فهرست مطالب

پژوهشنامه متین - پیاپی 63 (تابستان 1393)

پژوهشنامه متین
پیاپی 63 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/12
  • تعداد عناوین: 7
|
  • مریم ابن تراب* صفحه 1
    کنوانسیون رفع هرگونه تبعیض علیه زنان، پس از ذکر مقدمه، در ده ماده تدوین شده است. بیشتر موارد مذکور در این کنوانسیون از نظر حقوق اسلامی پذیرفته شده است، و در راستای دیدگاه های فقهی امام خمینی است، و چنانکه ذکر خواهد شد، در قانون اساسی جمهوری اسلامی ایران نیز به صراحت مورد تاکید قرار گرفته است، اما موضوع قابل بحث آن است که در موارد بسیار محدودی در زمینه احوال شخصی، نمی توان به طور کلی، و با نادیده گرفتن حقوق دیگر افراد در خانواده آن را پذیرفت. این موضوع سبب بروز چالشی در زمینه حقوق زنان شده است، که به مساله مورد بحث در میان اندیشمندان حقوق اسلامی تبدیل شده است. هدف از این پژوهش بیان این مطلب است که این موارد، نه تنها تبعیض ناروا به شمار نمی روند، بلکه منطبق بر ویژگی های حقوقی زنان است، که بر اساس شایستگی هایی هستند که از سوی پروردگار در وجود زنان به ودیعه گذاشته شده، و برطبق آن زن نقش حقیقی خود را در اجتماع به دست می آورد. افزون بر این، از نظر مدونین کنوانسیون نیز برابری کامل پذیرفته نیست.
    کلیدواژگان: حقوق زنان، کنوانسیون رفع تبعیض، قانون اساسی، احوال شخصی، نفقه، ارث
  • سید محمد موسوی بجنوردی*، مریم رضوی نیا صفحه 21

    یکی از مهم ترین مسائل حقوقی جهان تحت عنوان اتانازی (مرگ آسان) مورد بحث و مناقشه است. اتانازی پایان دادن به زندگی فردی، به درخواست خودش و به دست دیگری است که با نیت رهایی او از درد و رنج طاقت فرسا یا یک بیماری لاعلاج صورت می گیرد. اتانازی انواعی دارد که احکام مترتب برآن با یکدیگر متفاوت است.
    مهم ترین عنصر در اتانازی، رضایت مجنی علیه می باشد. اصل اولیه این است که رضایت مجنی علیه، مجوز جرم ارتکابی نمی باشد.
    در کلام فقها رضایت به قتل در قالب اذن یا امر به قتل خود، مطرح شده است که نظرات مختلفی در این زمینه وجود دارد. اتانازی که ویژگی اصلی آن رضایت می باشد، در هیچ کدام از استثنائات حقوقی قرار نمی گیرد. در مورد قتل نیز بدین گونه عمل می شود و بعضی از انواع اتانازی را می توان مصداقی از قتل عمدی دانست، مگر اینکه مشمول حکم استثنائی ماده 268 ق.م.ا شود. در مورد دایره شمول این ماده اختلاف نظر وجود دارد. مطابق این ماده برای اینکه رضایت مجنی علیه موجب سقوط قصاص یا دیه گردد، باید متعاقب عمل جانی، مجنی علیه اعلام عفو کند و الا مشمول این ماده نمی شود. در صورت عفو از قصاص از سوی مجنی علیه، اولیای دم نمی توانند مطالبه دیه کنند. اگر عمل مرتکب مشمول ماده فوق شود، نامبرده از بابت تعزیر، مشمول ماده 612 ق.م.ا خواهد شد.

    کلیدواژگان: اتانازی، ترحم، مجنی علیه، اتانازی فعال، اتانازی غیر فعال
  • علی جعفرزاده* صفحه 51
    : یکی از مهم ترین نظریه های سیاسی اجتماعی که در طول تاریخ از سوی اندیشمندان اسلامی عرضه شده، نظریه ولایت فقیه است که با مجاهدت علمی و عملی امام خمینی در قالب حکومت اسلامی، فعلیت یافت. ایشان این نظریه را که تا آن زمان، در محدوده مسائل فرعی محبوس بود، از قلمرو فقه بیرون آورد و در جایگاه اصلی خود؛ یعنی علم کلام نشاند.
    ظرافت موضوع ولایت فقیه و نوپایی طرح آن و تراوش ذهنی اندیشمندان از سویی، و هجوم فکری و فرهنگی بیگانگان برای ایجاد تردید و تزلزل در آن، از سوی دیگر، سبب طرح پرسش ها و شبهاتی در این زمینه گردید، و ضرورت روشنگری بیشتر و نوپردازی قوی تر را نمایان ساخت.
    از جمله شبهاتی که در این زمینه مطرح است، شبهه «عدم کارآیی مدیریت فقهی در قبال مدیریت علمی» است.
    در این مقاله با توجه به دیدگاه امام خمینی در این زمینه استدلال خواهد شد که نه تنها مدیریت فقهی در تقابل با مدیریت علمی نیست بلکه مدیریت فقهی نوعی از مدیریت علمی است. ضمن اینکه دین اسلام، در مجموعه دستورات خود، مکانیزم لازم برای اداره جامعه را داراست، در غیر این صورت کامل بودن دین اسلام که از مسلمات معارف قرآنی است، مورد خدشه قرار می گیرد.
    کلیدواژگان: ولایت فقیه، مدیریت فقهی، مدیریت علمی، حکمت و حکومت، عقل و دین
  • سید حسن خمینی* صفحه 75
    در این نوشتار بحث از «ماده امر» به عنوان اولین بحث در «مبحث اوامر»، از چهار جهت مورد بحث و بررسی قرار گرفته است. در ابتدا به مفهوم شناسی و معنای ماده امر«ا م ر» پرداخته شده و بیان می گردد که امر دارای دو مستعمل فیه می باشد؛ یکی جامد و یکی قابل اشتقاق؛ ولی نمی توانیم قاطعانه حکم به اشتراک لفظی بین برخی از معانی یا اشتراک معنوی و یا حقیقت بودن در یک معنی و مجاز بودن در معانی دیگر دهیم و اگر در فهم مراد شارع تعارض پیش آمد، باید به سراغ اصل عملی برویم.
    در جهت دوم بحث از اعتبار علو و استعلاء در امر مطرح می شود و بیان می گردد که طلب به نحو مطلق (لا بشرط مقسمی) به دو نوع تقسیم می شود که یکی فرمان و دستور است و یکی استدعا و خواهش؛ اما قیدی که طلب را بر امر یا خواهش تبدیل می کند یک حالت نفسانی است که در روح طالب پدید می آید و طلب نفسانی او را مقید می کند، این قید «استعلاء» است و لذا باید گفت «علو» که واقعیت تکوینی خارجی است هیچ دخالتی در تقیید «طلب نفسانی» ندارد. پس «خواستن» اگر بدون قید «استعلاء» و «استخفاض» باشد طلب است و اگر مقید به استعلاء باشد، امر است و اگر مقید به «استخفاض» باشد، سوال و خواهش و دعاست.
    در مبحث سوم (اینکه آیا ماده امر حقیقت در وجوب است؟) بیان می گردد که امر وضع شده است برای دستور دادن و دستور دادن عبارت است از «طلبی که فاعل آن مستعلی است و اتیان آن را ایجاب کرده است.
    در پایان بحث نیز به این نکته اشاره می شود که مشهور اصولیون (پس از طرح این سه جهت)، عنان بحث را به طلب و اراده و تغایر این دو کشانده اند و به بحثی کلامی وارد شده اند. اما با وجود اینکه نگارنده در پایان هر جهت، نظر خویش را بیان می کند در این بخش از تحقیق، به تبیین بحث و بیان محل نزاع بسنده کرده و بحث از طلب و اراده را به جای خود در علم کلام وا می گذارد.
    کلیدواژگان: مباحث الفاظ، بحث اوامر، معنای ماده امر، اعتبار علو و استعلاء در اوامر، طلب و اراده، اوامر حقیقت در ایجاب
  • مهدی عباسی سرمدی*، میلاد مشایخ صفحه 105
    اشخاصی که تحت عنوان امین برای نگهداری از مالی که جزء مایملک دیگری است توسط مالک یا نماینده یا قائم مقام او انتخاب می شوند و به واسطه قبول خود به ایجاب صورت گرفته از طرف آنان ملحق می گردند، شرعا و عقلا موظفند، بر سبیل امانت و با در نظر گرفتن احکام شریعت رفتار نمایند، در این میان ممکن است، امین منتخب در مدت اندکی خلاف وصف امانت که بدان مسمی است عمل نموده و رفتاری مبتنی بر تقصیر را در مقام محافظت و نگاهداری از مال امانی، از خود به نمایش بگذارد، لکن محتمل است که چنین فردی متنبه شده و مجددا به حالت اصلی خود یعنی تمسک به رفتار امانی مطلوب بازگردد، حال باید دید این عدولی که از تقصیر از جانب وی صورت گرفته، ید منقلبه او را که از امانی به ضمانی پس از تعدی و تفریط ایجاد شده بود، مجددا به وضعیت امانی بازمی گرداند یا خیر؟ فقهای عظام در مقام افتا و در راستای پاسخ به این سوال اتفاق نظر واحدی نداشته و در این خصوص بر یک طریق استدلال نمی نمایند.
    کلیدواژگان: امین، تعدی و تفریط، انقلاب ید، ید امانی، ید ضمانی
  • سید مرتضی مبلغ صفحه 121
    امام خمینی گرچه همانند بسیاری عارفان دیگر در هیچ یک از آثار خود به طور اختصاصی و جداگانه از منازل و مقامات در سیر و سلوک سخن نگفته اند؛ اما در سراسر آثار خود به این موضوع مهم و اساسی توجه ویژه داشته و ضمن توضیح و تشریح برخی منازل و مقا م ها، به نقد بعضی نظریات سلوکی چند تن از عارفان بزرگ پرداخته و آرای اختصاصی خود را مطرح نموده اند.
    این مقاله به بررسی و سامان دهی نظریات امام حول سه محور عمده پرداخته است:الف) نظریات ویژه امام در خصوص منازل و مقامات سالکان و ترتب کلی آنها که از سه منظر «معرفت شناختی»، «جهان شناختی» و «انسان شناختی» مورد بررسی قرار گرفته است.
    ب) نظریات ویژه امام در «توضیح و تفسیر» و «مراحل و مراتب» برخی مقام های اهل سلوکج) نظریات ویژه امام در خصوص «حضور قلب و مراتب آن
    کلیدواژگان: منازل و مقامات، قلب، اسفار اربعه، تجلیات حق، مقامات نفس، حضور قلب
  • ابوالفضل مروی*، محمد مهدی فرقانی صفحه 143
    مقاله حاضر، برگرفته از تحقیق مفصلی درباره جایگاه جامعه مطلوب و جامعه مدنی در گفتمان امام خمینی است. امام خمینی در آثار خود، اصطلاح جامعه مدنی یا جامعه مطلوب را به کار نبرده اند ولی به ویژگی ها و مولفه های چنین جامعه ای اشارات فراوانی دارند که در موقعیت های مکانی و زمانی متفاوت، مطرح شده است.
    در این تحقیق به استناد نظریات اندیشمندان و فلاسفه سیاسی، جامعه مدنی به معنای عام جامعه مطلوب در نظر گرفته شده است که جامعه مدنی به معنای خاص (سازمان ها و نهادهای مردمی مستقل از دولت) را نیز شامل می گردد. با چنین مفهومی و با استفاده از روش تحلیل گفتمان که یک روش تحقیقی تفسیری است، معانی و مفاهیم و چگونگی این جامعه در گفتمان امام مورد بررسی قرار می گیرد. به این ترتیب پرسش تحقیق از این قرار است:جامعه مطلوب و جامعه مدنی در گفتمان امام خمینی در دوره های قبل و بعد از انقلاب اسلامی چه جایگاه و ویژگی هایی دارد و مشتمل بر چه رویکردها و مفاهیمی است؟
    نتایج حاصل از تحلیل گفتمان امام خمینی، حاکی از آن است که مولفه های جامعه مطلوب و جامعه مدنی در اندیشه امام مورد پذیرش و تاکید است ولی ارزش و اعتبار آنها در نمونه های منتخب یکسان نیست. این گفتمان انعطاف پذیری گسترده ای دارد و مظاهر تمدن جدید را در چارچوب عام و جهانشمول خود می پذیرد.
    کلیدواژگان: امام خمینی، گفتمان امام، تحلیل گفتمان، جامعه مطلوب، جامعه مدنی
|
  • Maryam Ibn Turab* Page 1
    The convention on the Elimination of All forms of Discrimination against Women has a preamble and ten articles. Most of the contents of this convention are accepted in the Islamic Law and are in congruence with the jurisprudential viewpoints of Imam Khomeini. They have been explicitly approved by the Constitution of the Islamic Republic of Iran. But the issue is that in certain cases pertaining to personal affairs, the acceptance of some of the contents of the convention causes neglect of the rights of other members of the family. It is a challenge in the field of women’s rights which is seriously followed up and discussed by Muslim jurists and lawyers. The main hypothesis of the present paper is that the said cases not only are not discriminatory but are compatible with the characteristics of women’s rights that are based on the merits bestowed upon the women by the Creator and on whose bases women acquire their true role in the society. Moreover, the authors of the convention do not accept complete equality between men and women.
    Keywords: women's rights, convention on the Elimination of All forms of Discrimination against Women, constitution, personal affairs, alimony, inheritance
  • Seyed Mohammad Moosavi Bojnourdi*, Maryam Razavinia Page 21

    Euthanasia is one of the most controversial issues of all societies today. Euthanasia means putting an end to the life of a person by himself or another person out of mercy to rescue the said person from unbearable pain and suffering or from an incurable disease. Euthanasia has different degrees and hence requires different decrees. The most important element of euthanasia is the consent of the person whose life is to be taken. The first principle in this regard is that the consent of the person whose life is to be taken is not a permission for committing the offense. In jurisprudential discussions, consent to kill has been discussed within the framework of permission or order to kill, but the viewpoints of jurisprudents are different. Euthanasia, whose main feature is consent of the person whose life is at stake, does not fall within any legal exception. Death is also dealt in the similar manner and some kinds of euthanasia should be considered as an instance of intentional murder, except the ones falling within the scope of the Article 268 of Iranian Civil Code. There are differences of opinion about scope of inclusion of this article. According to this Article, for the condonement of the compensation or retaliation as a result of the consent of the person whose life is taken, after the criminal act (of killing out of mercy), the person against whom crime has been committed must forgive, otherwise the said article does not apply to it. If the person against whom crime has been committed forgives, the next of kin cannot ask for compensation. If the act (of killing) is included within the scope of the said article, the said person will be subject to Article 612 of the Iranian civil code regarding punishment.

    Keywords: Euthanasia, mercy, offended person, active euthanasia, inactive euthanasia
  • Ali Jafarzadeh* Page 51
    One of the most important sociopolitical theories introduced by Muslim thinkers in the course of history is the theory of Guardianship of Jurisprudent (Wilayat Faqih), which was implemented through scientific and practical struggles of Imam Khomeini in the form of Islamic government. The idea was confined to secondary principles until his time, but he removed it from the realm of jurisprudence and placed in its real status, i.e. the domain of theology. The novelty of the idea of Guardianship of Jurisprudent on the one hand and intellectual and cultural attacks of aliens against this idea to create some doubts about it on the other hand are the main reasons for this research. Hence, the present paper is an attempt to provide answers to the questions raised about this issue and also shed light on its different aspects. One of the questions raised in this regard is the inefficiency of jurisprudential management versus scientific management. The hypothesis of the present research is: based on Imam Khomeini’s viewpoints not only jurisprudential management is not in confrontation with scientific management, but also jurisprudential management is a kind of scientific management. At the same time, Islam has the necessary instructions for management of the society, otherwise, the perfectness of Islam which is among the definite teachings of the Quran would be put to question.
    Keywords: Wilayat Faqih, jurisprudential management, scientific management, wisdom, government, reason, religion
  • Seyed Hassan Khomeini* Page 75
    The present paper is an attempt to study the concept of amr (order) from four perspectives. In the first place, the etymology of amr (in Arabic a m r) is discussed. Order has two usages: one material and one extractable, but one cannot categorically say that there is commonality between the truth and metaphorical references of the word amr. If there are contradictions in understanding the objective of the Legislator, one should refer to the practical principle. Secondly, this concept should be studied in the light of credibility of superiority in amr (order). Asking in general is divided into two kinds: one is commandment and order and another is request. What changes request into an order is a psychological or carnal condition, which is created in the psyche of the seeker and conditions his psychological request or demand. This condition is seeking superiority. Therefore, superiority, which is an external evolutionary reality, has no role in conditioning carnal request. Hence, if seeking is without the condition of superiority, it is a request, but if it is conditioned with superiority it is an order.In the third section, attempts have been made to find answer to the following question: is the gamut of the concept order truth of obligation? It is argued that it has been coined for ordering. Moreover, ordering means a demand whose object is superior and entails implementation.Finally, the experts of principles of jurisprudence, besides discussing the abovementioned issues, also discuss request (demand) and will and their differences through a theological approach. However, this issue is not analyzed in this paper, rather the issue is explained without offering the viewpoints of the author of this paper.
    Keywords: Issues of words, issue of orders, meaning of gamut of order, credibility of superiority in orders, demand, will
  • Mahdi Abbasi Sarmadi*, Milad Mashayekh Page 105
    People chosen as trustee to maintain property of an owner or his representative, rationally and legally (religiously) are duty-bound to act as a trustee by taking the Sharia law into consideration. But a trustee may betray the trust and commit betrayal. The same trustee may repent and become trustable again. Now the question is whether such a person can once again become a trustee after he mends the betrayal and comes back to desirable treatment of the trust. There is no unanimity among renowned jurisprudents in their answer to this question and hence they have different arguments in this regard.
    Keywords: Trustee, transgression, change of hand, trustee hand
  • Seyed Morteza Mobalegh Page 121
    Although Imam Khomeini like many other mystics has not exclusively spoken of positions and stages in wayfaring, he has paid special attention to this crucial point in all his works. He has explained some of the stages and positions and also critically studied the wayfaring notions of some of the great mystics, while offering his own viewpoints. The present paper is an attempt to study Imam Khomeini’s viewpoints in three areas:a)His exclusive viewpoints about positions and stages of wayfarers and their sequence in three respects, i.e. epistemology, ontology and anthropology.b)Imam Khomeini’s specific viewpoints about “explanation and interpretation” and “stages and grades” of some of the positions of the wayfarers.c) Imam’s specific viewpoints about “meditation and its grade”.
    Keywords: Positions, stages, heart, four journeys, manifestations of Truth, stages of soul, meditation
  • Abulfazl Marvi*, Momammad Mahdi Forqani Page 143
    Imam Khomeini has not used the concepts of ideal society or civil society in his works, but on different occasions has mentioned the features of such societies. Civil society in this research refers to ideal society in its general meaning on the basis of the viewpoints of political philosophers, which includes civil society in its special meaning (organizations and non-governmental organizations). On the basis of this definition, the meaning and features of this concept in Imam Khomeini’s discourse is studied in this paper through discourse analysis. The main question of the present paper is: what are the status and features of ideal society and civil society in Imam Khomeini’s discourse before and after the Revolution and what are their approaches and concepts? The findings of the research indicate that the features of ideal society and civil society are accepted and emphasized in Imam Khomeini’s thought, but their value and credibility are not similar in the selected examples. This discourse has a great flexibility and accepts the manifestations of the modern civilization in its general and universal framework.
    Keywords: Imam Khomeini, Discourse, Discourse Analysis Ideal Society, Civil Society