فهرست مطالب

Information Technology Management - Volume:6 Issue: 3, 2014

Journal of Information Technology Management
Volume:6 Issue: 3, 2014

  • تاریخ انتشار: 1393/08/20
  • تعداد عناوین: 9
|
  • میرزا حسن حسینی، مهدی اکبری صفحات 351-374
    علی رغم توسعه شایسته سوابق علمی و تجربی مدیریت دانش و تبلور آن به عنوان یک مزیت رقابتی، هنوز بسیاری از سازمان ها، در بهره برداری اثربخش آن ناکام مانده اند. ازجمله علل این ناکامی، شناخت و ترجمان نامناسب از ابعاد پیشبرد مدیریت دانش سازمانی و نبود رویکردی نظام مند در برقراری روابط و توالی میان سازه های مدیریت دانش سازمانی می باشد. این مقاله به دنبال طراحی الگوی سرآمدی مدیریت دانش سازمانی است. در این بررسی، ضمن انجام مطالعات کتابخانه ای غنی در حوزه مولفه های پیشبرد و موفقیت مدیریت دانش، از مصاحبه با خبرگان و روش مدل سازی تفسیری- ساختاری به منظور شناسایی و تعیین روابط متقابل بین سازه های سرآمدی مدیریت دانش سازمانی استفاده گردید. براین اساس، 9 سازه (معیار) سرآمدی مدیریت دانش سازمانی به همراه 29 زیرمعیار احصاء گردید و با رویکرد ISM در 5 سطح، به تعریف و توسعه ارتباطات و توالی سازه ها و ترسیم الگوی سرآمدی مدیریت دانش سازمانی پرداخته شد. درانتها، با انجام مطالعه موردی از کاربرد متدولوژی پیشنهادی در سازمان های دفاعی، مفاهیم ذکرشده به طور عمیق تری موردتوجه قرار گرفت.
    کلیدواژگان: دانش، سرآمدی، مدل سازی تفسیری، ساختاری، مدیریت دانش
  • علی خالویی، علی اصغر پورعزت، مهدی شامی زنجانی صفحات 375-394
    هدف پژوهش حاضر بررسی نقش مدیریت دانش در تدوین استراتژی کسب وکار الکترونیک است. این پژوهش ازنظر هدف کاربردی و ازنظر ماهیت توصیفی پیمایشی و ازنظر گردآوری اطلاعات از نوع مطالعات میدانی است. جامعه آماری این پژوهش شامل دو گروه بودند. گروه نخست برای تعیین روایی ابزار پژوهش شامل خبرگان حوزه مدیریت دانش و کسب وکار الکترونیک بوده و 10 نفر را شامل شد. در مرحله دوم و برای آزمون فرضیه ها نمونه آماری از میان افراد مرتبط با کسب وکار الکترونیک تعداد 180 پرسشنامه قابل استفاده گردآوری شد. در مرحله نخست پژوهش، نقش مدیریت دانش در انجام هر یک از مراحل چهارگانه مدل تدوین استراتژی کسب وکار الکترونیک هکبارث و کتینگر، مشتمل بر آغاز، تشخیص، گذار و تحول به تایید خبرگان موضوعی رسید. سپس میزان بهره گیری از مدیریت دانش در تدوین استراتژی کسب وکار الکترونیک سه شرکت معتبر ایرانی مورد بررسی قرار گرفت. نتایج پژوهش حاضر نشان می دهد که مدیریت دانش در این سه شرکت نقش معنی داری را در تمام مراحل تدوین استراتژی کسب وکار الکترونیک دارد، بااین حال اهمیت این نقش در هر یک از فعالیت ها و گام های تدوین استراتژی کسب وکار الکترونیک متفاوت است.
    کلیدواژگان: مدیریت دانش، کسب وکار الکترونیک، مدیریت استراتژیک، استراتژی کسب وکار الکترونیک
  • علی رنجبرکی، غلامرضا اسکندریان صفحات 395-418
    اجرای برنامه های نوسازی کارخانجات نساجی و تولید پوشاک ایران که در اوائل دهه 1380 با هدف افزایش قدرت رقابت پذیری این صنعت اجرا گردید، موفقیت چندانی نداشته است. یکی از دلایل این امر عدم استفاده از ابزارهای تجارت الکترونیکی به عنوان یک فناوری نرم مکمل در فرآیند نوسازی بوده است. هدف این تحقیق تبیین و برآورد مجموعه عوامل موثر در تصمیم گیری شرکتهای نساجی و تولید پوشاک جهت استفاده بیشتر از ابزارهای تجارت الکترونیک می باشد. جامعه آماری این مطالعه صنایع نساجی و تولید پوشاک دارای ده نفر کارکن و بیشتر استان اصفهان بوده و ابزار جمع آوری اطلاعات پرسشنامه می باشد. تحلیل آماری براساس ضریب همبستگی و مدل معادلات ساختاری با استفاده از نرم افزار لیزرل صورت پذیرفته است. نتایج تحقیق نشان می دهد دو عامل اصلی ساختار سازمانی (مدیریت آینده نگر و استراتژیک، اندازه بنگاه، انعطاف پذیری، عملکرد و کارایی انتظاری) و عوامل پشتیبان و زیر ساختی تاثیر معناداری بر میزان استفاده از ابزارهای تجارت الکترونیک در بنگاه های فعال در بخش صنعت نساجی و تولید پوشاک استان اصفهان دارند
    کلیدواژگان: تجارت الکترونیک، نظریه پذیرش و استفاده از فناوری، عوامل محیطی اثرگذار بر استفاده از تجارت الکترونیک، صنایع نساجی و تولید پوشاک استان اصفهان
  • شهریار عزیزی، وحید حسین آبادی، محمد بلاغی اینانلو صفحات 419-434
    ارائه خدمات بانکی مبتنی اینترنت طی چند سال اخیر به محور رقابت در نظام بانکی ایران تبدیل شده است. در همین راستا شناسایی و بخش بندی کاربران این نوع خدمات موجب شناخت بهتر نیازها و انتظارات و برنامه ریزی جهت تامین آن نیازها و انتظارات می شود که این موجب بهبود تصویر بانک و کسب مزیت رقابتی می شود. در این پژوهش هفت بانک پاسارگاد، پارسیان، ملت، سامان، اقتصادنوین، تجارت و ملی به عنوان برندهای رقیب انتخاب شدند. بر مبنای بررسی پیشینه پژوهش انتظارات کاربران بانکداری اینترنتی در قالب 17 شاخص شناسائی شد. با ابزار پرسشنامه بسته سوالی داده های لازم از 274 کاربر خدمات بانکداری اینترنتی بانکهای منتخب گردآوری شد. در ابتدا بر اساس تحلیل عاملی اکتشافی پنج عامل: سهولت کاربری، تنوع سبد خدمات، امنیت، سرعت و اطمینان شناسایی شد. در مرحله بعد با فن داده کاویK-Means تعدادبهینه خوشه ها برابر با 6 خوشه تعیین شد. سپس انتظارات خوشه ها در قالب 5 عامل ارزیابی شد. نتیجه نشان داد که میانگین انتظارات و فراوانی متغیرهای جمعیت شناختی مورد بررسی در خوشه ها متفاوت است. بنابراین خوشه های مستخرجه از کیفیت خوبی برخوردار است.
    کلیدواژگان: انتظارات، بانکداری اینترنتی، بخش بندی، تحلیل خوشه ای
  • محمد فتحیان، محمد حسینی صفحات 435-454
    امروزه شاهد رونق چشم گیر اجتماعات مجازی بسیاری هستیم که تقریبا همه آنها هدف سود رسانی اقتصادی قرار گرفته اند. در این مقاله با نگاه تجاری به اجتماعات مجازی، به بررسی نوع و چگونگی سودرسانی این اجتماعات به کسب و کارها و بنگاه های تجاری پرداخته شده است. این تحقیق اجتماع مجازی را به عنوان یک مدل کسب و کار درنظر گرفته که می تواند تاثیر بسزایی بر فرایند تصمیم گیری خرید مشتری داشته باشد و مدلی از عوامل موثر بر رفتار خرید مشتریان و تاثیرات و ارتباطات آنها را ارائه می کند. فرضیات مدل مذکور از طریق 110 نفر از اعضای جامعه مجازی منتخب، با استفاده از پرسشنامه مورد ارزیابی قرار گرفته است. تحلیل آماری پاسخ های دریافتی توسط برنامه آموس و روش تحلیل مسیر نشان داد که عواملی همچون کیفیت اطلاعاتی یک اجتماع مجازی، اعتماد افراد نسبت به یکدیگر، حس تعلق، برداشت اعضای اجتماع مجازی از سودمندی و قابلیت پذیرش نفوذ اعضا، بر رفتار خرید آنها به میزان متفاوتی تاثیر گذار بوده و همچنین هویت اجتماعی اعضا رابطه معناداری باقابلیت پذیرش نفوذ آنها ندارد.
    کلیدواژگان: اجتماع مجازی، کسب و کار الکترونیکی، رفتار خرید مشتری، کیفیت اطلاعاتی
  • شهین قاسمی، سمیه بخشنده، پروانه کمیجانی صفحات 455-474
    امروزه با آرمان ایجاد شهری الکترونیک، حرکت به سمت ارائه خدمات از طریق پورتال آغاز شده و تا حدودی شهرداری های ایران نیز در این حوزه وارد شده اند. هدف این تحقیق اندازه گیری میزان پیشرفت تحقق این آرمان از طریق بررسی پورتالهای شهرداری ها میباشد؛ چرا که نمای یک شهر الکترونیک و واسط کاربری بین فرایندهای مدیریت یک شهر الکترونیک و شهروندان، یک پورتال است که همه خدمات شهری از طریق این پورتال در دسترس خواهد بود. در این تحقیق از روش مطالعهء موردی و از ابزار مشاهدهء ساختاریافته استفاده شده است. خدمات پورتالهای شهرداری های پنج شهر تهران، مشهد، اصفهان، اهواز و شیراز که مرکز پرجمعیت ترین استانهای کشور میباشند مورد ارزیابی قرار گرفته و خدمات آنان با خدمات پورتالهای 4 شهرداری منتخب غیرایرانی مقایسه شده است. بر اساس نتایج این پژوهش کمتر از 50 درصد از خدمات شهرهای الکترونیک جهان در پورتالهای شهرداری های منتخب ایرانی و کمتر از 60 درصد از این خدمات در پورتالهای شهرداری های منتخب غیرایرانی ارائه میشوند. در انتها پیشنهاداتی جهت بهبود پورتالهای شهرداری های ایرانی ارائه گردیده است.
  • اعظم کی پور، مرتضی براری، حسین شیرازی صفحات 475-486
    امروزه شبکه های اجتماعی برخط به دلیل امکان ایجاد ارتباط بین افراد مختلف در سرتاسر دنیا، دارای محبوبیت زیادی هستند. این شبکه های اجتماعی که دارای امکاناتی از قبیل پیشنهاد دوست به کاربران هستند، در اغلب موارد جهت ارائه پیشنهادات خود، از ویژگی های محلی ساختار گراف شبکه استفاده می کنند. برای ارائه پیشنهاد در این شبکه ها، روش های مختلفی با دو رویکرد محلی و سراسری پیمایش گراف شبکه پیشنهاد شده و مورد استفاده قرار می گیرد. ما در این مقاله روشی با رویکرد محلی ارائه داده ایم که دارای کارایی مناسبی نسبت به سایر روش هاست، علاوه براین که به دلیل محلی بودن رویکرد دارای سرعت قابل قبولی نیز می باشد. ویژگی جدید بر اساس ارزیابی ای که بر روی مجموعه داده های دو شبکه اجتماعی بزرگ Facebook و Epinions انجام شده است، نشان داده است که می تواند پیشگویی خوبی برای یال هایی که قرار است در آینده شکل بگیرند، انجام دهد و در نتیجه پیشنهادات قابل قبولی را ارائه دهد.
    کلیدواژگان: پیشگویی پیوند، شبکه های اجتماعی، سیستم های پیشنهاد دهنده
  • علیرضا نادری، یاسر قاسمی نژاد صفحات 487-504
    با توسعه روزافزون فناوری اطلاعات، بانک های تراز اول در جست وجوی راهکار های مناسبی برای ارضای نیاز مشتریان خود هستند. این مقاله با نگرش سیستمی و نگاهی همه جانبه، اغلب ابعاد تاثیرگذار در این عرصه، شامل عوامل داخلی و عوامل محیطی را به صورت متمرکز مورد بررسی قرار می دهد. بر این اساس، شاخص های تاثیرگذار بر راهکارهای خدمات نوین بانکی با تاکید بر نگرش سیستمی از دید خبرگان مورد بررسی قرار گرفت و سپس به رتبه بندی آنها اقدام شد. در این مطالعه با درنظر گرفتن جامعه نخبگان و مدیران معاونت برنامه ریزی و هدایت راهبردی بانک انصار به حجم 80 نفر، از ابزار پرسشنامه برای جمع آوری نظرات جامعه آماری استفاده شد. همچنین با توجه به محدود بودن جامعه آماری، مطالعه جامعه به روش تمام شماری انجام گرفت. برای تحلیل داده های پرسشنامه، از روش تحلیل واریانس، تحلیل عاملی اکتشافی و ابزار SPSS بهره جویی شده است. درنهایت مشخص شد شاخص های شناسایی رقبا و امنیت سیستم خدمات نوین بانکی، از اهمیت بالاتری برخوردارند. همچنین با استفاده روش تحلیل عاملی، چهار شاخص حذف شد و بقیه شاخص ها در پنج دسته (عامل) قرار گرفتند.
    کلیدواژگان: بانک، تحلیل عاملی، خدمات بانکداری نوین، شاخص
  • غلامحسین نیکوکار، محمدرضا سلطانی، امین پاشایی هولاسو صفحات 505-528
    مدیریت دانش به عنوان یکی از رویکردهای مهم و ارزشمند سازمان های پیشرو محسوب می شود که با استقرار چنین سیستمی می توان از خروج و زائل شدن دارایی های فکری سازمان جلوگیری کرد. با توجه به اهمیت موضوع مدیریت دانش، این مقاله با هدف بررسی زیرساخت های مدیریت دانش در یکی از دانشگاه های نیروهای مسلح، به رشته تحریر درآمده است و تلاش می کند به این پرسش اصلی «آیا زیرساخت مدیریت دانش در دانشگاه مورد مطالعه وجود دارد؟»پاسخ دهد. این پژوهش با روش توصیفی- پیمایشی صورت گرفته و جامعه آماری آن به صورت هدفمند انتخاب شدند برای جمع آوری اطلاعات از یک پرسشنامه محقق ساخته استفاده شد و از آنجائیکه داده ها نرمال بودند، برای تجزیه و تحلیل آن ها از آزمون تی تک نمونه ای استفاده گردید که عمده ترین نتایج تحقیق به این قرار است: به طور کلی زیرساخت دانشگاه برای پیاده سازی مدیریت دانش مناسب است و از فرهنگ سازمانی، تعهد مدیران ارشد، مشارکت کارکنان، کارگروهی، توانمندسازی کارکنان و الگو برداری بالایی برخوردار است و دانشگاه باید اهتمام بیشتری نسبت به آموزش کارکنان و سنجش عملکرد آنان داشته باشد.
    کلیدواژگان: مدیریت، مدیریت دانش، زیرساخت های مدیریت دانش، دانشگاه مورد مطالعه
|
  • Mirza Hassan Hosseini, Mehdi Akbari Pages 351-374
    Despite the development of appropriate academic and experiential background knowledge management and its manifestation as a competitive advantage، many organizations have failed in its effective utilization. Among the reasons for this failure are some deficiencies in terms of methodology in inappropriate recognition and translation of KM dimensions and lack of systematic approach in establishment of causal relationships among KM factors. This article attempts to design an Organizational Knowledge Management Excellence Model. To design an organizational knowledge management excellence model based on library researches، interviews with experts and interpretive-structural modeling (ISM) was used in order to identify and determine the relationships between the factors of km excellence. Accordingly، 9 key criteria of KM Excellence as well as 29 sub-criteria were extracted and the relationships and sequence of factors were defined and developed in 5 levels for designing an organizational KM excellence Model. Finally، the concepts were applied in Defense Organizations to illustrate the proposed methodology.
    Keywords: Excellence, Interpretive Structural Modeling (ISM), Knowledge, Knowledge Management (KM)
  • Ali Khalouei, Ali Asghar Pourezat, Mahdi Shamizanjani Pages 375-394
    The purpose of this research is to study the role of knowledge management in building an E-business strategy. In terms of purpose، nature and data collection، the research is respectively an applied، descriptive-survey and field study research. The population of the research consisted of two groups. The first one included 10 experts in the field of knowledge management and E-who determined the validity of the research instrument. In the second stage and to test hypothesizes، 180 usable questionnaires were gathered from people who were related to E-business. In the first stage of the research، the role of knowledge management in implementing each stage of E-business strategy bulling model of Hackbarth and Kettinger، including initiation، diagnosis، strategic choice، and transition، was verified by experts. Then the rate of using knowledge management in building an E-Business strategy by three great Iranian companies was studied. The result of the present research shows that in these three companies، knowledge management has a significant role in all stages of building an E-Business strategy. However، the importance of the mentioned role in each activity and is far different.
    Keywords: E, Business, E, Business strategies, Knowledge Management, Strategic Management
  • Ali Ranjbaraki, Gholamreza Eskandarian Pages 395-418
    Development of the E-Commerce in manufacturing companies and planning in this area requires knowledge on the factors affecting the decisions made by manufacturing companies to use e-commerce tools. These factors can be divided into two categories: internal and external. The internal factors show the characteristics of domestic firms that will shape their behavior، while the external factors represent the business environment of firms and include e-commerce infrastructure and supportive agents، governmental، legal and cultural factors and social factors. In this paper، the role of internal and external factors in the use of e-commerce tools in textile and clothing enterprises of Isfahan was discussed using factor analysis technique and correlation coefficients. Field survey results indicate that internal factors (prospective and strategic management، business size، flexibility، performance and expected performance) have the greatest impact on the use of e- commerce tools. Afterwards، the appropriate supporting factors (availability of skilled work force and ease of use) and favorable social and cultural factors make greater use of e-commerce tools possible for textile and clothing companies in Isfahan.
    Keywords: E_Commerce_Environmental Factors Influencing the Use of E Commerce_Theory of Technology Acceptance_Use_Textile_Clothing Industries in Isfahan
  • Shahriar Azizi, Vahid Hossein Abadi, Mohammad Balaghi Inanlou Pages 419-434
    In recent years،Internet-based banking services have become the focus of competition in Iran’s banking system. In this respect، Internet banking users’ identification and segmentation leads to better understanding of users’ needs and expectations and planning to meet them. This in turn will result in improving the image of the bank and obtaining competitive advantage. In this research، seven banks of Pasargad، Mellat، Parsian، Saman، Eghtesad-e-novin، Tejarat and Melli are selected as rival brands. According to scrutiny، the expectations of internet banking users were identified in the form of 17 indicators. Using closed questionnaires، necessary data was collected from 274 users of Internet banking services in selected banks. At the first stage، based on exploratory factor analysis، five factors were identified which include: ease of use، variety of e-banking services، security، speed of providing services and reliability. In the second stage، by applying k-means procedure، optimum number of clusters was detected equal to 6. Then the expectations of each cluster were evaluated. The result showed that the average of expectations and frequency of demographic variables between clusters are different. So the extracted clusters have good quality.
    Keywords: Clustering Analysis, Expectations, Internet Banking, Segmentation
  • Mohammad Fathian, Mohammad Hosseini Pages 435-454
    In recent years، virtual communities have been significantly popular and almost all of them are targeted for business profitability. In our study، the profitability of these communities for businesses has been analyzed from a commercial perspective. The study considers virtual community as a business model which can have a great impact on consumer purchase decision process. With respect to reference groups and word-of-mouth recommendations in virtual communities، contributing factors have been detected and a model of impacts and relationships between these factors has been presented. Hypotheses of the mentioned model are evaluated by making use of a questionnaire completed by 110 members of virtual communities. Using AMOS program and path analysis method، statistical analysis of received responses showed that factors such as virtual community''s information quality، trust between people، sense of belonging، virtual community members’ perceived benefit and members’ permeability are effective to different degrees، and there is no significant relationship between social identity of members and their permeability.
    Keywords: Buying Behavior of Customer, Electronic Business, Information Quality, Virtual Community
  • Shahin Ghasemi, Somayyeh Bakhshandeh, Parvaneh Komijani Pages 455-474
    Nowadays، a movement has begun toward offering services by means of portals to realize the goal of making the electronic city، and Iranian municipalities have already entered this scope. This investigation aims at measuring the realization of above-mentioned goal by investigating into municipality portals، since the typical view of an e-city and the user interface between management processes of an e-city and citizens is a portal that all city services will be available through. A multi Case study using structured observation is the method used for the current investigation. Municipality portal services of five most populated cities in Iran including Tehran، Mashhad، Isfahan، Shiraz and Ahvaz were investigated، and then they were compared with municipality portal services of four none-Iranian municipality portals. According to the results of the present research، less than 50 percent and 60 percent of the world e-city services were found to be offered in Iranian municipality and none-Iranian municipality portals، respectively. The results obtained from the current investigation would have some suggestions for improvement of Iranian municipality portals.
    Keywords: Electronic services, e, city, Portal, website
  • Azam Keypour, Morteza Barari, Hossein Shirazi Pages 475-486
    Today، online social networks are very popular due to the possibility of creating relationships between people all over the world. These social networks with possibilities such as friend recommendation generally use local features derived from social graph structure. For friend recommendation، there are different algorithms with local and global approaches. In this paper، we proposed an algorithm with local approach that has a suitable performance compared to other algorithms. In addition، it has an acceptable speed، because of its being local. This new feature was examined on two large social networks: Epinions and Facebook. The research showed that this algorithm can present good predictions and acceptable recommendations.
    Keywords: Link Prediction, Recommending Systems, Social Network
  • Alireza Naderi, Yaser Ghasemi Nezhad Pages 487-504
    With increasing development of information technology، first level banks are searching for suitable strategies to fulfill their customers'' needs. This research is centrally investigating the majority of influential aspects in this area، including internal factors and external environment factors، using system attitude and a comprehensive view. Accordingly، having analyzed the indicators affecting the strategies of modern banking services with emphasis on system attitude and experts’ feedback، the indicators have been surveyed and ranked. The population of the research consisted of 80 experts and managers in Deputy of Strategic Planning and Guidance of Ansar Bank. We used a questionnaire to gather experts’ opinions. Also considering the limitation of population، we used census method to survey the population. Variance analysis، explorative factor analysis method، and SPSS tool have been utilized to analyze the data. Finally، it was recognized that the indicators of competitors’ identification and security of modern banking services system were the most important ones. Also، by using factor analysis، four indicators were removed and the rest was categorized into five factors.
    Keywords: Bank, Factor Analysis, Indicator, Modern Banking Service
  • Gholamhossein Nikoukar, Mohammadreza Soltani, Amin Pashaee Houlasoo Pages 505-528
    Knowledge management is one the most important and valuable approaches of leading organizations using which an organization can reserve its intellectual properties. Considering the importance of knowledge management، the research intends to assess knowledge management infrastructure in a military university and tries to answer the main question of: «Does the infrastructure of knowledge management play a significant role in the university being studied?» The research uses a descriptive-survey method. Research population included those who were acquainted with knowledge management and knew about the missions، structure، and functions of universities. The sample group was selected by random cluster sampling method. A questionnaire with Cronbach Alpha Coefficient of 0. 84 was applied to collect data. Single variant T-test was used to analyze the data. The study indicated that the infrastructure of the university was generally appropriate with regard to knowledge management. It comprises high levels of organizational culture، top managers'' commitment، employees’ participation، group work، employees’ empowerment، and modelling. The university is supposed to pay more attention to employees'' training and their performance assessment.
    Keywords: Knowledge Management, knowledge management infrastructure, management, university being studied