فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و پنجم شماره 1 (بهار 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/03/10
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمد سیبی، محمد میرزاخانی، مسعود گماریان، سید حسام الدین یعقوبی صفحات 1-14
    به منظور بررسی اثر تنش کمبود آب و مصرف اسید سالیسیلیک بر عملکرد روغن و برخی خصوصیات فیزیولوژیک ارقام مختلف آفتابگردان، آزمایشی در سال 1389 به صورت اسپلیت فاکتوریل در قالب طرح پایه بلوک های کامل تصادفی با چهار تکرار اجرا شد. در این آزمایش تنش آبی عامل اصلی در سه سطح I0 آبیاری بر اساس 100درصد نیاز آبی گیاه (شاهد)، I1 آبیاری به میزان 80 درصد نیاز آبی گیاه، I2 آبیاری به میزان 60 درصد نیاز آبی گیاه (تنش شدید) در کرت های اصلی و ارقام مختلف آفتابگردان در سه سطح V1 رقم آذرگل، V2 رقم آلستار، V3 رقم اروفلور و مصرف اسید سالیسیلیک در دو سطح SA0 عدم مصرف اسید سالیسیلیک و SA1 مصرف اسید سالیسیلیک به مثابه عوامل فرعی به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار داده شد. نتایج نشان داد سطوح مختلف تنش کمبود آب و ارقام مختلف آفتابگردان بر صفاتی چون عملکرد دانه، وزن هکتولیتر، شاخص برداشت، درصد روغن، عملکرد روغن، میزان آب نسبی، کمبود آب اشباع و سرعت از دست دادن آب اختلاف بسیار معناداری (01/0>P) نشان داد. همچنین، مصرف اسید سالیسیلیک نیز روی تمامی صفات اندازه گیری شده به غیر از عملکرد دانه در سطح آماری 1درصد معنادار شد. طبق نتایج به دست آمده در بین ارقام مختلف آفتابگردان بیشترین عملکرد روغن با میانگین 1278 کیلوگرم در هکتار مربوط به رقم آلستار بود. همچنین، با محلول پاشی اسید سالیسیلیک نیز عملکرد روغن افزایش پیدا کرد، به طوری که محلول پاشی اسید سالیسیلیک باعث افزایش 33/5 درصدی عملکرد روغن نسبت به تیمار عدم مصرف آن شد.
    کلیدواژگان: اسید سالیسیلیک، تنش آبی، رطوبت نسبی، شاخص برداشت، وزن هکتولیتر
  • منصور سهرابی، حمید رحیمیان مشهدی، سلیمان محمدی صفحات 15-21
    چاودار در سال های اخیر برای مزارع گندم خسارت زیادی در پی داشته است. به منظور ارزیابی قدرت رقابتی گندم و چاودار، در سال های 90-1389 آزمایشی به صورت دسته های جایگزین انجام شد. این آزمایش به صورت بلوک های کامل تصادفی در ایستگاه کشاورزی و منابع طبیعی میاندوآب سه بار تکرار شد. کشت خالص گندم که 100درصد در نظر گرفته شده بود، به ترتیب 10 تا 100درصد از تراکم گندم کاسته و به جای آن چاودار کشت شد. درنتیجه ضرایب نسبی تراکم (RCC)و محصول نسبی کل (RYT)در مخلوط دو گونه کمتر از یک بود که نشانگر آثار منفی حضور دو گیاه کنار یکدیگر است؛ و کاهش چشمگیری در عملکرد دانه گندم مشاهده شد. در تراکم های مختلف آثار منفی چاودار بر گندم بیشتر از آثار منفی گندم بر چاودار بوده است؛ برای نمونه چنانچه چاودار گیاه زراعی اصلی و گندم گیاه ناخواسته در نظر گرفته شود، آثار منفی گندم بر چاودار در تراکم های بیش از 45 بوته در مترمربع بروز می کند، در حالی که در زراعتی که گندم گیاه اصلی است، آثار منفی چاودار در تراکم های کمتر از 45 بوته در مترمربع نیز بروز می کند. با توجه به نتایج این آزمایش توان رقابتی چاودار نسبت به گندم بالاتر است و مخلوط دو گیاه در تراکم های مختلف نسبت به کشت خالص دو گونه سودمند نیست زیرا دو گونه بر هم آثار بازدارندگی دارند.
    کلیدواژگان: چاودار، دسته های جایگزینی، رقابت، گندم
  • فاطمه حبیب پور مهربان، رضا معالی امیری، حسن زینالی خانقاه، محمد دشتکی صفحات 23-30
    کشت پاییزه نخود ممکن است به دلیل افزایش طول دوره رشد و افزایش بهره وری آب مصرفی، در مقایسه با کشت بهاره سبب افزایش عملکرد شود. اما اساسی ترین مشکل کشت پاییزه نخود، خطر بروز مرگ گیاه و کاهش عملکرد کمی و کیفی بر اثر تنش سرماست. در برنامه های اصلاحی، ایجاد ژنوتیپ های مقاوم به سرما از استراتژی های اساسی است. لازمه ایجاد چنین ژنوتیپ هایی، وجود تنوع ژنتیکی است. بدین سبب این پژوهش تنوع مورفولوژیک 28 ژنوتیپ ایرانی نخود سیاه (دسی) در دو فصل کشت پاییز و بهار را در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار بررسی می کند. همچنین ویژگی های مورفولوژیکی و فنولوژیکی قبل از برداشت و عملکرد و اجزای آن پس از برداشت ارزیابی می شود. برمبنای نتایج تجزیه واریانس، بین ژنوتیپ ها و اثر متقابل ژنوتیپ با فصل، اختلاف معنا داری وجود دارد که حاکی از وجود تنوع ژنتیکی و واکنش متفاوت ژنوتیپ ها در دو فصل است. تعداد غلاف در بوته نیز همبستگی مثبت معناداری با عملکرد بوته در دو فصل کشت نشان داد. در کشت بهاره، تعداد روز تا 50 درصد گلدهی با عملکرد بوته و تعداد غلاف در بوته، همبستگی منفی معناداری نشان داد. همچنین در کشت پاییزه، تعداد دانه در غلاف و وزن صد دانه، همبستگی منفی معناداری داشتند. نتایج تجزیه علیت بر ویژگی ها با بالاترین میزان همبستگی با عملکرد دانه نشان داد تعداد غلاف در بوته، در دو فصل کشت، بیشترین اثر مستقیم مثبت را داشته است. همچنین تعداد شاخه های ثانویه و تعداد روز تا 50 درصد گلدهی اثر غیرمستقیم زیادی داشته است. با توجه به این نتایج، ویژگی تعداد غلاف در بوته در دو فصل کشت، مخصوصا در کشت پاییزه، بیشترین اثر مثبت بر رشد و عملکرد گیاه داشت. بنابراین در بررسی مقاومت در مقابل سرما در نخود سیاه استفاده از آزمون مزرعه ای ژنوتیپ ها و تعداد غلاف به موازات آزمایش های فیزیولوژیکی، بیوشیمیایی و مولکولی امکان پذیر است. وجود ژنوتیپ های محلی با عملکرد و پتانسیل بیشتر نسبت به توده های زراعی زیر کشت در کشور، لزوم نگهداری و استفاده از ژنوتیپ های بومی نخود را در برنامه های اصلاحی یادآور می شود.
    کلیدواژگان: آزمایش های مزرعه ای، تجزیه علیت، تعداد دانه در غلاف، تعداد غلاف در بوته، عملکرد، ضریب همبستگی، نخود سیاه
  • بابک درویشی، کاظم پوستینی، علی احمدی، رضا توکل افشاری، جواد شاطریان صفحات 31-38
    تولید حجم زیاد غده چه (مینی تیوبر) سیب زمینی(Solanum tuberosum L.) در زمان کوتاه، نیازمند وجود شرایط محیطی کنترل شده همانند گلخانه ها است؛ تا از نابودی و آسیب غده های بذری جلوگیری شود. هدف از این پژوهش معرفی روشی جدید در تولید غده چه سیب زمینی با هزینه کمتر و ضریب تکثیر بالاتر بود. بنابراین برای ارزیابی کارایی روش های کشت از نظر میزان تولید غده چه، این روش ها در کرتی تقسیم شده با طرح پایه بلوک های تصادفی، برای 4 مرتبه تکرار و بررسی شد. در این آزمایش روش های کشت (کشت در ماسه و کشت در پیت ماس) به عنوان کرت اصلی و گونه ها (آگریا و سانته) به عنوان کرت فرعی درنظر گرفته شدند. براساس نتایج درصد استقرار گیاهچه ها در روش هیدروپونیک (کشت در ماسه) به طور معنا داری بالاتر از روش تجاری موجود (کشت در پیت ماس) بود. در روش هیدروپونیک ماسهپرلیت، تعداد غده چه تولید شده در واحد سطح و در هر گیاه به ترتیب 70 و 44 درصد افزایش داشت و وزن مخصوص غده چه ها کاهش یافت. در هر 3 اندازه آزمایشی میزان جوانه زنی غده چه ها، نیتروژن کل و درصد پروتئین خام غده چه های برداشت شده متاثر از روش های کشت و گونه ها بررسی شد. بنابراین روش کشت در ماسه به دلیل پایین تربودن هزینه اولیه بستر کشت و بالاتربودن ضریب تکثیر، روشی ارزان و کارآمد برای تولید غده چه سیب زمینی معرفی شد.
    کلیدواژگان: سیب زمینی، غده چه، غده زایی، هیدروپونیک
  • مهران محمدی، بابک ربیعی*، محمدرضا علیزاده، میر حسین پیمان، مهرزاد الله قلی پور صفحات 39-52

    برای ارزیابی ترکیب پذیری عمومی و خصوصی برخی از گونه های برنج برای خصوصیات فیزیکی و کیفیت تبدیل دانه، از طرح دای آلل کامل با پنج والد (هاشمی، واندانا، کادوس، شاه پسند و IR36) استفاده شد. سال 1390والدین و نتاج آنها (25 ژنوتیپ) در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار در موسسه تحقیقات برنج کشور (رشت) کشت و نه صفت در آنها ارزیابی شد. نتایج تجزیه واریانس تفاوت های ژنتیکی معنادار بین تیمارها، ترکیب پذیری عمومی والدین و خصوصی هیبریدها را نشان داد و از این رو نقش آثار افزایشی و غیرافزایشی ژن ها در کنترل صفات بررسی شده مشخص شد. معنادار شدن اثر تلاقی های معکوس برای همه صفات آزمایشی، به جز درجه سفیدی دانه ها، نیز نقش آثار مادری را در کنترل این صفات نشان داد. معنادار شدن نسبت MSGCA/MSSCA، نسبت بیکر (نسبت ژنتیکی) نزدیک یک و اندازه وراثت پذیری خصوصی بالا برای خصوصیات فیزیکی دانه، نشان دهنده سهم بیشتر آثار افزایشی نسبت به آثار غیرافزایشی ژن ها در کنترل این صفات بود. درحالی که بی معنایی MSGCA/MSSCA، نسبت بیکر (نسبت ژنتیکی) پایین تر از یک و اندازه وراثت پذیری خصوصی کم برای صفات تبدیل (بازدهی تبدیل، درصد برنج سفید سالم و درجه سفیدی)، نشان دهنده اهمیت آثار غیرافزایشی ژن ها در کنترل این صفات بود. براساس نتایج حاصل از تجزیه وتحلیل گرافیکی به روش هیمن، سایر خصوصیات فیزیکی مرتبط با کیفیت دانه با کنترل عمل غالبیت ناقص ژن ها و سایر خصوصیات تبدیل با کنترل عمل غالبیت کامل تا فوق غالبیت ژن ها قرار داشتند. همچنین گزینش نتاج برتر می تواند خصوصیات فیزیکی دانه ها را در جمعیت آزمایشی بهبود بخشد؛ اما برای خصوصیات تبدیل روش گزینش موثر نبوده و بهتر است از عمل غیرافزایشی ژن ها استفاده و هیبریدهایی برتر از والدین بررسی شده تولید شود.

    کلیدواژگان: اثر افزایشی، برنج قهوه ای، تلاقی دای آلل، درجه سفیدی
  • فرهاد جباری، وحیده خالق پرست صفحات 53-64
    استفاده از کودهای زیستی یکی از راهکار های مهم کاستن از پیامدهای فاجعه بار مصرف بی رویه کودهای شیمیایی و توسعه کشاورزی پایدار در ایران است. برای ارزیابی تاثیر نژادهای ریزوبیومی و ریزوباکتری های محرک رشد گیاه (PGPR) بر روابط آبی و ویژگی های فتوسنتزی گیاه نخود زراعی (Cicerarietinum L.) گونه آرمان، آزمایشی به صورت کرت های خرد شده در قالب بلوک های تصادفی در مزرعه پژوهشی دانشگاه زنجان اجرا شد. در این آزمایش، سطوح آبیاری در دو سطح (آبیاری مطلوب در فصل رشد و بدون آبیاری در کل دوره رشد) در کرت های اصلی؛ و سطوح کودی با 7 سطح (شاهد یا فقدان مصرف کود شیمیایی و بیولوژیکی، مصرف 50 کیلوگرم اوره هنگام کاشت، تلقیح بذر باMesorhizobiumciceri نژاد SWRI-3، تلقیح بذر با Mesorhizobium ciceri نژاد SWRI-17، تلقیح بذر با PGPR، تلقیح مشترک با نژادهای ریزوبیومی SWRI-3+ SWRI-17 و تلقیح مشترک با نژادهای ریزوبیومی و ریزوباکترهای محرک رشد SWRI-3+SWRI-17+PGPR) در کرت های فرعی قرار گرفتند. طبق نتایج این پژوهش، محتوای نسبی آب، فتوسنتز خالص، هدایت روزنه ای، محتوای کلروفیل و عملکرد دانه در وضعیت تنش خشکی نسبت به آبیاری مناسب به ترتیب 23، 62، 91، 29 و 41 درصد کاهش یافت. همچنین در وضعیت تنش خشکی محتوای نسبی آب، فتوسنتز خالص، هدایت روزنه ای و عملکرد دانه در تیمار تلقیح بذر با نژادهای ریزوبیومی و ریزو باکتری های محرک رشد (SWRI-3+SWRI-17+PGPR) بیش از سایر تیمارها بود و برای نمونه در مقایسه با شاهد (فقدان مصرف کودهای شیمیایی و زیستی) به ترتیب 14/1، 67/1، 6/1، 49/1 و 58/3 برابر بود. به نظر می رسد در هر دو وضعیت فاریاب و دیم، تلقیح مشترک بذر با نژادهای ریزوبیومی و ریزوباکتری های محرک رشد با تاثیر بر روابط آبی و ویژگی های فتوسنتزی، باعث افزایش فراوان عملکرد دانه در مقایسه با مصرف متداول کودهای شیمیایی می شود.
    کلیدواژگان: ریزوباکتری های محرک رشد، ریزوبیوم، فتوسنتز خالص، محتوای نسبی آب
  • منیر دهمرده، عیسی خمری، مهدی دهمرده، احمد اصغر زاده صفحات 65-72
    برای بررسی تاثیر کود دامی و کودهای زیستی بر عملکرد و اجزای عملکرد جو، آزمایشی در مزرعه آموزشی پژوهشی پژوهشکده کشاورزی دانشگاه زابل سال 1391 به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. تیمارهای آزمایشی شامل سه سطح مصرف کودهای دامی محتوی شاهد (فقدان کاربرد کود دامی)، 20 و 30 تن در هکتار و چهار سطح مصرف کود زیستی محتوی شاهد (فقدان کاربرد کود زیستی)، آزوسپیریلیوم، ازتوباکتر و ترکیب آزوسپیریلیوم و ازتوباکتر بودند. بر پایه نتایج به دست آمده سطوح مختلف مصرف کود دامی بر ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد سنبله و تعداد دانه در سنبله گیاه تاثیر معناداری داشت. اثر تیمارهای کود زیستی بر ارتفاع بوته، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، تعداد سنبله در گیاه، وزن هزار دانه، عملکرد اقتصادی، بیولوژیک و شاخص برداشت معنادار بود. بررسی اثر متقابل فاکتورها نشان داد که بیشترین عملکرد اقتصادی 66/2636 کیلوگرم در هکتار با مصرف همزمان 20 تن در هکتار کود دامی و مخلوط کود زیستی آزوسپیریلیوم با ازتوباکتر به دست آمد که نسبت به تیمار شاهد 9/9 درصد افزایش داشت. نتایج این آزمایش نشان داد که مصرف تلفیقی کودهای دامی و زیستی، نسبت به مصرف جداگانه آنها ممکن است بر افزایش و اجزاء عملکرد جو نقش موثری داشته باشد.
    کلیدواژگان: طول سنبله، کود دامی، کودهای زیستی، عملکرد اقتصادی
  • احمدرضا دادرس، حسین صبوری، عاطفه صبوری صفحات 73-84
    شناسایی مکان های کنترل کننده صفات کمی به ویژه در وضعیت تنش از موضوع های مهم حوزه به نژادی است. مواد گیاهی در این پژوهش، جمعیتی طبیعی شامل 72 ژنوتیپ توتون بود که به منظور اعمال تنش اسمزی از مانیتول با غلظت 33/0 مولار و ایجاد فشار اسمزی 8- بار در مرحله پنج برگی به مدت 10 روز استفاده شد؛ و ژنوتیپ هر یک با استفاده از 21 ترکیب آغازگری از بین 35 ترکیب AFLP تعیین شد. تجزیه ساختار بر روی داده های ژنتیکی، تعداد K بهینه یا تعداد زیرمجموعه جمعیت آزمایشی را 2 برآورد کرد. پس از بررسی هشت صفت شامل وزن خشک کل، وزن خشک اندام هوایی، وزن خشک برگ ها، طول بلندترین ریشه، وزن خشک کل ریشه ها، طول بلندترین برگ، طول بلندترین ساقه و نسبت وزن خشک ریشه ها به وزن خشک اندام هوایی برای تجزیه ارتباط و شناسایی نشانگرهای پیوسته به مکان های کنترل کننده این صفات از پنج مدل آماری در نرم افزار TASSEL استفاده شد. این مدل ها شامل GLM و MLM با استفاده از مجموعه داده های فنوتیپی، ژنوتیپی، داده های ساختار جمعیت (Q)، مولفه های اصلی (PC) و داده های خویشاوندی حاصل از تشابه کلی آنها از لحاظ زمینه ژنتیکی ناشی از خویشاوندی (K) بود. برای هر هشت صفت نشانگرهای پیوسته مشترک در هر پنج مدل و همچنین نشانگرهایی با بیشترین تغییرات فنوتیپی صفات، شناسایی و بررسی شدند. برای وزن خشک کل گیاه نشانگر E110-M160-3، برای وزن خشک ریشه ها نشانگر E080-M150-4 و برای وزن خشک اندام هوایی نشانگر E080-M140-23 با داشتن بیشترین ضریب تبیین (به ترتیب با ضریب تبیین 9/19، 23 و 9/14 درصد) مهمترین نشانگرها شناسایی شدند. درمجموع تعداد نشانگرهای معنادار در مدل GLM بیشتر از مدل MLM بود. با توجه به نتایج، پیش بینی می شود استفاده از نشانگرهای AFLP ردیابی شده در این پژوهش درصورت تایید و پس از اختصاصی شدن، با اطمینان زیادی در برنامه های انتخاب به کمک نشانگر امکان پذیر باشد.
    کلیدواژگان: انتخاب به کمک نشانگر، تجزیه ارتباطی، ساختار جمعیت، مانیتول، TASSEL
  • طاهره فتحی، محمد مهدی سوهانی*، حبیب الله سمیع زاده لاهیجی، علی اشرف مهرابی صفحات 85-93

    گونه Aegilops triuncialis L. دامنه توزیع وسیعی از شرق اطلس تا نزدیک غرب و مرکز آسیا دارد؛ بنابراین بررسی تنوع ژنتیکی این گونه در این نواحی اهمیت اصلاحی و تکاملی بسزایی دارد. در این راستا تنوع ژنتیکی 40 توده از گونه Ae.triuncialis، جمع آوری شده از مناطق غربی ایران بررسی شد. پس از استخراج DNA و یکسان سازی غلظت آنها، پنج نمونه از هر توده به صورت بالک درآمد و تنوع ژنتیکی با روش ISSR-PCR بررسی شد. با استفاده از 11 آغازگر و 118 نوار چندشکل به دست آمد که از بین آغازگر ها، گونه UBC817 با 16 نوار و آغازگرهای UBC811 و UBC823 با 14 نوار بیشترین و آغازگر UBC825 با 4 نوار کمترین تعداد نوار چندشکل را تشکیل دادند. اطلاعات چندشکلی نشانگرها بین 23/0 تا 40/0 و شاخص نشانگری از 1/1 تا 6/4 متغیر بود. تجزیه بردارهای اصلی نشان داد که دو مولفه اول درمجموع 72/23 درصد از واریانس کل را توجیه کردند. تجزیه خوشه ایبراساس ماتریس فقدان تشابه شاخص سوکال و الگوریتمNeighbor Joining (NJ)، 40 توده بررسی شده را در سه گروه طبقه بندی کرد که هر گروه به ترتیب شامل 13، 9 و 18 توده بود. درستی گروه بندی حاصل از تجزیه خوشه ایبا تابع تشخیص کانونی به روش خطی فیشر با 95 درصد تایید شد.

    کلیدواژگان: تجزیه تابع تشخیص، تجزیه واریانس مولکولی، شاخص نشانگر، میزان اطلاعات چندشکلی
  • سید حمزه حسینیان، ناصر مجنون حسینی صفحات 95-105
    برای بررسی و گزینش ژنوتیپ های مقاوم به خشکی لوبیای چشم بلبلی و تعیین مناسب ترین شاخص های مقاومت، سال زراعی 91-1390 پژوهشی در مزرعه تحقیقاتی گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه تهران واقع در کرج انجام گرفت. در این پژوهش 31 ژنوتیپ لوبیای چشم بلبلی تهیه شده از بانک ژن دانشکده کشاورزی در دو وضعیت آبیاری معمولی (بدون تنش) و آبیاری محدود (تنش خشکی از مرحله گلدهی تا پایان دوره رشد) در طرح بلوک های تصادفی در سه تکرار ارزیابی شد. ژنوتیپ ها از نظر مقاومت به خشکی با شاخص های میانگین بهره وری (MP)، میانگین هندسی بهره وری (GMP)، میانگین هارمونیک بهره وری (HARM)، مقاومت به تنش (STI)، حساسیت به تنش (SSI)، مقاومت (TOL) و پایداری عملکرد (YSI) ارزیابی شدند. با توجه به وضعیت همبستگی آنها با عملکرد در دو وضعیت تنش و بدون تنش، چهار شاخص MP، GMP،HARM و STI بهترین شاخص ها در جداسازی ژنوتیپ های مقاوم انتخاب شدند. پس از ترسیم نمودار بای پلات، ژنوتیپ های 6، 10 و 23 ژنوتیپ های مقاوم با عملکرد بالا و ژنوتیپ های 28، 3، 9، 14، 26، 17، 20، 30، 27 و 12 ژنوتیپ های حساس به تنش خشکی شناسایی شدند.
    کلیدواژگان: تنش خشکی، ژنوتیپ های لوبیای چشم بلبلی، شاخص های خشکی، نمودار بای پلات
  • فاطمه رمضانی، علی شایان فر، رضا توکل افشاری، کرامت الله رضایی صفحات 107-118
    به منظور بررسی اثر نانوذرات نقره، روی، نیکل، روی- مس بر جوانه زنی، استقرار و فعالیت آنزیمی بذر گیاه یونجه تحقیقی در قالب آزمایش فاکتوریل به صورت کاملا تصادفی با سه تکرار در آزمایشگاه بذر گروه زراعت و اصلاح نباتات پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران انجام گرفت. هدف از این تحقیق تعیین تاثیر احتمالی نانوذرات مختلف بر گیاه یونجه و آستانه تحمل به نانوذرات مختلف است.در وضعیت آزمایشگاهی بیشترین کاهش در سرعت جوانه زنی و طول ساقه چه به ترتیب در تیمار 40 میلی گرم بر لیتر روی- مس و نقره مشاهده شد. در وضعیت اتاقک رشد نیز تنها شاخص سرعت سبز شدن در سطح یک درصد معنادار شد و کمترین مقدار آن مربوط به تیمار 80 میلی گرم بر لیتر روی- مس گزارش شد. آنزیم کاتالاز در گیاه یونجه تیمارشده با نانوذره در سطح 5 درصد معنادار شد، اما هیچ تفاوت معناداری بین شاهد و تیمار نانوذره از نظر مقدار فعالیت آنزیم های سوپراکسید دیسموتاز و آسکوربات پراکسیداز مشاهده نشد. در بین همه نانوذرات، بیشترین مقدار نانوذره جذب شده در گیاهچه، نانوذره نیکل بود که در تیمار 40 میلی گرم بر لیتر نیکل مشاهده شد. براساس نتایج، کاهش خسارت فلزات در وضعیت اتاقک رشد نسبت به کشت آزمایشگاهی مشاهده شد که ممکن است ناشی از بستر جوانه زنی بذرها باشد.
    کلیدواژگان: استقرار گیاهچه، جوانه زنی، فعالیت آنزیمی، نانوذرات، یونجه
  • براتعلی فاخری، ابوالفضل خالق بابکی صفحات 119-133
    با وجود اهمیت تنش خشکی در مراحل اولیه رشد و استقرار گیاه، این موضوع در برنامه های اصلاحی به عنوان معیار انتخاب نادیده گرفته شده است. بدین منظور 168 لاین خالص نوترکیب حاصل از تلاقی Seri M82 وBabax با دو والد بررسی شد. این تحقیق در سال 1390 در آزمایشگاه تحقیقات دانشگاه زابل، در قالب دو طرح بلوک تصادفی با دو تکرار و در وضعیت تنش اسمزی (8/0- مگا پاسکال) و بدون تنش اجرا شد. صفات درصد و شاخص سرعت جوانه زنی، میزان کربوهیدرات های محلول در آب، محتوای رطوبت نسبی برگ، طول ساقه چه، ریشه چه و نسبت آنها، وزن تر و خشک ریشه چه و ساقه چه، بنیه بذر، تعداد ریشه چه و شاخص تنش جوانه زنی اندازه گیری شدند. تجزیه QTL به روش نقشه یابی فاصله ای مرکب برای هر محیط مجزا و برای میانگین دو محیط انجام گرفت. نقشه پیوستگی ژنتیکی نشانگرهای مولکولی شامل 249 نشانگر AFLP، 74 نشانگر SSR و 264 نشانگر DArT، برای تجزیه QTL به کار رفت. براساس نتایج تجزیه واریانس مرکب، اثر گونه برای همه صفات نامبرده معنادار بود. برای سایر صفات، تفکیک متجاوز از والدین در دو جهت مثبت و منفی مشاهده شد. برای صفات آزمایشی درمجموع 34 ناحیه با QTL به دست آمد. واریانس فنوتیپی توجیه شده با این QTLها از 81/2886/15 درصد متغیر بود. بیشترین و کمترین واریانس فنوتیپی به ترتیب برای صفات محتوای رطوبت نسبی برگ و شاخص تنش جوانه زنی به دست آمد. QTL جایگاه 20/25 سانتی مورگان کروموزوم 1B کنترل کننده محتوای رطوبت نسبی برگ، پایداری کامل داشت. درنتیجه ممکن است استفاده از آن در گزینش به کمک نشانگر موثر باشد. گزینش به کمک نشانگر برای محتوای رطوبت نسبی برگ ممکن است موجب افزایش مقاومت گیاه برای حفظ رشد آن در خاک های در معرض تنش خشکی در مراحل بحرانی اولیه رشد شود.
    کلیدواژگان: تنش اسمزی، جایگاه صفت کمی (QTL)، رگه خالص نوترکیب (RIL)، گندم نان
  • احسان علویان مهریان، مسعود بهار، مجید طالبی بداف صفحات 135-146
    نخود در سطح وسیعی از مناطق غربی ایران (استان های کرمانشاه، همدان، لرستان و چهارمحال و بختیاری) کشت می شود. با توجه به نقش مهم ریزوبیوم ها در تثبیت بیولوژیکی نیتروژن و افزایش عملکرد نخود، شناسایی گونه های ریزوبیومی همزیست با آن و نیز تعیین ساختار جمعیتی آنها در مناطق مختلف اکولوژیکی برای مدیریت توسعه این محصول در ایران ضروری است. در این مطالعه، شناسایی گونه های ریزوبیومی همزیست با نخود مناطق غربی ایران براساس روش های مورفولوژیکی و مولکولی شاملPCR- RFLP ناحیه عمومی16S rDNA و تعیین توالی نوکلئوتیدی این قطعه ژنی به همراه ردیابی و توالی یابی ژن های موثر در همزیستی (nodC، nifH) بررسی شد. نتایج حاصل نشان داد که تنوع گونه های ریزوبیومی همزیست نخود در مناطق نامبرده محدود و اکثر جدایه های همزیست با نخود از گونهMesorhizobium cicer است. جدایه هایی از Agrobacterium tumefaciens نیز در گره های نخود کشت شده در خاک های لرستان ردیابی شد که توانایی تثبیت نیتروژن مولکولی آنها ثابت نشده است. احتمالا سابقه طولانی کشت نخود در استان های غربی کشور و رابطه بسیار اختصاصی ریزوبیوم های نخود با میزبان، در غالبیتM. cicer و فقدان گونه های دیگری از Mesorhizobium sp. همزیست نخود در این مناطق نقش داشته باشد.
    کلیدواژگان: نخود، Cicer، آگروباکتریوم
  • افراسیاب علا، مجید آقاعلیخانی، بهمن امیری لاریجانی، سعید صوفی زاده صفحات 147-160
    برای ارزیابی کارایی مصرف نور سه رقم برنج در دو سیستم کشت نشایی و مستقیم و بررسی تاثیر علف هرز، آزمایشی به صورت اسپلیت فاکتوریل بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در مرکز ترویج و توسعه تکنولوژی هراز واقع در محمودآباد مازندران اجرا شد. کرت های اصلی دو سیستم کشت نشایی و مستقیم و کرت های فرعی سه رقم برنج در دو وضعیت با علف هرز و بدون آن بودند. نتایج نشان داد کارایی مصرف نور (RUE) و عملکرد دانه برنج در وضعیت تداخل علف هرز به ویژه در کشت مستقیم کاهش معنا داری یافتند. میانگین RUE لاین 843، رقم خزر و رقم طارم به ترتیب در کشت عاری از علف هرز 18/3، 22/3 و 69/2 و در وضعیت تداخل 08/3، 57/2 و 35/2 گرم بر مگاژول PARجذبی بود. تفاوت عملکرد ارقام بیشتر به تفاوت در زیست توده و شاخص برداشت مربوط بود و با RUE ارتباطی نداشت. ضریب استهلاک نوری (K) طارم، خزر و لاین 843 به ترتیب 71/0، 45/0 و 44/0 بود. در وضعیت تداخل بالای علف هرز (همانند کشت مستقیم)، رقم طارم به دلیل ارتفاع بیشتر بوته و K بزرگ تر موجب فرونشانی بیشتر علف هرز و افت کمتر عملکرد گردید. در وضعیت نبود تداخل و تداخل خفیف علف هرز (همانند کشت نشایی)، لاین 843 به دلیل K کوچک تر، سطح برگ بیشتر و شاخص برداشت بالاتر (بیشتر)، عملکرد بیشتری تولید کرد.
    کلیدواژگان: جذب نور، زیست توده، شاخص برداشت، عملکرد
  • سجاد محرم نژاد، مصطفی ولیزاده، ابراهیم دورانی صفحات 161-168
    هدف این مطالعه ارزیابی اثر تنش شوری بر فعالیت ایزوزیم های آنتی اکسیدان سوپراکسید دیسموتاز (SOD)، کاتالاز (CAT) و پراکسیداز (POX) در 18 ژنوتیپ لوبیا سفید (Phaseolusvulgaris L.) و مقایسه با شرایط طبیعی در قالب فاکتوریل با طرح پایه کاملا تصادفی است. برای هر نوار ژل فعالیت ایزوزیمی با نرم افزار MCID به صورت میزان”مساحت × شدت“محاسبه شد. سه ایزوزیم برای SOD، یک ایزوزیم برای CAT و سه ایزوزیم برای POX به دست آمد. براساس تجزیه واریانس داده ها، فعالیت همه ایزوزیم ها جز POX2 بین ژنوتیپ ها و سطوح شوری و”اثر متقابل بین ژنوتیپ × سطوح شوری“برای SOD1، SOD2 و POX3 در سطح احتمال یک درصد معنادار شد. در حالی که برای اثر متقابل برای SOD3، CAT، POX1 و POX2 بی معنا بود. فعالیت ایزوزیمی در حالت شوری بیشتر از حالت عادی بود. مقایسه میانگین ژنوتیپ ها نشان داد که در SOD3 ژنوتیپ های 1، 3 و 5، CAT ژنوتیپ های 8، 9 و 18و برای POX1 ژنوتیپ های6، 7 و 10 بیشترین فعالیت ایزوزیمی را داشتند. با مقایسه میانگین ترکیب های تیماری ژنوتیپ و سطوح شوری، ژنوتیپ های 7، 8، 9 و 12 بیشترین فعالیت ایزوزیمی SOD1 را در شرایط شوری و ژنوتیپ های 1، 2 و 4 بیشترین فعالیت را برای ایزوزیم POX3 در شرایط شوری نشان دادند. ژنوتیپ های 4، 7، 8، 9 و 13 بیشترین فعالیت SOD2 را در شرایط شوری داشتند. محاسبه همبستگی بین گونه های ایزوزیم در شرایط عادی، شوری و کل دو محیط نشان داد که فقط دو ایزوزیم CAT و POX3 در تنش شوری، همبستگی مثبت و معنادار دارند. علاوه بر تاثیر ژنوتیپ در میزان فعالیت آنزیم، تنش شوری فعالیت آنزیم های آنتی اکسیدان را افزایش می دهد.
    کلیدواژگان: الکتروفورز، ایزوزیم، آنتیاکسیدان، لوبیا سفید، شوری
|
  • Mohammad Sibi, Mohammad Mirzakhani, Masoud Gomarian, Seyed Hesamedin Yaqobi Pages 1-14
    A field study was carried out at the Islamic Azad University of Arak in 2010 to find out the effects of salicylic acid and water deficit stress on oil yield and some physiological characteristics of different varieties of sunflower. The experiment was laid out in a factorial split plot based on a randomized complete block design with four replications. Treatments consisted of water stress in three levels (I0:100% of required irrigation water (control)، I1:80% of the amount of irrigation water requirement، I2 = 60 % of the amount of irrigation water requirement] in the main plots، and different varieties of sunflower at three levels V1: Azargol، V2: Allstar and V3: Ariflor) and two levels of salicylic acid (SA0: no salicylic acid and SA1: salicylic acid (sprayed)) in a factorial combination in sub-plots. The results showed that the different levels of water stress and different varieties of sunflower had significant effects (P<0. 01) on traits such as: grain yield، test weight، harvest index، relative water content، water saturation deficit and rate of water loss. In addition، application of salicylic acid had significant effect (P<0. 01) on all measured traits except grain yield. The present study indicated that the Alstar variety exhibited the maximum yield of sunflower oil with an average of 1278 kg ha-1. The application of salicylic acid also resulted in 5. 33% higher oil yield in comparison with treatment of no salicylic acid.
    Keywords: harvest index, relative water content, salicylic acid, test weight, water deficit stress
  • Mansour Sohrabi, Hamid Rahimian Mashhadi, Solaiman Mohammadi Pages 15-21
    In recent years، rye caused heavy damages in wheat farms in Iran. In order to evaluate wheat competitiveness ability against rye، an experiment was conducted in replacement series design. Field experiment was carried out at the Agricultural and Natural Resources Research Station in Miandoab during 2009-2010 (for 2 years). The experimental design was a randomized complete block design with 3 replacements. In this study، treatments include pure wheat sowing and rye replacement by 10% upto pure rye sowing. The result showed that rye replacement decreased wheat yield. Relative density coefficient (RCC) and total relative yield (RYT) was <1، indicating the negative effects of these two plants on each other. The results showed that when rye is the main crop and wheat is the volunteer crop، wheat will damage rye when its density is over 45 plants per m2. However، when wheat is the main crop، the negative role of rye was detected by its density under 45 plants per m2. Therefore، the result showed that rye had better competitive ability than wheat. The planting of these two crops was not recommended because it seems these two had antagonistic effect on each other.
    Keywords: competition, replacement series, rye, wheat
  • Fatemeh Habibpour Mehraban, Reza Maali-Amiri, Hasan Zeinali Khaneghah, Mohammad Dashtaki Pages 23-30
    Chickpea fall planting may increase seed yield in comparison with spring planting due to the increased duration of growing period and increased water use efficiency. The most important problem with fall planting is the danger of occurrence of plant death and decreased seed yield quantitatively and qualitatively due to the cold stress. The major strategy in breeding program is development of genotype (s) which is tolerance to cold stress. To achieve that، having genetic variability is necessary. Therefore، the present study was conducted to evaluate morphological variations of 28 Iranian black chickpea (Cicer arietinum L.) genotypes under field conditions in a Randomized Complete Block Design (RCBD) with three replications in fall and spring planting. Traits under study include morphological and phenological traits before harvest and seed yield and its components after harvest. Results of analysis of variance showed significant differences among genotypes and genotype × season interaction for most traits which is an indication of their diversity and different responses of genotypes in both planting seasons. There was a positive significant correlation between seed yield and pods per plant in two seasons. In spring planting، days to 50% flowering with seed yield and pods per plant and also in fall planting، seeds per pod with 100-seed weight showed negative significant correlations. The results of path analysis which was done on the basis of the highest correlations of traits with seed yield، pods per plant had the highest positive direct effect on seed yield in both planting seasons. The indirect effect of this trait through the number of second branches and days to 50% flowering was substantial in both plantings، respectively. These findings showed that in both growing seasons especially in fall planting، pods per plant had the maximum effect on plant growth and seed yield. Thus field studies on genotypes and pods per plant may be used along with physiological and molecular researches to evaluate cold tolerance in black chickpea. The existence of better local genotypes than check varieties supports the efforts on conservation and utilization of landraces in chickpea breeding programs.
    Keywords: black chickpea, correlation coefficient, field experiment, path analysis, pods per plant, seeds per pod, yield
  • Babak Darvishi, Kazem Postini, Ali Ahmadi, Reza Tavakkol Afshari, Javad Shaterian Pages 31-38
    Controlled environment may be adopted for a rapid multiplication of a large number of potato seed tubers. The controlled environment prevents seed tuber degeneration which may occur under field conditions. The objective of this study was to introduce new mini-tuber production system with high multiplication rate and low production cost. To evaluate the performance of culture systems in terms of tuberization، a split plot experiment based on a randomized complete block design with 4 replications was used. The main and subplots included culture systems (peat-moss and sand culture) and cultivars (Agria and Sante)، respectively. The results showed that the establishment of plantlets in sand culture was higher than in the traditional system (peat culture). The number of tubers per unit area and per plant in sand culture was increased by 70% and 44%، respectively. Specific gravity of tubers was decreased significantly in the hydroponic sand culture. Tuber germination in all three grades، total nitrogen content and percentage of crude protein of harvested tubers was not affected by culture systems and cultivars. Therefore، hydroponic sand culture due to low initial cost of growth media and high multiplication rate can be recommended as a relatively inexpensive method in potato mini-tuber production.
    Keywords: hydroponic, minituber, Solanum tuberosum L, tuberization
  • Mehran Mohammadi, Babak Rabiei, Mohammad Reza Alizadeh, Mir Hossein Peyman, Mehrzad Alah Gholipour Pages 39-52

    To study general and specific combining ability of some rice varieties for grain physical properties and milling quality، a diallel design with five parents (Hashemi، Vandana، Kadous، Shahpasand and IR36) was used. Parents and their F1 progenies (25 genotypes) were grown in a randomized complete blocks design with three replications in the Research Field of Rice Research Institute of Iran (RRII)، Rasht، Iran، during 2012، and nine different characteristics were recorded. Analysis of variance showed that there were significant differences among genotypes and also general and specific combining ability for all of studied traits، showing the role of additive and non-additive gene effects. Furthermore، the effects of reverse crosses for all studied traits except، degree of grains whiteness، were significant which indicated the role of maternal effects. The significance of MSGCA/MSSCA ratio، Baker ratio (genetic ratio) near to one and high narrow-sense heritability for physical characteristics showed that the additive gene effects controlling these traits were important than the non-additive gene effects، while non-significance of MSGCA/MSSCA ratio، Baker ratio (genetic ratio) less than one and low heritability for milling characteristics showed the role of non-additive gene effects. Results from graphical analysis based on Hayman method showed that all physical characteristics related to grain quality were controlled by partial dominance effect، while all milling properties were controlled by complete dominance to over dominance gene effect. The results of this research showed that the selection of elite progenies is suitable method to improve the physical characteristics in studied population، while hybrid production method will be suitable to improve milling quality in this population.

    Keywords: additive effect, Brown rice, diallel cross, whiteness degree
  • Farhad Jabbari, Vahideh Khaleghnezhad Pages 53-64
    Application of biofertilizers is a crucial technique for reducing catastrophic effects of irregular utilization of chemical fertilizers. This experiment was carried out to evaluate the effects of Rhizobium strains and plant growth promoting Rhizobacteria (PGPR) on dry matter partitioning and some growth parameters of chickpea (Cicer arientinum L.)، Arman cultivar. This research was conducted as a split plot based on a randomized complete block design at Zanjan university research farm. Irrigation levels (optimum irrigation during season growth and no irrigation during growth period) were set as main plots and fertilizer level (control or no application chemical and biological fertilizer، seed inoculation with Mesorhizobium ciceri strain of SWRI-3، seed inoculation with Mesorhizobium ciceri strain SWRI-17، seed inoculation with PGPR،Co-inoculation with rhizobium strains SWRI-3+SWRI-17 and Co-inoculation with all biofertilizer، PGPR+SWRI-3+SWRI-17) were sets as subplots. In this experiment، drought stress caused significance reduction of relative water content، net photosynthesis rate، stomatal conductance، chlorophyll content and grain yield. Also، relative water content، net photosynthesis rate، stomatal conductance and grain yield was the highest rate at co-inoculation with rhizobium and PGPR (PGPR+SWRI-3+SWRI-17) treatment. Therefore، our findings emphasis that، co-inoculation of chickpea seeds with rhizobum strains and PGPR resulted better water relations and photosynthesis rate and finally more grain yield in comparison to traditional application of chemical fertilizers.
    Keywords: net photosynthesis, plant growth promoting rhizobacteria, relative water content, rhizobium
  • Monir Dahmardeh, Isa Khammari, Mahdi Dahmardeh, Ahmad Asgharzadeh Pages 65-72
    To study the effect of biofertilizers and manure on yield and yield components of barley (Hordeum vulgare) an experiment was conducted at Research Farm of University of Zabol، Iran in 2012 cropping season. Experimental treatments were arranged in a factorial design based on a randomized complete block design with three replications. Treatments were three manure levels (control، 20 ton/h-1، 30 ton/h-1) and four levels of biofertilizers (control، Azospirillum، Azotobacter and Azospyrilium+Azotobacter). Results indicated that manure levels had a significant effect on plant height، spike length، number of seed in spike and number of spike in plant. Biofertilizers caused significant differences in all measured traits expect for harvest index. The interaction effects showed that integrated application of manure and biofertilizers were more effective on barley growth. The highest economical yield (2. 6 ton/h-1) was detected in 20 ton/h-1manure + Azospirillum and Azotobacter application. Integrated application of manure and biofertilizers could significantly increase seed yield and yield components of barley.
    Keywords: biofertilizers, economical yield, manure, spike length
  • Ahmad Reza Dadras, Hossein Sabouri, Atefeh Sabouri Pages 73-84
    Identification of quantitative trait loci is one of the important issues in breeding program especially under stress condition. Plant material in the present study was a natural population including 72 tobacco genotypes. In order to apply osmotic stress، Mannitol with 0. 33 Molar concentrations was used. The genotyping of individual were performed using 21 out of 35 primer combinations of AFLP markers. After measuring of eight traits including total dry weight، dry weight of shoot، dry weight of leaves، length of highest root، total dry weight of root، length of longest leaf، length of longest stem and dry weight of root to dry weight of shoot ratio، in order to perform association analysis and identify linked markers controlling loci five statistical models were used by TASSEL software. These models were GLM and MLM using data set of phenotype and genotype data، population structure data (Q)، principle components (PC) and Kinship data derived from general similarity in genetic background arising from shared kinship (K). For all eight traits common in all models and the markers with explanation of the most phenotype variations were identified and discussed. For plant total dry weight E110-M160-3، for root dry weight E080-M150-4 and for dry weight of shoot E080-M140-23 with the highest coefficient of determination (19. 9، 23 and 14. 9% respectively) were identified as the most important markers. In total، the numbers of identified markers by GLM were more than MLM model. Considering the results، it will be expected that detected AFLP markers in the present study can be used in marker assisted selection programs after confirmation and specification being specified with high confidence.
    Keywords: association analysis, mannitol, marker assisted selection, population structure, TASSEL
  • Tahereh Fathi, Mohammad Mahdi Souhani, Habibollah Samizadeh Lahiji, Ali Ashraf Mehrabi Pages 85-93

    West part of Iran is considered as one of the center of diversity for Aegilops triunsialis، therefore، study of its genetic diversity in this area is extremely important regarding evolution of this plant. The genetic variation among 40 accessions of Ae. triunsialis collected from west of Iran were studied using 12 ISSR markers. DNA was extracted، concentrations adjusted and five samples from each accession were bulked. Totally، 118 polymorphic bands were produced using 12 primers that UBC817 primer with 16 and then UBC811 and UBC823 with 14 bands had the maximum number، while UBC825 with 4 bands had minimum polymorphic bands. The PIC value varied from 0. 23 to 0. 40 and the MI value between 1. 1 and 4. 6. Principal Coordinates Analysis showed that the first two could explain the total variation of 23. 72 percent. Cluster analysis using Neighbor Joining، placed the 40 accessions in three clusters that each contain 13، 9، and 18 members، respectively. Discriminate Function via Fisher''s linear confirmed the validity of clustering analysis result (95%).

    Keywords: analysis of molecular variance, discriminant function analysis, marker index, polymorphism information content
  • Seyed Hamzeh Hoseyniyan, Naser Majnon Hoseiyni Pages 95-105
    In order to evaluate and drought tolerance selection in cowpea genotypes and to identify the best indices for drought tolerance، an experiment was conducted at research field University of Tehran in Karaj during 2011-2012 growing season. In this study، 31 cowpea genotypes were evaluated in a randomized complete block design (RCBD) with three replications under normal irrigation (non- stress) and drought stress (non- irrigation from flowering stage until the end of the growing season) conditions. Genotypes were evaluated by indicators of drought tolerance including mean productivity (MP)، geometric mean productivity (GMP)، stress tolerance index (STI)، stress susceptibility index (SSI)، tolerance index (TOL) and yield stability index (YSI). Based on correlation with the yield under stress and non-stress condition، four indices MP، GMP، HARM، and STI were selected as the best indicators for selection of tolerant genotypes. Biplot pattern revealed genotypes No. 6، 10 and 23 as tolerant genotypes and 28، 3، 9، 14، 26، 17، 20، 30، 27 and 12 as drought-sensitive genotype.
    Keywords: biplot, cowpea, drought stress, drought tolerance indices
  • Fatemeh Ramezani, Ali Shayanfar, Reza Tavakkol Afshari, Keramatollah Rezaee Pages 107-118
    In order to examine the effects of silver، zinc، nickel، zinc- copper nanoparticles on germination، seedling establishment، and enzyme activity of alfalfa seeds، a factorial experimental was conducted in a randomized complete design with three replications in the Seed Laboratory، College of Agriculture and Natural Resources، University of Tehran in Karaj. The objective of this study was to determine the potential impact of nanoparticles on alfalfa seed and its tolerance threshold to various nanoparticles. According to the results، maximum reductions were observed in the germination rate and shoot length under 40 mg per liter of zinc-copper and silver treatment. In the growth chamber conditions، only germination rate index was significant at 1% level and 80 mg per liter of Zn-Cu indicated as the lowest treatment. Catalase enzyme in alfalfa plants that treated with nanoparticle levels was significant at 5%، but no significant difference between the control and treated seedling with nanoparticle was detected for superoxide dismutase and ascorbate peroxidase activity. Among the all nanoparticles، the only nanoparticle that absorbed in seedling was Ni under 40mg/l treatment. Based on the results، by comparing laboratory and growth chamber experiments، reduction of nanoparticle injury was observed in the growth chamber experiments that can be related to the kind of media substrate.
    Keywords: alfalfa, enzyme activity, establishment, germination, nanoparticles
  • Barat Ali Fakheri, Abolfazl Khalegh Babaki Pages 119-133
    Despite the importance of drought stress in early stage of growth and plant establishment، it has usually been neglected as selection criteria in breeding programs. Therefore، a population of recombinant inbred line derived from the cross “Babax/Seri M82” and their two parents were studied. The experiment was conducted in two randomized complete block designs with two replications under osmotic (-8 MPa) and non-osmotic stress conditions in 2012. Germination percentage، promptness index، shoot and root length and their proportion، shoot and root fresh weight، shoot and root dry weight، number of root، seed vigor، water soluble carbohydrate، relative water content and germination stress index were measured. QTL analysis was conducted by composite interval mapping method separately for each trait under each condition and mean of two conditions. A molecular genetic linkage map including 249 AFLP، 74 SSR and 264 DArT markers was used for QTL analysis. Based on combined analysis of variance، the main effect of genotype was highly significant for all studied traits and transgressive segregation in both directions (positive and negative) was observed. Thirty four QTLs were found for the studied traits. Phenotypic variation that were explained by these QTLs، varied from 15. 86-28. 81%. The highest and the lowest phenotypic variations were related to RWC and GSI. QTL of 25. 20 cM location of chromosome 1B، controlling RWC، was quite stable، therefore، may be used in marker assisted selection. MAS for RWC may enhance the plants'' ability to maintain the growth of them in drought-prone soils at the critical early developmental stages.
    Keywords: osmotic stress, quantitative trait loci (QTL), recombinant inbred line (RIL), wheat
  • Ehsan Alavian Mehrian, Masoud Bahar, Majid Talebi Badaf Pages 135-146
    Chickpea is commonly grown in large scales in the western part of Iran (Kermanshah، Hamedan، Lorestan and Chahar Mahal & Bakhtiari) and it forms a symbiotic relationship with rhizobia which promotes legumes growth through nitrogenfixation. Therefore، it is important to evaluate the population genetic structure of rhizobia nodulating chickpea in various areas to manage extension of chickpea cultivation. In this study، the characterization of chickpea nodulating rhizobia was carried out by PCR-RFLP analysis and nucleotide sequence determination of 16S rDNA region in addition to tracking and sequencing of nodC and nifH genes، which directly affected on Rhizobium- legume symbiosis. The results indicated that the diversity of rhizobia isolated from chickpeas in different sites is limited and they mainly belonged to Mesorhizobium cicer. Few strains of Agrobacrium tumefaciens were isolated from root nodules of chickpea growing in Lorestan soils indicating the absence of nodC and nifH genes in these isolates raising doubt about their nitrogen fixation capability. It seems that the long history of chickpea cultivation in western provinces and the specific relationship of chickpea with its symbionats are the main factors in predominance of M. cicer and absence of other Misorhizobium sp. in symbiosis with chickpea in Iran.
    Keywords: Agrobacrium tumefaciens, chickpea, Mesorhizobium cicer, nifH, nodC, 16S rDNA
  • Afrasiyab Ala, Majid Agha Alikhani, Bahman Amiri Larijani, Saeid Soufizadeh Pages 147-160
    To assess the radiation use efficiency (RUE) of different rice cultivars under transplanting (TP) and direct-sowing (DS) systems and scrutiny of weed effect، a split-plot factorial experiment was conducted based on a randomized complete block design with three replications in 2011 at Haraz Extension and Technology Development Center in Mahmoudabad city، Mazandaran. The main plots were two planting systems (TP and DS) and subplots were factorial combinations of three rice cultivars under weed infested and weed free conditions. The results showed that RUE and grain yield of rice cultivars significantly reduced in weed infested plots especially in DS system. The average RUE of line 843، Khazar and Tarom in weed-free conditions were 3. 18، 3. 22 and 2. 69 g MJ-1، respectively، while it reduced to 3. 08، 2. 57 and 2. 35 g MJ-1، respectively، under weedy conditions. The differences of yields were mainly due to differences in biomass and harvest index، and were not associated with RUE. Light extinction coefficient (K) of line 843، Khazar and Tarom were 0. 44، 0. 45 and 0. 71، respectively. Under high weed interference (as seen under DS method)، Tarom could better suppress weeds and had lower yield loss due to its taller plant height and greater K. Under no or low weed interference (as seen under TP method)، line 843 was ranked higher in terms of final yield due to its smaller K، greater leaf area and higher harvest index.
    Keywords: biomass, harvest index, light absorption, yield
  • Sajad Moharramnezhad, Mostafa Valizadeh, Ibrahim Dorani Pages 161-168
    In this study the effect of salt stress on banding patterns of superoxide dismutase (SOD)، catalase (CAT) and peroxidase (POX) in 18 genotypes of white common bean (Phaseolus vulgaris L.) were examined under two levels of NaCl)0 and 400 mM) stress. For each isozymic band the “density × area” scores on gels were evaluated by MCID software and considered as enzymatic activity. Three isozymes were observed for SOD، one for CAT and three for POX. According to analysis of variance the difference between genotypes and between salinity levels were significant (P≤0. 001) for all isozymes except for POX2. The genotype by salinity interaction for SOD1، SOD2 and POX3 were significant (P≤0. 001). According to mean comparisons in common bean genotypes، SOD3 showed the most activity increment in first، third and fifth genotypes، CAT in eight، ninth and eighteenth genotypes، and POX1 in sixth، seventh and tenth genotypes. Genotype by salinity interaction analysis showed that the most increment activity of SOD1were observed in seventh، eighth، ninth، and twelfth genotypes، SOD2 in fourth، seventh، eighth، ninth، and thirteenth genotypes and POX3 in first، second and fourth genotypes under salt stress. Correlation estimates between antioxidant isozymes in normal، salt stressed condition and total (both normal and salt stressed conditions) showed only one positive and significant correlation between CAT and POX3 under salt stressed condition. Finally the results indicated that salt stress increased activities of all studied antioxidant enzymes.
    Keywords: antioxidant, electrophoresis, isozymes, salinity, white bean