فهرست مطالب

مجله علوم گیاهان زراعی ایران
سال چهل و پنجم شماره 2 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/06/05
  • تعداد عناوین: 15
|
  • محمدعلی ابوطالبیان، محبوبه خلیلی صفحات 169-181
    به منظور بررسی تاثیر دو نوع زیستی بر رقم M9 سویا تحت تنش کم آبی، آزمایشی به صورت اسپلیت پلات در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مزرعه دانشگاه بوعلی سینا در سال 1391 اجرا شد. در کرت اصلی سه سطح آبیاری پس از 50، 100 و 150 میلی متر تبخیر از تشت تبخیر A و در کرت فرعی کود زیستی در چهار سطح (برادی رایزوبیوم، میکورایز، هر دو کود زیستی و عدم تلقیح) بودند. نتایج نشان داد تنش کم آبی اثر معنا داری بر تعداد غلاف در متر مربع، دانه در غلاف، ارتفاع بوته، عملکرد زیستی، دانه و روغن داشت، اما بر وزن صد دانه، شاخص برداشت و درصد روغن اثر معنا داری نداشت. در وضعیت عدم تنش کم آبی، کودهای زیستی بر بیشتر صفات اندازه گیری اثری نداشتند و حتی میکوریز سبب کاهش ارتفاع بوته ها شد. اما کاربرد کود زیستی به ویژه کاربرد همزمان آنها سبب تقلیل اثر منفی تنش کم آبی شد، به طوری که در تنش شدید کم آبی کاربرد همزمان، تعداد غلاف در متر مربع، وزن صددانه، ارتفاع بوته و عملکردهای زیستی، دانه و روغن را به ترتیب 33، 6/9، 4/15 90، 93 و 170 درصد نسبت به تیمار عدم مصرف کودهای زیستی افزایش داد.
    کلیدواژگان: روغن، قارچ، کم آبی، کود زیستی
  • مرضیه نوری گوغری، حسین دشتی، شهاب مداح حسینی، الهام دهقان صفحات 183-190
    تنوع ژنتیکی، اساس موفقیت در بهبود کمیت و کیفیت گیاهان زراعی است. شناخت تنوع و پتانسیل ژنتیکی هر گونه گیاهی در اصلاح نباتات ضرورت دارد. در این مطالعه تنوع ژنتیکی 30 نمونه عدس متعلق به کلکسیون دانشکده کشاورزی کرج با استفاده از نشانگر مولکولی RAPD بررسی شد. نوارهای باندی براساس وجود (1) یا نبود باند (0) کدگذاری شد. با استفاده از 15 آغازگر از بین 50 پرایمر، 143 باند قابل امتیازدهی ایجاد شد که 137 عدد از آنها چندشکل بودند. بیشترین تعداد باند چندشکل (16 باند) متعلق به آغازگر UBC611 و کمترین تعداد باند چندشکل (5 باند) متعلق به آغازگرهای (G،، B UBC502وJ) بودند. تجزیه خوشه ایبه روش WPGMA با ضریب تشابه Diceانجام گرفت و دندروگرام مربوط رسم شد. تجزیه خوشه ای، ژنوتیپ های مورد مطالعه را در تشابه (56/0) به چهار گروه اصلی طبقه بندی کرد. حد تشابه از 89/0 تا 44/0متغیر بود. بیشترین تشابه (89/0) بین دو ژنوتیپ یونان و شیلی16 و کمترین تشابه (44/0) بین ژنوتیپ های شیلی 2 و شیلی 17 مشاهده شد. با توجه به نتایج می توان نتیجه گرفت که تنوع ژنتیکی زیادی بین ژنوتیپ های عدس وجود دارد و نشانگر مولکولی RAPD ابزار مناسبی برای ارزیابی تنوع ژنتیکی بین ژنوتیپ های عدس است.
    کلیدواژگان: تجزیه کلاستر، تنوع ژنتیکی، عدس، نشانگرهای RAPD
  • مصطفی حیدری، سمانه خلیلی صفحات 191-199
    این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال 1391 در دانشگاه زابل اجرا شد. تیمارهای آزمایش شامل کود فسفر در سه سطح 0، 100 و 200 کیلوگرم در هکتار به عنوان عامل اول، و چهار سطح محلول پاشی اسید هیومیک 0، 750، 1500، 2250 گرم اسید هیومیک در هزار لیتر آب به عنوان عامل دوم بودند. نتایج نشان داد تیمار فسفر تاثیر معناداری بر عملکرد دانه، گل و اجزای عملکرد دانه شامل عملکرد بیولوژیکی، تعداد شاخه فرعی، تعداد کپسول در بوته، وزن بذر در تک بوته و وزن هزاردانه داشت و سبب افزایش آنها شد. بیشترین عملکرد دانه به مقدار 61/0 تن در هکتار و عملکرد گل به مقدار 63/0 تن در هکتار از سطح کودی 100 کیلوگرم در هکتار به دست آمد. تیمار فسفر به صورت معناداری سبب افزایش رنگدانه های فتوسنتزی، قند محلول برگ و غلظت فسفر دانه شد. اسید هیومیک با بهبود اجزای عملکرد دانه سبب افزایش عملکرد گل و دانه شد. اثر متقابل کود فسفر و اسید هیومیک به جز عملکرد بیولوژیکی تاثیر معناداری بر تمامی اجزای عملکرد دانه و مقدار قند محلول برگ داشت. بیشترین تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد کپسول در بوته و وزن هزاردانه از تیمار100 کیلوگرم در هکتار فسفر و 1500 گرم اسید هیومیک در هزار لیتر آب به دست آمد.
    کلیدواژگان: اسید هیومیک، خصوصیات کیفی، چای ترش، عملکرد کمی، فسفر
  • معروف خلیلی، محمود تورچی، سعید اهری زاد، محمد مقدم، سیدعلی پیغمبری صفحات 201-212
    به منظور شناسایی نواحی ژنومی کنترل کننده صفات کمی (QTLs) مرتبط با مالت در دانه جو و ارزیابی شاخص های مربوط، آزمایشی در سال زراعی 91-1390 با استفاده از 72 لاین هاپلویید مضاعف و والدین آنها (استپتو و مورکس) در دو مزرعه تحقیقاتی دانشگاه مهاباد و مرکز تحقیقات کشاورزی میاندواب، در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با دو تکرار اجرا شد. صفات انرژی جوانه زنی، درصد کل جوانه زنی، خواب بذر، پروتئین دانه، مقدار عصاره مالت دانه، مقدار پوسته دانه، وزن هکتولیتر دانه، چاقی بذر، ارتفاع بوته، روز تا سنبله دهی، طول سنبله، تعداد دانه در سنبله، طول پدانکل، وزن هزاردانه، عملکرد دانه و شاخص برداشت دانه اندازه گیری شد. تجزیهQTL به روش مکان یابی فاصله ای مرکب براساس میانگین دو محیط انجام گرفت. برای بررسی تاثیرات اپیستازی افزایشی× افزایشی و آزمون تاثیرات اصلی QTLهای شناسایی شده در یک مدل رگرسیون چندگانه، از روش مکان یابی فاصله ای چندگانه استفاده شد. در مجموع 56 QTLبا LOD≥2.5 برای صفات مختلف شناسایی شد. واریانس فنوتیپی کل توجیه شده به وسیله این QTL ها برای صفات مختلف از 15/37 تا 24/77 درصد متغیر بود که به ترتیب به شاخص برداشت و مقدار پروتئین دانه تعلق داشت. بیشترین مقدار LOD برایQTL کنترل کننده وزن هزاردانه (36/6) روی کروموزوم 4H به دست آمد و بیشترین QTL ها مربوط به شاخص کیفیت و کمیت مالت دانه جو روی کروموزوم های 1H،2H، 3H، 4H، 5Hو 7H مکان یابی شدند. 12 اثر اپیستازی افزایشی × افزایشی بین QTL های شناسایی شده معنادار شدند. در لاین های تحت مطالعه، تفکیک متجاوز در دو جهت مثبت و منفی با تنوع زیاد از نظر صفات مرتبط با کمیت وکیفیت مالت دانه جو مشاهده شد که از این تنوع می توان برای اهداف مختلف به نژادی استفاده کرد.
    کلیدواژگان: جو، شاخص های ساده صفات مالت، مالت، QTL
  • مهدی تفویضی، بابک متشرع زاده، غلامرضا ثواقبی صفحات 213-226
    به منظور بررسی برخی صفات فیزیولوژی گیاه ذرت در وضعیت آلودگی سرب به همراه محلول پاشی آهن، تحقیقی به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی در سه تکرار و در گلخانه اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل چهار سطح سرب (صفر، 100، 200 و400 میلی گرم درکیلوگرم خاک)، دو رقم ذرت (260 و 704) و چهار سطح محلول پاشی سولفات آهن (صفر، دو، چهار و شش در هزار) بود. سرب سبب کاهش حجم ریشه، ارتفاع بخش هوایی، وزن خشک بخش هوایی و ریشه شد. نتایج نشان داد که در هر یک از سطوح سرب، با افزایش غلظت محلول پاشی آهن، غلظت آهن در بخش هوایی افزایش یافت. بیشترین شاخص پایداری غشا (54/88 درصد) در رقم 260 با ترکیب تیماری بدون سرب با محلول پاشی آهن 2 در هزار و کمترین مقدار آن (69/42 درصد) در رقم 704 با ترکیب تیماری 400 میلی گرم برکیلوگرم سرب و 6 در هزار محلول پاشی آهن مشاهده شد. نتایج نشان داد که در وضعیت آلودگی سرب، محلول پاشی آهن در غلظت های کم (2 و 4 در هزار) اثر مثبتی بر صفات بررسی شده داشت. براساس نتایج، رقم 704 در مقایسه با رقم 260 حساسیت بیشتری به آلودگی سرب نشان داد.
    کلیدواژگان: حجم ریشه، ذرت، شاخص پایداری غشا، محتوای نسبی آب برگ
  • محمد ربیعی، مسعود اصفهانی، سید صادق حسینی ایمنی، مهرداد جیلانی صفحات 227-233
    به منظور بررسی اثر زمان برداشت بر عملکرد ارقام کلزا، تحقیقی به صورت آزمایش اسپلیت پلات در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در ایستگاه تحقیقاتی موسسه تحقیقات برنج کشور در شهرستان های رشت و آمل طی دو سال زراعی 86-1384 اجرا شد. تیمارهای آزمایشی شامل ارقام هایولا 420، هایولا 401، هایولا 308 و آر جی اس 003، کرت های اصلی؛ و چهار زمان برداشت به عنوان کرت فرعی بودند. چهار زمان برداشت عبارت بودند از: 1. برداشت اول، هنگامی که در ساقه اصلی، دانه های خورجین های یک سوم پایینی 45 درصد و بیشتر رطوبت داشتند؛ 2. برداشت دوم، 35 درصد رطوبت؛ 3. برداشت سوم، 25 درصد رطوبت؛ و 4. برداشت چهارم، 15 درصد رطوبت. نتایج نشان داد که رقم هایولا 401 و زمان برداشت دوم بیشترین میانگین عملکرد دانه (2427 و 2367 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد روغن (1066 و 1027 کیلوگرم در هکتار)، عملکرد بیولوژیکی (7666 و7624 کیلوگرم در هکتار)، شاخص برداشت (99/29 و 67/30 درصد)، تعداد دانه در خورجین (17/25 و 25/25) و تعداد خورجین در بوته (7/152و9/144) را به خود اختصاص دادند. رقم هایولا 401 در برداشت دوم بیشترین عملکرد دانه و روغن، و رقم هایولا 308 در برداشت چهارم کمترین عملکرد دانه و روغن را داشتند. نتایج این تحقیق نشان داد که رقم هایولا 401 و زمان برداشت دوم به دلیل تسریع در تخلیه زمین برای کشت شالی و دارا بودن حداکثر عملکرد دانه و روغن بر دیگر تیمارها برتری داشت.
    کلیدواژگان: برداشت دوم، درصد رطوبت دانه، عملکرد دانه، عملکرد روغن، کلزا
  • سید محمد امین فانی یزدی، محمد رضوانی*، محمدحسن راشد محصل، حسن کرم زاده صفحات 235-242

    به منظور بررسی تاثیر عوامل موثر بر جوانه زنی بذر خاکشیر تلخ، آزمایشی در سال 1390 در آزمایشگاه و گلخانه دانشگاه پیام نور مشهد، استان خراسان رضوی انجام گرفت. در این آزمایش، اثر غلظت های مختلف جیبرلیک اسید، سیتوکینین، طول مدت پیش سرمادهی مرطوب و خشک، آب اکسیژنه، اتانول، تنش اسمزی، تنش شوری و عمق دفن بذر بر سبز شدن و استقرار گیاهچه بررسی شد. افزایش غلظت جیبرلیک اسید ازppm 50 به ppm 100 سبب افزایش جوانه زنی خاکشیر تلخ شد، اما غلظت های بیشتر جیبرلیک اسید اثر بازدارندگی بر جوانه زنی داشت. سرمادهی مرطوب، تاثیر بیشتری نسبت به سرمادهی خشک داشت. افزایش غلظت سیتوکینین موجب کاهش جوانه زنی شد. جوانه زنی خاکشیر تلخ نسبت به شاهد، با افزایش طول مدت قرارگیری در معرض آب اکسیژنه کاهش یافت. اتانول اثر بازدارندگی بر جوانه زنی داشت. تنش اسمزی و شوری سبب کاهش جوانه زنی شد. با افزایش عمق دفن بذر، ظهور و استقرار گیاهچه کاهش یافت. نتایج این بررسی می تواند به عنوان اطلاعات پایه موثر در برنامه های مدیریت تلفیقی علف های هرز به کار گرفته شود.

    کلیدواژگان: آب اکسیژنه، استقرار گیاهچه، تنش اسمزی، جیبرلیک اسید، شوری
  • فرخ امیدی، علی سپهری صفحات 243-254
    به منظور بررسی کاربرد نیتروپروساید سدیم بر عملکرد و اجزای عملکرد لوبیا تحت تنش کمبود آب، آزمایش مزرعه ای در سال 1391 در همدان به صورت اسپلیت فاکتوریل، در قالب بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام گرفت. تنش کم آبی شامل قطع یک بار آبیاری در مراحل رویشی، زایشی، رویشی+ زایشی و بدون تنش (آبیاری کامل) در کرت های اصلی؛ و ارقام (اختر و درخشان) و محلول پاشی نیتروپروساید سدیم در سه غلظت 0، 150و 300 میکرومول به صورت فاکتوریل در کرت های فرعی قرار گرفتند. نتایج نشان داد برهمکنش تیمار کم آبی و محلول پاشی اثر معنا داری بر تعداد شاخه فرعی در بوته، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، وزن دانه، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک در هر دو رقم داشت. تنش رویشی+ زایشی در رقم های اختر و درخشان به ترتیب حدود 34 و 5/35 درصد عملکرد دانه را کاهش داد. تنش زایشی در مقایسه با تنش رویشی در رقم های اختر و درخشان به ترتیب حدود 6 و 5/6 درصد سبب کاهش بیشتر عملکرد دانه شد. غلظت 300 میکرومولار نیتروپروساید سدیم به ترتیب 17 و 16 درصد عملکرد دانه را در رقم های اختر و درخشان در وضعیت تنش زایشی افزایش داد. محلول پاشی با غلظت 300 میکرومول نیتروپروساید سدیم بیشترین تاثیر را در بهبود آثار تنش کم آبی بر عملکرد و اجزای عملکرد هر دو رقم داشت. ازاین رو مصرف 300 میکرومولار نیتروپروساید سدیم برای محلول پاشی لوبیا تحت وضعیت تنش کم آبی مطلوب به نظر می رسد.
    کلیدواژگان: تنش کم آبی، خشکی، عملکرد دانه، لوبیای قرمز، نیتروپروساید سدیم
  • محمدرضا رستمی، رضا توکل افشاری صفحات 255-263
    گیاه باریجه یکی از گیاهان دارویی، صنعتی و تجاری ایران به شمار می رود که کشاورزان به دلیل خواب بذر، کمتر به آن توجه نشان داده اند. به منظور تعیین نوع خواب و وضعیت محیطی لازم برای شکست آن در این بذر آزمون هایی انجام گرفت. آزمون جذب آب که به منظور تعیین وجود یا نبود خواب فیزیکی در بذر این گیاه انجام گرفت، نشان دهنده جذب شدن آب توسط بذر و نبود خواب فیزیکی در آن بود. در ادامه، جنین های جداشده از بذرهای خواب هیچ گونه رشدی را در محیط MS از خود نشان ندادند که این موضوع بیانگر عدم کنترل خواب بذر توسط عوامل مکانیکی است. تیمار بذرها با محلول جیبرلین در غلظت های0 (شاهد)، 500، 1000، 1500، 2000 و 2500 قسمت در میلیون (ppm) سبب کاهش خواب شد، ولی این کاهش بسیار اندک بود. سرمادهی مرطوب (دمای 3 درجه سانتی گراد و رطوبت40 درصد) بیشترین اثر را بر شکست خواب بذر داشت و پس از 75 روز سبب افزایش معنا دار درصد جوانه زنی (94 درصد) شد. با افزایش دمای سرمادهی، خواب بذر افزایش یافت به طوری که سرمادهی مرطوب 75 روزه بذرها در دمای 6 و 10 درجه سانتی گراد به ترتیب سبب افزایش درصد جوانه زنی به 50 و 35 درصد شد. کاربرد دمای تناوبی نیز سبب افزایش جوانه زنی بذرها شد، ولی ازآنجا که دمای زیاد و وضعیت مرطوب، سبب زوال بذر می شود، بهترین زمان برای نگهداری بذر در دمای زیاد و سپس انتقال بذر به دمای کم، 30 روز بود و زمان های بیش از آن اثر کاهنده بر درصد جوانه زنی داشتند. بیشترین درصد جوانه زنی در تیمار دمای تناوبی، جوانه زنی87 درصد و مربوط به نگهداری بذر به مدت 30/60 روز (گرم-سرد) بود. بررسی رشد جنین در طول دوره سرمادهی مرطوب نشان دهنده افزایش اندازه جنین ها در طول دوره شکست خواب بذر بود. با توجه به افزایش اندک جوانه زنی بذر با به کارگیری غلظت های مختلف جیبرلین و نیاز به سرمادهی مرطوب در مدت بیش از دو ماه برای شکست خواب و نیاز دمایی اندک برای جوانه زنی، خواب این بذر از نوع مورفوفیزیولوژیک عمیق پیچیده تعیین شد.
    کلیدواژگان: باریجه، خواب بذر، شکست خواب
  • بهرام کاروانی، رضا توکل افشاری، ناصر مجنون حسینی، سید امیر موسوی صفحات 265-275
    جوانه زنی گیاهان از مراحل مهم در طول دوره رشدی آنها است که اغلب تحت تاثیر تنش های محیطی به ویژه شوری و خشکی قرار می گیرد. در این راستا به منظور ارزیابی پاسخ خصوصیات جوانه زنی و سبز شدن گیاهچه گل سازویی (Scrophularia striata) به تنش خشکی و شوری در دماهای مختلف، هفت آزمایش در آزمایشگاه بذر گروه زراعت دانشگاه تهران انجام گرفت. دماهای استفاده شده در این آزمایش هفت سطح دما شامل 5، 10، 15، 20، 25، 30 و 35 درجه سلسیوس بود. در هر دما برای ایجاد تنش شوری هفت سطح تنش شوری شامل صفر، 2-، 4-، 6-، 8-، 10- و 12- بار سدیم کلرید و برای تنش خشکی نیز هفت سطح تنش خشکی شامل صفر، 2-، 4-، 6-، 8-، 10- و 12- بار پلی اتیلن گلایکول اعمال شد. نتایج آزمایش ها نشان داد که با افزایش تنش شوری و خشکی به طور معناداری از سرعت و درصد جوانه زنی و طول ریشه چه و ساقه چه کاسته شد. کمترین کاهش در خصوصیات جوانه زنی در هر دو تنش نسبت به شاهد در دمای 25 درجه سلسیوس مشاهده شد. آستانه کاهش معنادار در جوانه زنی 8- بار در تنش خشکی و 12- بار در تنش شوری در دمای 25 درجه سلسیوس بود. دمای مطلوب برای جوانه زنی بذر این گیاه 69/28 درجه سانتی گراد به دست آمد.
    کلیدواژگان: تنش خشکی و شوری، جوانه زنی، دما، گل سازویی
  • حمیدرضا عیسوند، اکرم دوستی، ناصر مجنون حسینی، احمدعلی پوربابایی صفحات 277-285
    آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار در سال زراعی 1391 در مزرعه پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران واقع در کرج اجرا شد. تیمار ها شامل سطوح پیری بذر (شاهد، 3، 6 و 9 روز پیری در دمای 41 درجه سلسیوس و رطوبت نسبی 100-90 درصد) و کاربرد باکتری های محرک رشد گیاه (شاهد، ریزوبیوم الیگومینوساروم، سودوموناس پوتیدا و تلقیح توام دو باکتری) بود. تیمار پیری بذر، وزن صددانه، تعداد غلاف در بوته، تعداد دانه در غلاف، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک را به طور معناداری کاهش داد. بیشترین و کمترین عملکرد دانه به ترتیب در تیمارهای شاهد و پیری بذر 9 روزه مشاهده شد. اگرچه کاربرد هریک از باکتری ها به تنهایی به طور معناداری موجب بهبود عملکرد دانه لوبیا چیتی شد، بیشترین عملکرد دانه از تیمارهایی به دست آمد که با هر دو باکتری ریزوبیوم الیگومینوساروم و سودوموناس پوتیدا تلقیح شده بودند. همچنین برهمکنش پیری و باکتری بر وزن صددانه که یکی از اجزای اصلی عملکرد دانه لوبیا چیتی محسوب می شود معنادار بود. به طور کلی نتایج نشان داد که پیری بذر موجب کاهش عملکرد دانه لوبیا چیتی شد، اما استفاده از باکتری های محرک رشد نظیر ریزوبیوم الیگومینوساروم و سودوموناس پوتیدا توانست در افزایش عملکرد مفید واقع شود.
    کلیدواژگان: اجزای عملکرد، پیری بذر، تلقیح باکتری، وزن صددانه
  • حمیدرضا عیسوند، علیرضا اسماعیلی، مراد محمدی صفحات 287-298
    به منظور بررسی اثر محلول پاشی عنصر ریز مغذی نانواکسید آهن بر عملکرد کیفی و برخی ویژگی های فیزیولوژیک گندم، آزمایشی در مزرعه آموزشی و پژوهشی دانشکده کشاورزی دانشگاه لرستان به صورت آزمایش کرت های خرد شده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار انجام گرفت. عوامل بررسی شده شامل چهار رقم گندم پاییزه و چهار سطح کود نانواکسید آهن (250، 500، 750 و 1000 پی پی ام) به همراه شاهد بودند. محلول پاشی در دو مرحله (شروع ساقه روی و ظهور سنبله) انجام گرفت. نتایج نشان داد که ارقام آذر، مرودشت، شیراز و لاین M-79-7 از نظر صفات دوام سطح برگ، شاخص سرعت فتوسنتز خالص، سرعت رشد، سرعت رشد نسبی، عملکرد دانه و عملکرد بیولوژیک، رسوب SDS، درصد پروتئین دانه و مقدار آهن دانه تفاوت معنا داری داشتند. در بین ارقام بررسی شده، رقم مرودشت از نظر عملکرد دانه (4/6 تن در هکتار حاصل تیمار محلول پاشی 250 پی پی ام آهن)، مقدار پروتئین دانه (39/15 درصد حاصل تیمار محلول پاشی 500 پی پی ام آهن) و مقدار آهن دانه (4/202 پی پی ام حاصل تیمار محلول پاشی 1000 پی پی ام آهن) برتر از سایر رقم ها بودند. اما از نظر حجم رسوب SDS، رقم شیراز (با حجمی معادل 33/74 میلی متر حاصل تیمار محلول پاشی 750 پی پی ام آهن) از بقیه ارقام برتر بود. به طور کلی محلول پاشی نانواکسید آهن سبب بهبود صفات بررسی شده شد. به طوری که در این آزمایش غلظت 750 پی پی ام نانواکسید آهن برای بهبود SDSو مقدار آهن دانه و غلظت 500 پی پی ام آن برای دوام سطح برگ بهتر از سایر غلظت های استفاده شده بود. با توجه به نقش آهن در فیزیولوژی گیاه و همچنین مشکلاتی که خاک های آهکی در تامین آهن کافی برای گیاه دارند، استفاده از کود آهن به صورت نانواکسید می تواند ضمن بهبود رشد و عملکرد کمی گندم سبب بهبود ارزش تغذیه ای آن از نظر آهن و پروتئین نیز شود.
    کلیدواژگان: پروتئین دانه، رسوب SDS، سرعت فتوستنز خالص، گندم، نانواکسید آهن
  • تینا کیهانی، علی اکبر شاه نجات بوشهری*، محمدرضا نقوی صفحات 299-305

    تنوع زیرواحدهای گلوتنین سنگین (HMW-GS) در مکان های ژنی Glu-1در 19 ژنوتیپ گندم دیپلوئید وحشی تریتیکوم بوئتیکوم و 36 ژنوتیپ گندم دیپلوئید وحشی آژیلوپس تائوشی موجود در بانک ژن دانشکده کشاورزی کرج دانشگاه تهران با استفاده از روش SDS-PAGE بررسی شد. کلیه ژنوتیپ ها دیپلوئید وحشی تریتیکوم بوئتیکوم بررسی شده در این تحقیق زیرواحد *2 را در مکان ژنی GluA1خود نشان دادند. در بررسی ژنوتیپ های آژیلوپس تائوشی ایرانی و خارجی که از 7 کشور مختلف آسیایی جمع آوری شده بودند تنوع آللی خوبی مشاهده شد، به طوری که 6 آلل در مکان ژنی GluD-1 ژنوتیپ های آژیلوپس تائوشی ایرانی و 4 آلل در مکان ژنی GluD-1 ژنوتیپ های آژیلوپس تائوشی خارجی ملاحظه شد. زیرواحدهای 12+5/1 وT2 +2 از جمله زیرواحدهای کمیابی بودند که در ژنوتیپ های خارجی بررسی شده در این تحقیق گزارش شدند.
    با توجه به نقش مهم زیرواحدهای گلوتنین سنگین به عنوان نشانگر ژنتیکی کیفیت آرد و پخت نان، نتایج تحقیق حاضر، برآوردی ژنتیکی از کیفیت گندم وحشی موجود در ایران است.

    کلیدواژگان: تنوع ژنتیکی، کیفیت پخت نان، گلوتنین با وزن مولکولی زیاد، SDS، PAGE
  • ایرج لک زاده، احمد نادری صفحات 307-315
    به منظور تعیین مناسب ترین تاریخ کاشت لاین های امیدبخش تریتیکاله، این تحقیق به صورت آزمایش کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار در مرکز تحقیقات کشاورزی خوزستان در دو سال زراعی 90-1389 و 91-1390 اجرا شد. عامل اصلی چهار تاریخ کاشت (از پنجم آبان به فاصله 15روز) و عامل فرعی شامل چهار لاین امیدبخش تریتیکاله بود. نتایج نشان داد که اثر سال برای روز تا ظهور سنبله و رسیدگی فیزیولوژیکی، عملکرد بیولوژیکی، عملکرد دانه، تعداد دانه در سنبله و سرعت رشد دانه معنادار بود. اثر متقابل تاریخ کاشت×لاین، فقط برای شاخص برداشت، و اثر تاریخ کاشت فقط بر تعداد سنبله در متر مربع معنادار بود. تفاوت لاین ها از نظر روز تا ظهور سنبله، شاخص برداشت، وزن هزاردانه، تعداد سنبله در متر مربع، تعداد دانه در سنبله و دوره رشد دانه معنا دار بود. بیشترین عملکرد دانه با 6268 کیلوگرم در هکتار در تاریخ کاشت بیستم آبان به دست آمد. همبستگی عملکرد دانه به جز سرعت پرشدن دانه، با کلیه صفات مثبت و معنا دار بود. عملکرد دانه با تاخیر در تاریخ کاشت نسبت به محدوده زمانی مذکور، عمدتا به دلیل کوتاه شدن دوره پر شدن دانه کاهش یافت. با توجه به تابع تعریف پلی نومیال تغییرات عملکرد دانه به عنوان تابعی از تغییرات تاریخ کاشت، 26 آبان به عنوان نقطه بهینه تاریخ کاشت تعیین شد.
    کلیدواژگان: دوره پرشدن دانه، شاخص برداشت، عملکرد بیولوژیکی
  • حسین نوری، علی احمدی*، کاظم پوستینی صفحات 317-326

    ذخایر ساقه از منابع مهم تامین کننده مواد پرورده در وضعیت کاهش منابع فتوسنتزی محسوب می شوند. هدف تحقیق حاضر، تعیین پتانسیل انتقال مجدد به عنوان عامل مهم ثبات عملکرد در وضعیت تنش های محیطی و نیز سازوکار جبرانی در ارقام زراعی گندم با درجات مختلف محدودیت منبع در وضعیت کاهش منبع بود. ازاین رو مطالعه حاضر در دو آزمایش جداگانه، در سال زراعی 1389 در مزرعه تحقیقاتی دانشگاه تهران اجرا شد. آزمایش اول به صورت کرت های خردشده در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی بود که در آن 36 رقم گندم، فاکتور اصلی؛ و سه شدت حذف برگ شامل شاهد (ND)، حذف همه برگ ها (FD) و حذف همه برگ ها به جز برگ پرچم (PD)، فاکتور فرعی بود. آزمایش دوم به صورت طرح بلوک کامل تصادفی شامل 36 رقم گندم و حذف فتوسنتز جاری بود. حذف برگ و حذف فتوسنتز جاری در مرحله 15 روز بعد از گلدهی انجام گرفت. نتایج نشان داد که متوسط کاهش وزن دانه در تیمارهای PD و FD به ترتیب 8 و 22 درصد بود. رقم فونگ نیز بیشترین عملکرد دانه در وضعیت تیمارهای PD و FD را داشت. عموما ارقامی که دارای ذخیره سازی بیشتری بودند واکنش کمتری به حذف برگ نشان دادند. همچنین تنوع گسترده ای در مقدار انتقال مجدد ارقام مشاهده شد و رقم کراس شاهی بیشترین انتقال مجدد را داشت. مشارکت ذخایر ساقه در عملکرد دانه به طور میانگین 36 درصد بود.

    کلیدواژگان: ارقام گندم، حذف برگ، ذخایر ساقه، منبع
|
  • Mohammad Ali Aboutalebian, Mahboubeh Khalili Pages 169-181
    To evaluate the effect of biofertilizers on yield and yield components of a soybean cultivar (M9) under water stress condition، a study was carried out in a split plot randomized complete block design with three replications at research station of Bu Ali Sina university in 2012. The main plots included three levels of irrigation after 50، 100 and 150 mm evaporation from A pan and subplots included four biofertilizer treatments (Bradyrhizobium japonicum، arbuscular mycorrhizae، both biofertilizers and no biofertilizer). Results showed a significant effect of water deficit on number of pods per area، grains per pod، plant height، biological yield، grain and oil yields but seed weight، harvest index and oil percent were not affected. In the absence of moisture stress، biofertilizers had no significant effect on the most of traits even mycorrhizae reduced the plant height. Greatest reduction in soybean yield was observed in severe stress but the use of biofertilizers especially in both biofertilizers the negative effect of water stress minimized. So، the number of pods per area، seed weight، plant height، biological yield، grain and oil yields increased، respectively 33، 9. 6، 15. 4، 90، 93 and 170 percent compared to severe water stress in no- biofertilizers treatment.
    Keywords: biofertilizer, fungi, oil, water deficit
  • Marzieh Nouri, Hossein Dashti, Shahab Maddah Hosseini, Elham Dehghan Pages 183-190
    Genetic diversity is the basis success of improving the quality and quantity of crops. Recognizing of genetic diversity and genetic potential of each plant species in plant breeding is necessary. In this study genetic diversity of 30 lentil samples belonging to collection of the college of agriculture of Krage were evaluated using RAPD molecular markers. RAPD products were scored for presence (1) or absence (0). 15 primers among 50 primers were used. 143 bands were scored. 137 bands were polymorphic. The primer UBC611 revealed highest polymorphic bands (16 bands) and the lowest polymorphic bands (5 bands) belonged to primers (G، B، UBC502 and J). Cluster analysis was carried out according to WPGMA algorithm with the Dice similarity coefficient. The studied genotypes were classified into four main groups at the similarity coefficient of 0. 56. The similarity varied from 0. 44 to 0. 89. The highest similarity (0. 89) was found between Yunan and Shili 16 genotypes، whereas، the lowest was between Shili 2 and Shili 17 (0. 44). According to the obtained results، there is a high and suitable option to assess genetic diversity among genotypes of lentils and RAPD molecular markers.
    Keywords: cluster analysis, genetic diversity, lentil, RAPD markers
  • Mostafa Heidari, Samaneh Khahlil Pages 191-199
    This experiment was conducted as randomized complete block design with three replications in 2012 at University of Zabol. Experimental treatments included phosphorus fertilizer at three levels of 0، 100 and 200 kg. ha-1 as the first factor and foliar humic acid at four levels of 0، 750، 1500، 2250 g. 1000 L water as the second factor. Results showed phosphorus treatment had significant effect on flower and seed yield. Yield components included biological yield، number of branches، number of capsules per plant، seed weight per plant and 1000 grain seed weight. Phosphorus treatment increased these traits and the highest seed yield (0. 61 ton. ha-1) and flower yield (0. 63 ton. ha-1) were obtained at the 100 kg. ha-1 treatment. P treatment significantly increased the photosynthetic pigments، soluble carbohydrate in leaves and seed phosphorus concentration. In this study، humic acid application by improvement yield components caused an increase in the grain yield. The highest grain yield was obtained at 1500 g. 1000 L water. Interaction between phosphorus fertilizer and humic acid، except biological yield and leaf soluble carbohydrate، had significantly effect on all of the yield components. The highest number of branches per plant، number of capsules per plant and 1000 seed weight were obtained by application of 1500 g. 1000 L water humic acid and 100 kg. ha-1 phosphorus treatment.
    Keywords: humic acid, phosphorus, quantitative traits, sour tea, yield
  • Marouf Khalili, Mahmoud Tourchi, Saeed Aharizade, Mohammad Moghadam, Seyed Ali Peyghambari Pages 201-212
    To investigate variation and detect of genomic regions controlling quality and quantity of malt extract in barely، a study was conducted using a set of 72 double haploid barley lines as well as their parents (Stepto & Morex) at experimental stations of University of Mahabad and Agricultural Research Center of Mian''doab in RCBD with two replications during cropping season (2011-12). Different characteristics including germination energy، total percentage of germination، seed dormancy، seed protein، seed malt extract، seed hull، hectoliter weight، seed plumpness، plant height، days to heading، spike length، seeds per spike، peduncle length، one thousand seeds weight، seed yield and harvest index were measured. QTL analysis was done using composite interval mapping (CIM) method for each trait by means of two environments; and Multiple Interval Mapping (MIM) method was exploited for assessment of significant interactions between loci، additive × additive epistasis and testing major effects of detected QTLs at a multiple regression model. For most of traits، transgressive segregation was observed in both positive and negative directions. For this study، a total of fifty-four QTLs with LOD ≥ 2. 5 (LR ≥11. 5) were identified. Explained genetic variance by these QTLs was varied by 37. 15 to 77. 24 and maximum LOD for the QTL controlling 1000 seed weight was obtained on chromosome 4H (QW4H) with a LOD =6. 36. The largest single QTLs belonging to the quantity and quality of barley grains malt were located on chromosomes 1H، 2H، 3H، 4H and 7H. Twelve additive × additive epistatic effects between identified QTLs were significant. The results revealed that water normal compared with the place had a significant role in the manifestation of malt quality traits. Meanwhile، in the studied haploids and their parents great variation was observed in terms of quantity and quality characteristics of barley malt. This variation can be exploited for different breeding purposes. In addition، identified stable and clustered QTLs could be used for qualitative and quantitative traits of barley malt in marker assisted selection (MAS). However، some detected markers can be identified as an informative marker for selection and increment of the concentration in the final malt extract and malt performance.
    Keywords: barley (Hordeum vulgare L.), malt extraction, QTL analysis
  • Mahdi Tafvizi, Babak Motesharezadeh, Gholam Reza Savaghebi Pages 213-226
    To investigate the physiological traits of corn in terms of lead contamination with iron spray، research factorial completely randomized design with three replications was conducted in the greenhouse. The treatments consisted four levels of lead (zero، 100، 200 and 400 mg kg-1 of soil)، two hybrids of maize (SC260 and SC704) and four foliar applications of iron sulfate (0، 0. 2، 0. 4 and 6%). Lead reduced the root volume، shoot height، shoot and root dry weight. Results showed the shoot of iron concentration increased in each of the levels of lead، with increased foliar concentrations of iron. The highest membrane stability index (88. 54%) of the 260 varieties of non-contaminated soil treatment and foliar composition of Fe 2 per thousand، the lowest value (42. 69%) of the 704 varieties treated with a combination of 400 mg Pb kg and 6 in thousands of foliar Fe was observed. Results showed that in terms of lead contamination، spray iron in low concentrations (2 and 4 per thousand) had a positive effect on the parameters studied. The results obtained in this trial، 704 compared with 260 varieties showed greater sensitivity to lead contamination.
    Keywords: corn, leaf relative water content, membrane stability index, root volume
  • Mohammad Rabiei, Masoud Esfehani, Seyyed Sadegh Hosseini Imani, Mehrdad Jilani Pages 227-233
    In order to study the effect of harvesting time on yield of rapeseed cultivars، this research work was carried out at paddy fields of Rice Research Institute of Iran in Rasht andAmol during 2005-2006 and 2006-2007 cropping seasons. The experiment was conducted in a split plot based on randomized complete block design with three replications. Four rapeseed cultivars including Hyola 308، Hyola 401، Hyola 420 and RGS003 were arranged in main plots and four harvesting times in subplots. The criterion for harvesting was the moisture content of the seeds in the siliques of 1/3 base of main stem and moisture content of equal or greater than 40%، 35%، 25% and 15% were used as an indication for harvesting the cultivars. The results showed that Hyola 401 and second harvesting time had maximum grain yield (with average of 2427 and 2367 Kg ha-1)، oil yield (1066 and 1027 Kg ha-1)، biological yield (7666 and 7624 Kg ha-1)، harvest index (29. 99 and 30. 67%)، number of seeds in the siliques (25. 17 and 25. 25) and number of silques in plant (152. 7 and 144. 9). Hyola 401 in second harvesting time had maximum grain and oil yields and Hyola 308 in fourth harvesting time showed minimum grain and oil yields. Based on the obtained results، Hyola 401 and second harvesting time are superior compared to the other treatments due to fast field discharge for rice planting and having maximum grain and oil yields.
    Keywords: second harvesting, seed moisture percent, grain yield, oil yield, rapeseed
  • Seyed Mohammad Amin Fani Yazdi, Mohammad Rezvani, Mohammad Hassan Rashed Mohassel, Hassan Karamzadeh Pages 235-242

    In order to investigate factors affecting on seed germinating of London rocket (Sisymbrium irio)، lab experiments were set up in 2011 at the Payamenoor University، Mashhad، Khorasan Razavi province. Effect of different concentrations of Gibberellic acid (GA3) and Cytokinin، wet and dry prechilling duration، hydrogen peroxide duration، ethanol، salt and osmotic stress and burial depth on seed germination and seedling emergence were investigated. Increasing concentration of GA3 from 50 ppm to 100 ppm enhanced germination of London rocket، but higher concentration of GA3 had inhibition effect. Wet prechilling was more effective than dry prechilling in seed germinating of London rocket. Increasing concentration of cytokinin decreased seed germination. Seed germination of London rocket was reduced by increase in duration of soaking in hydrogen peroxide. Ethanol had inhibition effect on germination Osmotic and salt stress decreased seed germination. Seed germination decreased with increase in burial depth. Results from the study could be used for integrated weed management programs.

    Keywords: Gibberellic acid, hydrogen peroxide, salt, osmotic stress, seedling emergence
  • Farokh Omidi, Ali Sepehri Pages 243-254
    In order to investigate the effect of Sodium Nitroprusside (SNP) application on yield and yield components of kidney bean under water deficit stress، a field experiment was conducted in split-factorial based on randomized complete block design with three replications in Hamedan، in 2012. Water deficit stress at four levels including vegetative stress، reproductive stress vegetative+reproductive stress and without stress as main plot and cultivars (Akhtar and Derakhshan) and SNP foliar at three concentrations (0، 150 and 300 µM) as sub plot were used. Results showed that interaction between water deficit and foliar application had significant effect on characteristics such as subshrub number per plant، pod number per plant، seed number per pod، seed weight، seed yield and biological yield. Vegetative+reproductive stress reduced seed yield in Akhtar and Derakhshan cultivars about 34 and 35. 5 percent. Reproductive stress reduced seed yield and it''s components about 6 and 6. 5 percent in Akhtar and Derakhshan cultivars more than vegetative stress. SNP application (300 µM) enhanced seed yield in Akhtar and Derakhshan cultivars about 17 and 16 percent under reproductive stress. 300 µM concentration of SNP had most influence on amelioration of water stress effect on yield and yield components of both cultivars. So، it’s recommended SNP foliar application (300 µM) for bean under water deficit stress.
    Keywords: drought, kidney bean, seed yield, sodium nitroprusside, water deficit stress
  • Mohammad Reza Rostami, Reza Tavvakol Afshari Pages 255-263
    Galbanum (Ferula gummosa BIOSS) is a medicinal، commercial and industrial plant in Iran but its cultivation is restricted by seed dormancy. Therefore، a study was conducted to determine class and environmental requirements for breaking of seed dormancy. During imbibition study، both scarified and intact seeds exhibited similar pattern in water uptake and it seems there is not physical dormancy. Moreover، excised embryos from dormant seeds did not germinate in MS medium، therefore there was not mechanical dormancy. Cold stratification (3˚C) for 75 days reduced seed dormancy (germination percentage increased up to 94%). Increment in stratification temperature reduced dormancy، as cold stratified seeds for 75 days had 50 and 35% germination in 6 and 10˚C، respectively. Stratification of seeds in alternative temperatures increased seed germination، but storing wet seeds in high temperatures for long time caused seed deterioration and decreased seed viability. Thus، the longest time in which seeds can be stored at high temperature (20 ˚C) is 30 days and seeds start to deteriorate after this time. The best condition for dormancy breaking was alternative temperatures (60/30 days، hot-cold) which resulted in 87% germination. It was shown that embryo grows during cold stratification. According to the results، galbanum seed dormancy is classified as Deep-Complex Morphophysiological dormancy.
    Keywords: dormancy brealing, Ferula gummosa BIOSS, seed dormancy
  • Bahram Karavani, Reza Tavakkol Afshari, Naser Majnoon Hosseini, Amir Mousavi Pages 265-275
    Germination stage is an important stage of plant growth stage that often is affected by environmental stress including water and salinity stresses including drought and salinity. In order to study germination characteristics of Scrophularia striatain water and salinity stress conditions at different temperatures an experiment was conducted. Temperatures regimes included 5، 10، 15، 20، 25، 30 and 45°C. For each temperature the treatment، for salinity and water stress was seven potentials (zero، -2، -4، -6، -8، -10 and -12 bar) of NaCl and seven potentials (zero، -2، -4، -6، -8، -10 and -12 bar) of PEG. Results showed that increasing water and salinity stress decreased significantly germination rate، germination percentage، plumule and radicle length. The minimum decrease of germination characteristics in stress was observed at 25°C. Results showed that optimum temperature for this plant is 28. 69°C.
    Keywords: drought, salinity stress, germination, scrophularia striata, temperature
  • Hamid Reza Eisvand, Akram Dousti, Naser Majnoun Hosseini, Ahmadali Pour Babaie Pages 277-285
    To study the effects of different levels of seed ageing and bacteria inoculation on yield of common bean at field conditions، an experiment was carried out as factorial arranged in RCBD design with three replications at Research Farm of University of Tehran (Karaj-Iran) in 2012. Treatments consisted of four levels of seed ageing (0 (control)، 3، 6 and 9 days at 41°C and 90-100% relative humidity) and bacterial inoculations at four levels (Control (no bacteria)، Rhizobium oligominusarum، Pseudomonas putida and co-inoculation by Rhizobium oligominusarum and Pseudomonas putida). Results showed that application of bacterial inoculants significantly increased grain yield and yield components of common bean compared to non-inoculated plants. However، the highest values of these traits were observed with co-inoculation by Rhizobium oligominusarum and Pseudomonas putida. Results showed that interaction between ageing and bacteria inoculation was significant for 100 grain weight.
    Keywords: bacteria inoculation, seed ageing, yield components, 100 grain weight
  • Hamid Reza Eisvand, Alireza Esmaeili, Morad Mohammadi Pages 287-298
    An experiment was conducted as a split plot based on complete randomized block design with three replications in the fall of 2010 at the farm of Lorestan University، Khorramabad، Iran. Four winter wheat cultivars (Marvdasht، Azar، Shiraz and Line M-79-7) as the main plot and levels of iron oxide nanoparticles (ION) along with control treatment were the subplot. Iron fertilizer spraying was done in two stages: beginning the stem elongation and beginning the flowering. The results showed the significant differences between the cultivars in relation to many traits including leaf area duration، net assimilation rate، growth rate، relative growth rate، grain and biological yield، harvest index، SDS sediment، grain protein and iron. Marvdasht cultivar was superior to the others because of grain yield (6. 4 t/ha under 250 ppm of ION)، grain protein (15. 39% under 500 ppm ION) and grain iron (202. 4 ppm under 1000 ppm of ION). But in terms of sediment volume of SDS، Shiraz cultivar (74. 33 mm under 750 ppm of ION) was higher than the others. Generally، foliar application of ION improved some physiological parameters and grain yield، harvest index، sediment SDS، grain protein and iron of all varieties and line M-79-7. Overall، 750 ppm of ION was the most effective for improvement of SDS and grain iron content meanwhile 500 ppm of ION was better for leaf area duration. The importance of the role of iron in plant physiology on the one hand، and difficulties in calcareous soils in relation to providing enough iron requirement for the plant at the other hand، show more necessity of using iron fertilizer especially as foliar application method. It can be said that the iron fertilizer can improve crop growth and yield also nutritional value by increase in iron and protein.
    Keywords: iron, physiological characteristics, wheat, yield
  • Tina Keyhani, Ali-Akbar Shahnejat-Bushehri, Mohammad Reza Naghavi Pages 299-305

    The high molecular weight glutenin subunit (HMW-GS) compositions of 19 diploid wild wheat (T. boeoticum) and 36 diploid wild wheat (A. tauschii) were determined by sodium dodecyl sulphate polyacrylamide gel electrophoresis (SDS-PAGE). All of T. boeoticum were characterized for their HMW-GS، showed 2* in their Glu-A1 locus. In the study of Aegilops tauschii that were collected from Iran and 7 neighboring countries، high allelic diversity was absorved. Six alleles were identified at Glu-D1 loci in Iranian Aegilops tauschii and four alleles were founded for Glu-D1 locus in Aegilops tauschii in neighboring countries. In addition، some rare subunits combinations such as 2+10، 2+11 and 11 were found in this study، that were new subunits in compared with previous studies I Irani. Also، subunits 1. 5+12 and 2+T2 were the scarcity subunits that were detected in Aegilops tauschii of neighboring countries.

    Keywords: bread making quality, genetic diversity, HMW, Glutenin, SDS, PAGE
  • Iraj Lakzadeh, Ahmad Naderi Pages 307-315
    In order to determine the optimum planting date under deficit output area، this research was carried-out in 2010-11 and 2011-12 cropping seasons، in split-plot arrangement، using complete randomized block design with three replications in Khuzestan Agriculture and Natural Resource Research Center. Main and sub plots were consisted of four planting dates (Oct. 27 with 10 days interval) and four superior lines، respectively. Results showed that effect of year was significant for days to heading and physiological maturity، biological yield، grain yield، grain number per spike and grain growth rate. The interaction effect of planting date × genotype was significant only for harvest index. The effect of planting date was significant for spike per unit area. Genotypes difference were significant for days to heading، harvest index، thousand grain weight، spike per unit area، grain number per spike and grain growth period. The highest grain yield with 6268 Kg/ha was obtained in the second planting date. Except grain filling rate، correlations of grain yield were positively significant with all other traits. Grain yield decreased in response to planting delay، mainly due to the reduction of grain filling period. According to the polynomial equation of grain yield trend، Nov. 17 determined as the optimum planting point.
    Keywords: biological yield, garin filling period, harvest index
  • Hossein Noori, Ali Ahmadi, Kazem Poustini Pages 317-326

    Wheat stem reserves can be an important contributor to grain particularly under decrease in the source strength through defoliation. The aim of this research was to study ability remobilization as important contribution on yield stability under drought conditions and to investigate their intrinsic compensatory mechanism in the wheat cultivars with different degrees of resource limitations under source limited conditions. To test this hypothesis، two separate field experiments were carried out at research field of university college of Agriculture and Natural Resources، university of Tehran (located in Karaj) during 2010-2011 growing seasons. First experiment was carried out in a split plot design based on RCBD that included 36 wheat cultivars and different levels of defoliation (non-defoliated control (ND)، removal of all leaves (FD)، removal of all leaves except the flag leaf (PD)) and the Second experiment as a randomized complete block design that included 36 wheat cultivars and chlorophyll desiccation. The plants were defoliated and desiccation in 15 day after flowering growth stage. The result showed that removal of all leaves except the flag leaf (PD) and all leaves (FD) caused reduction of grain weight by 8% and 22%، respectively. Also highest grain yield were obtained of Fongh cultivar in PD and FD treatment. Generally cultivars with higher accumulation were less affected by defoliation treatments. Wide ranges of remobilization were detected between cultivars and highest remobilization was obtained of Crossed Shahi cultivar. Contribution of stem reserves to grain yield was by 36%.

    Keywords: defoliation, source, stem reserves, wheat cultivar