فهرست مطالب

نشاء علم - سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، خرداد 1393)

نشریه نشاء علم
سال چهارم شماره 2 (پیاپی 8، خرداد 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/03
  • تعداد عناوین: 13
|
  • علی اکبر موسوی موحدی صفحه 93

    دانش رکن و زیرساخت پیشرفت هر کشور است. اولین گام برای جریان و حرکت برای توسعه دانش، تربیت و پرورش نیروی انسانی دانا و با اخلاق می باشد. بستر تربیت انسان از خانواده و مدرسه شروع میشود. مهم این است چه کسی خانواده را اداره و یا مدرسه را مدیریت نماید. بدون شک انسان های متعالی و عالم، می توانند خانواده و مدرسه را اداره نموده و انسان های متعالی و کار ساز و موثر برای پیشرفت کشور را تربیت نمایند. آینده دانشگاه ها و فرهنگستان ها و صنعت سبز و محیط زیست پایدار و جامعه با فرهنگ متعالی از خانه های معنوی و مدرسه های علمی ومعنوی تامین می شود. ضمیرغنی از علم و معرفت میتواند اطلاعات جهان را پردازش و تجزیه و تحلیل نماید و راهکارها و محصولات پیشرفته و اثر گذار در سلامت و نیاز واقعی را برای بشریت به ارمغان آورد. گفته شده است که قدرت پردازش اطلاعات برای ذهن خودآگاه چهل بایت بر ثانیه است اما قدرت پردازش اطلاعات برای ذهن ناخودآگاه چهل میلیون بایت بر ثانیه است. ذهن نا خودآگاه ارتباط با علوم پیرامونی دارد که از ضمیرغنی از علم و معرفت نشات میگیرد. انقلاب های بزرگ از وجود انسان های بزرگ حاصل شده است. بنابراین بدون شک برای پیشرفت پایدار و تولید و محصول سبز با رقابت جهانی می باید متکی به زیرساخت اصولی توسعه سیاسی و تربیت انسان های عالم با تفکر زیست سازگار و مبسوط الید در زمین و آسمان شد. برای نیل به این هدف نیاز به تشکیل خانواده متعالی، مدرسه های عالی نسب و پیشرو در آموزش جهانی، دانشگاه های با برج و بارو دارای آزمایشگاه های مجهز پیشرفته تحقیقاتی و ماهواره های اطلاعات علمی برای اینترنت پر سرعت برای رصد علمی و نوآوری و ارتباطات جهانی،آزمایشگاه ها و ابزارهای فرازمینی برای شناخت کیهان و هستی شناسی جهت طراحی فناوری های زیست وهستی الگو، اندیشگاه ها و فرهنگستانها برای اندیشه نگاری و نظریه پردازی اندیشمندان و دانشمندان پیشکسوت، بخشهای پژوهش و توسعه در مراکزصنعتی و پیوند آنها با مراکز علمی و پژوهشگران توانا از جمله مواردی است که می باید برای آن سرمایه گذاری نمود. اینگونه سرمایه گذاری ها می باید با همت عالی باشد و از عهده فقط دولت بر نمیآید. این همت را میباید ملت و دولت انجام دهد. بودجه پیشرفت پژوهش و علم و نوآوری برای آرمانهای جهانی ایرانیان میباید صد چندان شود تا در زمان کوتاه ایرانیان قدم بر ثریا گذارند.

  • علم و پژوهش
  • علی اکبر صبوری صفحه 94

    در سال 2013، تعداد اسناد علمی ایران که در موسسه اطلاعات علمی تامسون رویترز به ثبت رسیده است، در علوم 26818 (1/59 درصد مقدار جهانی)، در علوم اجتماعی 1045 (0/41 درصد مقدار جهانی) و در علوم انسانی و هنر 100 (0/10 درصد مقدار جهانی) و در مجموع 27166 (1/42 درصد مقدار جهانی) می‌باشد. به این ترتیب، در سال 2013، کشور ما با 1/42 درصد تولید اسناد علمی بین‌المللی در مقام دوم در بین کشورهای منطقه و مسلمان قرار داشته و کشور ترکیه با 1/65 درصد سهم از تولید علم جهانی، در مکان اول قرار دارد. اگر چه شش و نیم درصد تعداد کل اسناد علمی کشور در سال 2013 نسبت به سال قبل رشد داشته است، اما درصد مشارکت کشور در تولید علم جهانی همان مقدار سال قبل (1/42) ثابت مانده است در حالی که برای ترکیه از 1/61 درصد در سال قبل به 1/65 درصد در سال 2013 رسیده است. در واقع، در دو سال اخیر، جهش‌های علمی قبلی کشور متوقف شده و پس از دو دهه، میزان مشارکت ما در تولید اسناد علمی جهانی تقریبا ثابت شده است. در سال 2013، امریکا با 28/10 درصد مشارکت در تولید اسناد علمی در رتبه نخست قرار داشته و کشورهای چین، انگلستان، آلمان و ژاپن، به ترتیب، با 12/31، 7/00، 6/65 و 4/99 درصد مشارکت در تولید اسناد علمی جهان، در مکان‌های دوم تا پنجم قرار داشته‌اند. بعلاوه، ترکیه در رتبه هفدهم و ایران در رتبه بیستم قرار دارند. دانشگاه‌های علوم پزشکی تهران، تهران، امیرکبیر، شریف، تربیت مدرس و صنعتی اصفهان، به ترتیب، شش دانشگاه برتر دولتی تولید اسناد علمی در سال 2013 بوده‌اند. نوزده درصد اسناد علمی تولیدی سال 2013 متعلق به مجموعه دانشگاه های آزاد است. همچون سال قبل، رشته‌های فنی– مهندسی، شیمی، فیزیک، مواد و ریاضیات، نقش اول را در تولید اسناد علمی داشته‌اند. آمریکا، کانادا، انگستان، آلمان و مالزی، به ترتیب، بیشترین همکاری علمی را با ایران داشته‌اند.

    کلیدواژگان: تولید علم، تعداد اسناد علمی، همکاری علمی، مشارکت دانشگاهی، موسسه اطلاعات علمی(ISI)
  • کیوان کوشا، اشرف ملکی، شیدا وانویی، مهسا گنجی، رضیه مهدی زاده، علیرضا بدرلو، مهدیه حاتمی، حمیده اسدی، سمیرا گودرزی، شادی مشتاق، محسن توکلی، نیما غلامی، پریسا سپهر آرا، اکرم سیاهی صفحه 101

    Scientific documents Scientific cooperation Contribution of universities Institute of Scientific Information (ISI)

    کلیدواژگان: تولید مقالات علمی، مهاجرت نخبگان، سرمایه انسانی، علم و فنآوری، ایران، کانادا
  • میترا پیرحقی، علی اکبر صبوری صفحه 106

    فرایند داوری علمی، مدت طولانی است که به عنوان مکانیسم تضمین کننده کیفیت بالا، برای تحقیقات دانشگاهی می باشد. این فرایند از یک مجله به مجله دیگر متفاوت است. برای پذیرفته شدن مقاله در یک مجله، باید سبک و اصول مربوط به آن مجله رعایت شود. فرایند داوری، یک نوآوری نسبتا جدید است که پس از جنگ جهانی دوم به علت سیل عظیم تحقیقات علمی و افزایش تخصص آنها توسعه پیدا کرد. مجلات دارای داوری تخصصی زیرمجموعه ای از مجلات علمی هستند. فرایند داوری، به سه دسته کلی: داوری کور، داوری باز، داوری پس از انتشار؛ تقسیم می شود. این سه دسته، از لحاظ مراحل و نحوه انجام داوری با یکدیگر متفاوت هستند. جهت تشخیص مجلات دارای داوری تخصصی روش های مختلفی از جمله: محدود کردن جست وجو در پایگاه‌های ناشران معتبر، بررسی کردن پایگاه اطلاعاتی Ulrich’s، مشاهده وبگاه رسمی مجله و... بوجود آمده است. براساس تعداد سردبیر و هییت تحریریه و نحوه انجام بررسی مقالات توسط داوران مجلات، سیستم های داوری متفاوتی وجود دارد که در این مقاله به توضیح انواع این سیستم‌ها خواهیم پرداخت. داور مجله، مسئولیت های خطیری در قبال مقاله ای که آن را داوری می کند دارد، از جمله اینکه باید محرمانه بودن را در مورد عنوان و اطلاعات مقاله حفظ کند. با وجود مزایای زیاد فرایند داوری، انتقادهایی هم از آن صورت گرفته است. در این مقاله به توضیح اجمالی فرایند داوری علمی مقالات، تاریخچه، ضعف ها، مراحل و انواع و سیستم های این فرایند، ویژگی های مقالات داوری شده، شناسایی مجلات دارای داوری تخصصی، داور و مسئولیت آن خواهیم پرداخت.

    کلیدواژگان: فرایند داوری علمی، مجلات داوری شونده، داور مجلات علمی، پایگاه اطلاعاتی Ulrich’s
  • مسعود آرین نژاد صفحه 118

    اخلاق، صورتی ازگزینش‌های لاجرم و پیوسته ما در زندگی و جان‌مایه‌ای همراه همه کنش‌ها و واکنش‌ها و دقایق روحی و شخصیتی ماست. در این یادداشت، به دور از مباحث فلسفی یا کلامی متعارف و رایج در نظریه‌های تبیینی یا توصیفی اخلاق، صرفا در منظری از حرفه‌ی دانشگاهی و نسبتی که خواه نا‌خواه دانشگاه با بحران‌های جاری این سرزمین دارد و بی آنکه به نقطه قرار و اطمینان و ترجیحی اشاره شود، چند و چون‌های اخلاقی مرتبطی مطرح و در حد مجال، به چالش کشیده می‌شوند. جستجو و ردگیری این معنی که گره‌های قابل تامل اخلاق در دامن علم و دانشگاه، اغلب در لفافی از آداب و مناسبات رایج و عادی شده رخ می‌دهند و از این رو پنهان می مانند و فرصت ومناسبت چندانی برای مراقبه و پرهیزهای اخلاقی نمی‌گذارند بخش‌های دیگری از نکته‌گیری‌های البته جدل‌پذیر این نوشته تجربی و نه نظریه‌پردازهستند. در پایان، مصادیقی از شبهات رفتارها و رویه‌های جاری، مورد پرسش و تامل و تردید و واکاوی قرار می‌گیرند. در عین حال، در همه جای معرفی این مناقشه‌های آرام جبهه‌های تنزه و اخلاق، داوری نهایی به تجربه وقضاوت مستقل خواننده علاقمند و پیگیر این عرصه واگذار می‌شود.

    کلیدواژگان: اخلاق، علم، پژوهش، دانشگری، دانشگاه
  • یوسف ثبوتی، امیر نقوی آزاد صفحه 124

    این مقاله حاصل تاملاتی است در جستجوی پاسخ این پرسش که: »چرا علیرغم نزدیک به دو دهه رواج گفتمان تشکیل اقتصاد دانش‌بنیان در نهادهای سیاستگذار ایران، همچنان در آغاز این راه هستیم؟.« در این سمت و سو به تبیین نقش سه نهاد دولت، صنعت و دانشگاه به مثابه سه کانون اصلی سامانه اقتصاد دانش‌بنیان پرداخته شده‌است. در ادامه با توجه به نقش کلیدی دانشگاه‌ها در شکل‌گیری اقتصاد دانش‌بنیان، بر ضرورت بازاندیشی ماموریت‌های این نهاد تاکید شده است. سپس نقش دولت‌ها و صنعت تحلیل شده و تاثیر توجه به مزیت‌ها و اولویت‌های بومی در شکل‌گیری اقتصاد دانش‌بنیان (با اشاره به دو حوزه مطالعاتی دارای اولویت یعنی داروسازی و شیمی) بررسی می‌گردد. در پایان فهرستی از مهم‌ترین راهکارهای مقابله با کاستی‌های موجود در این خصوص پیشنهاد شده است.

    کلیدواژگان: تغییر اقلیم، اقلیم منطقه ای، راستی آزمایی، پیشنگری اقلیم، گرمایش زمین
  • علم و فنآوری
  • شکرالله کریمیان صفحه 130

    رشد چشمگیر کاربرد فناوریهای نوین در علوم پزشکی، سالهای اخیر را بیش از هر زمان دیگربه صحنه تعامل متخصصان علوم الکترونیک و پزشکی تبدیل ساخته است. اگرچه سابقه استفاده از دانش و فناوریهای الکترونیک به دهه های قبل برگشته و به تدریج با ساخت دستگاه های پزشکی تکمیل گردیده، لیکن بکارگیری ابزارهای پیشرفته الکترونیکی در اعمال روش های نوین درمانی، بویژه در دو مقوله درمان های غیرتهاجمی و کم تهاجمی، از جمله امتیازات پزشکی نوین در مواجهه با بیماریها است.فناوریهای به کار رفته در دو مقوله مذکور با هدف رفع یا کاهش حداقلی نیاز به ورود فیزیکی به بدن و به منظور عدم آسیب به پوست، بافت ها و اعضاء فراگیر شده اند. کاربرداین فناوری ها به دلیل قابلیت بالای نوآوری وتجاری برجسته، در قالب چهار دسته: مدیریت جراحت، انتقال دارو، حسگرهای غیرتهاجمی، و پایشهای پوشیدنی مورد توجه قرارگرفته اند. در این میان"حسگرهای غیرتهاجمی"، به موجب قابلیت انعطاف بالاتر و استفاده بیشترشان، فراگیرترین کاربرد را در درمان های پزشکی داشته اند. البته سهولت در استفاده و مشاهده سریع و کوتاه مدت نتایج این حسگرها، نیز از عوامل موثر در توجه به آنها به شمار می رود. با عنایت به نقش کلیدی ابزارها و دستگاه های پیشرفته الکترونیک در اعمال روش‌های نوین درمانی،در نوشتار حاضر تلاش گردیده تا با معرفی نمونه‌هایی از این دستگاه ها، نحوه عملکرد آنها، مزیت ها و محدودیت های موجود، تصویری اجمالی از حال و آینده پزشکی الکترونیک به عنوان یک شاخه علمی شگفت انگیز ارایه و زمینه های فعالیت پژوهشی مرتبط با این فناوری‌ها مورد بحث قرارگیرد.

    کلیدواژگان: پزشکی الکترونیک، درمانهای غیرتهاجمی، درمانهای کم تهاجمی، مدیریت جراحت، انتقال دارو، حسگرهای غیرتهاجمی، پایشگرهای پوشیدنی
  • امیر رضا نریمانی، سید مهدی الوانی صفحه 138

    رابطه صنعت و دانشگاه، با گسترش عواملی از جمله جهانی سازی، رشد روزافزون رقابت در سطح بین المللی و تغییرات سریع فناورانه، بهسوی توسعه سریع بازار دانش، تغییر کرده است. به منظور افزایش نوآوری، کارایی و ایجاد ثروت، دانشگاه ها و صنعت میباید تعامل مناسبی با یکدیگر داشته باشند. عوامل مختلفی بر همکاری میان دانشگاه و صنعت تاثیر دارند و زمانی اثربخش خواهد بود، که با زبانی مشترک با هم ارتباط برقرار کنند. دانشگاه ها عمدتا با زبان گسترش مرزهای دانش، و صنایع با زبان کسب سود و کاهش هزینه سخن میگویند. این عدم هم زبانی امکان تعامل و همکاری موثر آنها با یکدیگر را کاهش میدهد. همچنین با استفاده از نظریه پنجره جوهری و کاربرد خودگشودگی و بازخورد در ارتباطات بین سازمانی میتوان با گسترش ناحیه عمومی در پنجره جوهری، میزان آگاهی و اعتماد دانشگاه و صنعت را با یکدیگر افزایش داده و در تعامل و درک متقابل، اثربخش‌تر ظاهر شوند. در واقع پنجره جوهری یک الگوی ارتباطی برای بهبود درک افراد و یا رابطه بین سازمان ها از یکدیگر است که هر قدر ناحیه عمومی بین افراد و یا بین سازمان گستردهتر شود توان برقراری ارتباطی آنها بیشتر میشود. در این فرایند اگر فقط یک طرف اقدام به خودگشودگی و بازخورد نماید، و طرف دیگر آن را انجام ندهد، ارتباط بخوبی برقرار نمی شود. بنابراین در این مقاله پنجره جوهری با تبیین مبانی ارتباط فیمابین، نقش بسزایی در شناخت ماهیت رابطه دانشگاه و صنعت ایفا میکند.

    کلیدواژگان: پنجره جوهری، ارتباط صنعت و دانشگاه، مراکز تحقیقی، خودگشودگی، مفاهمه
  • علم و آموزش
  • محمد بهنام راد، فرشته تقوی، علی اکبرموسوی موحدی صفحه 144

    تمایل به حذف بیماری از جامعه با شناخت خواستگاه و مهار آن ، در همه اعصار همواره ذهن پژوهشگران و دانشمندان دلسوز را به خود معطوف داشته و تلاش‌های بی‌وقفه آنها را باعث شده‌است. تلاش‌هایی آنچنان حیاتبخش که با تلفیق علوم و گسترش عرصه‌های دانش،گاه توانسته‌است با ایجاد دستاوردهایی بی‌بدیل،ضمن توقف بیماری، نوید بازگشت به زندگی با کیفیت را برای جوامع بشری به ارمغان آورد. بیماری دیابت، روند رو به رشد، عوارض فرساینده و تاثیرات مخرب آن بر فرد و اجتماع، همواره از عوامل انگیزشی و مهم در جهت‌گیری علمی محققان بنام جهان بوده‌است. در این میان مطالعات برخی از دانشمندان در سده گذشته روند درمان این بیماری را با تحولی شگرف روبرو نموده‌است. دستیابی به انسولین به عنوان بیوماکرومولکولی ارزشمند به نوبه خود اولین گام بزرگ در این راستاست و مطالعات علمی متعاقب و توفیقات افزونتر مبتنی بر این اکتشاف، از پیامدهای صرف این حرکت علمی بوده‌است. به ثمر نشستن این مطالعات، قدردانی جوامع علمی را به گونه ای برانگیخت تا با اعطای بالاترین جوایز علمی،جایزه نوبل، تقدیری شایسته را تقدیم اندیشمندان یادشده نماید. در این مقاله برآنیم تا ضمن بیان مختصری از بیماری دیابت و انواع آن، پژوهشگران ارزشمند فعال در این زمینه که موفق به اخذ جایزه نوبل شده اند را معرفی نماییم.

    کلیدواژگان: دیابت، انسولین، جایزه نوبل، دیپلماسی علمی، اقتصاد دانش بنیان
  • رضا بندریان، ابوالفضل کیانی بختیاری صفحه 152

    در دنیای صنعتی امروز که به سرعت به سمت جلو در حرکت است، شرط بقای بنگاه ها و موسسات اقتصادی در گرو ارتقای آموخته های فنی تخصصی و ایجاد هماهنگی با نظام اقتصادی و بازار جهانی است. رسیدن به این امر مهم جز از طریق تحقیق، توسعه، نوآوری و استفاده از دستاوردهای جهانی میسر نخواهد بود. نوآوری به عنوان عامل مهم و حیاتی برای سازمانها در ایجاد ارزش و مزیت رقابتی پایدار در محیط پیچیده و متغیر امروزی محسوب می شود، بویژه "نوآوری باز" که بر جمع سپاری کلیه منابع، امکانات درون و برون بنگاه ها و کاربرد هدفمند جریان های درونگرا و برونگرای دانش به منظور شتاب بخشیدن به فرایند نوآوری داخلی و گسترش بازار بیرونی نوآوری تاکید می نماید. کمتر از ده سال پس از انتشار کتاب نوآوری باز در سال 2003 توسط چسبرو، افقی جدید در حوزه مدیریت فنآوری و نوآوری بوجود آمد و تجاری‌سازی فناوری با شیوه های پیشرفته شکل گرفت. امروزه موج این رویکرد نوین تمام ادبیات علمی حوزه مدیریت نوآوری را تحت تاثیر قرار داده است. امروز اگر کسی در گوگل پژوهشی مقوله نوآوری باز را جستجو کند، با عدد خیره کننده بیش از دو میلیون بازدید روبه‌رو میشود. کتاب چسبرو ظرف کمتر از 7 سال بیش از 1800 رجوع و استناد علمی داشته است. البته اگر چه نوآوری باز در کشورهای توسعه یافته با زیر ساخت های همسان مورد اقبال است، لیکن مقوله های نوظهور دیگری منتج از نوآوری باز شامل: نوآوری مقرون به صرفه و نوآوری معکوس در کشورهای در حال توسعه توفیق بیشتری داشته است. نوآوری مقرون به صرفه استفاده از روش هایی است که محدودیت های منابع، مالی و ساختاری را تبدیل به فرصت و مزیت می نماید. نوآوری معکوس نیز عبارت است از توسعه یک محصول با قیمت نازل برای کشورهای در حال توسعه و برای خدمت به مشتریان کم‌درآمد که پس از ورود به کشورهای توسعه یافته و کسب موفقیت‌های تجاری به کشورهای توسعه یافته ورود پیدا می کند. در این مقاله بر مبنای رتبه‌بندی پایگاه داده‌ی شبکه تحقیقات علوم (SSRN)، 10مقاله برتر در سال 2013 درباره نوآوری باز و موضوعات مرتبط حاوی نظریات کاملا جدید، کاربردی و پژوهش‌های پیشگامانه است، انتخاب و مورد بررسی قرار گرفته است. برای آشنایی علاقمندان به این حوزه، در این جستار چکیده ای از محتوی این مقالات به زبان فارسی آورده شده است.

    کلیدواژگان: نوآوری، نوآوری باز، ده مقاله برتر نوآوری، نظریه سرمایه جمعی، اهرم سازی منابع بیرونی نوآوری، حلقه ی طلایی نوآوری، نوآوری پایداری گرا، مسابقه مجازی نوآوری، مدیریت نوآوری جمعی، نوآوری معکوس، مالکیت معنوی و نوآوری باز
  • اکرم قدیمی صفحه 158

    موسسات غیردولتی و موسسات خیرخواهانه پیشبرد علم نهادهایی هستند که مستقل از دولت از علم و پژوهش‌های علمی حمایت می‌کنند. این موسسات در گسترش علم و فناوری در جامعه و کمک به بسط آن در سطوحی که امکان پوشش هزینه‌های دولتی وجود ندارد، نقش بسزایی دارند. پژوهش حاضر جایگاه بنیادهای خیریه علمی در کشورهای ایران، آمریکا، آلمان، انگلستان و هندوستان از منظر توسعه علم و فناوری و نوآوری را بررسی می‌کند. این پژوهش درصدد است ضمن بررسی تطبیقی جایگاه موسسات غیردولتی و خیرخواهانه پیشبرد علم در کشورهای هدف، به کاوش مناسبترین سیاست‌ها و راهبردها در تاسیس و تشکیل اینگونه موسسات و استمرار کار آنها بپردازد. بی شک تجارب و موفقیت‌های جوامع هدف در خصوص عملکرد اینگونه سازمان‌ها می‌تواند رهنمودی باشد تا سیاستگذاران کشور در حوزه موسسات غیردولتی و خیرخواهانه به بهترین رهیافت‌ها و رویکردها در خصوص چگونگی تاسیس، نحوه فعالیت و عملکرد موفق اینگونه موسسات دست یابند. در این مقاله از روش توصیفی – تحلیلی استفاده شده است. این مقاله به این نتیجه دست یافت که موسسات خیرخواهانه‌ای که در حوزه علم، تولید علم و ترویج آن در ایران فعالیت می‌کنند بشدت محدود بوده و تعداد آن حتی به انگشتان یک دست هم نمی‌رسد. دلایل متفاوتی برای این نقصیه در مقایسه با کشورهای دیگر مشخص گردید. به نظر میرسد چنانچه بتوان این دلایل را در میان مدت تغییر داد امکان تاسیس موسسات خیرخواهانه علمی تا میزان قابل توجهی فراهم می‌شود. نتایج به دست آمده بیانگر این است که بنیادهای خیریه در کشورهای مورد مطالعه به استثنای ایران از تحقیقات بنیادی و پایه‌ای حمایت کرده و منابع مالی این نوع پژوهش‌ها را فراهم میکنند به عبارتی بنیادهای خیریه در کشورهای مورد نظر براساس چارچوبهای استاندارد، معین و از پیش تعیین شده فعالیت می‌کنند. این درحالی است که بنیادهای خیریه در ایران بیشتر در چارچوب‌های سنتی فعالیت خود را ادامه می‌دهند. حداکثر ظرفیت علمی اینگونه موسسات در ایران ارایه خدمات آموزشی و موارد مربوط به سلامت به افراد نیازمند می باشد ولی این موسسات بطور معمول به کار علمی و پژوهشی فعالیت ندارند. در صورتی که تجربه ارزشمند نظامیه‌ها، دارالحکمه‌ها و مراکزی از این دست در تاریخ گذشته ما فراوان بوده ، به طوری که کشورهای غربی از این مراکز الگوبرداری کرده‌اند اما درایران امروز، این نهادهای علمی به وادی فراموشی سپرده شده‌اند.

    کلیدواژگان: موسسات خیریه علمی، موسسات غیردولتی، پیشبرد علم، نوآوری، نظامیه ها، دارالحکمه ها، وقف علمی، علم دوستی ایرانیان
  • سعید یوسفی نژاد صفحه 171

    امروزه در بسیاری مجامع از گذشته روشن و پر افتخار دانشمندان ایرانی سخن به میان می آید. ذکر این نکته حایز اهمیت است که بعد از سالها، همچنان کشف های مهم این دانشمندان مورد توجه مراکز تاریخ علم غرب است. اخیرا در جلد 344، شماره 6190(سال 2014) مجله SCIENCE مطالبی راجع به ابوریحان بیرونی، ریاضی دان و ستاره شناس نامی ایرانی منتشر شده است که با توجه به متون قدیمی بر جای مانده، خبر از اشاره بیرونی به وجود یک سرزمین ناشناخته (قاره آمریکا) می دهد که در ادامه به آن می پردازیم.

    کلیدواژگان: ابوریحان بیرونی، کشف قاره آمریکا، مجله SCIENCE
  • جواد بازرگانی صفحه 174

    کتاب یک هزار مدیر عامل کتاب نفیسی است که ابتدا در سال 2009 در 512 صفحه به قطع وزیری در نیو یورک منتشر شده است. در این کتاب بیوگرافی کسانیکه در سمت مدیریت عامل، بنیان گذار، و یا مشابه آنها منشا اثر چشم گیر بوده اند جمع آوری شده است. اگر چه در نگاه اول انتظار می رفت یک هزار مدیر عامل معرفی شوند، ولی بیش از یکدوم این تعداد (از تقریبا 54 ملیت) معرفی نشده اند. حدود 197 نفر از ایالات متحده امریکا ، 32 نفر از بریتانیا، 23 نفر از چین، 22 نفر از فرانسه، 21 نفر از آلمان، 21 نفر از هندوستان، 17 نفر از کانادا، 17 نفر از ژاپن، 10 نفر از استرالیا، 8 نفر از برزیل، 7 نفر از افریقای جنوبی، 5 نفر از سوید،5نفر از هلند، 4 نفر از اسپانیا، 4 نفر ایرلند، و بقیه از کشورهای: آرژانتین، ارمنستان، افریقای جنوبی، اطریش، اوگاندا، برمودا، بلژیک، بنگلادش، پاکستان، تایلند، تایوان، ترکیه، جزایر قناری، جمهوری آذربایجان، چکوسلواکی، دانمارک، روسیه، زیمبابوه، سوییس، عراق، عربستان سعودی، قبرس، کره شمالی، کشمیر، کنیا، کوبا، کویت، لبنان، لهستان، مالاوی، مالزی، مجارستان، مراکش، مکزیک، نروژ، نیوزیلند، و یونان هستند. در این کتاب نکات پند آموز بسیاری در زمینه مدیریت وجود دارد. جا دارد قبل از پرداختن به زندگینامه مدیران عامل شاخص، مواردی مورد اشاره قرار گیرد: سردبیر کتاب " آقای آندرو داوید سون " می گوید که در بررسی بیو گرافی مشاهیر موفق، جنبه عملی و نه تیوری مدیریت توجه شده است. اشارات کاملا روشن، مختصر و بدون رودر بایستی هستند به امید آنکه آنچه این مجموعه می آموزد در عمل بکار آید.

    کلیدواژگان: یک هزار مدیر عامل، مشاهیر موفق، جنبه عملی مدیریت
|
  • AliAkbar Moosavi Movahedi Page 93

    Knowledge is the base and infrastructure for progress and development of every country. The first step in the move for knowledge development, is training and educating learned and morally enriched human resources. Family and school are the first institutions for human upbringing. An important item here, is the question as to who manages the family or school. Certainly, learned people with moral commitments, would be capable of managing family and school matters in a way to train people in a most effective manner to develop the country. Centers with moral and scientific commitments and training schools, are the ones that shape the future of universities, academia, and lead them towards development of green industry, sustainable environment, and soci-ety with sublime culture. It can be stated that a soul enriched with knowledge and wisdom, would be able to process and analyze world information towards development of products that are sufficiently advanced to be effective to insure human health and meet its needs. It is said that the information processing power of the conscious mind is 40 bytes per second while the processing power of the unconscious mind is 40 million bytes per second. Unconscious mind has connection with peripheral knowledge which is believed to originate from human soul enriched with knowledge and wisdom. Great people have brought about great revolutions. Therefore, in order to have sustainable development enriched with production of green products that are competitive in the world, we should rely on the principal infrastructure of the society that is aimed for political development and education of learned people and experts who are enriched with environment-friendly thoughts. In order to reach this goal, we need to have enriched family lives, pro-gressive schools that are in line with global education as well as universities that are well-equipped with scientific laboratories. Scientific information satellites that can be used for high speed internet, for scientific studies and innovation, for global communication, for development of laboratories and extraterrestrial tools to be used for cosmology and ontology to design naturally-mapped technology, as well as development of think tanks, and academia that are aimed for generation of innovative thoughts/ideas and theory production, research and development sections in industrial centers, to establish connection with scientific centers and outstanding researchers, are among some of the items that should be invested. Such investments should be made with great effort where they are not incumbent on the state only. This effort should be made both by people and the state. The budget for research and innovation that are aimed for global objectives of Iranians should be hundred times of the current budget so that Iranians could attain faraway knowledge in sufficiently short period.

  • AliAkbar Saboury Page 94

    In 2013, the number of scientific documents of Iran, indexed in the Thomson Reuters institute for scientific information (ISI), was 26818 (1.59% of the world value) in science, 1045 (0.41% of the world value) in social sciences, 100 (0.10% of the world value) in art and humanity sciences and 27166 (1.42% of the world value) in total. Turkey and Iran obtained the first and second ranks with 1.65% and 1.42% scientific contribution, respectively, among the region and Moslem countries in 2013. Although the number of Iranian published scientific documents has increased 6.5% with respect to 2012; however, the per cent contribution of Iran in production of scientific documents has remained at 1.42% as the year before while for Turkey it increased from 1.61% (in 2012) to 1.65% (in 2013). In fact, in last two years, rise in scientific production of earlier yeas were stopped and after two decades, our share in production of scientific documents in the world has reached to a constant value. In 2013, USA ranked first as the most productive country in the world by contributing 28.10% in production of scientific documents where China, England, Germany and Japan, ranked second, third, fourth and fifth with contributions of 12.31%, 7.00%, 6.65% and 4.99% respectively. The rank of Turkey was 17 and the rank of Iran was 20 among all countries. Tehran University of Medical Science, University of Tehran, Amir Kabir University of Technology, Sharif University of Technology, Tarbiat Modares University and Isfahan University of Technology, respectively, were the six superior governmental universities in 2013. Near 19% percent of scientific documents in Iran in 2013, are attributed to all branches of Islamic Azad University As the year before, subjects of engineering, chemistry, physics, material and mathematics had the most important role in science documents production. USA, Canada, England, Germany and Malaysia had the highest level of co-operation with Iran in scientific contributions respectively.

    Keywords: Scientific documents, Scientific cooperation, Contribution of universities, Institute of Scientific Information (ISI)
  • Keyvan Kousha, Ashraf Maleki, Sheida Vanoiee, Mahsa Ganji, Razieh Mehdizadeh, Alireza Badrloo, Mahdieh Hatami, Hamideh Asadi, Samira Goudarzi, Shadi Moshtagh, Mohsen Tavakoli, Nima Ghoulami, Parisa Sepehrara, Akram Siahi Page 101

    During past decade, there has been a noticeable increase in the number of educated personnel immigrating to developed countries from developing countries. Canada has been one of the developed countries that admits a large number of immigrations from different nations. According to the Citizenship and Immigration of Canada, Iran has been one of the top 10 countries in terms of immigration rate over the past decade. However, it is not fully known how the immigration of Iranian scholars may influence scientific productivity of destination country, however. To fill this gap, in this paper, we have attempted to assess the share of contribution of Iranian authors’ in scientific publications of Canada and reported their educational and occupational backgrounds. Corresponding author affiliations of about 39,500 articles indexed in Scopus (2005-2011) in engineering fields have been extracted and checked if they were of Persian names. A sample of online CVs from Iranian corresponding authors has been used to determine the researchers’ educational and occupational backgrounds. Results showed a constant increase in the proportion of publications with Iranian corresponding authors and Canadian affiliation from 8% in 2005 to 16% in 2011. Moreover, 67% and about 50% of Iranian authors have respectively received their BS and MS degrees from top Iranian universities in engineering and 76% of authors had occupations at organizations or universities abroad (mostly in Canada)

    Keywords: Brain Drain, Science production, Iran, Canada
  • Mitra Pirhaghghi, AliAkbar Saboury Page 106

    Peer review process in journal publication, has been a mechanism for ensuring high quality research in academia for a long time. It varies slightly from journal to journal. For an article to be accepted in a journal, the style and publication format of the journal is observed. Peer reviewing is a novel method developed after World War II for evaluation of paper publications due to large volume of scientific research and increase in number of specialty .Peer-reviewed journals are considered as a subset of scholarly journals. This process is divided into three general categories: blind review, open review and post- publication review; these categories are different in their stages and evaluation procedures. There are several methods for identifying the peer-reviewed journals, these include: limiting search in databases to only peer reviewed results, checking Ulrich’s directory, checking the official site of journals Based on the number of editors, editorial board and peer reviewing process, there are several different journal peer review and evaluation processes which will be discussed here. Journal peer-reviewer has important responsibilities in his/her review; for example, he/she needs to maintain confidentiality about the title and article data. Despite of many advantages using peer review process, there has also been criticism of the process. This paper provides an overview of the peer review process and different types, stages, history, weaknesses, different systems of this process, discussion on peer-reviewed articles, identifying peer-reviewed journals, peer reviewers and responsibilities.

    Keywords: Peer Review Process, Peer-Reviewed Journals, Ulrich's Directory
  • Masoud Ariannejad Page 118

    Ethic is the real soul of all our actions and reactions, all our behaviors, beliefs and thoughts. In this paper without any common theological philosophy and classical moral arguments, some of the most popular ethical issues concerning science, scientists and university affairs are discussed. In the end, for clarifying parts of the subject some specific instances and examples of the current formal behaviors and methods through our universities and academic societies are put forward for a challengeable discussion and enthusiastic readers are invited to reconsider these points of view.

    Keywords: Ethic, Science, Scientist, Moral Issues, University
  • Yosouf Sobouti, Amir Naghavi Azad Page 124

    It is commonly believed that Planet’s climate is changing, but not uniformly and in the same pattern everywhere. Countries are advised to study the pattern and characteristics of their own geographical region. In this writing we report a preliminary effort in this direction for Iran. We have customized the RegCM software or the Regional Climate Research NETwork, Trieste, Italy, to simulate the short and long term climate of Iran. First we have reproduced the climate of the 1990 decade and compared it with the synoptic data registered by Iran Meteorological Organization, to ensure the validity and fidelity of the simulations. Next we have projected certain climate parameters, pressure, mean and extremes of temperature, and precipitation for the period April 20 – 31, 2013. The work is being continued.

    Keywords: Climate change, Regional Climate, Validation, Projection of Climate, Global warming
  • Shokrollah Karimian Page 130

    The mind- boggling growth of novel technologies in medical sciences has turned the recent years, more than ever, into the collaboration arena for specialists from electronics and medicine. Although the precedence of employing knowledge and technologies of electronics dates back to the past decades, but the use of advanced modern electronic systems in medical treatments, particularly in non-invasive and minimally-invasive treatments, has indeed been one of the prominences of modern medicine in dealing with diseases. The technologies employed for the non -invasive treatment scheme have impacted many lives, and so have become very widespread, with the aim of eliminating or minimizing the need for physical insertion into the body and consequential damages to the skin, tissues and organs. The use of these technologies have been considered in four main categories of: wound management, drug delivery, non-invasive sensing and wearable monitors; amongst which non-invasive sensors seem to be widely adopted in medical treatments; thanks to their high flexibility, low cost, ease of use, and the short time-frame for availability of results. Considering the key role of the advanced tools and systems in implementing novel non- invasive treatment techniques, this article attempts to introduce some of the electronic systems used for such treatments, discussing their operation mechanisms, advantages and limitations, market dynamics, etc. The paper also provides an overall image of the present and future of medical electronics as well as offering grounds for cultivating such scientific research activities.

    Keywords: Medical electronics non-invasive treatments, minimally-invasive treatments, wound management, Drug Delivery, implantable sensors, wearable monitors
  • Amirreza Narimani, Seyed Mehdi Alvani Page 138

    The relationship between industry and university has changed towards the fast development of knowledge market with the expansion of factors such as globalization, daily increase of competition at international level and fast technological changes. In order to increase innovation, efficiency and creation of wealth, universities and industry must have a suitable interaction. Different factors have impacts on cooperation between university and industry and it will be effective when they could establish link through a common language. Universities mainly speak with the language of expansion of knowledge frontiers and industries with the language of gaining profit and reducing costs. This lack of common language reduces the possibility of their effective interaction and cooperation with each other. For better and deep interaction defined Johari window. The Johari window(First name: Joseph and Harry) is a technique created in 1955 by two psychologists, Joseph Luft (1916–2014) and Harrington Ingham(1914–1995) used to help people or organizations better understand their relationship with self and others. It is used primarily in self- help groups and corporate settings as a heuristic exercise. On the other hands, by using the Johari Window and its application in intra-organizational communications, it is possible with the expansion of public area to increase the rate of awareness of university and industry from each other and they could emerge more effective in interaction with each other. In this process, if only one side of action begins to self-openness and the other one does not perform it, no link will be established. So, one of the measures which they should make is to understand and attract the trust of each other.

    Keywords: Johari Window, Relationship between Industry, University, Research Centers, Self-Openness, Discourse
  • Mohammad Behnam-Rad, Fereshteh Taghavi, AliAkbar Moosavi Movahedi Page 144

    Elimination of illness from societies, its causes, recognition and its inhibition has been the main concern and motivational drive of compassionate scholars and scientists in their everlasting efforts in all the time. These lifesaving efforts has resulted to unrivaled achievements where by development and integration of knowledge in different scientific fields and by annihilating deadly disease, has enabled to bring hope and promise of healthy and quality life to mankind. These efforts with their highly valuable achievements, contributed significantly to elimination and inhibition of deadly diseases, whereby they brought hope and promise of a return to the quality of life to human societies. Diabetes, because of its growing trend, and the corrosive effects on individuals and societies, has always been an important motivational factor in scientific orientation of a group of well-known scientists in the world. Among these studies, some scholars in the past century were able to contribute a remarkable change in the process of diabetes treatment. The discovery of insulin was the first major step along with all the related studies and knowledge that have been gained. Valuable results of these studies brought them the highest scientific award, i.e. Noble prize, as the merit dedicating from scientific societies. In this study, we present a short report about diabetes and its variants, and some of the well-known scholars and their Noble prizes in the field of diabetes and related complications.

    Keywords: Diabetes, Insulin, Noble prizes, Science policy, Knowledge base economics
  • Reza Bandarian, Abolfazl Kiani Bakhtiari Page 152

    In today’s industrial world the survival of enterprises depends on their innovative approaches in line with the global economic system and market. Innovation is a crucial factor for enterprises to create value and sustainable competitive advantage in today’s complicated environment. “Open Innovation” (OI) focuses on crowd sourcing and the use of purposive inflows and outflows of knowledge to accelerate internal innovation, and expand the markets for external use of innovation, respectively. OI has been proposed as new paradigm in innovation management. A search in Google Scholar on open innovation provides over 2 million hits, Henry Chesbrough’s 2003 book has gathered more than 1,800 citations in just seven years. Although OI in developed countries with preliminary infrastructure is concerned, however newly derived approaches emerged from open innovation such as Frugal and Reverse innovation is more interested in developing countries. Frugal Innovations responds to limitations in resources, whether financial, material or institutional, and using a range of methods, turns these constraints into an advantage. Reverse innovation, on the other hand, leads to products which are created locally in developing countries, tested in local markets, and, if successful, then upgraded for sale and delivery in the developed world. In this Paper on the bases of rankings of the Social Sciences Research Network (SSRN) database, the best most cited papers on Open Innovation and related topics that have been published in 2013 containing new theories, recent case studies, preliminary results and pioneering researches have been overviewed. Researchers, Students on Management of Technology can freely access to full papers addresses highlighted in references part of this paper.

    Keywords: Crowd Capital, Leveraging External Sources of Innovation, The Golden Circle of Innovation, Sustainability-Oriented Innovation, Managing Crowd Innovation, Reverse Innovation, Innovation Tournaments, IP on Open Innovation
  • Akram Ghadimi Page 158

    Non-governmental organizations and charitable foundations for the advancement of science are institutions which operate independent of the state, and fulfill their mission by receiving financial assistance from people. These institutions play a crucial role in promotion of science and technology in society and extending it to the areas where the state cannot provide funding. The current research investigates the status of scientific charitable foundations in Iran, the United States, Germany, Britain, and India from the perspective of scientific, technological and innovative development. The aim of current research is to do a comparative analysis of the status of non-governmental and charitable organizations whose aim is the advancement of science in the targeted countries, while delving into the issue of discovering the most suitable policies and strategies for the establishment and the continuation of such institutions. Without any doubt, experience and success of the targeted countries concerning the functions of such organizations can be used as a guide by the policy makers in the areas of non-governmental and charitable organizations, to discover the best approaches and procedures about the establishment, as well as the mode of activity, and the successful performance of these institutions. The methodology of this paper is based on descriptive analysis approach. Our findings show that only a few charitable foundations are active in areas of science, production and science promotion. We have identified various reasons to explain the discrepancy in this area between Iran and other countries. It seems that if we change the limiting factors (that we have discussed in this research), it would be possible to establish scientific charitable foundations. The current research shows that charitable foundations in the studied countries (with the exception of Iran) function according to their established frameworks and provide funding for fundamental and basic research. Unfortunately, charitable foundations in Iran perform within traditional frameworks. It is worth mentioning that there is a huge gap between the reality of Iranian scientific charitable foundations and how their counter parts in other countries operate. Scientific potential of Iranian scientific charitable institutions at best is to provide educational opportunities and health care to the needy people. As a result, science in its true sense does not play a role in these institutions. This is against the backdrop of the experience of institutions such as Nezammyyehs, and Darolhekmehs, in our history. Sadly, we have neglected this rich experience, while other countries have used these institutions as a model to develop their scientific charitable institutions.

    Keywords: ScientificCharitable Organizations, Non- Governmental Organizations (NGOs), Advancement of Science, Innovation Nezammyyehs, Darolhekmehs, Scientific Donation, Iranians' Interest in Science
  • Saeed Yousefi Nejad Page 171
  • Javad Bazargani Page 174

    A recently published book titled as “One Thousand Chief Executive Officers(CEF) ” is an excellent book that was published in 2009 of 512 pages in Vaziri format in New York. In this book, biography of individual who were recognized as founders of innovative ideas or had made a significant impact in the field during their position as Chief Executive Officers(CEF) is published. While in the first glance, one expects that the book to introduce one thousand However, no more than one tenth of this figure (from 54 nationalities) is given. This includes 197 from United States of America, 32 individuals from Britain, 23 individuals from China, 22 from France, 21 persons from Germany, 21 from India, 17 persons from Japan, 10 from Australia, 8 from Brazil, 7 from South Africa, 5 from Sweden, 5 from Holland, 4 from Spain,4 from Ireland, and the rest from Argentine, Armenia, Austria, Uganda, Bermuda, Belgium, Bangladesh, Pakistan, Tyiland, Turkey, Canarie Islands, Republic of Azarbaijan, Chekslavia, Denmark, Russia, Zimbaivia, Swiss, Iraq, Saudi Arabia, Cypris, North Korea, Kishmir, Kenya, Cuba, Kuwait, Lebanon, Poland, Malawi. Maleisia, Romania, Moraco, Mexico, Norwegia, New Zealand, and Greece. In this book numerous valuable advices for management to be learned from, are given. It is therefore necessary that before going through the life history of outstanding managers, we refer to some of these advices and suggestions. Chief editor of the book Mr Andre David Sun states that in the inves-tigation of biography of successful well known managers, practical and not theoretical management aspects have been considered. Points of views as expressed here have been clear, brief and with no bias hoping that whatever this collection attempts to teach are put into practice and be applied.

    Keywords: One Thousand Chief Executive Officers(CEF), Successful Well known Mangers, application, Aspects of Management