فهرست مطالب

نشریه دین و سلامت
سال یکم شماره 2 (پیاپی 1، پاییز و زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1393/04/29
  • تعداد عناوین: 10
|
  • سید ابوالحسن نقیبی، مهدی عزیزپور*، سرور اشعری، سید حمزه حسینی، احد علیزاده صفحه 1
    سابقه و هدف
    سوء مصرف مواد مخدر یکی از معضلات جهانی است که عوارض بسیار جدی و عمیقی بر سلامت جسمی و روحی- روانی فرد، زندگی خانوادگی، اقتصاد، امنیت و رشد فرهنگی جامعه می گذارد. سوء مصرف مواد یکی از عوامل خطر مهم و مرتبط با خودکشی به شمار می آید. هدف این مطالعه بررسی رابطه افکار خودکشی و باور مذهبی در بیماران تحت درمان نگهدارنده متادون شهر ساری می باشد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی مقطعی است. در این پژوهش 123 نفر از زنان و مردان مراجعه کننده به مراکز خصوصی و دولتی ترک اعتیاد به وسیله درمان نگه دارنده با متادون مورد بررسی قرار گرفتند. ابزار مطالعه پرسشنامه ی افکار خودکشی (SSI)، پرسشنامه ی باور مذهبی و چک لیست اطلاعات دموگرافیک بوده است. داده ها پس از جمع آوری با استفاده از نرم افزار SPSS 21 و آزمون های آماری تجزیه و تحلیل شد.
    یافته ها
    در این مطالعه 17/9 درصد نمونه ها دارای افکار خودکشی بودند. میانگین نمره عمل به باورهای مذهبی 0/33±2/6 بوده است. بین باور مذهبی با افکار خودکشی و تعداد دفعات لغرش(مصرف دوباره مواد) ارتباط و هبستگی معنی دار وجود داشت (r= -0.437; p==0.42). هم چنین بین افکار خودکشی و دفعات لغرش نیز ارتباط معنی دار مشاهده گردید (p=0.001).
    استنتاج
    بر اساس نتایج این مطالعه، باور مذهبی نقشی بازدارنده در افکار خودکشی و لغزش در درمان با متادون داشته است. بنابر این تقویت مبانی اعتقادی و باورهای مذهبی در جامعه بویژه در جوانان، گامی موثر در پیشگیری از افکار خودکشی و کاهش گرایش به سوء مصرف مواد می باشد.
    کلیدواژگان: متادون، افکار خودکشی، باور مذهبی
  • قاسم جان بابایی، روانبخش اسمعیلی، نور الدین موسوی نسب، منصور رنجبر، جبار حیدری* صفحه 9
    سابقه و هدف
    سلامت معنوی در سازگاری و آرامش انسان ها، علی الخصوص در بیماری های مزمن دارای اهمیت زیادی است. سرطان در انسان موجب بحران جسمی، روانی می شود. لذا این مطالعه با هدف بررسی سلامت معنوی بیماران مبتلا به سرطان گوارش متاستاتیک و عوامل مرتبط انجام گرفته است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه از نوع توصیفی - مقطعی است که 250 بیمار مبتلا به سرطان گوارشی متاستاتیک در مرکز آموزشی درمانی امام خمینی و کلینیک طوبی شهر ساری در سال 1392 انجام گرفت. روش نمونه گیری از نوع تصادفی بود. در این مطالعه از پرسشنامه جمعیت شناختی و سلامت معنوی Paloutzian و Ellison استفاده شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از آمار توصیفی، آزمون مجذور کای، تی تست و آنوا صورت گرفت و همچنین نرم افزار SPSS 15 نیز استفاده شد.
    یافته ها
    میانگین کل و انحراف معیار نمره سلامت معنوی بیماران 94.47± 12.56 و میانگین و انحراف معیار نمره سلامت مذهبی و وجودی آن ها به ترتیب 46.35±6.49 و 48.10±6.96 بود. بین متغیرهای سن، جنس، وضعیت تاهل و سطح تحصیلات بیماران با سلامت معنوی آن ها ارتباط معنادار وجود نداشت (P>0.05). اما بین سلامت معنوی با محل سکونت بیماران ارتباط معنی دار وجود داشت (p<0.04).
    استنتاج
    نتایج مطالعه حاضر نشان داد، بیشتر بیماران مبتلا به سرطان گوارشی متاستاتیک از سلامت معنوی متوسطی برخوردار بودند و سطح سلامت مذهبی کمی بیشتر از سلامت وجودی بود، با توجه به فرهنگ جامعه ما، این امر طبیعی به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: سرطان گوارش متاستاتیک، سلامت معنوی
  • بهناز محمدی، کیانوش زهراکار، رضا داورنیا*، محمد شاکرمی صفحه 15
    سابقه و هدف
    تعهد به این دلیل اهمیت دارد که با ارتباط بهتر، شادتر بودن و رفتار سازنده تر در طی مشکلات در ارتباط است، در نتیجه بررسی عواملی که در تعهد زناشویی نقش دارند نیز، اهمیت پیدا می کند. هدف از پژوهش حاضر بررسی نقش دینداری و ابعاد آن در پیش بینی تعهد زناشویی کارکنان سازمان بهزیستی خراسان شمالی بود.
    مواد و روش ها
    پژوهش حاضر از نوع توصیفی- همبستگی است. جامعه آماری پژوهش تمامی کارکنان متاهل ادارات سازمان بهزیستی استان خراسان شمالی در سال 1392 و نمونه آن 155 نفر (67 مرد و 88 زن) بوده اند که به روش نمونه گیری خوشه ایچندمرحله ای انتخاب گردیدند. برای گردآوری داده ها از پرسشنامه های تعهد زناشویی آدامز و جونز و دینداری گلاک و استارک استفاده گردید. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS18 و به روش های همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون خطی صورت گرفت.
    یافته ها
    نتایج نشان داد که دینداری و ابعاد آن رابطه مثبت و معناداری با تعهد زناشویی دارند (r = 0.548، p < 0.01) و پیش بین مهمی برای تعهد زناشویی می باشند، بدین صورت که حدود 30% از تغییرات تعهد زناشویی توسط دینداری قابل تبیین می باشد. همچنین نتایج نشان داد همبستگی تعهد زناشویی با سن (0/29 = r)، تعداد فرزندان (0/33 = r) و مدت ازدواج (0/299 = r) مثبت و معنادار می باشد (0/01 > P).
    استنتاج
    نتایج تحقیق حاضر نشان می دهد که دین مروج تعهد در فرد و نهاد ازدواج است و دینداری هدفی مقدس برای انجام ازدواج فراهم می کند، بنابراین می-توان با ترویج و اشاعه باورهای دینی، پایبندی و تعهد به رابطه را در زوجین افزایش داد.
    کلیدواژگان: تعهد زناشویی، دینداری، بعد اعتقادی، بعد عاطفی
  • عباسعلی رمضانی*، سید پوریا هدایتی، عذرا عباس پور صفحه 26
    سابقه وهدف
    اضطراب، واکنشی طبیعی به فشار روانی است که دارای مولفه های رفتاری، بدنی وذهنی است و زمانی به مشکل تبدیل می شود که به صورت پاسخی غیر واقع بینانه درآید یا این که بی دلیل تداوم بیابد. طبق آموزه های اسلام، ارتباط معنوی با خداوند باعث آرامش دل ها می شود واز اضطراب جلوگیری می کند. لذا این مطالعه با هدف تعیین تاثیر آوای آیات رحمت قرآن بر میزان اضطراب دانشجویان، قبل از انجام امتحان طراحی و اجرا گردید.
    موادو روش ها
    در این مطالعه نیمه تجربی، جامعه آماری شامل کلیه دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی زابل درسال1391 بودند که تعداد 150 نفر از آنها انتخاب و مورد مطالعه قرار گرفتند. ابزار گرد آوری داده ها شامل پرسشنامه فردی و پرسشنامه استاندارد اضطراب اسپیل برگر بود. داده ها توسط نرم افزار spss و آمارهای توصیفی و تحلیلی و بوسیله آزمون های آماری تی زوجی، mannwhitney u، کای دو و آنالیزواریانس یک طرفه مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفتند و 0/05> p به عنوان سطح معنی داری در نظر گرفته شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد میانگین میزان اضطراب قبل ازمداخله 46/706 ± 12/744 بود که این میزان بعد از مداخله به 38/900±11/621 کاهش یافت. مقایسه میزان اضطراب در قبل و بعد از مداخله، اختلاف آمار معنی داری را نشان داد (0/05> p). و مقایسه تغییرات میزان اضطراب افراد مورد مطالعه در قبل و بعد از مداخله برحسب هر یک از متغیرهای دوره تحصیلی، محل سکونت، جنس ومقطع تحصیلی اختلاف معنی داری را نشان نداد (0/05< P).
    استنتاج
    با توجه به نتایج این تحقیق، ازآن جا که آهنگ موزون قرآن کریم و آوای دلنشین آن، از یک موسیقی دلپذیر معنوی برخوردار است لذا می توان از آن به عنوان یک روش درمانی غیر دارویی، جهت کاهش اضطراب قبل از امتحان دانشجویان استفاده نمود.
    کلیدواژگان: اضطراب، آوای قرآن، دانشجویان، امتحان
  • معصومه باقری نسامی* صفحه 33
    سابقه و هدف
    سالمندی به عنوان یک آسیب عملکردی تدریجی در نتیجه کاهش پاسخ تطابقی به تنیدگی، همراه با خطر رشد بیماری های مرتبط با سن تعریف می شود. فرد سالمند برای مواجهه با تغییرات و تنش های زندگی به روش های مذهبی نیاز جدی دارد. مطالعات کمی قابل توجهی در زمینه نقش اعتقدات مذهبی در ارتقای سلامت به چاپ رسیده است. لذا این مطالعه کیفی با هدف تبیین چگونگی به کارگیری رفتارهای مذهبی در ارتقای سلامتی زنان سالمندان ایرانی طراحی و اجرا شد.
    مواد و روش ها
    این مطالعه با رویکرد کیفی انجام شد. 25 مشارکت کننده در این پژوهش شرکت کردند. در مجموع داده های 25 مصاحبه و مشاهده تحلیل شد. هم زمان با جمع آوری داده ها، تحلیل آن ها نیز با مرور مداوم متن مصاحبه، مشاهده و یادداشت های در عرصه انجام گرفت. تحلیل محتوا به روش تحلیل محتوای گرانهیم و لاندمن انجام گرفت.
    یافته ها
    براساس یافته ها 625 کد مربوط به راهکارهای مذهبی اجرا شده جهت ارتقای سلامت توسط سالمندان استخراج گردید. از تقلیل و انتزاعی نمودن کد ها، در مجموع دو درون مایه اصلی شامل: عبادت مساله محور و عبادت هیجان محور پدیدار شد. درون مایه عبادت مساله محور به سه زیرطبقه: مشگل گشایی، گذراندن اوقات فراغت و رویارویی و نیز درون مایه اصلی عبادت هیجان محور به زیرطبقه: خویشتن داری طبقه بندی شد.
    استنتاج
    بر اساس نتایج این مطالعه در خصوص نقش برجسته رفتارهای مذهبی در ارتقاء سلامت و با شناخت نیازها و رفتارهای عبادی سالمندان، دست اندرکاران تیم سلامتی قادر خواهند بود اقدامات پیشگیرانه آموزشی و مراقبتی لازم در جهت ارتقای سلامت زنان سالمند را پیش بینی، طراحی و اجرا نمایند.
    کلیدواژگان: ارتقای سلامت، رفتارهای مذهبی، رفتارهای عبادی، زنان سالمندان
  • محمدهادی یدالله پور، رمضان حسن زاده، مهناز فاضلی کبریا*، موسی یمین فیروز، همت قلی نیا آهنگر صفحه 46
    سابقه و هدف
    هوش معنوی یکی از مفاهیم جدید در انواع هوش به شمار می رود که از سطح روابط فیزیکی و شناختی فرد با محیط پیرامون خود فراتر رفته و حیطه شهودی و متعالی زندگی انسان را سامان می دهد. از سویی دیگر یکی از مفاهیم مهم در بهداشت روان مفهوم تفکر مثبت است. هدف از پژوهش حاضر تعیین رابطه بین هوش معنوی و مثبت اندیشی در بین دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل است.
    مواد و روش ها
    روش پژوهش حاضر با توجه به ماهیت موضوع و اهداف مورد نظر توصیفی و از نوع همبستگی است. جامعه آماری این پژوهش را 315 نفر از دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل تشکیل می دهند که به صورت نمونه گیری تصادفی طبقه ای انتخاب شده اند. تجزیه و تحلیل داده ها با آزمون های آماری T، F، رگرسیون خطی ساده و تحلیل عاملی، با بهره گیری از نرم افزار SPSS و لیزرل انجام شده است.
    یافته ها
    میانگین هوش معنوی و مثبت اندیشی دانشجویان دانشگاه علوم پزشکی بابل به ترتیب 118.36±13.17 و 115.18±15.15 به دست آمد. چون ضریب همبستگی محاسبه شده (rم=0.402) در سطح اطمینان 95 درصد (α =5%) و درجه آزادی 313 =df از ضریب همبستگی جدول بحرانی (B r=0.098) بزرگ تر است بنابراین، بین هوش معنوی و مثبت اندیشی دانشجویان رابطه معنادار وجود دارد.
    استنتاج
    مطالعه حاضر نشان داد که هوش معنوی بر میزان مثبت اندیشی دانشجویان تاثیر گذار بوده است. و هر چه میزان هوش معنوی در دانشجویان افزایش داشته باشد میزان مثبت اندیشی در زندگی رشد خواهد یافت. با توجه به نتایج به دست آمده، هوش معنوی میانجی و پیش بینی کننده خوبی برای مثبت اندیشی می باشد و نیز مثبت اندیشی بالا نشان از بالا بودن هوش معنوی در فرد می باشد.
    کلیدواژگان: هوش معنوی، مثبت اندیشی، دانشجویان، دانشگاه علوم پزشکی بابل
  • اکرم صدیقی، شهناز صفربیگی، سیامک محبی، مرضیه شاه سیاه* صفحه 54
    مقدمه و هدف
    سازگاری زناشویی عبارت است از هماهنگی و همدلی در وصول به اهداف مشترک زندگی بین زن وشوهر که به احساس رضایت از زندگی با یکدیگر منجرمی شود. مذهب از موثرترین تکیه گاه های روانی به شمار می رود که قادر است معنای زندگی را در لحظه لحظه های عمر فراهم کند و در شرایط خاص با فراهم سازی تکیه گاه تبیینی، فرد را از تعلیق و بی معنایی نجات دهد. هدف اصلی این پژوهش بررسی رابطه بین جهت گیری مذهبی با سازگاری زناشویی زوجین شهر قم بوده است.
    مواد و روش ها
    این مطالعه به صورت توصیفی از نوع همبستگی انجام شد. جامعه آماری کلیه زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره شهر قم بودند. بدین منظور 150 نفر از زوجین مراجعه کننده به مراکز مشاوره و کلینیک های روانشناسی قم که داوطلب همکاری بوده اند، انتخاب شدند. اطلاعات مورد نیاز از طریق مقیاس پرسشنامه جهت گیری مذهبی آذربایجانی (1382) و سازگاری زناشویی اسپانیر (1976) جمع آوری شد. تحلیل داده ها از ضریب همبستگی پیرسون و رگرسیون استفاده شد.
    یافته ها
    نتایج نشان داد همبستگی مثبتی بین جهت گیری مذهبی و سازگاری زناشویی (r=0.45، p>0.001) وجود دارد بدین معنا که جهت گیری مذهبی می تواند سازگاری زناشویی را پیش بینی کند. هم چنین جهت گیری مذهبی با ابعاد رضایت زناشویی(r=0/45، p>0.001)، همبستگی دو نفری (r=0.41، p>0.001)، توافق دونفری (r=0.49، p>0.001) و ابراز محبت (r=0.317، p> 0.001) رابطه مستقیم و معنادارداشته است.
    استنتاج
    از آن جا که جهت گیری مذهبی می تواند در بهبود روابط و سازگاری زناشویی موثر باشد، پیشنهاد می شود که که در مشاوره زناشویی از تقویت باورهای مذهبی زوجین و نیز نزدیک کردن آن ها به یکدیگر استفاده شود.
    کلیدواژگان: جهت گیری مذهبی، سازگاری زناشویی، زوجین
  • عادل اسپوتین*، سهیلا روحانی، پرویز پرویزی، عباس شهبازی، جمیله نجفیان، جلال زمان، احسان احمدپور، علی بردبار صفحه 62
    به کار گیری آموزه های دینی به خصوص در مصرف مواد غذایی مانند گوشت حیوانات حلال گوشت در زندگی انسان ها، تضمین کننده سلامت جسم و روان آن ها است. در این مطالعه تاثیرات مصرف گوشت خوک بر سلامت جسم و روان انسان از دیدگاه قرآن، روایات، سایر مکاتب الهی و انگل شناسی پزشکی بررسی شده است. در این مطالعه، با مراجعه به قرآن کریم، تفاسیر معتبر، احادیث ائمه معصومین(ع)، سایر مکاتب الهی، انگل شناسی پزشکی و بانک های اطلاعاتی PubMed، Sid، Magiranاطلاعات مورد نیاز در خصوص دلایل حرمت مصرف گوشت خوک استخراج و بررسی شد. با تحلیل اطلاعات به دست آمده و مقایسه منابع دینی و علمی، راز تاکید دین مبین اسلام بر حرمت مصرف گوشت خوک، به دست آمد. نتایج حاصل از بررسی متون اسلامی نشان می دهند که مصرف گوشت خوک برخی ضایعات روحی و معنوی را به دنبال دارد. بعلاوه بر اساس یافته ها در انگل شناسی پزشکی، مصرف گوشت این حیوان، باعث بروز بیماری های زئونوز خطرناک مانند تریشینوزیس و سیستی سرکوزیس می شود هم چنین وجود میزان سم بالا یکی از علل غیر قابل مصرف بودن گوشت خوک برای انسان به شمار می آید. این بررسی نشان می دهد که شاید بتوان یکی از حکمت های حرمت مصرف گوشت خوک در اسلام را، در تاثیرات نامطلوب آن بر سلامت جسمی، روانی و معنوی انسان جست و جو کرد، بنابراین لزوم عمل به دستورات دینی که مبنا علمی نیز دارد نیازمند آگاهی انسان ها از عوارض ناشی از مصرف گوشت خوک می باشد.
    کلیدواژگان: قرآن کریم، روایات، انگل شناسی پزشکی، گوشت خوک، حرمت
  • محمد علی افضلی*، رحمت الله مرزبند صفحه 70

    «اتانازی Euthanasia» امروزه یک اصطلاح خاص دردانش پزشکی است و مفهوم کلی آن «اعطای مرگ خوب وراحت به بیمارلاعلاج و دردمند در شرایط خاص با انگیزه ترحم و خیرخواهی» است. بحث درمورد درستی یا نادرستی این مساله ازجهات گوناگون به ویژه از منظر دین و واخلاق از اواخر قرن نوزدهم درغرب اوج گرفت و با گذشت زمان به یکی از مباحث چالش برانگیز درحوزه اخلاق و حقوق پزشکی تبدیل شد. هدف این مقاله بررسی پیشینه اتانازی درتاریخ پزشکی غرب و جهان اسلام می باشد. در این پژوهش مروری برای جمع آوری اطلاعات به کتب و مقالات منتشرشده درخارج وداخل و هم چنین به پایگاه های مختلف اطلاع رسانی از قبیل:،Blackwell، Noormags، Oxford Euthanasia.com، Hawzeh.net، elm.ac.ir Iran Medex، ISI، Irandoc، مراجعه شده است. ابتدا با استفاده از کلید واژه های اتانازی، به مرگی و مرگ راحت داده های لازم جمع آوری و سپس مورد تجریه و تحلیل قرار گرفت. اگرچه سابقه علمی وعملی اتانازی درجهان غرب بسیار طولانی است اما ورود این واژه به حوزه دانش پزشکی به عنوان یک اصطلاح، به قرن شانزدهم میلادی بر می گردد و در قرن بیستم به یک مساله چالش برانگیز در اخلاق وحقوق پزشکی تبدیل شده و کتب و مقالات زیادی در این موضوع نوشته شده است. این مساله در جهان اسلام سابقه چندانی ندارد. پژوهش های انجام شده در غرب در ارتباط با مساله اتانازی و در جهان اسلام، پاسخ گوی نیازها و پرسش های روزافزون بیماران، پزشکان و عموم جامعه، در مورد تبیین مسایل شرعی، قانونی و اخلاقی مربوط به این مساله نیست. از این رو پیشنهاد می شود که مراکز علمی جهان به ویژه ایران، پژوهش درمورد آن را در اولویت تحقیقاتی خود قرار دهند.

    کلیدواژگان: اتانازی، تاریخ پزشکی، به مرگی، اخلاق پزشکی
  • ام البنین امجدی، علیرضا رفیعی*، محمد یوسف پور صفحه 84
    انجیر یکی از میوه هایی است که در قرآن از آن یاد شده است و هم چنین جایگاه ویژه ای را در طب سنتی به خود اختصاص داده است. انجیر به عنوان یکی از اجزای رژیم غذایی بهبود دهنده سلامتی مدیترانه است که به طور گسترده در سراسر دنیا هم به عنوان دارو و هم به عنوان منبع غذایی مورد استفاده قرار می گیرد. این مطالعه با هدف بررسی جامع جایگاه انجیر در منابع اسلامی، طب سنتی و نوین و همچنین ارزیابی ترکیبات و فعالیت های دارویی و درمانی آن انجام شد. در این مطالعه ی مروری پایگاه های SID، Medline، Pub med، Science Direct و ISI، ISC جهت جستجوی منابع و مقالات مرتبط مورد استفاده قرار گرفتند. قرآن مجید، تفاسیر قرآن، احادیث و روایات اسلامی و هم چنین کتب معتبر طب سنتی، گیاهان دارویی بررسی شده است. جستجو بر اساس کلید واژه های انجیر، قرآن، ترکیبات مغذی، گیاهان دارویی، و واژه های Fig، Ficus carisa، Holy Quran، Anticancer effect، Medicinal plant و از سال های 1994 - 2013 صورت گرفت، داده ها استخراج و نتایج به دست آمده دسته بندی گردید. نتایج این بررسی نشان داد که علاوه بر قرآن، احادیث متعددی بر مصرف انجیر تاکید داشته اند و انجیر از دیرباز به عنوان یک گیاه دارویی مورد استفاده قرار گرفته است. ترکیبات مختلف موجود در انجیر خصوصا وجود آنتی اکسیدان های فراوان، آن را به یک عامل حفاظتی و حتی پیشگیری کننده در برابر آسیب های اکسیداتیو تبدیل کرده است. نتایج مثبت درمانی آن بر روی رده های سلول های سرطانی و حیوانات آزمایشگاهی نیز موید نقش آن در درمان بیماری های مختلف از جمله سرطان است. انجیر دارای ترکیبات مفید با خواص درمانی فراوان می باشد. تاثیر این ترکیبات به واسطه ی وجود فعالیت آنتی اکسیدانی آن هاست که در درمان بسیاری از بیماری ها از جمله انواع سرطان ها حائز اهمیت است. این یافته ها می تواند تا حدودی راز تاکید دین مبین اسلام و شواهد طب سنتی در مورد انجیر را نشان دهد.
    کلیدواژگان: انجیر، قرآن، طب سنتی، درمان بیماری، سرطان
|
  • Seyed, Abdolhasan Naghibi, Mehdi Azizpoor *, Soroor Ashari, Seyed, Hamzeh Hosseini, Ahad Alizadeh Page 1
    Background and
    Purpose
    misuse of drugs is one of the global problems that can have deep and serious complications on person's physical and spiritual health, family life, economy, security and cultural development of the society. Misuse of drugs is one of the important factors dealing with suicide. The aim of the present study is to investigate the relation between suicide thoughts and religious belief in patients under methadone maintenance treatment of Sari.
    Materials And Methods
    This study is descriptive cross-sectional. In this study, 123 male and female who referred to governmental and private addiction treatment centers with protective methadone were studied. The instruments of the study were suicide thought questionnaire, religious belief questionnaire and demographic information check list. The data were collected and analyzed with SPSS software and statistical tests.
    Results
    In this study, 17.9 percent of the samples had suicide thoughts. The mean score of religious practice was 2.6±.33. There was a significant correlation between religious belief with suicide thoughts and error frequencies (re-use of drugs) (r= -0.437; p==0.42). There was also a significant relationship between suicide thoughts and error frequencies (p=0.001).
    Conclusion
    According to the results of this study, religious belief has an inhibitory role in suicide thoughts and error in methadone treatment. Therefore, reinforcing the religious principles and beliefs of the community, especially, for the youth is an effective step in preventing and reducing the tendency toward the misuse of the drugs.
    Keywords: methadone, suicide thoughts, religious belief
  • Ghasem Janbabaei, Ravanbakhsh Esmaeili, Noorodin Mosavinasab, Mansoor Rajbar, Jabbar Heydari * Page 9
    Background and
    Purpose
    Spiritual health has an important role in the adaptation and relaxation of human beings, especially of those with chronic diseases. Cancer causes physical and psychological crises in people. Therefore this study was performed with the aim of investigation into the spiritual health of patients with metastatic digestive tract cancer and its related factors.
    Material And Methods
    The present cross-sectional study was conducted on the 250 patients with metastatic digestive tract cancer diagnosis in Imam Khomaini Educational and Treatment Centre and Tooba Clinic in Sari City, Iran in 2013. Random sampling method was used to select the patients. Demographic and Paloutzian and Ellison spiritual health questionnaires were utilized to collect data. Data analyses were done through descriptive statistics, Chi-square, t-Test and ANOVA tests and SPSS software Version 15 was used too.
    Results
    The total mean score and standard deviation of spiritual health for the patients was 94.47± 12.56 and the mean scores and standard deviations for religious and physical health were 46.35±6.49 and 48.10±6.96 respectively. There were not any relationship between patient's demographic variables of age, gender, marital status and their spiritual health (P>0.05), but there was a significant relationship between patient's dwelling place and their spiritual health (p<0.04).
    Conclusion
    The results of the present research show that most of the metastatic digestive cancer patients have moderate spiritual health and their religious health level was slightly more than their existential health and regarding to the culture of our society, this condition seems normal.
    Keywords: spiritual health, metastatic digestive tract cancer
  • Behnaz Mohammadi, Keyanoosh Zahrakar, Reza Davarniya * Page 15
    Background and
    Purpose
    Commitment is related to better communication, greater happiness and more constructive behavior during difficulties, therefore it is important and thus the study of factors that play role in marital commitment would be important. The aim of this study was investigating religiosity and its dimensions in predicting marital commitment of personnel of state welfare organization of Northern Khorasan.
    Materials And Methods
    This study is a descriptive–correlation study. The study populations were all married personnel of offices of Northern Khorasan welfare organization in 2013 and the sample consisted of 155 persons (67male and 88 female) that were selected by multi stage cluster sampling. Adams and Jones dimensions of commitment inventory along with Glock and Stark Religiosity Questionnaire were used in data gathering. Data analysis was performed by SPSS18 software and using Pearson Correlation and linear regression methods.
    Results
    Results showed that the religiosity and its dimension positively and significantly correlated with marital commitment (r = 0.548, p < 0.01) and they are important predictor for marital commitment So that about 30% of variance of marital commitment can be explained by religiosity. Also results showed that the correlate between marital commitment with age (r = 0.29), number of children (r = 0.33) and Length of marriage (r = 0.299) was positively and significant (p < 0.01).
    Conclusion
    Results of present study show that religion is a promoter of commitment in person and in the institution of marriage and religiosity provides sacred purposes for Marriage, thus promotion and extension of religious beliefs can enhance fidelity and commitment in the relation of the spouses.
    Keywords: Marital Commitment, Religiosity, Faithfulness aspect, Emotional aspect
  • Abbas Ali Ramazani *, Seyyed Pouria Hedayati, Ozra Abbaspour Page 26
    Background And Objective
    Agitation is a normal reaction to stress that have a behavioral, physically and intellectual components. It converts to a problem when it becomes to an unrealistic answer or continues unreasonably. According to the religious teachings of Islam, spiritual relationship with God results into heart' tranquility and prevents agitation. This study was designed to determine the effect of the voice of Quran' verses of benevolence on the student' agitation.
    Material And Methods
    This research was quasi experimental study; statistical community of this research is all students of Zabol University of medical sciences in 2012. The data amassment instruments include demographic questionnaire and the Spilburges anxiety questionnaire. The collected data was analyzed using SPSS software and descriptive statistics and analytical and T-test, mannwhitney u, X2, ANOVA and p≤0.05 has been given significant level.
    Results
    results showed the anxiety mean were 46/706 ± 12/744 before the intervention and this rate decreased after the intervention to 38/900±11/621. Comparison of anxiety before and after intervention showed significant statistic difference (p≤0.05) and comparison of changes in anxiety of the people of the study before and after intervention based on variants of location, gender and educational degree did not show any significant differences (p≥0.05).
    Conclusion
    According to the research results, since the rhythmic tone of the Quran and its heartily voice enjoys a pleasant spiritual music, so it can be used as a non- drug therapy to reduce anxiety before student' test.
    Keywords: anxiety, Quran recitation, students, test
  • Masome Bagheri, Nesami* Page 33
    Background &
    Purpose
    Aging is defined as a progressive functional impairment due to reduction in adaptive response to the stress and associated with the risk of developing age-related diseases. An elderly is need of religious methods in order to face the changes and tensions of the life. There are few studies in area of religious belief and health promotion. The aim of present study was to explore the use of religious behaviors toward health improving in Iranian elderly women.
    Materials And Methods
    This study was done by a qualitative approach. There were 25 elderly women participants. Totally, data of 25 interviews and observations were analyzed. Alongside the data collection, analysis was achieved through continuous text revision, observation and in-field notes. Data were analyzed by Graneheim and Lundman’s content analysis method.
    Results
    According to the findings, totally 625 of the codes appeared about religious strategies for health promotion by elders. By reduction and abstraction of the codes two main themes appeared that were problem focused prayer and emotional focused prayer. Three subcategories constituted problem focused prayer theme that were problem solving, spending leisure times and confrontation. Subcategory of emotional focused prayer was self-control. Each subcategory was formed by more subclasses.
    Conclusion
    According to our findings about the role of Religious practices in health promotion in Iranian Elderly women and by understanding the elderly women needs and their religious behaviors, health-care providers can provide educational preventive measurements in order to improve health promotion of older women.
    Keywords: Health promotion, Religion belief, Religious behavior, Elderly women
  • Mohammad Hadi Yadollapour, Ramazan Hassanzade, Mahnaz Fazeli Kebria *, Moosa Yamin Feerouz, Hemmat Gholiniya Ahengar Page 46
    Background And Objective
    Spiritual intelligence is considered as a new concept in different kinds of intelligence which goes beyond the physical and cognitive relations of the person with his/her environment and organizes the intuitive and transcendent realms of human life. On the other side, the concept of positive thinking (optimism) is one of the most important concepts in mental health. The purpose of current research is to determine the relation between spiritual intelligence and positive thinking among the students in Medical Science University in Babol.
    Materials And Methods
    Regarding the nature of subject and desired purposes, the approach of current research is descriptive and in correlation type. The statistical community of this research consists of 315 students of Medical Sciences University of Babol who were selected by stratified random sampling. The analysis of data is performed by statistical tests of T, F, simple linear regression and factor analysis using SPSS software and LISREL.
    Results
    The mean of spiritual intelligence and positive thinking of Medical Sciences University students of Babol is obtained 118.36±13.17 and 115.18±15.15 The correlation coefficient is calculated as (r=0.402) at the 95% confidence level (α =5%) and 313 df = degrees of freedom, the critical correlation coefficient table (B r=0.098) is larger, Therefore there is meaningful relationship between spiritual intelligence and optimism.
    Conclusion
    This study showed that student's spiritual intelligence influenced on positive thinking. And as much as the level of spiritual intelligence in students is increasing the amount of positive thinking will grow in life too. According to the results, spiritual intelligence is a good predictor and mediator for positive thinking and the high level of positive thinking indicates the high spiritual intelligence.
    Keywords: Spiritual intelligence, positive thinking (optimism), Students, Babol University of Medical
  • Akram Seddighi, Shahnaz Safarbeygi, Seyamak Mohebbi, Marzeyyeh Shahseyah * Page 54
    Introduction
    marital adjustment is a kind of harmony and empathy in achieving common goals of life between husband and wife which leads to satisfaction from living together. Religion is considered as one of the most effective spiritual fulcrums which are able to provide the meaning of life in each moment of lifetime and rescue a person in special condition from suspension and meaninglessness by providing explanatory fulcrum. The main aim of this research is to study the relationship between religious orientation and marital adjustment among couples of Qom City.
    Materials And Methods
    This is a correlation descriptive study. The study population included all the couples referred to counseling centers and psychological clinics of Qom City. So 150 people who referred to counseling centers and psychological clinics of Qom City and volunteered to participate, were selected. The required information was collected using Azarbaijani’s Religious Orientation Questionnaire (2003) and Espanire Dyadic Adjustment Scale (1976). Data were analyzed using Pearson correlation coefficient and regression.
    Results
    findings show that there is a positive correlation between religious orientation and marital satisfaction(r=0.45, p>0.001). This means that religious orientation can predict marital adjustment. Religious orientation also has direct and significant relationship with dimensions of dyadic satisfaction (r=0/45, p>0.001), dyadic cohesion (r=0.41, p>0.001), dyadic consensus (r=0.40, p>0.001), affection expression (r=0.317, p> 0.001). Coclusion: since religious orientation can be effective in improving relationships and marital adjustment, it is recommended to take advantage of strengthening religious beliefs of couples and cause them to approach each other in counseling.
    Keywords: religious orientation, marital adjustment, couples
  • Page 62
    Application of religious instructions, especially consumption of Halal meat, is a physical and mental health guarantee in human lives. In this study, the effects of pork consumption on human physical and mental health were surveyed based on Quran perspective, narratives, and other celestial religions and medical parasitology. In this study, with reference to the Holy Quran, valid interpretations, Hadith of infallible Imams (AS), narrative, other celestial religions, medical parasitology and data bank of PubMed, Sid, Magiran, the required information was obtained concerning the reasons for the prohibition of pork consumption. By Data analysis and comparison of religious and scientific resources, the mystery of Islam's emphasis over the sanctity of pork consumption came into the light. The results of Islamic narratives show that consumption of pork meat emenates both mental and spiritual impacts on consumers. Besides, based on Parasitology findings, the consumption of pork meat causes serious zoonotic diseases such as Trichinosis, Cysticercosis, as well as, the presence of toxin and even harmful indexes after cooking are considered as reasons for inedibility of pork meat. This study shows that maybe one of the mysteries of the prohibition of pork consumption in Islam could be found in respect of its adverse effects on physical, mental and spiritual health. Therefore, application of religious practices which have scientific base in turn; is required to understand the scientific basis of the side-effects of eating pork.
    Keywords: Holy Quran, Islamic Narratives, Medical parasitology, Pork meat, Prohibition
  • Mohammad Ali Afzali *, Ramat O. Llah Marzband Page 70

    "Euthanasia» originally is a Greek word. It means good death or dying comfortably. But now it is a medical term. It`s common sense is the " Act or method of causing death painlessly, in order to end suffering as a way to deal with persons dying of incurable, Painful disease. In the West, talk about being right or wrong on this issue, especially from the perspective of religion and ethics, has been increased in the late nineteenth century. Over time, it became one of the most important and questionable challenges in the field of medical ethics and rights. Clearly, understanding of the nature and provisions of the matter, need to know it`s historical and scientific background. Therefore, this paper reviews the history and scientific challenges and movements that so far have been done for the legalization of the issue. This is a review study. To amass information on this study we referred to foreign and domestic books and papers, as well as websites such as:, Blackwell, Noormags, Oxford, Euthanasia. com, Hawzeh. net, elm. ac. ir, Iran Medex, ISI, Irandoc, and visited other sites. At first we searched some keywords like Euthanasia, medical ethics and then analyzed them. Although the practice of euthanasia has a long history in the West, but its entry into the medical science as a term refers to the sixteenth century. Since then it has been discussed. In the twentieth century many Books and articles have been written on this issue. The studies done in the west and Islamic world on euthanasia are not too enough to answer these increasing questions from patients, physicians, people regarding justification of legal and religious and moral questions. So we suggest that the researchers especially in the Islamic universities and religious schools give priority to it in their researches.

    Keywords: Euthanasia, Medical history, Medical ethics, Challenges
  • Ommolbanib Amjadi, Alireza Rafiei *, Mohammad Yousofpoor Page 84
    Abstract Fig is one of the rare fruits mentioned in Holy Quran and also has a special status in traditional medicine. Fig is a part of health promoting Mediterranean- diet which is used as drug and food throughout the world too. This study was designed with an intention to provide complete review of fig status in religion, traditional medicine, pharmacological and medicinal compounds and activities. Various resources and data banks such as SID, Medline, Pubmed, Science Direct, ISI and ISC were used for searching about sources and related articles. Holy Quran, Quran interpretation (tafsir), Islamic narrations and hadith and also reliable traditional medicine and medicinal plants books were discussed. Searching was performed according to key words containing Fig, Quran, nutrients, medicinal plants and Fig, Ficus carica, Holy Quran, anticancer effect, and medicinal plant from 1994- 2013. Finally data were extracted and results were categorized. In addition to the holy Quran, Islamic narrations recommended fig usage and this is an ancient medicinal plant. Different nutrients especially antioxidants in fig made it a protective and preventive agent against oxidative stress. Positive medical results of fig on cancer cell lines and animal model validate its effective role in the treatment of diseases such as cancer. Fig has beneficial nutrients with medicinal properties. This mediates by their antioxidant activities and leads to treat many diseases such as cancers. The present study validates the religious claim and traditional medicine emphasis upon fig with scientific data.
    Keywords: Fig, Quran, Traditional medicine, Disease treatment, Cancer