فهرست مطالب

مجله پژوهش های اعتقادی کلامی
پیاپی 14 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/29
  • تعداد عناوین: 7
|
  • محمد اکوان* صفحه 7
    اسپینوزا یکی از بزرگترین فیلسوفان عقل گرای پیرو دکارت در قرن هفدهم میلادی است که در خصوص خدا سخن رانده است. او تلاش می کند تا مشکل ثنویت ودوگانه انگاری (dualism) ناشی از تفکر دکارت را به گونه ای فلسفی مرتفع سازد و به همین دلیل برخلاف دکارت که به سه نوع جوهر معتقد بود، فقط وجود یک جوهر را در جهان پذیرفت و آن را با خدا مرادف دانست. جوهری که نه وجود آن به وجود چیزهای دیگر نیازمند است و نه تصور آن به تصور چیزهای دیگر وابسته است. در واقع، به اعتقاد اسپینوزا جوهر، «علت خود» (self – caused)و «نامتناهی مطلق» و«قائم به ذات» (self –existent (است که هستی واقعی از آن اوست ودیگر موجودات در هستی به او وابسته اند، چنین موجودی در نگاه اسپینوزا بالضروره موجود است. دراین نوشتار کوشش شده است تا مقصود اسپینوزا از مفهوم جوهر، علت خود، نامتناهی مطلق، موجود قائم به ذات و ضرورت وجود برای خدا تحلیل گردد و چگونگی نسبت ضرورت و وجود در ارتباط با خدا نیز به گونه ای فلسفی تبیین شود.
    کلیدواژگان: جوهر، خدا، ضرورت، علت خود، نامتناهی، ضرورت ذاتی، ضرورت ازلی
  • مهناز تبرایی*، سیدعلی علم الهدا صفحه 31
    نظریه تمثیل راه حل میانه ای بین نظریه اشتراک لفظی و معنایی است، زیرا بر اساس آن می توان اوصاف را به خداوند نسبت داد به گونه ای که فراتر از حد انسانی باشد تا تشبیه لازم نیاید ولی نه آنقدر فراتر که باعث قطع ارتباط اوصاف الهی با معانی انسانی شود که منجر به تعطیل و عدم شناخت خداوند باشد. توماس آکویناس در این نظریه بیان می کند که بین ذات خداوند و اوصاف خداوند همان نسبت بین ذات انسان و اوصاف انسان وجود دارد اما مهم ترین اشکال نظریه تمثیل این است که در این نسبت بیان شده دو مجهول (ذات نامحدود الهی و اوصاف نامحدود الهی) وجود دارد که موجب می شود درباره خداوند معرفت تازه ای حاصل نشود. از سوی دیگر فارابی معتقد است نبی در مرتبه قوه خیال به عقل فعال متصل می شود و از طریق قوه خیال اوصاف نا محدود الهی را درک می کند. اگر این نظریه را از نظر وجود شناختی مبنایی برای نظریه تمثیلی توماس آکویناس قرار دهیم در نسبت بین ذات نامحدود الهی و اوصاف نامحدود الهی تنها یک مجهول باقی می ماند و این نظریه تمثیلی منجر به معرفت جدیدی در مورد خداوند می شود و اینگونه بزرگترین اشکال نظریه تمثیلی رفع می شود.
    کلیدواژگان: نظریه تمثیل، خیال، وحی، توماس آکویناس، ابو نصر فارابی
  • سید باقر سیدیبنابی* صفحه 45
    در اینکه آیا نفوس ناطقه بشری نوع واحد هستند یا انواع مختلف؟نظریات متفاوتی از طرف فیلسوفان و متکلمان اسلامی مطرح شده است.مشائیان براین باورند که نفوس انسانها نوع واحد بوده و تماثل و تساوی ماهوی باهم دارند و اختلاف آن ها مربوط به عوارض خارج از ذات می باشد.ایشان بر این باور است که نفوس دیگر حیوانات مادی و جسمانی است ولی نفوس ناطقه بشری جواهری مجرد از ماده بوده و همگی آنها در تمام ماهیت و حقیقت باهم برابرند و اختلافی هم از نظر ذکاوت و بلاهت و اخلاق فاضله و مذمومه در آنها است که به جهت اختلافی است که در مزاج بدنی آنها وجود دارد. آن کس که مزاج صفراوی دارد خوشحالی و حسن اخلاق بر او غالب و کسی که مزاج بلغمی دارد آثار و اخلاق او شبیه کسی است که گرفتار سوداء شده است. پژوهش حاضر در صدد آنست که ادله مشائیان را به تفصیل ذکر نموده و سپس آنها را مورد نقد و ارزیابی قرار دهد.
    کلیدواژگان: وحدت ماهوی، حدوث روحانی، کمال اول و ثانی، نفس ناطقه، نوع منحصر در فرد
  • مالک شعاعی* صفحه 67
    شاعران برای تعالی کلام، به فراخور دانش خویش از منابع عظیم کتاب و سنت اسفاده می کنند. گاهی گستره ی شناخت شاعر در چنان مرتبه ای از کمال است که سنت را در قرآن ادراک کرده، آن گاه مشترکات این غنای معرفت را در شعر خود جاری می سازد و خواننده را مفتون اندیشه های باریک و معانی و مضامین بلند خویش می نماید. مولوی از جمله شاعرانی است که شعر خود را به مایه هایی از این آموخته ها تعالی بخشیده، پیدا و پوشیده در غزلیات شمس چون دیگر آثارش برای تمام اشاراتی که در قرآن به زندگی پیامبران اولوالعزم شده مصادیق شعری با بسامد بالا ذکر کرده است لذا این تحقیق کتاب خانه ای بر آن است تا این اثرپذیری چندسویه را در غزلیات شمس تشریح نماید. باشد که بخشی از روح عرفانی، رازها و زیبایی های اندیشه ی مولانا در غزلیاتش که ناشی از تلفیق هماهنگ قرآن و حدیث است، برکاود.
    کلیدواژگان: قرآن، اولوالعزم و غزلیات شمس
  • قدرت الله قربانی* صفحه 103
    ماهیت باورهای دینی از مهم ترین پرسش های پیش روی متکلمان و فیلسوفان دین است و دراین زمینه نظریاتی چون مبناگرایی، اعتمادگرایی، انسجام و کل گرایی تلاش داشته اند تا به نحوی اعتقاد به باورهای دینی را توجیه کرده و عقلانیت آن را نشان دهند.
    باورهای بنیادی، از نظر مرتبه وجودی در بالاترین سطح قرار داشته، و از نظر معرفتی دارای بالاترین حد عقلانیت، کلیت، جهانشمولی؛ و کمترین امکان تغییرپذیری و تاثیرپذیری از عوامل معرفتی و غیرمعرفتی می باشند. باورهای میانی، که مبتنی بر باورهای بنیادی و نتیجه نحوه فهم و تفسیر آنها هستند، از نظر وجودی و معرفتی در سطح پایین تر از باورهای بنیادی، و بالاتر از باورهای حاشیه ای قرار دارند و دارای عقلانیت، ثبات، جهانشمولی و کلیت نسبتا کمتر؛ و تغییرپذیری و تاثیرپذیری نسبتا بیشتر متاثر از عوامل معرفتی و غیرمعرفتی اند. باورهای حاشیه ای در پایین ترین سطح وجودی و معرفتی بوده، دارای عقلانیت، ثبات و کلیت کمتر از باورهای قبلی، و دارای تاثیرپذیری و تغییرات بیشتر از آنها بوده و تحت شرایط گوناگون متحول می شوند. در این نظام طولی، در هر سطح، برخی باورهای هم عرض وجود دارند که دارای مراتب وجودی و معرفتی یکسان بوده، فقط کارکردهای متفاوت دارند. تفاوت های مراتب وجودی و معرفتی باورهای سه گانه، که منجر به تفاوت میزان ویژگی عقلانی آنها می شود، با عنوان عقلانیت تشکیکی نظام باورهای دینی نامیده می شود.
    کلیدواژگان: عقلانیت، باورهای دینی، مراتب تشکیکی، جهانشمولی، ثبات، تغییرپذیری
  • محمدرضا مسعودزاده* صفحه 129
    سخن گفتن در مباحث شهودی برای فردی که شهود را تجربه نکرده کاری بس دشوار و ناشدنی نمود می کند اما ما خود را با الفاظ مانوس ساختیم. در این مقاله در خصوص «ولایت» کلامی عرفانی پس از بیان مساله و ضرورت تحقیق مفهوم و تعریف ولایت مورد دقت قرار گرفته و برای رسیدن به تعریف جامع آن به نکات کلیدی اشاره شده و در این راستا به انواع ولایت اعم از حقوقی، اجتماعی و کلامی نگاهی انداخته ایم. سپس شخصیت ابن عربی، مشرب علمی و برخی آثار او شناسانده شده، پس از آن اصل موضوع یعنی «دیدگاه ابن عربی در خصوص ولایت» مورد بررسی قرار گرفته و در این خصوص انواع ولایت اعم از ولایت الهی، بشری و فرشتگان به صورت عام و خاص مورد سنجش قرار گرفته؛ در ادامه برای نیل به ولایت خاصه بشری راهکار های مناسب ارائه شده و در نهایت به ختم ولایت از منظر ابن عربی پرداخته ایم.
    کلیدواژگان: ولایت، ولی، فرشته، ابن عربی، عرفان، شهود
  • فتح الله نجارزادگان*، مهدی عارفی جو صفحه 147
    زیارت جامعه کبیره که میراثی از امام هادی(علیه السلام) به آیندگان است، دارای مضامینی بسیار فرازمند است؛ از جمله آن ها سخن نمودن درباره طهارت ائمه (علیهم السلام) می باشد که آنان را افرادی مصون از لغزش های غیر ارادی، ایمن از فتنه ها، پاک از آلودگی ها، زدایش هرگونه زشتی و پلشتی از وجود و پاکی کامل معرفی می کند که توسط خداوند به آنان عطا شده است.
    از دگر سو آنان نیز در اثر چنین عطایایی، اقداماتی را در جهت شکر این موهبت ها به کار بستند که از جمله جلال و شان خداوند را بزرگ شمردند، وکرم او را ستودند، یادش را زنده نگاه داشتند و...که این نوشتار در پی بیان برخی از آن اقدامات و رابطه آن با موهبت عصمت و طهارت به آن ذوات مقدس است.
    کلیدواژگان: ائمه، زیارت جامعه کبیره، عصمت، طهارت، آثار
|
  • Mohammad Akvan* Page 7
    Spinoza, one of the major rationalist philosophers following Descartes in the seventeenth century,has commented on God. He tries to resolve dualism arising from Descarte's thoughtsin a philosophicalmanner and for the same reason, contrary to Descartes who believed in three types of substances, heaccepted the existence of only one substance in the world and identified it withGod.This is the substance the existence of whichdoes not depend onthe existence of other things; nor does its conception depend onthe conception ofother things. In fact, according to Spinoza, the substance is “self-caused”, “absolutelyinfinite” and “self-existent”and the actual existence belongs to itand other creatures depend on it for their existence. In Espinosa’s view,such a being exists by necessity.In this paper, an attempt has been made to analyze the implications of “substance”, “being self-caused”, “absolute infinity”, “self-existence” and“the necessityof existence for God” from Spinozasperspective and philosophically explicatehow “necessityof existence” is associated with God.
    Keywords: substance, God, necessity, self, existence, infinite, essential necessity, eternal necessity
  • Mahnaze Tabraee*, Sayed Ali Alam Al Hodaabstract Page 31
    Share literal analogy between the theory and the idea of a middle way because it is based on the semantic attributes are attributed to God Such a way as to be beyond human analogy is not necessary, but not much beyond that caused disconnection divine attributes to the human senses The result is closed and no knowledge of God. Thomas Aquinas 's theory implies Between God's essence and attributes of God, the relation of human nature and human qualities are But the most important forms of metaphor theory is that this ratio is expressed in two unknowns (the infinite nature of God and God's infinite attributes) are That leads to new knowledge about God is not obtained on the other hand at times Farabi believes imagination is connected to the active intellect and the imagination to understand God's infinite attributes If this theory regarding the cognitive basis for the theory of Thomas Aquinas put allegorical The ratio between the infinite nature of God and God's infinite attributes, only one remains unknown And the analogy theory leads to new knowledge about God and how to fix the biggest problem with allegorical theory and the analogy theory leads to new knowledge about God and how to fix the biggest problem with allegorical theory.
    Keywords: theory of metaphor, imagination, inspiration, Thomas Aquinas, Abu Nasr Farabi
  • Sayyed Bagher Sayyedi Bonabi* Page 45
    That there exists either one type of human talking for the man or many, philosophers and Islamic linguists have raised different theories.Peripatetic believe that human nature is of one nature and they are similar and identical substantively and if there exist variations that is due to external essence complications.They claim that the nature of the other creatures is of materialistic and physical matter. But human talking capabilities are abstract being beyond physical nature and they are equal in all nature and reality. Nonetheless there exist faults and variations in their utopia stupidity, morality among them.These are due to variations on their physical temperaments. the person who possesses biliary temper, is prevailed by happiness good humor while the other who possess mucoid temper involved with melancholy. The present study attempts to mention the evidence of peripa tetics in detail and then to criticize their views.
    Keywords: substantive unity, spiritual occurrence, the first, second maturity, talking capability, unigue in person
  • Malek, E. Sho, Ae* Page 67
    To elevate their words, The poets, depending on their Knowledge, make use of The great Sources of The Book and Sunnah (tradition). Sometimes this scope of The poet Knowledge is so wide That They percieve Sunnah in Quran and Then, brings The commonalities of The reachness of wisdom in his/her poetry and attracts the reader by his/her delicate thoughts and exalted subjects. Romi is one of those poets who has exalted his poetry with these teachings. In The Lyrics of Shams, either visible or in visible, like his other works, Romi has frequently mentioned poetic evidences for The indications to the lives of the men- of – desicion prophets in Quran. In this library research it has been attempted to describe This multidimensional impressibility in Shams Lyrics which is part of the mystical spirit, secrets and The elegance of The thoughts of Romi in his lyrics which result from the harmonious combination of Quran and Hadith (the speech).
    Keywords: Quran, men of desicion, Shams lyrics
  • Qodratullah Qorbani* Page 103
    AbstractThe nature of religious beliefs is one of the most important questions which theologians and philosophers of religion are concerned to them. In this case, there are some theories like fundamentalism, Coherentism, Holism and Reliabilism which try to justify maintaining to religious beliefs and show their rationality. In this paper, it is tried to explain rationality of religious beliefs by a new approach. In this approach, religious propositions are considered as a system of beliefs that are consisted of three Fundamental, Intermediate and Marginal beliefs, and between them there are some ontological and epistemological relations. In this system, Fundamental beliefs are ontologically in the highest stage, and have the highest level of rationality, universality and constancy, and there is the least possibility of their changeability and effectiveness. Intermediate beliefs, which are depended on fundamental ones and the result of how they are interpreted, are in the farther down level and have relative rationality, constancy and universality, and subjected to altering and be effected by epistemic and non-epistemic factors. Marginal beliefs are placed in the lowest ontological and epistemological level, and have the lease rationality, constancy and universality, and are greatly subjected to altering and accepting more effects. In this ontological system, there are some beliefs in the same level that have unique ontological and epistemological stage, but with different functions. Ontological and epistemological differences of three beliefs are caused to their different rationality which can be named as gradual rationality of religious beliefs system.
    Keywords: Rationality, Religious Beliefs, Gradual Stages, Universality, Constancy, Changeability
  • Mohammad Reza Masudzade Page 129
    Speaking about intuitional subjects for a person who has not yet experienced intuition would appear to be hard and difficult, but we have accustomed ourselves to vocables and terms. In this article after expressing the matter, necessity and studying the concept regarding leadership With lingual and theosophical approach, the definition of leadership is reviewed, and key hints are pointed to get it's precise definition, hence we have surveyed kinds of leadership including, juridical – social and lingual. Afterwards, Ebne Arabi's personality and some of his works is introduced, then the gist of the subject which is " Ebne Arabi's opinion on leadership" is considered and in this regard, kinds of leadership is evaluated generally and specifically including, divine – human and angelic leadership; thereafter, some appropriate solutions are presented in order to get Human specific leadership, and ultimately we have attended to termination of leadership in Ebne Arabi's point of view.
    Keywords: leadership, Leader, angel, Ebne Arabi, theosophy, intuition
  • Fatollah Najarzadegan*, Mahdi Arefijoo Page 147
    Ziyarat Jamia Kabira, Imam Hadi’s (PBUH) heritage for the futurities, contains sublime themes including the cleanliness of the Imams (PBUT). They are pictured infallible and free from involuntary mistakes, safe from temptations, cleaned of impurities, far from all indecencies or sins, and perfectly clean which are bestowed upon them by Allah. On the other hand, they performed some actions in order to give thanks for these bestowments such as glorifying Allah, praising His generosity, remembering Him, and so on. The present paper aims to explain some of these actions and their relationship with the gift of infallibility and cleanliness of sacred Imams.
    Keywords: Imams, Ziyarat Jamia Kabira, chastity, purity, effects