فهرست مطالب

فلسفه علم - سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1393)

مجله فلسفه علم
سال چهارم شماره 1 (پیاپی 7، بهار و تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/28
  • تعداد عناوین: 7
|
  • صغری باباپور، جعفر شانظری، مهدی دهباشی * صفحات 1-20

    از نظرملاصدرا، مسئله مطابقت و عدم مطابقت، در علم حصولی مطرح است؛ زیرا علم حصولی صورتی از شیء در ذهن است، و صورت ذهنی باید با واقع مطابقت داشته باشد.وی بر این باور است کهماهیت واسطه بین عین و ذهن است که در هر دو مرتبه وجودی عینا تکرار شده است. البته اشکالاتی بر نظریه ماهوی ملاصدرا وارد آمده که در نهایت حاکی از آن است که این نظریه نتوانسته به نحو متقن مطابقت ذهن و عین را اثبات کند. از طرف دیگر با توجه به اصالت وجود و تشکیک وجود می توان نظریه این همانی وجود عینی را مطرح کرد که بر اساس آن، علم وجود برتر ماهیت معلوم است.

    کلیدواژگان: ذهن، عین، شناخت، علم حصولی، مطابقت
  • مجید بیدارمغز، مرتضی صداقت آهنگری حسین زاده صفحات 21-51
    دیدگاهی که می گوید مشاهدات فاعل شناسا، وابسته به شبکه بینشی معرفتی وی، انعطاف پذیربوده و از آموزش ها، تربیت ها و انتظارات او متاثر است دیرزمانی است که جایگاه ویژه ای را در مباحث فلسفه علم به خود اختصاص داده است. در برابر این دیدگاه، اعتقاد به وجود لایه ای نفوذ ناپذیر از مشاهدات مطرح است که از صلبیت و خلوص برخوردار بوده، ساختار تربیتی و معرفتی مشاهده گر تاثیری در آن ندارد. در این مقاله تلاش خواهیم کرد تا بر اساس نظریات دو تن از فلاسفه علم معاصر، چرچلند و فودور، که به ترتیب از شاخص ترین مدافعان دیدگاه های مذکورند، نظریه باری مشاهدات را مورد ارزیابی قرار دهیم و درنهایت، دیدگاهی آشتی جویانه مبتنی بر ادراک تشکیکی لایه ای ارائه کنیم؛ دیدگاهی که ضمن قبول صلبیت در مرتبه حس، به ادراکی فربه پذیر و انعطافی پس از حس و پیوسته با آن قائل است و نیازی نمی بیند که اختلاف در گزارشات و قضاوت های مشاهدتی را با انعطاف پذیری حواس فاعل شناسا توجیه کند.
    کلیدواژگان: نظریه باری مشاهدات، ادراک حسی، قضاوت مشاهدتی، انعطاف پذیری ادراک، ادراک تشکیکی، چرچلند، فودور
  • مجید توسلی رکن آبادی، محمد شاد صفحات 53-85
    انگاره پلورالیسم، در فرایند تحول پارادایمی معرفت مدرن، نضج و گسترش یافته است. تغییر در عناصر پارادایمی، موجب جابه جایی های پارادایمی شده است و در رهگذر این جابه جایی ها، از پارادایم های عینی گرا به پارادایم های نسبی گرا، انتقادی و ترکیبی، انگاره پلورالیسم تکوین یافته و در خوانش های متفاوت هر یک از مقوله کثرت، صورت بندی مختص به خود را پیدا کرده است. در دوره اثبات گرایی، مقدمات رویش پلورالیسم به نحو سلبی فراهم آمده است، در دوره پسااثبات گرایی نهال آن در بستر مدرنیته نهاده شده، در دوره خردگرایی انتقادی رشد و نمو یافته و در دوره تسلط پارادایم های نسبی گرا به درختی تنومند تبدیل می شود.
    با بررسی سیر تاریخ تحول پارادایمی معرفت در پهنه مغرب زمین، می توان به این نتیجه رسید که به هر میزان، گرایش به هستی شناسی رئالیستی، معرفت شناسی عینی یا مطلق گرا و روش شناسی کمیت باور شدت می گیرد، عباراتی نظیر «مرکزیت باوری»، «کلیت نگری»، «بنیادگرایی»، «وحدت باوری»، «اصول گرایی»، «قطعیت گرایی» و «جزمیت معرفتی» نیز غلظت یافته و میزان انقیاد به انگاره پلورالیسم مدرن کاهش می یابد؛ و متقابلا به هر میزان، تمایلات به هستی شناسی ایدئالیستی، معرفت شناسی ذهنی یا نسبی گرا و روش شناسی کیفی ترکیبی، شدت می یابد؛ عبارت هایی نظیر «مرکزیت گریزی»، «جزئی نگری»، «ساختارزدایی»، «کثرت باوری»، «تصلب گریزی»، «نسبیت گرایی» و «شکاکیت معرفتی» نیز پررنگ تر شده و میزان تقید به انگاره پلورالیسم مدرن افزایش می یابد.
    کلیدواژگان: پلورالیسم، تحول پارادایمی، هستی شناسی، معرفت شناسی، روش شناسی
  • خدیجه بیگ زاده، سید حسن حسینی صفحات 87-107
    سمن ادعا می کند که تبیین یک امر عینی، چیزی بیش از یک معرفت توصیفی است که در مورد دنیا کسب می شود. شاخصی که سمن برای تبیین علی به عنوان تبیین علمی به دست می دهد بر دو اصل بنیادین استوار است: 1. نسبت آماری؛ 2. روابط علی. چیزی که خود سمن مدعی است اگر به خوبی تکمیل شود کلید فهم ما از دنیا خواهد بود. در این نوشته نخست استدلال می کنیم که تبیین از نظر ذهنی و عینی امری ذومراتب است و دانشمندان در فعالیت های خود از «استنتاج به بهترین تبیین» استفاده می کنند. دوم بیان خواهیم کرد که علیت امری عقلانی و فلسفی است که ضرورت رابطه علی از نتایج آن محسوب می شود، لذا رویکرد احتمالاتی از علیت شان وجودی ندارد.
    کلیدواژگان: تبیین علمی، تبیین علی، وسلی سمن، مدل مکانیزم علی، مفهوم متافیزیکی
  • علیرضا سبحانی، مهدی گلشنی صفحات 109-137
    کی هان شناسی در آغاز کار خود پایه مشترک فلسفه، دین، و علم بوده است. در فرهنگ اسلامی، کی هان شناسی یا بر محوریت خلق از عدم (دیدگاه متکلمین) استوار شده بوده، یا مبتنی بر جهانی قدیم بوده است (دیدگاه فلاسفه)، و از مسئله چندجهانی غالبا ذکری به میان نیامده است. در اوایل دهه 1970، پس از ارائه آن چه «اصل انسان محوری» نامیده می شود، ایده چندجهانی وارد حوزه کی هان شناسی شد. در میان متفکران مسلمان متقدم دو نگرش، درباره خلق عالم، وجود داشت؛ متکلمین معتقد به حدوث زمانی، و فلاسفه غالبا معتقد به قدم زمانی بودند.
    در خصوص یگانه بودن یا چندگانه بودن جهان خلق شده، دیدگاه های متفاوتی بین دانشمندان، فلاسفه، و علمای دینی مسلمان وجود داشته است. ما در این جا دیدگاه های متفاوت برخی از متفکران مشهور مسلمان را، در مورد تعدد جهان ها بیان می کنیم.
    کلیدواژگان: جهان، چندجهانی، قدم، حدوث، فیض (صدور)، جهان های ممکن
  • رحمان شریف زاده، پروین بدزی صفحات 139-155
    ادعای کوهن مبنی بر تغییر جهان به هنگام انقلاب های علمی، مسائل و ابهاماتی ایجاد می کند؛ مثلا آیا تغییر در خود جهان رخ می دهد یا فقط در ذهن ما؟ آیا تغییر جهان با ثبات محرک های حسی سازگار است و آیا صرف تغییر ذهن (و نه خود جهان) با قیاس ناپذیری ادراکی قابل جمع است؟ کوهن با رویکردی کانتی داروینی از شرایط پیشین دیدن جهان و تغییر جهان سخن می گوید. چنان که بحث خواهیم کرد این شرایط پیشینی همان ساختار مقوله بندی دانشمندان هستند، ما در این نوشته با تحلیل مسئله تغییر جهان بر اساس تغییر ساختار مقوله بندی، تلاش خواهیم کرد به مدعای کوهن وضوح ببخشیم و به مسائل پیرامون آن پاسخ دهیم، همچنین از این موضع دفاع خواهیم کرد که وی به معنایی متعارف می تواند از تغییر جهان سخن بگوید.
    کلیدواژگان: تغییر جهان، ساختار مقوله بندی، مقولات، محرک های حسی، احساس
  • محمد مهدی صدر فراتی، غلامحسین مقدم حیدری صفحات 157-165
    آلن فرانکلین[i] فیزیک دان و فیلسوف معاصری است که درباره آزمایش های فیزیکی و برساخت گرایی اجتماعی موضع هایی نسبتا افراطی در پیش گرفته است. او با ارائه مدلی که ما آن را عقلانیت عمل گرایانه می خوانیم قصد توجیه منطق علمی و امکان وقوع آزمایش های فیصله بخش را دارد. او می خواهد تز «احتمال وقوع» که یکی از اصول اساسی و مهم برساخت گرایی اجتماعی است را زیر سوال ببرد. گرچه او از ارائه یک عقلانیت منحصر به فرد سر باز می زند، این فقره در آثار او به وضوح به چشم می خورد. ما در این مقاله با توضیح جایگاه سخنان او، قدرت نفوذ آن در نظریات معاصر برساخت گرایی را بررسی خواهیم کرد.
    کلیدواژگان: آلن فرانکلین، عقلانیت عمل گرایانه، آزمایش در فیزیک، برساخت گرایی
|
  • Soghra Babapour, Jafar Shanazari, Mehdi Dehbashi Pages 1-20

    should be corresponded to the reality، in Mullasadra’s view the correspondence and non-correspondence is an acquired knowledge. He believes that essence is the intermediary between subject and object، which has the same existence in the both sides. The drawbacks of the theory indicate that he could not demonstrate the correspondence between subject and object. Besides، according to the priority of existence and the gradation of existence، one can propose the sameness of objective existence theory، according to which knowledge is the higher existence of known essence.

    Keywords: Subject, object, knowledge, acquired knowledge, correspondence
  • Majid Bidarmaghz, Morteza Sedaghat Ahangari Hossein Zadeh Pages 21-51
    The view that one''s observations are depended on his/her epistemological network and are flexible due to trainings and expectations، is a long-lasting view which has a special place in the philosophy of science. The opposite view says that there is an impenetrable layer in observation which is resistant to influence of any educational and epistemological structure. In this paper، we first present these views according to Churchland and Fodor، the main figures in the camps respectively. Second، more importantly، we will defend a more moderate view which is based on a graded account of observation. The latter view accepts rigidity in the level of sensation while acknowledges that observation is flexible in higher levels. According to this view there is no need to appeal to flexibility of sensations to explain why there are discrepancies in observational reports and judgments.
    Keywords: Theory, ladenness of observations, sensational perception, observational judgment, flexibility of perception, graded perception, Churchland, Fodor
  • Majid Tavassoli Roknabadi, Mohammad Shad Pages 53-85
    The notion of pluralism has developed and expanded through the paradigmatic evolution of modern knowledge; Paradigm’s elements changing have caused paradigm shifts and through these shifts، from the objectivist paradigms to relativist paradigm، and critical and combined approaches، the notion of pluralism has developed and formulated and interpreted differently in each of these different approaches. During the course of positivism، pluralism growth conditions have been provided negatively. pluralism`s seed placed in the context of modernism in post positivism period، and developed in critical rationalism course and finally became a robust seedlings in dominance of relativism period. Through the study of knowledge paradigmatic evolution in the West civilization، we can conclude that as the tendency to realistic ontology، absolutist epistemology and quantitative methodology become more we encounter concepts like ‘Centralism’، ‘Holism’، ‘Fundamentalism’، ‘Principalism’، ‘Absolutism’ and ‘Epistemic Dogmatism’ more. So the intensity of commitment to the concept of modern pluralism reduced. On the other hand، as tendency to Idealist ontology، subjective or relativistic epistemology and qualitative methodologies intensifies، some concepts such as ‘Decentralism’، ‘Partial vision’، ‘Destructurim’، ‘Plurality believe’، ‘Relativism’ and ‘Epistemological Skepticism’ are appeared more. So the same result is the case; the commitment to the concept of modern pluralism lessened.
    Keywords: pluralism, paradigmatic evolution, ontology, Epistemology, methodology
  • Khadijeh Hassan Beakzadeh, Seyed Hassan Hosseini Pages 87-107
    Salmon claims that explanation is an objective affair، and is nothing more than descriptive knowledge of the world. A criterion which Salmon provides for causal explanation as scientific explanation has two foundations: 1. Statistical Relevance; 2. Causal relation. In this paper، first، we will argue that the explanation includes both objective and subjective components and scientists use inference to the best explanation. Second، we will state that causation is an intellectual and philosophical affair so that necessity of causal relation is its result. Therefore there is no ontological status for the probabilistic approach of causality.
    Keywords: scientific explanation, causal explanation, Wesley salmon, causal mechanisms model, metaphysical concept
  • Alireza Sobhani, Mehdi Golshani Pages 109-137
    Cosmology started as a common ground for philosophy، religion، and science. In the Islamic culture، cosmology was either based on creation ex nihilo (the view of theologians) or on old universe (the view of philosophers)، and the problem of multiverse was not mentioned so much. After the introduction of the so-called ‘anthropic principle’ in the early 1970’s، the idea of multiverse entered the realm of cosmology. There were two views among earlier Muslim thinkers concerning the creation of the universe. Muslim theologians believed in the temporal creation of the universe، but Muslim philosophers predominantly believed that our universe is temporally old. As far the uniqueness or multiplicity of universe of the created universe is concerned، there were different views about this among Muslim scientists، philosophers and theologians. Here we mention several views concerning the multiplicity of the universe among some well-known Muslim scholars.
    Keywords: Universe, Multiverse, eternity, creation, grace (emanation), possible worlds
  • Rahman Sharifzadeh, Parvin Badri Pages 139-155
    Kuhn’s world change claim has some problems; whether this change is an objective change (change in the world itself) or a subjective one (change in the mind)? Does objective ‘world change’ conform to the stability of sense stimulus? Whether subjective change is compatible with the incommensurability of perceptions of rival paradigms? Kuhn through his Darwinian- Kantian framework argues for the priori conditions of world perceiving and changing. As we will see، these conditions are the taxonomic structure of paradigms. We will argue that Kuhn can speak of the change of world itself in a commonsensical manner.
    Keywords: World change, incommensurability, Kuhn
  • Mohammad Mahdi Sadr Forati, Gholam Hossein Moghadam Heidari Pages 157-165
    Allan Franklin is a contemporary physicist and philosopher who take some sort of extremist opinion about the experiments in physics and the position of social constructivism. Proposing a philosophical model، which we call ‘Pragmatist Rationality’، Franklin wants to defend of a kind of logic of scientific discovery and the possibility of crucial experiments occurring and through which He wants to rebut the contingency thesis which is a vital characteristic of social constructivism. Although he denies that he is proposing a kind of theory of rationality، such theory is evident throughout his works. In this paper we review and evaluate his claims and are going to measure its soundness compared to the contemporary social constructivism theories.
    Keywords: Allan Franklin, pragmatic rationality, experiments in physics, constructivism