیشترین تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم در هزینه های تولیدی مربوط به بخش آجر با افزایشی معادل 46/51درصد است. به علاوه نتایج اثرات مستقیم سناریوی دوم (حداکثر قیمت حامل های انرژی در سال 1392) نیز حاکی از بیشترین میزان افزایش هزینه های تولید در بین بخش های آجر، سیمان و کاشی و سرامیک بوده که در این میان بخش آجر با افزایشی معادل 94/05 درصد، بیشترین افزایش در هزینه های تولیدی را از منظر تاثیرات مستقیم و غیرمستقیم در اختیار داشته است.
    کلیدواژگان: هزینه تولید، حامل های انرژی، جدول داده، ستانده انرژی، ایران
  • بیتا شایگانی*، فرامرز طهماسبی ترجمه: ریسک، بازدهی، پورتفوی، مدل میانگین واریانس صفحه 51
    در این مطالعه با درنظر گرفتن دارایی های خانوارها شامل سپرده های بانکی، اوراق مشارکت، سهام، ارز، سکه و مسکن طی دوره 1390-1370 و با به کارگیری مدل میانگین واریانس، با استفاده از نرم افزار متلب ترکیب بهینه سبد دارایی ها استخراج شده است. نتایج نشان می دهد: افراد کم ریسک 68 درصد دارایی خود را به صورت اوراق مشارکت و بقیه را به صورت سهام و دارایی های دیگر نگهداری می کنند. با افزایش ریسک سبد دارایی، سهم سهام و مسکن در سبد دارایی افراد افزایش می یابد، به طوری که برای افراد پرریسک سهام 78 درصد و مسکن 22 درصد ترکیب را به خود اختصاص می دهند و بقیه دارایی ها سهمی را به خود اختصاص نمی دهند. همچنین تغییر ترکیب دارایی ها در نتیجه تغییر نرخ سود بانکی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان می دهد زمانی که نرخ سود واقعی سپرده های بانکی منفی است، بیشترین سهم در سبد دارایی افراد کم ریسک، اوراق مشارکت (77 درصد) و برای افراد پرریسک سکه (81 درصد) بوده و سهام و ارز سهمی را به خود اختصاص نمی دهند؛ و زمانی که نرخ سود واقعی سپرده های بانکی مثبت است، در سبد دارایی افراد کم ریسک، سپرده های بانکی بیشترین سهم (75 درصد) و برای افراد پرریسک سهام بیشترین سهم (76 درصد) را به خود اختصاص می دهند. در این حالت اوراق مشارکت، سکه و ارز سهمی در سبد دارایی افراد ندارند.
  • محمد مولایی*، ابواه اس گلخندان، داود گلخندان صفحه 73
    مخارج دفاعی یکی از اقلام مهم و قابل توجه هزینه های دفاعی در اکثر کشور ها است و نقش مهمی در ایجاد امنیت داخلی و خارجی ایفا می کند و به طور مستقیم و غیرمستقیم نیز باعث ثبات و رشد اقتصادی در هر جامعه ای می شود. بدیهی است هرچه کشوری مورد تهدید بیشتر داخلی و خارجی قرار گیرد و امنیت آن به خطر بیافتد، مجبور به تخصیص سهم بیشتر از هزینه های عمومی برای تقویت بنیه دفاعی خود می شود و این امر ممکن است منجر به تقلیل تخصیص درآمد ملی برای سرمایه گذاری های اقتصادی و اجتماعی شود و رشد اقتصادی را کاهش دهد. قرار گرفتن ایران در منطقه ای استراتژیک ازیک سو و بالا بودن سهم مخارج دفاعی در بودجه دولت از سویی دیگر، لزوم بررسی اثر مخارج دفاعی بر رشد اقتصادی را مهم جلوه می دهد. در این راستا ضمن معرفی مهم ترین مدل های مطرح شده در زمینه مخارج دفاعی و رشد اقتصادی، از یک مدل رشد سلوی تعمیم یافته (ارائه شده توسط نایت، لوئیزا و ویلانوا) برای تخمین رابطه بین مخارج دفاعی و رشد اقتصادی ایران طی دوره زمانی 1389-1338 استفاده شده است. یافته های این تحقیق با استفاده از آزمون های هم انباشتگی یوهانسن یوسیلیوس و علیت گرنجری تودا و یاماموتو، نشان دهنده اثر مثبت مخارج دفاعی بر رشد اقتصادی در بلندمدت و رابطه علیت دو طرفه بین این متغیرهاست؛ بنابراین، گرچه درنظر گرفتن سهمی از بودجه سالیانه دولت برای مخارج نظامی امری اجتناب ناپذیر است، لیکن افراط در آن دارای اثرات منفی در رشد اقتصادی بوده و زمینه های رکود تورمی را در کشور ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: مخارج دفاعی، رشد اقتصادی، مدل سلوی تعمیم یافته، هم انباشتگی، آزمون علیت تودا و یاماموتو
  • غلامرضا زمانیان*، ایوب ابوذری صفحه 101
    استفاده از ارز خارجی به عنوان واحد سنجش، ذخیره ارزش یا وسیله مبادله علاوه بر (یا به جای) پول داخلی، «دلاری شدن» نامیده می شود. در دلاری شدن غیررسمی، مردم یک کشور به خاطر تورم شدید و کاهش ارزش پول ملی تمایلی به نگهداری پول داخلی ندارند و بخشی از پول خود را تبدیل به پول خارجی می کنند. در این مقاله با استفاده از روش «خودرگرسیون با وقفه های توزیعی گسترده» (ARDL)، شاخص دلاری شدن برای اقتصاد ایران تخمین زده می شود. نتایج این مطالعه نشان می دهد که اقتصاد ایران دلاری شده است. شاخص دلاری در سال 1357 به 0/52 و در سال 1374 به 0/77 رسید و تا سال 1384 به علت برگشت ناپذیری دلاری شدن ماندگار شد. شاخص دلاری شدن از سال 1384 ابتدا کاهش و سپس افزایش یافت؛ به طوری که در سال 1391 به 0/6 رسید. علت اصلی پدیده دلاری شدن در اقتصاد ایران تورم های بالا و مزمن طی چهل سال اخیر است. برای مهار این پدیده باید شرایط برگشت پذیر شدن آن را فراهم کرد، به این معنا که اعتماد ساکنان داخلی به پول ملی افزایش یابد؛ برای این منظور باید طی حداقل 10 سال از وارد شدن شوک های منفی (شامل ارزی و تورمی) به اقتصاد جلوگیری کرد.
    کلیدواژگان: دلاری شدن غیررسمی، سپرده های ارزی خارجی (FCD)، اقتصاد ایران
  • میثم امیری*، رضا خوش سیما، محمد غفاری فرد، جواد قربانی صفحه 133
    طبق سند چشم انداز بیست ساله، ایران کشوری است توسعه یافته که به جایگاه نخست اقتصادی دست پیدا کرده است. توسعه دارای ابعاد گوناگونی است که توسعه اقتصادی از ابعاد و ارکان مهم آن می باشد. برای رسیدن به تصویری که این سند ترسیم کرده است، داشتن درکی صحیح از جایگاه فعلی امری حیاتی است و برنامه ریزی و سیاست گذاری های آتی نیز باید با آگاهی از این جایگاه صورت گیرد.
    در این مقاله تلاش شده است که جایگاه اقتصادی ایران در منطقه مشخص شود و در این راستا شاخص های مختلف اقتصادی کشورهای منطقه در بازه زمانی مشخص جمع آوری شدند. با توجه به اینکه اهمیت این شاخص ها در تعیین جایگاه اقتصادی یکسان نیست، با استفاده از الگوهای تصمیم گیری چندمعیاره (تحلیل سلسله مراتبی و تاپ سیس) برای هرکدام از شاخص ها وزن نسبی تعیین شد و سپس شاخص ترکیبی جایگاه اقتصادی کشورها تعیین گردید. نتایج نشان می دهد در بین بیست وپنج کشور منطقه جنوب غرب آسیا در حوزه اقتصادی، کشورهای ترکیه، قطر، امارات متحده عربی، عربستان و ایران به ترتیب رتبه های یکم تا پنجم را به خود اختصاص داده اند.
    کلیدواژگان: سند چشم انداز، توسعه، جایگاه اقتصادی، الگوهای تصمیم گیری چندمعیاره، منطقه جنوب غرب آسیا
  • رضا محسنی*، اکرم چرمگر، صادق داداشی، یادان سیف صفحه 151
    پیدایش نخستین رایانه قابل برنامه ریزی و ترانزیستور که منشا میکروالکترونیک و هسته انقلاب فناوری اطلاعات شد، در قرن بیستم رخ داد. این انقلاب تکنولوژیکی مرزهای جغرافیایی را از بین برد و بر سیستم اقتصادی کشورها اثر گذاشت و آن را متحول کرد. آثار این انقلاب هم در کشورهای درحال توسعه که زیرساخت های مناسب و فضای رقابتی لازم را ندارد و هم در کشورهای توسعه یافته قابل مشاهده است. مقاله حاضر به بررسی و مقایسه اثر فناوری اطلاعات و ارتباطات (فاوا) بر رشد اقتصادی کشور های توسعه یافته و درحال توسعه منتخب می پردازد. در برآورد الگوی تجربی رشد اقتصادی این دو گروه از کشورها، از داده های نرخ رشد سرمایه گذاری در فاوا، نرخ رشد موجودی سرمایه، نرخ رشد سرمایه انسانی، رشد نیروی کار و از روش پانل طی دوره زمانی 2009-2000 استفاده شده است. نتایج برآورد حاکی از رابطه مثبت و معنی دار بین رشد اقتصادی و فاوا در این دوره است که در کشورهای توسعه یافته این ارتباط از شدت بالاتری برخوردار است.
    کلیدواژگان: سرمایه گذاری، فناوری اطلاعات و ارتباطات، رشد اقتصادی، داده های پانل
|
  • Nader Mehregan*, Ebrahimfaraji Page 7
    Investment in all countries of the world is considered as the engine of development and prime-mover of economy; In fact more production and investment will result in more improvement of economy. Here the governmental and private sectors as the major investors in Iran can have different impacts depending on different approaches and conditions. On the one hand, the government is required to prioritize social benefits using oil income and public infrastructures; on the other,the private sector focuses on the efficacy of the yield of investment in competition with the government whose policy miscalculation will lead to the decline of the private sector’s return efficacy. In the present study, using Almon’s dilatory distribution, researchers determine the period of yield of investment in both government and private sectors to provide the investors with good ideas and suggestions and present a criterion for the evaluation to administer the investment. Findings indicate that the length of the return of the investment is seven and ten years for private sector and government respectively. Moreover, the highest efficacy for private sector occurs in the fourth period while the governmental sector reaches the highest efficacy in the fifth period.
    Keywords: Period of return, Value added, Investment, Public, Private sector, Almon's dilatory distribution
  • Ebrahim Hadian*, Majid Eslami Andargouli Page 27
    The main purpose of this paper is to study the effect of energy prices reform on production costs in various Iranian industries. In doing so, researchers use the input–output approach on the basis of energy table of 2006. In this framework, two scenarios (the price of energy carriers in 2010 and predicted energy price based on FOB price in 2016) in two stages (direct and indirect effect of those mentioned scenarios) have been employed.The results of the direct effects of applying the first scenario at the first stage show that the production costs will increase more in the brick, cement, transport, storage and communications sectors. In this scenario, the highest direct and indirect effects in production costs were recorded in brick industry with a 46.51 percent increase. Moreover, the direct effects of the second scenario suggest the highest increase of production costs in the brick, cement, tile and ceramics sectors with the brick having a 94.05 percent increase- the highest in terms of direct and indirect effect.
    Keywords: Risk, return, portfolio, mean, variance method
  • Bita Shaygani*, Faramarz Tahmasebi Page 51
    In this study by taking into account household assets (bank deposits, participation bonds, stocks, foreign currency, gold coin, and housing), the optimal composition of asset portfolio during 1991-2011 is extracted by applying mean-variance model and using MATLAB. Findings indicate low-risk people save 68 percent of their asset in the form of participation bonds and the rest as stocks and other assets. This study demonstrated that stock and housing will increase in the asset portfolio of people with the increase in the risk of asset portfolio. such that, stock and housing account respectively for 78 and 22 percent for high risk people. Asset composition changes due to interest rate changes was also investigated in the present research. The result indicated that while the real interest of bank deposit is negative, the highest share in asset portfolio for low-risk people was related participation to bonds (77 percent). The highest share in asset portfolio for high-risk people belonged to coin (81percent). when the real interest of bank deposit is positive, bank deposit is the highest in the asset portfolio for low–risk people (75 percent) and stock is the highest for high-risk people (76 percent). There is no place for bonds, gold coins and foreign currency in that portfolio.
    Keywords: Risk, return, portfolio, mean, variance method
  • Mohammad Mowlaei*, Abolghasem Golkhandan, Davood Golkhandan Page 73
    Defense expenses account for one of the considerable and important public expenditures in most countries which play an important role in maintaining the internal and external security and economic stability and growth directly or indirectly. Undoubtedly, when the security of a country is threatened, more defense expenses are justified and economic and social investments decrease, resulting in lower economic growth. The study of impact of defense expenses on economic growth in Iran is important and necessary for two reasons: Iran's strategic position in the Middle East and the high defense expenses in government budget. For this purpose, Iran’s defense expensesduring 1959-2010are estimated by an augmented Solow model (proposed by Knight, Loayza and Villanueva). Findings show, using co-integration Johanson's and Granger Causality of Toda and Yamamoto Test model, there is a positive impact of defense expenses on economic growth in the long run and bidirectional causality between variables. Thus, although it is inevitable to allocate some portion of the annual public budget for defense expenses, its over-use will have negative impacts on the economic growth, causing stagflation in country.
    Keywords: Defense Expenses, Economic Growth, Augmented Solow Model, Co, integration, Toda, Yamamoto Causality Tes
  • Gholamreza Zamanian*, Ayub Abuzary Page 101
    “Dollarization” is the use of foreign currency as a unit of account, store of value or a medium of exchange in addition to (or instead of) the domestic currency. In unofficial dollarization, people are not willing to keep domestic currency due to high inflation and depreciation of the national currency and will exchange a portion of their money into foreign currency. In this paper, using “Autoregressive Distributed Lag (ARDL)” model, dollarization index is estimated for the Iranian economy. Findings of this study show that the Iranian economy is dollarized. The dollarization index reached from 0.52 in 1978 to 0.77 in 1993 and persisted until 2003 due to dollarization irreversibility. The dollarization index declined after 2003 but increased in 2012 to 0.6. The main cause of dollarization in the Iranian economy is high and chronic inflation over the past forty years. For the inhibition of dollarization phenomenon, conditions should be created under which dollarization could become reversible through the enhancement of the confidence of domestic residents in national currency. For this purpose, negative shocks (currency and inflation) into the economy should be avoided for at least 10 years.
    Keywords: unofficial dollarization, Foreign Currency Deposits (FCD), Iranian economy
  • Meisam Amiri *, Reza Khoshsima, Mohammad Ghaffaryfard, Javad Ghorbani Page 133
    According to Iran’s Twenty Year Vision Policy Document, the country will be a developed state ranking first in the region in terms of economy by the end of 2025. Development has many aspects, the economic development is one of its most important pillar. It is crucial to have a clear understanding of the status in order to realize the Vision Policy goals and based on the future planning and policy making.This paper is an attempt to determine the economic status of Iran in the region. To this end, various economic indicators were collected within the specified time frame. Given the different importance of these factors in determining the economic status, using - multi-criteria decision-making models (AHP and TOPSIS) to determine the relative weight of each indicator, the combination index of the economic status of countries was identified. Findingsillustrate that Turkey, Qatar, United Arab Emirates, Saudi Arabia and Iran rank first to fifth, respectively, among the twenty-five countries of South-West Asia in terms of economic development.
    Keywords: Vision Policy, economical status, South, West Asia, multi, criteria decision, making approach
  • Reza Mohseni *, Akram Charmgar, Sadegh Dadashi, Yazdan Saif Page 151
    The twentieth century witnessed the emergence of the first programmable computer and transistor turning them into a microelectronic source and the center of information technology revolution. This technological revolution eliminates geographical borders and impacts upon the economic system of a countryto change it fundamentally. The effects of such a revolution can be observed in both developing countries that do not have proper infrastructure and competitive environment, and the developed countries. This paper reviews and compares the impact of ICT on economic growth in selected developed countries and developing states. In studying the empirical model of estimating the economic growth of these two groups of countries, the researchers used the data on the growth rate of investment in ICT, the growth rate of capital stock, the growth rate of labor force, and the growth rate of human capital with the panel-data methodology for the period between 2000 and 2009. The result of the study indicates the positive and significant correlation between the economic growth and ICT in the mentioned period. Findings suggest a stronger relationship in the developed countries between the development of ICT and high economic growth.
    Keywords: Investment, ICT, Economic growth, Panel data