فهرست مطالب

مطالعات دین، معنویت و مدیریت - پیاپی 1 (بهار و تابستان 1391)

نشریه مطالعات دین، معنویت و مدیریت
پیاپی 1 (بهار و تابستان 1391)

  • بهای روی جلد: 30,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1391/06/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • محمد شیخ زاده صفحه 7
    خدمت و خدمتگزاری، یکی از عالی ترین مضامین مطرح شده در متون دینی و گفتار و سیره رهبران دینی ما مسلمان است. به رغم بحث ها و گفتگو های فراوانی که در این زمینه میان مدیران و رهبران جامعه ما صورت می گیرد، اما هنوز این مفهوم و مصادیق آن در قالب یک الگوی علمی و مدون ارائه نشده است. حال آنکه حدود چهار دهه از مطرح شدن و عملیاتی شدن الگوی رهبری خدمتگزار در چندین کشور غربی می گذرد. این تحقیق به منظور پر کردن این خلا علمی در کشور و با الگو قرار دادن امام خمینی(ره)، به عنوان یک رهبر خدمتگزار، به بررسی اندیشه های آن شخصیت در زمینه رهبری خدمتگزار پرداخته است.
    هدف از این تحقیق، بررسی سه سوال اساسی چرایی، چیستی و چگونگی رهبری خدمتگزار از دیدگاه امام خمینی(ره) و ارائه یک الگوی جامع در این زمینه است. در این تحقیق که یک پژوهش بنیادی از نوع توصیفی _ اکتشافی است، برای بررسی الگوی رهبری خدمتگزار از دیدگاه امام خمینی(ره) از روش تحلیل مضمون استفاده شده است. برای گردآوری و شناسایی مضامین مرتبط با رهبری خدمتگزار، نخست مبانی نظری و دیدگاه های مختلف صاحب نظران غربی طی سال های اخیر بررسی شد، سپس با بررسی و مطالعه کامل دوره 22جلدی صحیفه امام، مضمون های مرتبط، استخراج و کدگذاری گردیده و فراوانی آنها شمارش شده اند.
    به منظور تدوین الگوی جامع رهبری خدمتگزار از دیدگاه امام خمینی(ره)، از نرم افزار تحقیق کیفی NVivo 8 برای انجام تحلیل مضمون استفاده شده است. نتایج تحقیق نشان می دهند این الگو دارای سه مضمون غالب، پانزده مضمون فراگیر، 35 مضمون سازمان دهنده و 110 مضمون اصلی و 22 مضمون فرعی است. روابط میان این مضمون ها نیز در قالب یک الگو ارائه شده اند. در پایان نیز پیشنهادهایی برای تحقیقات آینده ارائه شده است.
    کلیدواژگان: رهبری خدمتگزار، امام خمینی(ره)، تحلیل مضمون، الگو، صحیفه امام
  • رسول عباسی، غلامرضا طالقانی، ابوالحسن فقیهی صفحه 37
    تحقیق حاضر با هدف شناسایی عناصر اساسی الگوی مدیریت اثربخش مسجد انجام شده است. روش طراحی الگوی مفهومی در این پژوهش، مفهوم سازی عملی منفرد بوده و گردآوری اطلاعات از منابع مختلف علمی و دینی انجام شده است. تحقیق حاضر از نظر جهت گیری تحقیق، بنیادی؛ فلسفه تحقیق، اثبات گرا؛ رویکردهای تحقیق، استقرائی؛ استراتژی تحقیق، پیمایشی (دلفی)؛ اهداف تحقیق، اکتشافی و نیز از نظر افق زمانی، مقطعی است. با طراحی پرسشنامه و تشکیل پانل دلفی از خبرگان نظری و اجرایی، سه مرحله تحقیق دلفی انجام شده است. یازده بعد در این الگو در پنج حوزه ورودی، فرایند، خروجی، پیامد خروجی و عناصر محیطی شناسایی شدند. ابعاد ورودی عبارت اند از: شایستگی های امام مسجد، شایستگی های فعالان(کارگزاران)، شایستگی های جماعت (مامومین) و منابع (منابع مالی، مادی و اطلاعات). حوزه فرایند، بعد اقدامات و حوزه خروجی ها، تنوع و کیفیت برنامه ها و خدمات را شامل می شوند. جذب حداکثری و تحول و تعالی حوزه پیامد خروجی را تشکیل می دهند. عناصر محیطی نیز دربرگیرنده سازمان های محیطی و بافت محلی هستند. بررسی و تحلیل نتایج تحقیق دلفی نیز نشان می دهد از نظر خبرگان تحقیق، از میان ابعاد مختلف الگو، شایستگی های امام مسجد بیشترین تاثیر را در اثربخشی مسجد دارد. ضمنا برخلاف تصور عمومی، کیفیت برنامه های مسجد، اهمیت بیشتری را در شاخص های عملکردی مسجد در مقایسه با تنوع برنامه ها و خدمات دارد.
    کلیدواژگان: مدیریت اسلامی، مدیریت مسجد، اثربخشی، عملکرد اثربخش، الگو
  • علی نقی امیری، عباس رشنوادی صفحه 61
    هدف این مقاله بررسی چگونگی رابطه دو معیار اساسی «فضیلت» و «صلاحیت» در مدیریت اسلامی است. بررسی ها نشان می دهند که از منظر صاحب نظران مدیریت در غرب، فضیلت ها و شایستگی های فنی و تخصصی یکسان دانسته شده اند و اصولا در پارادایم مدیریت غربی، میان این دو معیار در بیشتر موارد تفاوتی قائل نشده اند (مک کولی و لاوتن، 2006). در این مقاله تلاش شده تا با استفاده از پرسشنامه و مصاحبه نیمه ساختاریافته و با توجه به این واقعیت که تعریف فضایل تا حدودی از دیدگاه اسلام متفاوت با نگاه غالب در دنیای غرب است، به این پرسش پاسخ داده شود که آیا در مدیریت اسلامی که ارزش های بنیادی آن تا حدودی متفاوت از ارزش های مدیریت غربی است، فضیلت ها با صلاحیت های فنی و شایستگی های تخصصی یکسان است، یا تفاوتی معنا دار دارد. جامعه آماری این پژوهش بدین شرح است: گروهی از اعضای هیئت علمی و دانشجویان مقطع دکترای رشته مدیریت در دانشگاه های تهران، تربیت مدرس و علامه طباطبایی که با مبانی مدیریت اسلامی آشنا هستند و شماری از فضلای حوزه علمیه که نوعا در زمینه مدیریت اسلامی صاحب نظر محسوب می شوند. یافته های پژوهش پس از تجزیه و تحلیل آماری داده ها نشان می دهد که پاسخگویان در اغلب موارد ضمن تفاوت قائل شدن میان فضایل و صلاحیت ها، این دو دسته ملاک را از منظر مدیریت اسلامی الزاما یکسان ندانسته و برخلاف دیدگاه رایج در دنیای غرب و به تبع آن در پارادایم مدیریت غربی، فضیلت ها و صلاحیت ها را دو معیار نسبتا مجزا و تا حدودی متفاوت از هم می دانند.
    کلیدواژگان: فضیلت، صلاحیت، مدیریت اسلامی، مدیریت غربی
  • احسان رهبر صفحه 79
    به طور کلی، بررسی نقش دولت ها و سازمان های اقتصادی در توسعه جوامع، به دلیل غلبه رویکرد روان شناسانه بر رویکرد جامعه شناسانه در تبیین سازمان ها، به تفصیل بحث شده است. آنچه در ادبیات علمی داخل و خارج کشور مغفول مانده، نقش سازمان های مردم نهاد در توسعه اجتماعی است. سازمان های مردم نهاد که روزبه روز بر شمار آنها افزوده می شود، به دو دسته کلی: قدسی و غیر قدسی تقسیم می شوند. درباره سازمان های مردم نهاد (سمن) بحث هایی صورت گرفته، ولی مفهوم سازی در زمینه سازمان های ایمان محور (سام) که سازمان های مردم نهاد و قدسی هستند، مهجور مانده است. یک سازمان ایمان محور به دلیل ظرفیت ایمانی اش دارای اثربخشی مضاعف نسبت به دیگر سازمان های مردم نهاد در ارائه خدمات اجتماعی است. این مقاله درصدد است تا اهمیت این گونه سازمان ها را بیش از پیش نمایان سازد. بدین منظور، نخست با تشریح عقلانیت هنجاری و مفهوم پردازی سازمان های ایمان محور، ایجاد این نوع سازمان را توجیه پذیر می کند، سپس به بررسی این گونه سازمان ها پرداخته می شود و درنهایت از نقش سازمان های ایمان محور ارائه خدمات اجتماعی بحث می شود.
    کلیدواژگان: سازمان ایمان محور، عقلانیت ارزشی، خدمات اجتماعی
  • علی اصغر پورعزت صفحه 105
    قرآن و سنت پیامبر اکرم(ص) و اهل بیت او(ع)، منابع اصلی و مهم فهم دین اند. به تعبیری، فهم مدیریت از دیدگاه اسلام نیز فهم سنت پیامبر است که فقط از طریق مراجعه کردن به قرآن، به منزله مبنا و نیز رصد سنت پیامبر(ص)، به مثابه جلوه احکام، و پی گیری سیره اهل بیت(ع) به منزله معرف و مفسر قرآن و سنت پیامبر(ص)، میسر می گردد.
    روش های دیگر پژوهش درباره مدیریت اسلامی، معمولا به رصد شیوه های مدیریت مسلمانان یا تعمیم های التقاطی باورهای شبه اسلامی منجر می شود؛ این التقاط به سه گونه جلوه می کند؛ التقاط ایدئولوژیک که خاستگاه آن باورهای جزم آلود ایدئولوژی محور و غیر دینی است و التقاط علمی که خاستگاه آن باورهای حیرت زده شبه علمی است و التقاط در عمل که خاستگاه آن تجربه های فردی یا گروهی مسلمانان است. مدیریت اسلامی هنگامی مجال تعریف می یابد که از این التقاط سه پیراسته باشد.
    کلیدواژگان: استناد به نص، محکمات، استنباط، اجتهاد، الگوگیری صحیح، التقاط ایدئولوژیک، التقاط علمی، التقاط تجربی
  • علی آقا پیروز صفحه 121
    عدالت، ابعاد گوناگونی همچون عدالت اقتصادی، سیاسی، فرهنگی و اداری دارد. در حوزه سازمان که سیطره گسترده ای بر زندگی امروز انسان ها دارد، عدالت نه یک آرمان، بلکه یک ضرورت است. مسئله اصلی این است که: شاخص های عدالت سازمانی کدام اند تا با تحقق عدالت در آن شاخص ها، بتوان به اجرای عدالت در سازمان رسید؟ مفاهیم عدالت: قرار دادن هر چیزی در جای خود، انصاف و داد، مساوات، رعایت حقوق و رساندن هر ذی حقی به حقش و اعتدال و میانه روی است و دارای سه نوع توزیعی، رویه ای و مراوده ای است. مهم ترین شاخص های عدالت سازمانی در نهج البلاغه عبارت اند از: عدالت در مدیران، عدالت در گزینش، جذب و شایسته سالاری، عدالت در سیاستگذاری ها، عدالت در نظارت و ارزیابی عملکرد و عدالت در پرداخت حقوق، دستمزد و پاداش. روش تحقیق در این مقاله، توصیفی _ تحلیلی است.
    کلیدواژگان: عدالت، شایسته سالاری، اعتدال، مساوات، انصاف
  • پری جان مشایخ صفحه 149
    هدف اصلی پژوهش حاضر بررسی رابطه اخلاق کار اسلامی و خلاقیت کارکنان ادارات شهرستان کازرون است.پژوهش به روش توصیفی (همبستگی) است که تعداد 65 نفر از کارکنان ادارات شهرستان کازرون براساس فرمول کوکران و به روش نمونه گیری تصادفی خوشه ایبه عنوان نمونه انتخاب شدند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش شامل دو پرسشنامه اخلاق کار اسلامی علی (2001) و خلاقیت رندسیپ بود که هر دو دارای روایی و پایایی قابل قبول بودند. داده های گردآوری شده با استفاده از آزمون های ضریب همبستگی t و رگرسیون چندمتغیره مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها نشان می دادند که میان اخلاق کار اسلامی و خلاقیت کارکنان رابطه معناداری وجود دارد (ρ<0/01، r=0/56). همچنین نتایج به دست آمده از آزمون t نیز مبین آن است که میان اخلاق کار اسلامی کارکنان زیر 35 سال و بالای آن تفاوت معناداری وجود ندارد (t=1/15، ρ=0/25). نتایج تحلیل رگرسیون چند متغیره هم نشان می داد که میان جنسیت، سطح تحصیلات و سابقه کاری کارکنان و میزان اخلاق کار اسلامی آنها رابطه معناداری وجود ندارد.
    کلیدواژگان: اخلاق کار اسلامی، خلاقیت
  • خلاصه مقالات به انگلیسی
    صفحه 3
|
  • Mohammad Sheykhzadeh Page 7
    Serving and serve are among the most highly valued notions introduced in religious texts and presented in Muslim religious leader's sayings and actualized by their conducts (Sire).Although vast discussions have been put forward by managers in our country on the related topics, but yet, this notion and its examples have not been revealed through a scientific and comprehensive model, where it is for four decades that servant leadership modelhas proposed and performed in some western countries. In order to fill this gap and with emulating Imam Khomeini as a worthy model, the present study aimed to review his thoughts about servant leadership. This research paper tried to find answers for these threefold questions based on Imam Khomeini's approach; what is servant leadership?, why is it necessary and how is it possible? Then, it suggested a comprehensive model. In this paper, which is considered as a fundamental research with an exploratory-descriptive methodology, to study servant leadership from the viewpoint of Imam Khomeini content analysis method was used. For gathering and determination of related notions for servant leadership, first; theoretical foundations and different views of western scholars through later years were reviewed and hence, after studying 22 volumes collection of "Imam Khomeini's Sahifeh"related contents were derived and for each one a code was attached to and also their frequency were enumerated. In order to design a comprehensive model for servant leadership from the viewpoint of Imam Khomeini Nvivo 8 (software for qualitative research method) was used for analyzing the data. This model includes 3 dominant notions, 15 popular notions, 35 organizing notions, 110 major notions and 22 minor notions. Their interrelationships have been shown through presented model. Finally, some suggestions have made for future studies.
    Keywords: servant leadership_Imam Khomeini_content analysis_model_Imam Khomeini's Sahifeh * Assistant Professor_Unive
  • Rasoul Aabbasi, Gholamreza Talighani, Abolhassan Faghihi Page 37
    The present study has been done to investigate basic elements necessary in designing a model for effective management of Mosques. The practical method being used in this research to envisage the conceptual model was practical and singular conceptualization and to do, gathering required information was performed through various sources mainly religious and scientific ones. This study was basic in its orientation, positivistic in its philosophy, inductive in its approach and also it used Delphi method as data collection strategy. Research objectives were exploratory and time horizon of study was cross-sectional. Designing questionnaire, Delphi panel consisting of experts, both in theory and performance, three-stage Delphi study was conducted. In general, eleven dimensions were identified through five major fields in the model; input, process, output, consequence and environmental elements. Dimensions related to input are as follows; virtue of Imam, agents competencies, the merits of congregation and adequacy of financial resources, material and information. Process division includes actions and outputs encompass variety and quality of programs and services. Attracting the majority, making changes and causing transcendence were expected in the consequence division. Environmental factors also encompass environmental organizations and local context.Analyzing the results of the Delphi survey also showed that according to experts, among the various dimensions of the model, the virtue of Imam has had the greatest impact on the effectiveness of Mosque. It was also confirmed that, as opposed to popular perception, the quality of Mosque's programs has owned more importance in the performance indices of Mosque in comparison with variety of programs and services.
    Keywords: Islamic management, management of Mosque, efficiency, efficiency function, model
  • Ali Naghi Amiri, Abbas Reshnavadi Page 61
    This paper examined the relationship between the two basic criteria "virtue" and "competence" in Islamic Management. Studies showed that from the perspective of management scholars in the West virtues and technical competencies have been taken identical and primarily in Western management paradigm no distinction has been drawn between these two measuresin most cases (MC Cowli and Lawtan, 2006). Regarding the fact that virtuesdefinedsomewhatdifferentlyin Islam fromwhat has been inthe West by the dominant view, in this paper by using semi-structured questionnaires and interviews it is tried to answer this question that does virtues have the same value as technical merits and competencies or is there significant difference between them in Islamic management which its basic valueshave differed somewhatfrom thevalues ofWesternmanagement? The statistical population for this study was as follows: a group of faculty members anddoctoral students of management at University of Tehran, University of Tarbiat Modarres and University of Allameh Tabatabaei, well-knowledgeable in principles of Islamic management and also number of Hawzah scholars, typically experts in the field of Islamic management. Findings from the data analysis showed thatrespondents, besides making distinction between virtues and competencies, in most cases have not taken these two criteria necessarily identical from the perspective of Islamic managementand contrary to popular opinion in the West and subsequently in Western management paradigm, virtue and competence criteria are two separate and somewhat different criteria from each other.
    Keywords: virtue, competence, Islamic management, western management
  • Ehsan Rahbar Page 79
    In general, due to the preceding of psychological approach over sociological approach indescribing organizations, the role of governments and business organizations in developingcountries has been argued in this paper. What has been neglected in the related scientificliterature inside and abroad the country is role of NGOs in social development. NGOs thattheir numbers are increasing on a daily basis are divided into two categories of sacred andnon-sacred. Some debateshave been made about NGOs, but conceptualizing faith basedorganizations which are NGO and sacred, has been remained obsolete. A faith-based organization has double effectiveness than other NGOs in providing social services and that is because of its faith capacity. This paper which is a case studysought to reveal the importance of these organizations more than ever before. To do, primarily with explaining normative rationality and conceptualization of faith based organizations, creating this type of organization was justified. Then, it studied these types of organizations. Finally, the role of faith-based organizations to provide social services was discussed.
    Keywords: faith, based organization, normative rationality, social services
  • Ali Asghar Pour Ezzat Page 105
    Quran and tradition of Prophet Mohammad and his family (Ahlulbayt) have been considered as the major sources of understanding religion. In one sense, understanding management from the viewpoint of Islam is that of understanding Prophet's tradition (Sunnah), which has only became possible through referring to Quran as the foundation, observing traditions (Sunnah) as the source of presenting orders and tracking Ahlulbayt's conduct (Sire) asrepresentative and interpreter of Quran and tradition (Sunnah). Following other methods of management research usually leads to observation of Muslim's methods of management or eclectically generalizing semi-Islamic believes. This kind of eclecticism comes in three types: Ideological hybridization which originates from dogmatic, non-religious and ideological believes, scientific eclecticism which its foundation rests on the astonished semi-scientific believes and eclecticism in action comes from individual or collective experiences of Muslims. Hence, Islamic management will find the probability of getting defined when it gets removed from this threefold eclecticism.
    Keywords: referring to religious texts, the perspicacious verses (Muhkamat) in the Quran, deduction, ijtihad, choosing the right pattern, ideological hybridization, scientific eclecticism, eclecticism in action
  • Ali Agha Pirooz Page 121
    Justice has various economic, political, cultural and administrative dimensions. In the sphere of organization, which has had a vast hegemony over human life today, justice is not an ideal but a necessity. The main question of this research was: what were the indices of organizational justice, those which their implementation facilitates the achievement of justice in organization. Notions of justice are listed as follows: putting everything in its own place, fairness, equality, respecting for human rights, bringing everybody who is entitled to all of his deserved rights and being moderate, and is of three types; distributive, procedural, and interactional.The most important indicesof organizational justice mentioned in Nahjolbalagheh are justice among managers, justice in selection and recruitment of employees, establishing a meritocratic system, justice in policy making, justice in monitoring and evaluation of employees performances, justice in paying salaries, wages and bonuses. This research used an analytical-descriptive method.
    Keywords: justice, meritocratic system, moderation, equality, fairness
  • Pari Jan Mashayekh Page 149
    The main goal of this research was to study the relation between Islamic work ethic andemployee's creativity in Kazeroon's organizations. The research method was descriptive and 65 employees were selected based on Cochran formula via cluster sampling method. Tools have been used in this research were two Islamic causal work ethic questionnaire (2001) and Rend sip creativity questionnaire where their reliability and validity were acceptable. Research data were investigated by correlation coefficient analysis and multi-variable regression. Results confirmed that there was significant relation between Islamic work ethic and employee's creativity (ρ<0/01, r=0/56). The results obtained from the t-test suggests that there was no significant difference between the work ethic of employees below 35 years and above (t=1/15, ρ=0/25). The results of multi-variable regression analysis showed that there was not significant relation among gender, education level and work experience of employees and their Islamic work ethic.
    Keywords: Islamic work ethic, creativity