فهرست مطالب

علوم اجتماعی - سال بیستم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1392)

فصلنامه علوم اجتماعی
سال بیستم شماره 4 (پیاپی 63، زمستان 1392)

  • تاریخ انتشار: 1392/12/20
  • تعداد عناوین: 7
|
  • گلخونه شناسی گونه ای گل حسرت / جوغاسم (جی غال اسمک، پیشوک، پیغوک،...)
    مرتضی فرهادی صفحه 1
    مردم شناسی گیاهی را می توان علم شناخت روابط متقابل انسان درجهان گیاهی تعریف کرد. این علم به خودی خود، نه به مطالعه گیاهان و نه به مطالعه جوامع انسانی که به پژوهش در همه پدیده هایی که این دو گروه را به هم متصل می کنند، می پردازد؛زیراانسان ها از لحاظ فرهنگی زیستی رابطه ای بسیار غنی با جهان گیاهی اطراف خود داشته اند، از این رو شناخت رابطه انسان گیاه یکی از راه های اصلی شناخت، چگونگی پدیدار شدن فرهنگ های انسانی و چگونگی رشد و تکامل این فرهنگ ها قلمداد می شود.
    منظور ما از«گلخوشناسی» رفتار شناسی گیاهان و یا روانشناسی گیاهی است آن گونه که واقعا بوده و یا در فضای فرهنگی تصور می شده است، که البته برخی مصالح ومقدمات آن عملا از روزگاران کهن وجود داشته ولی امروزه نیازمند تدوین حوزه ای میان رشته ای و مستقل است.جوغاسم یکی از گیاهان مقاوم و متواضعی است که در زندگی مردمان برخی از مناطق ایران در قحط سالی ها و خشکسالی ها نقشی بس اساسی بازی کرده است.
    کلیدواژگان: جوغاسم، گیاه شناسی مردمی، گلخوشناسی، قحط سالی، گرانسالی
  • سید محمد مهدیزاده، عبدالرحمان علیزاده صفحه 33
    «هال» بر آن است که روایت رسانه ها از رویدادها، روایت عینی نیست، بلکه برساخت آن در چارچوب های گفتمانی و ایدئولوژیکی است. این تحقیق به دنبال آن است که بررسی کند یکی از مهمترین رویدادهای خاورمیانه (درگیری های سوریه) چگونه توسط رسانه هایی با چارچوب های گفتمانی مختلف (شبکه یک سیمای جمهوری اسلامی ایران و بی بی سی فارسی) بازنمایی می شود. روش این تحقیق تلفیقی از تحلیل گفتمان انتقادی و نشانه شناسی است. سه بسته خبری از – 8 تیر تا 8 مرداد1392 – از برنامه های خبری 60 دقیقه بی بی سی فارسی و ساعت 21 شبکه یک انتخاب شدند.
    نتایج این تحقیق بیانگر آن است که تلویزیون بی بی سی فارسی از مولفه هایی چون حقوق بشر، دفاع، گذار سیاسی، پیوند اسلام گرایی و گسترش جنگ، تعیین کننده بودن بازیگران بین المللی، محکومیت افراطیون مذهبی و قاتون محوری برای بازنمایی رویداد سوریه استفاده کرده ودرمقابل شبکه یک سیمای ج.ا.ا از مولفه هایی هم چون امنیت، حمایت از جبهه مقاومت، پیروزی بر تروریسم، نفی وابستگی به بیگانگان و نفی مداخله غرب برای برساخت رسانه ای رویداد سوریه بهره گرفته است.
    کلیدواژگان: بازنمایی، تحلیل گفتمان، نشانه شناسی، سوریه، بی بی سی فارسی، سیمای ج، ا، ا
  • ابوالفضل ذوالفقاری صفحه 81
    در سال های اخیر مطالعات زیادی در مورد انواع دینداری ها در اسلام از سوی صاحبنظران غربی و مسلمان صورت گرفته لیکن اکثر صاحبنظران غربی در گونه شناسی خود، انواع دینداری ها را بر اساس جناح بندی های راست و چپ مرسوم در غرب مطرح نموده اند. این مقاله به بررسی و نقد دیدگاه سه نفر از صاحبنظران غربی یعنی جان اسپوزیتو، کلینتون بنت و ویلیام شپرد پرداخته و تلاش نموده است تا با روش مقایسه ای تطبیقی، اولا گونه شناسی انواع دینداری ها را بر اساس جناح بندی چپ و راست در میان خودشان مقایسه و توضیح داده و سپس این گونه شناسی ها را با نظرات دو تن از صاحبنظران مسلمان یعنی عبدالله سعید و طارق رمضان که به نظر نگارنده خالی از اشکالات فوق است نیز مقایسه نماید. همچنین با تطابق گونه شناسی ها با دلائل و مثال های آن ها کاستی ها و کلی نگری های اشتباهات موجود در آن ها نشان داده شده است. نتایج نشان می دهند که در تمام مواردیکه سه نویسنده غربی در گونه شناسی خود عملکرد ضعیفی نشان داده اند، سعید و رمضان عملکرد بهتری داشته اند.
  • تغییر رشته ای ها / انگیزه ها، انتظاره ا و ارزیابی دانشجویان رشته های غیر مرتبط از تحصیل در علوم انسانی
    محمد سعید ذکایی*، نیما شجاعی باغینی صفحه 127
    از جمله تحولاتی که در ده سال گذشته در روندی تدریجی فرهنگ دانشگاهی در رشته های علوم انسانی و اجتماعی را تحت تاثیر خود قرار داده است، استقبال فارغ التحصیلان رشته های غیر مرتبط به تحصیل در رشته های علوم انسانی و اجتماعی است. این اقبال تواما بیانگر تغییر در عاملیت و میدان اجتماعی جوانان دانشجوست. پژوهش حاضر با به کار گیری روش شناسی کمی و کیفی و انتخاب نمونه هایی از دانشجویان مقاطع ارشد و دکترای علوم انسانی و اجتماعی دانشگاه های دولتی تهران، بدنبال شناسایی انگیزه ها، انتظارات و ارزیابی دانشجویان از رفتار تغییر رشته ای خود می باشد. نتایج پژوهش بیانگر آن است که تغییر رشته برای غالب این دانشجویان را باید کنشی عقلانی در نظر گرفت که انگیزش اصلی از انتخاب آن پاسخگویی به نیازها و ارزش های هویتی تغییر یافته در فرهنگ جدید دانشگاهی ایران است. تغیر رشته با منطق عقلانی و هدفمند، عقلانی و ارزشی و انگیزه های تجربه اندوزی، سنخ های غالب دانشجویان تغییر رشته ای را تشکیل می دهند. شوک و فاصله گذاری های حاصل از این تجربه علاوه بر تغییر در فرهنگ دانشگاهی و رشته ای علوم انسانی و اجتماعی، فرصت ها و محدودیت هایی را تواما برای آنها ایجاد می کند.
    کلیدواژگان: تغییر رشته، فرهنگ دانشگاهی، کنش عقلانی، تعیین هویت، فضای اجتماعی
  • تحزب و ساختار اجتماعی - اقتصادی ایران / مطالعه موردی دوره اول تحزب 1304 - 1287 ه ش
    مرتضی سالمی قمصری*، محمود مرتضایی فرد صفحه 173
    پس از جنگ های ایران و روس و مقایسه ایران با کشورهای اروپایی،نخبگان تا حدودی پی به ناکارآمدی نظام سیاسی حاکم بردند.و سرانجام با انتقال تدریجی این آگاهی به جامعه و با بالا رفتن سطح آگاهی مردم و نهایتا خیزش عمومی علیه حاکمیت، جنبش مشروطه به پیروزی رسید. با پایان دور اول مجلس که انجمن های قبل از مشروطه در ان فعال بودند،در دور دوم مجلس شورای ملی، احزاب رسما کار خود را در ایران شروع کردند. اما ساختارهای اجتماعی، اقتصادی بدون تغییرات محسوسی همان ساختارهای سنتی قبل از پیروزی جنبش مشروطه بودند. بدین ترتیب که نیمی از کل جمعیت ایران را ایلات تشکیل می دادند،واز نیمه دیگر نیز حدود 30درصد روستانشین و 20درصد شهرنشین بودند.به لحاظ اقتصادی نیز ایران دارای اقتصاد کشاورزی معیشتی بود.که باتوجه به فضای جهانی دارای ویژگی های اقتصاد نیمه مستعمره بود و نبض اقتصاد ایران در اختیار کمپانی های کشورهای استعمارگر قرار داشت.
    در ایران غلبه جمعیتی با شیوه شهرنشینی نبود و طبقه متوسط نیز رشدنکرده بود. ومناسبات اجتماعی اقتصادی کاملا بر پایه مناسبات سنتی گذشته بود. در واقع کمتر نشانه ای از نشانه های عصر مدرن در آن به چشم می خورد. باتوجه به شرایط فوق احزاب نتوانستند دردوره اول تحزب(1304-1287 ه.ش) به حیات پویا و اثر گذار خود ادامه دهند.زیرا لازمه این استمرار و پویایی، پاسخگویی به نیازی از نیازهای جامعه و وجود زیرساخنهای مناسب بود، چون هنوز نیاز تعریف نشده بود و مناسبات اجتماعی –اقتصادی نیز متناسب با جوامعی که دارای حزب بودند تغییر نکرده بود،با این شرایط طبیعی بود که احزاب نتوانند ادامه حیات دهند. در این مقاله به بررسی شرایط اجتماعی اقتصادی مورد نیاز برای ادامه حیات احزاب و مقایسه با شرایط اجتماعی اقتصادی ایران در دوره اول تحزب پرداخته شده است.
    کلیدواژگان: جنبش مشروطه - تحزب، ساختارهای اجتماعی، ساختارهای اقتصادی
  • غلامرضا لطیفی*، سید محمد بساطیان صفحه 219
    پژوهش حاضر نوعی فراتحلیل از دانش علوم اجتماعی در چند دهه ی اخیر در ایران است. اگر چه این ادعای بزرگ، نیازمند پژوهش های وسیع نیز هست، اما محققین به اقتضای دانش و امکانات محدود خود به بررسی مدل کوچکی در این حوزه از دانش دست زده اند.
    «فصلنامه ی علوم اجتماعی» به عنوان دومین فصلنامه ی علوم اجتماعی ایران، الگوی کوچک شده ی شاکله ی علوم اجتماعی در ایران، متنی است که این پژوهش به بررسی آن به روش تحلیل محتوا پرداخته است تا نوعی امکان بازبینی از تولیدات 22 ساله ی آن در طی 58 شماره را فراهم نماید. در این پژوهش، تعداد 332 مقاله منتشر شده در 58 شماره ی این فصلنامه که به روش تمام شماری انتخاب شده اند، واحد تحلیل را شکل می-دهند. حصول اعتبار(validity) جهت مقوله بندی مقالات و محتوای آن از طریق صوری و با مراجعه به متخصصین فن صورت گرفته و پایایی(Reliability) آن به روش آزمون –آزمون مجدد (Test-re test) فراهم گردیده است.
    اما تحلیل این مقالات نشان می دهد که به لحاظ روشی رویکرد غالب مقالات به سمت و سوی تحقیقات تجربی، کمی و به طور خلاصه پوزیتیویستی گرایش دارد و روش های تفهمی و ذهنی و انتقادی پژوهش به دفعات کمتری مورد استفاده قرار گرفته است و نیز اگر چه موضوع نسبتا زیادی از مقالات مسائل داخلی است اما یکی از مهمترین معرف های بومی گرایی در علوم اجتماعی یعنی نظریه سازی جایگاه بسیار پائینی دارد و اکثر مقالات نوعی نظریه آزمایی است.
    کلیدواژگان: فراتحلیل، فصلنامه علوم اجتماعی، روش پژوهش، بنیان های نظری
  • نعمت الله فاضلی، حسین سروی * صفحه 241

    این مقاله تحقیقی، با هدف بررسی گفتمان های تجددگرا و نوسنت گرای موسیقی در ایران معاصر(1385- 1285) به بررسی خصوصیات و عناصر اصلی شکل گیری و تکوین گفتمان های یاد شده پرداخته است. تاضمن تبار شناسی تاریخی و معرفی ویژگی های گفتمانی این دوره تفسیر و بازشناسی معنا کاوانه ای از گفتمان های یادشده ارائه نماید. این مقاله از منظر مطالعات فرهنگی و به کمک روش تحلیل تاریخی گفتمان نشان می دهد که چگونه بستر های سیاسی،اجتماعی و فرهنگی بر گفتمان های یاد شده تاثیر مستقیم و غیر مستقیم گذاشته اند. نتایج این مقاله به کمک روش کیفی و از طریق تکنیک تحلیل گفتمان و تبار شناسی تاریخی به دست آمده است. در این دوران، این گفتمان ها تحت تاثیر شرایط سیاسی،اجتماعی و فرهنگی ایران معاصر شکل گرفته و تکوین یافته اند. همچنین در این دوران ورود موسیقی نظامی،انقلاب مشروطه، پروژه نوسازی رضاشاه، سفر روشنفکران به غرب، عوامل فراملی، برنامه نوسازی موسیقی قدیم ایران،برنامه اداره موسیقی کشور،تاسیس رادیو،تاسیس هنرستان های موسیقی و در نهایت عزل و نصب مین باشیان و وزیری، تاسیس مرکز حفظ و اشاعه موسیقی ایران و رشد محافل آکادمیک نقاط عطفی در شکل گیری درون مایه های اصلی گفتمان های تجدد گرا و نوسنت گرا به شمار می آیند. یعنی قدرت شرحه شرحه بر موسیقی اعمال شده است.

    کلیدواژگان: گفتمان، تجدد، تحلیل گفتمان، تجدد گرایی، موسیقی
|
  • Morteza Farhadi Page 1
    Ethnobotany is a young and extradisciplinary branch of anthropology specifically in the field of traditional knowledge and technology. The field of traditional knowledge and technology is a product of thousands years of human experience in relation to himself, others (society), and the nature in the context of history and local, regional, and global culture. A small part of this experience has been written in the age of writing, but the main part, due to various reasons, has remained unwritten and confined to the sphere of oral history. Indeed, the tacit knowledge of this experience has been an unconscious and inapprehensible one. Ethnobotany describes the relationship between humans and plants. Plant ethology is an emerging sub-branch of ethnobotany that is the intersection of different scientific fields, especially social sciences. As an interdisciplinary field, it also interacts with other areas of human knowledge such as philosophy and art. Plant ethology is not only concerned with the behaviors of plants, but also with how plants arerepresented and reflected in the rhetorical space of poets, writings of humans, folklore, and cultural space.Jo Ghassem is a wonderful plant that grows in a few certain parts of Iran, including Azerbaijan, Kurdistan, Ilam, Central Province, and some areas of Isfahan. It has saved the lives of many residents of these regions as well as some parts of Iraq and Turkey being at risk of drought and famine. The present research is an ethnographical study on Jo Ghassem, and the author aims to share the results of his comprehensive studies on wildflowers in Iran as well as his cognitive perceptions of this small but humble plant.
    Keywords: Jo Ghassem, Ethnobotany, Plant Ethology, Drought, Famine
  • Sayyid Mohammad Mahdizadeh, Abdolrahman Alizadeh Page 33
    According to Hall, the media‘s narrative of events is not an objective one, but is constructed within discursive and ideological frameworks. The present study was an attempt to analyze the ways in which two media (IRIB TV1 and BBC Persian) with different discursive frameworks represent one of the most important events in the Middle East, i.e. the Syrian conflict. The research used an eclectic method, combining the approaches of Critical Discourse Analysis and Semiotics. Three news packages broadcastin BBC Persian‘s ―60 Minutes‖ and IRIB TV 1‘s ―News 21‖—from June 29, 2014 toJuly 30, 2014—were selected. The results indicated that BBC Persian used components, such as human rights, defense, political transition, the relationship between Islamism andwar, the key roles of international players, condemnation of religious extremists, and rule of law, to represent the events of Syria. On the opposite, IRIB TV1 used components, such as security, support of resistance front, victory over terrorism, independence from foreigners, and denial of the West‘s intervention, to construct the events of Syria in the media.
    Keywords: Representation, Discourse Analysis, Semiotics, BBC Persian, IRIB TV1
  • Abolfazl Zolfaqari Page 81
    Both Western and Muslim scholars have performed numerous studies on the types of religiosity in Islam.However, most of the Western scholars have based their typology on the common right/left factions.This study was a review of the ideas of three Western scholars, namely John Sposito, Clinton Bennett, and WilliamShepard. Using a comparative method, the authors made an attempt to compare and explain the Western typologies ofreligiosity based on the right/left fractions, and to compare those typologies with the ideas of two Muslim scholars, namelyAbdullah Saeedand Tariq Ramadan, as the authors believe that the ideas of these two scholars is free from the above-mentioned flaws. Moreover, the flaws and wrong generalizations of the typologies were identified through comparing them and presenting examples and evidences. The results show thatSaeed and Ramadan had better performances than the three scholars, specifically inareas that the latter had poor performances in their typologies.
  • Mohammad Saeed Zokaei *, Nima Shojaei Baghini Page 127
    Among the past decade‘s developments gradually affectingthe academic culture in the fields of Human and Social Sciences has been the increasing interest ofthe students with non-relevant backgrounds in studying these disciplines. This phenomenon not only demonstrates a change in the functionality of university students, but also is indicative of the transformation of their social space. Using qualitative and quantitative methods, asample of MA and PhD students of Humanities and Social Sciences studying at Tehranpublic universities was selected. The study aims to identify the Non- Humanities students‘ motives, expectations, and assessment of their decision to change their field of study. The results showed that the decision should be considered as a rational act through which the students could fulfill their needs and be consistent with the changed identity values in the new academic culture of Iran. The three mainreasonsof changing the field of study were rational and purposeful reasons, rational and normative ones, and the desire for new experiences. It is noteworthy that in addition to the effect of this change of major on the academic culture, this phenomenon creates some opportunities aswell as limitations for the questioned students due to the shocks and distanciation they experience.
    Keywords: Change of Major, Academic Culture, Rational Act, Identification, Social Environment
  • Morteza Salemi Ghamsari *, Mahmoud Mortezaeifard Page 173
    After the Russo-Persian Wars and Iran‘s encounter with European countries, the elites realized the inefficiency of the ruling political system. The Persian Constitutional Revolution gained victory as a result of the gradual transfer of this awareness to society, improvement of people‘s level of knowledge, and consequently, public movement against the ruling power. After the end of the first term of the Parliament, during which pre-constitutional associations were active, the Iranian parties formally started their activities in the second term. However, the traditional socioeconomic structures remained the same. Half of the Iranian population was nomadic tribes. Rural and urban populations constituted 30% and 20% of the Iranian society respectively. Iran‘s economy was an agricultural oneenjoying the characteristics of semicolonial economies, andwas controlled by companies of colonizing countries. The urban population was not in majority in Iran, the middle class was not developed, and the socioeconomic arrangements were totally based on traditional grounds of the past. In other words, the traces of modern era were hardly visible. Under the mentioned circumstances, the parties failed to continue their dynamic and effective existence in the first era of partisanship (1908-1925), since a dynamic trend required fulfillment of the needs of society and development of appropriate infrastructures. As the needs were not defined yet, and the socioeconomic arrangements had not been changed consistent with those of partisan societies, it is no wonder that parties could not survive. The present paper aims to study the socioeconomic conditions needed for the parties to survive and compare them to those of the first era of partisanship.
    Keywords: Constitutional Revolution, Partisanship, Social Structures, Economic Structures
  • Gholam Reza Latifi*, Sayyid Mohammad Basatian Page 219
    The present paper is a meta-analysis of social sciences during the last decades in Iran. Although reaching such goal requires more comprehensive studies, researchers have always embarked on working on an area of social sciences in consistence with their possibilities and knowledge. The Journal of Social Sciences, as the second Iranian quarterly of social sciences, is a miniaturized version of the situation of social sciences in Iran. The present research aims to perform a meta-analysis of the text of the Journal andreview the content of its 58 issues published during the last 22 years. Using census sampling method, 332 papers published in the 58 issues of the Journal were selected. The validity of the categorization of the papers and their contents was approved by the experts, and the reliability thereof was confirmed using test-retest method. The results showed that the main approaches taken in the majority of papers were experimental, quantitative, and positivistic ones. Also, conceptual, abstract, and critical approached were applied less. The majority of the papers focused on the domestic issues; however, theorizing, as asignificant sign of domestication of social sciences, was almost absent in the papers, and most of them were a kind of theory-testing.
    Keywords: Meta, Analysis, Journal of Social Sciences, Research Methodology, Theoretical Foundations
  • Nematollah Fazeli, Hossein Sarvi Page 241

    The present paper aims to study the modernist and neotraditionalist musical discourses in the contemporary Iran (1906-2006). To this end, the main factors involved in formation and evolution of the mentioned discourses were discussed to perform a historical genealogy, introduce the discursive characteristics of this period, and reinterpret the discourses. This is a cultural studies research thatshows how political, social, and culturalgrounds directly or indirectly affected the mentioned discourses.The study took ahistorical discourse analysis approach. The results were obtained using a qualitative method as well as discourse analysis and historical genealogy techniques. The findings indicated that during the intended period, the discourses were affected by political, social, and cultural conditions of the contemporary Iran. Moreover, the major turning points in formation of the main themes of modernist and neotraditionalist discourses in this period included emergence of military music, the Constitutional Revolution, RezaShah‘s renovation project, the intellectuals‘ travel to the West, transnational factors, renovation plan of the Iranian old music, the administration plan of the country‘s music section, establishment of radio stations, foundation of music schools, disposal of Minbashian and appointment of Vaziri, establishment of the Center for Preservation and Advancement of Iranian Music, and development of academic musical circles. It was found out that power has graduallyaffected the music in Iran.

    Keywords: Discourse, Modernism, Discourse Analysis, Music