فهرست مطالب

مطالعات دین، معنویت و مدیریت - پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 2 (پاییز و زمستان 1391)

  • تاریخ انتشار: 1391/12/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • جعفر ترک زاده، فاطمه زینعلی صفحه 7
    انسان موجودی اجتماعی است که تحت تاثیر فلسفه حاکم بر جامعه خویش برانگیخته می شود و اقدام به ارضای نیازهای خویش و تحقق باورها و اهداف خود می نماید. بنابراین می توان گفت، انسان محصور در اندیشه غربی، عمدتا انگیزه خود را در مسیرهای مادی می بیند و می جوید. حال آنکه بر اساس آموزه های اسلامی، انسان تنها پدیده ای مادی نیست بلکه دارای یک جنبه روحانی است که باید نیازها و اهداف معنویش نیز تامین شود. نظر به این مهم، در این مقاله تلاش گردیده است ضمن تبیین موجز جایگاه انگیزش در رفتار فردی و اجتماعی انسان، به بررسی آن از دیدگاه تئوری های غربی و دیدگاه های اسلامی پرداخته شود. در این راستا پس از بیان مبانی انگیزش بر اساس تئوری های رایج غربی، اهم مترادف های انگیزش در قرآن کریم همراه با آیات مربوطه مرور و جمع بندی شده است. به علاوه، نظر علمای متقدم و معاصر مسلمان نیز درباره موضوع بیان شده است و بدین سان چارچوبی نظری از دیدگاه اسلامی به انگیزش نیز شکل گرفته است. این چارچوب ضمن آنکه می تواند مبنایی برای درک بهتر نظر دین مبین اسلام و علمای مسلمان پیرامون انگیزش واقع شود، ما را به این نتیجه می رساند که هرچند متاسفانه به دلیل انقطاع روند علمی پیش آمده در برخی حوزه های علوم اسلامی همچون بحث پیش رو، نظریه های مشخصی در آن زمینه پرورده و ارائه نشده است، اما قابلیت لازم برای توسعه نظریه های انگیزشی اسلامی وجود دارد.
    کلیدواژگان: انگیزش، نظریه های انگیزش، مبانی اسلامی انگیزش، مدیریت اسلامی، مدیریت منابع انسانی
  • حسن عابدی جعفری، علیرضا سبزیکار صفحه 31
    شمار منابعی که تاکنون به بحث درباره مطالعات اسلامی مدیریت پرداخته و در این میان به مطالب مختلف و رویکردهای گوناگون اشاره داشته اند، از هزار می گذرد، ولی به نظر می رسد سیر تکوین این رویکرد هنوز ناگفته باقی مانده است. هدف این مقاله تبیین چگونگی این سیر در جمهوری اسلامی ایران است. بدین منظور، این تطور به چهار دوره یا دهه مشخص تقسیم شده و تحولات هر یک از این ادوار در قالب یک مقاله عرضه شده است.
    در نخستین قسمت از این مقالات، بسترها و چگونگی پیدایش این پدیده بررسی شده است. هدف این مقاله ترسیم فرایند پدیدایی و زمینه های ظهور آن است. روش مورد استفاده نوعی فراتحلیل و قلمرو تحقیق دهه اول انقلاب است. جامعه آماری مورد مطالعه نیز همه منابع موجود مدیریت اسلامی در این دوره است. یافته های تحقیق نشان می دهند که در این دهه، نطفه مدیریت اسلامی در ایران بسته شده، متولد شده و مرحله نوزادی خود را پشت سر گذاشته است. همچنین، پژوهش ها نشان می دهند که به رغم دستاوردهای آغازینی که در این سیر به دست آمده اند، هنوز چالش های چندی در پیش روی است؛ به ویژه، دستاوردهای آن در حوزه عمل، و به خصوص در حیطه نظامی چشمگیر بوده؛ ولی در قلمرو نظر، راه طولانی تری برای پیمودن در پیش دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، ایران، سیر تکوین، چالش ها، دستاوردها
  • نگین سنگری، محمد مهدی تنعمی، مجتبی امیری صفحه 49
    در بازار بسیار رقابتی امروز، نیاز سازمان ها به حفظ نیروی انسانی متخصص بیش از پیش آشکار شده و ارائه پاداش، راهبردی در جهت رسیدن به این مهم است؛ چرا که کارکنان با توجه به تغییر و تحولات سریع دنیای امروزی به عنوان منابع دانشی و سرمایه های ارزشمند، مهم ترین مزیت رقابتی برای سازمان ها محسوب می شوند. بنابراین، نه تنها باید نیازهای مادی، بلکه نیازهای غیر مادی آنها را نیز درک نمود و برآورده ساخت. قرآن کریم با ترسیم حیات طیب و نشان دادن راه رسیدن به آن، از روش های گوناگونی به منظور ایجاد انگیزه در انسان برای وصول به هدف بهره برده است. یکی از روش های مهم برای ایجاد انگیزه در انسان، برای دستیابی به حیات طیب و هدف مطلوب، تشویق از طریق ارائه پاداش است.
    در این پژوهش با بررسی پیشینه موضوع تعریف هایی از پاداش های معنوی و نامحسوس ارائه شده اند و از آنجا که مطالعات صورت گرفته در این زمینه براساس شاخص های ادبیات غرب هستند، به بررسی مولفه ها و شاخص های پاداش های معنوی از دیدگاه اسلام پرداخته شده است. بدین منظور تحلیل محتوای کیفی همه آیات قرآن کریم بر مبنای تفسیر نمونه، از آیت الله مکارم شیرازی و همکاران و نامه ها، خطبه ها و حکمت های مندرج در کتاب شریف نهج البلاغه، براساس ترجمه فیض الاسلام صورت گرفته اند. درنتیجه دو مولفه اصلی پاداش های معنوی دنیوی و پاداش های معنوی اخروی شناسایی و شاخص ها و سنجه ها برای ارزیابی سازمان ها ارائه شده اند.
    در پایان نیز راهکارهایی برای پیاده سازی نمودن پاداش های معنوی در سازمان مانند آموزش و پرورش، هدایت و قدردانی به منظور بهره گیری از نقش انگیزشی اثربخشی که با توجه به آموزه های دین مبین اسلام بر رشد و تعالی کارکنان دارند، ارائه شده اند.
    کلیدواژگان: پاداش های معنوی دنیوی، پاداش های معنوی اخروی
  • الهه شیعه زاده، سعید مرتضوی، محمدعلی انصاری صفحه 71
    نقش باورها و ارزش های دینی بر رفتار افراد بر کسی پوشیده نیست، مدیران سازمان ها نیز از این قاعده مستثنا نیستند. در این میان توکل به خداوند در زمره ارزش ها و اعتقاداتی قرار می گیرد که به رغم اهمیت بسیار و نقش کارکردی این مفهوم در رفتار مدیران و فرایند های مدیریت، به ویژه در فرایند تصمیم گیری، پژوهشگران مدیریت کمتر بدان پرداخته اند. در این راستا، هدف پژوهش حاضر، احصاء شاخص های رفتاری و نگرشی توکل است. بدین منظور، این شاخص ها از طریق مصاحبه با ده تن از صاحب نظران مدیریت اسلامی، به روش گلوله برفی استخراج گردید. به منظور کسب اطمینان از یافته های حاصل از مصاحبه و ماهیت نگرشی _ رفتاری شاخص ها، روش دلفی نیز به کار گرفته شد، و سیزده شاخص رفتاری و نوزده شاخص نگرشی توکل شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: توکل، تصمیم گیری، شاخص های توکل
  • امیر حسین زاده صفحه 93
    فلسفه اخلاق شامل دو بخش اخلاق هنجاری و فرااخلاق است. نظریات اخلاق هنجاری نیز به دو دسته غایت گرا و وظیفه گرا تقسیم می شوند. منفعت گرایی یکی از ریشه دارترین نظریات غایت گرایانه است که از سوی بنتام و میل در قرن نوزدهم توسعه یافت. مطابق این رویکرد، فعل اخلاقی، فعلی است که حداکثر خیر را برای اکثریت افراد مرتبط با آن فعل، ایجاد کند. در این مقاله پس از تقریر دیدگاه های بنتام و میل، معیار منفعت و چگونگی محاسبه آن مطرح شده و عمده نقدهای مطرح شده بر این رویکرد، عنوان می شوند. این رویکرد در دو بخش فلسفه مدیریت و تئوری های مدیریت، بر دانش سازمان و مدیریت تاثیر داشته است. از دیدگاه فلسفی، سازمان هایی که با هدف حداکثر نمودن ارزش سهامداران خود در فضای رقابتی به کسب و کار مشغول هستند __ برخلاف سازمان های دولتی __ نمی توانند منفعت گرا باشند. در بخش تئوری های مدیریت نیز تصمیم گیری، به عنوان جزء اصلی مدیریت، می تواند با ویژگی های منفعت گرایی خود را تطبیق دهد و رهبری، به عنوان فرایند اثرگذاری غیر رسمی بر افراد، با اتخاذ رویکرد مشارکتی می تواند از نظر اخلاقی، منفعت گرا محسوب شود.
    کلیدواژگان: فلسفه اخلاق، منفعت گرایی، مدیریت
  • مجید سلیمانی، علی باقی نصرآبادی صفحه 113
    هدف این پژوهش، دستیابی به تاثیر مدیریت منابع انسانی در تعالی اخلاق حرفه ای مراکز پژوهشی دینی استان قم بوده است. سوال اصلی این است که: مدیریت منابع انسانی تا چه حد در تعالی اخلاق حرفه ای در مراکز پژوهشی دینی استان قم موثر است؟ پژوهش حاضر از نظر روش، توصیفی پیمایشی است. جامعه آماری پژوهش شامل 420 نفر از پژوهشگران و اعضای هیئت علمی هشت مرکز پژوهشی دینی استان قم بوده است. حجم نمونه آماری دویست نفر محاسبه شده و ابزار گردآوری، پرسشنامه و پایایی آن 90 درصد محاسبه گردیده است.
    طبق آزمون به کاررفته (همبستگی پیرسون)، رابطه بین متغیرهای مستقل مدیریت منابع انسانی و کیفیت اخلاق حرفه ای معنا دار و متغیر پایگاه اجتماعی و کیفیت اخلاق حرفه ای، رابطه معنا داری مشاهده نشد. طبق نتایج رگرسیون، متغیر مدیریت منابع انسانی با ضریب 18%، به طور مستقیم بر کیفیت اخلاق حرفه ای موثر بوده است.
    در این تحقیق، یک مدل کلی برای ارزیابی الگوی اخلاق حرفه ای در مراکز پژوهشی دینی استان قم به دست آمد. برخی پیشنهادها در تحقیق حاضر بدین قرارند:نخبه گزینی، تاکید بر صلاحیت شغلی، تخصصی و شایستگی های اخلاقی و اعتقادی توامان در جذب و گزینش، استفاده از آزمون های سنجش شایستگی، سنجش معنویت و هوش بهر هنگام گزینش، لحاظ نمودن شاخص های خودبسندگی، شایستگی و خودشکوفایی در ارزیابی ها و ارتقای کارکنان، تدوین آیین نامه اخلاق حرفه ای، رتبه بندی مراکز پژوهشی براساس اخلاق حرفه ای، بازنگری در قوانین موضوعه مرتبط با پژوهش با رویکرد اخلاق حرفه ای و حقوق معنوی پژوهشگران.
    کلیدواژگان: اخلاق، اخلاق حرفه ای، مدیریت منابع انسانی، پایگاه اجتماعی، مراکز پژوهشی
  • محسن اسدی، مهران شیرزاد صفحه 133
    دانشمندان مسلمان، اخلاق را به عنوان صفات و ویژگی های پایدار در نفس که موجب می شوند کارهایی متناسب با آن صفات، به طور خودجوش و بدون نیاز به تفکر و تامل از انسان صادر شوند، تعریف کرده اند. اخلاق اسلامی، درست یا نادرست بودن این صفات را در چارچوب مفاهیم اسلامی بیان می دارد. حال آنکه مفاهیم اخلاق کاری اسلامی به کارکرد چارچوب مفاهیم اسلامی در قالب فعالیت های کاری انسان در سازمان های مختلف می پردازد. تحقیقات نشان می دهند که اخلاق کاری اسلامی رابطه معنا داری با عوامل مختلف، فردی، شغلی و سازمانی دارد. هدف این تحقیق، بررسی رابطه اخلاق کاری اسلامی با تعهد سازمانی و ابعاد آن است که شامل تعهد مستمر، تعهد عاطفی، تعهد هنجاری و فرهنگ سازمانی به همراه ابعاد آن، شامل: انسجام، رهبری سازمان، ویژگی های غالب، مدیریت کارکنان، تاکیدهای استراتژیک، معیار موفقیت می باشد. جامعه آماری این تحقیق را ششصد نفر از کارکنان مراکز عالی آموزشی، پژوهشی قم تشکیل می دهند که از این تعداد با استفاده از جدول تعیین حجم نمونه جرسی و مورگان، تعداد 234 نفر به عنوان نمونه آماری تعیین شده اند. ابزار اندازه گیری متغیرهای تحقیق پرسشنامه تعهد سازمانی لاتمدین و همکاران، فرهنگ سازمانی کامرون و کوئین و اخلاق کاری اسلامی درویش است. نتایج تحقیق در بررسی روابط بین متغیرهای تحقیق با استفاده از آزمون همبستگی و رگرسیون نشان دادند که رابطه مثبت و معنا داری میان اخلاق کاری اسلامی با تعهد و ابعاد آن و همچنین اخلاق کاری اسلامی با فرهنگ سازمانی و ابعاد آن وجود دارد.
    کلیدواژگان: اخلاق کاری اسلامی، فرهنگ سازمانی، تعهد سازمانی
  • خلیل زامل عطشان صفحه 151
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    کمال برزگر بفرویی صفحه 3
|
  • Jafar Torkzadeh , Fatemeh Zeinali Page 7
    Since human beings are social, they are influenced by the atmosphere of their society,typically motivated by it and meet their needs and realize their beliefs and goals. Thus, it can be said that a person trapped in the western thought often meets only material needs, while based on the Islamic teachings, a human being is not only a material phenomenon, also as the most respected creature, he/she has an excellent spiritual aspect that should be realized. Regarding that, the paper first discusses briefly the role of motivation in the individual and social behavior of the human beings and then investigates it from the viewpoints of western and Islamic theories. So after describing the principles of motivation based on the current western theories, it is summarized the most important equivalents of motivation in Koranic Ayats. In addition, the early and contemporary Islamic scholar's views on motivation are brought up and because of that, an Islamic theoretical framework is formed. This framework can be a basis of better understanding of Islamic and Muslim scholar's views on motivation and it leads us to conclude that although unfortunately there arent some specific theories due to existing a discontinuity of happened scientific flow in some Islamic scientific areas, like forward issue, there is a capability to develop the Islamic theories on motivation.
    Keywords: motivation, theories of motivation, Islamic principles of motivation, Islamic management, human resource management
  • Hassan Abedi Jafari , Ali Reza Sabzikar Page 31
    An enormous number of researches related to Islamic management have studied differentapproaches and issues and it seems that there is no research on how to develop Islamic management. The aim of this study is to describe how Islamic management has been developed in the Islamic Republic of Iran. Therefore, this development is divided into fourparticular periods or decades that every period will be discussed in a certain paper. In the first part of these papers, the contexts and emergence of Islamic management are described. The purpose of this paper is to trace the contexts and process of emergence of Islamic management. The paper applies the meta-analysis method and the scope of study is the first decade of revolution. The population is all existing resources related to Islamic management in that decade. Findings show that in the first decade of revolution, Islamic management was born in Iran and then it has passed the neonatal stage. In addition, studies show that although there have been some initial achievements during that decade specifically in practice and in the military field, there are still some challenges particularly in theory.
    Keywords: Islamic management, Iran, development, challenges, achievements
  • Negin Sangari , Mohammad Mehdi Tanaomi, Mojtaba Amiri Page 49
    Nowadays in the very competitive market, the organizations need to maintain the expertmanpower much more than before and so offering the rewards is a strategy to achieve that, because the employees as the knowledge sources and valuable capitals, in terms of today's rapid changes, are the most important competitive advantage for the organizations. So, it should be considered both the material needs and immaterial needs. The Holy Koran first depicts a clean life and then shows us how to reach it using different ways for creating the motivation in humans. Encouraging by offering the rewards is one of the most important ways for creating the motivation in humans to reach the clean life and favorable goal. In this research some definitions of spiritual and intangible are given through studying of theoretical background. But because the related researches have been done in accordance with western literature, this study also investigates the attributes and criteria of spiritual rewards from Islamic view. Thus, the qualitative content analysis has been conducted on all Ayats of the Holy Koran based on the book Tafsir Nemouneh by Ayatollah Makarem Shirazi et al. and the letters, lectures and sayings of the book Nahjol Balagheh translated by Feizol Islam. As a result, two main attributes of worldly and hereafter spiritual rewards are determined and some criteria are presented to evaluate the organizations. In the end, there are some solutions to implement the spiritual rewards in the organizations like education and to conduct and appreciate the employees by applying the effective role of motivation in the growth and excellence of them in connection with the Islamic teachings.
    Keywords: worldly spiritual rewards, hereafter spiritual rewards
  • Elaheh Shiazadeh, Saeid Mortazavi, Mohammad Ali Ansari Page 71
    It is so much obvious that the religious beliefs and values effect on the behavior of each person as well as organizational managers. Although among religious values and beliefs, the concept of reliance on God plays an important functional role in manager's behavior and management processes, especially decision-making process, management scientists have taken it into consideration less. Thus, the aim of this research is to provide the behavioral and observational indicators of reliance. These indicators were identified through interviewing ten Islamic management experts selected by snowball sampling. Delphi method was applied to ensure the findings of interviews and the behavioral - observational nature of indicators. Finally, thirteen behavioral and nineteen observational indicators related to reliance were identified.
    Keywords: reliance, decision, making, reliance indicators
  • Amir Husseinzadeh Page 93
    Moral philosophy consists of normative ethics and meta-ethics. Also normative ethics theories are divided into teleological and deontological. One of the most rooted teleological theories is utilitarianism developed by Bentham and Mill in the nineteenth century. According to utilitarianism, a moral action is an action that creates the most good for the most people. In this paper, after describing Bentham and Mill's views, the standard of utility and how to calculate it and also the most criticisms on utilitarianism are discussed. This approach has effected on management and organization knowledge through the management philosophy and theories. From the viewpoint of philosophy, the organizations that work in a competitive environment and aim to maximum their shareholder values, in contrast with public organizations, cant be utilitarian. Also in the management theories, decision-making as the main part of management can adapt itself to the characteristics of utilitarianism and leadership as an informal and effective process among people can be morally utilitarian by adopting the participative approach.
    Keywords: moral philosophy, utilitarianism, management
  • Majid Soleimani, Ali Baghi Nasrabadi Page 113
    The objective of this research is to study the impact of human resource management on promoting the professional ethics in the research and religious centers of Qom province. The main question is: how much does the human resource management effect on promoting the professional ethics in the research and religious centers of Qom province? The methodology of this research is descriptive-survey. The population of present study consists of 420 researchers and faculty members of eight research and religious centers of Qom province. The sample size is 200 and collecting data is done by analyzing questionnaires which their reliability is 90%. Based on Pearson correlation test, there is a meaningful relationship between the independent variables of the human resource management and the quality of professional ethics and there isnt a meaningful relationship between the variables of the social status and the quality of professional ethics. By regression results, it is found that the variable of the human resource management with ratio of 18% has a direct effect on the quality of professional ethics.This study presents a general model for analyzing the professional ethics pattern in theresearch and religious centers of Qom province. Some suggestions are given: elite selecting, focusing on job competency, considering both specialty and moral competency in recruitment and selection, applying competency evaluations, measuring spirituality and IQ in selection, considering self-sufficiency, competency and self-actualization in evaluating and promoting the employees, formulating professional ethics regulation, ranking the religious centers based on the professional ethics, revising research regulations based on professional ethics and researcher's spiritual rights.
    Keywords: ethics, professional ethics, human resource management, social status, research centers
  • Mohsen Asadi, Mehran Shirzad Page 133
    Ethics is defined by the Muslim scholars as some sustainable traits and characteristics in one's self that cause things to be done in accordance with those traits by one's without any thinking and spontaneously. The Islamic Ethics determines if these characteristics are true or false according to the framework of Islamic concepts, while the concepts of Islamic work ethics determine the function of the framework of Islamic concepts within human work activities in various organizations. Studies show that there is a meaningful relationship between Islamic work ethics and different individual, professional and organizational factors. This study aims to investigate the relationship between Islamic work ethics and organizational commitment with its aspects including continuous commitment, emotional commitment, and normative commitment and also the relationship between Islamic work ethics and organizational culture with its aspectsincluding integration, organizational leadership, dominant characteristics, management ofemployees, strategic emphases, and success criterion. The population of this study includes 600 employees of the research and higher education centers in Qom. Using Krejcie and Morgan's table for determining sample size, 234 people were selected as the sample. The study variables are measured through three questionnaires: organizational commitment of Labtmediene et al., organizational culture of Cameron and Quinn and Islamic work ethics of Darwish. The results of correlation test and regression show that there is a meaningful and positive relationship between Islamic work ethics and organizational commitment with its aspects and also a meaningful and positive relationship between Islamic work ethics and organizational culture with its aspects.
    Keywords: Islamic work ethics, organizational culture, organizational commitment