فهرست مطالب

Modern Care Journal
Volume:11 Issue: 2, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/08/08
  • تعداد عناوین: 10
|
  • غلامحسین محمودی راد، راضیه استکی* صفحات 71-82
    زمینه و هدف
    آموزش به بیمار، نقش اساسی در بهبود و کنترل بیماری ها دارد. هدف از این مطالعه تعیین تاثیر اجرای مدل شش سیگما بر کمیت و اثربخشی آموزش به بیمار در بخش CCU بیمارستان ولی عصر (عج) بیرجند می باشد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی56 نفر از بیمارانی که در فاصله زمانی 1/5 ماه در بخش CCU بستری شدند، به عنوان گروه شاهد در نظر گرفته شده و به شیوه معمول آموزش دیدند. آگاهی و نگرش یک بار در روز اول بستری و بار دیگر در روز ترخیص از بخش و کمیت آموزش به بیمار در زمان ترخیص از بخش اندازه گیری شد. پس از آن مدل شش سیگما برای پرستاران به صورت برگزاری جلسات بحث گروهی و مصاحبه اجرا گردید و پرستاران با کاربرد راه حلهای به دست آمده به آموزش بیماران پرداختند و تمامی بیماران که در فاصله زمانی 1/5 ماه بعد از مداخله بستری شدند شامل 47 نفر به عنوان گروه مداخله، با همان روش و ابزار استفاده شده در گروه اول مورد بررسی قرار گرفتند. آگاهی و نگرش با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن بدست آمده بود، مورد سنجش قرار گرفت. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 18 و آزمونهای آماری Independent T Test و Paired T Test تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که کمیت آموزش به بیمار در گروه مداخله نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشته است (P<0.001). میانگین نمره آگاهی در کل و در ابعاد آن و همچنین میانگین نمره نگرش در بیماران گروه مداخله در روز ترخیص نسبت به روز اول بستری افزایش معنی داری داشت (P<0.001) ولی در بیماران گروه شاهد تفاوت معنی داری مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر حاکی از افزایش کمیت و کیفیت آموزش به بیماران بعد از اجرای مدل شش سیگما می باشد، لذا با شناخت فرایندهای موجود و ریشه یابی مشکلات و نواقص آن و با تغییر فرایندها می توان جهت بهبود فرایند آموزش به بیمار گام برداشت.
    کلیدواژگان: آموزش بیمار، اثربخشی، فرایند، کمیت، مدل شش سیگما، CCU
  • صدیقه پاک سرشت، آرزو منفرد*، عاطفه قنبری، زهرا عطر کار روشن، عباس رحیمی صفحات 83-93
    زمینه و هدف
    سرطان پستان شایعترین سرطان در زنان دنیا می باشد که تشخیص بیماری، عوارض و تغییرات جسمی و روانی ناشی از درمان آن، روی تصویرذهنی بیماران مبتلا به سرطان پستان تاثیر می گذارد. این مطالعه با هدف تعیین تصویرذهنی و عوامل مرتبط با آن در زنان مبتلا به سرطان پستان انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه مقطعی تحلیلی بر روی صد و هفتاد زن مبتلا به سرطان پستان در مراکز آموزشی و درمانی شهر رشت که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند و به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد مقیاس تصویرذهنی Body Image Scale:BIS و پرسشنامه محقق ساخته اطلاعات فردی، اجتماعی و اطلاعات مرتبط با سلامتی و بیماری بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 و آمار توصیفی و آزمونهای آماری Independent T Test، ANOVA، Pearson، Regression، Mann-Whitney U و Spearman تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    بیشتر افراد متاهل و تحت جراحی ماستکتومی قرار گرفته بودند. میانگین سن افراد موردمطالعه 50.67 ± 10.04 سال، مدت تشخیص بیماری 1.9±0.8 سال و میانگین نمره تصویرذهنی 8.6 ± 5.38 بود. نتایج نشان داد که بین مدت تشخیص بیماری، نوع جراحی پستان، طول مدت پس از جراحی پستان، طول مدت اتمام شیمی درمانی و رادیوتراپی با تصویرذهنی ارتباط معنی داری وجود دارد و همچنین ارتباط معنی داری بین تصویرذهنی با نوع جراحی و مدت تشخیص بیماری با رگرسیون چندمتغیره به دست آمد (P<0.0001)
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج حاصل از این مطالعه و تاکید بر بررسی های دقیق و همه جانبه بیمار خصوصا از نظر روحی و روانی، می توان گام موثری در جهت ارتقا کیفیت مراقبتها و پیشگیری از اختلالات روحی و روانی و بهبود تصویر ذهنی در مبتلایان به این بیماری برداشت.
    کلیدواژگان: تصویرذهنی، زنان، سرطان پستان، عوامل مرتبط
  • معصومه پیشگر، محسن ندیمی*، رضا دستجردی، فاطمه شهابی زاده صفحات 94-102
    زمینه و هدف
    متناسب با سبب شناسی افسردگی در بین بیماران مبتلا به سرطان، شیوه های درمانی مختلفی شناخته شده است که یکی از آنها رفتاردرمانی دیالکتیکی است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی به شیوه گروهی بر بهبود افسردگی بیماران مبتلا به سرطان انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل از بین بیماران سرطانی مراجعه کننده به مراکز شیمی درمانی شهر شیراز در سال 1391، 26 نفر به روش نمونه گیری در دسترس انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه مداخله و کنترل قرار گرفتند. افراد گروه مداخله در 16 جلسه نود دقیقه ای رفتاردرمانی دیالکتیکی به شیوه گروهی شرکت کردند و گروه کنترل هیچ درمانی دریافت نکردند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه افسردگی Beck بود که پایایی آن با استفاده از Cronbach Alpha 92/0 به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 و آزمونهای آماری Paired T Test، لوین و تحلیل کوواریانس در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که میانگین نمره افسردگی افراد گروه مداخله پس از آموزش رفتاردرمانی دیالکتیکی از 14.11±4.4 به 5.92±3.87 کاهش یافته است (P<0.001) ولی در گروه کنترل تفاوت معنی داری بین میانگین نمره افسردگی قبل و بعد از آموزش مشاهده نشد.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر، رفتاردرمانی دیالکتیکی می تواند افسردگی بیماران سرطانی را کاهش دهد. لذا از این یافته می توان در راستای برنامه ریزی یا استفاده از چهارچوب نظریه شناختی در کاهش و یا جلوگیری از افزایش افسردگی بیماران سرطانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: افسردگی، بیماران سرطانی، رفتاردرمانی دیالکتیکی
  • خدیجه عباسی*، مریم حضرتی، نسرین پورعلی محمدی، عبدالرضا رجایی فرد صفحات 103-111
    زمینه و هدف
    پرستاران به خصوص پرستاران بخشهای انکولوژی به آموزش مداوم نیاز دارند. در برنامه های آموزشی موجود دو الگوی کلی استاد محور و دانشجو محور مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه با هدف مقایسه تاثیر دو روش سخنرانی و بسته آموزشی ماجول بر دانش و عملکرد پرستاران در رابطه با استانداردهای حفاظتی کار با داروهای سیتوتوکسیک انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه نیمه تجربی، کلیه پرستاران بخشهای انکولوژی دخیل در فرایند تجویز داروهای سیتوتوکسیک در شهر شیراز طی سالهای 1389- 1390 شامل 86 نفر، انتخاب شدند و بر اساس بیمارستان محل کار به روش تصادفی ساده در سه گروه سخنرانی شامل 28 نفر، ماجول 29 نفر و شاهد 29 نفر قرار گرفتند. در یک گروه کلاس آموزشی پنج ساعته به صورت سخنرانی برگزار گردید، در گروه دیگر ماجول آموزشی در اختیار افراد قرار گرفت و در گروه شاهد، مداخله ای صورت نگرفت. قبل و هشت هفته بعد از آموزش، جهت بررسی عملکرد از لیست وارسی مشاهده ای و برای بررسی آگاهی از پرسشنامه محقق ساخته که روایی و پایایی آن بررسی و تایید شد، استفاده گردید. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 و آزمونهای آماری Chi-Square، Paired T Test، ANOVA و Range Tukey در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره دانش و عملکرد در گروه سخنرانی و ماجول بعد از مداخله نسبت به قبل از آن به طور معنی داری افزایش داشت(P<.0001) ولی در گروه شاهد تفاوت معنی داری به دست نیامد(P>0.05). همچنین میانگین تغییرات نمره دانش و عملکرد در گروه سخنرانی و ماجول نسبت به گروه شاهد به طور معنی داری بیشتر بود (P<.0001) ولی در دو گروه سخنرانی و ماجول تفاوت معنی داری مشاهده نشد (P>0.05).
    نتیجه گیری
    با توجه به نتایج این مطالعه، به دلیل مزایای روش آموزشی فراگیر محور و مشغله کاری پرستاران و حساسیت شغلی آنها، می توان از ماجول های آموزشی به عنوان جایگزین مناسبی جهت روش سخنرانی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: آموزش پرستاران، دانش، عملکرد، سخنرانی، ماجول
  • نرگس خاتون رحیمی، محمدرضا میری، غلامرضا شریف زاده * صفحات 112-118
    زمینه و هدف
    ارتباط یکی از قدیمی ترین و در عین حال عالی ترین دستاوردهای بشری است و زمینه ساز زندگی اجتماعی ماست. یکی از رسالت های مهم انسان در جهان خاکی، ایجاد، گسترش و تداوم بخشیدن به روابط بین فردی است. این مطالعه با هدف بررسی اثربخشی آموزش غنی سازی روابط بر عزت نفس، اضطراب، افسردگی و استرس در زنان شاغل انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه نیمه تجربی از نوع پیش آزمون و پس آزمون بر روی سی نفر از زنان شاغل در ادارات شهر قاین انجام شد. در ابتدای جلسه اول پرسشنامه DASS فرم 21 سوالی و پرسشنامه عزت نفس Cooper Smith به شرکت کنندگان داده شد تا تکمیل نمایند. پس از انجام پیش آزمون، هشت جلسه آموزش مهارت های غنی سازی روابط برای افراد برگزار شد و در پایان جلسه آخر دوباره پرسشنامه ها به افراد داده شد تا تکمیل نمایند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 13 و آزمونهای آماری Paired T Test و Wilcoxon در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین نمره عزت نفس بعد از مداخله نسبت به قبل از آن به طور معنی داری افزایش یافت (P<0.001) و میانگین نمره افسردگی، اضطراب و استرس بعد از مداخله نسبت به قبل از مداخله کاهش معنی داری داشت (P<0.001).
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج مطالعه حاضر آموزش غنی سازی روابط بر کاهش استرس، اضطراب، افسردگی و افزایش عزت نفس زنان شاغل موثر است، بنابراین جهت کاهش و پیشگیری از اختلالات روانی و آسیب دیدن فرد و خانواده ها باید این آموزشها بیشتر مورد توجه مشاوران خانواده و روانشناسان قرار گیرد.
    کلیدواژگان: استرس، اضطراب، افسردگی، زنان شاغل، عزت نفس، غنی سازی روابط
  • ندی اسدی، زهرا رویانی*، عباس عباس زاده صفحات 119-126
    زمینه و هدف
    خستگی شایعترین عارضه جانبی بیماران تحت درمان با همودیالیز است. یکی از تئوری های مرتبط با خستگی در بیماران تحت درمان با همودیالیز تئوری علائم ناخوشی است که بر طبق این تئوری، خستگی دارای سه فاکتور جسمی، روانی و موقعیتی است. این مطالعه با هدف بررسی برخی عوامل مرتبط با خستگی در بیماران تحت درمان با همودیالیز در چهارچوب تئوری علائم ناخوشی انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه توصیفی- تحلیلی کلیه بیماران در مراکز دیالیز شهر کرمان که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند (شامل 182 نفر) انتخاب و مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار گردآوری داده ها شامل پرسشنامه مشخصات دموگرافیک، مقیاس سنجش شدت خستگی، پرسشنامه حمایت اجتماعی ESSI و افسردگی Beck بود که روایی و پایایی آن در مطالعات مختلف تایید شده بود. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 16 و آزمونهای آماری Independent T Test، ANOVA و Range Tukey تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره خستگی در کل بیماران 3.94±1.22 محاسبه گردید. 151 نفر از افراد موردمطالعه (83%) از حمایت اجتماعی خوبی برخوردار بودند. میانگین نمره خستگی در افراد بر حسب جنس، سن، سوءتغذیه و آنمی تفاوت معنی داری نداشت ولی بر حسب طول مدت دیالیز (0/03= p)، افسردگی (P<0.001) و حمایت اجتماعی (0/01= p) تفاوت معنی داری به دست آمد.
    نتیجه گیری
    با توجه به شیوع بالای خستگی در بیماران تحت درمان با همودیالیز و اثرات آن بر وضعیت عملکردی و کارایی جسمی و روانی آنان، پیشنهاد می گردد ارائه دهندگان مراقبت از چگونگی کاهش اثرات آن بر بیماران تحت درمان با همودیالیز آگاهی بیشتری را کسب نمایند.
    کلیدواژگان: افسردگی، حمایت اجتماعی، خستگی، همودیالیز
  • مرضیه مقرب*، غلامرضا شریف زاده، مهسا مقرب، مهری سروری صفحات 127-135
    زمینه و هدف
    بیماران مبتلا به مرحله آخر بیماری کلیوی (ESRD) با روش درمانی همودیالیز از مرگ زودرس رهایی یافته اما دچار طیف وسیعی از مشکلات می شوند که کیفیت زندگی آنها را تحت ت ا ثیر قرار می دهد و پیوند کلیه بعد جسمانی مشکلات را بهبود می بخشد. این مطالعه با هدف مقایسه کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی و پیوند کلیه شهر بیرجند انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه مقطعی، شصت بیمار همودیالیزی مراجعه کننده به بیمارستان ولیعصر(عج) و 58 بیمار پیوند کلیه شهر بیرجند که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، انتخاب شدند. ابزار گردآوری داده ها پرسشنامه استاندارد کیفیت زندگی SF36 بود. روایی ابزار با روش روایی محتوا تایید شد و پایایی با استفاده از Cronbach Alpha 0/65 به دست آمد. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 16 و آزمونهای آماری Independent T Test، ANOVA، Range Tukey و Pearson تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین نمره کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی 40.03±18.63 و پیوند کلیه 69.08±11.03 بود. میانگین نمره کیفیت زندگی در کل و حیطه های آن در بیماران پیوند کلیه نسبت به بیماران همودیالیزی به طور معنی داری بیشتر بود (0/0001= p).
    نتیجه گیری
    با توجه به پایینتر بودن کیفیت زندگی بیماران همودیالیزی بهتر است امکان پیوند کلیه هرچه سریعتر فراهم شده و روند آن تسهیل یابد و تا زمان انجام پیوند در جهت ارتقای ابعاد کیفیت زندگی بیماران برنامه ریزی صورت گیرد.
    کلیدواژگان: پیوند کلیه، کیفیت زندگی، همودیالیز، SF36
  • منصور اسمعیلی دهج*، حمیدرضا فاتحی، محمد کشت آور، سید حسن حجازیان یزدی، شیرین باجووند، جمیله علی حسینی صفحات 136-144
    زمینه و هدف
    مطالعات قبلی نشان داده اند که کارواکرول اثرات کاهندگی فشارخون و برادی کاردی و مهارکنندگی کانال کلسیمی دارد. از آن جایی که باز شدن کانال های کلسیمی نقش مهمی در بروز آریتمی ها دارند، لذا این مطالعه با هدف مقایسه اثرات کارواکرول و لیدوکائین بر آریتمی های ناشی از اکونیتین در رت انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، هفتاد سر رت نر نژاد ویستار به هفت گروه ده تایی تقسیم شدند: گروه اول به عنوان کنترل، گروه دوم به عنوان پیش درمان با لیدوکائین(ده میلی گرم در کیلوگرم)، گروه سوم و چهارم به عنوان پیش درمان با کارواکرول ده و پنجاه میکروگرم در کیلوگرم، گروه پنجم به عنوان درمان با لیدوکائین و گروه ششم و هفتم به عنوان درمان با کارواکرول ده و پنجاه میکروگرم در کیلوگرم. لیدوکائین و کارواکرول به ترتیب قبل و بعد از تجویز اکونیتین جهت پیش درمان و درمان به صورت وریدی تزریق شدند. با استفاده از لید II قلبی، آریتمی های بطنی شامل: زمان شروع آریتمی های بطنی، درصد بروز فیبریلاسیون بطنی قابل برگشت و غیرقابل برگشت و فیبریلاسیون دهلیزی به مدت سی دقیقه پس از تزریق اکونیتین ثبت شدند. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری Graphpad Prism ویرایش 5 و آزمونهای آماری ANOVA، Range Tukey و Fisher Exact Test تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    زمان شروع آریتمی ها، درصد بروز انواع آریتمی و فیبریلاسیون بطنی غیرقابل برگشت در گروه های درمان و پیش درمان با لیدوکائین به طور معناداری کاهش داشت، در گروه های کارواکرول پنجاه میکروگرم درمان و پیش درمان نیز به طور قابل ملاحظه ای کاهش یافت، اما نه به اندازه ای که در گروه لیدوکائین کاهش یافته بود. تفاوت معناداری بین گروه کنترل و گروه های کارواکرول ده میکروگرم درمان و پیش درمان وجود نداشت.
    نتیجه گیری
    بر اساس نتایج این مطالعه، حداکثر دوزی از کارواکرول که تاثیر معنی داری بر فشار خون ندارد، باعث کاهش شدت آریتمی های ناشی از اکونیتین می گردد که سودمندی آن را در پیشگیری و بهبود آریتمی های قلبی مطرح می سازد.
    کلیدواژگان: آریتمی، اکونیتین، رت، کارواکرول، لیدوکائین
  • محمد افشار، حسین نهنگی، محمد مهدی حسن زاده طاهری، محمدحسن پور، محمدرضا دوست آبادی* صفحات 145-152
    زمینه و هدف
    کاربامازپین (CBZ) یکی از داروهای ضدصرع است که استفاده گسترده ای داشته و عمدتا جهت درمان حملات صرع به کار می رود. یکی از عوارض مصرف این دارو در زمان بارداری کاهش شاخصهای رشد جنین می باشد. عناب با توجه به ترکیبات ویژه آن در طب سنتی کاربرد وسیعی دارد. این مطالعه با هدف بررسی اثرات محافظتی عصاره آبی عناب بر شاخصهای رشدی جنین های موش در معرض داروی کاربازماپین انجام شد.
    روش بررسی
    در این مطالعه تجربی، صد سر موش باردار نژاد Balb/c دارای وزن 28-30 گرم و سن 8-9 هفته به هشت گروه تجربی و دو گروه کنترل تقسیم شدند. گروه های تجربی(1، 3 و 5) و (2، 4 و 6) به ترتیب دوز پنجاه و صد میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن کاربامازپین را روزانه به صورت تزریق داخل صفاقی دریافت کردند. گروه های تجربی (3 و 4) و (5 و6) به ترتیب دوز دویست و چهارصد میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن عصاره آبی عناب را به صورت گاواژ و گروه های تجربی 7 و 8 فقط عصاره آبی عناب را با دوز دویست و چهارصد میلی گرم بر کیلوگرم وزن بدن دریافت کردند. گروه های کنترل 1 و 2 به ترتیب مورد گاواژ نرمال سالین و توئین قرار گرفتند. تزریق داخل صفاقی کاربامازپین از زمان 0-15 انجام و عصاره عناب به صورت گاواژ از ده روز قبل از حاملگی و به همراه کاربامازپین مصرف شد. در روز 18 بارداری جنین ها از رحم خارج و هر جنین توزین و طول بدنش اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از نرم افزار آماری SPSS ویرایش 18 و آزمونهای آماری ANOVA و Range Tukey در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین وزن و طول بدن در گروه های تجربی 1و 2 دریافت کننده کاربامازپین به صورت معنی داری در مقایسه با گروه های کنترل کاهش یافته بود و میانگین وزنی جنین ها در گروه تجربی مصرف کننده عناب با دوز چهارصد میلی گرم در روز به همراه کاربامازپین نسبت به گروه تجربی کاربامازپین (گروه تجربی 5 (1.20±0.38) در برابر تجربی 1 (0.93±0.19) و گروه تجربی 6 (1.21±0.21) در برابر تجربی 2 (0.92±0.26) افزایش معنی داری داشت.
    نتیجه گیری
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد عصاره آبی عناب می تواند از اثرات کاهشی وزن جنین های در معرض کاربامازپین در هنگام تولد جلوگیری نماید.
    کلیدواژگان: شاخصهای رشد، عناب، کاربامازپین، موش
  • ملیحه عامری*، زهرا صفوی بیات، امیر کاووسی صفحات 153-160
    زمینه و هدف
    تنش اخلاقی هویت و یکپارچگی پرستار را به عنوان موجود متعهد به اخلاق تحت تاثیر قرار می دهد. پرستاران شاغل در بخش چالش برانگیز انکولوژی در موقعیتهای بالینی قرار می گیرند که منجر به تجربه تنش اخلاقی در آنها می شود. این مطالعه با هدف بررسی موقعیتهای بالینی منجر به تنش اخلاقی در پرستاران شاغل در بخشهای انکولوژی انجام شد.
    روش بررسی
    این مطالعه توصیفی- تحلیلی بر روی 148 پرستار شاغل در بخشهای انکولوژی بیمارستانهای شهر تهران که معیارهای ورود به مطالعه را دارا بودند، انجام شد. ابزار گردآوری داده ها، پرسشنامه مشخصات دموگرافیک و مقیاس تنش اخلاقی Corely بازنگری شده که در آن موقعیتهای منجر به تنش اخلاقی در سه حیطه طبقه بندی شده است، بود. داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS ویرایش 18، آمار توصیفی و آزمونهای آماری آنالیز واریانس درون گروهی و تعقیب بنفرونی در سطح معنی داری 0/05 تجزیه و تحلیل شدند.
    یافته ها
    میانگین فراوانی و شدت تنش اخلاقی به ترتیب 2.13±0.44 و 2.08±0.36 به دست آمد. پرستاران در موقعیتهای چشم پوشی از عدم دریافت رضایت آگاهانه از بیماران و انجام آزمایشات غیرضروری در مراحل آخر حیات، تنش اخلاقی بیشتری را تجربه کرده بودند. بیشترین میانگین نمره شدت و فراوانی تنش اخلاقی مربوط به حیطه اقدامات بیهوده بود.
    نتیجه گیری
    تنش اخلاقی در پرستاران شاغل در بخش انکولوژی در حد بالا بوده و ضرورت مداخلات سازمانی در آموزش و حمایت پرستاران را روشن می سازد.
    کلیدواژگان: انکولوژی، پرستار، تنش اخلاقی
|
  • Gh Mahmoudirad, R. Esteki * Pages 71-82
    Background And Aim
    Patient education has a fundamental role in control and improvement of diseases. T his study aimed to investigate the impact of implementing the Six Sigma model on the quantity and effectiveness of patient education in the CCU of Vali-asr Hospital in Birjand.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, 56 patients who were admitted in CCU during 1.5 months were taken as the control group and taught by the conventional method. Awareness and attitude were measured at the time of admission in, and discharge from, the ward, and the quantity of patient education was measured at the time of discharge. T hen, Six Sigma model was applied for nurses in group discussions and interviews, and nurses tried to educate patients based on the solutions obtained in the discussions. All patients (n=47) who were admitted in the hospital during the coming 1.5 months were taken as the case group and evaluated by the same methods and tools. Data were collected using a researcher-made questionnaire whose validity and reliability were confirmed. Data were analyzed in SPSS (version 18) using independent t-test and paired t-test.
    Results
    Results revealed that quantity of patient education increased significantly more in the case than the control group (P<0.001). The overall awareness score mean and its areas, and attitude score of patients in the case group increased significantly on the day of discharge vis-à-vis admission (P<0.001).However, no significant difference occurred in the control group.
    Conclusion
    Results show a significant increase in the quantity and quality of education to patients after the implementation of the Six Sigma model. Thus, patient education can be promoted by recognizing the existing processes, their roots and defects, and by modifying the processes.
    Keywords: Patient Education, Effectiveness, Process, Quality, Six Sigma Model, CCU
  • S. Pakseresht, A. Monfared *, A. Ghanbari, Z. Atrkar Roshan, A. Rahimi Pages 83-93
    Background And Aim
    Breast cancer is the most common malignancy in women whose diagnosis, complications, and physical and psychological alterations due to treatment affect body image. The aim of this study was to determine body image and the associated factors among women with breast cancer.
    Materials And Methods
    In this analytic, cross-sectional study, 170 breast cancer women who had inclusion criteria were selected through sequential sampling method from educational and therapeutic hospitals in Rasht. Body Image Scale and a researcher-made questionnaire of demographic, social and health-related issues were used to collect data. The data were analyzed in SPSS (version 16) using Independent T Test, ANOVA, Pearson, Regression, Mann-Whitney, and Spearman tests.
    Results
    The majority of married individuals had undergone mastectomy. The mean age of participants was 50.67 ± 10.04, mean duration of disease diagnosis was 1.9±0.8 years, and the body image mean score was 8.6 ± 5.38. Results indicated that there was a significant relationship between the duration of disease diagnosis, type of breast surgery, duration of time after surgery, duration of time after chemotherapy and radiotherapy, and body image. Also, there was a significant relationship between body image, surgery type and the duration of disease diagnosis with multiple regression (P<0.0001).
    Conclusion
    Insights from the present study along with comprehensive psychological examination of patients can effectively contribute to elevating care quality, preventing psychological disorders, and improving body image among women with breast cancer.
    Keywords: Body Image, Women, Breast Cancer, Related Factors
  • M. Pishgar, M. Nadimi *, R. Dastjerdi, F. Shahabizadeh Pages 94-102
    Background And Aim
    Proportional to the etiology of depression among cancer patients, various treatment methods are known one of which is dialectical behavior therapy. This study investigated the effectiveness of group dialectical behavior therapy on decreasing depression level of patients with cancer.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study with pretest, posttest, and control group, 26 of cancer patients who referred to the chemotherapy centers in Shiraz in 2012 were selected through available sampling method and randomly divided into case and control groups. The case group participated in 16 ninety-minute sessions of dialectical behavior therapy, while the control group did not receive any treatment. The data collection tool was Beck Depression Inventory (BDI-II) whose reliability was determined 0.92 according to Chronbach's alpha. The data was analyzed in SPSS (version 18) using paired t-test and covariance analysis at the significant level P=0.05.
    Results
    The results showed that the case group's mean depression score decreased from 14.11±4.4 to 5.92±3.87 which is statistically significant (P<0.001). No significant difference was observed in the control group.
    Conclusion
    Findings of the study indicate that dialectical behavior therapy can reduce depression among cancer patients. Therefore, this finding can be used for planning on the basis of cognitive theory or for preventing and reducing depression among cancer patients.
    Keywords: Depression, Cancer Patients, Dialectical Behavior Therapy
  • Kh Abbasi *, M. Hazrati, N. Pourali Mohammadi, A. Rajaee Fard Pages 103-111
    Background And Aim
    A ll nurses need continuing education, especially those working in oncology wards. In the current programs, there are just two general patterns for teaching: teacher - centered and student - centered patterns. T he aim of this study was to compare the effect of teacher -centered (lecture) and student-centered (module) teaching methods on the knowledge and practice of oncology nurses in relation to safety standards with cytotoxic drugs.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study, all the nurses in Shiraz (2010-2011), who participated in the prescription of cytotoxic drugs to patients were selected (n=86) and randomly divided into three groups. The module group (n=29) used a self-directed module, the lecture group (n=28) was taught by an experienced lecturer in the classroom for 5 hours, and the control group (n=29) did not receive any intervention. Data in relation to knowledge and practice of oncology nurses in the three groups were collected before and 8 weeks after the intervention using a researcher-made questionnaire and checklist. To analyze the data, paired t-test, Chi-square, one-way ANOVA, and Tukey test were used at 0.05.
    Results
    Knowledge and practice mean scores increased significantly from baseline in both intervention groups (P<.001), but there was no significant difference between the scores for the control group (P>0.05). Change of knowledge and practice mean scores in lecture and module grous was significantly more than that of the control group (P<0.001). No considerable difference was observed between the lecture and module groups (P>0.05).
    Conclusion
    Given the results of the current study, advantages of student-centered educational methods, nursing workload, and the sensitive nature of the nursing profession, modules can be suggested as a suitable alternative method for lecture.
    Keywords: Nursing Education, Knowledge, Practice, Lecture, Module
  • N.Kh . Rahimi_M.R. Miri_Gh. R. Sharifzadeh* Pages 112-118
    Background And Aim
    Relationship is among the first and highest human achievements which paves the way for human social life. An important mission of the humankind is to develop and maintain interpersonal relationships. This study aimed to examine the effectiveness of training relationship enhancement on stress, anxiety, depression, and self–esteem of working women.
    Materials And Methods
    In this quasi-experimental study with pre-test and post-test, 30 working women from Qayen, South Khorasan, were the participants. The participants were initially asked to fill out DASS questionnaire (21 items) and Cooper-Smith’s Self-esteem Inventory. After taking the pretest, they attended eight training sessions on relationship enhancement skills. At the end of the last session, the participants were asked again to fill out DASS questionnaire and Cooper-Smith’s Self-esteem Inventory. The data were analyzed in SPSS (version 13) using Wilcoxon and paired t-test at 0.05.
    Results
    Results indicate that self-esteem mean score increased significantly after the intervention (P<0.001), while that of stress, anxiety, and depression decreased significantly (P<0.001).
    Conclusion
    Teaching relationship enhancement skills helps to reduce stress, anxiety, and depression but increases self-esteem among working women. As a result, these trainings need to be taken into account by psychologists and family counselors so as to reduce and prevent psychological disorders and harms to individuals and families.
    Keywords: Stress, Anxiety, Depression, Working Women, Self, Esteem, Relationship Enhancement
  • N. Asadi, Z. Royani *, A. Abbaszadeh Pages 119-126
    Background And Aim
    Fatigue is the most common side effect in hemodialysis patients. A relavent theory to fatigue in hemodialysis patients, the unpleasant theory states that fatigue has physical, psychological, and situational factors. Building on unpleasant theory, this study sought to examine some factors relavent to fatigue in hemodialysis patients. Matrials and
    Methods
    This analytical-descriptive study included all patients (n=182) who were eligible according to inclusion criteria. Data were collected through questionnaires including demographic information, Fatigue Severity Scale, ESSI, and Beck Depression whose reliabilty and validity were confirmed. Data was analyzed in SPSS (version 16) using independent t-test, ANOVA and Tukey
    Results
    Fatigue score mean of the patients was 3.94±1.22. From among them, 151 (83%) had good social support. There was no significant difference between fatigue scores of participants in terms of gender, age, malnutrition, and anemia. However, there was a significant difference in terms of depression (P<0.001), duration of dialysis (P<0.003), and social support (P<0.01).
    Conclusion
    Given the high prevalence of fatigue in hemodialysis patients and its effects on their physical and mental performance, care providers are recommended to gain more knowledge about how to reduce its impact on dialysis patients.
    Keywords: Depression, Social Support, Fatigue, Hemodialysis
  • M. Moghareb *, Gh.R. Sharifzadeh, M. Moghareb, M. Sorouri Pages 127-135
    Background And Aim
    The mortality rate for patients with end-stage renal disease does not happen by hemodialysis. However, they would experience several complications that can impact their quality of life. Renal transplantation improves the physical aspect of life quality. The purpose of this study is to compare the quality of life in patients undergoing hemodialysis and kidney transplantation in Birjand.
    Materials And Methods
    In this cross-sectional study, 60 hemodialysis patients referring to Valieasr Hospital and 58 patients with kidney transplantations in Birjand who had inclusion criteria were selected. The data collection instrument was SF-36questionnaire whose reliability was calculated as 0.65 by Cronbach’s alpha. Data were analyzed SPSS (v ersion 16) using independent t-test, ANOVA, Range Tukey and Pearson.
    Results
    The mean scores for quality of life in hemodialysis and transplant patients were 40.03±18.63 and 69.08±11.03 respectively. The overall mean score for quality of life and its areas was significantly more in transplant than hemodialysis patients (P=0.0001).
    Conclusion
    Given the lower quality of life in hemodialysis patients, it is desirable to facilitate the process of transplantation as soon as possible and to make plans to improve patients’ quality of life until they have transplantations.
    Keywords: Kidney Transplantation, Quality of Life, Hemodialysis, SF36
  • M. Esmailidehaj *, H. Fatehi, M. Keshtavar, S. Hejazian, Sh Bajoovand, J. Alihosaini Pages 136-144
    Background And Aim
    Previous studies have shown that carvacrol has hypotensive, bradycardic and calcium inhibitory effects. Since the opening of calcium channels have an important role in the incidence of arrhythmias, this study aimed to investigate whether carvacrol has anti-arrhythmic effects against aconitine-induced arrhythmia or not.
    Materials And Methods
    In this experimental study, seventy male Wistar rats were divided into seven groups of ten: Group 1 as the control Group; Group 2 as the pretreatment with lidocaine (10 mg/kg); Group 3 and 4 as the pretreatment with carvacrol 10 and 50 µg/kg; Group 5 as the treatment with lidocaine (10 mg/kg); and Group 6 and 7 as the treatment with carvacrol 50 µg/kg. Lidocaine and carvacrol were infused intravenously as pretreatment and treatment respectively before and after the infusion of aconitine (as an arrhythmic substance). Ventricular arrhythmia including the onset of arrhythmia, incidence percentage of ventricular tachycardia and fibrillation, and irreversible ventricular fibrillation and atrial fibrillation were monitored following the infusion of aconitine for 30 minutes. Data were analyzed in GraphPad Prism statistical software by one-way ANOVA, Tukey’s post hoc test, and Fisher’s exact test.
    Results
    Data showed that the magnitude of ventricular arrhythmia including the onset of arrhythmia, incidence percentage of ventricular tachycardia and fibrillation, and irreversible ventricular fibrillation significantly reduced in pretreatment and treatment groups with lidocaine. It also reduced markedly in pretreatment and treatment groups with carvacrol 50 µg/kg, although not as much as in the lidocaine group. There was not any significant difference between carvacrol 10 µg/kg groups and control group both in pretreatment and treatment protocol.
    Conclusion
    The findings of this study indicate that the maximum dose of carvacrol which did not have any significant effect on blood pressure reduced the magnitude of aconitine-induced arrhythmia. This may use prevention and alternative of cardiac arrhythmias
    Keywords: Arrhythmia, Aconitine, Rat, Carvacrol, Lidocaine
  • M. Afshar, M. Nahangi, M. Hassanzade Taheri, H. Hasanpour, M. Doostabadi * Pages 145-152
    Background And Aim
    Carbamazepine (CBZ) is an anticonvulsant drug that is widely used, primarily to treat seizures. One of the side effects of this medication during pregnancy is the reduced fetal growth. The jujube has been widely used in traditional medicine because of its special compound. The purpose of this study was to evaluate the preventive effects of aqueous extract of jujube on growth index of mice fetuses exposed to Carbamazepine.
    Materials And Methods
    In this study, 100 Balb/C mice (28-30 gr; 8-9 weeks-old) were divided into eight experimental and two control groups. Experimental groups (І, ІІІ, V) and (ІІ, IV, VI) received daily intraperitoneal injections of 50 and 100 mg/kg of CBZ, respectively. Experimental groups (ІІІ, IV) and groups (V, VI) were gavaged doses of 200 and 400 mg/kg of aqueous extract of jujube respectively. Groups VII and VIII received only doses of 200 and 400 mg/kg of aqueous extract of jujube respectively. Control groups І and ІІ were gavaged to normal saline and tween respectively. Injections were done on 0 to 15 gestational days (GD), and aqueous extract was gavaged along with CBZ starting 10 days prior to gestation. On GD 18, fetuses were removed for weighing and crown-rump measuring. Data were analyzed by ANOVA and Tukey tests using SPSS (version 18) at 0.05%.
    Results
    Average weight and body length of fetuses in experimental groups I and II, that received CBZ, significantly reduced compared with control groups. In the fetuses of experimental groups V (1.20±0.38) and VI (1.21±0.21 gr) that recieved jujube extract (400 mg/day) with CBZ, the mean weight of these fetuses increased meaningfully in comparison with the experimental groups I (0.93±0.19 gr) and II (0.92±0.26 gr) respectively.
    Conclusion
    This study showed that aqueous extracts of jujube can have preventive effects on reducing effect of CBZ on birth fetal weight.
    Keywords: Growth Index, Jujube, Carbamazepine, Mice
  • M. Ameri *, Z. Safavibayat, A. Kavousi Pages 153-160
    Background And Aim
    Nurses are moral agents whose identity and integrity can be affected by moral distress. Oncology nurses face challenging clinical situations that led to moral distress. This study evaluated the clinical situations leading to moral distress experienced by oncology nurses.
    Materials And Methods
    This descriptive-analytical study included 148 nurses with inclusion criteria who worked in oncology wards of hospitals in Tehran. The instruments included the demographic questionnaire and Corley’s Moral Distress Scale revised by Hamric wherein morally distressful situations are categorized in three sections. Data were analyzed in SPSS using descriptive statistics and within groups variance at the level of P<0.05.
    Results
    The moral distress mean intensity and mean frequency were 2.13±0.44 and 2.08±0.36 respectively. Nurses experienced high moral distress in cases where they failed to attain i nformed consent from the patients or when they ignored the physician’s order to take test from end-life patients which they felt were unnecessary. The greatest moral distress frequency and intensity score mean was associated with futile care.
    Conclusion
    M oral distress is high Oncology nurses that show organizational intervention for the nurse education and supports.
    Keywords: Oncology, Nurses, Moral Distress