فهرست مطالب

مجله مطالعات علوم پزشکی
سال بیست و پنجم شماره 7 (مهر 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/07/30
  • تعداد عناوین: 10
|
  • صابر غفاری فام، همایون صادقی بازرگانی، شاکر سالاری لک* صفحات 540-560
    پیش زمینه و هدف
    عابرین پیاده مستعدترین و آسیب پذیرترین گروه مابین استفاده کنندگان از جاده ها می باشد. مطالعه حاضر به منظور توصیف الگوی مشخصات برخی جنبه های اپیدمیولوژیک جمعیت شناختی و محیط تصادف عابرین پیاده مصدوم شده در سوانح ترافیک جاده ای در بیمارستان ارجاعی شهدا (ع)، استان آذربایجان شرقی انجام گردید.
    مواد و روش کار
    این تحقیق از نوع مطالعات مقطعی که از اردیبهشت سال 1392 الی فروردین سال 1393 بر روی 177 عابر پیاده ای که توسط وسایل نقلیه موتوری در سوانح ترافیک جاده ای مصدوم و بستری شده بودند، انجام گردید. اطلاعات در این مطالعه در دو بخش شامل مشخصات جمعیت شناختی، و مشخصات محیط تصادف مصدومین عابر پیاده جمع آوری گردید. نتایج در این مطالعه با استفاده از نشانگرهای آمار توصیفی و جهت تجزیه وتحلیل داده ها از آزمون کای دو استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین سنی و انحراف معیار در جامعه موردبررسی 14/26 ± 40/05 بود. 86/4 درصد از مصدومین مرد بودند. و ازنظر سطوح تحصیلات 27/7 درصد دارای سطح سواد ابتدایی، و 22/6 درصد بی سواد بودند. و در جامعه موردبررسی 27/8 درصد دارای شغل آزاد و 16/5 درصد کارگر بودند. میانگین و انحراف معیار وضعیت اقتصادی عابرین پیاده در جامعه موردبررسی 13/29±32/46 بود. 5/43 درصد از مجروحین آسیب اندام تحتانی و 31/64 درصد آسیب بیش از دو اندام را در اثر برخورد با وسایل نقلیه موتوری داشتند. و حدود 59/32 درصد از سانحه ها در خیابان های دوطرفه اتفاق افتاده بود. 37/3 درصد از مصدومیت عابرین پیاده بین ساعات 12 ظهر الی 6 عصر و 80/8 درصد از مصدومیت ها بین روزهای شنبه الی چهارشنبه اتفاق افتاده بود. ازنظر شرایط آب و هوایی 66/1 درصد از مصدومیت ها در روزهای آفتابی و 70/1 درصد در روشنایی روز اتفاق افتاده بود. و ازنظر وضعیت استقرار عابرین پیاده در حین سانحه 46/9 درصد از عابرین پیاده در حال حرکت و در مسیر مجاز اتفاق قرار داشتند. بین نوع شغل و ارگان آسیب دیده بدن در سوانح ترافیک جاده ای ارتباط معنی داری مشاهده شد. (P<0.05).
    بحث و نتیجه گیری
    مدیریت و پیشگیری از مصدومیت عابرین پیاده که مستعدترین افراد مابین گروه های استفاده کنندگان از جاده می باشند مستلزم انجام مداخلات مناسب هم در حوزه های فردی و محیط می باشد.
    کلیدواژگان: عابرین پیاده، سوانح ترافیک جاده ای، اپیدمیولوژی، ایران
  • بهروز بهروز *، مهران فرهادی، نسیم بخت، فاطمه اکبری، نسرین حیدری زاده صفحات 561-570
    پیش زمینه و هدف
    مشکلات مزمن پزشکی خاصه دیابت با اختلالات روان شناختی همراه هستند و به نظر می رسد فقدان تحرک جسمانی کافی یکی از عوامل واسطه ای است که دیابت و مشکلات روان شناختی را تواما تحت تاثیر قرار می دهد. هدف این پژوهش بررسی اختلالات روان شناختی در مبتلایان به دیابت و رابطه ی آن ها با کمبود تحرک جسمانی بود.
    مواد و روش کار
    این پژوهش توصیفی- مقطعی جهت بررسی اختلالات روان شناختی در بیماران دیابتی نوع II انجام شده است. تعداد 210 بیمار (110 زن و 100 مرد) مراجعه کننده به بیمارستان تخصصی دیابت طالقانی شهر کرمانشاه به صورت در دسترس انتخاب و پرسشنامه ویژگی های جمعیت شناختی و پرسشنامه SCL-90-R روی آنان اجرا شد.
    یافته ها
    بررسی داده ها نشان داد شیوع اختلالات روان شناختی در بیماران دیابتی بیش از 36درصد است. آزمونتی مستقل نشان داد بیماران مرد خصومت و پارانویای بالاتر و زنان بیمار، وسواس، افسردگی، (0/01>all Ps) و روان پریشی بالاتری داشتند (0/01>P)، اما در سایر ابعاد تفاوتی دیده نشد. تحلیل واریانس یک راهه نشان داد افراد خانه دار وسواس و افسردگی بیشتری از افراد دارای مشاغل آزاد (0/01>Ps) و دولتی داشتند و حساسیت بین فردی و روان پریشی آن ها تنها نسبت به مشاغل آزاد بالاتر بود(0/05>Ps). افراد خانه دار خصومت کمتری نسبت به افراد دارای مشاغل آزاد (0/01>P) و دیگر گروه داشتند (0/05>P).
    نتیجه گیری
    درمجموع نتایج نشان داد شیوع مشکلات روان شناختی در بیماران دیابتی بالا بود و شدت آن در زنان و افراد خانه دار بالاتر بود. با توجه به اینکه بیشتر خانه داران را زنان تشکیل می دهند، ممکن است یکی از دلایل مشکلات روان شناختی بالاتر در زنان، تحرک جسمانی پایین آنان باشد. این یافته بر نقش متغیر واسطه ای تحرک جسمانی در رابطه دیابت و مشکلات روان شناختی صحه می گذارد.
    کلیدواژگان: اختلالات روان شناختی، دیابت، جنسیت، تحرک جسمانی
  • پریا امامویردیزاده، سپیده وثوق حسینی *، خدیجه عبدال، مصطفی محمودی، مهسا تقی زاده صفحات 571-577
    پیش زمینه و هدف
    ضایعات ژانت سلی ضایعات نسبتا شایع فکی هستند. تعدادی از ضایعات میکروبیال، توموری و شبه توموری، کیستیک، متابولیکی و استئودیستروفیک حفره دهان با سلول های ژانت همراه هستند. ازآنجایی که در تشخیص آسیب شناختی ضایعات شیوع آسیب و نیز سن و جنس و محل آن ها موردتوجه قرار می گیرد، هدف از این مطالعه تعیین فراوانی ضایعات دهانی حاوی سلول ژانت در یک دوره 7 ساله (90-1383) در بخش آسیب شناسی دهان و فک دانشکده دندانپزشکی تبریز بوده است.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه گذشته نگر و توصیفی جامعه موردپژوهش پرونده های بیماران با تشخیص ضایعات حاوی سلول ژانت در بخش آسیب شناسی دهان و فک دانشکده دندانپزشکی تبریز طی سال های 90-1383 بود. اطلاعات به دست آمده توسط روش آماری توصیفی، آزمون رابطه مجذور کای با آزمون مقایسه میانگین و با استفاده از نرم افزار SPSS 15 مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت.
    یافته ها
    از میان 808 پرونده موردمطالعه 98 ضایعه (12/12درصد) حاوی سلول ژانت بودند که در این میان 91/8 درصد ضایعات توموری و شبه توموری بودند. شیوع ضایعات در دهه پنجم و ششم بیشتر از سایر دهه های سنی بود.اکثر ضایعات در ناحیه خلف فک پایین قرار داشتند و شیوع آن ها در زنان کمی بیشتر از مردان بود.
    نتیجه گیری
    ضایعات دارای سلول ژانت در ناحیه دهان و فک، نسبتا شایع هستند که شایع ترین آن ها، ژانت سل گرانولومای محیطی می باشد.
    کلیدواژگان: ضایعات دهانی، سلول ژانت، اپیدمیولوژی
  • فاطمه اقبالیان *، زهره شالچی صفحات 578-585
    پیش زمینه و هدف
    نوزادان در واکنش به تحریکات آزارنده احساس درد می کنند که عدم درمان یا درمان ناکافی آن می تواند باعث بروز عوارض درازمدت برای نوزاد گردد. برای کاهش درد نوزادان روش های مختلف دارویی و غیر دارویی پیشنهاد شده است ولی تاکنون مطالعات اندکی به مقایسه جامع اثربخشی این روش ها پرداخته اند. مطالعه حاضر به مقایسه اثربخشی سه روش مختلف کاهش درد نوزادان پرداخته، سعی در معرفی کارآمدترین روش دارد.
    مواد و روش ها
    در این بررسی، 128 نوزاد ترم سالم به طور تصادفی به چهار گروه مساوی تقسیم شدند. در گروه های اول تا سوم به ترتیب از یک میلی لیتر گلوکز خوراکی 50درصد، تغذیه با شیر مادر و استامینوفن خوراکی با دوز mg/kg/dose15 به عنوان روش های ضد درد قبل از اقدام دردناک استفاده شد و در گروه چهارم نیز (گروه کنترل) از یک میلی لیتر آب استریل قبل از اقدام دردناک استفاده گردید. برای ارزیابی درد از ابزار استاندارد COVERS استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین (± انحراف معیار) نمره درد در هریک از سه گروه دریافت کننده گلوکز خوراکی (4.9688±1.2044)، تغذیه با شیر مادر (6.2188±1.3850) و استامینوفن (7.4688±1.4364) تفاوت معنی-داری با گروه شاهد (دریافت کننده آب استریل) داشتند (P=0.00، 0.00، 0.02، به ترتیب). همچنین، این گروه ها در سطح معناداری 0/05 با یکدیگر نیز اختلاف معنی دار داشتند.
    نتیجه گیری
    استفاده از هریک از سه روش گلوکز خوراکی 50درصد، تغذیه با شیر مادر و استامینوفن خوراکی تاثیر معنی داری در کاهش درد نوزادان دارد که گلوکز بیشترین تاثیر را بر کاهش درد داشته، پس ازآن به ترتیب شیر مادر و استامینوفن قرار می گیرند.
    کلیدواژگان: استامینوفن، درد، شیردهی، گلوکز، نوزاد
  • باقر پورحیدر*، مریم شاهی، غلامحسین فرجاه، معصومه جوانمرد، مجتبی کریمی پور، فاطمه اتابکی صفحات 586-597
    پیش زمینه و هدف
    ایسکمی مغزی به عنوان یک معضل بزرگ جهانی شناخته شده است و ریپرفیوژن متعاقب آن درنهایت منجر به مرگ برنامه ریزی شده سلولی یا آپوپتوز می گردد. نواحی مشخصی از مغز و انواع خاصی از نورون ها ازجمله نورون های هرمی ناحیه CA1 هیپوکامپ نسبت به ایسکمی مغزی حساس ترند. یکی از روش های درمانی که امروزه به طور شایع در بین محققین رواج دارد سلول درمانی (cell therapy) می باشد. لذا در این مطالعه برآن شدیم تا میزان آپوپتوز در سلول های هیپوکامپ را پس از تزریق داخل وریدی سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان (BMSCs) در مدل ایسکمی- ریپرفیوژن موردبررسی قرار دهیم.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه 40 سر موش صحرایی نر بالغ با وزن 250-300 گرم به طور تصادفی به پنج گروه هشت تایی تقسیم شدند که شامل گروه های کنترل، شم، ایسکمی، vehicle،treatment بودند گروه شم متحمل استرس جراحی بدون مسدود کردن شریان های کاروتید مشترک شد. در گروه ایسکمی شریان های کاروتید مشترک هردو طرف به مدت بیست دقیقه مسدود شده و سپس مجددا جریان خون برقرار شد. در گروه vehicle ایسکمی ایجادشده و پس از 7 روز 30μl PBS از طریق ورید دمی تزریق شد. در گروه treatment ایسکمی ایجاد شد و پس از 7 روز سلول های BMSC به تعداد 800 هزار در 30μl سوسپانسیون سلولی از طریق ورید دمی تزریق شد.72 ساعت قبل از تزریق سلول ها با Brdu نشان دار شدند. در روز 12 پس از ایسکمی با روش پرفیوژن داخل قلبی و با پارافرمالدئید 4 درصد موش ها فیکس شدند و مغز آن ها خارج گردید و پس از پردازش بافتی برش های 5 میکرونی تهیه شد. جهت شناسایی سلول های BMSC بررسی ایمونوهیستوشیمی با آنتی بادی Anti-Brdu انجام شد. برای نشان دادن سلول های آپوپتوتیک از رنگ آمیزی تانل استفاده شد.
    یافته ها
    در نمونه های ایسکمی ایندکس آپوپتوز 43/37 درصد مشاهده شد که این میزان در گروه درمان 23/61 درصد بود این یافته ها نشان می دهند که میزان آپوپتوز در گروه تحت درمان با سلول های بنیادی مغز استخوان در مقایسه با گروه ایسکمی بسیار کمتر بود
    نتیجه گیری
    ایسکمی- ریپرفیوژن به مدت 20 دقیقه باعث آسیب و مرگ نورونی وسیع در هیپوکامپ به ویژه در ناحیه CA1 می شود و تزریق سلول های بنیادی مغز استخوان به طور معنی داری موجب کاهش تعداد نورون های آپوپتوتیک می گردد.
    کلیدواژگان: ایسکمی، ریپرفیوژن، هیپوکامپ، سلول های بنیادی مزانشیمی مغز استخوان، آپوپتوز
  • حمیدرضا فرخ اسلاملو، معصومه حاجی شفیع ها *، عصمت سادات کاظمی، سیما اشنویی صفحات 598-604
    پیش زمینه و هدف
    ناباروری اولیه به عنوان یک بحران در زندگی مشترک می تواند مهارت های ارتباطی، شغلی و اجتماعی افراد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف مطالعه ی حاضر بررسی تاثیر ناباروری اولیه بر کیفیت زندگی در زنان مراجعه کننده به کلینیک ناباروری مرکز آموزشی_ درمانی شهید مطهری ارومیه بود.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه 60 زن مبتلا به ناباروری اولیه مراجعه کننده به مرکز درمان نازایی و 60 زن بارور مراجعه کننده به مرکز بهداشتی درمانی با تحصیلات دیپلم یا بالاتر به روش نمونه گیری در دسترس وارد مطالعه شدند و پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی سازمان جهانی سلامت را تکمیل نمودند.
    یافته ها
    بین گروه بارور و نابارور ازنظر خصوصیات دموگرافی، اجتماعی و باروری تفاوت معنی داری وجود نداشت اما ازنظر وضعیت قاعدگی تفاوت معنی دار وجود داشت (P=0.04). در دو حیطه ی فیزیکی و محیطی کیفیت زندگی، بین دو گروه بارور و نابارور تفاوت معنی داری وجود نداشت اما کیفیت زندگی زنان نابارور در حیطه های روانی (P=0.04) و اجتماعی به طور معنی دار پایین بود (P=0.04).
    بحث و نتیجه گیری
    زنان مبتلا به ناباروری اولیه کیفیت زندگی مرتبط با سلامت پائین تری نسبت به سایر زنان دارند، لااقل در حیطه های روانی و اجتماعی. لذا این مشکل باید بیش ازپیش موردتوجه قرار گیرد و حمایت های روانی و اجتماعی برای آنان فراهم گردد.
    کلیدواژگان: ناباروری اولیه، کیفیت زندگی، سلامت روانی، سلامت اجتماعی
  • شهرام جوادی*، آسیه افتخاری، امیر عباس فرشید صفحات 605-615
    پیش زمینه و هدف
    دیابت شایع ترین بیماری آندوکرینی است که با عوارضی مثل نفروپاتی، رتینوپاتی، بیماری های قلبی_عروقی همراه است. در بیماران دیابتی بروز دیس لیپیدمی، نکروز حاد پانکراس و پانکراتیت نکروزی و نیز اختلال در متابولیسم چربی در کبد گزارش گردیده است. گزارش شده است که روغن هسته انگور مقادیر زیادی آنتی اکسیدان دارد که قادر است کلسترول سرم و کلسترول تام کبد را کاهش دهد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه پس از القا دیابت با استرپتوزوتوسین (تک دز 42mg/kg) به رت های نر ویستار، آن ها را به دو گروه مساوی تقسیم و تحت تغذیه دو جیره بالانس غذایی (شامل روغن هسته انگور و بدون روغن هسته انگور) قرار گرفتند. بعد از 3 هفته نمونه خون اخذشده و موش های رت آسان کشی شده و پس از اخذ نمونه های بافتی کبد و پانکراس میزان لیپیدهای پلاسما و تغییرات پاتولوژیکی کبد و پانکراس مورد ارزیابی قرار گرفتند.
    یافته ها
    میزان تری گلیسیرید، کلسترول و LDL در گروه رت هایی که روغن هسته انگور دریافت نموده بودند به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش داشتند. اختلاف معنی داری ازنظر سطح HDL پلاسما در مقایسه دو گروه فوق الذکر مشاهده نگردید. پرخونی، خونریزی، آدم، نفوذ سلول های آماسی و نکروز گسترده در بافت پانکراس و پرخونی، خونریزی، نفوذ سلول های آماسی به فضاهای پورت در کبد رت های دیابتی گروه کنترل مشاهده گردید. مقدار آدم پانکراس در گروه درمان شده با روغن هسته انگور به طور معنی داری نسبت به گروه کنترل کاهش یافته بود. میزان خونریزی کبد در گروه درمان کاهش پیدا کرده بود ولی ازنظر آماری این کاهش معنی دار نبود.
    نتیجه گیری
    روغن هسته انگور سبب کاهش معنی دارتری گلیسیرید، کلسترول و LDL و آدم پانکراس در رت های دیابتی می گردد.
    کلیدواژگان: دیابت، روغن هسته انگور، دیس لیپیدمی، استرپتوزوتوسین، موش صحرایی، کبد، پانکراس
  • نگار صرافان*، فریماه سرداری، محمد جعفری، امین ارسلان صفحات 616-622
    پیش زمینه و هدف
    امروزه با پیدایش پدیده مقاومت میکروبی در برابر آنتی بیوتیک ها و عوارض جانبی این داروها، آن دسته از گیاهان دارویی که واجد اثرات ضدمیکروبی می باشند، بیش ازپیش موردتوجه قرارگرفته اند. یکی از این داروهای رایج که تاثیرات درمانی زیادی دارد گیاه مسواک می باشد؛ بنابراین این مطالعه باهدف مقایسه آزمایشگاهی اثر ضدمیکروبی غلظت های مختلف عصاره گیاه مسواک با کلرهگزیدین 0/2 درصد بر لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، استرپتوکوکوس میتیس، اکتینو مایسس ویسکوزوس انجام گرفت.
    مواد و روش ها
    در این مطالعه آزمایشگاهی اثرات ضدمیکروبی عصاره گیاه مسواک روی باکتری های موردبررسی سنجیده شد و چهار غلظت مختلف (1/1، 1/8، 2/4، 1/16) تهیه شد. باکتری های موردبررسی در محیط کشت Brain heart infusion Agar کشت داده شدند و داخل هر پلیت کشت، یک عدد دیسک حاوی هر یک از غلظت های عصاره گیاه مسواک و یک عدد دیسک کلر هگزیدین 0/2 درصد، یک عدد دیسک تتراسایکلین به عنوان کنترل مثبت و یک عدد دیسک حاوی آب مقطر به عنوان کنترل منفی گذاشته شد. بعد از 48 ساعت، میانگین قطر هاله عدم رشد (mm) هر یک از غلظت های عصاره گیاه مسواک با میانگین قطر هاله عدم رشد کلر هگزیدین 0/2 درصد، تتراسایکلین و آب مقطر با استفاده از آنالیز واریانس یک طرفه (one-way ANOVA) مقایسه شد.
    یافته ها
    میانگین قطر هاله عدم رشد اطراف تمام غلظت های گیاه مسواک به صورت معنی داری کمتر از کلرهگزیدین 0/2 درصد بود (P<0.0001).
    نتیجه گیری
    عصاره الکلی گیاه مسواک اثر ضد باکتریایی معنی داری را بر روی باکتری ها در مقایسه با کلرهگزیدین 0/2 درصد نشان داد.
    کلیدواژگان: اثر ضدمیکروبی، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس، استرپتو کوکوس میتیس، اکتینومایسس ویسکوزوس، گیاه مسواک
  • زهرا بختیاری*، رسول شهروز، عباس احمدی، حسن ملکی نژاد، مصطفی مصطفوی صفحات 663-673
    پیش زمینه و هدف
    با توجه به اثر سیکلوفسفامید به عنوان یک داروی رایج در شیمی درمانی بر ساختار بیضه، این مطالعه باهدف تعیین اثر حفاظتی کروسین بر ساختار بافتی لوله های منی ساز و میزان آنزیم های سوپراکسیددیسموتاز، مالون دی آلدئید و تستوسترون موش های سوری بالغ در معرض سیکلوفسفامید انجام شد.
    مواد و روش کار
    در این مطالعه تجربی،15 موش سوری نر بالغ در سه گروه کنترل، کنترل شم و تجربی به مدت 35 روز تیمار شدند. گروه کنترل سرم فیزیولوژی (0/2 میلی لیتر)، گروه کنترل شم سیکلوفسفامید(mg/kg،IP/week15) و گروه تجربی کروسین(mg/kg،IP/day200) به همراه سیکلوفسفامید دریافت نمودند. سپس در نمونه های خون به دست آمده از گروه ها، میزان سوپراکسیددیسموتاز و هورمون تستوسترون مورد ارزیابی قرار گرفت. همچنین نمونه های بیضه جهت انجام مطالعات هیستومورفومتری و اندازه گیری مالون دی آلدئید استفاده گردیدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که ضرایب تمایز لوله ای، تجمعی، ضخامت کپسول بیضه، تعداد سلول های سرتولی فعال و همچنین مقادیر سوپراکسید دیسموتاز و تستوسترون در گروه های کنترل و تجربی نسبت به گروه کنترل شم به طور معنی دار (p<0.05) افزایش نشان داد و ضریب اسپرمیوژنز نیز در گروه های کنترل و تجربی نسبت به کنترل شم افزایش یافت، ولی این افزایش در گروه تجربی معنی دار نبود. همچنین میزان مالون دی آلدئید در گروه کنترل شم نسبت به سایر گروه ها افزایش معنی دار نشان داد.
    نتیجه گیری
    این مطالعه نشان داد که کروسین باعث افزایش میزان آنزیم های آنتی اکسیدانتی و هورمون تستوسترون و کاهش تغییرات هیستوپاتولوژیک بیضه در موش هایتحت درمان با سیکلوفسفامید می گردد.
    کلیدواژگان: سیکلوفسفامید، کروسین، بیضه، هیستومورفومتری، تستوسترون، مالون دی آلدئید، سوپراکسیددیسموتاز
  • فریبا سپهری*، کریم عسگری، محمدرضا نجفی، احمد عابدی، انیس جهانبازی صفحات 674-683
    پیش زمینه و هدف
    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر «بیوفیدبک الکترومیوگرافی همراه با آموزش آرمیدگی» بر کاهش طول مدت سردرد در بیماران مبتلا به میگرن مزمن شهر اصفهان انجام گرفته است.
    روش
    به منظور انجام پژوهش 2 بیمار مبتلا به میگرن مزمن به شیوه نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند. در این پژوهش، از روش مورد منفرد با طرح A-B استفاده شد که پس از تعیین موقعیت خط پایه مداخله آغاز شد و آزمودنی ها 24 جلسه مداخله ی 45 دقیقه ای انفرادی دریافت کردند. ابزار مورداستفاده در این پژوهش فرم روز نگار سردرد است.
    یافته ها
    یافته های این پژوهش بر اساس شاخص های تحلیل دیداری نشان داد، مداخله ی موردنظر در مورد هر 2 آزمودنی اثربخش بوده است.
    نتیجه گیری
    یافته های پژوهش حاضر نشان داد که به واسطه روش درمانی بیوفیدبک الکترومیوگرافی و آموزش آرمیدگی طول مدت سردرد در بیماران مبتلا به میگرن مزمن کاهش یافت. بنابراین پیشنهاد می شود از این روش درمانی که در کنار دارودرمانی، می تواند منجر به ماندگاری بیشتر اثر دارو و کاهش طول مدت حملات شود، استفاده شود.
    کلیدواژگان: بیوفیدبک الکترومیوگرافی، آموزش آرمیدگی، میگرن مزمن، طول مدت سردرد، پژوهش مورد منفرد
|
  • Saber Ghafari Fam, Homayon Sadeghi Bazargani, Shaker Salarilak * Pages 540-560
    Background and Aims
    Pedestrians are the most sustainable category among user groups of roads. The present study aims to describe some of the epidemiological and demographic aspects of pedestrian road accident victims injured in road traffic accidents (RTAs) in the Shohada Referral University Hospital, East Azerbaijan province.
    Materials and Methods
    This cross-sectional study was conducted on 177 pedestrians injured by motor vehicles in the RTAs and were hospitalized at Shohada University Hospital during May 2013 to April 2014. The investigated variables included: demographic and environmental characteristic of accidents related to the injured pedestrian. Descriptive indices such as mean± SD, frequency (percentage) and analytical statistics of Chi-square test were used.
    Results
    The mean age in the surveyed victims was 14.26±40.05 (SD) years. Men were 86.4% of the total victims. And 27.7% of the victims had elementary education; 22.6% were illiterate; 27.8% of the victims were self-employed and 16.5% were workers. Economic status among injured pedestrians was 13.29±32.46. Also, 43.5% of the victims had lower extremity injuries and 31.64% were injuries to more than two organs. As well, 59.32% of pedestrians were injured in two-sided streets and 37.3% of accidents occurred during 6-12 pm. and 80.8% of the injuries happened during working days of the week. Considering weather condition, the higher proportion of accidents with 66.1% occurred in sunny days and 70.1% during day time. Also, pedestrian status during accidents, 46.9% of pedestrians were in moving and admissible line. There was significant association between type of job and site of the body injury. (P<0.05).
    Conclusion
    The results of the present study showed that prevention and management of pedestrian injuries needs appropriate implementation from both individuals and the environment.
    Keywords: Pedestrian, Road traffic injuries (RTIs), Traffic injury, Epidemiology
  • Behrouz Behrouz *, Mehran Farhadi, Nassim Bakht, Fatemeh Akbari, Nasrin Heidarizadeh Pages 561-570
    Background and Aims
    Chronic medical problems, especially diabetes, are associated with psychiatric disorders and seemingly lack of sufficient physical activity is one of the mediating factors that simultaneously affect diabetes and psychological problems. The aim of this study was to investigate psychological disorders in people with diabetes and their relation to the lack of physical activity.
    Materials and Methods
    This research was done with quasi-experimental method to study the psychological disorders in patients with type II diabetes on 210 patients (110 females and 100 males) who referred to Taleghani Diabetes Hospital in Kermanshah and completed demographic questionnaire and SCL-90-R questionnaire.
    Results
    T-test showed that the prevalence of psychiatric disorders in patients with diabetes is over 36%. Male patients and female patients at higher hostility and paranoia, obsession, depression, and psychosis were higher, but no difference was observed in other domains. ANOVA showed housewives had more obsession and depression than self-employed people and governmental jobs. Also, their interpersonal sensitivity and psychoticism were higher than the self-employed participants. The other two groups were less hostile than housewives.
    Conclusion
    The results show high prevalence of psychological problems in patients with diabetes and its severity was higher in women and housewives. Given that most home owners are women, there must be a relationship between their higher psychological problems and lower body mobility.
    Keywords: Psychological disorders, Diabetes, Gender, Physical activity
  • Parya Emamverdizadeh, Sepideh Vosoughhosseini *, Khadije Abdal, Mostafa Mahmoudi, Mahsa Taghizade Pages 571-577
    Background and Aims
    Giant cell lesions are relatively common lesions of jaws. A number of cystic, metabolic, osteodystrophic, microbial, tumor and tumor like lesions of the oral cavity are associated with giant cells. Since pathogenesis incidence of lesions, age, gender and their location are vital in the detection of lesions, the aim of this study was to determine the prevalence of oral and facial giant cell lesions within a period of seven years (2004-2011) in the oral and maxillofacial pathology department of dentistry faculty, Tabriz University of Medical Sciences.
    Materials and Methods
    In this retrospective descriptive study, the records of patients with giant cell lesion diagnosis in the oral and maxillofacial pathology department of Tabriz Dental Faculty during 2004-2011 were studied. Data obtained were analyzed by descriptive statistical methods, comparison test, and SPSS software.
    Results
    Of 808 studied cases, 98 lesions (12.12%) were giant cell lesions and between them 91.8% were tumor and tumor like lesions. Incidence of the lesions in the fifth and sixth decades was more than other age decades. Most lesions were located in the posterior area of mandible and there was a slightly higher incidence in women than men.
    Conclusion
    Giant cell lesions are common in oral and jaw location. The most common lesions is peripheral giant cell granuloma.
    Keywords: Oral lesion, Giant cell, Epidemiology
  • Fatemeh Eghbalian *, Zohreh Shalchi Pages 578-585
    Background and Aims
    irritant stimuli cause a pain response in neonates and neglecting this pain may cause severe long term adverse effects for the neonates. Several pharmacologic and non-pharmacologic methods have been suggested for reducing neonatal pain but few comprehensive studies have compared these methods. This study compares the efficacy of three different methods for reducing neonatal pain and tries to determine the best one.
    Materials and Methods
    In this study, 128 healthy term neonates were randomly divided into four equal groups. Before any painful procedure and as an analgesic method, we used 1 ml of oral 50% glucose in the first group, breast-feeding in the second, oral acetaminophen (15mg/kg/dose) in the third, and 1 ml of sterile water in the fourth (control) group. In order to measure the pain, we used standard COVERS scale.
    Results
    The mean (±SD) of pain score in each of the three groups receiving oral glucose (4.9688±1.2044), breast-feeding (6.2188±1.3850), and acetaminophen (7.4688±1.4364) has a statistically significant difference with the control group (P=0.00, 0.00, and 0.02, respectively). Also,, the case groups were considerably different in the significant level of 0.05 with each other.
    Conclusion
    Each of these three studied methods has significant analgesic effect on reducing neonatal pain from which oral glucose 50% was the most effective one and breast-feeding and acetaminophen were in next levels of efficacy, respectively.
    Keywords: Acetaminophen, Breast, feeding, Glucose, Neonate, Pain
  • Bagher Pourheydar*, Maryam Shahi, Gholam Hossein Farjah, Masoome Javanmard, Mojtaba Karimipour, Fatemeh Atabaki Pages 586-597
    Background and Aims
    Cerebral ischemia is known as a major worldwide problem and subsequent reperfusion leads to apoptosis or programmed cell death. Specific regions of the brain and specific types of neurons, including hippocampal CA1 pyramidal neurons are more sensitive in cerebral ischemia. Today cell therapy is one of the common treatments that spread among the researchers. In this study, we evaluated apoptosis in hippocampal cells of rat following intravenous injection of bone marrow stromal cells (BMSCs) in ischemia-reperfusion model.
    Materials and Methods
    In this study, adult male wistar rats (n=40) weighting (250-300g) were used. The rats were divided into the five groups of 8 animals including: control, sham, ischemia, vehicle, and treatment. In the sham group surgery was performed without blocking common carotid arteries. In ischemia group common carotid arteries blocked for twenty minutes and then allowed to reperfusion. In the vehicle group 7 days after ischemia, 30µl PBS was injected via tail vein. In the treatment group BMSC cells (800000/ 30 µl suspension) were injected into the tail vein 7 days after ischemia. And 72 hours before transplantation, the cells were labeled with Brdu. 12 days after ischemia, rats were fixed with 4% Paraformaldehyde through transcardial perfusion and their brains were removed. After histological processing, 5 micron sections were prepared for staining. For immunohistochemistry study anti-Brdu anti-body was used and BMSC cells were identified. Apoptotic cells were detected by TUNEL staining.
    Results
    Sever apoptosis was observed in ischemia group. The mortality rate in the group which was treated with BMSC was lower.
    Conclusion
    Ischemia-reperfusion for 20 minutes causes damage and extensive neural death in the hippocampus, especially in CA1 region and injection of bone marrow stromal stem cells significantly decreased the number of apoptotic neurons.
    Keywords: Ischemia, Reperfusion, Hippocampal, Bone marrow stromal cells, Apoptosis
  • Hamidreza Farrokh, Eslamlou, Masoumeh Hajishafiha *, Esmat Sadat Kazemi, Sima Oshnouei Pages 598-604
    Background and Aims
    Primary infertility may affect communication skills, ‎occupational and physical health of women. The purpose of this research was to investigate the impact of ‎primary infertility on different domains of life quality in an Iranian community. ‎
    Materials and Methods
    The research was performed on 60 primary infertile women seeking infertility treatment and 60 fertile women with similar sociodemographic characteristics. World Health Organization’s QOL-BREF ‎questionnaire was used to investigate health related life quality.
    Results
    The sociodemographic characteristics between two groups were similar with no ‎significant difference, except menstruation. Compared with the fertile women, the women with primary infertility had significantly lower ratios of quality of life in both physical (P=0.04) and psychological (P=0.01) domains. There was no difference in physical and environmental domains of life quality between two groups.‎
    Conclusion
    Women with primary infertility need psychological and social support to improve their life quality.
    Keywords: Infertility, Quality of life, Psychological health, Social health?
  • Shahram Javadi *, Asiye Eftekhari, Amir Abbas Farshid Pages 605-615
    Background and Aims
    Diabetes Mellitus is the most prevalent endocrine diseases causing nephropathy, retinopathy, and cardiovascular complications. Dyslipidemia, acute pancreatic necrosis, and fat metabolism disorders in liver of diabetic patients have been reported. Studies suggest that grape seed oil constitute anti-oxidant activity capable of decreasing serum cholesterol as well as liver total cholesterol level.
    Materials and Methods
    Wistar male rats were made diabetic by a single dose of streptozotocin (42mg/kg). The rats were fed with a balanced diet in two control and grape seed oil groups. After three weeks blood samples were collected and rats were euthanized, the pathologic changes of pancreas and liver and changes in the lipids of the plasma pancreas and liver were investigated.
    Results
    Plasma levels of triglycerides, cholesterol, and LDL was significantly lower in grape seed oil group. There were no significant differences in plasma HDL between two groups. In diabetic control rats’ congestion, hemorrhage, edema, and diffuse necrosis, infiltration of inflammatory cells in pancreas and congestion, bleeding and inflammatory cells infiltration to the port area of the liver were observed. Significant reduction of edema in the pancreas of the grape seed oil group was observed. Although a decrease in hemorrhage in the liver of grape seed fed rats were observed, this did not reach to statistical significance.
    Conclusion
    It is concluded that the grape seed oil could have beneficial effect on lowering LDL, cholesterol, and triglyceride levels as well as remarkable reduction of the pancreatic edema in diabetic rats.
    Keywords: Diabetes Mellitus, Grape seed oil, Dyslipidemia, Streptozotocin, Rat, Liver, Pancreas
  • Negar Sarrafan *, Farimah Sardary, Mohammd Jafari, Amin Arsalan Pages 616-622
    Background and Aims
    Nowadays, due to the occurrence of bacterial resistance phenomenon against antibiotics and side effects of these drugs, herbs that possess antimicrobial activity have been noticed more than before. The aim of this study was to compare the antimicrobial effects of different concentrations of miswak extract with chlorhexidine 0. 2% on Lactobacillus acidofillus, Streptococcus Mitts, Actinomyces Viscosus.
    Materials and Methods
    In this laboratory study, the antimicrobial effect of miswak extract was determined on above mentioned bacteria. Alcoholic extract of miswak was prepared, and then four different concentrations (1/1، 1/8، 2/4، 1/16) were prepared. These bacteria were cultured on culture medium of brain heart infusion Agar. Within each culture plate was placed a disc of one of concentrations of miswak extract, a disc of chlorhexidine 0. 2%, a disc of tetracycline as positive controls, and a disc of distilled water as negative controls. After 48 hours, each of concentrations of miswak extract were compared with the mean of inhibition zone diameter in chlorhexidine 0. 2%, tetracycline, and distilled water using one-way ANOVA.
    Results
    The mean of inhibition zone diameter around the discs of miswak tree extract in all concentration was significantly less than chlorhexidine 0. 2%. (P<0. 0001)
    Conclusion
    Alcoholic extract of miswak tree has significant antimicrobial effect on above bacteria in comparison with chlorhexidine 0. 2%.
    Keywords: Antimicrobial effect, Lactobacillus acidofillus, Streptococcus Mitts, Actinomyces Viscosus, Miswak tree
  • Zahra Bakhtiary *, Rasool Shahrooz, Abbas Ahmadi, Hassan Malekinejad, Mostafa Mostafavi Pages 663-673
    Background and Aims
    According to the effects of cyclophosphamide (CP) as a current chemotherapeutic drug on the structure of testis, this study was aimed to evaluate the protective effects of crocin on histological structure of seminiferous tubules, superoxide dismutase, malondialdehyde and testosterone in CP treated adult mice.
    Material and Methods
    In this experimental study, 15 adult male mice were treated in 3 groups: control, sham control, and experimental group. The control group received normal saline (0.2ml/day), control sham group received cyclophosphamide (15 mg/kg/week, IP) and experimental group received crocin (200 mg/kg/day.IP) along with cyclophosphamide, respectively. Superoxidedismutase (SOD) and testosterone were measured in blood serum. Testicular samples also were used for histomorphometric studies and malondialdehyde (MDA) measurement.
    Results
    It was revealed that Tubular Differentiation Index (TDI), Republication Index (RI), thickness of capsule, the numbers of active Sertoli cells, amount of SOD and testosterone were increased significantly in control and experimental groups compared to sham control (p<0.05), and Spermiogenesis Index (SI) in control and experimental groups were increased in compare with sham control group,but that was not significant in experimental group. Also MDA was increased significantly in sham control group compared to other groups (p<0.05).
    Conclusion
    This study showed that crocin increases antioxidant enzymes and testosterone. However, it reduced testicular histopathological changes in CP treated mice.
    Keywords: Cyclophosphamide, Crocin, Testis, Testosterone, Malondialdehyde, Superoxidedismutase
  • Fariba Sepehri *, Karim Asgari, Mohammadreza Najafi, Ahmad Abedi, Anis Jahanbazi Pages 674-683
    Background and Aims
    The study strived to investigate the effectiveness of Electromyography (EMG) biofeedback with relaxation training on reduction of the duration of headaches in migraine patients in Isfahan.
    Materials and Methods
    In this study, two patients with chronic migraine were selected using purposeful sampling. This investigation used a single subject with A-B design. Intervention was started after determining the base-line. The EMG biofeedback was taught to each single participant for 24 sessions of 45-minute intervention sessions, and 1 month after the intervention period, the follow-up test was performed. The instrument used was headache diary checklist.
    Results
    It was revealed that during the visual analysis of data graphs for EMG biofeedback on the reduction of duration of headaches, the intervention was significantly effective for all 2 participants.
    Conclusion
    This study showed that EMG biofeedback with relaxation training could reduce the reduction of headaches in migraine patients. As other studies concluded, besides this treatment taking medication could lead to more lasting effects and reduce the duration of the attacks.
    Keywords: EMG biofeedback, Migraine, Relaxation training, Single case study